Forumasi, upomoc!

Rasprave o vjerskim temama.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

vjera je u srcu, a ne za pokazivanje..
I ja mislim tako. Nema potrebe za velike strateske planove tipa "Kako ubijediti mamu ?"
Ako do sada nisi skontala da sam sufija , pripadnik Naksibendi - Haqqani tarikata, onda stvarno ...

"...onda stvarno..." - sta ? Da li te to cini boljim/gorim/drugacijim od nas obicnih smrtnika ?
Haqqani

Post by Haqqani »

Latinica wrote:
vjera je u srcu, a ne za pokazivanje..
I ja mislim tako. Nema potrebe za velike strateske planove tipa "Kako ubijediti mamu ?"
Ako do sada nisi skontala da sam sufija , pripadnik Naksibendi - Haqqani tarikata, onda stvarno ...

"...onda stvarno..." - sta ? Da li te to cini boljim/gorim/drugacijim od nas obicnih smrtnika ?

Apsolutno ni po cemu nisam bolji od ostalih .

Sad mi mozes reci , cemu sva ova pitanja ???
Latina

Post by Latina »

Haqqani wrote:

Zato sto mi se cini da se postavljas kao vjerski autoritet. A pokazujes veoma malo topline, sto je nesto po cemu pamtim Sufije. Takodje ih pamtim po nekakvoj otvorenosti koju kod tebe nisam zapazila. Vise sam primijetila strogost ( izuzev u temi o Rumiju, ali to mozemo izuzeti, jer niko ne moze biti nista drugo osim poput paperja u okruzju Rumijevih misli i stihova ).

Ali ono sto me je zaista ponukalo da te ovo upitam je kada si na moju sinocnju poruku odgovorio sa "Amin". Neobicno je to.
Haqqani

Post by Haqqani »

Latinica wrote:
Haqqani wrote:

Zato sto mi se cini da se postavljas kao vjerski autoritet. A pokazujes veoma malo topline, sto je nesto po cemu pamtim Sufije. Takodje ih pamtim po nekakvoj otvorenosti koju kod tebe nisam zapazila. Vise sam primijetila strogost ( izuzev u temi o Rumiju, ali to mozemo izuzeti, jer niko ne moze biti nista drugo osim poput paperja u okruzju Rumijevih misli i stihova ).

Ali ono sto me je zaista ponukalo da te ovo upitam je kada si na moju sinocnju poruku odgovorio sa "Amin". Neobicno je to.

Proucila si mi dovu , koju ja takodjer ucim svaki dan u namazu , da me Allah uputi ...

Mislim da si zrtva svoje usmjerene percepcije , u kojoj se stvari doimaju , onakvima kakim ih ti zamisljas... Moras se otrgnuti iz toga ...

Nisam strog , mozda ponekad i jesam , ali samo iz ljubavi prema Allahovim stvorenjima.
Latina

Post by Latina »

Svi smo mi zrtve vlastite percepcije, ti i ja se u tome ne razlikujemo nimalo.

Ti si covjek, "preko puta" tebe je ljudsko bice ( virtuelni prostor ne znaci i virtuelne ljude ).

pozz
Haqqani

Post by Haqqani »

Latinica wrote:Svi smo mi zrtve vlastite percepcije, ti i ja se u tome ne razlikujemo nimalo.

Ti si covjek, "preko puta" tebe je ljudsko bice ( virtuelni prostor ne znaci i virtuelne ljude ).

pozz
Svako dobro zelim .
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Hvala na savjetima!

@Haqqani

Mozda zachatavam vlastitu temu, ali kazes da si bio ateista. Sta ili ko te je nave(l)o u Islam? Cisto iz radoznalosti :)
Haqqani

Post by Haqqani »

mr__bosnjak wrote:Hvala na savjetima!

@Haqqani

Mozda zachatavam vlastitu temu, ali kazes da si bio ateista. Sta ili ko te je nave(l)o u Islam? Cisto iz radoznalosti :)

Duga je to prica :)

Uglavnom, imao sam neka duhovna iskustva , koja su iz temelja promijenila moj zivot .

Nakon toga sam krenuo u potragu ...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Haqqani wrote:

@Haqqani

Uglavnom, imao sam neka duhovna iskustva , koja su iz temelja promijenila moj zivot .

Hvala.

Allah te je uputio na Pravi put. :)
Haqqani

Post by Haqqani »

mr__bosnjak wrote:
Haqqani wrote:

@Haqqani

Hvala.

Do tada sam bio ubijedjen da je sve materija , prvo duhovno iskustvo me je toliko prestrasilo da nisam danima izlazi iz kuce.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Haqqani wrote:
mr__bosnjak wrote:
Haqqani wrote:

Hvala.

Do tada sam bio ubijedjen da je sve materija , prvo duhovno iskustvo me je toliko prestrasilo da nisam danima izlazi iz kuce.
Ako nije privatno, jer me cisto grize radoznalost, sta je to iskustvo bilo? I kada?
Haqqani

Post by Haqqani »

mr__bosnjak wrote:
Haqqani wrote:
mr__bosnjak wrote: Hvala.

Ako nije privatno, jer me cisto grize radoznalost, sta je to iskustvo bilo? I kada?
E to ti vec ne bih mogao reci , sorry .
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Petljanje roditelja u odluku o vjeri nema nikakvog smisla. Petljanje prijatelja sa roditeljima u vezi tuðe odluke o vjeri ima jo¹ manje smisla.

A ¹to se tièe vjere, po¹tovanja majke i blagosiljanja, nije li ljubav prema Bogu malo vi¹a kategorija? Blaga kontradikcija u iznesenim èinjenicama...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Beatrice_22 wrote: i kakva je to prica da ti bosnjak pricas sa njegovom majkom. ma nikako. on to treba i mora uraditi sam. cuj molim te...
Jes jes reci ti njemu! :P
Pearl

Post by Pearl »

Beatrice_22 wrote:
ztluhcs wrote:Petljanje roditelja u odluku o vjeri nema nikakvog smisla. Petljanje prijatelja sa roditeljima u vezi tuđe odluke o vjeri ima još manje smisla.

A što se tiče vjere, poštovanja majke i blagosiljanja, nije li ljubav prema Bogu malo viša kategorija? Blaga kontradikcija u iznesenim činjenicama...
ne znam o kojim cinjenicama govoris - slazem se sa tobom. ali zivot ztluhcs malo drukcije to sredi - normalno da je njegov zivot i njegova vjera njegova stvar, ali ako vec ima priliku da dobije taj mamin blagoslov koji mu je tako bitan zasto ga ne bi dobio? sta je li nuzno da provede sa njom u svadji ostatak zivota? zasto bi ako ne mora?

ono sto mene iritira je sto on sad hoce tim cijeli da uvali da ubjedjuju njegovu porodicu, pa da rjesavaju njegove privatne probleme i nedoumice.
sto znaci da on na taj korak ocito jos nije spreman, inace ne bi tjerao druga da sa njegovom mamom o tome prica :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Haqqani wrote:
mr__bosnjak wrote:
Haqqani wrote:

E to ti vec ne bih mogao reci , sorry .
No problem. :)

@beatrice_22

Sta bi ti uradila u takvoj situaciji?
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Beatrice_22 wrote:
ztluhcs wrote:Petljanje roditelja u odluku o vjeri nema nikakvog smisla. Petljanje prijatelja sa roditeljima u vezi tuðe odluke o vjeri ima jo¹ manje smisla.

A ¹to se tièe vjere, po¹tovanja majke i blagosiljanja, nije li ljubav prema Bogu malo vi¹a kategorija? Blaga kontradikcija u iznesenim èinjenicama...
ne znam o kojim cinjenicama govoris - slazem se sa tobom. ali zivot ztluhcs malo drukcije to sredi - normalno da je njegov zivot i njegova vjera njegova stvar, ali ako vec ima priliku da dobije taj mamin blagoslov koji mu je tako bitan zasto ga ne bi dobio? sta je li nuzno da provede sa njom u svadji ostatak zivota? zasto bi ako ne mora?

ono sto mene iritira je sto on sad hoce tim cijeli da uvali da ubjedjuju njegovu porodicu, pa da rjesavaju njegove privatne probleme i nedoumice.
Da je taj blagoslov izvjestan ne bi sad o tome prièali ovdje. Meni ovo smrdi na situaciju ili vjera ili mama (sa prijateljem druge vjere kao izlo¾enom strankom koji bi trebao ugladiti situaciju) a to ne zavr¹ava dobro... NIKAD...

P.S. Meni lièno je uvijek bilo smje¹no gledati do kojih granica i ekstrema su ljudi spremni iæi u graniènim situacijama u ime vjere koje se generalno u svakodnevnom ¾ivotu ne pridr¾avaju ni 2%...
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ja bih mu preporucio da prestane vjerovat u boga i rjesi se belaja
Latina

Post by Latina »

Haqqani wrote:
Svako dobro zelim .
Takodje.
Do tada sam bio ubijedjen da je sve materija
Moje iskustvo je identicno...heh.
prvo duhovno iskustvo me je toliko prestrasilo da nisam danima izlazi iz kuce.
Kod mene se desilo nesto drugacije : Otkrovenje i Olaksanje. Ali i Odgovornost. :)

S tim sto se ocigledno nakon toga nas put razlikovao. Meni je bio veliki ( ogroman ) problem naci mjeru u vjerovanju. Npr. sto sam vise obavljala namaz, sve vise sam ga zeljela obavljati.

Nisam mogla pricati ni o cemu drugome izuzev o vjeri ( citaj, davila sam ko god se nasao dovoljno blizu ).

A onda sam shvatila koliko sam u stvari bila sebicna. I koliko sam u sustini slaba. Bez pomoci Milostivog - ne mogu nista.

Ja sam sicusno ljudsko bice, jedno od 6 milijardi takvih na Planeti Zemlji.

Nije moje da puno pametujem o vjeri. Moje je da koliko sam u mogucnosti ucinim nesto dobro.

I da se ne nadam Dzennetu puno, jer mi se zbog toga sto sam samo slabo ljudsko bice mogao lahko desiti Dzehennem. Mogu samo moliti Svemilosnog da mi oprosti i da me sacuva patnje Dzehennema. Ni vise, ni manje.

A ti ? Kako ti gledas na ovo ? Sta podrazumijevas pod floskulom - svakodnevni zivot ? Gdje si ti u odnosu na druge i u cemu vidis svoju ulogu na ovom svijetu ? ( molim te odgovori mi svojim rijecima, bez citata )
Haqqani

Post by Haqqani »

Latinica wrote:
Haqqani wrote:
Svako dobro zelim .
Takodje.
Do tada sam bio ubijedjen da je sve materija
Moje iskustvo je identicno...heh.
prvo duhovno iskustvo me je toliko prestrasilo da nisam danima izlazi iz kuce.
Kod mene se desilo nesto drugacije : Otkrovenje i Olaksanje. Ali i Odgovornost. :)

S tim sto se ocigledno nakon toga nas put razlikovao. Meni je bio veliki ( ogroman ) problem naci mjeru u vjerovanju. Npr. sto sam vise obavljala namaz, sve vise sam ga zeljela obavljati.

Nisam mogla pricati ni o cemu drugome izuzev o vjeri ( citaj, davila sam ko god se nasao dovoljno blizu ).

A onda sam shvatila koliko sam u stvari bila sebicna. I koliko sam u sustini slaba. Bez pomoci Milostivog - ne mogu nista.

Ja sam sicusno ljudsko bice, jedno od 6 milijardi takvih na Planeti Zemlji.

Nije moje da puno pametujem o vjeri. Moje je da koliko sam u mogucnosti ucinim nesto dobro.

I da se ne nadam Dzennetu puno, jer mi se zbog toga sto sam samo slabo ljudsko bice mogao lahko desiti Dzehennem. Mogu samo moliti Svemilosnog da mi oprosti i da me sacuva patnje Dzehennema. Ni vise, ni manje.

A ti ? Kako ti gledas na ovo ? Sta podrazumijevas pod floskulom - svakodnevni zivot ? Gdje si ti u odnosu na druge i u cemu vidis svoju ulogu na ovom svijetu ? ( molim te odgovori mi svojim rijecima, bez citata )

Bojim se za ljude , izgleda da ih previse volim . Vjerovatno mnogo grijesim u pristupu istima , trudim se biti iskren, tesko je .
Latina

Post by Latina »

Bojim se za ljude , izgleda da ih previse volim . Vjerovatno mnogo grijesim u pristupu istima , trudim se biti iskren, tesko je .
Kako je tesko biti iskren ?

Pa mi ti nismo sudije, odnosno nas sud nije vazan ( ako je i vazan, svakako nije presudan ).

Zbog cega se ti bojis za ljude ? Ne razumijem tu generalizaciju, jer i ti si samo covjek.

Sta znaci "previse voljeti ljude" ?
danas

Post by danas »

Haqqani wrote: Bojim se za ljude , izgleda da ih previse volim . Vjerovatno mnogo grijesim u pristupu istima , trudim se biti iskren, tesko je .
allaha ti, de popusti malo ljubavni zagrljaj :D
i ne boj se nista za ljude, izdurace oni nekako i bez tebe :-)
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:
Haqqani wrote: Bojim se za ljude , izgleda da ih previse volim . Vjerovatno mnogo grijesim u pristupu istima , trudim se biti iskren, tesko je .
zar te grli?
danas

Post by danas »

jusuff wrote:
danas wrote:
zar te grli?
pa ono :D figurativno :D
previse covjek voli ljude... a nama hoce dusa na nos... od silne ljubavi... :-) :-) :-?
Latina

Post by Latina »

Hm. Ne sumnjas valjda da "danas" spada u ljudski rod jusuff ?
Post Reply