forsiranje i maltretiranje FTV

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

samo malo

#51 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by samo malo »

Moja komsinica, nastavnica bosanskog jezika, neki dan mi pokaze citanku ne znam vise za koji razred, unutra tekst optrilike ovako "maminu i tatinu mamu zovemo nana, a postoje i neka djeca koja maminu i tatinu mamu zovu baka". I njoj i meni, kao bosnjacima, taj tekst je dno dna.

I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.

Cuj "postoje i neka djeca" :-) cudi me sto su tatu nazvali tata, zar nije iskljucivo babo na bosanskom jeziku :-)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#52 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Pera Trta »

samo malo wrote:Moja komsinica, nastavnica bosanskog jezika, neki dan mi pokaze citanku ne znam vise za koji razred, unutra tekst optrilike ovako "maminu i tatinu mamu zovemo nana, a postoje i neka djeca koja maminu i tatinu mamu zovu baka". I njoj i meni, kao bosnjacima, taj tekst je dno dna.

I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.

Cuj "postoje i neka djeca" :-) cudi me sto su tatu nazvali tata, zar nije iskljucivo babo na bosanskom jeziku :-)
Prije su, ako je suditi prema tadašnjim čitankama, sva djeca nanu zvali "baka". Je li to bilo u redu?
ecstase

#53 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by ecstase »

Pera Trta wrote:
samo malo wrote:Moja komsinica, nastavnica bosanskog jezika, neki dan mi pokaze citanku ne znam vise za koji razred, unutra tekst optrilike ovako "maminu i tatinu mamu zovemo nana, a postoje i neka djeca koja maminu i tatinu mamu zovu baka". I njoj i meni, kao bosnjacima, taj tekst je dno dna.

Prije su, ako je suditi prema tadašnjim čitankama, sva djeca nanu zvali "baka". Je li to bilo u redu?

Nana,baka nena zar je bitno dok god prave najbolje pite :)
BiH-x

#54 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by BiH-x »

samo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znas :)
chuchumbamayumbe

#55 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by chuchumbamayumbe »

BiH-x wrote:
samo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znas :)
Halo?!
Kakvi Srbi i Hrvati?!
O cemu to ti govoris, pa kaze ti zena lijepo da se profesori cude tekstovima, a ne roditelji. A TI to vrlo dobro znas, samo je lako slagati druge, ali kako slagati sebe?!
Ima toga, naravno da ima, ali, hajde da kazem ovako...Ovo nebosnjaka sto je ostalo, recimo u Sarajevu (da sada ne spominjem kojekakve mahale, mogu tek zamisliti kako je tamo), znaci, oni ocekuju da zive normalno, bez nametanja bilo kakve vrste, pogotovu perfidnih tekstova u skolskim knjigama (nemoj da se sada hvatamo "onih tamo", njih smo davno apsolvirali i znamo kakvi su). A bagra se okomila na djecu, ne mogu meni shuplju svoju prodavati, pa ko vele, hajmo onda djecu handriti, sta djeca znaju. Hajmo im malo vjeronauke, hajmo im malo ukinuti djeda Mraza, hajmo malo o nanama i bakama, fuj!
Kako su perfidni i licemjerni.
Jes, sada su Srbi i Hrvati krivi sto "postoje neka djeca sto sto maminu i tatinu mamu zovu baka"?!
Kakve nebuloze?!
Cudi me da nisu napisali da postoje i neka djeca koja BABU zovu TATA!?
I onda neko drugi kriv.
Zelim da moja djeca govore bosanskim jezikom, ali ne da mu neko namece sta je ispravno, a sta nije, pogotovu ovakve nebuloze tipa nana/baka.
Ali, ako je u pitanju nametanje, onda iz principa nece uciti bosanski kao takav kakvim ga namecu minderashi&co.
Ja govorim bosanski jezik, ne govorim ni srpski ni hrvatski.
Bosanski je prelijep i bogat jezik, ali kada se kroz krinku jezika provlaci sovinizam, nacionalizam i jednoumlje, e onda to nije uredu.
Vidim da mi niko nije odgovorio na moje "monologe" od jucer, narod ili spava ili mu je pun klinac svega.
Razumijem, isti sam.
estonija

#56 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by estonija »

BiH-x wrote:
Bila baka a sljepa joj majkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :dance:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 22:16, edited 2 times in total.
Relax

#58 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Relax »

BiH-x wrote:
A tebi su "neka djeca", samo djeca Srba i Hrvata...stani malo "djecko"...ima nas koji ne zelimo da se svrstamo niti u jedan tor...Ja sam prije svega Bosanka, tj. Hercegovka...odnosno ostali jer se u ovoj pisljivoj zemlji kao B&H ne mogu izjasnavati...Maminu i tatinu mamu sam zvala majka jer su je svi tako zvali i nikad, ali za nikad nisam cula da je neko u skoli ispravljao i govorio da je to baka...ocima djeteta meni je baka bila nesto tipa "super baka" ako se neko sjeca crtanog, dakle stara zena sa cvikama i stapom (to sto je imala moci nije imalo nikakve veze, mislim vizualno)...i mislim da bi bilo neopisivo bolje da je i danas tako...a ne da djeca i po tome zakljucuju ko je ko, pardon tko je tko...Uh!!!
Da ne govorim o njiha, hina, hlopta itd sto je po nekima ispravno, a nikad za nikad ne nauce, kada i zasto se "ne" pise odvojeno, da ne nabrajam dalje. Najjace je bilo kada je studentica iz jedne od brojnih bosanskih sela pitala prof. na FPN:" kako se onda "ne" ne pise odvojeno u "glagolu" neobrazovano"....i takvi bi sad da odlucuju o mom, tvom, njegovom i njenom pravu na jezik....strasno!
gonič zmajeva

#59 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by gonič zmajeva »

Relax wrote:
BiH-x wrote:
A tebi su "neka djeca", samo djeca Srba i Hrvata...stani malo "djecko"...ima nas koji ne zelimo da se svrstamo niti u jedan tor...Ja sam prije svega Bosanka, tj. Hercegovka...odnosno ostali jer se u ovoj pisljivoj zemlji kao B&H ne mogu izjasnavati...Maminu i tatinu mamu sam zvala majka jer su je svi tako zvali i nikad, ali za nikad nisam cula da je neko u skoli ispravljao i govorio da je to baka...ocima djeteta meni je baka bila nesto tipa "super baka" ako se neko sjeca crtanog, dakle stara zena sa cvikama i stapom (to sto je imala moci nije imalo nikakve veze, mislim vizualno)...i mislim da bi bilo neopisivo bolje da je i danas tako...a ne da djeca i po tome zakljucuju ko je ko, pardon tko je tko...Uh!!!
Da ne govorim o njiha, hina, hlopta itd sto je po nekima ispravno, a nikad za nikad ne nauce, kada i zasto se "ne" pise odvojeno, da ne nabrajam dalje. Najjace je bilo kada je studentica iz jedne od brojnih bosanskih sela pitala prof. na FPN:" kako se onda "ne" ne pise odvojeno u "glagolu" neobrazovano"....i takvi bi sad da odlucuju o mom, tvom, njegovom i njenom pravu na jezik....strasno!
:lol: LOL :lol:
Prozor

#60 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Prozor »

@chumba
:lol: al´ ma nasmija sa komenterom o izlasku na kafu :lol: :D
gledaj, shvatam ja šta ti hoćeš da kažeš. i nije to nešto tako neshvatljivo, niti to kažem. nažalost bošnjaci su zakasnili sa nacionalim definisanjem više desetljeća, što njihovom što tuđom greškom, pa se sada svi aspekti, uključujući jezik, još uvijek(iako, realno, manje već prije jedno 10 godina) stavljaju na sto(l) :D i izlagaju uticaju razno-raznih mišljenja. Bosanski jezik, naravno, nije samo jezik Bošnjaka, ali ima vrlo malo, ako ikako, stručnih nebošnjaka što se njime bave, jer većina "govore" srpski ili hrvatski. Pa koliko ga god neki kritikovali, ja mislim da je Halilović uradio dobar posao sa svojim pravopisom, a prema istom je i lahko i lako pravilno pa bi se toga trebalo pridržavati. Lahko nije samo neka seljačka varijanta govora bošnjaka, bilo je ga je i u gradovima ;-) kao i sahata(hint: sahat kula u sred baščaršije), što je arapska riječ prisutna u mnogim bliskoistočnim jezicima kao sahat ili kao sa´at. I što se mene tiče, neka svako govori kako su ga učili u kući dokle god je pravilno, i niko nebi trebao dobivati lošu ocjenu ni za jedno ni za drugo. Pa recimo čovjek koga ja poznajem, iz banja luke, učitelj bosanskog nikome ne daje lošu ocjenu ni za jedan izraz što je pravilan po bosanskom pravopisu. Samo čovjek nešto insistira na stoL, veli plural je stoLovi a ne StoOvi, ali to je možda nešto krajiški :-)
Ipak, shvatljivo je da neko želi da mu dijete uči onako kako govori u kući a kako je i pravilno, iako može biti više varijanti . samo ne kontam baš što je upravo problem u tome što je teta nebošnjakinja, je li se ti brineš za nju ili za dijete? slažem se da ne treba nijedna varijanta imati eksluzivan status u bosanskom. samo i dalje ne smatram da je TOLIKI problem da bi zbog njega sebi jeo živce. Meni bi bilo bitnije da je teta dobra, da ne viče bezveze na djecu i maltretira ih nemogućim zadacima i slično.

ps
kažeš privremeno nekoliko hiljada kilometara, ali ipak živiš u sarajevu?
Prozor

#61 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Prozor »

BiH-x wrote:
Ko ne voli bosanski naći će hiljadu razloga. Samo ne kontaju da će, ako žive u bošnjačkoj sredini, slanjem djeteta na srpski ili hrvatski samo mu nabaciti nepotreban štembilj drugačijeg. Neka zato svoje principe ne dokazuju na djeci i neka ih puste da uče "nana" koliko god se oni i ja isto sa time ne slagali(i nana i baka je pravilno), neka budu sa ostalom djecom. A što se tiče te formulacije rečenice, ako je stvarno istina, nije ni smiješno koliko je zabrinjavajuće.
skojotovski

#62 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by skojotovski »

hmmm....kako se ono ova tema zove? :-)
chuchumbamayumbe

#63 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Prozor wrote:@chumba
:lol: al´ ma nasmija sa komenterom o izlasku na kafu :lol: :D
gledaj, shvatam ja šta ti hoćeš da kažeš. i nije to nešto tako neshvatljivo, niti to kažem. nažalost bošnjaci su zakasnili sa nacionalim definisanjem više desetljeća, što njihovom što tuđom greškom, pa se sada svi aspekti, uključujući jezik, još uvijek(iako, realno, manje već prije jedno 10 godina) stavljaju na sto(l) :D i izlagaju uticaju razno-raznih mišljenja. Bosanski jezik, naravno, nije samo jezik Bošnjaka, ali ima vrlo malo, ako ikako, stručnih nebošnjaka što se njime bave, jer većina "govore" srpski ili hrvatski. Pa koliko ga god neki kritikovali, ja mislim da je Halilović uradio dobar posao sa svojim pravopisom, a prema istom je i lahko i lako pravilno pa bi se toga trebalo pridržavati. Lahko nije samo neka seljačka varijanta govora bošnjaka, bilo je ga je i u gradovima ;-) kao i sahata(hint: sahat kula u sred baščaršije), što je arapska riječ prisutna u mnogim bliskoistočnim jezicima kao sahat ili kao sa´at. I što se mene tiče, neka svako govori kako su ga učili u kući dokle god je pravilno, i niko nebi trebao dobivati lošu ocjenu ni za jedno ni za drugo. Pa recimo čovjek koga ja poznajem, iz banja luke, učitelj bosanskog nikome ne daje lošu ocjenu ni za jedan izraz što je pravilan po bosanskom pravopisu. Samo čovjek nešto insistira na stoL, veli plural je stoLovi a ne StoOvi, ali to je možda nešto krajiški :-)
Ipak, shvatljivo je da neko želi da mu dijete uči onako kako govori u kući a kako je i pravilno, iako može biti više varijanti . samo ne kontam baš što je upravo problem u tome što je teta nebošnjakinja, je li se ti brineš za nju ili za dijete? slažem se da ne treba nijedna varijanta imati eksluzivan status u bosanskom. samo i dalje ne smatram da je TOLIKI problem da bi zbog njega sebi jeo živce. Meni bi bilo bitnije da je teta dobra, da ne viče bezveze na djecu i maltretira ih nemogućim zadacima i slično.

ps
kažeš privremeno nekoliko hiljada kilometara, ali ipak živiš u sarajevu?
Ono za kafu, zajebancija, salio sam se, sva sreca pa nisi jedan od onih koji nemaju smisla za humor! :D
Vidim da se slazemo i razumijemo u vecini stvari, i to je dobro, tako treba, ha ja! :)
A sto se tete tice, ja sam ubijedjen da ona djecu ne bi ucila da kazu "laHko", nego "LaKo", cisto zato sto se zove tako kako se zove.
100% sa ubijedjen da je pjesmica, kao takva, dosla odozgo, i da se svako pogresno interpretiranje iste, moze smatrati za neposluh.
A teta Arzija je neumoljiva! 8-)
Ali, nije to ba toliko ni bitno, mi smo se smijali pravo kada smo culi malu kako pjeva pjesmu, prvo nam nije bilo jasno zasto govori laFko umjesto lako, pa smo onda skontali u cemu je fazon.
Kazemo mi njoj, ne kaze se laFko, nego lako, a ona nama nije lako nego laFko (nikako ne moze da prelomi jezik ili vec sta da kaze laHko).
Mi se u kuci upishali od shege, kunem ti se.
A tete su super, nema govora, ne bi mijenjali obdaniste ni da ima dzabaluka.
A otisao sam iz Sarajeva prije nepun mjesec dana, nece me biti haman do ljeta, vidis ispod "bogohulnog" avatara gdje sam trenutno.
Ebote, sta sam dozivio, da idem u Rumuniju da zaradim koju kintu! :x
Zena i djeca u Sarajevu. :)
amrica

#64 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by amrica »

EEE, dragi chuchu, eto i tebeka u EU :-) 8)
chuchumbamayumbe

#65 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

amrica wrote:EEE, dragi chuchu, eto i tebeka u EU :-) 8)
Ako ovako moze da izgleda drzava koja je clanica EU, onda smo mi trebali biti tamo davnih dana.
Ili jos bolje da kazem, ako je ovo EU, ja ne zelim u EU.
8-) :)
amrica

#66 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by amrica »

chuchumbamayumbe wrote:
amrica wrote:EEE, dragi chuchu, eto i tebeka u EU :-) 8)
Ako ovako moze da izgleda drzava koja je clanica EU, onda smo mi trebali biti tamo davnih dana.
Ili jos bolje da kazem, ako je ovo EU, ja ne zelim u EU.
8-) :)

Ali zato oni imaju jedan jezik i jednog predsjedenika (jest da je sad neka frka oko vlade, ali inace je jedan, a ne tri :cry: ) i nemaju 2 entiteta i nemaju 3 konstitutivna naroda i ostale, i nemaju Arziju, a imaju Deda Mraza, itd itd i zato je njima bilo lako/lahko/lafko da uNidju u EU.

A BH ce jos dugo cekati bezvizni rezim. Sve prema zaslugama. Usanovic u Nionu na sastanku UEFA-e o borbi protiv kriminala u nogometu. Osudjeni lopov. :run: Najprecizniji opis stanja ove zemlje, tako fino prezentiran Europi.
chuchumbamayumbe

#67 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Vidim, pratim, ibretim se kao i uvijek...
smajlikojipovraca
Prozor

#68 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Prozor »

Ja predlažem da i lako i lahko zamjenimo sa laFko :D :lol: mogu mislit te scene sa malom chumba :lol: samo zamisli sad ako nastavi još par godina(ne znam koliko ti ima mala :) ) govoriti lafko :lol: :D :)

a za tetu, pa vjerovatno nije njena izmišljotina, samo i da je bošnjakinja ne znači da inače govori lahko.
chuchumbamayumbe

#69 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Prozor wrote:Ja predlažem da i lako i lahko zamjenimo sa laFko :D :lol: mogu mislit te scene sa malom chumba :lol: samo zamisli sad ako nastavi još par godina(ne znam koliko ti ima mala :) ) govoriti lafko :lol: :D :)

a za tetu, pa vjerovatno nije njena izmišljotina, samo i da je bošnjakinja ne znači da inače govori lahko.
Tri godinice, nista vise od toga. To je bilo prije koju sedmicu.
Ne zna ona jos ni pricati kako treba. :)
Slazem se, odmah, laFko prihatam u potpunosti! 8-)
VIdis kako se mi, obican narod, mozemo usaglasit i dogovoriti, mamicu Him njihovu!? 8-)
Da se nas pita, sve bi se dogovorili, ali ne da bagra i to ti je!
amrica

#70 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by amrica »

Lafko cemo se zdogovoriti da lafko postane knjizevna rijec :lol: :lol:
Ja sam za :)
Prozor

#71 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Prozor »

Ma *ebem ja bagru, mi smo na istoj strani je li tako chumba? :thumbup: :bih:

Lafko u riječnik! :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#72 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by PipiDugaDevetka »

@Chu,
Evo ti utjeha, da se malo nasmiješ, dok si tamo u Rumuniji:
Otac moje kćeri, Nenad Veličković wrote: - Tata, jelde da se ne smije jesti lijevom rukom?
- Smije, ko to kaže da se ne smije?
- Djeca.
- Otkud im to?
- Učili na vjeronauci.
- I šta su im rekli, zašto se ne smije?
- Zato što kad neko jede lijevom rukom, smeta onome ko jede desnom.
- A šta ako svi ljudi za stolom jedu lijevom rukom, a samo jedan desnom?
- Ne znam.
- Neki od najvećih ljudi su bili ljevaci.
- Koji?
- Mikelanđelo. On je napravio najljepšu i najveću crkvu na svijetu. I Leonardo je bio ljevak. I Pikaso. I Ajnštajn. I Rafael. I Direr. I Ešer. Džimi Hendriks. Kurt Kobein. Robert Plant. I Pele. Čarli Čaplin! I onaj što je glumio Budu. I onaj ko je napisao Alisu u zemlji čuda. I Toma Sojera. I Bil Klinton je ljevak.
- E, njega znam!
- Normalno. I ja sam znao svog predsjednika kad sam bio prvačić. A smije li se pisati lijevom rukom?
- Smije, ali će slova uvijek biti ružna.
- Baka piše lijevom rukom, i ja nikad nisam vidio ljepša slova.
- A zašto onda efendija kaže da će biti uvijek ružna slova?
- Zato što on u to vjeruje.
- Može li se vjerovati u nešto što nije istina?
- Može. Više od hiljadu godina su ljudi vjerovali da se Sunce okreće oko Zemlje. I spaljivali su svakoga ko je govorio drugačije.
- Kako spaljivali?
- Fino. Nalože vatru, svežu čovjeka, i zapale ga.
- Ko je to radio?
- Ljudi koji su branili vjeru od jeretika.
- Šta su to jeretici?
- To su ljudi koji misle da je važnije imaš li šta da jedeš nego kojom rukom jedeš.
- Ja mislim da je to ružno.
- Koje?
- Zapaliti nekoga zato što govori istinu.
- Ružno je zapaliti bilo koga zbog bilo čega.
- A zašto neko vjeruje u nešto što nije istina?
- Zato što su ga tako naučili kad je bio mali.

- Ja volim što sam dešnjak.
- Ja volim što lijepo crtaš i pišeš.
pure_love

#73 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by pure_love »

ne kontam sta je sporno u "lahkoci"? masa ljudi govori lahko,odmah je to i ispravno..
Alfa Kentaur

#74 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Alfa Kentaur »

FTV+Partija=Debilizam.
Prozor

#75 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Prozor »

nemoj majko da me čekaš, nemoj ja te mooooooolim....... :music:
Post Reply