Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Ko ce biti prvak Njemacke Bundeslige?

Hamburg
0
No votes
Stuttgart
5
3%
Bayern
40
25%
Wolfsburg
107
66%
Borussia
5
3%
Hertha
6
4%

Total votes: 163

Ridjobrki

#151 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Ridjobrki »

Ovako...

Raja, vi malo popustite čovjeka. Očito cikcanga nije loš lik i ima svoj pogled na svijet i ja jako volim takve likove. Čovjek ima neke ideje i spreman ih je do besvijesti zastupati i džaba nama priča. Ako vam se njegove ideje, način na koji ih iznosi ili bilo šta slično ne sviđaju ne morate se sa njim nadmudrivati i tako razvodniti i upropastiti svaku temu.

Cikcanga i slični, vaše mišljenje je vaše mišljenje i ne mora se svako, neko ili iko složiti sa njim. Vaše je pravo da ih imate i zastupate i nije vaš posao da druge ubjeđujete u njih i dokazujete bilo šta bilo kome. Možemo fino popričati, razmijeniti mišljenja na forumu i onda otići a da se niko nije za milimetar promijenio u svojim stavovima a da smo se fino družili. Nema potrebe insistirati i forsirati stvari i mijenjati druge. Ne mora niko mijenjati mišljenje ali ne mora se vala ni tjerati inat i vrijedi razmisliti o onoj narodnoj: Kad ti deset ljudi vele da si p'jan - a ti lezi pa se valjaj.

Na primjer: Mi ne možemo čovjeku osporiti pravo da iz nekog razloga misli da je Bergkamp bio najbolji igrač na svijetu ali se čovjek treba spomiriti sa tim da je to samo njegovo mišljenje i gotovo.

Drugo, ako pričamo o sportu trebamo pokazati malo sportske kulture i poštovanja jer to je razlika između fine priče o nogometu i glupog trash-talka. Vrijeđanje i omalovažanje nije dio sportske kulture i takvo ponašanje na forumu nije ok isto kao što ni huliganizam na stadionu nije navijanje.

Socijalista je otvorio ovu temu kao pravo dobru, zanimljivu, aktuelnu i dinamičnu temu na kojoj imamo šta pratiti mjesec dana i poveo priču u super pravcu i ja bih je htio vratiti na pravi smjer i pozivam vas na živu, zanimljivu i argumentiranu priču. Ja dođem ovamo jer nemam s kim tu priču pričati: imao sam krug prijatelja i jedan lokal gdje smo bistrili nogometne teme i to jako ozbiljno, maltene stručno, uvijek argumentirano i uz sve maksimalno poštovanje. Onda sam preselio u drugi grad i nemam takve likove pa onda dođem na ovaj forum jer mi to jako fali i volio bih da pričamo onako kako je to socijalista započeo jer to bi bilo baš to.

Ako se nema šta pametno reći onda ne stišći "post reply", ako se s nekim slažeš potpiši, ako se ne slažeš kvotaj pa izrazi svoje mišljenje i argumente kojim ćeš ga potkrijepiti ali dajte da to sve skupa bude jedna fina priča.

Ja toliko o tome. Stvarno mislim da dobro poznajem nogomet i imam neka svoja razmišljanja, svi vi imate svoja pa hajde da pričamo i razmjenjujemo ih i da se družimo u sportskom duhu. Ko je za to nek samo pukne smajkana ispod, nadam se da nas ima...

Lijep pozdrav svima koji vole sport i kojima nogomet ne spada u sporedne stvari na svijetu!!!
Krigla_Sa

#152 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Krigla_Sa »

ljudi molim vas stavite ga na ignore, pa zar ne vidite da momak ocito nije dobar, kako se registrovao pise nebuloze,nije normalnog komenatara dao,sve neki pokusaji nadmudrivanja s drugim clanovima ,ko zna kakve su to frustracije...
ne znam fakat sta administracija radi,pa svaku temu je zasrao, jbt tema o zavrsnici njemacke lige a on o berkampu,aston villi, i tako na svakoj temi.
u redu ima svoje misljenje ali ovo je nesnosljivo,fakat vise smara,dodjem procitati nesto normalno a u svakoj temi njegova prica o englezima,omalozavanje svega sto nije englesko...
tako da IGNORE pls ,valjda tad' nece poceti citirati sam sebe .

hajmo sad tema Bundesliga: FINAL COUNTDOWN
winabike

#153 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Nego, nazad na temu :) neko je na drugoj temi postavio jedan odlican link sa finansijskim vrijednostima najvecih europskih klubova. Finansijsku vrijednost je procijeno ugledni "Forbes" (vjerovatno najrelevantniji svjetski finansijski magazin):

http://www.forbes.com/lists/2009/34/soc ... s_DOV.html

Sta tu vidimo? Da medju najvrijednijim klubovima svijetu, Bundesligasi su najmanje zaduzeni (Bayern, Hamburg, Bremen i Stuttgart bez dugova!!!!), a cak i Dortmund (kojem je 2004 godine prijetilo gasenje zbog dugova!) je svoju zaduzenost sanirao na 33% (bez da je pri tome "razvalio" ekipu - evo ih se bore za 5. mjesto u BL, a Wolfsburg im bjezi "astronomskih" 8 bodova) i ima current value od 325 miliona US$.

Npr. Bayern ima ukupnu vrijednost od 1110 mil US$ i zaduzenost 0% - sto ce reci da je tih 1110 mil i stvarna vrijednost Bayerna.

ManU (vodeci na toj tabeli), s druge strane ima vrijednost 1,870 US$, ali i zaduzenost od 54% od ukupne vrijednosti, sto znaci da je njegova realna vrijednost 860,2 Mil.

Nijemci ukupno imaju 6 klubova medju 20 najbogatijih, od tih 6 cetiri nemaju dugova (gore navedeni), a i ona dva sa dugovima (Dortmund, Schalke) drze dugove pod kontrolom (33%, 38%) i to je upravo ono o cemu je ridjobrki govorio: pametno ulaganje, kontrola troskova, i bez "finansijskih balona" i to je ono sto uzrokuje stalni rast kvaliteta u BL, a recimo pad italijanske.

Dva spanska kluba (Barca, RM) se drze "iznad vode" marketingom i TV pravima (koja su u Spaniji najjaci izvor primanja),

Ostrvski (eng, sco) klubovi su prezaduzeni, i cast par izuzetaka (ManU), uglavnom "bezvrijedni", nakon sto seotpisu dugovi. Arsenal koji je istresao bruku para za stadion i pitanje je kako ce se izvuci, ima zaduzenost od 107% - dakle veci je dug kluba nego njegova vrijednost. Osim ako ne budu morali prodavati nekretninu - stadion - kao sto je Dortmund morao prije 5 godina - s razlikom da ga je Dortmund nakon 3 godine i uspjesne sanacije, ponovo otkupio.

U ostalom, lista klubova koji imaju preko 50% duga u odnosu na vrijednost kluba:

Arsenal England 107%
Newcastle United England 96%
Chelsea England 92%
Glasgow Rangers Scotland 86%
Internazionale Milan Italy 77%
Liverpool England 59%
Manchester United England 54%

Govori dosta toga, jel'da?

Ostala tri italijanska kluba (Juve, Milan, Roma) posluju solidno, ali njihova vrijenost i nije astronomska, nego je u rangu njem. klubova.
winabike

#154 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Btw, Kicker opet Dzeku stavio u tim kola... :zzzz:

http://www.kicker.de/news/fussball/bund ... aviindex/6
Ridjobrki

#155 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Ridjobrki »

@kakavdanakneiskustvu: pa neka ga, šta fali. :) Nek čovjek priča šta god hoće, ako misliš da su mu argumenti šuplji (a misliš, baš kao i ja :D ) nemoj im davati na težini uzimajući ih preozbiljno i upuštajući se u diskusiju na tim temeljima. Imamo mi i o čem drugom pričati... ;-)

@winabike: upravo o tome sam govorio - njemačka liga je najstabilnija i potkovana je sa svake strane. Premiership je stvarno ugrožen dugovanjima klubova koji su različite prirode. Ustvari, nije ugrožen Premiership - ugroženi su neki klubovi, ako propadnu biće prvak Tottenham ili neki sličan klub koji zna sa parama (mada si u zadnje vrijeme i THFC dopušta čudne gluposti...) i to je to.

Ova lista je čisto pokazatelj statističkih podataka ali ima tu dosta stvari koje prave razliku: vrste duga, vlasnička struktura, poslovna politika, prihodi/rashodi, investicije... MUFC i LFC su u jednoj vrsti duga, CFC u drugoj, Arsenal u trećoj, WHamFC i Newcastle i Portsmouth u četvrtoj i tako dalje...

Nije što sam Arsenalov fan ali oni su u daleko boljoj situaciji od ostala tri najveća kluba Otoka nego što ova tabela pokazuje.
winabike

#156 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Ridjobrki wrote:Nije što sam Arsenalov fan ali oni su u daleko boljoj situaciji od ostala tri najveća kluba Otoka nego što ova tabela pokazuje.
Znam tacno o cemu govoris, i upravu si (a i meni je Arsenal najsimpaticniji od svih Eng klubova :) ), ali tabela pokazuje generalno stabilnost Bundeslige (sto obadvojica govorimo :) ), gdje, i bez razlika u vlasnickoj strukturi klubovi stoje solidno (BVB - klasicno akcionarsko drustvo gdje niko nema "vecinu", Bayern - jos uvijek sportsko drustvo, ali sa akcijskim drustvom koje brine o stadionu i poslovima sportskog drustva, slicno je i sa Stuttgartom, Hamburgom i Werderom, Schalke - njima vise niko ne zna vlasnicku strukturu, samo im se odjenom GazProm pojavio na dresovima :D)

Arsenal (sorry sto je oftoppic): sve je to ok, ali oni moraju POD HITNO smanjivati dugove, ili ce, zbog zakonskih propisa (insolvencija), doci u situaciju da MORAJU prodati stadion. A Highburry su srusili, tako da ce morati placati kiriju na svom vlastitom stadionu... To je ono sto se 2004 desilo BVB-u. S tim da je Emirates puno noviji i samim tim puno skuplji stadion nego Westfalen kada ga je BVB 2007 ponovo otkupljivao...

Stay well :)
Ridjobrki

#157 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Ridjobrki »

Arsenal (sorry sto je oftoppic): sve je to ok, ali oni moraju POD HITNO smanjivati dugove, ili ce, zbog zakonskih propisa (insolvencija), doci u situaciju da MORAJU prodati stadion. A Highburry su srusili, tako da ce morati placati kiriju na svom vlastitom stadionu... To je ono sto se 2004 desilo BVB-u. S tim da je Emirates puno noviji i samim tim puno skuplji stadion nego Westfalen kada ga je BVB 2007 ponovo otkupljivao...
Slažemo se sve ovo oko Bundeslige ali mene baš zanima šta će se dešavati u Premier League u idućih par sezona... Hajde nek bude malo offtopic, a i nije offtopic: čisto da pokažemo sa kakvim se problemima Bundesliga ne susreće i zašto je stabilnija od Premiershipa. :-D

Arsenalovi dugovi nisu špekulativni dugovi i špekulativna ulaganja kao ManU i LFC i zato su u boljoj poziciji od ova dva kluba.

U čemu je fazon?

Premiership je doživio nenormalnu ekspanziju i samim tim su skočila TV-prava do neslućenih razmjera i marketinški kolač je narastao i postao neodoljiv za špekulante. Do prije desetak godina većina klubova su im bili klasična dionička društva sa dionicama na burzovnim listama a onda je mangašima "zinula guzica" i počeli su kupovati sve veće udjele sa namjerom potpunog preuzimanja i to je napuhalo vrijednosti klubova. Pravila kaže da onaj ko skupi 30% dionica mora poslati ponudu za otkup drugim dioničarima i zato ko nije mislio kupovati klub držao se ispod 30%. E, tu dolaze Ameri...

Kod ManU i LFC američke lole (kod kojih je sport nenormalno iskomercijaliziran) su skužile da tu ima puno prostora za iskoristiti i da ti klubovi mogu donositi daleko više para nego što donose i onda su se zadužili preko mjere kod banaka računajući da će im se to isplatiti jer će povećati prihode (odmah cijene ulaznica rastu, sponzorski ugovori poskupljuju...). Kao kad kupuješ stan pa kod banke dižeš kredit dajući taj isti stan pod hipoteku.

Problem je sad što da bi se potaknuo taj rast potrebno je puno ulaganja (igrači, transferi, plaće, marketing) a za šta treba puno para koje opet valja posuditi i tu se ulazi u začaran krug kao onaj koji je uzrokovao ovu krizu u finansijskom svijetu. Recesija, loša sezona, nekoliko povreda i još hiljadu nekih faktora i sve ode u ruke banaka.

To nije nerealna prijetnja jer je već desetak klubova čija se ulaganja nisu isplatila u ogromnim problemima: Newcastle, Portsmouth, Middlesborough, West Ham, Sunderland, Reading... Velika četvorka se drži zahvaljujući dobrim prihodima ali i to će se ugroziti ako propadnu ovi mali, ako liga oslabi (a hoće) i ako opadne interesovanje jer neće biti isto ako se sve svede na tri ili četiri derbija godišnje... Pad TV-prava, pad ulaznica, pad sponzora... Ono što se desilo Italiji iz drugih razloga.

Par klubova (Chelsea, ManC) su "sponzoruše" i njihova dugovanja su ok jer su to pozajmice njihovih vlasnika koji to halale. Dug CFC je gotovo u potpunosti dug prema Romanu Abramovichu, naprimjer, a on za te pare ne pita.

Slučaj Arsenala:
Arsenal je posebna priča jer je on po svemu poseban slučaj. AFC je klub u vlasništvu firme AFC d.d., tako da niko nije direktan vlasnik kluba nego vlasnik firme u čijem sastavu djeluje AFC, a firma nije klasično d.d. pa se njenim dionicama ne trguje na berzi nego izravno iz ruke u ruku sa dosta ograničenja. U dugovima nije AFC nego AFC d.d., firma koja ima i druge talove: kad je građen stadion Ashburton Grove otkupljeno je dosta više zemljišta nego je bilo potrebno i AFC d.d. tu gradi stambene zgrade, a i bivši Highbury se prodaje za stanovanje. Tako AFC neće prodati stadion nego stanove i to je to.

Plus, AFC ima najbolji sponzorski ugovor sa FlyEmirates, sva dugovanja prema bankama su pretvorili u obveznice koje još neće dospjeti na naplatu, od preseljenja na Grove zarađuju 100 M € više po sezoni (samo premium seats i korporativne lože donose koliko je čitav Highbury), politika kluba je takva da se na igračima zarađuje i zato Wenger nema pritisak na trofeje dok god je među prvih 4 u ligi i 8 u Europi: važno je da para pristiže po planu...

Arsenal, znači, za sva dugovanja ima pokriće i plan otplate i to je, ustvari, njemački model: njemački klubovi su u vrijeme izgradnje stadiona funkcionisali na isti način i sada uživaju u stabilnosti.

Eto, pa ako je koga zanimalo... (Btw, ne treba ići dalje od wikipedije za sve ove stvari, sve piše tamo ako koga zanima)

Pozdrav, winabike
Zwanziger

#158 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Zwanziger »

Samo jedna ispravka; Dortmund nije prodavao stadion nego su potpisali ugovor sa Signal Iduna koncernom 1.12.2005. da ce se stadion u narednih 6 godina zvati Signal Iduna Park. Taj ugovor istice 30. juna 2011. Ne znam sad tacnu vrijednost ugovora, ali znam da je znacajna cifra i to ih je bas fino poguralo.
BHF_Manijak

#159 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by BHF_Manijak »

Stavio sam na temu Dzeko,a evo i ovdje,bira se najbolji napadac Bundeslige,pa hajmo Bosanci i Hercegovci da izguramo Dijamanta ispred Gomeza:

na desnoj je strani sajta anketa,pod "umfrage":

http://www.sportal.de/
winabike

#160 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Zwanziger wrote:Samo jedna ispravka; Dortmund nije prodavao stadion nego su potpisali ugovor sa Signal Iduna koncernom 1.12.2005. da ce se stadion u narednih 6 godina zvati Signal Iduna Park. Taj ugovor istice 30. juna 2011. Ne znam sad tacnu vrijednost ugovora, ali znam da je znacajna cifra i to ih je bas fino poguralo.
@Zwanziger: BVB jeste na zalost prodavao stadion... Vjeruj mi, fan sam BVB-a (u "medjunarodnim" okvirima) od kad su onog novembra 1987. rezultatom 2:1 izgubuli od kluba ciji sam fan u "domacim" okvirima - od Veleza. BVB je dobio uzvratnu u Dortmundu 2:0, pa je prosao dalje, a ja sam tada vidio ekipu koja je igrala cak ljepsi fudbal od Veleza - Veleza u ONOJ postavi sa Tucom, Kajtazom, Juricem... Neise, bio sam tog novembra 1987 kao 13-godisnjak pod Bijelim Brijegom, i zavolio Borussiu o kojoj prije toga nisam znao nista. Tu Borussiu sa Teddyjem de Boerom, Frankom Pagelsdorfom, Nobbi Dickelom, sjajnim Thomasom Helmerom... eh. "Udario junak na junaka", u pravom smislu te rijeci, i po rezultatima se vidi da je bilo knap (2:1 za Velez u MO, 2:0 za BVB na Westfalenu).

Radovao sam se kao dijete kad je Barbarez potpisao za Dortmund, i psovao majku Skibbeu kad ga je majmun drzao na klupi i skoro otjerao BVB u 2. ligu te sezone.

Da, BVB je morala prodavati stadion. Malo sam se zeznuo u godinama (pisao sam prosli mail iz glave), ali evo ti tacni izvori (Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Welt). Stadion su prodali u januaru 2003, a ponovo otkupili u maju 2006. To da su prodali ime, to se "podrazumijeva" - to svako radi, ali ime NIJE prodao BVB nego investitor koji je u tom periodu bio otkupio Westfalen. BVB je stadion ponovo kupila "skupa" sa novim imenom.

http://www.faz.net/s/RubC9401175958F4DE ... wirtschaft
http://www.welt.de/print-welt/article21 ... rueck.html

@ridjobrki: Hvala za info o Arsenalu i generalno stanju gore. Moram da priznam da eng. ligu pratim prilicno povrsno - pogledam tekme kad su derbi, ali se ne mogu nazvati fanom niti jednog kluba - mada mi je Arsenal najdrazi, vec 10-ak godina od kada procitah Hornby-jev "Fever Pitch". PRetpostavljam da znas za tu knjigu, ali ako ne moras je, kao fan Arsenala OBAVEZNO procitati :) Ima je u hrvatskom prijevodu pod "Nogometna groznica", ali je prijevod :run: , pa ako ti je engleski bar solidan, procitaj je na orginalu (preporuka inace za sve fanove bilo kojeg kluba!)

:)
palermo

#161 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by palermo »

winabike wrote:
Zwanziger wrote:Samo jedna ispravka; Dortmund nije prodavao stadion nego su potpisali ugovor sa Signal Iduna koncernom 1.12.2005. da ce se stadion u narednih 6 godina zvati Signal Iduna Park. Taj ugovor istice 30. juna 2011. Ne znam sad tacnu vrijednost ugovora, ali znam da je znacajna cifra i to ih je bas fino poguralo.
@Zwanziger: BVB jeste na zalost prodavao stadion... Vjeruj mi, fan sam BVB-a (u "medjunarodnim" okvirima) od kad su onog novembra 1987. rezultatom 2:1 izgubuli od kluba ciji sam fan u "domacim" okvirima - od Veleza. BVB je dobio uzvratnu u Dortmundu 2:0, pa je prosao dalje, a ja sam tada vidio ekipu koja je igrala cak ljepsi fudbal od Veleza - Veleza u ONOJ postavi sa Tucom, Kajtazom, Juricem... Neise, bio sam tog novembra 1987 kao 13-godisnjak pod Bijelim Brijegom, i zavolio Borussiu o kojoj prije toga nisam znao nista. Tu Borussiu sa Teddyjem de Boerom, Frankom Pagelsdorfom, Nobbi Dickelom, sjajnim Thomasom Helmerom... eh. "Udario junak na junaka", u pravom smislu te rijeci, i po rezultatima se vidi da je bilo knap (2:1 za Velez u MO, 2:0 za BVB na Westfalenu).

Radovao sam se kao dijete kad je Barbarez potpisao za Dortmund, i psovao majku Skibbeu kad ga je majmun drzao na klupi i skoro otjerao BVB u 2. ligu te sezone.

Da, BVB je morala prodavati stadion. Malo sam se zeznuo u godinama (pisao sam prosli mail iz glave), ali evo ti tacni izvori (Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Welt). Stadion su prodali u januaru 2003, a ponovo otkupili u maju 2006. To da su prodali ime, to se "podrazumijeva" - to svako radi, ali ime NIJE prodao BVB nego investitor koji je u tom periodu bio otkupio Westfalen. BVB je stadion ponovo kupila "skupa" sa novim imenom.

http://www.faz.net/s/RubC9401175958F4DE ... wirtschaft
http://www.welt.de/print-welt/article21 ... rueck.html

@ridjobrki: Hvala za info o Arsenalu i generalno stanju gore. Moram da priznam da eng. ligu pratim prilicno povrsno - pogledam tekme kad su derbi, ali se ne mogu nazvati fanom niti jednog kluba - mada mi je Arsenal najdrazi, vec 10-ak godina od kada procitah Hornby-jev "Fever Pitch". PRetpostavljam da znas za tu knjigu, ali ako ne moras je, kao fan Arsenala OBAVEZNO procitati :) Ima je u hrvatskom prijevodu pod "Nogometna groznica", ali je prijevod :run: , pa ako ti je engleski bar solidan, procitaj je na orginalu (preporuka inace za sve fanove bilo kojeg kluba!)

:)
Eh, moram te ispraviti, ne da đavo mira, prva utakmica je bila u Dortmundu, revanš u Mostaru
winabike

#162 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

palermo wrote:Eh, moram te ispraviti, ne da đavo mira, prva utakmica je bila u Dortmundu, revanš u Mostaru
Hebaji ga... godine. kad predje 35-a ode mozak u p.m. :D

Edit: PS. U pravu si. Evo sam otvorio pivu i kontam, je li moguce da sam posenilio, otisao sam na uefa.com i vidim da jesam. Prva je bila u Dortmundu, ja sam gledao uzvratnu.... eh.
Ali_G

#163 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Ali_G »

Bez velikih ulaganja Bundesliga nikad nece biti jaka. Oni ovako jesu interesantni za gledat', nema bas ogromne razlike izmedju klubova na vrhu i na dnu, al' su daleko od kvaliteta. I njihov najveci problem je sto je takvo stanje kod njih vec dugo vremena, znaci nit idu gore nit dole. Ako ovakav Bayern do zadnjeg kola konkurise za titulu...
winabike

#164 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Ali_G wrote:Bez velikih ulaganja Bundesliga nikad nece biti jaka. Oni ovako jesu interesantni za gledat', nema bas ogromne razlike izmedju klubova na vrhu i na dnu, al' su daleko od kvaliteta. I njihov najveci problem je sto je takvo stanje kod njih vec dugo vremena, znaci nit idu gore nit dole. Ako ovakav Bayern do zadnjeg kola konkurise za titulu...
Stari moj, ako Werder dobije Shakhtara u finalu UC (sto je realno), ode Bundesliga na trecerangirano mjesto u UEFA-inom poretku najjacih liga, a Zabari padose na cetvrto - to znaci jedno mjesto u CL vise za Nijemce, a jedno manje za Italijane. Pa ti kontaj. Ono sto je kvalitet Nijemaca je da to NIJE samo Bayern (i ti si napisao - ujednacena liga). Proteklih su godina Bayern i Dortmund uzimali Ligu Sampiona, Salke kup UEFA, Dortmund i Bayern po dva puta, a Kaiserslautern po jednom u polufinalu Lige Sampiona, Leverkusen u finalu. Bayern prosle godine (ako se dobro sjecam) u finalu Kupa Uefa, Werder ove godine... znas kako je to kod Nijemaca, "bod po bod"...

Englezi trenutno dominiraju, to je tacno, ali procitaj gore post od ridjobrkog o finansijskoj situaciji u engleskoj ligi, i vidjet ces koliko se igraci kupuju "izmisljenim" novcem i koliki su dugovi klubova. To je pisao covjek koji je navijac Arsenala i prati premiership. Realna je opasnost da engleski fudbalski balon finansijski "pukne" na isti nacin na koji je prije par mjeseci pukao "bankarski" balon. Uostalom, procitaj sta je covjek napisao.

Spanci imaju relativno stabilne finansije, RM i Barca nisu prezaduzeni (dugovanja cine jako mali procenat ukupnog kapitala), ali spanska ima svega ta dva relevantna kluba (Barca, Real), ostalo je zesca tanjez (mada je meni iskreno spanska liga jaaaaaako draga). Ali stabilna - ne trose pare koje nemaju...
palermo

#165 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by palermo »

winabike wrote:
palermo wrote:Eh, moram te ispraviti, ne da đavo mira, prva utakmica je bila u Dortmundu, revanš u Mostaru
Hebaji ga... godine. kad predje 35-a ode mozak u p.m. :D

Edit: PS. U pravu si. Evo sam otvorio pivu i kontam, je li moguce da sam posenilio, otisao sam na uefa.com i vidim da jesam. Prva je bila u Dortmundu, ja sam gledao uzvratnu.... eh.
Pa znam, ta nisi bio sam na stadionu :D
winabike

#166 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

palermo wrote:Pa znam, ta nisi bio sam na stadionu :D
Posenilio covjek, kazem ti. Al, hebes ga, tad mi je bilo 13... tlines' ipo :D Al opet... Otkad skontah da sam fakat zaboravio, evo cijelo vecer hrkljusa igram... ;)
bijelo_dugme

#167 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by bijelo_dugme »

Jebes taj kvalitet ako ja moram platiti 400€ da bi gledo kako se Ronaldinho sa stomacicem zajebava sa igracima Torina na po terenu u polupraznim San Siru.

A mislim da mnogi podcjenuju bundesligu, evo vec dvije godine zaredom klubovi iz Njemacke bolje uspjevaju u Evropi nek talijanski. Ako jos Werder uzme kup UEFA Italija gubi jedno mjesto za Ligu prvaka.
winabike

#168 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Hajmo jos malo statistike, cudo je ta statistika:

Klubovi sa najvecim prosjekom popunjenosti statdiona po utakmicama - ovo prosjek po tekmi za sezonu 2003-2004, ali ne varira to puno iz godine u godinu, jedino sto zadnjih godina na listu uvalio i Arsenal sa novim stadionom:

1 Borussia Dortmund 79,600
2 Real Madrid CF 69,200
3 FC Barcelona 67,600
4 Manchester United 67,600
5 AC Milan 63,200
6 FC Schalke 04 61,100
7 FC Internazionale 58,400
8 Celtic FC 58,200
9 Bayern Munich 55,500
10 Newcastle United 52,000

Da, to je ta "losa" Bundesliga... :D
A BVB je jednostano nenadjebiv u Europi po posjeti. Svake godine 55.000 prodanih sezonskih karata - tacno toliko, jer ih tacno toliko i puste u prodaju... proda se sve do jedne.

http://www.panoramio.com/photos/original/20912819.jpg

PS. zaboravih navesti izvor za statistiku: StaduimGuide.com

http://www.stadiumguide.com/gates.htm
cikcanga

#169 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by cikcanga »

winabike wrote:Hajmo jos malo statistike, cudo je ta statistika:

Klubovi sa najvecim prosjekom popunjenosti statdiona po utakmicama - ovo prosjek po tekmi za sezonu 2003-2004, ali ne varira to puno iz godine u godinu, jedino sto zadnjih godina na listu uvalio i Arsenal sa novim stadionom:

1 Borussia Dortmund 79,600
2 Real Madrid CF 69,200
3 FC Barcelona 67,600
4 Manchester United 67,600
5 AC Milan 63,200
6 FC Schalke 04 61,100
7 FC Internazionale 58,400
8 Celtic FC 58,200
9 Bayern Munich 55,500
10 Newcastle United 52,000

Da, to je ta "losa" Bundesliga... :D
A BVB je jednostano nenadjebiv u Europi po posjeti. Svake godine 55.000 prodanih sezonskih karata - tacno toliko, jer ih tacno toliko i puste u prodaju... proda se sve do jedne.

http://www.panoramio.com/photos/original/20912819.jpg

PS. zaboravih navesti izvor za statistiku: StaduimGuide.com

http://www.stadiumguide.com/gates.htm
Ma daj molim te.
Je l' ti to pokazatelj kvalitete ekipe,posjecenost stadiona.
Bundesliga je uvreda za svakog istinskog ljubitelja fudbala.
Odbrane ovih ekipa su tragikomicne i ja mislim da bi nekog ozbiljnog evropskog trenera herz sastavio kad
bi mu ekipa onako igrala odbranu.
bijelo_dugme

#170 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by bijelo_dugme »

Kako da stavim clana pod ignore? Trazim al nemogu nac...

EDIT: Ozbiljno pitanje, bez zajebancije...
Zwanziger

#171 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Zwanziger »

Malo su se promijenile brojke. Do utakmice protiv Kölna BVB ima prosjek 73 660 i drugi su u Evropi, poslije Manchestera. S obzirom da je protiv Hamburga stadion bio pun i protiv KSC-a skoro pun, i da se protiv Bielefelda ocekuje pun, taj prosjek bi trebao iznositi blizu 75 000. Manchester je prosle sezone ima prosjek 75 286, vjerovatno i ove sezone imaju prosjek priblizno toj cifri.

http://www.bvb.de/?%87%ECZ%1B%E7%F4%9CZk%E0%82%99
Zwanziger

#172 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Zwanziger »

Sta kazes na ovo cikcanga?

Haris.ba

#173 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Haris.ba »

bijelo_dugme wrote:Kako da stavim clana pod ignore? Trazim al nemogu nac...
A zasto bi sebe oslobodio dnevne doze razonode?

P.S.
Ja cuo da hoce da maknu Muniba Usanovica iz nogometnog saveza jer lobira da se premijer liga(sto asocira na englesku ligu) preimenuje u bundes BH ligu.
Ridjobrki

#174 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by Ridjobrki »

Da, cikcanga, posjećenost stadiona je uvijek pokazatelj kvalitete i atraktivnosti ekipe i lige u kojoj se takmiči. Gdje ima punih stadiona ima i dobre igre.

Ima tu još jedan faktor, procenat popunjenosti koji treba pogledati a meni ga mrsko tražiti sada... Inače, evo još jedne potvrde onog što sam pisao - trke za zaradom da bi se plaćali dugovi - ManU opet proširuje stadion za dodatnih skoro 10000 mjesta a nema pet-šest godina od zadnje rekonstrukcije. Znakovit je i sam pogled na dres ManU i tri slova AIG...

Što se Švaba tiče, tu je stvar jasna: ljudi su u zadnjih deset godina ulagali u infrastrukturu i sad se to počinje vraćati. Tu su cijene srazmjerne vrijednosti i ništa nije napuhano. Još jedna ogromna prednost je ta atraktivna druga liga gdje igraju jedan Eintracht, Nürnberg, Kaiserslautern, Mainz ili ponekad Köln - sve jaki ekonomski i industrijski centri i sve puni stadioni velikih kapaciteta. A ove sezone su otišli još korak dalje pa su napravili i jedinstvenu treću ligu! Svaka čast, vuku genijalne poteze i u pravo vrijeme i od njih se uvijek može učiti...

To je, po meni, problem Španije, Italije i Francuske: disperzija kvalitete. Nema Španija ekonomiju za 20 klubova u Primeri i 22 u Segundi! U drugoj državnoj ligi im igraju drugi timovi prvoligaša što je u Njemačkoj nezamislivo. Italija i Francuska proširivale lige da spasu Parmu i Nantes i opet džaba: ta dva kluba se nikad više nisu sabrala a lige otišle u helać. Onda na red dođe i politika: treba provjeriti kolike su dotacije iz državnih/regionalnih/gradskih budžeta klubovima u Italiji, Španiji i Francuskoj. U tim zemljama su jako nabrijani na taj regionalni patriotizam i dosta para klubovi crpe od vlasti i to nije ekonomski održivo. U Njemačkoj toga ima neuporedivo manje a u Engleskoj uglavnom u nižim nivoima (Arsenal npr od Londona nije dobio niti funte subvencije za stadion koji će toliko koristi donijeti gradu...).

Ono kod Engleza, opet, nikako ne može izdobriti i klubovi im već propadaju i panika je u dosta klubova. Biće tu još Leeds Uniteda...

@winabike: Joj, čitao sam baš onaj užasni prevod Fever Pitcha: "igrali smo pod dobrotvornim štitom", "u srijedu kod Sheffielda" samo su neki od bisera (Charity Shield - engleski superkup, Sheffield Wednesday) :-) :-) :-) Dobar sam sa engleskim i pročitaću original mada mi knjiga i nije nešto...
winabike

#175 Re: Bundesliga: FINAL COUNTDOWN

Post by winabike »

Zwanziger wrote:Malo su se promijenile brojke. Do utakmice protiv Kölna BVB ima prosjek 73 660 i drugi su u Evropi, poslije Manchestera. S obzirom da je protiv Hamburga stadion bio pun i protiv KSC-a skoro pun, i da se protiv Bielefelda ocekuje pun, taj prosjek bi trebao iznositi blizu 75 000. Manchester je prosle sezone ima prosjek 75 286, vjerovatno i ove sezone imaju prosjek priblizno toj cifri
Ridjobrki wrote: Ima tu još jedan faktor, procenat popunjenosti koji treba pogledati a meni ga mrsko tražiti sada... Inače, evo još jedne potvrde onog što sam pisao - trke za zaradom da bi se plaćali dugovi - ManU opet proširuje stadion za dodatnih skoro 10000 mjesta a nema pet-šest godina od zadnje rekonstrukcije. Znakovit je i sam pogled na dres ManU i tri slova AIG...

Što se Švaba tiče, tu je stvar jasna: ljudi su u zadnjih deset godina ulagali u infrastrukturu i sad se to počinje vraćati. Tu su cijene srazmjerne vrijednosti i ništa nije napuhano. Još jedna ogromna prednost je ta atraktivna druga liga gdje igraju jedan Eintracht, Nürnberg, Kaiserslautern, Mainz ili ponekad Köln - sve jaki ekonomski i industrijski centri i sve puni stadioni velikih kapaciteta. A ove sezone su otišli još korak dalje pa su napravili i jedinstvenu treću ligu! Svaka čast, vuku genijalne poteze i u pravo vrijeme i od njih se uvijek može učiti...
Ok, eto da se ispravim :D ManU i BVB imaju najvecu posjetu u Europi (znaci ako je razlika u prosjeku 300-400 gledalaca, to je na taj broj zaista zanemarivo). :D
A treba znati da ta Borussia već 5-6 godina (od Sammerove ere) baš ništa nije napravila, dva puta su čak došli u situaciju da se moraj boriti za opstanak (kako napisa Hornby za Aresnal 80-tih godina: prelosi da ista naprave, predobri da ispadnu), a fanovi ipak ostaju na stadionu, i posjećenost se ne smanjuje. Ono što je meni zaista nevjerovatno, posjeta je ista, nebitno da li se igra protiv ManU-a u ligi šampiona, ili protiv Ober Erlenbacha u prvom kolu kupa... jedino kada se igra protiv Schalkea stane još više, stisnu se nekako :D

Ali ne mijenja to puno na stvari u onome sto napisah... odnosno sto i Ridjobrki napisa: ujednacenost kvalitete, i generalna "snaga" lige. Eintracht je istina vec 2-3 godine ponovo u prvoj ligi (ali ne znaci da dogodine nece opet ispasti u drugu :D). Nuernberg nakon Bayerna i Borussie Moenchengladbach (koja se isto bori da ne ispadne u zvajtu ove godine!) ima najvise BL titula - više nego npr. velikani poput HSV-a, Stuttgarta, Borussie, Werdera, Schalkea..., a igraju u 2. ligi.

I najbitnije - svake godine ćeš nabrojati 5-6 OZBILJNIH kandidata za titulu: Bayern, Werder, Hamburg, Stuttgart, BVB Dortmund, Schalke (mada već 80 godina čekaju tu titulu :D), svi oni imaju taj stanoviti broj zvjezdica na dresovima, a u proširenom krugu potencijalnih kandidata za titulu se uvijek mora računati sa Leverkusenom, Herthom, i ponekad sa "iznenađenima sezone" - npr. Wolfsburgom. I eto - haman pola lige.
Ridjobrki wrote:@winabike: Joj, čitao sam baš onaj užasni prevod Fever Pitcha: "igrali smo pod dobrotvornim štitom", "u srijedu kod Sheffielda" samo su neki od bisera (Charity Shield - engleski superkup, Sheffield Wednesday) :-) :-) :-) Dobar sam sa engleskim i pročitaću original mada mi knjiga i nije nešto...
:lol: :lol: Ja sam samo pogledao taj prijevod, prvih 10 stranica i bacio niz vodu... Odron. Orginal je puno "mekši", sa djelimičnom upotrebom londonskog slenga imaš fakat filing kao da si na Highburyju ponekad dok čitaš. Ne znam, meni je knjiga pravo legla.

Nekako se baš fina priča povuče na ovoj temi :) Nek' ostane ovakva...
Post Reply