Ivan Ćurković za Glas Srpske: Fudbal BiH je kao da imate ježa u džepu
Datum: 31.03.2011 21:00
Kada bi stigao nalog iz UEFA i FIFA da prihvatim mesto u Komitetu za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH verovatno to ne bih mogao da odbijem. Međutim, to uopšte ne bi bio lep poklon, već poklon s bodljama. Jež u džepu. U tom slučaju, svaki put kada bih gurnuo ruku u džep strepio bih da li ću se ubosti.
vako je slikovito za "Glas Srpske" objasnio fudbalsku situaciju u BiH Ivan Ćurković, potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije i rođeni Mostarac koji izuzetno dobro poznaje situaciju i odnose u nekadašnjoj centralnoj jugoslovenskoj republici.
- Žao mi je što je do svega došlo, ali ne znam zašto sam toliko zanimljiv u rešavanju situacije u FS BiH. Mi u FS Srbije imamo toliko problema i ultimatum UEFA da se obračunamo sa huliganima i moramo tome da se posvetimo - dodao je Ćurković.
* GLAS: Zanimljivi ste jer ste predsjedniku UEFA Mišelu Platiniju bili kapiten u Sent Etjenu. Vjerovatno imate uticaj na njega?
ĆURKOVIĆ: Razgovarao sam sa Platinijem posle poziva mojih prijatelja iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara. Nastojao sam da mu objasnim neke stvari i da UEFA i FIFA budu ne popustljivije, nego fleksibilnije i da pokušaju da nađu najbolje rešenje za sve. Nažalost, ne poznajem mnogo detalja, ali je evidentno da je bilo raznoraznih poturanja i priča.
* GLAS: Kakvih?
ĆURKOVIĆ: Recimo da jedan deo želi da se izdvoji i ode iz BiH, da se ruši fudbal, da se država cepa. Od toga nema ništa. Objasnio sam mu da od cepanja nema ništa, niti da bilo ko daje takve ideje. Jednostavno sam mu rekao da je fudbal taj koji u BiH gradi mostove.
* GLAS: Da li Vas je Platini razumio?
ĆURKOVIĆ: Pre svega, on je veliki zaljubljenik u fudbal i želi da unapredi igru. Pomaže siromašnima tako što je, da tako kažem, malim savezima omogućio dobru zaradu menjanjem formata kvalifikacija za Ligu šampiona i Evropsku ligu. Međutim, odluku o suspenziji je doneo Kongres UEFA i on je tu nemoćan. Osim toga, vrlo dobro se zna u velikim organizacijama kao što je UEFA, dokle čije kompetencije mogu da idu. Nažalost, moja reč nije presudna. Reći ću vam jedan detalj. Kada je bilo suđenje FS Srbije za događaje u Đenovi s Platinijem se nisam hteo ni videti, jer se zna ko u takvim slučajevima donosi odluke.
* GLAS: Čini se da priča o Fudbalskom savezu BiH ne traje od juče?
ĆURKOVIĆ: Tako je, to mi je prezentovao i Mišel. Kazao mi je da su dugo bili tolerantni prema FS BiH, slali signale, upozoravali, želeli unapređenje fudbala. Jednostavno, za to nisu imali sluha u FS BiH i usledilo je ovo sadašnje stanje. Sve je predugo trajalo, a dijalog je, čini mi se na relaciji FS BiH i UEFA i FIFA bio loš ili nikakav. Što se Statuta tiče, on je pravilo na kojem UEFA i FIFA insistiraju.
* GLAS: Šta očekujete u budućem periodu, koje će korake UEFA povući?
ĆURKOVIĆ: Razgovarao sam i sa Teodorom Teodoridisem na ovu temu i mislim da će UEFA i FIFA uvesti neki vid prinudne uprave. Plašim se da, ako se situacija na najbolji način ne bude razumela da će postati komplikovanija i da će biti nastavljena prepucavanja i prebacivanje krivice. To može dovesti do pogoršanja odnosa, a samim tim i propasti fudbala. Plašim se da fudbal u BiH ne ode u ambis. Treba se naći povoljno rešenje za sve, ali bez previše kompromisa, jer se zna da oni vode u provaliju.
* GLAS: Znači, po Vašem mišljenju, situacija je komplikovana?
ĆURKOVIĆ: Jeste, ali uvek se može pronaći rešenje za dobrobit fudbala, klubova, reprezentacije, istinskih navijača.
* GLAS: Koliko je ozbiljna prijetnja fudbalskim savezima Srbije i hrvatske u vezi sa huliganima?
ĆURKOVIĆ: Situacija je zaista ozbiljna. Već sam pomenuo šta je Platini učinio sve za male saveze i klubove, omogućio lakši put do Lige šampiona. Logično je da traži da se zabrani ulazak na stadione huliganima i svima onima koji fudbal koriste u druge svrhe. Takve osobe treba skloniti sa stadiona za dobrobit igre, jer su stadioni postali mesta najjeftinijih antifudbalskih reklama.
* GLAS: Čini se da je to logična politika?
ĆURKOVIĆ: Kako da ne. Toliko je novca u fudbalu da ima za sve. Upravo je Platini insistirao na pomoći malim klubovima i savezima putem reorganizacije takmičenja i zato UEFA neće tolerisati nikakvo nasilje i huliganizam. Međutim, to je problem države koja je siromašna i nemoćna, a ne klubova i Saveza.
* GLAS: Bivša Jugoslavija se raspala na fudbalskom stadionu tučom u Maksimiru 1990. godine. Da li je moguće vidjeti isti scenario?
ĆURKOVIĆ: Činjenica je da se sve više priča o tribinama i bezbednosnom aspektu nego samoj igri. Protiv toga moramo svi zajedno da se borimo. Fudbalski stadioni na ovim prostorima su mesta gde se mirimo i svađamo. Krajnje je vreme da se to jednom prevaziđe.
Estonija
* GLAS: Prijeti li Srbiji izbacivanje iz Evrope poslije najnovijeg gafa u Estoniji?
ĆURKOVIĆ: Pre svega, treba da se utvrdi ko su bili ti ljudi na stadionu u Talinu. Treba da se legitimišu da vidimo odakle su došli i sa kakvim namerama. S takvima mora da se obračuna tužilaštvo i sudstvo. Ne razumem uopšte šta znače parole poput: "Život ili smrt", "Srbi i Rusi, mi smo braća zauvek". Takvi transparenti mogu da se nose kroz grad, ali im nije mesto na stadionima. Ponavljam da situacija nije nimalo naivna.
EVRO 2012.
* GLAS: Da li "orlovi" mogu u Poljsku i Ukrajinu?
ĆURKOVIĆ: Iskreno da kažem, optimista sam. I dalje smo u trci za baraž. Selektor Vladimir Petrović ima veliko poverenje čelnika Saveza. Radi odlično, iako je došao možda u najtežem trenutku za srpski fudbal. Reprezentacija igra sve bolje i verujem da ćemo na kraju ostvari cilj - plasman na evropski šampionat.
Partizan
* GLAS: Dugo ste bili predsjednik Fudbalskog kluba Partizan, koji Vam je bio baza za sve kasnije funkcije?
ĆURKOVIĆ: Partizan je moj klub. Dok sam bio predsednik imali smo mnogo problema s kriminalcima i huliganima. Njima nema udvaranja, jer traže sve više i više. Osetio sam to u Partizanu kada smo izborili Ligu šampiona. Oni su nam zviždali, prozivali, bili smo usamljeni, ali nismo dozvolili da oni prodaju ulaznice i uzimaju novac sebi. Takvima jasno treba staviti do znanja da su nepoželjni na stadionima, a celoj priči potrebna je reakcija države.