Prema clanu 318 KZFBiH koji smo vec citirali, predvidjena je kazna zatvora za bilo koga ko ubije zivotinju.
Ono sto treba postaviti pitanje jeste da li ovo "narodno veselje" (jer to nije nista drugo za lovce kojima je ovo doslo ko kec na desetku da se razmasu po gradu) potpada pod taj clan. Ja cu ovo provjeriti i javit vam sutra, da li neka organizacija moze prijaviti lovacko drustvo ili cak opcinu na osnovu clana 318 ST1 i St2!
Ovdje takodje treba ici sa clanom koji regulise "izazivanje opce opasnosti" ali hajde dajte mi malo vremena imam obaveza pa da ja to fino popodne sve pretabirim pa se javim!
Forumasi molim vas za pomoc
Moderator: anex
-
PITARKA_SA
sve je ovo sitno,ovdje je problem drzave,vlasti
kao sto neko rece,mozemo spasiti jednog psa,mozemo nahraniti njih deset...ali sta sutra?
ja sam sretna kad jednog psa uspijem udomiti,nahraniti,skloniti sa ulice..da me neko pogresno ne protumaci..ali problem je na visem nivou.
postoji li mogucnost,da neki zahtjev pisemo?sta je sa onom peticijom?
joj drzave i govana..budemo li cekali da se Oni sami sjete..necmo imati ni goluba u drzavi vise
kao sto neko rece,mozemo spasiti jednog psa,mozemo nahraniti njih deset...ali sta sutra?
ja sam sretna kad jednog psa uspijem udomiti,nahraniti,skloniti sa ulice..da me neko pogresno ne protumaci..ali problem je na visem nivou.
joj drzave i govana..budemo li cekali da se Oni sami sjete..necmo imati ni goluba u drzavi vise
-
PITARKA_SA
ma bice ti,da je to bila akcija za sigurnost gradjana..jos ce ispasti huanitarci..nineac wrote:Prema clanu 318 KZFBiH koji smo vec citirali, predvidjena je kazna zatvora za bilo koga ko ubije zivotinju.
Ono sto treba postaviti pitanje jeste da li ovo "narodno veselje" (jer to nije nista drugo za lovce kojima je ovo doslo ko kec na desetku da se razmasu po gradu) potpada pod taj clan. Ja cu ovo provjeriti i javit vam sutra, da li neka organizacija moze prijaviti lovacko drustvo ili cak opcinu na osnovu clana 318 ST1 i St2!
Ovdje takodje treba ici sa clanom koji regulise "izazivanje opce opasnosti" ali hajde dajte mi malo vremena imam obaveza pa da ja to fino popodne sve pretabirim pa se javim!
daj boze da se varam
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
kakve crne peticije...dok to prodje kod nas, ima da pobiju sve pasa sto ima...PITARKA_SA wrote:sve je ovo sitno,ovdje je problem drzave,vlasti
Ono sto gradjani mogu uraditi je PONUDITI RJESENJE U SKLOPU RASPOLOZIVIH MJERA, to jest, u skladu sa vazecim zakonima i propisima, prakticno, kratko i jasno, obratiti se nadleznima za ovaj problem putem dopisa, i naravno, putem otvorenog pisma koje bi dostavili svim medijima.
Jeste ovo sitno pitarko, ali ako ne zatalasamo ovdje, i neki slijedeci moguci problem ce nam biti sitan, i sve ce nam biti sitno i onda smo pojeli govance.
toliko od mene za danas.
-
nineac
Razumljivo, to obcno tako biva!PITARKA_SA wrote:ma bice ti,da je to bila akcija za sigurnost gradjana..jos ce ispasti huanitarci..nineac wrote:Prema clanu 318 KZFBiH koji smo vec citirali, predvidjena je kazna zatvora za bilo koga ko ubije zivotinju.
daj boze da se varam
Ali ako se javnost ustalasa, pa neka organizacija prijavi Opcinu, te to stvori njima neki problem (nemora biti presuda) mozda cemo nesto napraviti.
Ono sto ej vazno jeste da se reaguje, i da ljudi vide da ih neko gleda i slusa i prati sta rade.
ja sam zbog one borbe pokusao poslati e-mail nacelniku zenice, predsjedniku opcinskog vjeca itd, ali nigdje njihovih kontakata na web stranici opcine nema, sto govori koliko nasi politicari imaju sluha za "obicnog gradjanina"
Mi hocemo demokratiju, ali demokratija nije samo glasanje. Demokratija je jaka pluralizacija svih aspekata drustva. Ono sto se upravo na ovom podforumu desava, a sto je misaona imenica onom policajcu koji je rekao @di da malo smiri tenzije!
Znaci sve se moze, medjutim netreba puno ocekivati od ovog talasanja. Ja bi bio zadovoljan kada bi u zenici poceli bar propisno uklanjati pse, i da privedu odgovorne za one borbe.
Nase drustvo mora sto bi se reklo "jos pure jest" da bi dosli na neki nivo zapadnih zemalja sto se tice vrijednosti i morala.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ne kazu u narodu dzaba da "ako si prosao portira opcine, sastanak sa nacelnikom ti je garantovan"nineac wrote: ja sam zbog one borbe pokusao poslati e-mail nacelniku zenice, predsjedniku opcinskog vjeca itd, ali nigdje njihovih kontakata na web stranici opcine nema, sto govori koliko nasi politicari imaju sluha za "obicnog gradjanina"
.
njima se J za nas i nase MINORNE probleme.
Njima svima fali dobar PR.
Da su samo svjesni koliko bi pluseva zaradili rjesavajuci ovakve problem za koje nisu potrebna neka megalomanska sredstva, gdje bi im kraj bio...
-
nineac
Nije to njihov "rejon" psi se jos nisu podjelili na srpske, muslimanske i hrvatske!Hantraga wrote:Mozda bi Dodo i Lepi trebali na sljedecoj sjednici reforme da raspravljaju o psima lutalicama...![]()
![]()
Ovo im je dobra prilika da izadju da su bar nesto rjesili...
-
Cober
Lucy,
Cober, hvala na informaciji, ali jedino sto ja odavde iz USA mogu je da posaljem donaciju i da pisem mojim prijateljima i obavjestavim ih o situaciji tamo, pa da i oni posalju donaciju. Mozemo da pritisnemo nekog od proizvodjaca hrane da sponzorira neku od humanitarnih organizacija.
Uradit cu ja to, ali sta onda? Kupite par kesa hrane, nahranite par pasa, i...??? Kako dalje?
Zato je moje pitanje bilo upuceno vise ka tome da se nadje trajno rjesenje (sto ne znaci da treba stati sa pomoci u donacijama).
Ja takodje ne dajem cekove na slijepo. Mozes li mi reci nesto vise o ljudima koji vode organizaciju, sta su dosada ucinili i kakvi su im dugorocni planovi, jer im je stranica u konstrukciji i nasla sam vrlo malo informacija.
U svakom slucaju hvala.
reagovao sam na tvoj tekst zato što je sve ono za stalno što pitaš i tražiš odgovore i inicijative već odavno i organizovano pokrenuto od strane SOS-a, i zato što vidim da želiš da pomogneš a ne znaš kako. SOS-u je stvarna i masovna podrška potrebna, ne šuplje naglabanje. Tvoja podrška i kontakti od tamo možda mogu biti upotrebljivi. A hrana za pse, pa to je zadnjih 10 godina svakodnevna borba SOS-a i nije baš "šta onda kad ih nahranite", kao da to je to jednom ili ponekad i gotovo. Godina ima 364 dana. I nije baš riječ o "par vreća hrane i par pasa", mislim da je riječ o nekoliko hiljada UDOMLJENIH I ZBRINUTIH pasa lutalica za ovo vrijeme, što u BiH, što u inostranstvu (tačnije podatke možeš dobiti od Velje ili Silve). A ja sam te uputio jer ti pišeš da tražiš način za ORGANIZOVANJE oko zakona, lobiranje i sl. Ili ne? Ako ne onda oprosti.
Cober:
"...SOS - godinama se bori za izmjenu zakonske regulative, izgradnju azila, obrazovanje djece u predškolskim i školskim ustanovama uz saglasnosti Ministarstva obrazovanja itd... "
I onda suprotno tome, kao da je samo riječ o par kesa hrane?Lucy:
"...Ja ovdje mogu da nadjem ljude koji ce pomoci u jednom-dva-tri incidenta, ali se vecina njih poziva na zakon..."
Uputio sam te , na tvoj zahtjev, na organizovan način borbe, a ne samo na pomoć za par kesa hrane.Lucy:
"...jedino sto ja odavde iz USA mogu je da posaljem donaciju i da pisem mojim prijateljima i obavjestavim ih o situaciji tamo, pa da i oni posalju donaciju... "
Lucy:
"...Ljudi, postoji li nesto kao lobby u Bosanskom parlamentu, neko ko bi mogao pogurati da se izglasa neki zakon po kojem se..."
Lucy pozdrav, ovo je sve u najboljim namjerama.Lucy:
"...ali zato i pitam vas koji ste tamo. Ima li nacina da pocnemo neku akciju, peticiju, bilo sta....da trazimo neko trajnije rjesenje za ove probleme?"