Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

jefferson

#651 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jefferson »

occupylove wrote:
udrch wrote:
occupylove wrote:udruzila se skupina gubitnika , nema nikakvih analiza , argumenata i konstruktivne diskusije , linkova i promisljanja
skupili se u cosak i ocajavaju i idu na licne napade
realnost je bolna stvar kada zivis u nametnutom snu koji se raspada okolo tebe
znam da za mnoge budjenje je tesko
zelim vam mnogo srece
Neo, jesi to ti? jesmo to već u IV-tom dijelu?
pocetak IV dijela care
analitika Obaminoga mandata kao predsjednika USA i "bombarderske misije "
20 000 misija
unaprijed se zahvaljujem i ako moderatori ili bilo ko od vas forumasa smatra sirenjem propagande ?
nacionalne ili vjerske mrznje ?
i ako mozete pobiti javno i argumentovano ove podatke ?
svezite mi i robiju i FBI i koga kod hocete
samo fakti , cinjenice, brojke ..

http://www.sott.net/article/256860-Bomb ... to-Somalia
Cek a sto bi tebi neko slao FBI a ne tom tipu sto ej clanak napisao?
Otkud tebi ideja da ce FBI uopste doci po tebe?
occupylove

#652 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by occupylove »

manimo se FBI sada
Jeffersone

upotrijebi svoje znanje i objasni narodu sta su moderna ubojna sredstva ;
GBU bombe , Hellfire rakete
krstarece rakete
AGM rakete i tako dalje
i koliko je exploziva u bojevoj glavi ?
njih 20 000 u zadnjih par godina evidentirano , a pjesadijska municija i artiljerija ?
to niko ne broji
zakljucak ?
civili ginu, to je genocid protiv drzava trecega svijeta
to je zlocin protiv humanosti
a sada objasni Jeffersone 'borbene mogucnosti " doticnih bojevih sredstava ?
hajde care ?
i koliko je exploziva baceno ?
hajde ?
jefferson

#653 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jefferson »

occupylove wrote:manimo se FBI sada
Jeffersone

upotrijebi svoje znanje i objasni narodu sta su moderna ubojna sredstva ;
GBU bombe , Hellfire rakete
krstarece rakete
AGM rakete i tako dalje
i koliko je exploziva u bojevoj glavi ?
njih 20 000 u zadnjih par godina evidentirano , a pjesadijska municija i artiljerija ?
to niko ne broji
zakljucak ?
civili ginu, to je genocid protiv drzava trecega svijeta
to je zlocin protiv humanosti
a sada objasni Jeffersone 'borbene mogucnosti " doticnih bojevih sredstava ?
hajde care ?
i koliko je exploziva baceno ?
hajde ?
Pa ja sam prvi postavio pitanje, zar ne?
Inace, narod je dovoljno pametan da to nadje na google, zar ne?
occupylove

#654 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by occupylove »

naravno i uvijek samo Dahlia Wasfi , magistar nauka , a jako mlada zena
naravno ?
trolovi bi je najjradije zeljeli mrtvu
to se nece desiti
za Dahliu ( a to je ime cvijeta , slicno i kao Bosanski Liljan :thumbup: ) :

cyprus

#656 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

occupylove wrote:...to je genocid protiv drzava trecega svijeta...
Ne devalvirajte ovaj termin bespotrebno, samo da bi dokazali neku svoju poentu :-) :sad:
amoninan

#657 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Sigurno da nije pomogla. Ali korijeni su tu generacijama...
insomnia78

#658 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

amoninan wrote:

Sigurno da nije pomogla. Ali korijeni su tu generacijama...
Ma ja, isto ko kad bi reko (doduse neki to i govore) da je zelja zapada za raspadom Jugoslavije dovela do srpskog genocida nad nama.
Sto se tice Iraka americka intervencija je doprinjela kasnijem sektaskom nasilju time sto je uklonila Sadama koji je koliko toliko svojom vlascu drzao to pod kontrolom.
Amerika nije niti moze natjerati nekog debila da se raznese u punoj dzamiji ili na pijaci.
Isto ko sto nikakav uticaj sa strane nije mogao natjerati cetnike da siluju djevojcice, ubijaju bebe, kolju ljude i pale ih zive u kucama

s' moje sokocalo
amoninan

#659 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Pa Saddam je dobrano i generiro takav scenarij. Kurde i "arabizirane perzijance" je ugnjetavao. Nikad im nije vjerovao, posebno u toku i nakon rata s Iranom. I tu je kao i u Siriji manjina vladala nad većinom. Zato su na kraju sunnije platile najveću cjenu kad pričamo u tim okvirima. Sličnu će sada platiti aleviti u Siriji. Imaš sličan problem u Iranu s Ahwazi arapima, i tamo kuha...
insomnia78

#660 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

amoninan wrote:Pa Saddam je dobrano i generiro takav scenarij. Kurde i "arabizirane perzijance" je ugnjetavao. Nikad im nije vjerovao, posebno u toku i nakon rata s Iranom. I tu je kao i u Siriji manjina vladala nad većinom. Zato su na kraju sunnije platile najveću cjenu kad pričamo u tim okvirima. Sličnu će sada platiti aleviti u Siriji. Imaš sličan problem u Iranu s Ahwazi arapima, i tamo kuha...
To stoji al naivno je reci da je Amerika uzrok sektaskog nasilja, doduse jeste time sto je uklonila Sadama

s' moje sokocalo
Challenger__

#661 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote: To stoji al naivno je reci da je Amerika uzrok sektaskog nasilja, doduse jeste time sto je uklonila Sadama
Da, ali se obilato koristi podjelama u skladu sa starom maksimom "devide et impera" (podjeli i vladaj).
amoninan

#662 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Pa ne bi rekao da Irakom vlada SAD, uticaj Teherana je danas najdomominantniji u Bagdadu. Mislim, nećemo zatvarati oči sad. Normalno da će iskoristiti situaciju koja im se ponudila. Ne znam ko ne bi.
Ne branim Amerikance, Bože sačuvaj, ali mi je pomalo muka od prebacivanje apsolutne krivnje za sve što se dešava na BI na vanjske faktore kao odlučujuće. Oni, Rusi, Kinezi, samo koriste ono što im "domaćini" omogućavaju.
Challenger__

#663 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Challenger__ »

I to stoji, nema zbora.
insomnia78

#664 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

occupylove wrote:
jeza u ledja wrote:Pa za to valjda ti sluzis.

De nam copy/paste RT ili PressTV jednu turu. Nisi dugo. Moze i Jubi Tubi.
znam da ne citate linkove i ne zelite uopste da sagledate situaciju iz ugla koje vama ne odgovoraju
ali to je samo vas problem :D
clanak uglednoga Francuskoga novinara i intelektualca , koji je bio i u Siriji i u Africi i poznaje Francusku politicku scenu
da li je Francuski predsjednik Holande kao i prije Sarkozi koji je izuzetno korumpiran , a istraga je u toku
se boji vlastite armije ?
na novogodisnjem tradicionalnome prijemu u Francuskoj vojnoj bazi , predsjednik Holande je odrzao smotru svojih vojnika cije oruzje je po savjetu tajne sluzbe bilo ?
deaktivirano !
zbog straha od atentata
inace , ako se pratilo cak i iz korporacijskih vijesti ?
nezadovoljstvo odredjenoga broja visokih Francuskih oficira sa Francuskom sluganskome politikom prema NATO-USA
te slanje vojnika u ratne zone za korporacijske interese i riskiranje njihovih zivota uz ogromne troskove u ovoj ekonomskoj krizi
vuce se to nezadovoljstvo jos iz Afganistana iz kojega se Francuzi povlace uz veliko gundjanje Vasingtona
te smijene visokih oficira i velike polemike
Predsjednik koji se boji vlastite armije :lol:

http://www.voltairenet.org/article177270.html
Inace je to praksa na svim smotrama kojim prisustvuje predsjednik da vojnici imaju napunjeno oruzje?
Evo prevlado je strah, danas je posjetio Bamako i Timbuktu gdje je bilo stotine naoruzanih francuskih i malijskih vojnika i hiljade civila:mrgreen:

s' moje sokocalo
cyprus

#665 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

amoninan wrote:Pa ne bi rekao da Irakom vlada SAD, uticaj Teherana je danas najdomominantniji u Bagdadu. Mislim, nećemo zatvarati oči sad. Normalno da će iskoristiti situaciju koja im se ponudila. Ne znam ko ne bi.
Ne branim Amerikance, Bože sačuvaj, ali mi je pomalo muka od prebacivanje apsolutne krivnje za sve što se dešava na BI na vanjske faktore kao odlučujuće. Oni, Rusi, Kinezi, samo koriste ono što im "domaćini" omogućavaju.
Sa ovim se apsolutno slažem, i da dopunim... Gdje god u svijetu ima belaja i problema, za njih je prvenstveno krivo lokalno stanovništvo... Naravno da uloga globalnih sila u tim problemima često nije čista, ali zaista nema smisla svu krivnju prebacivati na njih... Uostalom, kada te sile negdje ne intervenišu onda ide priča ''kako svijet mirno posmatra pokolje i prolijevanje krvi'', a kada intervenišu, onda su ''imperijalisti''... Kako god okreneš, ne valjaju... Ali stoji činjenica da niko neće nigdje intervenisati osim ako u tome ne vidi ama baš nikakve koristi za sebe...
udrch

#666 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by udrch »

cyprus wrote:
amoninan wrote:Pa ne bi rekao da Irakom vlada SAD, uticaj Teherana je danas najdomominantniji u Bagdadu. Mislim, nećemo zatvarati oči sad. Normalno da će iskoristiti situaciju koja im se ponudila. Ne znam ko ne bi.
Sa ovim se apsolutno slažem, i da dopunim... Gdje god u svijetu ima belaja i problema, za njih je prvenstveno krivo lokalno stanovništvo... Naravno da uloga globalnih sila u tim problemima često nije čista, ali zaista nema smisla svu krivnju prebacivati na njih... Uostalom, kada te sile negdje ne intervenišu onda ide priča ''kako svijet mirno posmatra pokolje i prolijevanje krvi'', a kada intervenišu, onda su ''imperijalisti''... Kako god okreneš, ne valjaju... Ali stoji činjenica da niko neće nigdje intervenisati osim ako u tome ne vidi ama baš nikakve koristi za sebe...
apsolutno..
uzmite za primjer nas i sve će vam biti jasno..imali smo sve preduslove da nikad ne dođe do pomirenja i da se desi hiljade osveta..albanci su već drugačiji, ali i oni su miljama daleko od BI..
lokalno stanovništvo je uzrok svih problema..drugi je to mentalni sklop tamo..hajd navrati nekog našeg, pa i najvećeg fanatika da stavi bombu i da se raznese negdje..ma nema šanse..a njima je to svejedno, što je najgore svejedno im otići među civile i raznijeti se..
insomnia78

#667 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Docekali ga ko Tita:mrgreen:
Bez sale, ovo je u ko zna koliko vremena prvi "okupator" sa zapada koji je ovako srdacno docekan u zemlji koju je "oslobodio".
A i ne sjecam se bas da su ostali uopste dolazili, bar ne ovako medju narod
Image
Nad Bamakom zora svice, dobro dos'o presjednice:mrgreen:
Image

s' moje sokocalo
jeza u ledja

#668 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Zli imperijalist! :x
insomnia78

#669 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Jucer i sinoc 30 bombardera francuske vojske bombardovali region sjeverno od Kidala.
Navodno se tu nalaze kampovi za obuku i sklonista pobunjenika

s' moje sokocalo
insomnia78

#670 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Image

s' moje sokocalo
amoninan

#671 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

North Africa Video Feature: Here Come the US Drones (Al Jazeera English)

http://www.enduringamerica.com/home/201 ... azeer.html
insomnia78

#672 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Francuzi zauzeli grad Tesalit na sjeveru Malija blizu granice sa Alzirom.
Desio se i prvi bombaski napad u Maliju u gradu Gao, po ocevidcima bombas samoubica je bio na motoru i raznio se pored grupe vojnika.
Jedan vojnik je lakse povrjedjen.

Takodje je izbila pobuna u bazi padobranskih jedinica (koje su izgleda ostale lojalne bivsem presjedniku) u Bamaku i doslo je do zestokog okrsaja izmedju njih i vojske Malija.
Baza je opkoljena a poznajuci mentalitet afrikanaca pobuna ce biti ugusena u krvi

s' moje sokocalo
Damir_5

#673 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Damir_5 »

insomnia78 wrote:Image

s' moje sokocalo
Dobar ovaj Rafale. Kazu da od 10 vojnih simulacija protiv britansko-njemackih Eurofighter Typhoona, 9 puta ih je "koknuo", a da je sa americkim F-22 "igrao" 1:1.

Ovakva dva BiH oruzanim snagama i bili bi regionalni lideri u zraku.
occupylove

#674 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by occupylove »

Damir_5 wrote:
insomnia78 wrote:Image

s' moje sokocalo
Dobar ovaj Rafale. Kazu da od 10 vojnih simulacija protiv britansko-njemackih Eurofighter Typhoona, 9 puta ih je "koknuo", a da je sa americkim F-22 "igrao" 1:1.

Ovakva dva BiH oruzanim snagama i bili bi regionalni lideri u zraku.
dobra mashina ali i jako skupa , prvo borbeno krstenje je imao u Afganistanu , zatim u Libiji i sada Mali
udarna snaga Francuske avijacije
izgleda da leti direkt iz Francuskih baza do Malija
a koliko je civila poginulo ? to samo Francuski piloti znaju ( koji jesu jedni od najboljih i najludjih, zato imaju toliko pobjeda u simulacijama )
opasni Rafal !

jefferson

#675 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jefferson »

Kako ce pilot to znati???
E da mi je tvoj mozak par dana da s eodmorim.
Post Reply