Friteze, cookeri, pekaći...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
dulekrele
Posts: 3841
Joined: 10/04/2014 18:25

#26 Re: Multi cooker / Slow cooker /

Post by dulekrele »

Kuha se u kuhinji, a ne na balkonu.
EliasVeskot
Posts: 785
Joined: 16/05/2007 11:02

#27 Re: Multi cooker / Slow cooker /

Post by EliasVeskot »

dulekrele wrote: 18/05/2022 14:01 Kuha se u kuhinji, a ne na balkonu.
Ponekad je bolje šutiti i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Imam ljetnu kuhinju / ograđen balkon tj prostor koji je nekad služio kao izlaz na balkon ali je kuca renovirana pa nema više toga.
User avatar
dulekrele
Posts: 3841
Joined: 10/04/2014 18:25

#28 Re: Multi cooker / Slow cooker /

Post by dulekrele »

EliasVeskot wrote: 18/05/2022 14:25
dulekrele wrote: 18/05/2022 14:01 Kuha se u kuhinji, a ne na balkonu.
Ponekad je bolje šutiti i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Imam ljetnu kuhinju / ograđen balkon tj prostor koji je nekad služio kao izlaz na balkon ali je kuca renovirana pa nema više toga.
Onda ne progovaraj ili napisi izprve kako je i sta je. Navela si da ces kuhati na balkonu. Znamo sta je balkon.Tako je barem u gradu. Glupost je neprocijenjiva.
Last edited by dulekrele on 20/01/2023 11:28, edited 2 times in total.
User avatar
dulekrele
Posts: 3841
Joined: 10/04/2014 18:25

#29 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by dulekrele »

Pomfrit mora biti onaj zamrznuti i onda je odlican. Probao lignje panirane i odlicne su dok je recimo losos bolji na tavi. Pileca krilca izvrsna dok komadi piletine kao sto su bataci i karabataci odlicni ali treba malo vise vremena za pripremu. Kobasice ne valjaju ali su hamburgeri fantasticni. Imam Delimanovu fritezu na zrak. Povrce nije isto lose. Sve u svemu zadovoljan.
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#30 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

Odlična stvar.
Imam Gorenje sa digitalnim displejom.
Nema ulja, nema prskanja ni zagaranja ulja.
Nema mirisa u kuhinji.
Idealna zdrava pečena hrana.
Kestenovi se ispeku savršeno, i ljuska sama s njih spada, nakon što se nakisele u toploj vodi i ispeku.
Piletina, krilca i bataci budu savršeno pečeni i sočni, a krompir i batat se odlično ispeku. Stavim u pekač sve zajedno.
Sve gotovo za 23 minuta.
Pureći kroketi se takođe odlično peku.
Friteza je idealna za pečenje kod kuće ili na moru i tako dalje.
Bio sam skeptik, ali smatram da je to odličan uređaj, veoma praktičan.
Naravno treba kupiti skuplji uređaj, jeftiniji uređaji nisu baš dobri iako je princip rada jako jednostavan ima grijač i iznad njega ventilator.
Mislim da se ovim pečenjem štedi i 30 % struje, a tu je i ušteda ulja, a i hrana je puno zdravija kad se peče na taj način.
User avatar
Euphoria
Posts: 10638
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#31 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Euphoria »

Imam Delimano multifunkcionalni lonac za kuhanje i super je. Riza bude divna, corbice i dr.
Moze hljeb i pizza, ali to jos nisam probala. Ako neko ima recepte voljela bih da podijeli.
laik1981
Posts: 13010
Joined: 05/12/2012 13:04

#32 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by laik1981 »

Jel ko probao ovaj? Valja li? Moze i preporuka za neki do 250-300KM?

https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-aparat ... K000435730
laik1981
Posts: 13010
Joined: 05/12/2012 13:04

#34 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by laik1981 »

Dobio danas i evo probao ga.. Jel tebi smrdilo na plastiku koja gori prilikom prvog koristenja? Evo dezuram pored njega da se sta ne zapali :lol: Vjerovatno odgorjeva grijac ili nesto slicno..
User avatar
Digla_da_kreci
Posts: 4437
Joined: 01/05/2010 19:03

#35 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Digla_da_kreci »

Smrdi svaki kad se tek otpakuje. Nadam se da si ga oprao i prebrisao one grijace. :D Cim se prvi put zagrije i nesto ispece, nece vise smrditi.
laik1981
Posts: 13010
Joined: 05/12/2012 13:04

#36 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by laik1981 »

Digla_da_kreci wrote: 07/12/2022 14:30 Smrdi svaki kad se tek otpakuje. Nadam se da si ga oprao i prebrisao one grijace. :D Cim se prvi put zagrije i nesto ispece, nece vise smrditi.
Oprao sam posudu.. Grijac nisam dirao :mrgreen:

Uspije li vama ispeci sa ovim programima? Za pomfrit je isprogramirano 17 minuta na 200 stepeni, al ga nije uspio ispeci za tih 17 minuta.. Dodao ja jos 10 minuta :mrgreen: Do duse nije onaj smrznuti pomfrit nego ja pravio od krompira.. Slabo upustvo doslo.. Par nekih crteza za upotrebu i dvije knjige kojekakvih upozorenja na opsasnost :lol:
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#37 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

laik1981 wrote: 07/12/2022 14:41
Digla_da_kreci wrote: 07/12/2022 14:30 Smrdi svaki kad se tek otpakuje. Nadam se da si ga oprao i prebrisao one grijace. :D Cim se prvi put zagrije i nesto ispece, nece vise smrditi.
Oprao sam posudu.. Grijac nisam dirao :mrgreen:

Uspije li vama ispeci sa ovim programima? Za pomfrit je isprogramirano 17 minuta na 200 stepeni, al ga nije uspio ispeci za tih 17 minuta.. Dodao ja jos 10 minuta :mrgreen: Do duse nije onaj smrznuti pomfrit nego ja pravio od krompira.. Slabo upustvo doslo.. Par nekih crteza za upotrebu i dvije knjige kojekakvih upozorenja na opsasnost :lol:
Za pečenje krompira na 200 stepeni treba 23 do 25 minuta uz uslov da se otvori povremeno i promiješa krompir. I nesmije biti krupno izrezan nego sitnije. Moguće je zajedno sa njim ispeći i pileća krilca ili batake ali opet se mora povremeno otvoriti i prevrnuti da se ravnomjerno ispeče.
laik1981
Posts: 13010
Joined: 05/12/2012 13:04

#38 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by laik1981 »

nikeze wrote: 07/12/2022 14:45

Za pečenje krompira na 200 stepeni treba 23 do 25 minuta uz uslov da se otvori povremeno i promiješa krompir. I nesmije biti krupno izrezan nego sitnije. Moguće je zajedno sa njim ispeći i pileća krilca ili batake ali opet se mora povremeno otvoriti i prevrnuti da se ravnomjerno ispeče.
E hvala ti puno na savjetima.. Ja ga nisam okretao i vidim neki safrseno pecen, a neki ziv :mrgreen:

Samo mi reci koja je maskimalna kolicina hrane koju si pekao u ovom? Na onim slikama kao stave punu posudu.. Moze li odjednom ispeci 2/3 posude..
Puf
Posts: 917
Joined: 07/02/2008 00:34

#39 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Puf »

Ima li igdje ikakva zracna friteza a da nije premazana ovim usranim teflonom ili nekim "non-stik" materijalom. To smece se krene guliti i spadati nakon par mjeseci upotrebe a delimano nema rezervnih dijelova (npr da samo kupim korpu), pa bi sad uzeo neki keramicku ako ima igdje kod nas
User avatar
Digla_da_kreci
Posts: 4437
Joined: 01/05/2010 19:03

#40 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Digla_da_kreci »

Dok ne nadjes sto trazis, moze ti pomoci da ubacujes pek papir u korpu kad nesto peces.
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#41 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by moonca »

:-) pitam se..zashto toliko koristite -pek papir.....razumijem za .neke kolachiche... delikatne stvari.


.. dobro ..josh nisam vidjela, chevape na pek papiru.... :zoka:
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#42 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

laik1981 wrote: 07/12/2022 14:52
nikeze wrote: 07/12/2022 14:45

Za pečenje krompira na 200 stepeni treba 23 do 25 minuta uz uslov da se otvori povremeno i promiješa krompir. I nesmije biti krupno izrezan nego sitnije. Moguće je zajedno sa njim ispeći i pileća krilca ili batake ali opet se mora povremeno otvoriti i prevrnuti da se ravnomjerno ispeče.
E hvala ti puno na savjetima.. Ja ga nisam okretao i vidim neki safrseno pecen, a neki ziv :mrgreen:

Samo mi reci koja je maskimalna kolicina hrane koju si pekao u ovom? Na onim slikama kao stave punu posudu.. Moze li odjednom ispeci 2/3 posude..
Pekao sam pola kilograma krompira i 5 pilećih krila, dakle.porciju za jednu osobu. Pekao sam i max 700 Grama kestena koje sam prethodno zasjekao nožem i potopio sat vremena u vreloj vodi. Kesteni su najbolji.
Pekao sam i paprike ali bolje su u tavi na ulju. U fritezi se ipak peku duže nego što je programski predviđeno. Mislim da za paprike treba 40 minuta.
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#43 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

laik1981 wrote: 07/12/2022 14:52
nikeze wrote: 07/12/2022 14:45

Za pečenje krompira na 200 stepeni treba 23 do 25 minuta uz uslov da se otvori povremeno i promiješa krompir. I nesmije biti krupno izrezan nego sitnije. Moguće je zajedno sa njim ispeći i pileća krilca ili batake ali opet se mora povremeno otvoriti i prevrnuti da se ravnomjerno ispeče.
E hvala ti puno na savjetima.. Ja ga nisam okretao i vidim neki safrseno pecen, a neki ziv :mrgreen:

Samo mi reci koja je maskimalna kolicina hrane koju si pekao u ovom? Na onim slikama kao stave punu posudu.. Moze li odjednom ispeci 2/3 posude..
Pekao sam pola kilograma krompira i 5 pilećih krila, dakle.porciju za jednu osobu. Pekao sam i max 700 Grama kestena koje sam prethodno zasjekao nožem i potopio sat vremena u vreloj vodi. Kesteni su najbolji.
Pekao sam i paprike ali bolje su u tavi na ulju. U fritezi se ipak peku duže nego što je programski predviđeno. Mislim da za paprike treba 40 minuta.
laik1981
Posts: 13010
Joined: 05/12/2012 13:04

#44 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by laik1981 »

Upravo ispekao oko kg pomfrita u jednoj turi.. 25 min na 200 uz 3 mijesanja i ispao perfektan.. Sto se tice pomfrita polozio je.. Sutra nabacati kakve mesine da vidim kako to ispadne :mrgreen:
mali_balon
Posts: 11393
Joined: 12/09/2012 09:57

#45 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by mali_balon »

@nikeze
Daj recepat za kesten....da ne trazim po yt ima ih milion....zarezes potopis i peci jel to to koja temperatura
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#46 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

mali_balon wrote: 09/12/2022 09:13 @nikeze
Daj recepat za kesten....da ne trazim po yt ima ih milion....zarezes potopis i peci jel to to koja temperatura
Pečem ga na 200 stepeni 23 minuta. Prevrtanje i miješanje kestena na pola pečenja.
Kupi krupan i tvrd kesten, italijanski maron. Sitni kesteni nisu dobri.
Ispadne savršeno,
nikeze
Posts: 572
Joined: 07/12/2018 12:57

#47 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by nikeze »

Sinoć sam podgrijao Madi pileće medaljone 5 minuta u fritezi.
Ispali su savršeno.
mali_balon
Posts: 11393
Joined: 12/09/2012 09:57

#48 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by mali_balon »

nikeze wrote: 09/12/2022 10:08
mali_balon wrote: 09/12/2022 09:13 @nikeze
Daj recepat za kesten....da ne trazim po yt ima ih milion....zarezes potopis i peci jel to to koja temperatura
Pečem ga na 200 stepeni 23 minuta. Prevrtanje i miješanje kestena na pola pečenja.
Kupi krupan i tvrd kesten, italijanski maron. Sitni kesteni nisu dobri.
Ispadne savršeno,
:thumbup:
Puf
Posts: 917
Joined: 07/02/2008 00:34

#49 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Puf »

Digla_da_kreci wrote: 07/12/2022 15:10 Dok ne nadjes sto trazis, moze ti pomoci da ubacujes pek papir u korpu kad nesto peces.
Pokusao sam, ali ne ide. Papir "zatvori" korpu i onda zrak fino ne struji i ne pece se fino
Puf
Posts: 917
Joined: 07/02/2008 00:34

#50 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Puf »

laik1981 wrote: 07/12/2022 23:35 Upravo ispekao oko kg pomfrita u jednoj turi.. 25 min na 200 uz 3 mijesanja i ispao perfektan.. Sto se tice pomfrita polozio je.. Sutra nabacati kakve mesine da vidim kako to ispadne :mrgreen:
Pileca krilca iz zracne friteze je nesto najbolje sto sam napravio u njoj. Dok je bila funkcionalna korpa, brat bratu, svako 2-3 dana sam pekao po pola kile/kilu krilaca.
Post Reply