Ma neće ni Bayernovo u Njemačkoj do zore, bez obzira što će oni svako malo praviti situaciju da im najbolji sastav lige ne može ništa, morati će makar napraviti sezonu-dvije stagnaciju. Dobro, to se sad ne nadzire, ali za koju godinu sigurno.
Od sezone 00/01, pa sve do sada, Bayern je tek jednom uzeo dvije uzastopne titule. Vazda bi im neko uletio između. Međutim, problem je što kod Švaba to bude kratkog vijeka. Wolfsburg uzeo titulu, poslije rasprodaja, raspad sistema. Prije toga Stuttgart, isto za 2 godine dospjeli na dno. Prije 10-ak godina su Werder i Leverkusen bili konkurentniji u Evropi, ali jednostavno sad nema tolikog kvaliteta.
Uostalom, nije ovo problem Njemačke, nego bilo koje lige, samo je pitanje koliko jakih ekipa ima. Pa i Španci imaju 2 jake ekipe, igrom slučaja ove sezone dobar At. Madrid. Jednostavno, bilo koja druga ekipa većinom nema neke šanse protiv ove evropske kreme. Talijani crkli odavno. Ni Englezi nisu daleko od toga. Tri konkurentne ekipe, ostalo bi bilo talašika. Čak štaviše, meni se čini da najčešće Švabe naruše neki standardni izgled završnice LŠ. Barcelona i Real iz Španije, PSG iz Francuske, Bayern (i eventualno, ali sumnjam Dortmund) iz Njemačke, City, United i Chelsea iz Engleske, plus Juventus i eventualno ako se ko od milanskih klubova izdigne, to je standardno i za naredne 2-3 sezone.
Meni je najžalivije što je danas praktično nemoguće da se dese stvari od prije 10-ak godina, kada neke manje ekipe, ili ekipe iz slabijih liga igraju samu završnicu. Ovdje ne mislim na nafakaše tipa APOEL, Marsej prije 2 godine, nego ekipe koje igraju lijepo za oko, koje su mogle i dalje da je bilo sreće, tipa Šahtjora nekad, Lyona onih godina, Villareala, ili Porta, pa čak i Fener one jedne sezone igrao prelijepo, Roma znala izletati daleko, PSV isto odigrao 2-3 sezone do četvrtfinala ili ono jednom i do polufinala, ili vakat kada su Panathinaikos i Nantest harali Evropom