Premijer Liga BiH 2012/13

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
ultima_palabra

#6076 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by ultima_palabra »

Nema to veze sa ljubavi... ljubav i investiranje se nisu sreli u putu ;-)

Jednostavno, neće niko dati svoje pare u bilo koji projekt, a da nema načina da ih barem povrati.
vryzas

#6077 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

ultima_palabra wrote:Nema to veze sa ljubavi... ljubav i investiranje se nisu sreli u putu ;-)

Jednostavno, neće niko dati svoje pare u bilo koji projekt, a da nema načina da ih barem povrati.

Ti kazes da nema, a ja navodim primjer da ima...hiljade navijaca Hajduka je kupilo samo 1 dionicu da je uokvire i okace na zid. Dionica je kostala 500 kuna ali za neke vrijedi miliJon :wink:
ultima_palabra

#6078 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by ultima_palabra »

vryzas wrote:
ultima_palabra wrote:Nema to veze sa ljubavi... ljubav i investiranje se nisu sreli u putu ;-)

Ti kazes da nema, a ja navodim primjer da ima...hiljade navijaca Hajduka je kupilo samo 1 dionicu da je uokvire i okace na zid. Dionica je kostala 500 kuna ali za neke vrijedi miliJon :wink:
500 kuna i 1500 maraka, razlika je 10 puta :)

Druga stvar je pravna neizvjesnost, u Hrvatskoj postoji zakon o sportu i klubovi mogu biti d.d. i dioničar ima mogućnost da nekad proda tu dionicu... kod nas bi se novac ulagao u neku nedefinisanu pravnu formu. Jednostavno je taj projekat toliko neozbiljno napravljen da sumnjam da je to urađeno namjerno.
vryzas

#6079 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Samo navodim pozitivne primjere "ljubavi prema klubu" 8) , a vezano za tezu da neko ima/nema para u PL (navijaci, klubovi, igraci itd.) :wink:

Moglo bi se ovo zakljucati do proljeca jer se vec par strana postaju stvari koje nemaju veze sa temom :roll:

Trebalo bi aktulizirati malo "Premijer liga BiH - pripreme, prelazni rok i ostalo" jer pod ovo ostalo se mogu pratiti svadbe, kulinarsko znanje, kolaci i torte itd. :D
vryzas

#6080 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

ultima_palabra wrote:
vryzas wrote:

500 kuna i 1500 maraka, razlika je 10 puta :)

Druga stvar je pravna neizvjesnost, u Hrvatskoj postoji zakon o sportu i klubovi mogu biti d.d. i dioničar ima mogućnost da nekad proda tu dionicu... kod nas bi se novac ulagao u neku nedefinisanu pravnu formu. Jednostavno je taj projekat toliko neozbiljno napravljen da sumnjam da je to urađeno namjerno.
Ne zelim da ulazim u to koliko je ozbiljno ili neozbiljno napravljen projekat. Ideja nije losa, a prvenstveni cilj je bio da se odblokiraju racuni i kompenzuju dugovi kroz neke uloge.

Mislim da se "malo pozurilo" sa ovim jer BiH nema kvalitetan zakon o sportu, klubovi nemaju mogucnost pretvorbe u d.d., a samim tim nije poznata ni stvarna vrijednost kluba.
foluška

#6081 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by foluška »

Asamoah Gyan wrote:Uspaničeni Josip Bevanda očajnički traži podršku za predsjedničku kandidaturu; podržavaju ga tek čelnici FK Sarajevo i Fudbalskog saveza RS?!

Direktor NK Širokog Brijega Josip Bevanda u panici je ovih dana hodao širom zemlje sa primjerkom Slobodne Bosne u ruci. Naime, nakon što smo objavili da je Zlatan Mijo Jelić, dugogodišnji predsjenik ovog kluba i Bevandin „izumitelj“ napustio BiH u strahu od optužnice za ratne zločine, Bevanda, koji je naumio postati predsjednikom Nogometnog saveza BiH počeo je optuživati Elvedina Begića i Ivana Beusa, članove Komiteta za normalizaciju NS BiH za „organiziranje“ medijskog linča.

Bevanda je u panici jer njegov i plan Mileta Kovačevića, predsjednika FS RS da ga se izabere na dužnost predsjednika NS BiH ne nailazi na „razumijevanje“ delegata Skupštine koji će o tome glasati 13. decembra.

Bevanda je, usprkos žestokom lobiranju i vatrenim intervjuima u medijima u Republici Srpskoj, u kojima poziva na zajedništvo Srba i Hrvata u Savezu, uspio skupiti jedva desetak sigurnih glasova.

Čudno, jer je Bevanda direktor kluba u kojem, u 21. stoljeću, nema mjesta za igrače srpske ili bošnjačke nacionalnosti?! Za razliku od Mostarca Beusa koji se nametnuo kao prvi kandidat iz reda hrvatskog naroda na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Kako saznajemo, već je gotovo izvjesno da će Begić biti predsjednik NS BiH a potpredsjednici Ivan Beus i Darko Ljubojević. Van Hercegovine i dijela RS Bevanda zasada ima podršku jedino iz FK Sarajevo, iako je poznato da ga navijači ovog kluba, nakon nekažnjenog ubistva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, blago rečeno preziru.

Nezvanično, član Uprave Sarajeva, Irfan Redžepagić već danima lobira za glas delegata, prvo da bi se direktora Sarajeva, Dinu Selimovića, izabralo u IO NS BiH, čime bi bio eliminiran Begić, kao kandidat iz istog kantona. Eliminacijom Begića bio bi otvoren put Bevandi ka mjestu predjednika, no taj im je plan neslavno propao.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/364 ... uljic.html
Šta reći a da ostane u granicama civilizacijskog ponašanja?
Sramotno!
vozač

#6082 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vozač »

vryzas wrote:

500 kuna i 1500 KM su ko nebo i zemlja, osim toga jedno je kupiti dionicu koju možeš uzeti u trenutku ushićenja, a nešto drugo upustiti se u malo ozbiljniji finansijski zahvat davanjem 1500 KM, a uz to opet nemaš nikakvih prava

kupujem i ja djetetu kartu za svaku utakmicu, a mogao bih ga uvesti za ruku, ali neću, nek plati i pomogne klub, dok uzmeš grickalice, poslije tekme u MC Donalds, nakupi se i 30-ak KM za tekmu, samo to je jedno, a nešto sasvim drugo je iskeširati 1500 KM, nema to veze sa ljubavlju, znaš kako se kaže ...ako sam lud, nisam glup

može se navijati, ali dati cifru nekome u ruke, to je već malo teže, duga priča ... čisto ilustracije radi, koliko su izgubili na ZETI i kaznama za bakljade, da ne idemo dalje
vozač

#6083 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vozač »

nosara

#6084 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by nosara »

Poslije onakve jeseni, barem nesto lijepo da mu se desi... :D
vryzas

#6085 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

nosara wrote:

:D 8)
vryzas

#6086 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

vozač wrote:
vryzas wrote:

500 kuna i 1500 KM su ko nebo i zemlja, osim toga jedno je kupiti dionicu koju možeš uzeti u trenutku ushićenja, a nešto drugo upustiti se u malo ozbiljniji finansijski zahvat davanjem 1500 KM, a uz to opet nemaš nikakvih prava
kupujem i ja djetetu kartu za svaku utakmicu, a mogao bih ga uvesti za ruku, ali neću, nek plati i pomogne klub, dok uzmeš grickalice, poslije tekme u MC Donalds, nakupi se i 30-ak KM za tekmu, samo to je jedno, a nešto sasvim drugo je iskeširati 1500 KM, nema to veze sa ljubavlju, znaš kako se kaže ...ako sam lud, nisam glup

može se navijati, ali dati cifru nekome u ruke, to je već malo teže, duga priča ... čisto ilustracije radi, koliko su izgubili na ZETI i kaznama za bakljade, da ne idemo dalje

Pa nije bas da nemas ali da ne idemo u off.

Ponavljam, dobra ideja ali los tajming za realizaciju!
vozač

#6087 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vozač »

vryzas wrote:
nosara wrote:

:D 8)
taman ste se sastavili, isto ona dva mapetovca što sa balkon lože dobacuju svima na pozornici :lol:
vozač

#6088 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vozač »

wryzas i nosara, vječiti oportunisti

http://images.search.yahoo.com/images/v ... vpqsQv/p86
Last edited by vozač on 06/12/2012 14:39, edited 1 time in total.
vryzas

#6089 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

taman ste se sastavili, isto ona dva mapetovca što sa balkon lože dobacuju svima na pozornici :lol
Jbg. najbolja pozicija je ona na vrhu :D..."balkon loza" ce mozda biti dostupna na proljece :D
Mozda 8)
vryzas

#6090 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

vozač

#6091 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vozač »

vryzas wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
ti si nula kakav je nosara, za sve ima liguranje, pravi mrgud
todd_smith

#6092 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by todd_smith »

Prica pojedinaca je u najmanju ruku glupa, sto se tice investiranja.

Ulaganje u klub tj. ponuda Uprave nema nikakve veze sa klubom i ljubavi istog. Ko prati nas fudbal, ma i vise od godinu dana, zna politiku koja se nalazi oko i u klubovima. Navijaci Sarajeva i Zeljeznicara pogotovo znaju kakva sva sranja Uprave mogu da naprave tj. sta su napravili u ovim klubovima u zadnjih 10-tak godina. Situacija sa Sarajevom je jos uvijek itekako svjeza, tako da je po meni totalno opravdano sto narod ne ulaze sve moguce u klub, kada je do godinu-dvije na kormilu kluba bila Uprava koja je skoro dovela istog na koljena, finansijski gledajuci.

Tako da uopste ne dijelim optimizam Kusturice kada je rekao da je ocekivao 500,000. Ja sam iskreno mislio da ce se jedva izgurati na 150-200k, sto je i opravdano zbog razloga koje sam iznad naveo.
vryzas

#6093 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

todd_smith wrote:Prica pojedinaca je u najmanju ruku glupa, sto se tice investiranja.

Ulaganje u klub tj. ponuda Uprave nema nikakve veze sa klubom i ljubavi istog. Ko prati nas fudbal, ma i vise od godinu dana, zna politiku koja se nalazi oko i u klubovima. Navijaci Sarajeva i Zeljeznicara pogotovo znaju kakva sva sranja Uprave mogu da naprave tj. sta su napravili u ovim klubovima u zadnjih 10-tak godina. Situacija sa Sarajevom je jos uvijek itekako svjeza, tako da je po meni totalno opravdano sto narod ne ulaze sve moguce u klub, kada je do godinu-dvije na kormilu kluba bila Uprava koja je skoro dovela istog na koljena, finansijski gledajuci.

Tako da uopste ne dijelim optimizam Kusturice kada je rekao da je ocekivao 500,000. Ja sam iskreno mislio da ce se jedva izgurati na 150-200k, sto je i opravdano zbog razloga koje sam iznad naveo.

Ok, slazem se sa skoro svim navedenim ..."razilazimo se" kod ulaganja i ljubavi jer ulaganje navijaca u bilo koji klub nije samo materijalno. Neko je spomenuo da je dionica NK Hajduka 10 jeftinija i to je glavni razlog kupovine. Mozda jedan od razloga jer ne vjerujem da je ljubav tamo nekog dionicara Hajduka prema klubu nesto veca od ljubavi navijaca FKS ili FKŽ prema svom klubu.
Sa druge strane paljenje baklji, neprimjereno skandiranje, transparenti i sl. zbog kojih su izrecene ogromne kazne su ljubav prema klubu?
Znamo koliko su kaznjeni FKS i FKŽ ove godine...5-10-15% godisnjeg budzeta "baciti u vjetar" je glupost!

Kvalitetan zakon o sportu, a onda sve ostalo...jos bih dodao da se krivicno gone odgovorna lica koja su pravila malverzacije ali to je vec utopija s obzirom na vlast&narod :roll:

Btw. Borusija D. je bila pred stecajem prije nekoliko godina...negdje sam naletio na graficki prikaz koliko su skocile dionice kluba nakon osvojene titule prije par god. :shock:

Jbg. lako je napraviti dobar biznis u uredjenim zemljama :oops:
vinnie_jones

#6094 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vinnie_jones »

1. Akcija "za 'ajduka život i šolde daću" nije baš tako idilično prošla, čak štaviše podbacili su...
2. Imali smo mi sličnu inicijativu "1 navijač - 1 stolica" pa se nešto ne sjećam redova zaljubljenika koji jedva čekaju da se učipe.

Baška ljubav - baška brojke i slova. :mrgreen:
vryzas

#6095 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

vinnie_jones wrote:1. Akcija "za 'ajduka život i šolde daću" nije baš tako idilično prošla, čak štaviše podbacili su...
2. Imali smo mi sličnu inicijativu "1 navijač - 1 stolica" pa se nešto ne sjećam redova zaljubljenika koji jedva čekaju da se učipe.

Ma sve je ok samo kazem da bi dosta ljudi "ulozili" novac u nesto sto je do kraja transparentno i definisano na pravi nacin. Vecina nas bi kupila tu neku dionicu cisto iz sentimentalnih razloga. Naravno da cijena igra ulogu, kao i dio oko "postenih namjera uprave" ovog ili onog kluba itd. itd.

Ja bih u skladu sa fin. mogucnostima odvojio odredjenu svotu novca za 1-2 dionice cisto zbog ljubavi, a ne zbog ulaganja :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6096 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Tomahawk11 »

vryzas wrote:
vinnie_jones wrote:1. Akcija "za 'ajduka život i šolde daću" nije baš tako idilično prošla, čak štaviše podbacili su...

Ma sve je ok samo kazem da bi dosta ljudi "ulozili" novac u nesto sto je do kraja transparentno i definisano na pravi nacin. Vecina nas bi kupila tu neku dionicu cisto iz sentimentalnih razloga. Naravno da cijena igra ulogu, kao i dio oko "postenih namjera uprave" ovog ili onog kluba itd. itd.

Ja bih u skladu sa fin. mogucnostima odvojio odredjenu svotu novca za 1-2 dionice cisto zbog ljubavi, a ne zbog ulaganja :wink:
To je druga prica. Prica koja je aktuelna malo drugacije izgleda. Ne mozes dati koliko si u mogucnosti (100,200,300 KM....), nego je cifra koja je mnogim navijacima problem. Ne zivimo u Svicarskoj.
vryzas

#6097 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Tomahawk11 wrote:
vryzas wrote:

To je druga prica. Prica koja je aktuelna malo drugacije izgleda. Ne mozes dati koliko si u mogucnosti (100,200,300 KM....), nego je cifra koja je mnogim navijacima problem. Ne zivimo u Svicarskoj.

Jbg. to je problem onih koji su pravili plan i nisu razmisljali o navijacima...ili mozda jesu :wink:
Dead Man Walking

#6098 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by Dead Man Walking »

Kod nas se "ta ljubav" prema klubu trazi i ocekuje samo od igraca kad trebaju produziti ugovore, ostati da igraju za kikiriki, i slicno.
burek_in_space

#6099 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by burek_in_space »

Poredjenje Hajduka i Sarajeva jednostavno ne stoji iz najprostijeg moguceg razloga - Hajduk zhivi i podrzhava chitava Dalmacija, a Sarajevo ni grad Sarajevo ne proprati kako treba.
Dalje, Hajduk, josh uvijek, ima svoj stadion, dok kod FKS nije rijesheno to pitanje.
Trece, i pored svih belaja, Sarajevo je, bar po dostupnim informacijama, zdravija finansijska sredina u odnosu na Hajduk, koji zavisi od kredita od 7 miliona kuna, da ne ode u stechaj. :-)
vryzas

#6100 Re: Premijer Liga BiH 2012/13

Post by vryzas »

Mislim da "ganjaju" kredu od 30 mil. al nije ni bitno...prica se svodi na kraju da nam je sport na izdisaju, a pogotovo klubski.
Mozda u blizoj buducnosti bude neki uspjeh na reprezentativnom nivou ali nema teorije da klubovi koji jedva sastavljaju kraj s krajem ostvare neki znacajan rezultat!
Locked