Budućnost fudbala

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Korisnicko ime

#51 Re: Budućnost fudbala

Post by Korisnicko ime »

Ja bih u ligi prvaka samo prvake drzava. Ili neka brate mjenjaju ime...
2002. godine zamalo nije prvakom Evrope postao tim koji nikad u istoriji nije bio prvak svoje drzave!!!?????

I to bih vratio knock-out sistem od prvog kola do finala...
ultima_palabra

#52 Re: Budućnost fudbala

Post by ultima_palabra »

Zanimljiva tema... mislim da se točak istorije ne može vratiti unazad. Mislim da bismo bili uskraćeni da ona generacija Leverkusena nije igrala u CL, Cuperova Valencia također, Fiorentina sa Batistutom, Villareal sa Riquelmeom, sadašnja generacija Napolija... sve su to sjajne ekipe koje su mogle dobiti bilo koga kad imaju svoj dan, ali iz objektivnih razloga teško mogu izdržati trku od 38 kola sa ovim najvećim.

Zaboravljate i da sponzori ne bi bili baš zainteresovani za takmičenje prepuno Pyunika, Dacia i sličnih ekipa, tako da ni oni baš ne bi dugoročno profitirali iz jedne utakmice sa nekim jačim timom od kojeg bi ispali. Ovako se nudi pet mjesta u CL za ekipe iz tih manjih prvenstava... ako Dinamo recimo uspije 5 puta zaredom ući u grupnu fazu, onda sigurno neće biti brukanja kao ovaj put.
dragonz

#53 Re: FC Barcelona

Post by dragonz »

Better Man wrote:Treba ograničiti visinu transfera na max 10 miliona KM, kao i ograničiti primanja! Ako bi ko prekoračio limit morao bi platiti 90% poreza od cifre transera.
Onda bi vlasnici klubova od TV prava imali zaradu od minimalno 90 %, ali bi trebalo ukinuti menadžere ili da ih klubovi plačaju kod transfera igrača iz jednog u drugi klub i zabraniti im plačanje prilikom produžavanja ugovora.
Obuca9

#54 Re: Budućnost fudbala

Post by Obuca9 »

Ma nije više ni toliko stvar malih klubova, klubova iz BiH, Armenije, Azerbejdžana, meni je gore to što je jednostavno prevelika razlika između klubova Engleske, Španije, Italije i Bayerna na jednoj, te svih ostalih na drugoj strani.

Recimo primjer jednog Ajaxa, kojeg u ovom modernom fudbalu nema na mapi. Klub koji je bio četiri puta prvka Evrope, zahvaljajujući svom radu, potpuno je nestao i potonuo u masi nekakvih Chelsea, Citya, pizdi materinih i ostalih klubova koji u svojim redovima imaju dvojicu Engleza, a i oni sjede na klupi.

Više bi se dobilo jednom zabranom, kao što je ona koju sam spomenuo na početku teme, u svakom trenutku, na terenu smije biti maksimalno pet igrača koji nisu prošli školu tog Kluba. I tačka. Pa ti Florentiono dovedi i Cristiana i Figa i Zidanea i Kaku i Ozila i Benzemu i Carlosa i koga god hoćeš, ali samo petorica mogu biti na terenu, ostali na klupu i tribine. Kada bi se tako radilo, sigurno bi se vremenom situacija malo popravila.

Igrači iz Afrike i J. Amerike bi bili dostupni i manjim klubovima, ne bi ih bilo 15 u Chelseau, nego bi od tih 15, njih 10 otišlo u druge klubove, bila bi poštenija raspodjela. Dalje, nacije sa prirodnim talentom bi došle do izražaja, drugim riječima vratio bi se istočnjački fudbal. Može pričati ko god šta hoće, ali fudbaleri s ovih prostora su izuzetno talentovani. Jedna Jugoslavija je više puta igrala polufinale EP ili SP, nego precijenjena Engleska.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#55 Re: Budućnost fudbala

Post by -LIBERO- »

Maksimalno po 4-5 stranaca po ekipi (tj. da je taj broj igraca u istom momentu na terenu za jednu ekipu)
Limitirati budjet koji se koristi za transfere i sl na nekih 50-tak milona po sezoni za jednu ekipu.
U prelaznom periodu smanjiti ucesce ekipa u Ligi prvaka na maksimalno 2 do 3 iz ovih "liga petice" sa tendencijom da samo prvaci svojih zemalja mogu ici direktno u LP, a da 2. (samo drugi a ne 3. 4. 5.) idu u baraz , po mogucnosti da nema dirigovanih baraza pa neka se sretnu , sto da ne, Chelsi i Juventus , pa bujrum neka se kroz baraz plasiraju u grupnu fazu.

Ova sve postaje smijesno. Tendencija je vidljiva i jasna. Takmicenaj postaju , barem po meni, kao klonirana. Samo je pitanje ko ce od tih5-6 ekipa osvojiti to takmicenje, i to je stalni zatvoreni krug. Cak i zavrsnice grupnih faza iz godine u godinu su skoro pa klonirane, poneka ekipa slucajno uleti ali onda je ovi izmasakriraju i gotovo.

Jasno je da ovi najbogatiji drze kao taoca UEFU, ali i UEFA suti i uzima profit . Kompanije su tu sa svojim ulaganjima, jos vecim povratom i zaradon na racun brendiranih imana ovih najjacih klubova . Igraci, pojedini, se promovisu u bozanstva, stvara se princip ideopoklonstva. I vec odavno ovi najbogatiji klubovi imaju vise navijaca i simpatizera po raznim kontinentima i zemljama, puno vise nego iz svojih maticnih zemalja.

Ja nisam pametan, kako postici neki vid balansa i pravicnosti. Tj. znam tacno sta bi se trebalo desiti i uraditi da se barem malo izbalansira sve to i da se akcenat baci opet na sport i fudbal kao igru, a ne samo i iskljcivo na novac i profit. Ali nema sanse da ce se u nekoj bliskoj budnucnosti nesto desiti u pravcu pomaka i nekih ravnopravnijih polozaja u fudbalu, narocito jer je takva tendencija razmiljanja i zivotnog shvatanja i mimo sporta. Moc kapitala, brutalna kolicina vlasti usmjerena za stvaranjem novog profita samo uskom krugu ljudi itd itd.

Generalno ga pusimo :D , ali ok 10. marta idem u Tuzlu gledati svoje Sarajevo, pisam se na ligu prvaka i sve moguce zvijezde i zvjezdice, svu mogucu sminku i glamur, sav profit i raskos. Nista mi to na LCD ekranima ne moze zamjeniti osjecaj kada Matko u 23. minuti zabija go Slobodi(ako Bog da :D ), a meni srce preskace i bore mi se pluca za zrak..a ja u zagrljaju svoje raje na tribini. :D

I da ,odavno vec navijam i protiv Barcelone i protiv Reala..odavno vec navijam i protiv Uniteda i Citya..a vala i protiv Milana i Chelsija.(a ima ih jos koje bas ne gotivim)
Last edited by -LIBERO- on 21/02/2012 16:02, edited 2 times in total.
Baudelaire

#56 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

Pa liga prvaka se od prelaska Mourinha u Real svela na dva kluba, mislim da bi to trebalo svima biti jasno. Čak ni Englezi ne mogu da pariraju Realu i Barceloni. Ne znam kome je to interesantno, meni sigurno nije.
medvjed23

#57 Re: Budućnost fudbala

Post by medvjed23 »

Korisnicko ime wrote:Ja bih u ligi prvaka samo prvake drzava. Ili neka brate mjenjaju ime...
2002. godine zamalo nije prvakom Evrope postao tim koji nikad u istoriji nije bio prvak svoje drzave!!!?????

I to bih vratio knock-out sistem od prvog kola do finala...
:thumbup:

pustio bih ovim iz liga petice da imaju po dva predstavnika :D

knock-out od početka... ali nedirigovani... bi bilo dobro kad bih ja bio glavni :D
Korisnicko ime

#58 Re: Budućnost fudbala

Post by Korisnicko ime »

-LIBERO- wrote:Maksimalno po 4-5 stranaca po ekipi (tj. da je taj broj igraca u istom momentu na terenu za jednu ekipu)
Ovo u praksi nije izvodljivo u zemljama EU. Zbog zajednickog trzista kapitala, roba i radne snage svaki svedjanin, holandjanin, grk...se smatra domacim igracem u ligama petice.
Vec postoje odredbe o limitu na 2-3 igraca koji dolaze izvan EU ali se i to izigrava pa imas 80% brazilaca i argentinaca u Portugalu, Italiji, Spaniji sa pasosima tih zemalja...
Baudelaire

#59 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

Mislim da je izvedivo, ali ne da se određuje maksimalan broj stranaca nego minimalan broj domaćih igrača. Isto je, samo se malo drugačije piše :D Postoje u mnogim zemljama odredbe koje se poštuju, pogotovo u nižim ligama tih zemalja. Nek se lijepo odredi minimalan broj domaćih igrača u početnoj postavi, a nek klub ako želi kupi 1245 stranaca, ali nek se svaku utakmicu rotiraju.
LSD

#60 Re: Budućnost fudbala

Post by LSD »

Sve je to itekako izvedivo, samo što nije realno za ocekivati od današnje UEFE.
Npr. prvo se uvede taj tzv. finansijski fair play, donese se zakonska regulativa o klupskom budžetu i nema prelaska preko toga...zatim ogranicenje stranaca u jednoj ekipi na 5 ili 6 (od toga 3 maximalno mogu konkurisati za jedan mec)...zatim raspodjela TV prava po principu "svima isto" a ne da najveci klubovi uzimaju sebi pola, a pola ostatak lige....sve se to može, da se hoce...naravno da od toga nema ništa dok je je ovakve UEFE i njene politike.
cyprus

#61 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:A šta fali da igraju albanska Škendija i armenski Pyunik Ligu prvaka svake godine? Jesu li šampioni ili nisu? Kako to da će Arsenal ili Chelsea ove sezone više zaslužiti mjesto od jednog nacionalnog šampiona?
Daj ba ti ozbiljan? :-) :-)

Vjerovatno niko od mene ne voli više male ekipe i lige... Pa sam znaš koliko mi se ibrete ovdje kad pišem o uslovno rečeno lijevim ligama ili afričkim kvalifikacija :-) Isto tako, nema puno ljudi koji više od mene mrze Barcelonu, Manchester United, Real, Milan, Liverpool i slične po defaultu velike klubove (Chelsea simpatiziram od kad sam čuo za englesku ligu, a to što je Roman kupio klub me je samo razveselilo, jer sam konačno i ja mogao navijati za nekog velikana)...

Ali treba biti realan... Kako je ba realno da je Pyunik koji u ligi od 8 mahom amaterskih klubova više zaslužio Ligu prvaka od npr. Arsenala čiji igrači krv propišaju da bi se dokopali četvrte pozicije u EPL... Objektivna je činjenica da je teže osvojiti englesku konferenciju nego armensku premier ligu... Dakle, da li ti zaista misliš da treba Italija sa oko 60 miliona stanovnika i hiljadama registrovanih klubova imati isto predstavnika kao San Marino, koji bi u Italiji mogo predstavljat mjesnu zajednicu i koji ima ravno 15 klubova? :-) Ako stvarno misliš da trebaju, zaista ću se iznenaditi, jer te cijenim kao realnog forumaša na ovom podforumu...

Dakle, logično je da kvalitet u fudbalu zavisi i od nekih nefudbalskih faktora, kao što su npr. geografija i ekonomija... Te faktore sve i da treba, nemoguće je eliminisati... Slažem se da treba raditi na nekim drugim stvarima kako bi se pokušao smanjiti jaz koji objektivno postoji između ove ''elite'' i ostatka fudbalskog svijeta, putem npr. regulisanja transfer politike, ograničavanja broja stranaca, budžetskih restrikcija itd. Ali dovođenje engleske i armenske lige na silu u istu ravan, jednostavno nema smisla i nije rješenje... Ali ono što je bitno, to je da Armenci, kao i sve druge evropske države, imaju priliku da pokažu dokle mogu... A njihova nedovoljna kvaliteta koja ih u tome ograničava ipak nije krivica FIFA-e i UEFA-e, ma koliko ih neki ovdje prozivali...

PS Škendija je makedonska :D
madner

#62 Re: Budućnost fudbala

Post by madner »

LSD wrote:Sve je to itekako izvedivo, samo što nije realno za ocekivati od današnje UEFE.
Npr. prvo se uvede taj tzv. finansijski fair play, donese se zakonska regulativa o klupskom budžetu i nema prelaska preko toga...zatim ogranicenje stranaca u jednoj ekipi na 5 ili 6 (od toga 3 maximalno mogu konkurisati za jedan mec)...zatim raspodjela TV prava po principu "svima isto" a ne da najveci klubovi uzimaju sebi pola, a pola ostatak lige....sve se to može, da se hoce...naravno da od toga nema ništa dok je je ovakve UEFE i njene politike.
Ovo ko americki sportovi, cisti socijalizam.

Problem je sto ako uefa ode predaleko veliki klubovi prave svoju ligu, uefa je organizacija kao i Av Mau.
Baudelaire

#63 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

cyprus wrote:
Baudelaire wrote:A šta fali da igraju albanska Škendija i armenski Pyunik Ligu prvaka svake godine? Jesu li šampioni ili nisu? Kako to da će Arsenal ili Chelsea ove sezone više zaslužiti mjesto od jednog nacionalnog šampiona?
Daj ba ti ozbiljan? :-) :-)

Vjerovatno niko od mene ne voli više male ekipe i lige... Pa sam znaš koliko mi se ibrete ovdje kad pišem o uslovno rečeno lijevim ligama ili afričkim kvalifikacija :-) Isto tako, nema puno ljudi koji više od mene mrze Barcelonu, Manchester United, Real, Milan, Liverpool i slične po defaultu velike klubove (Chelsea simpatiziram od kad sam čuo za englesku ligu, a to što je Roman kupio klub me je samo razveselilo, jer sam konačno i ja mogao navijati za nekog velikana)...

Ali treba biti realan... Kako je ba realno da je Pyunik koji u ligi od 8 mahom amaterskih klubova više zaslužio Ligu prvaka od npr. Arsenala čiji igrači krv propišaju da bi se dokopali četvrte pozicije u EPL... Objektivna je činjenica da je teže osvojiti englesku konferenciju nego armensku premier ligu... Dakle, da li ti zaista misliš da treba Italija sa oko 60 miliona stanovnika i hiljadama registrovanih klubova imati isto predstavnika kao San Marino, koji bi u Italiji mogo predstavljat mjesnu zajednicu i koji ima ravno 15 klubova? :-) Ako stvarno misliš da trebaju, zaista ću se iznenaditi, jer te cijenim kao realnog forumaša na ovom podforumu...

Dakle, logično je da kvalitet u fudbalu zavisi i od nekih nefudbalskih faktora, kao što su npr. geografija i ekonomija... Te faktore sve i da treba, nemoguće je eliminisati... Slažem se da treba raditi na nekim drugim stvarima kako bi se pokušao smanjiti jaz koji objektivno postoji između ove ''elite'' i ostatka fudbalskog svijeta, putem npr. regulisanja transfer politike, ograničavanja broja stranaca, budžetskih restrikcija itd. Ali dovođenje engleske i armenske lige na silu u istu ravan, jednostavno nema smisla i nije rješenje... Ali ono što je bitno, to je da Armenci, kao i sve druge evropske države, imaju priliku da pokažu dokle mogu... A njihova nedovoljna kvaliteta koja ih u tome ograničava ipak nije krivica FIFA-e i UEFA-e, ma koliko ih neki ovdje prozivali...

PS Škendija je makedonska :D
I Široki Brijeg je bosanskohercegovački :D

Dobro Kipranine, ali majku joj, daj da je preimenujemo u elitnu ligu. Kakva ba Liga šampiona, to ime je trebalo ukinuti istog onog momenta kad je osvojio nešampion. Kako je funkcionisalo 40 godina sa šampionima, sad odjednom ne funkcioniše.
Jack Be Nimble

#64 Re: Budućnost fudbala

Post by Jack Be Nimble »

Platini mi je bio OK sve dok nije krenuo sa novim vizija za EURO 2016. Ali opet ga razumijem, ako nista ne uradi u vezi repki, niko ih za 20 godina vise nece zeliti da gleda. Malim drzavama kao sto smo mi, nacionalni timovi nam i nesto znace, ali u vecim drzvama iz godine u godinu ljubav prema repkama pada. Jedini razlog, Liga Sampiona. Jos 2000-te FIFA je to sama primjetila da ce LS preuzeti SP po zaradi para i gledanosti. Kada sam to citao smijao sam se sebi 'cuj da klubski fudbal preuzme EURO i SP'. To se ipak desava. Kao sto je Bierhoff rekao u jednom interviju 'mlade generacije vise ne vide sjaj u SP/EURO nego samo u LS, takdjer klubovi rade na svemu da im igraci ne igraju tako cesto za repku'. Tu su takodjer navijaci, sto lokalni sto oni iz Azije, Amerike itd...vaznije gledati ManU, Real, Bayern svake sedmice nego gubiti vrijeme na kavilifikaciju Engleska v Andora. Ne svidja mi se nista od toga sto planiraju za EURO 2016 (pogotovo tih jebenih 24 tima), ali mislim da nemaju nikakvu drugu opciju ako zele da vrate car repkama.

Za mene je car 16 timova, a ne 24 ili jos gore 32 kao na SP.
Šibicar

#65 Re: Budućnost fudbala

Post by Šibicar »

Image
Baudelaire

#66 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

Šibicar wrote:Image
Šta je ovo živ bio? :D
ganjeta

#67 Re: Budućnost fudbala

Post by ganjeta »

Ja koliko sam shvatio, budućnost fudbala :D .
Baudelaire

#68 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

ganjeta wrote:Ja koliko sam shvatio, budućnost fudbala :D .
Hahah, a šta konkretno predstavlja :D
LSD

#69 Re: Budućnost fudbala

Post by LSD »

Baudelaire wrote:
A šta može drugo ovo totalno crnilo predstavljati :-) :mrgreen: samo crnjak i ništa više...nigdje druge boje :lol: sve ti slika sama govori.
nellington

#70 Re: Budućnost fudbala

Post by nellington »

LSD wrote:
Baudelaire wrote:
A šta može drugo ovo totalno crnilo predstavljati :-) :mrgreen: samo crnjak i ništa više...nigdje druge boje :lol: sve ti slika sama govori.
Pa nije totalno, vidiš zvijezde :D
LSD

#71 Re: Budućnost fudbala

Post by LSD »

Nije to Zvijezda, to je Željo kao jedina svijetla tackica u ovom crnilu.
Šibicar

#72 Re: Budućnost fudbala

Post by Šibicar »

A brate evo drug LSD je sve rekao,kakvu budućnost mogu očekivati od igre u kojoj su se naši klubovi prije 20-30 godina ravnopravno nosili sa ostatkom Evrope,a danas mi,bukvalno,maštamo o grupnoj fazi,a za svog života možda ni to ne dočekamo,a kamoli približavanje trofeju.A kako vrijeme odmiče i kako cifre koje se vrte u modernom fudbalu graniče sa zdravim razumom,tako i fudbal postepeno pada u crnilo,ali ne može tako biti vječno,jer mora doći do tačke gdje će doći do kolapsa,prosto k'o pasulj,isto k'o što zgrada ne može ići beskonačno u visinu i mora postojati neki limit,pa bio on milom ili silom,tako ni fudbal ne može držati ovaj tempo vječno,a da ga pri tome može pratiti samo nekoliko evropskih klubova,pa onda i ne čudi da ljudi navijaju za evropske velikane pored naših klubova koji u cijeloj priči dodju kao radnik kojem se svaki mjesec smanjuje plata,ali on i dalje radi i moli boga da preživi što duže.Istina je da će i jedni i drugi doživjeti istu sudbinu,samo je razlika što će jedne ubiti vrh,a druge dno....
Obuca9

#73 Re: Budućnost fudbala

Post by Obuca9 »

Korisnicko ime wrote:
-LIBERO- wrote:Maksimalno po 4-5 stranaca po ekipi (tj. da je taj broj igraca u istom momentu na terenu za jednu ekipu)
Ovo u praksi nije izvodljivo u zemljama EU. Zbog zajednickog trzista kapitala, roba i radne snage svaki svedjanin, holandjanin, grk...se smatra domacim igracem u ligama petice.
Vec postoje odredbe o limitu na 2-3 igraca koji dolaze izvan EU ali se i to izigrava pa imas 80% brazilaca i argentinaca u Portugalu, Italiji, Spaniji sa pasosima tih zemalja...
Ali zato možeš ovako, kako sam ja naveo.

Samo pet igrača na terenu smiju biti igrači koji NISU ponikli u tvom omladinskom pogonu. Ne vidim kako se to moze osporiti. Dakle mozes ti biti i Grk i Brazilac i Argnetinac, ali si u tom Klubu od 12-te godine, kao recimo Messi u Barceloni.
cyprus

#74 Re: Budućnost fudbala

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:I Široki Brijeg je bosanskohercegovački :D
Normalno, ja čiji je... :bih:
Baudelaire wrote:Dobro Kipranine, ali majku joj, daj da je preimenujemo u elitnu ligu. Kakva ba Liga šampiona, to ime je trebalo ukinuti istog onog momenta kad je osvojio nešampion. Kako je funkcionisalo 40 godina sa šampionima, sad odjednom ne funkcioniše.
Previše si se uhvatio tog naziva, nije suština u tome, nego je suština u potrebi da postoji jedno visokokvalitetno klupsko takmičenje u Evropi, a ti ako misliš da je ono bilo kvalitetnije prije 20, 30 ili 40 godina, onda bojim se da ne možemo naći zajednički jezik po ovom pitanju...

Uostalom, Liga prvaka nikada nije imala više državnih PRVAKA nego što ih ima sad... Po ovom formatu u grupnoj fazi ih je 17, a ako se dobro sjećaš, raniji formati grupne faze nikada nisu imali više prvaka... A očekivati da 32 državna prvaka trebaju igrat grupnu fazu je neozbiljno... Najblaže rečeno. To bi značajno srozalo fudbal kao fenomen, po pitanju i kvalitete i popularnosti...
Last edited by cyprus on 21/02/2012 23:23, edited 2 times in total.
Baudelaire

#75 Re: Budućnost fudbala

Post by Baudelaire »

Ok, tvoje mišljenje. Ne trebamo dalje vući raspravu, definitivno se nećemo složiti po tom pitanju :D
Post Reply