Fudbal = dosada budućnosti?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- alphonse kauders
#1 Fudbal = dosada budućnosti?
Da li je današnji fudbal u opasnosti da postane jedan prilično dosadan sport?
Naime, u zadnjih nekoliko godina nastao je ogroman jaz između najboljih klubova Evrope i ostatka, tako da iz godine u godinu od 1/4 LP igraju 80% isti timovi. Ostatak klubova tek onako povremeno upadne tu kao kakav zalutao indijanac ali obično se i to tada tretira kao svjetsko čudo (osvajanje titule od strane Porto-a je fakat ravno čudu, ako se gleda iz ove perspektive).
A i unutar jakih evropskih liga postoji velika razlika između top timova i ostatka lige. Engleska liga je sve manje napeta, jer se prva 4 tima unaprijed znaju samo je pitanje rasporeda, dok ostatak igra za zlatni ananas.
Iz italijanske lige će otići dvije najveće zvijezde (Kaka i Ibrahimović), očigledno je i tu počelo prilično da škripi sa parama, tako da je malo timova fakat konkuretno engleskim vrhunskim klubovima, a činjenica da je Inter već 3-4 put zaredom prvak (i to ubjedljivo) govori kako postoji i znatna razlika u kvaliteti između njega i ostatka. Sam podatak da je 35-godišnji Del Piero jedan od najboljih igrača lige je prilično poražavajući za Serie A, i ne vidim da će se ikako približiti vrhu Evrope ubrzo. A, osim toga mala posjećenost, dosadan način igranja fudbala.. itd. ne idu baš u prilog
U Španiji Real i Barsa imaju milione i reputaciju, drugi iznenade ponekog u LP (Sevilla, Villareal, Atletico), al nemaju šanse da prismrde vrhu lige.
Bundesliga je nekako najzanimljivija, ima najviše gledalaca u prosjeku, igra se ofanzivno, nepredvidiva je (iako je Bayern svake godine prvi favorit za titulu), ali premalo je zvijezda (tj. premalo para) da bi iole ijedan tim mogao igrati značajniju ulogu u LP.
E, sad, je li fakat tako da ćemo sljedećih 20 godina gledati LP u čijem će polufinalu igrati 2-3 engleske ekipe i španka/talijanska ekipa, (manu, liverpool, barsa, real, inter) ili postoji način da se drugi malo više uključe u borbu za vrh.
Predlaže se uvođenje salary cap-a, da plate igrača mogu iznositi najviše 55% prihoda kluba u toku godine, al najbolji klubovi će se tu žestoko pobuniti.
Ipak, nije ni u redu da jedni posluju ispravno i ne uvaljuju se u kredite, a drugi (čitaj Real ove godine) mogu raditi šta hoće uvaljivanjem u dugove i tako stiču nedostižnu prednost nad drugima.
Sve je manje nezaboravnih utakmica (ove sezone pamtim samo pobjedu Barse nad realom i onaj meč sa Chelsea zbog sudije), taktizira se, u engleskoj ligi najbolji timovi igraju jedni protiv drugih po 5-6 puta u toku sezone (liga, kup, LP), više znamo i rezerve od rezervi u najboljim klubovima...
Fakat sam poželio da neki ruski, rumunski, holandski.. bilo koji drugi klub nešto uradi u Evropi, al čini mi se da se to ubrzo neće desiti.
Kako vi gledate na ovo?
Naime, u zadnjih nekoliko godina nastao je ogroman jaz između najboljih klubova Evrope i ostatka, tako da iz godine u godinu od 1/4 LP igraju 80% isti timovi. Ostatak klubova tek onako povremeno upadne tu kao kakav zalutao indijanac ali obično se i to tada tretira kao svjetsko čudo (osvajanje titule od strane Porto-a je fakat ravno čudu, ako se gleda iz ove perspektive).
A i unutar jakih evropskih liga postoji velika razlika između top timova i ostatka lige. Engleska liga je sve manje napeta, jer se prva 4 tima unaprijed znaju samo je pitanje rasporeda, dok ostatak igra za zlatni ananas.
Iz italijanske lige će otići dvije najveće zvijezde (Kaka i Ibrahimović), očigledno je i tu počelo prilično da škripi sa parama, tako da je malo timova fakat konkuretno engleskim vrhunskim klubovima, a činjenica da je Inter već 3-4 put zaredom prvak (i to ubjedljivo) govori kako postoji i znatna razlika u kvaliteti između njega i ostatka. Sam podatak da je 35-godišnji Del Piero jedan od najboljih igrača lige je prilično poražavajući za Serie A, i ne vidim da će se ikako približiti vrhu Evrope ubrzo. A, osim toga mala posjećenost, dosadan način igranja fudbala.. itd. ne idu baš u prilog
U Španiji Real i Barsa imaju milione i reputaciju, drugi iznenade ponekog u LP (Sevilla, Villareal, Atletico), al nemaju šanse da prismrde vrhu lige.
Bundesliga je nekako najzanimljivija, ima najviše gledalaca u prosjeku, igra se ofanzivno, nepredvidiva je (iako je Bayern svake godine prvi favorit za titulu), ali premalo je zvijezda (tj. premalo para) da bi iole ijedan tim mogao igrati značajniju ulogu u LP.
E, sad, je li fakat tako da ćemo sljedećih 20 godina gledati LP u čijem će polufinalu igrati 2-3 engleske ekipe i španka/talijanska ekipa, (manu, liverpool, barsa, real, inter) ili postoji način da se drugi malo više uključe u borbu za vrh.
Predlaže se uvođenje salary cap-a, da plate igrača mogu iznositi najviše 55% prihoda kluba u toku godine, al najbolji klubovi će se tu žestoko pobuniti.
Ipak, nije ni u redu da jedni posluju ispravno i ne uvaljuju se u kredite, a drugi (čitaj Real ove godine) mogu raditi šta hoće uvaljivanjem u dugove i tako stiču nedostižnu prednost nad drugima.
Sve je manje nezaboravnih utakmica (ove sezone pamtim samo pobjedu Barse nad realom i onaj meč sa Chelsea zbog sudije), taktizira se, u engleskoj ligi najbolji timovi igraju jedni protiv drugih po 5-6 puta u toku sezone (liga, kup, LP), više znamo i rezerve od rezervi u najboljim klubovima...
Fakat sam poželio da neki ruski, rumunski, holandski.. bilo koji drugi klub nešto uradi u Evropi, al čini mi se da se to ubrzo neće desiti.
Kako vi gledate na ovo?
- cyprus
#2 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ne. Fudbal je puno predvidljiviji bio u svojim počecima i prošlom vijeku. Sa vremenom sve se više iznenađenja dešava, i stoga se ne kaže džabe "danas svi igraju fudbal". Tako da ne mislim da će postati dosadan. Mnogo veću tendenciju da to postanu imaju svi ostali sportovi.
- alphonse kauders
#3 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ma to da "svi igraju fudbal" se upotrijebi kad neki tim iz Bugarske uzme bod kod kuće Livepoolu, al od 10 utakmica to će se jednom desiti, ostatak će Liverpool glat dobiti.
Slažem se ja da ima iznenađenja, al kad podvučeš crtu uvijek su isti na vrhu na kraju sezone.
Ili misliš da će u Engleskoj neki klub narušiti poredak : ManU, Liverpool, Chelsea, Arsenal; u Španiji da će neko ugroziti Barsu i Real, u Italiji: Inter, Juve itd...
Nema nikakve šanse više da prvak Evrope postane, šta ja znam, PSV Eindhoven ili Rapid iz Bukurešta, pa sad bi čudo bilo da i jedan klub sa velikom reputacijom kao što je Bayern ili francuski Bordo dođu do polufinala LP.
Sve je super, volim i ja gledati zvijezde kako igraju lopte, ali mi je već pomalo dosadno gledati svake godine ista polufinala LP.
Slažem se ja da ima iznenađenja, al kad podvučeš crtu uvijek su isti na vrhu na kraju sezone.
Ili misliš da će u Engleskoj neki klub narušiti poredak : ManU, Liverpool, Chelsea, Arsenal; u Španiji da će neko ugroziti Barsu i Real, u Italiji: Inter, Juve itd...
Nema nikakve šanse više da prvak Evrope postane, šta ja znam, PSV Eindhoven ili Rapid iz Bukurešta, pa sad bi čudo bilo da i jedan klub sa velikom reputacijom kao što je Bayern ili francuski Bordo dođu do polufinala LP.
Sve je super, volim i ja gledati zvijezde kako igraju lopte, ali mi je već pomalo dosadno gledati svake godine ista polufinala LP.
-
The 51st State
#4 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
odavno je fubdal postao biznis, a klubovi zapadne evrope korporacije koje logicno gaze visestruko slabiju i propisima nezasticenu konkurenciju. da li postoji neka perspektiva u kojoj bi karte bili malo vise fer podijeljene? cisto sumnjam ali da se treba boriti do kraja, treba jer sam fubdal je vrijedan toga. najprakticnije rjesenje za siromasnije zemlje bi bilo to da se ponovno uvede starosna dob prije koje se ne smije otici vani ali to je neizvodljivo zbog propisa EU ili cekati da i siromasni dodju do kesa kao i to da im se potrefi neka supertalentovana generacija koja bi nesto napravila u evropi.
- zalizani
#5 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Svi igraju fudbal,da,ali sa kojom kvalitetom i rezultatima.Argument-vozdrica.
- Baltazar_khan
#6 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Na trenutak sam htio da glasam za to da je dosadan. Ali mi pade na pamet BARCELONA, i promijenih odluku iste sekunde. Dok je Messija i ostalih majstora iz tog kluba, taj sport meni neće nikad biti dosadan 
- jeza u ledja
#7 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
U Spaniji su inace Barca i Real uvijek na vrhu. To je tako 90% sezona u zadnjih 50+ godina, dakle ne samo odnedavno.
Slicno je u Italiji sa triom Milan/Juve/Inter.
U Engleskoj su se stvari promjenile od kad se liga 'otvorila' na rasprodaju. Tako su isplivala ta 4 tima daleko ispred ostalih.
Medjutim, nista to ne znaci da ce tako i ostati. Pogotovo danas u ovako burnim ekonomskim vremenima, vrlo lako i brzo se moze desiti finansijski krah nekog kluba, i to prvenstveno mislim u Engleskoj, kao sto se moze desiti i nagli porast jacine nekog manjeg kluba (kao sto se to desilo sa Chelsijem prije desetak godina).
Tesko da ce jedan PSV uzeti CL uskoro, ali zato moze se desiti da jedan Shakhtar, Zenit ili neko slican dodje blizu. Ako su mogli Porto i Monaco u finale prije 5 godina, moze se slicno desiti i sad.
Dalje, nekad u 50-im , 60-im , 70-im znalo se desavati da isti tim osvoji KS po 3, 4, 5 puta za redom. Jedan tim nije osvojio CL/KS 2 puta za redom jos od 1990.
U pitanju su uglavnom pare, a pare sutra mogu nestati.
Razlika je danas uglavnom u tome sto vise timova dolazi iz liga petice i tako je teze nekom manjem timu tipa Crvena Zvezda u 3-4 kola probiti se do finala.
Slicno je u Italiji sa triom Milan/Juve/Inter.
U Engleskoj su se stvari promjenile od kad se liga 'otvorila' na rasprodaju. Tako su isplivala ta 4 tima daleko ispred ostalih.
Medjutim, nista to ne znaci da ce tako i ostati. Pogotovo danas u ovako burnim ekonomskim vremenima, vrlo lako i brzo se moze desiti finansijski krah nekog kluba, i to prvenstveno mislim u Engleskoj, kao sto se moze desiti i nagli porast jacine nekog manjeg kluba (kao sto se to desilo sa Chelsijem prije desetak godina).
Tesko da ce jedan PSV uzeti CL uskoro, ali zato moze se desiti da jedan Shakhtar, Zenit ili neko slican dodje blizu. Ako su mogli Porto i Monaco u finale prije 5 godina, moze se slicno desiti i sad.
Dalje, nekad u 50-im , 60-im , 70-im znalo se desavati da isti tim osvoji KS po 3, 4, 5 puta za redom. Jedan tim nije osvojio CL/KS 2 puta za redom jos od 1990.
U pitanju su uglavnom pare, a pare sutra mogu nestati.
Razlika je danas uglavnom u tome sto vise timova dolazi iz liga petice i tako je teze nekom manjem timu tipa Crvena Zvezda u 3-4 kola probiti se do finala.
- jeza u ledja
#8 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Problem je samo u tome sto su u zadnje dvije sezone 4 engleska kluba + Barca za redom bili u cetvrtfinalima. 
-
elSaik
#9 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ne bih se baš složio sa tom izjavom. NIkada se više neće desiti da Frankfurt i Real igraju finale Lige pravka ili da Zvezda ili Steau uzmu isto takmičenje. Da ne spominjem Željino polufinale Kupa UEFA, Partizanovo finale LP itd its. Fudbal je danas biznis, a u biznisu je bitan samo novac. Fudbal zbog toga ide u kurac i postaje (makar Liga prvaka) izvor finansija tačno određenom krugu timova. Europska liga, sa druge strane, i dalje je koliko - toliko gledljivo takmičenje za koje se ne može reći da je predvidivo i dosadno, odnosno da uvijek isti igraju četvrt, polu i finala.cyprus wrote:Ne. Fudbal je puno predvidljiviji bio u svojim počecima i prošlom vijeku. Sa vremenom sve se više iznenađenja dešava, i stoga se ne kaže džabe "danas svi igraju fudbal". Tako da ne mislim da će postati dosadan. Mnogo veću tendenciju da to postanu imaju svi ostali sportovi.
edit: I da, za one koji kažu da nije predvidio, evo jedna moja prognoza, negdje nakon grupne faze LP sastat će se Liverpool i Chelsea.
-
El_comadante
#10 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
ja mislim da je svake godine fudbal dosadniji u smislu ekipa koje igraju. dakle u Španiji je Real i Barcelona sigurni 95% da čemo ih svake godine gledati u LP dok za ostla dva mejsta se bore Villareal, Atletico, Valencia i Sevilla i mimo ova 4 kluba teško iko može uskočiti. u Engleskoj su Liverpool, Chelsea, ManUtd i Arsenal. peti klub jednostavno nepostoji, ono može parirati nekoliko kola ali se zna 10ak kola prije kraja ova 4 tima. u Italiji Milan, Inter i Juventus a za 4 mjesto se bore Fiorentina, Roma i Lazio više ih nema. u Francuskoj je Lyon, Bordoaux i OM rijetko kada koji drugi klub da prođe. još dva su tu i ako proču Monaco i Lille a ostali taraba. u Njemačko Bayern i Werder. i to je to. dosadno pravo. a u LP se zna otprilike ko igra: 3 ili 4 Engleska, 2 ili 3 Španska, eventualno Bayern, Lyon, 2 Italijanska i to je to.
- Charuga
- Globalni moderator
#11 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ovo vec odavno nije liga prvaka nego liga bogatih ... !!
- ice tea
#12 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Dok je Njemacke lige i Europa lige ne moze biti dosadno 
- cyprus
#13 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Liga Šampiona kad je tek osnovana, Real 5 puta zaredom bio šampion. Jah, što je to bilo zanimljivo...
Ne može mi niko reći da je tada bila veća širina i konkurencija među najvećim klubovima. Danas ozbiljnu najavu za juriš na titulu LP daje bar 7-8 klubova, dok ih još toliko očekuje iz sjene. 50-tih, 60-tih ili 70-tih jasno je bio izražen jedan favorit sa možda jednim ili dva pratioca. OK, oni se jesu smjenjivali po periodima, ali i ovo sad je ništa drugo nego jedan takav period u kome dominiraju engleski klubovi. Ali, neće ni to vječno biti. Svejedno, ipak mislim da bi UEFA trebala donijeti pravilo koje bi drastično smanjilo broj stranih igrača po klubovima. To bi svakako doprinjelo zanimljivosti i nekoj većoj ujednačenosti klubova.
U tim ranijim godinama postojalo je 5-6 reprezntacija u svijetu koje su sve ostale derali sa 5 i više golova razlike. Mnoge današnje respektabilne reprezentacije tada su znale i dvocifren broj lopti u svojoj mreži imat. Danas postoji više od 100 repreznetacija koje mogu iznenaditi najveće svjetske reprezentacije.
A dalje, usporedite fudbal sa ostalim sportovima. U košarci, SAD u najjačem sastavu ne može pobjedit ni viša sila, osim njih postoji još 15-tak jakih reprezentacija kojim ove slabije ne mogu ništa. Vezano za rukomet, dovoljno je pogledat SP, gdje svakog takmičarskog dana na kladionici dominiraju kvote 1,01. U klupskom rukometu, španci i njemci nemaju premca. U individualnim sportovima još je "gora" situacija. Atletika se gleda da se vidi ko će pobjedit, u 90% slučajeva se to zna, nego možel se ikako do svjetskog rekorda...da ne pričam dalje. Eto, koji je sport rezultatski interesantniji od fudbala?
U tim ranijim godinama postojalo je 5-6 reprezntacija u svijetu koje su sve ostale derali sa 5 i više golova razlike. Mnoge današnje respektabilne reprezentacije tada su znale i dvocifren broj lopti u svojoj mreži imat. Danas postoji više od 100 repreznetacija koje mogu iznenaditi najveće svjetske reprezentacije.
A dalje, usporedite fudbal sa ostalim sportovima. U košarci, SAD u najjačem sastavu ne može pobjedit ni viša sila, osim njih postoji još 15-tak jakih reprezentacija kojim ove slabije ne mogu ništa. Vezano za rukomet, dovoljno je pogledat SP, gdje svakog takmičarskog dana na kladionici dominiraju kvote 1,01. U klupskom rukometu, španci i njemci nemaju premca. U individualnim sportovima još je "gora" situacija. Atletika se gleda da se vidi ko će pobjedit, u 90% slučajeva se to zna, nego možel se ikako do svjetskog rekorda...da ne pričam dalje. Eto, koji je sport rezultatski interesantniji od fudbala?
- R9..
#14 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Fudbal je sad odlican bolji nego ikad
kome se ne gleda nek proba nesto drugo
klis, kvosh, bocanje, etc
kome se ne gleda nek proba nesto drugo
klis, kvosh, bocanje, etc
- scheph
#15 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Liga Prvaka ce da unisti fudbal i sve oko njega (navijace). Kup Sampiona je bio puno zanimljiviji i igrale su samo sampionske ekipe odnosno sampioni drzava Evrope izmedju sebe. Tada vec u 2. kolu su se mogli sastati Milan i Barcelona a danas pocetna faza sluzi samo za ciscenje ove "buranije" iz istocne Evrope a najmocnijim klubovima vec je unaprijed rezervisano mjesto u zavrsnicu da bi oni uzeli najvece pare i da bi bili jos vise bogatiji i tako iz godine u godinu. Znaci unistava se dusa fudbala i sve vise to postaje dosadno natjecanje bogatih manekena gdje 75.000 ljudi na stadionu sa svojih 75.000 digitalnih aparata stvara "strahovitu" kazalisnu atmosferu.

- jeza u ledja
#16 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Prije svega zapitajte se odkud tolike pare u fudbalu. Ko placa pare za prijenos utakmica, za satelitsku, kablovsku, karte za tekme, ko placa dresove, salove, suvenire i ostale kurce-palce na kojima su naljepljena imena fudbalskih zvijezda i klubova?
Mi!
Hocete 10-15-ak jakih utakmica na TVu sedmicno? Nekad si bio zadovoljan da pogledas jednu u mjesec dana. Hocete gledati Kaku, Ronalda, Ibrahimovica, Drogbu, Dzeku, Riberyja i tako dalje? Hocete gledat i Manchester, i Real, i Barcu, i Milan, i Bayern i sve ostale svako malo? Zapitajte se ko je tu kriv.
Fudbal je biznis, to je proizvod koji mi kupujemo. Kao i u svakom drugom biznisu tu caruju zakoni trzista. Ako raja hoce da placaju po 70 funti, bujrum.
Liga sampiona je ocigledno drasticno promjenila sta znaci danasnji fudbal. Cak i u samoj Ligi sampiona stvari su se drasticno promjenile od negdje 97-98 kad su velike zemlje dobile po 3-4 tima u CL. Tek od tada gledamo samo spa-ita-eng-ger-fra timove u cetvrtfinalima. Ali, realno, to znaci da su ti timovi uvijek bili bolji od sampiona ostalih zemalja. Jedna Roma je i prije 15 godina bila ako ne jaca onda barem jednako jaka kao jedna Zvezda, Steaua, Spartak ili Galatasaray. To se moglo vidjeti po tome kad se u bivsem Kupu Sampiona pojave po dva kluba iz jedne zemlje Petice, onaj drugi bude jednako jak kao ovaj. I kako mozete napadati Spaniju kad su u SSSR ili Jugoslaviji ili Rumuniji isto tako 2-3 kluba vrtila se na vrhu. I to ono, cijela zemlja i komunisticki aparat uloze pare u jedan veliki klub i kupe sve sto valja u toj zemlji i onda kao hajmo osvajat Evropu.
Dalje, opet realno, Spanija, Italija, Engleska imaju i sami veliki izvor domacih igraca i najbolje repke na svijetu. Jedna Rusija, Ukrajina, Turska, Poljska ili Rumunija, premda su velike zemlje, nikad nisu imale toliko dobre reprezentacije. Prema tome, ni to nije samo do para.
I na kraju, neki od vas poprilicno povrsno gledate na buducnost CL. Ako postoji neki trend u zadnjih 2-3 godine, odmah donosite zakljucak - 'nikad vise nece biti kako je bilo prije'. Pamcenje vam je ko u ribe, majke mi, a znanje o historiji evropskog klupskog fudbala nikakvo. U Spaniji su UVIJEK Real i Barca bili u vrhu, u 90% slucajeva su titule isle u njihove ruke. Isto vrijedi za Italiju (Milan, Juve, Inter), Njemacku (Bayern), te nesto manje za Englesku (Man. United, Liverpool, Arsenal). Ti klubovi ne zaradjuju samo od CL, vec prvenstveno od para iz svojih liga. Znaci nije do CL. Ako cemo tako, zasto jedan 'Abramovich' ne ulozi u CSKA, Shakhtar ili Zenit toliko para da parira zapadnoevropskim (nemojte misliti da tih para nemaju)? Zasto neki tamo arapski seik ne ulozi pare u Dynamo Kyiv umjesto u Portsmouth? Pa ne igra Portsmouth svake godine, ili ikad, u CL, a Dynamo igra. Fazon je u tome sto u domacoj ligi Engleske, Spanije ili Italije ti klubovi zarade silnu lovu, zbog navijaca koji su spremni platiti tolike pare, marketinga i svega ostalog. Sutra se situacija moze promjeniti, sutra moze nastupiti kolaps engleskog finansijskog pokrica za klubove, recimo. Ne znam zasto ste uvjereni u to da jedan Eintracht ne moze ponovo na vrh Evrope? Ako moze Valencia, zasto ne moze Eintracht?
Mi!
Hocete 10-15-ak jakih utakmica na TVu sedmicno? Nekad si bio zadovoljan da pogledas jednu u mjesec dana. Hocete gledati Kaku, Ronalda, Ibrahimovica, Drogbu, Dzeku, Riberyja i tako dalje? Hocete gledat i Manchester, i Real, i Barcu, i Milan, i Bayern i sve ostale svako malo? Zapitajte se ko je tu kriv.
Fudbal je biznis, to je proizvod koji mi kupujemo. Kao i u svakom drugom biznisu tu caruju zakoni trzista. Ako raja hoce da placaju po 70 funti, bujrum.
Liga sampiona je ocigledno drasticno promjenila sta znaci danasnji fudbal. Cak i u samoj Ligi sampiona stvari su se drasticno promjenile od negdje 97-98 kad su velike zemlje dobile po 3-4 tima u CL. Tek od tada gledamo samo spa-ita-eng-ger-fra timove u cetvrtfinalima. Ali, realno, to znaci da su ti timovi uvijek bili bolji od sampiona ostalih zemalja. Jedna Roma je i prije 15 godina bila ako ne jaca onda barem jednako jaka kao jedna Zvezda, Steaua, Spartak ili Galatasaray. To se moglo vidjeti po tome kad se u bivsem Kupu Sampiona pojave po dva kluba iz jedne zemlje Petice, onaj drugi bude jednako jak kao ovaj. I kako mozete napadati Spaniju kad su u SSSR ili Jugoslaviji ili Rumuniji isto tako 2-3 kluba vrtila se na vrhu. I to ono, cijela zemlja i komunisticki aparat uloze pare u jedan veliki klub i kupe sve sto valja u toj zemlji i onda kao hajmo osvajat Evropu.
Dalje, opet realno, Spanija, Italija, Engleska imaju i sami veliki izvor domacih igraca i najbolje repke na svijetu. Jedna Rusija, Ukrajina, Turska, Poljska ili Rumunija, premda su velike zemlje, nikad nisu imale toliko dobre reprezentacije. Prema tome, ni to nije samo do para.
I na kraju, neki od vas poprilicno povrsno gledate na buducnost CL. Ako postoji neki trend u zadnjih 2-3 godine, odmah donosite zakljucak - 'nikad vise nece biti kako je bilo prije'. Pamcenje vam je ko u ribe, majke mi, a znanje o historiji evropskog klupskog fudbala nikakvo. U Spaniji su UVIJEK Real i Barca bili u vrhu, u 90% slucajeva su titule isle u njihove ruke. Isto vrijedi za Italiju (Milan, Juve, Inter), Njemacku (Bayern), te nesto manje za Englesku (Man. United, Liverpool, Arsenal). Ti klubovi ne zaradjuju samo od CL, vec prvenstveno od para iz svojih liga. Znaci nije do CL. Ako cemo tako, zasto jedan 'Abramovich' ne ulozi u CSKA, Shakhtar ili Zenit toliko para da parira zapadnoevropskim (nemojte misliti da tih para nemaju)? Zasto neki tamo arapski seik ne ulozi pare u Dynamo Kyiv umjesto u Portsmouth? Pa ne igra Portsmouth svake godine, ili ikad, u CL, a Dynamo igra. Fazon je u tome sto u domacoj ligi Engleske, Spanije ili Italije ti klubovi zarade silnu lovu, zbog navijaca koji su spremni platiti tolike pare, marketinga i svega ostalog. Sutra se situacija moze promjeniti, sutra moze nastupiti kolaps engleskog finansijskog pokrica za klubove, recimo. Ne znam zasto ste uvjereni u to da jedan Eintracht ne moze ponovo na vrh Evrope? Ako moze Valencia, zasto ne moze Eintracht?
- Vitamin C
#17 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Ne dok je PES-a. 
- Eweleen
#18 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Kad Perezu postane dosadno onda nama nije. I tako teče u krug ...
Znači da na kraju uvijek na dobro izađe
Znači da na kraju uvijek na dobro izađe
- buzzer
#19 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
da se to promjeniti. evo za koju godinu ce slavija i zrinjski stasati u gigante i razbiti dosadasnju monotoniju lp.
- scheph
#20 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Svi veliki "sminkerski" klubovi nemaju svoje PRAVE navijace koji ce od srca istinski da bodre svoj klub a ako treba nekad i da se pobiju ili da naprave neku pizdariju. Kada vidim one debele Bavarce sa pivom u ruci kako sjede 90 minuta bez da se pomjere zgadi mi se fudbal. Sve je manje pravih fudbalskih entuzijasta na stadionima. U Engleskoj, Spaniji i Njemackoj navijanje je katastrofa. Samo se sjedi i slikava se sa digitalnim aparatima da bi se moglo kasnije pohvaliti da su bili na tekmi, ma jebo ti to...danas je sve pare i interes.

-
Facasplaca
#21 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Prirodna selekcija, vrlo jednostavno, danas samo najjaci opstaju i tu nema puno price.
Novac diktira uspjeh, koliko love ulozis toliko muzike dobijas ( cast izuzecima, ali takvi su danas raritet), sto u prijevodu znaci da ako vise trosis vise ces postici. To nije samo slucaj u nogometu nego i u vecini sportova, eto vam kosarke, Euroliga
A o zasicenosti konstanog gledanja istih timova u zavrsnicama prvenstava se nema puno toga reci.
Spanija-Barca i Real,jednostavno najsuperiorniji timovi, najbogatiji(opet lova),najveci stadioni, najbolji marketing, izgradili su sebi brend i to ce ih vjecno drzati iznad ostalih...tako je vazda bilo i tako ce i ostati.
Problem nije u tome sto su,npr. Real ili Barca toliko jaki i superijorni i Spaniji, nego je problem sto ostali timovi jednostavno nemaju sredstava da se bore protiv njihove diktature u Primeri, nemaju odakle, nemaju opet kazem love, glavnog pokretaca.
Sto se tice dosadnog nogometa u zavrsnicama LP, opet vazi ona da najjaci opstaju, velike ribe jedu male.
Meni recimo nije dosadno gledati epske utakmice Chelseja i Barce,Liverpoola, Reala i Bayerna itd, uvjek cu uzivati gledajuci pomenute utakmice, pa makar one bile 200 za redom.
Dosadno moze biti samo onome koji u nogometu ne pronalazi ono nesto...
Dosadno bi mozda bilo kada bi Real.Livepool, UNited,Arsneal i ostale ekipe igrale 20 godina u kontinuitetu sa jednim te istim igracima
, e onda bi nogomet mozda i prerastao u zasicenost, ali ovako meni ne smeta sto cu i ove godine gledati polufinale Chelsea-Livepool.
Novac diktira uspjeh, koliko love ulozis toliko muzike dobijas ( cast izuzecima, ali takvi su danas raritet), sto u prijevodu znaci da ako vise trosis vise ces postici. To nije samo slucaj u nogometu nego i u vecini sportova, eto vam kosarke, Euroliga
A o zasicenosti konstanog gledanja istih timova u zavrsnicama prvenstava se nema puno toga reci.
Spanija-Barca i Real,jednostavno najsuperiorniji timovi, najbogatiji(opet lova),najveci stadioni, najbolji marketing, izgradili su sebi brend i to ce ih vjecno drzati iznad ostalih...tako je vazda bilo i tako ce i ostati.
Problem nije u tome sto su,npr. Real ili Barca toliko jaki i superijorni i Spaniji, nego je problem sto ostali timovi jednostavno nemaju sredstava da se bore protiv njihove diktature u Primeri, nemaju odakle, nemaju opet kazem love, glavnog pokretaca.
Sto se tice dosadnog nogometa u zavrsnicama LP, opet vazi ona da najjaci opstaju, velike ribe jedu male.
Meni recimo nije dosadno gledati epske utakmice Chelseja i Barce,Liverpoola, Reala i Bayerna itd, uvjek cu uzivati gledajuci pomenute utakmice, pa makar one bile 200 za redom.
Dosadno moze biti samo onome koji u nogometu ne pronalazi ono nesto...
Dosadno bi mozda bilo kada bi Real.Livepool, UNited,Arsneal i ostale ekipe igrale 20 godina u kontinuitetu sa jednim te istim igracima
- jeza u ledja
#22 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Da nema Lige Sampiona postojala bi Superliga zatvorenog karaktera. Tako da je bezveze krivit CL za ovakvo stanje, ona je samo produkt zelja bogatih, uz odredjeni kompromis sa ovim ostalim.
-
Facasplaca
#23 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
tako jejeza u ledja wrote:Da nema Lige Sampiona postojala bi Superliga zatvorenog karaktera. Tako da je bezveze krivit CL za ovakvo stanje, ona je samo produkt zelja bogatih, uz odredjeni kompromis sa ovim ostalim.
mali klubovi jos trebaju bit zahvalni sto imaju priliku da se natjecu u ovako elitnom takmicenju, sto uopce dobijaju debele pare od Uefe i jos puno toga...
- cyprus
#24 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
Volio bih da mi odgovoriš na slijedeće pitanje, tj. da nadopuniš slijedeću rečenicu, jako me interesuje. Opravdana situacija koja tjera "PRAVE" navijače da se pobiju ili naprave neku pizdariju je...scheph wrote:Svi veliki "sminkerski" klubovi nemaju svoje PRAVE navijace koji ce od srca istinski da bodre svoj klub a ako treba nekad i da se pobiju ili da naprave neku pizdariju...
Također bih volio da čujem odgovor i na slijedeće pitanje. A ako se meni zgadi kad god vidim "PRAVE" navijače da se pobiju ili naprave neku pizdariju, ja jelde nemam veze o fudbalu?scheph wrote:... Kada vidim one debele Bavarce sa pivom u ruci kako sjede 90 minuta bez da se pomjere zgadi mi se fudbal...
-
BOSNA JE ZAKON
#25 Re: Fudbal = dosada budućnosti?
ma fudbal ce biti uvijek isti, al ako bude dosadan onda samo ukinuti odrambene igrace i eto ti zabave