Frustracija srpskog naroda

djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote:
djape wrote:meni oba slucaja izgledaju kao primeri poliitcke volje

.... iznurivanje grada ladju je kukavicki tj dzukadzki (ne mislim da vredjam pse) da ne psujem sada

ali i dalje mislim da je u pitanju bila politicka volja

a da su gradjani tu volju platjali krvlju
Pitaj one iz VRS koji su bili na frontu kod Bihaca koliko su puta pokusali uci (jos od '92) i kako su prosli.

Raspitaj se kod Milovanovica kojim pravcima je sve pokusao, koliko gubitaka je na kom pravcu imao. Pitaj kakve je izjave general davao za radio stanice i televiziju.

Mladic je upao tamo gdje je mogao upasti. Da je mogao ista vise uraditi, on bi to uradio.

Ali, sve to tebi "izgleda". I "mislis".
da pitam milovanovica xaxaxa
pa nisam mu ja jaran
salim se malo ;-)

samo ne vidim razloge zasto da ne "mislim"
i ne znam zasto mislish da imash eksluzivno pravo na istinu i pravilno reagovanje

zato sto si bio u bihacu?
nije neki argument za pricu (rat) u celini
mislim da je cazinska krajina najpoznatija po velikom medjubosnjackom ubijanju i mrznji koja i dalje traje

...dragi moj i dalje mislim da se rat vodio u ovalnim sobama a da su gradjani to platjali krvlju

...a da li je milovanovic bio ovakav ili onakav kod bihaca ne menja stvar u celini
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote:
djape wrote:meni oba slucaja izgledaju kao primeri poliitcke volje

.... iznurivanje grada ladju je kukavicki tj dzukadzki (ne mislim da vredjam pse) da ne psujem sada

ali i dalje mislim da je u pitanju bila politicka volja

a da su gradjani tu volju platjali krvlju
Pitaj one iz VRS koji su bili na frontu kod Bihaca koliko su puta pokusali uci (jos od '92) i kako su prosli.

Raspitaj se kod Milovanovica kojim pravcima je sve pokusao, koliko gubitaka je na kom pravcu imao. Pitaj kakve je izjave general davao za radio stanice i televiziju.

Mladic je upao tamo gdje je mogao upasti. Da je mogao ista vise uraditi, on bi to uradio.

pa nisam mu ja jaran
salim se malo ;-)

i ne znam zasto mislish da imash eksluzivno pravo na istinu i pravilno reagovanje

mislim da je cazinska krajina najpoznatija po velikom medjubosnjackom ubijanju i mrznji koja i dalje traje

...dragi moj i dalje mislim da se rat vodio u ovalnim sobama a da su gradjani to platjali krvlju

...a da li je milovanovic bio ovakav ili onakav kod bihaca ne menja stvar u celini
Evo, uvjerio si me da je Tebi, u stvari Milosevic kriv samo zato sto nije ostvario ono sto je planirao kad je Velika Srbija u pitanju.

Ako nisi shvatio ono za "izgleda" i "misliti" evo da Ti malo pojasnim. To sam naveo iz razloga Tvog (nacina) bavljenja teorijama zavjera. Meni ne "izgleda" da je pocinjen genocid. Nego je on dokazan na sudu, dakle genocid pocinjen na dijelu teritorije BiH. Ja ne "mislim" da je Srbija mogla sprijeciti genocid u Srebrenici. Nego je dokazano na sudu da je Srbija mogla da sprijeci genocid u Srebrenici.

Svim ratovima na planeti se uvijek komandovalo u sobama. Sto ne znaci da je neko na terenu trebao uzivati u svojim zlocinima. Mnogi su u VRS dosta licno shvatili svoju "misiju", od vrha, dakle Karadzica (vrhovnog) i Mladica sve do vojnika.

Kad je onaj sjeverniji dio Krajine u pitanju, ovo sto si napisao govori mi da znas ponesto, ali ne znas sve. Sve neces nikad znati.

A koliko toga ja znam, to je (i to mi je posebno drago) samo moja stvar.
sarlo

Post by sarlo »

ovan_ wrote:Hmmm, da se i ja zapitam malo na ovu temu....

Vidite, Bosnjaci imaju clana Predsjednistva Harisa Silajdzica, lik iz ratnog perioda. Zasto ga niko, ama bas niko ne priupita zasto ABIH nije reagovala na pokolj Srebrenici.

Molim, samo bez kuknjave kako, nije bilo oruzja ovog, onog kad evo svi govore da se ta ista Armija sama dosetala do Banja Luke i to samo dva mjeseca nakon Srebrenice. Pazite, samo dva mjeseca, za to vrijeme se ni ceta ne moze cestito naoruzati i opremiti, a kamoli citavi korpusi.

Pitam vas gospodo vojnici, zasto Armija BiH nije zapalila citavu liniju fornta kako bi odvukla snage VRS sa lova oko Srebrenice. Taj pokolj je trajao 10-tak dana, i niko nije opalio metak da se olabavi stisak oko Srebrenice. Zasto?

Koliko mi je poznato, u tom pohodu VRS je angazovala dosta vojne sile koju je prethodno morala osloboditi sa drugih frontova jer vise nisu imali slobodnih rezervi. Zasto su ti frontovi cutali? Zasto ti frontovi nisu zapucali kad se izgubila veza sa preko 8.000 vojno sposobnih ljudi u Srebrenici? Haris je bio prvi do Alije, sve je znao, neka ga neko pita sta se to desilo.

Da ne pricamo o Harisovim kontaktima na Zapadu, kad je i zbog mnogo manjih sitnica dobijao skoro sve sto je pozelio....

Da li su ti ljudi svjesno zrtvovani?

I zasto je odluka o masakru pala tek nakon zauzimanja Srebrenice iako prije toga nije bilo rijeci o tome??? Sta je razlog i povod tom? Da li se nesto desilo u medjuvremenu?

Ne znam, samo se pitam. Sve je to previse mutno da bi bilo crno-bijelo.
U slucaju Srebrenice istina je crno-bijela. Moje je misljenjue da to vazi i za cijelu Bosnu. Haris Siljadzic je bio predsjednik vlade R BiH u julu 1995. godine. Tada je gotovo sva vlast bila koncetrisana u Predsjednistvu koje je ispod sebe imali Armiju itd.. Zbog pada Srebrrenice Silajdzic je podnio ostavku (i ispostovao je) izassao iz SDA i osnovao SzBiH.
Istina je da nije bilo nikakve vojne akcije raqdi skretanje paznje i odvlacenje srpskih snaga iz okoline Srebrenice. Nekakvo opravdanje bi mogli biti gubici Armije u pokusaju deblokade Sarajeva..
Frustracije srpskog naroda (naroda kao cjeline, svi ljudi nisu isti) je iskonska, oni zale za Kosovom 600 godina a covjek zivi 70-80 godina.
Last edited by sarlo on 04/03/2007 00:11, edited 1 time in total.
hobit

Post by hobit »

ja bih ovo vise nazvao frustracija frustracijom
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

hobit wrote:ja bih ovo vise nazvao frustracija frustracijom
Nacin na koji je Milosevic "rjesavao" srpsko pitanje u bivsoj Jugoslaviji, nije bas ostavljao prostor za razgovor. Samo oruzje.

Siroki spektar svih srpskih stranaka i pokreta i partija od ravnogorskih cetnika i radikala s jedne strane, do krajnje ljevice i komunista sa druge strane - sve je Milosevic upregnuo prema samo jednom smjeru. Svi Srbi u jednoj drzavi.

Sada, Kostunica pokusava vratiti Kosovo mirnim putem, kad vec nije moglo da se dobije ratom.

Frustracija? Ogromna.
hobit

Post by hobit »

kod tebe je vidna frustracija Milosevicem, srpskim pitanjem, cetnicima...
pocistimo prvo u svojoj avliji, mislim prvo na BDP, socijalni satus gradjana, kao i image drzave
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

hobit wrote:kod tebe je vidna frustracija Milosevicem, srpskim pitanjem, cetnicima...
pocistimo prvo u svojoj avliji, mislim prvo na BDP, socijalni satus gradjana, kao i image drzave
Kad je u pitanju "vidna frustracija", frustracija je po definiciji vid razocarenja u slucaju nepostizanja postavljenih ciljeva. Moram reci da je malo, da budem blag, neumjesno reci za mene da sam "razocaran sto Milosevic, i / ili cetnici nisu postigli svoje ciljeve i sto srpsko pitanje nije rijeseno onako kako su to oni htjeli".

Nemoj ni pomisljati da mi govoris o "mojoj aviji" jer su iz "tvoje avlije" uz urlike, dolazili arkanovci, orlovi, radikalne zivotinje u "moju avliju". a ko je to iz "moje avlije" dolazio u "tvoju avliju"? Pa da mi jos govoris o ciscenju. Iz "tvoje avlije" ste probali pocisctiti sve "tudje avlije".
hobit

Post by hobit »

PetiKorpus wrote:
hobit wrote:kod tebe je vidna frustracija Milosevicem, srpskim pitanjem, cetnicima...
Kad je u pitanju "vidna frustracija", frustracija je po definiciji vid razocarenja u slucaju nepostizanja postavljenih ciljeva. Moram reci da je malo, da budem blag, neumjesno reci za mene da sam "razocaran sto Milosevic, i / ili cetnici nisu postigli svoje ciljeve i sto srpsko pitanje nije rijeseno onako kako su to oni htjeli".

Nemoj ni pomisljati da mi govoris o "mojoj aviji" jer su iz "tvoje avlije" uz urlike, dolazili arkanovci, orlovi, radikalne zivotinje u "moju avliju". a ko je to iz "moje avlije" dolazio u "tvoju avliju"? Pa da mi jos govoris o ciscenju. Iz "tvoje avlije" ste probali pocisctiti sve "tudje avlije".
moracu cu da te razocaram, ja nisam iz te avlije :-D
hobit

Post by hobit »

naravno frustracija milosevicem i cetnicima, vis a vi presude povodom tuzbe

zaboravio si reci da frustraciju prati i agresija, jer vidim poceo si da prijetis :o
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

hobit wrote:
PetiKorpus wrote:

moracu cu da te razocaram, ja nisam iz te avlije :-D

.... al' mi sve nesto izgleda da mi se nesto previse brines za tu "avliju". Vise nego da je to "Tvoja avlija". E, bas si me razocar'o :-D
hobit

Post by hobit »

ne s..., puna su ti usta milosevica, cetnika, i srbije, iskreno libo me sta se tamo desava, ko mi u bosni nemamo boljeg posla nego da bavimo njima
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

hobit wrote:ne s..., puna su ti usta milosevica, cetnika, i srbije, iskreno libo me sta se tamo desava, ko mi u bosni nemamo boljeg posla nego da bavimo njima
Prije rata, mozda bi Ti ova prica prosla.

Ja se ne stidim priznati. Volio sam Jugoslaviju. Iskreno, bezrezervno. Potpuno. Jugoslavija je bila primjer lijepe, ponosne zemlje.

Medjutim. Desio se rat. I ni ja ni Ti ni niko na kugli zemaljskoj to ne moze izbrisati ni ponistiti.

Nemoj ni pomisliti, u najdubljem kraju svoje svijesti, da ces ikada za milimetar promijeniti moje misljenje o Milosevicu, cetnicima, Srbiji.

Ne oprastam. Ne zaboravljam.

Samo mi reci, valjda to mozes, ne stidis se - smatras li sebe cetnikom?
hobit

Post by hobit »

a smatras li se ti idiotom
Maksim

Post by Maksim »

PetiKorpus wrote:Nije u pitanju frustracija Bosnjaka zbog i samo zbog presude.

U pitanju je paralela izmedju frustracija naroda na prostoru bivse drzave.

Kad je u pitanju ono kukanje, samo da kazem nesto da budemo nacisto oko toga. Dodik treba biti sretan sto danas moze davati izjave iz Banskih dvora u Banjaluci. Jer, da Delic nije naredio Dudaku (a Delicu je naredio Izetbegovic, a Izetbegovicu rekao, valjda Holbruk, a ....) da ne ulazi u Banjaluku (i Prijedor), danas bi Dodik davao izjave u Paracinu. Ili Surdulici.

Banjaluka se vec spakovala.

Zato je Dodik navalio na Dudaka. Iako je i on svjestan velicine Dudakovica, koji je iz cetverogodisnjeg okruzenja poveo vojsku i uz minimalne gubitke i razaranja, naglasavam minimalna razaranja, proveo akciju oslobadjanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Dodiku bi bolje i pametnije bilo da razmislja o hapsenju Karadzica, jer mu malo ko vjeruje da "njegova" policija, koju tako ljubomorno cuva kao "garanta" opstojnosti RS-a, nije u stanju uhvatiti najveceg zlocinca u Evropi poslije Hitlera. Ja sam uvjeren da je "Dodikova policija" garant da ce, dok ona postoji, Karadzic biti na slobodi. To je samo jedan od razloga zasto takve, entitetske policije, ne treba biti.
I isti taj Izetbegovic je dobio nalog u kojem je jasno stojalo gdje mora stati. Armija BiH je zajedno sa HV oslobodila jedan nerealan komad zemlje za jedno nerealno vrijeme. Srbi jesu pruzili otpor, ali postojao dogovor. Srbi su se odrekli najnerazvijenijih opcina u BiH Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamoca i Bosanskog Grahova dok su bili zadrzali Brcko, Doboj, Prijedor, Banja Luku itd...... kada su Armija BiH i HV jos vise uznapredovale (Sanski Most, Mrkonjic, Sipovo...), morale su to vratiti. Nad komandantom uvijek postoji komandant.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Maksim wrote:
PetiKorpus wrote:Nije u pitanju frustracija Bosnjaka zbog i samo zbog presude.

U pitanju je paralela izmedju frustracija naroda na prostoru bivse drzave.

Kad je u pitanju ono kukanje, samo da kazem nesto da budemo nacisto oko toga. Dodik treba biti sretan sto danas moze davati izjave iz Banskih dvora u Banjaluci. Jer, da Delic nije naredio Dudaku (a Delicu je naredio Izetbegovic, a Izetbegovicu rekao, valjda Holbruk, a ....) da ne ulazi u Banjaluku (i Prijedor), danas bi Dodik davao izjave u Paracinu. Ili Surdulici.

Banjaluka se vec spakovala.

Zato je Dodik navalio na Dudaka. Iako je i on svjestan velicine Dudakovica, koji je iz cetverogodisnjeg okruzenja poveo vojsku i uz minimalne gubitke i razaranja, naglasavam minimalna razaranja, proveo akciju oslobadjanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Dodiku bi bolje i pametnije bilo da razmislja o hapsenju Karadzica, jer mu malo ko vjeruje da "njegova" policija, koju tako ljubomorno cuva kao "garanta" opstojnosti RS-a, nije u stanju uhvatiti najveceg zlocinca u Evropi poslije Hitlera. Ja sam uvjeren da je "Dodikova policija" garant da ce, dok ona postoji, Karadzic biti na slobodi. To je samo jedan od razloga zasto takve, entitetske policije, ne treba biti.
I isti taj Izetbegovic je dobio nalog u kojem je jasno stojalo gdje mora stati. Armija BiH je zajedno sa HV oslobodila jedan nerealan komad zemlje za jedno nerealno vrijeme. Srbi jesu pruzili otpor, ali postojao dogovor. Srbi su se odrekli najnerazvijenijih opcina u BiH Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamoca i Bosanskog Grahova dok su bili zadrzali Brcko, Doboj, Prijedor, Banja Luku itd...... kada su Armija BiH i HV jos vise uznapredovale (Sanski Most, Mrkonjic, Sipovo...), morale su to vratiti. Nad komandantom uvijek postoji komandant.
Sanski Most nije vracen, a Mrkonjic Grad i Sipovo razmjenjeni su za dijelove Sarajeva.

Sve skupa je u granicama BiH.
Maksim

Post by Maksim »

Da, znam da Sanski Most nije vracen. Sve u svemu, sve je dio dogovora.
ovan_

Post by ovan_ »

Da je Sloba imao interesa u Kninu, vjerujte da bi Bihac zbog te pruge bez ispaljenog metka bio u Republici Srpskoj, ali za RSK se jos 1991/92. znalo da ce nestati i Z4 je bio poklon dobrim dijelom neupucenih Amera ali ljudi poslusase Slobu koji vec radio na osnovu dogovora sa Franjom i eto...

RSK je trebala i jednom i drugom da ucvrste svoju vlast. Ili mislite da bi Franjo bez te RSK ostao do kraja zivota u fotelji??? :D :D

Isto kao i Slobo, isto kao sto sinoc Haris lupeta gluposti na TV i pali vatru da zaslijepi ljude i da ne bi njegova kozetina otisla na bubanj zbog svih grijeha koje pocinio, prvenstveno nad vlastitim narodom, a sve radi vlasti.
I dalje je spreman Bosnjake poslati na lomacu zar licnih interesa jer nista drugo ne zna.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

I dalje je spreman Bosnjake poslati na lomacu zar licnih interesa jer nista drugo ne zna.
Ne ulazeci u njegove namjere, odbijanje navodno ispruzene ruke Beograda za sada nema alternativu. Drzavi lojalni gradjani (Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci, Albanci ..... ) ne zele preci preko agresije i genocida zbog tri Tadiceve lijepe rijeci.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

ovan_ wrote:Da je Sloba imao interesa u Kninu, vjerujte da bi Bihac zbog te pruge bez ispaljenog metka bio u Republici Srpskoj, ali za RSK se jos 1991/92. znalo da ce nestati i Z4 je bio poklon dobrim dijelom neupucenih Amera ali ljudi poslusase Slobu koji vec radio na osnovu dogovora sa Franjom i eto...

RSK je trebala i jednom i drugom da ucvrste svoju vlast. Ili mislite da bi Franjo bez te RSK ostao do kraja zivota u fotelji??? :D :D

Isto kao i Slobo, isto kao sto sinoc Haris lupeta gluposti na TV i pali vatru da zaslijepi ljude i da ne bi njegova kozetina otisla na bubanj zbog svih grijeha koje pocinio, prvenstveno nad vlastitim narodom, a sve radi vlasti.
Bihac ni sa ni bez ispaljenog metka ili milion metaka nije u RS.

1991 Stevo Beslac, sef SDS- a u Bihacu, je trazio desnu obalu Une za Srbe. Pruga kroz Bihac prolazi upravo - desnom obalom Une. Ima tu jos mnogo detalja koji upucuju na to sta je kome bilo bitno, ali njihovo navodjenje ovdje nije potrebno.
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote:
djape wrote:
PetiKorpus wrote: Pitaj one iz VRS koji su bili na frontu kod Bihaca koliko su puta pokusali uci (jos od '92) i kako su prosli.

pa nisam mu ja jaran
salim se malo ;-)

Evo, uvjerio si me da je Tebi, u stvari Milosevic kriv samo zato sto nije ostvario ono sto je planirao kad je Velika Srbija u pitanju.

Ako nisi shvatio ono za "izgleda" i "misliti" evo da Ti malo pojasnim. To sam naveo iz razloga Tvog (nacina) bavljenja teorijama zavjera. Meni ne "izgleda" da je pocinjen genocid. Nego je on dokazan na sudu, dakle genocid pocinjen na dijelu teritorije BiH. Ja ne "mislim" da je Srbija mogla sprijeciti genocid u Srebrenici. Nego je dokazano na sudu da je Srbija mogla da sprijeci genocid u Srebrenici.

Svim ratovima na planeti se uvijek komandovalo u sobama. Sto ne znaci da je neko na terenu trebao uzivati u svojim zlocinima. Mnogi su u VRS dosta licno shvatili svoju "misiju", od vrha, dakle Karadzica (vrhovnog) i Mladica sve do vojnika.

Kad je onaj sjeverniji dio Krajine u pitanju, ovo sto si napisao govori mi da znas ponesto, ali ne znas sve. Sve neces nikad znati.

1 . ne znam odakle ti ova ideja o miloshevicu i meni,
ali daleko je od istine...i klasican je primer stereotipa o srbima
2. sud je doneo odluku o srebrenici i genocidu i nisam je osporavio ni jednim slovom, tako da ne znam cemu ta prica?
4. kada je taj deo krajine u pitanju znam ponesto, nikako sve,
ali siguran sam da ni ti ne znash sve
a i pitanje koliko mozesh da budesh objektivan "peti korpuse"
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote:
hobit wrote:ne s..., puna su ti usta milosevica, cetnika, i srbije, iskreno libo me sta se tamo desava, ko mi u bosni nemamo boljeg posla nego da bavimo njima

Ja se ne stidim priznati. Volio sam Jugoslaviju. Iskreno, bezrezervno. Potpuno. Jugoslavija je bila primjer lijepe, ponosne zemlje.

Medjutim. Desio se rat. I ni ja ni Ti ni niko na kugli zemaljskoj to ne moze izbrisati ni ponistiti.

Nemoj ni pomisliti, u najdubljem kraju svoje svijesti, da ces ikada za milimetar promijeniti moje misljenje o Milosevicu, cetnicima, Srbiji.

ne prastas ne zaboravljash
e ovako pocinju ozbiljne frustracije
poput srpskih o kosovu

pa kada ih preneseh na svoje dete
pa ono na svoje

bice mrznje za jos 1000 godina
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote: Banjaluka se vec spakovala.
i sta bi se dogodilo onda
egzodus stotine hiljada ljudi bosanaca + koliko hiljada mrtvih

a sigurno nisu svi bili cetnici zedni krvi

to se zove etnicko ciscenje, a mozda i genocid
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote: Banjaluka se vec spakovala.
i sta bi se dogodilo onda
egzodus stotine hiljada ljudi bosanaca + koliko hiljada mrtvih

a sigurno nisu svi bili cetnici zedni krvi

to se zove etnicko ciscenje, a mozda i genocid
Jeste. Banjaluka se spakovala.

Ja ne znam, da li su svi u Banjaluci bili "cetnici zedni krvi". Eto, nisu se Banjalucani (pogotovo ne Srpska Pravoslavna crkva) borili za prava Bosnjaka i Hrvata u Banjaluci. Nego su unistavali sve sto je na bilo kakav nacin podsjecalo na Bosnjake i Hrvate. Nisu, cak ni simbolicno. Pa zar je moguce da niko, ali niko u Banjaluci nije sprijecio unistavanje bar jedne dzamije? Zar bas sve. Zar u 500 godina Turaka u Srbiji da opstanu manastiri i crkve, a za nekoliko godina rata da se sve sto je Bosnjacko zbrise sa zemlje. To je sramota srpskog naroda. Velika sramota.

A ono sto si hipoteticki rekao o tome sta bi bilo kad bi bilo, odnosno sta bi bilo da je 5K usao u Banjaluku takodje Ti ne ide u prilog. Mladic je stvarno, realno, potvrdjeno usao u Srebrenicu i napravio potvrdjen genocid. Da je usao u bilo koji drugi grad napravio bi isto, jer je to vec jednom napravio, pa - napravio jednom dva, tri ili sto genocida za njega je to samo sve veci uspjeh.

A hipoteticki govoriti o ulasku 5K u Banjaluku, a pritom razmisljati Mladicevim mozgom, za mene je nemoguce. Dudakovic je oslobodio i Bosansku Krupu i Bosanski Petrovac i Kljuc i Sanski Most, pa nigdje prema lokalnom stanovnistvu nije zabiljezena sistemska, masovna odmazda. To je veliki uspjeh, jer on je rukovodio vojskom koja je cetiri godine zivjela u nemogucim uslovima opsade, Dudakovic je uspio da odrzi jedan izuzetan nivo vojnickog ponasanja, uz nekoliko izuzetaka, pojedinacnih, koji su sankcionisani.

Da su Mladic, Krstic i ostali generali zlocinacke Vojske Republike Srpske (potvrdjeno u Hagu) imali djelic Dudakoviceve vojnicke odgovornosti i humanosti Srebrenica se ne bi desila.

Ja se samo pitam, kako bi Ti i Tebi slicni tek govorili da Dudakovic jeste napravio nesto uzasno (i njemu neprimjereno), kad govorite ovako, a oslanjate se na neke zamisljene sta bi, ako bi hipoteze.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote:

ne prastas ne zaboravljash
e ovako pocinju ozbiljne frustracije
poput srpskih o kosovu

pa kada ih preneseh na svoje dete
pa ono na svoje

bice mrznje za jos 1000 godina
Evo da Ti odgovorim. U Srbiji su mnogi vec u ratu, a i poslije rata "prenosili na svoje dete", da su "svi krivi, a samo mi Srbi dobri". Mnogi su u Srbiji govorili i "prenosili na svoju decu" da je "Srebrenica izmisljena". Koliko god da je Srebrenica tezak zlocin i genocid, tesko je i stalno ponavljanje Srba, da je taj genocid izmisljen.

Frustracija (da ponovim) je razocarenje zbog nepostizanja cilja. Cilj Bosanaca nije bio Velika Bosna i Hercegovina, pa da se moze reci da su Bosnjaci zbog nepostizanja cilja frustrirani. Nego je cilj svakog srpskog nacionaliste bila Velika Srbija. Srbija je u namjeri da postigne taj cilj napravila zlo koje se ne moze zaboraviti ni oprostiti.

Ja jednostavno, ni u snu ne mogu da prihvatim da se u Srbiji jos uvijek zali za nedostignutom Velikom Srbijom, da se u Srbiji jos uvijek stotinama hiljada glasova nagradjuju nacionalne, radikalne, cetnicke stranke, da se u Srbiji jos uvijek skrivaju ratni zlocinci, a da se ista ta Srbija kao, eto, cudi zasto to neko tamo "ne zaboravlja i ne oprasta".

Dok god ima Srba koji razlozno razmisljaju, koji su svjesni da je Srbija u proteklom ratu imala sramotnu ulogu, a rezim koji je vladao Srbijom i zlocinacku, Srbija ima sansu. Ti ljudi, koji su sada u Srbiji u manjini su jedina sansa Srbije.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote:
djape wrote: da pitam milovanovica xaxaxa
pa nisam mu ja jaran
salim se malo ;-)

1 . ne znam odakle ti ova ideja o miloshevicu i meni,
ali daleko je od istine...i klasican je primer stereotipa o srbima
2. sud je doneo odluku o srebrenici i genocidu i nisam je osporavio ni jednim slovom, tako da ne znam cemu ta prica?
4. kada je taj deo krajine u pitanju znam ponesto, nikako sve,
ali siguran sam da ni ti ne znash sve
a i pitanje koliko mozesh da budesh objektivan "peti korpuse"
Ko je stvarao "stereotip o Srbima"? Ko je, u stvari. odgovoran sto se pojam "Srbin" u svijetu posmatra tako kako se posmatra? Niko drugi, nego Srbi. Jasno, dok je, na primjer, (na zalost, pokojni) Ivan Djuric, u Parizu predstavljao progresivne Srbe, humaniste (a, otisao je iz Srbije zbog cetnickih urlika), Srbi su velikom vecinom prihvatali svoju identifikaciju sa cetnistvom, radikalizmom.

Ja ponavljam da je moja stvar koliko ja znam. A kad je u pitanju objektivnost, ocjena bilo cije objektivnosti je pitanje objektivnosti onoga ko pokusava tu objektivnost "ocijeniti". Za primjer: u Srbiji su cetnici izjednaceni sa partizanima. Ja to kazem kao cinjenicu. Objektivno: u Srbiji su cetnici izjednaceni sa partizanima. Subjektivno: u Srbiji su cetnici izjednaceni sa partizanima. Kako god to neko rekao, na kojem god jeziku, ta cinjenica predstavlja Srbiju. Ta cinjenica se ne moze opravdati, uljepsati. To je slika Srbije.
Post Reply