Dres reprezentacije BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
elcaliente
#9676 Re: Dres reprezentacije BiH
Skinuo ovaj iz Busovace objavu, izgleda da su ga upozorili da ide tuzba.
- luckylaka
- Edin H.
#9678 Re: Dres reprezentacije BiH
U biti piše: “Nije meni da zaradim, nego da se raja lijepi nose!”Mustang1 wrote: ↑27/05/2026 13:50Ja nista nisam razumio sta pise ovdje![]()
- tramvajtrojka
#9679 Re: Dres reprezentacije BiH
Počeli su kinezi sa preorderom dresovaelcaliente wrote: ↑27/05/2026 13:54 Skinuo ovaj iz Busovace objavu, izgleda da su ga upozorili da ide tuzba.
-
Mustang1
#9680 Re: Dres reprezentacije BiH
Ovo isto da neko uzgaja marihuanu i objavi video kako biljke napreduju iz dana u dan. Cuj firma ti se bavi necim nelegalnim i ti to objavis. Ja mislio dao im Kelme licencu ili nesto pa zato objavili.
- karanana
- darius_maximus
#9682 Re: Dres reprezentacije BiH
Ako ljudi prave "očite" kopije, ne znam šta se tačno može zakonski uraditi.
Pod "očite" mislim da su logo repke, itd. očito drugačiji.
Pitanje je kako se to u našem zakonu sve definiše (ne znam i mrsko mi je istraživati
Ako je barem polu-legalno, pitanje je šta NS BiH može uraditi po tom pitanju...
- darius_maximus
#9683 Re: Dres reprezentacije BiH
Ma niđe veze dux, realno.
Ovo kao ono kad kupe brendiranu majicu s logom preko čitave majice.
Logo nazad je kriza i bez njega bi bio dobar dux.
Ovako je samo cringe.
- Edin H.
#9684 Re: Dres reprezentacije BiH
Evo stranice u Engleskoj, rasprodani dresovi
, tj. nisu ih nikada ni imali.
https://kelmeteamwear.co.uk/products/bo ... home-shirt
Šega firma pravo.
Šega firma pravo.
-
Gandra_1
- luckylaka
#9686 Re: Dres reprezentacije BiH
Ma ovo je Sipa drugi dan po potpisivanju ugovora sa Kelme trebala upasti i ispitati pod kakvim uslovima je potopsan ugovor i na koliko.Da nismo sa Kelme nikada ne bi ni cuo za njih,doduse imaju oni jos reprezentacija koje odijevaju...Mongolija,Nepala,Suriname(ko su ovi,neko pleme)Edin H. wrote: ↑27/05/2026 14:42 Evo stranice u Engleskoj, rasprodani dresovi, tj. nisu ih nikada ni imali.
![]()
Šega firma pravo.![]()
- Edin H.
#9687 Re: Dres reprezentacije BiH
luckylaka wrote: ↑27/05/2026 14:53Ma ovo je Sipa drugi dan po potpisivanju ugovora sa Kelme trebala upasti i ispitati pod kakvim uslovima je potopsan ugovor i na koliko.Da nismo sa Kelme nikada ne bi ni cuo za njih,doduse imaju oni jos reprezentacija koje odijevaju...Mongolija,Nepala,Suriname(ko su ovi,neko pleme)Edin H. wrote: ↑27/05/2026 14:42 Evo stranice u Engleskoj, rasprodani dresovi, tj. nisu ih nikada ni imali.
![]()
Šega firma pravo.![]()
Ništa ne kontam, vole opremati reprezentacije, ali ne vole prodati…
-
elcaliente
#9688 Re: Dres reprezentacije BiH
Ako savez misli ozbiljno mogli bi napraviti dar mar.tramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 14:06Počeli su kinezi sa preorderom dresovaelcaliente wrote: ↑27/05/2026 13:54 Skinuo ovaj iz Busovace objavu, izgleda da su ga upozorili da ide tuzba.![]()
Nece ganjati kineze nego distributere u BiH i prodavace. Poslije par kazni i oduzimanja robe na carini, kod distributera ili prodavaca neki ce se sami povuci.
-
elcaliente
#9689 Re: Dres reprezentacije BiH
Totalno nelegalno.darius_maximus wrote: ↑27/05/2026 14:38Ako ljudi prave "očite" kopije, ne znam šta se tačno može zakonski uraditi.
Pitanje je kako se to u našem zakonu sve definiše (ne znam i mrsko mi je istraživati).
Evo sta kaze zakon:
Ključni zakoni koji štite markiranu odjećuZakon o industrijskom vlasništvu BiH: Ovim zakonom se štite žigovi, logotipi, kao i industrijski dizajn. Neovlašteno stavljanje zaštićenog logotipa ili znaka nekog brenda na odjeću predstavlja povredu žiga.Krivični zakon BiH i entitetski krivični zakoni: Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, kao i neovlašteno korištenje tuđeg zaštićenog znaka ili patenta, tretiraju se kao krivična djela za koja su predviđene novčane kazne i kazne zatvora.Zakoni o inspekcijama i carinskoj politici: Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) ima zakonsku obavezu da zadrži i zaplijeni robu za koju se sumnja da je krivotvorena (falsifikat) poznatih robnih marki
- luckylaka
#9690 Re: Dres reprezentacije BiH
Ti nas savez shvatas ozbiljno,grupa kriminalnih hostaplera kojima je trenutno cilj samo koga uvaliti ma putovanje u US a da to javnost ne otkrije.Ima li i jedan novinar da na konferenciji upita odgovorne ko i kolika je delegacija na S.P.Dresove su progurali o njima je vise suvisno pricatielcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:07Ako savez misli ozbiljno mogli bi napraviti dar mar.tramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 14:06Počeli su kinezi sa preorderom dresovaelcaliente wrote: ↑27/05/2026 13:54 Skinuo ovaj iz Busovace objavu, izgleda da su ga upozorili da ide tuzba.![]()
Nece ganjati kineze nego distributere u BiH i prodavace. Poslije par kazni i oduzimanja robe na carini, kod distributera ili prodavaca neki ce se sami povuci.
- tramvajtrojka
#9691 Re: Dres reprezentacije BiH
Kako ti mislis da ce se putovati svi dzuture u jednom avionuluckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:33Ti nas savez shvatas ozbiljno,grupa kriminalnih hostaplera kojima je trenutno cilj samo koga uvaliti ma putovanje u US a da to javnost ne otkrije.Ima li i jedan novinar da na konferenciji upita odgovorne ko i kolika je delegacija na S.P.Dresove su progurali o njima je vise suvisno pricatielcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:07Ako savez misli ozbiljno mogli bi napraviti dar mar.
- luckylaka
#9692 Re: Dres reprezentacije BiH
tramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 15:49Kako ti mislis da ce se putovati svi dzuture u jednom avionuluckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:33Ti nas savez shvatas ozbiljno,grupa kriminalnih hostaplera kojima je trenutno cilj samo koga uvaliti ma putovanje u US a da to javnost ne otkrije.Ima li i jedan novinar da na konferenciji upita odgovorne ko i kolika je delegacija na S.P.Dresove su progurali o njima je vise suvisno pricatielcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:07
Ako savez misli ozbiljno mogli bi napraviti dar mar.
Nece ganjati kineze nego distributere u BiH i prodavace. Poslije par kazni i oduzimanja robe na carini, kod distributera ili prodavaca neki ce se sami povuci.kakve se sve ovdje gluposti ispišu
![]()
- darius_maximus
#9693 Re: Dres reprezentacije BiH
Da, ali ako umjesto "NS/FS BiH" staviš "Hloptaški savez BiH" u grb, onda to više nije isti žig ili logotip.elcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:17Totalno nelegalno.darius_maximus wrote: ↑27/05/2026 14:38Ako ljudi prave "očite" kopije, ne znam šta se tačno može zakonski uraditi.
Pitanje je kako se to u našem zakonu sve definiše (ne znam i mrsko mi je istraživati).
Evo sta kaze zakon:
Ključni zakoni koji štite markiranu odjećuZakon o industrijskom vlasništvu BiH: Ovim zakonom se štite žigovi, logotipi, kao i industrijski dizajn. Neovlašteno stavljanje zaštićenog logotipa ili znaka nekog brenda na odjeću predstavlja povredu žiga.Krivični zakon BiH i entitetski krivični zakoni: Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, kao i neovlašteno korištenje tuđeg zaštićenog znaka ili patenta, tretiraju se kao krivična djela za koja su predviđene novčane kazne i kazne zatvora.Zakoni o inspekcijama i carinskoj politici: Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) ima zakonsku obavezu da zadrži i zaplijeni robu za koju se sumnja da je krivotvorena (falsifikat) poznatih robnih marki
Naravno da je 1:1 kopija nelegalna.
Međutim, ako promijeniš dovoljno elemenata (npr. ukineš plave rukave na bijelom dresu koji se raji svakako ne sviđaju i promijeniš grb saveza), da li je to falsifikat ili tvoja verzija?
Nije taj zakon nigdje baš crno/bijel i jako skupi advokati i vani rade na tim stvarima.
Sumnjam da bi se kod nas to ozbiljno vodilo kao sudski proces, ali možda griješim.
- luckylaka
#9694 Re: Dres reprezentacije BiH
luckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:52U pravu si,nisam ja skonto da samo jedan avion iz europe leti za ameriku,ostali imaju mogucnost brodom,podmornicom ili kako se vec snadjutramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 15:49Kako ti mislis da ce se putovati svi dzuture u jednom avionuluckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:33
Ti nas savez shvatas ozbiljno,grupa kriminalnih hostaplera kojima je trenutno cilj samo koga uvaliti ma putovanje u US a da to javnost ne otkrije.Ima li i jedan novinar da na konferenciji upita odgovorne ko i kolika je delegacija na S.P.Dresove su progurali o njima je vise suvisno pricatikakve se sve ovdje gluposti ispišu
![]()
- Edin H.
#9695 Re: Dres reprezentacije BiH
Oko 4600 nautičkih miljaluckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:52U pravu si,nisam ja skonto da samo jedan avion iz europe leti za ameriku,ostali imaju mogucnost brodom,podmornicom ili kako se vec snadjutramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 15:49
Kako ti mislis da ce se putovati svi dzuture u jednom avionukakve se sve ovdje gluposti ispišu
![]()
Last edited by Edin H. on 27/05/2026 16:42, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#9696 Re: Dres reprezentacije BiH
darius_maximus wrote: ↑27/05/2026 16:05Da, ali ako umjesto "NS/FS BiH" staviš "Hloptaški savez BiH" u grb, onda to više nije isti žig ili logotip.elcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:17Totalno nelegalno.darius_maximus wrote: ↑27/05/2026 14:38
Ako ljudi prave "očite" kopije, ne znam šta se tačno može zakonski uraditi.
Evo sta kaze zakon:
Međutim, ako promijeniš dovoljno elemenata (npr. ukineš plave rukave na bijelom dresu koji se raji svakako ne sviđaju i promijeniš grb saveza), da li je to falsifikat ili tvoja verzija?
Nije taj zakon nigdje baš crno/bijel i jako skupi advokati i vani rade na tim stvarima.
Sumnjam da bi se kod nas to ozbiljno vodilo kao sudski proces, ali možda griješim.![]()
Imaju vjerovatno neki elementi koji su zasticeni naravno.
Al pitanje je zasto bi neko pri zdravoj pameti ako mu je zelja dres BiH koji ce se nositi na SP a u mogucnosti je da kupi isti odlucio se da kupi fejk dres na kojem pose hloptaski savez, materijal dresa plastika.
To je vec onda granici sa ludilom.
- Edin H.
#9697 Re: Dres reprezentacije BiH
Joj kad Vico počne ganjati kupce u nedelju na pijaci. 
- darius_maximus
#9698 Re: Dres reprezentacije BiH
Ma imaš bruku ljudi koji će ga obući 3 puta maksimalno.elcaliente wrote: ↑27/05/2026 16:39darius_maximus wrote: ↑27/05/2026 16:05Da, ali ako umjesto "NS/FS BiH" staviš "Hloptaški savez BiH" u grb, onda to više nije isti žig ili logotip.elcaliente wrote: ↑27/05/2026 15:17
Totalno nelegalno.
Evo sta kaze zakon:
Sumnjam da bi se kod nas to ozbiljno vodilo kao sudski proces, ali možda griješim.![]()
Imaju vjerovatno neki elementi koji su zasticeni naravno.
Al pitanje je zasto bi neko pri zdravoj pameti ako mu je zelja dres BiH koji ce se nositi na SP a u mogucnosti je da kupi isti odlucio se da kupi fejk dres na kojem pose hloptaski savez, materijal dresa plastika.
To je vec onda granici sa ludilom.
Dodaj na to djecu kojoj u julu kupiš dres, a u augustu mu već malen.
Treća stvar je raja kojoj se ne da peglati s prednarudžbama za prednarudžbu, jer će se to opet razgrabiti i preprodavati na OLX-u.
Svi ti neće davati 200 KM za dres, nego će uzeti na Otoci i završiti s tim.
Međutim, to ti svakako nije ciljna publika i ko bude htio uzeti original će ga i uzeti, makar se na glavu nasadio.
Ovi gore nabrojani ga svakako ne bi kupili, pa je glupo i ganjati se nešto po sudovima zbog toga.
- luckylaka
#9699 Re: Dres reprezentacije BiH
Ma moram momku objasniti da iz europe za ameriku svaki dan leti na stotine avionaEdin H. wrote: ↑27/05/2026 16:38Oko 4600 nautičkih miljaluckylaka wrote: ↑27/05/2026 15:52U pravu si,nisam ja skonto da samo jedan avion iz europe leti za ameriku,ostali imaju mogucnost brodom,podmornicom ili kako se vec snadjutramvajtrojka wrote: ↑27/05/2026 15:49
Kako ti mislis da ce se putovati svi dzuture u jednom avionukakve se sve ovdje gluposti ispišu
![]()
najbolje iznajmiti polovan U -boat…
-
made_in_sarajevo
#9700 Re: Dres reprezentacije BiH
Ima li fakat razlike u kvaliteti i znojenju kod malog 4 godine, orginal naspram pijace? Prosli dres vidim 100KM, pijaca 20-50 kako ko nabije cijenu, da se provede haman cijeli da u njemu uz skakanje i znojenje, jel ima razlike tu pa da halalim 100KM?