vaučer wrote:
Da je Suarez dobio crveni karton za bilo koji od slijedećih incidenata: gaženje po onom ruskom igraču, čupanje Rafaela za kosu (moj osobni favorit

) ili start (ne mogu se sjetiti koji je igrač ManU bio) kad je s leđa zgazio na zglob igraču ne bih se imao šta buniti. To što nije ne mjenja puno stvari, kao ni to što u nekoj od tih situacija on to možda nije mislio uraditi. Današnji standardi suđenja su takvi a sinoć ih se sudija držao kao pijan plota (bar gdje je vidio).
Koliko sam vidio bio je i solidan penal za ManU koji se nije svirao (Wellbeck čini mi se) kao i još nekoliko previda za kartone, ali općenito je solidno sudio utakmicu, možda malo prerevno. Bolje je pitanje gdje ide nogomet s ovakvim suđenjem, oslobođenim sudijskog razmišljanja i interpretacije.
Ja se i ne bunim za ovo. Općenito, ja se za puno crvenih ne slažem, čak i one koje sam branio, ali istina je da su kriteriji sada takvi, da je sve otišlo u pm. Zato i ovdje "ne napadam" sudiju, jer argumente za crveni je imao i tu može pričati ko šta hoće (ovdje je više "boli" to što je United taktički nadigrao Real i pitanje je da li bi Real išta do kraja napravio, a da ne primi gol, da nije tog crvenog bilo - barem ono što sam ja odgledao poslije, ne cijeli meč). Na kraju, za Torresa smo rekli da je trebao biti crveni (iako je start bio oštriji, ali je isto išao na loptu, kao i Clev, nije bilo namjere da udari), bilo bi licemjerno govoriti da ovdje nije bilo argumenata za isti.
Ovo pravilo sa visokom nogom, pa uletanja sa dvije noge i slična su problem što ih se ne pridržavaju svi, jer pravilo je takvo da moraš procijeniti neke faktore, ali veći problem je što ti "potezi" nisu zabranjeni pravilima, nego ovise o situaciji (dok rukom namjerno ne smiješ igrati, bio tu neko, ili ne) i onda ti se desi kao jučer, ne vidiš igrača, ne ideš na njega, čak ne ideš ni jako i ovaj naleti, "malo" ga zakačiš i dobiješ crveni.
Ono što se meni ne sviđa je to što u LP-u kada igraju Real vs. Barca, sudije uzimaju u obzir da je velika utakmica i pod nabojem i onda dopuštaju gaženja, udaranja, simuliranja, galamu, guranja i daju jedan crveni u utakmici koja je zaslužila barem po 3-4 sa obje strane. OK je to što je utakmica visokih emocija i onda sudije to uzimaju u obzir, ali ne možeš tako visoko podići letvicu i tolike stvari opraštati i ne može to pravilo vrijediti samo za njih, a za ostale ne (govorim o tome koliko se njima dopusti, jer to je prelazilo sve granice "dobrog ukusa").