Mali navijacki kuriozitet

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

ponosna_manjina

#1 Mali navijacki kuriozitet

Post by ponosna_manjina »

Da mi je neko rekao da cu otvarati temu na podforumu fudabal/nogomet ne bih vjerovao :) . Elem ovako, od kada sam preselio u Sarajevo, trbuhom za kruhom, a to je nesto vise od dvije godine, mogu reci da sam upoznao veliki broj ljudi. Ljudi koje sam upoznao, a isto vrijedi i za one koje sam poznavao od ranije, svi su navijaci Zeljeznicara. Sto se mene tice ja sam prestao ici na utakmice jos u pubertetu (a to je bilo prije rata) kada sam upao u lose drustvo i umjesto na stadion poceo ici na koncerte... narodski receno postao hasisar :-). Medjutim to nije bitno sada ovdje vec je bitno zasto mi se desava da upoznajem uglavnom navijace Zeljeznicara. Ima li to veze sa karmom, zakonima privlacnosti, mentalnim profilima ili je sve puka slucajnost.
jazzer

#2 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by jazzer »

Kakav si ti samo peh covjece, izgleda da si upoznao svih 12 navijaca Zelje :) .
papacja

#3 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by papacja »

ponosna_manjina wrote:Da mi je neko rekao da cu otvarati temu na podforumu fudabal/nogomet ne bih vjerovao :) . Elem ovako, od kada sam preselio u Sarajevo, trbuhom za kruhom, a to je nesto vise od dvije godine, mogu reci da sam upoznao veliki broj ljudi. Ljudi koje sam upoznao, a isto vrijedi i za one koje sam poznavao od ranije, svi su navijaci Zeljeznicara. Sto se mene tice ja sam prestao ici na utakmice jos u pubertetu (a to je bilo prije rata) kada sam upao u lose drustvo i umjesto na stadion poceo ici na koncerte... narodski receno postao hasisar :-). Medjutim to nije bitno sada ovdje vec je bitno zasto mi se desava da upoznajem uglavnom navijace Zeljeznicara. Ima li to veze sa karmom, zakonima privlacnosti, mentalnim profilima ili je sve puka slucajnost.
Po zakonu vjerovatnoće, logično da ćeš upoznavati uglavnom navijače Želje :thumbup:
JThomas

#4 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by JThomas »

cifre ne lažu :lol: matematika je jasna :lol: što bi rekao jedan meni drag crtani lik...
weed

#5 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by weed »

jazzer wrote:Kakav si ti samo peh covjece, izgleda da si upoznao svih 12 navijaca Zelje :) .
covjek ti je u svom postu sve rekao! :thumbup:
ponosna_manjina

#6 Re: Mali navijacki kuriozitet

Ma dijelom se ovo pitam i zato sto na snimkama s utakmica vidim da navijaca Sarajeva uopste nije malo u gradu. Mislim da je odnos negdje pola - pola, nisam siguran.
brucos7

#7 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by brucos7 »

Za FK Sarajevo navijaju Sarajlije!
weed

#8 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by weed »

ponosna_manjina wrote:Da mi je neko rekao da cu otvarati temu na podforumu fudabal/nogomet ne bih vjerovao :) . Elem ovako, od kada sam preselio u Sarajevo, trbuhom za kruhom, a to je nesto vise od dvije godine, mogu reci da sam upoznao veliki broj ljudi. Ljudi koje sam upoznao, a isto vrijedi i za one koje sam poznavao od ranije, svi su navijaci Zeljeznicara. Sto se mene tice ja sam prestao ici na utakmice jos u pubertetu (a to je bilo prije rata) kada sam upao u lose drustvo i umjesto na stadion poceo ici na koncerte... narodski receno postao hasisar :-). Medjutim to nije bitno sada ovdje vec je bitno zasto mi se desava da upoznajem uglavnom navijace Zeljeznicara. Ima li to veze sa karmom, zakonima privlacnosti, mentalnim profilima ili je sve puka slucajnost.
buraz, da si umjesto na koncerte, isao po kojekakvim diskotekama gdje svira turbo folk, sigurno bi bilo obrnuto... tj. upoznao bi vise ljudi koji zavijaju za manji sarajevski klub pod nazivom torpedo! :thumbup:
The 51st State

#9 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

ponosna_manjina wrote:Ma dijelom se ovo pitam i zato sto na snimkama s utakmica vidim da navijaca Sarajeva uopste nije malo u gradu. Mislim da je odnos negdje pola - pola, nisam siguran.
kreces se u pogresnim krugovima...
weed

#10 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by weed »

brucos7 wrote:Za FK Sarajevo navijaju Sarajlije!
definisi pojam sarajlije... jel to neko ko je rodjen u Sarajevu, iako mu je babo dosao u ovaj grad poslije onog rata? :dance:
papacja

#11 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by papacja »

The 51st State wrote:
ponosna_manjina wrote:Ma dijelom se ovo pitam i zato sto na snimkama s utakmica vidim da navijaca Sarajeva uopste nije malo u gradu. Mislim da je odnos negdje pola - pola, nisam siguran.
kreces se u pogresnim krugovima...
Kreće se on u pravim krugovima :-) , da se kreće po bazenima, bosni i sličnim mjestima, upoznao bi on dosta navijača FK Torpedo :lol:
The 51st State

#12 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

Kreće se on u pravim krugovima :-) , da se kreće po bazenima, bosni i sličnim mjestima, upoznao bi on dosta navijača FK Torpedo :lol:
strumfovski stereotipi..., trebo si naletiti 22.11. u sa club, uciniti dobro djelo i razbiti predrasude.
Last edited by The 51st State on 28/11/2008 15:33, edited 1 time in total.
ponosna_manjina

#13 Re: Mali navijacki kuriozitet

E sada ko za koga navija u to ne bih ulazio, ali recimo jos jedan zanimljiv kuriozitet kako navijace ova dva sarajevska kluba vide (neki) ljudi sa strane pojasnicu na primjeru svog starog, koji je, kada mi je kao klincu objasnjavao razliku, to sveo na ovu podjelu: za Zelju ti navijaju radnici, sirotinja, raja dok za Sarajevo gospoda, direktori itd. Znam da je ovo pomalo glupasta generalizacija ali vjerovatno ima neke korijene u stvarnosti. Te korijene ustvari pokusavam provaliti da bih razumio ovaj dio sarajevske realnosti.
The 51st State

#14 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

ponosna_manjina wrote:
E sada ko za koga navija u to ne bih ulazio, ali recimo jos jedan zanimljiv kuriozitet kako navijace ova dva sarajevska kluba vide (neki) ljudi sa strane pojasnicu na primjeru svog starog, koji je, kada mi je kao klincu objasnjavao razliku, to sveo na ovu podjelu: za Zelju ti navijaju radnici, sirotinja, raja dok za Sarajevo gospoda, direktori itd. Znam da je ovo pomalo glupasta generalizacija ali vjerovatno ima neke korijene u stvarnosti. Te korijene ustvari pokusavam provaliti da bih razumio ovaj dio sarajevske realnosti.
moguce da je to tako nekad bilo ali je sad grad potpuno heterogen po pitanju navijacke opredjeljenosti.
papacja

#15 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by papacja »

ponosna_manjina wrote:
Tačno tako, komunisti su ga osnovali, tako da bi bio "dobar" komunista, ako želiš na "poziciju", red je da se izjašnjavaš i kao navijač FK Torpeda. :run:
The 51st State

#16 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

Tačno tako, komunisti su ga osnovali, tako da bi bio "dobar" komunista, ako želiš na "poziciju", red je da se izjašnjavaš i kao navijač FK Torpeda. :run:
za ovakve pacijentose uvijek je samo jedan odgovor, Anto Sucic predsjednik GK SKBiH Sarajevo, inace ktitor sjeverne tribine i jedine donekle normalne od cetiri na grbavici.
BSn

#17 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by BSn »

E to je nekad tako bilo. Do skora su za F.K. Sarajevo mogle navijati i rodjene Sarajlije, a u zadnje vrijeme samo prave Sarajlije. Nema labavo. :lol:

P.S. Neki kazu da i nerodjene Sarajlije mogu navijati za F.K. Sarajevo (kad moze postojati taj presmijesni termin rodjeni, moze valjda i ovaj).
Dakle, za F.K. Sarajevo navijaju Sarajlije, a za F.K. Olimpik olimpijci, valjda je to ta logika. :D
papacja

#18 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by papacja »

BSn wrote:

E to je nekad tako bilo. Do skora su za F.K. Sarajevo mogle navijati i rodjene Sarajlije, a u zadnje vrijeme samo prave Sarajlije. Nema labavo. :lol:

P.S. Neki kazu da i nerodjene Sarajlije mogu navijati za F.K. Sarajevo (kad moze postojati taj presmijesni termin rodjeni, moze valjda i ovaj).
Dakle, za F.K. Sarajevo navijaju Sarajlije, a za F.K. Olimpik olimpijci, valjda je to ta logika. :D
Dobar :thumbup:. Ja sam olimpijac (ne po godištu) :-)
ponosna_manjina

#19 Re: Mali navijacki kuriozitet

The 51st State wrote: moguce da je to tako nekad bilo ali je sad grad potpuno heterogen po pitanju navijacke opredjeljenosti.
Ima jos jedna zanimljivost u tome kako ljudi sa strane vide ovdasnje navijacke prilike. Naprimjer moja generacija, predratne pubertetlije, dozivljavala je navijace Sarajeva kao projugoslovenski orijentisane dok se navijace Zeljeznicara vise gledalo kao na velike muslimane. Danasnja percepcija je potpuno obrnuta, pa se na navijace Sarajeva gleda kao na velike muslimane dok se na zeljine navijace vise gleda kao na neke bosanske patriote (ovo naravno ne znaci da jedni nisu patrioti ili da drugi nisu muslimani, rijec je samo o nekim prisutnim generalizacijama).
papacja

#20 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by papacja »

ponosna_manjina wrote:
The 51st State wrote: moguce da je to tako nekad bilo ali je sad grad potpuno heterogen po pitanju navijacke opredjeljenosti.
Ima jos jedna zanimljivost u tome kako ljudi sa strane vide ovdasnje navijacke prilike. Naprimjer moja generacija, predratne pubertetlije, dozivljavala je navijace Sarajeva kao projugoslovenski orijentisane dok se navijace Zeljeznicara vise gledalo kao na velike muslimane. Danasnja percepcija je potpuno obrnuta, pa se na navijace Sarajeva gleda kao na velike muslimane dok se na zeljine navijace vise gleda kao na neke bosanske patriote (ovo naravno ne znaci da jedni nisu patrioti ili da drugi nisu muslimani, rijec je samo o nekim prisutnim generalizacijama).
E sa ovim se moram složiti. I u mojoj raji su identične percepcije kada je u pitanju i vrijeme prije, kao i vrijeme poslije rata. Sada koliko je ovo istinito, dalo bi se o tome pričati.
LSD

#21 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by LSD »

ponosna_manjina wrote:
Pa jeste...veliki su to muslimani...cak i pravili transparente kojima su pokazivali svoje muslimanstvo rijecima "Bolje i treci uz Allaha,nego prvi uz ljubav i pomoc vlaha"....uspjeli su u istu recenicu staviti termine Allah i vlah,koji se cak i rimuju...sjetili se ljudi Allaha na utakmici,a džamije iznutra nisu vidjeli godinama...aferim muslimani.
The 51st State

#22 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

da, bilo je otprilike tako, u danasnje vrijeme obadvije grupacije furaju bh-a patriotizam, doduse manijaci su zamrzli svoje navijacke aktivnosti i to tekovine 92'-95' ili preciznije 92' ali u principu stranacki neopredjeljeni u skladu sa ultras furkom, mada je u recentnom vremenu bilo uticaja sda-a na navijace.
Last edited by The 51st State on 28/11/2008 15:50, edited 2 times in total.
Baltazar_khan

#23 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Baltazar_khan »

Vratnik i Bistrik, najpoznatija Sarajevska naselja. Poznata i po tome što tu žive prave sarajlije. Također poznato je da velika većina njih navija za fudbalski klub Sarajevo...
Santos

#24 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by Santos »

Cuj prave Sarajlije zive na Vratniku i Bistriku.Vazda su se brda fatali pa im i stadion doduse ne njihov na brdu a i navijaci prave sarajlije su sa brda tj,brdovitih naselja Vratnika Bistrika Sirokace itd.Ima tu nesto zajednicko.A mi seljaci,doslje dosli odma na ravno i poceli navijat za Zelju.E jedmo papci.Sto se ne ugledasmo na ove sa brda.
The 51st State

#25 Re: Mali navijacki kuriozitet

Post by The 51st State »

Santos wrote:Cuj prave Sarajlije zive na Vratniku i Bistriku.Vazda su se brda fatali pa im i stadion doduse ne njihov na brdu a i navijaci prave sarajlije su sa brda tj,brdovitih naselja Vratnika Bistrika Sirokace itd.Ima tu nesto zajednicko.A mi seljaci,doslje dosli odma na ravno i poceli navijat za Zelju.E jedmo papci.Sto se ne ugledasmo na ove sa brda.
jos samo reci da je alipasino strumfovsko bilo...
Post Reply