"Frankfurt am Mein im Feuer"

mO k3

#351 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by mO k3 »

Altair_SA wrote:Nego raja, hocemo li krenuti sa skupljanjem humanitarne za ugrozeno i siromasno stanovnistvo Bayerna, Hessena i NRW? :oops:

U mene ima nakog ajvara i kiselog kupusa, moRe valjat :oops:
jaja nemoj zaboraviti poslati
elcaliente

#352 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

mO k3 wrote:
elcaliente wrote:
mO k3 wrote:Nismo daleko jedan od drugoga .... ali bas kod nas u bayernu je zaista ekonomska situcija dobra ,posla se ima i pitam se odakle tebi ti podatci da smo nezadovoljni ... mozda ciljate na grupu gdje je Axa najvise prodavala i tu vjerujem kao sto sam ti rekao da osiguranja lose posluju , ali rekao si breiter sprectrum gdje sve posluju ...
Nisu nam podatci samo Bayern nego citav Njemacka. Hebiga da je samo Bayern onda bi totlano bila pogresna istrazivanja.
bas to ... pokvarise nam ovi iz istocne prosjek :mrgreen:
Kriza ce da naleti , pogotovo sada kada svi kupuju nekretnine jer je kamata jako niska .
Imamo prijatelja koji rade u banki koji nam kazu da banke financiraju cak i 110% ....
2 % kamate hajde recimo 3% Tilgung u prvih 10 godina , ta kada banke povecaju kamate na 4,5,6 % ... onda ce biti kuku lele

Eto vidis ti kao laik vidis i cujes sam neke stavri a zamisli sta cuju oni koji se bave tim svaki dan. To je samo vrh ledenog brijega. Banke ubise jeftinim kreditima za nekretnine. Sve mo mi to imali vec jednom, Irska 2000-2008.
Bodkin

#353 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Bodkin »

mO k3 wrote:
elcaliente wrote:
mO k3 wrote:Nismo daleko jedan od drugoga .... ali bas kod nas u bayernu je zaista ekonomska situcija dobra ,posla se ima i pitam se odakle tebi ti podatci da smo nezadovoljni ... mozda ciljate na grupu gdje je Axa najvise prodavala i tu vjerujem kao sto sam ti rekao da osiguranja lose posluju , ali rekao si breiter sprectrum gdje sve posluju ...
Nisu nam podatci samo Bayern nego citav Njemacka. Hebiga da je samo Bayern onda bi totlano bila pogresna istrazivanja.
bas to ... pokvarise nam ovi iz istocne prosjek :mrgreen:
Kriza ce da naleti , pogotovo sada kada svi kupuju nekretnine jer je kamata jako niska .
Imamo prijatelja koji rade u banki koji nam kazu da banke financiraju cak i 110% ....
2 % kamate hajde recimo 3% Tilgung u prvih 10 godina , ta kada banke povecaju kamate na 4,5,6 % ... onda ce biti kuku lele
Bice ako je varijabilna kamatna stopa. A i nece biti ako kamatna stopa centralne banke ostane niska sto nece zauvijek naravno.
madner

#354 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by madner »

Altair_SA wrote:Nego raja, hocemo li krenuti sa skupljanjem humanitarne za ugrozeno i siromasno stanovnistvo Bayerna, Hessena i NRW? :oops:

Meni su moji zalili da im je neko ogrebao X3.

Pa eto, ako bi mogli kakvu humanitarnu akciju jer limar je uzasno skup gore.
DanskiBosnjaci

#355 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by DanskiBosnjaci »

Mislim da bi ove proteste trebali uzeti sa rezervom. Imam dosta rodbine u DE, svi oni najcesce rade obicne poslove, a manji broj visoko kvalifikovane ali niko se ne zali. Istina je da se moc evrope, pa i moc njemacke mice i da jacaju neke druge zemlje, ali nije tu samo njemacka izuzetak.
Hocu da kazem treba pogledati sastav onih koji su izasli na proteste. A mislim da sastav takvih znamo.

Pitanje:
Koji je najnerazvijeniji region njemacke? Da nije mozda sjevero istocni dio, sve ono iznad Berlina? Kako tamo ljudi zive?
elcaliente

#356 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

A evo jedna zanimljiva stavr koja je kada je ovako cistas smijesna ali po analizama ima ta bransa ima najveci rast u maloj privredi.

Najveci rast u maloj privredi se predvidja u segmentu fast fooda i to ne velikih igraca nego turskih specijaliteta. :D

Prodaja turskih specijaliteta tipa Doner ce prema prognozama dozivjeti rast za 300 posto u peridou 2012-2016. To pokazuje trziste nekretnina i osiguranja koji usluzuju ovu bransu.

Ko bi to rekao prije 10 godina.
Bodkin

#357 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Bodkin »

elcaliente wrote:
Bodkin wrote:
Ama radim i ja sa finansijskim trzistima i makroekonomijom pa mi je smijesna ova izjava da ce bas 2017 donijeti überkrizu i to bas zbog ovog poteza ecb. Poteza koji su btw i japanska centralna, a i fed napravili nakon krize. Americko rjesenje je bilo bas ovo, a evropsko stednja. Vidimo danas ko je bolje prosao buduci da je amerika miljama ispred evrope

Upravu si sto se tice toga ko je bolje prosao. Ali zar mozes stavjati USA i EU u jedan kos? Kod nas se 28 drzava pita sa svaku stavr, pola od tih drzava je sirotinja. Dok su Ameri stari igraci, usavrsili kapitalizam do srzi i igraju tu igru decenijama. U EU privatizacija nije do kraja zavrsena, svi imaju druge interese. A kod Amera cim malo zaskripi oni nekoga napadnu.
Sjecajs se kako je helikopter Ben dobio ime?
Dok Draghi izgleda kao marioneta a ako radis u financisjkoj bransi znas odakle je Draghi dosao, GS :)
znam da je dragi ex-gs ali ne vidim kako to igra ulogu. realno problem eu je drugacije prirode od toga sto pumpanje novca u sistem obara valutu. da obara valutu ali i dize ekonomiju. da ne spominjem jeftiniji izvoz koji naravno koristi njemackoj ali i malim drzavama. pa jarane njemacka roba u ceskoj nece pojeftiniti ali hoce ceska na bliskom istoku.

problem sa eu je sto je to skup nekadasnjih prvaka svijeta koji imaju 50 godina i misle da su neki kurac. zato propadaju. u njemackoj propadne savezna drzava i niko se ne pocese. ovdje svi optuzuju njemacku sto ne daje pare grckoj. to je problem. ogromna socijala drzava koji su ili tigar na papiru kao francuska ili drzava koje realno ne mogu ispostovati njemacki tempo. potez ecb je samo logican. austerity ne pije vode. zbog mentaliteta i zbog ostatka svijeta.
Altair_SA

#358 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Altair_SA »

mO k3 wrote:

jaja nemoj zaboraviti poslati
:thumbup:

'naci moze, e drago mi je zaista... i ne dajte se, znamo da je tesko, znamo da se nema i da je velika sirotinja gore zavladala smrc :(

Eto ovaj ajvar je malo ljut, ali moRe, a kiseli kupus uz grah samo takav... Kad kazem grah, znam znam, ne trebas mi govoriti, poslacemo i graha :thumbup:
Challenger__

#359 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Challenger__ »

elcaliente wrote:A evo jedna zanimljiva stavr koja je kada je ovako cistas smijesna ali po analizama ima ta bransa ima najveci rast u maloj privredi.

Najveci rast u maloj privredi se predvidja u segmentu fast fooda i to ne velikih igraca nego turskih specijaliteta. :D

Prodaja turskih specijaliteta tipa Doner ce prema prognozama dozivjeti rast za 300 posto u peridou 2012-2016. To pokazuje trziste nekretnina i osiguranja koji usluzuju ovu bransu.

Svako iole lucidniji. BTW, baš zanimljiva info iz prve ruke. Reci mi šta se dešava na istoku Njemačke? Kakvi su tamo trendovi?
elcaliente

#360 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

DanskiBosnjaci wrote:Mislim da bi ove proteste trebali uzeti sa rezervom. Imam dosta rodbine u DE, svi oni najcesce rade obicne poslove, a manji broj visoko kvalifikovane ali niko se ne zali. Istina je da se moc evrope, pa i moc njemacke mice i da jacaju neke druge zemlje, ali nije tu samo njemacka izuzetak.
Hocu da kazem treba pogledati sastav onih koji su izasli na proteste. A mislim da sastav takvih znamo.

Pitanje:
Koji je najnerazvijeniji region njemacke? Da nije mozda sjevero istocni dio, sve ono iznad Berlina? Kako tamo ljudi zive?

Naravno zato sam i i napocetku rekao da se sva ova dogadzanja nemogu gledat iz prizme BIH. Ali ovdje se sve okrene na zajebanciju i niko nece nista da nauci.

Imamo filijalu u Frankfurt an der Oder, to mjesto je na samoj granici Njemacke i Poljske. Nasa firma je placala te ljude 800EUR brutto, dobijali su na ruke 500EUR i agenture za posao jos pomoc da mogu prezivjeti. Prosjecna plata gore je oko 800EUR. Posto je drzava uvela 8,50 EUR najmanju stanicu te ljude je to jako pogodilo, jer je oko 80 ljudi ostalo bez posla, firma se samo preselila preko mosta u Poljsku, sada rade Poljaci i par sefova Njemaca i oni Njemci koji nisu imali izbora. Radi se o poslovima obrade podataka i isplacivanja stete kao i Call Centru. Isto je uradila i jedna firma koja proizvodi Solarne panele, poljaci napravili industrijsku zonu i firme iz Njemacke dosle.
Last edited by elcaliente on 19/03/2015 12:07, edited 1 time in total.
elcaliente

#361 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Challenger__ wrote:
elcaliente wrote:A evo jedna zanimljiva stavr koja je kada je ovako cistas smijesna ali po analizama ima ta bransa ima najveci rast u maloj privredi.

Svako iole lucidniji. BTW, baš zanimljiva info iz prve ruke. Reci mi šta se dešava na istoku Njemačke? Kakvi su tamo trendovi?

Osim velikih igraca iz autoindustrije nazalost lose, ubija ih 8,50EUR minimalac. Zali boze para koje su se dale i koje ce se davati u infrastrukturu. Leipzig, Potsdam i Berlin ce cupaju ali sve je to nista naspram juga. Vecina bjezi prema jugu.
ioannes

#362 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by ioannes »

mO k3 wrote: jeli zivis u njemackoj kada ovako tvrdis?
Njemci nikada nisu bili zadovoljnjiji nego sada ... zato molim te ne pisi lazi
Sa ovom izjavom si sam sebe diskvalificirao iz svake diskusije....
Upravo je obratno,njemci su najnezadovoljniji od nastanka BRDa. Zivim u glavnom gradu njemacke i znam o cemu pricam. Ta prica o ekonomskom uspjehu njemacke je mazanje ociju, da bilo je posla zadnjih godina
Ali posla od kojeg sve veca vecina nemoze zivit
elcaliente

#363 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Bodkin wrote:
elcaliente wrote:
Bodkin wrote:
Ama radim i ja sa finansijskim trzistima i makroekonomijom pa mi je smijesna ova izjava da ce bas 2017 donijeti überkrizu i to bas zbog ovog poteza ecb. Poteza koji su btw i japanska centralna, a i fed napravili nakon krize. Americko rjesenje je bilo bas ovo, a evropsko stednja. Vidimo danas ko je bolje prosao buduci da je amerika miljama ispred evrope

Upravu si sto se tice toga ko je bolje prosao. Ali zar mozes stavjati USA i EU u jedan kos? Kod nas se 28 drzava pita sa svaku stavr, pola od tih drzava je sirotinja. Dok su Ameri stari igraci, usavrsili kapitalizam do srzi i igraju tu igru decenijama. U EU privatizacija nije do kraja zavrsena, svi imaju druge interese. A kod Amera cim malo zaskripi oni nekoga napadnu.
Sjecajs se kako je helikopter Ben dobio ime?
Dok Draghi izgleda kao marioneta a ako radis u financisjkoj bransi znas odakle je Draghi dosao, GS :)
znam da je dragi ex-gs ali ne vidim kako to igra ulogu. realno problem eu je drugacije prirode od toga sto pumpanje novca u sistem obara valutu. da obara valutu ali i dize ekonomiju. da ne spominjem jeftiniji izvoz koji naravno koristi njemackoj ali i malim drzavama. pa jarane njemacka roba u ceskoj nece pojeftiniti ali hoce ceska na bliskom istoku.

problem sa eu je sto je to skup nekadasnjih prvaka svijeta koji imaju 50 godina i misle da su neki kurac. zato propadaju. u njemackoj propadne savezna drzava i niko se ne pocese. ovdje svi optuzuju njemacku sto ne daje pare grckoj. to je problem. ogromna socijala drzava koji su ili tigar na papiru kao francuska ili drzava koje realno ne mogu ispostovati njemacki tempo. potez ecb je samo logican. austerity ne pije vode. zbog mentaliteta i zbog ostatka svijeta.
Pa igra ulogu sa kim je u dobrim odnosima i ko mu je pomogao da se domogne funkcije. Zna se ko upravlja financijama na svijetu :D Da nebudemo banovani.

Naravno da ce nasi proizvodi biti jeftiniji i biti ce posla, kao sto je bilo i do sada ali cime placamo energente, sada su jos jeftini a kada se Putin i USA dogovore sta onda. U kojoj valuti Kina drzi rezerve u kojoj valuti trgujemo sa Kinom i sa Arapima. Sve to ima svoje. Grke bi i mogli absorbirati, ali Francuzi su problem, oni su fakticki bankrotirali samo to nesmije niko priznati. Da nemaju uticaja na Maghreb i da dole nemanipulisu bili bi gotovi.
Pogledaj sada npr avioindustriju, odnsono trziste putovanja, njih ce jeftini eur jako pogoditi cim energenti poskupe.

Mislim da ce nas TTIP dobro zafrkati, odnosi se na srednju klasu.
Last edited by elcaliente on 19/03/2015 12:10, edited 1 time in total.
Challenger__

#364 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Challenger__ »

elcaliente wrote:Osim velikih igraca iz autoindustrije nazalost lose, ubija ih 8,50EUR minimalac. Zali boze para koje su se dale i koje ce se davati u infrastrukturu. Leipzig, Potsdam i Berlin ce cupaju ali sve je to nista naspram juga. Vecina bjezi prema jugu.
Pa da... Poprilično sive boje. Postoje li ikakvi alternativni razvojni planovi (nekih relevantnih političkih i socijalnih grupacija) mimo postojeće ekonomske inercije - koja prema previđanjima ide ka recesiji - i maglovitih TTIP iluzija?
mO k3

#365 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by mO k3 »

ioannes wrote:
Upravo je obratno,njemci su najnezadovoljniji od nastanka BRDa. Zivim u glavnom gradu njemacke i znam o cemu pricam. Ta prica o ekonomskom uspjehu njemacke je mazanje ociju, da bilo je posla zadnjih godina
Hajde diskvalifikovao sam sam sebe , ali prije nego završimo diskusiju nakon koje cu se povuci , kako ćeš mi ovo objasniti

http://www.spiegel.de/wirtschaft/sozial ... 24340.html
elcaliente

#366 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Challenger__ wrote:
elcaliente wrote:Svako iole lucidniji. BTW, baš zanimljiva info iz prve ruke. Reci mi šta se dešava na istoku Njemačke? Kakvi su tamo trendovi?
Osim velikih igraca iz autoindustrije nazalost lose, ubija ih 8,50EUR minimalac. Zali boze para koje su se dale i koje ce se davati u infrastrukturu. Leipzig, Potsdam i Berlin ce cupaju ali sve je to nista naspram juga. Vecina bjezi prema jugu.
Pa da... Poprilično sive boje. Postoje li ikakvi alternativni razvojni planovi (nekih relevantnih političkih i socijalnih grupapcija) mimo postojeće ekonomske inercije - koja prema previđanjima ide ka recesiji - i maglovitih TTIP iluzija?[/quote]

Pa svi se kunu u TTIP i to se servira kao "TO" rijesenje.

Ja licno mislim da ce taj TTIP jako pomoci velikim kompanijama ali da ce s prava radnika i zarada radnika smanjiti iz razloga sto ce oni to pravdati da to vise nije moguce tako dalje praktikovati jer ni u USA nije tako itd.

Oni sada pokusavaju da uloze u energetiku i da sa tim nesto pokrenu od vjetroelektrana do prenosa. Vjetroelektrana ima vec mali milion na istoku.

Neznam sve je nekako tesko, vidis sam sta se dogadja sa aerodromom BB, ko bi rekao da se to Njemcima moze desiti. Problem je jer ima puno razlicitih interesa, svako je neciji igrac.
elcaliente

#367 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

mO k3 wrote:
ioannes wrote:
Hajde diskvalifikovao sam sam sebe , ali prije nego završimo diskusiju nakon koje cu se povuci , kako ćeš mi ovo objasniti

http://www.spiegel.de/wirtschaft/sozial ... 24340.html

Drzava ubire vise poreza? Nisam skontao sta si htio reci sa ovim? Pomaze li tebi sta ovo kao individumu?
Challenger__

#368 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Challenger__ »

Poznati su mi argumenti za i protiv TTIP. Misliš li da je on gotova stvar?
animals

#369 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by animals »

Svjetski problem je da se citavi sistemi zasnivaju na parama koje ne postoje..
znaci kad drzavi nestane para, ona se zaduzi..
kao i pojedinci, banke su dozvolile gradjanima ulazak u minuse i uzimanje kredita..
jer da toga nema srusili bi se cijeli sistemi..ko bi kupovao robu..
sve su drzave duzne, kao i gradjani..drugacije vise ne funkcionise..
ljudi navikli na visoke standarde, i kad nema para, zaduze se, kao i drzave..
elcaliente

#370 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Challenger__ wrote:
Poznati su mi argumenti za i protiv TTIP. Misliš li da je on gotova stvar?

Iskreno mislim da jeste, sada u kakvoj formi to ce se jos odluciti ali nepreostaje nista drugo.

Pazi ekonomski ovo sada sto se dogadja je anomalija, uvijek je istok bio razvijeniji od zapada u zadnijih recimo 800 godina se Evropa kao nesto digla. Kada se ta anomalija ispravi Azija ce opet preuzeti vodostvo. Malo nas je, nas i Amera 1,2 milijarde max. Sto bi se reklo 5 gradova u Kini. Sa obzirom da ce Azijati u buducnosti vise privredjivati mi se moramo ujediniti sa nekim i krenuti u ekonomski rat.
Challenger__

#371 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Challenger__ »

elcaliente wrote:Iskreno mislim da jeste, sada u kakvoj formi to ce se jos odluciti ali nepreostaje nista drugo.

Pazi ekonomski ovo sada sto se dogadja je anomalija, uvijek je istok bio razvijeniji od zapada u zadnijih recimo 800 godina se Evropa kao nesto digla. Kada se ta anomalija ispravi Azija ce opet preuzeti vodostvo. Malo nas je, nas i Amera 1,2 milijarde max. Sto bi se reklo 5 gradova u Kini. Sa obzirom da ce Azijati u buducnosti vise privredjivati mi se moramo ujediniti sa nekim i krenuti u ekonomski rat.
Da... Odlična zapažanja. Daj nabaci kakav avatar da te se lakše prepozna (nešto minhensko, recimo, hehe) u moru ovih trolova. Čitamo se lafe.

Pozzz!
Bodkin

#372 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Bodkin »

@elcaliente ovaj potez ecba je logican. Svi ste nesto kao protiv velikih i protiv krupnog kapitala, a reci mi koliko ljudi zaposljava VW? Ili BASF? Politika stednje nikakvog dobra ne donosi jer gusi proizvodnju i ubija male i srednje ekonomije ostatka evrope. Kazes pogodice srednju klasu. Pa pogodila je i kriza. Jedino rjesenje koje ja vidim je da se uradi upravo ono sto su uradili fed i japanska centralna.

A i kazes poskupice energenti. Prvo, zavisi od industrije mogu li dodadtni trosak prebaciti na krajnjeg kupca ili ne. Drugo, a sta je sa viskom para od dodatnog izvoza. Mislim ocito smo na suprotnim strnama tako da se necemo sloziti oko ovoga niti otvoriti oci jedan drugome
elcaliente

#373 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Challenger__ wrote:
elcaliente wrote:Iskreno mislim da jeste, sada u kakvoj formi to ce se jos odluciti ali nepreostaje nista drugo.

Da... Odlična zapažanja. Daj nabaci kakav avatar da te se lakše prepozna (nešto minhensko, recimo, hehe) u moru ovih trolova. Čitamo se lafe.

Pozzz!
Hvala, ja volim razmijeniti misljenja kada imam vremena i volim nauciti jer sv sto se dogadja u ekomiji je jako dinamicno tako da svaka pametna covjeku pomogne da rezonuje neke stavri.

Za Avatar se potrudim.
Last edited by elcaliente on 19/03/2015 12:44, edited 1 time in total.
elcaliente

#374 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by elcaliente »

Bodkin wrote:@elcaliente ovaj potez ecba je logican. Svi ste nesto kao protiv velikih i protiv krupnog kapitala, a reci mi koliko ljudi zaposljava VW? Ili BASF? Politika stednje nikakvog dobra ne donosi jer gusi proizvodnju i ubija male i srednje ekonomije ostatka evrope. Kazes pogodice srednju klasu. Pa pogodila je i kriza. Jedino rjesenje koje ja vidim je da se uradi upravo ono sto su uradili fed i japanska centralna.

A i kazes poskupice energenti. Prvo, zavisi od industrije mogu li dodadtni trosak prebaciti na krajnjeg kupca ili ne. Drugo, a sta je sa viskom para od dodatnog izvoza. Mislim ocito smo na suprotnim strnama tako da se necemo sloziti oko ovoga niti otvoriti oci jedan drugome

Nebi ja rekao da smo mi na razlicitim strana nas obadvojica smo radnici a ne velike kapitaliste. Razlicita misljenja su dozvoljena.

Nije niko protiv velikog i krupnog kapitala ali se mora doci do neke granice eticke i moralne. Problem je kada se taj kako ti kazes veliki kapital pocne ponasati bezobrazno i osiljeno i od ljudi pravi robove. To je ono sto sada imamo, neudara te niko bicem ali te udara kreditom ili kirijom.
Srednja klasa se placa ali srednja klasa i najvise radi. Uzeti cemo jedan Minhen kako bi svi ti milioner zivjeli bez ljudi koji rade u uslugama. Pa zar nije fer i srednjoj klasi omoguciti da kupi sebi stan za tolike godine rada a da mu nevisi mac iznad glave kako ce to on odplatiti ako se razboli ili da se nece moci hraniti narednih 50 godina kako treba. Pogledaj samo na koliko se godina uzimaju ti krediti, ko ce ebi garantovati da ces ti za 40 godina raditi i zaradjivati kao sto danas zaradjujes? Veliki kapitalisti upravlja drzavama, drzave se vise skoro nista ne pitaju osim da daju armiju jeftinih radnika.

Naravno da ce dodatni trosak prebaciti na krajnjeg kupca jer akcionar ocekuje dividendu vecu nego prosle godine. Visak novca? Mislis da ce ici u proizvdonju ovdije, VW, BASF grade od tih viskova fabrike po Kini itd ili akcionari i menadzeri kupuju vile po Maledivima.
Bodkin

#375 Re: "Frankfurt am Mein im Feuer"

Post by Bodkin »

Ti kao da opisujes filipine i lli vietnam a ne njemacku. Niko ti ne garantuje ali kraha trzista nekretnina nije bilo u njemackoj ili austriji. Postoji i razlog za to. U engleskoj ih je uzdrmalo 2008. U holandiji se osjeti i to u smislu da za 20 tvoj stan ne vrijedi toliko vise da jos i zaradis na prodaji. Kd prestanes zaradjivati, prodas ga i zatvoris kredit. Nije ovo detroit da ces ga za euro prodati.

Dalje, radio sam u VW i znam dobro kako se odnose prema radnicima. Kazem samo daj Boze da smo svi mi kao radnici u VW.

I na kraju uzimas minhen kao primjer. Prvo najskuplji u DE. Drugo, ti meni sad objasnjavas kako kapitalizam nije idealan. Pa nismo u osnovnoj skoli jeboga. Pricamo o ozbiljnim stvarima i strukturalnim problemima, a ne kako radnici u McD rade za klikere. Plus sto ne spominjes kako ecb ili japanska centralna banka pocinju kupovati cak i obveznice firmi. Direktan intervencionizam. Davno se preslo preko toga da kupuju drzavne obveznice i obveznice posrnulih banaka.
Post Reply