I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Cuj "postoje i neka djeca"
Prije su, ako je suditi prema tadašnjim čitankama, sva djeca nanu zvali "baka". Je li to bilo u redu?samo malo wrote:Moja komsinica, nastavnica bosanskog jezika, neki dan mi pokaze citanku ne znam vise za koji razred, unutra tekst optrilike ovako "maminu i tatinu mamu zovemo nana, a postoje i neka djeca koja maminu i tatinu mamu zovu baka". I njoj i meni, kao bosnjacima, taj tekst je dno dna.
I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Cuj "postoje i neka djeca"cudi me sto su tatu nazvali tata, zar nije iskljucivo babo na bosanskom jeziku
Pera Trta wrote:Prije su, ako je suditi prema tadašnjim čitankama, sva djeca nanu zvali "baka". Je li to bilo u redu?samo malo wrote:Moja komsinica, nastavnica bosanskog jezika, neki dan mi pokaze citanku ne znam vise za koji razred, unutra tekst optrilike ovako "maminu i tatinu mamu zovemo nana, a postoje i neka djeca koja maminu i tatinu mamu zovu baka". I njoj i meni, kao bosnjacima, taj tekst je dno dna.
Cuj "postoje i neka djeca"cudi me sto su tatu nazvali tata, zar nije iskljucivo babo na bosanskom jeziku
Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Halo?!BiH-x wrote:Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Bila baka a sljepa joj majkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!BiH-x wrote:Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
A tebi su "neka djeca", samo djeca Srba i Hrvata...stani malo "djecko"...ima nas koji ne zelimo da se svrstamo niti u jedan tor...Ja sam prije svega Bosanka, tj. Hercegovka...odnosno ostali jer se u ovoj pisljivoj zemlji kao B&H ne mogu izjasnavati...Maminu i tatinu mamu sam zvala majka jer su je svi tako zvali i nikad, ali za nikad nisam cula da je neko u skoli ispravljao i govorio da je to baka...ocima djeteta meni je baka bila nesto tipa "super baka" ako se neko sjeca crtanog, dakle stara zena sa cvikama i stapom (to sto je imala moci nije imalo nikakve veze, mislim vizualno)...i mislim da bi bilo neopisivo bolje da je i danas tako...a ne da djeca i po tome zakljucuju ko je ko, pardon tko je tko...Uh!!!BiH-x wrote:Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Relax wrote:A tebi su "neka djeca", samo djeca Srba i Hrvata...stani malo "djecko"...ima nas koji ne zelimo da se svrstamo niti u jedan tor...Ja sam prije svega Bosanka, tj. Hercegovka...odnosno ostali jer se u ovoj pisljivoj zemlji kao B&H ne mogu izjasnavati...Maminu i tatinu mamu sam zvala majka jer su je svi tako zvali i nikad, ali za nikad nisam cula da je neko u skoli ispravljao i govorio da je to baka...ocima djeteta meni je baka bila nesto tipa "super baka" ako se neko sjeca crtanog, dakle stara zena sa cvikama i stapom (to sto je imala moci nije imalo nikakve veze, mislim vizualno)...i mislim da bi bilo neopisivo bolje da je i danas tako...a ne da djeca i po tome zakljucuju ko je ko, pardon tko je tko...Uh!!!BiH-x wrote:Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Da ne govorim o njiha, hina, hlopta itd sto je po nekima ispravno, a nikad za nikad ne nauce, kada i zasto se "ne" pise odvojeno, da ne nabrajam dalje. Najjace je bilo kada je studentica iz jedne od brojnih bosanskih sela pitala prof. na FPN:" kako se onda "ne" ne pise odvojeno u "glagolu" neobrazovano"....i takvi bi sad da odlucuju o mom, tvom, njegovom i njenom pravu na jezik....strasno!
Ko ne voli bosanski naći će hiljadu razloga. Samo ne kontaju da će, ako žive u bošnjačkoj sredini, slanjem djeteta na srpski ili hrvatski samo mu nabaciti nepotreban štembilj drugačijeg. Neka zato svoje principe ne dokazuju na djeci i neka ih puste da uče "nana" koliko god se oni i ja isto sa time ne slagali(i nana i baka je pravilno), neka budu sa ostalom djecom. A što se tiče te formulacije rečenice, ako je stvarno istina, nije ni smiješno koliko je zabrinjavajuće.BiH-x wrote:Ispravka. Srbi i Hrvati ne zele da im djeca uce bosanski jezik jer misle da taj jezik ne postoji. Nema to veze sa bakom ili nanom ili "nekom djecom". A ti to odlicno znassamo malo wrote:I onda masovno cudjenje sto roditeljima te "neke djece" ne pada na pamet da im djeca uce bosanski jezik.
Ono za kafu, zajebancija, salio sam se, sva sreca pa nisi jedan od onih koji nemaju smisla za humor!Prozor wrote:@chumba
al´ ma nasmija sa komenterom o izlasku na kafu
![]()
![]()
gledaj, shvatam ja šta ti hoćeš da kažeš. i nije to nešto tako neshvatljivo, niti to kažem. nažalost bošnjaci su zakasnili sa nacionalim definisanjem više desetljeća, što njihovom što tuđom greškom, pa se sada svi aspekti, uključujući jezik, još uvijek(iako, realno, manje već prije jedno 10 godina) stavljaju na sto(l)i izlagaju uticaju razno-raznih mišljenja. Bosanski jezik, naravno, nije samo jezik Bošnjaka, ali ima vrlo malo, ako ikako, stručnih nebošnjaka što se njime bave, jer većina "govore" srpski ili hrvatski. Pa koliko ga god neki kritikovali, ja mislim da je Halilović uradio dobar posao sa svojim pravopisom, a prema istom je i lahko i lako pravilno pa bi se toga trebalo pridržavati. Lahko nije samo neka seljačka varijanta govora bošnjaka, bilo je ga je i u gradovima
kao i sahata(hint: sahat kula u sred baščaršije), što je arapska riječ prisutna u mnogim bliskoistočnim jezicima kao sahat ili kao sa´at. I što se mene tiče, neka svako govori kako su ga učili u kući dokle god je pravilno, i niko nebi trebao dobivati lošu ocjenu ni za jedno ni za drugo. Pa recimo čovjek koga ja poznajem, iz banja luke, učitelj bosanskog nikome ne daje lošu ocjenu ni za jedan izraz što je pravilan po bosanskom pravopisu. Samo čovjek nešto insistira na stoL, veli plural je stoLovi a ne StoOvi, ali to je možda nešto krajiški
![]()
Ipak, shvatljivo je da neko želi da mu dijete uči onako kako govori u kući a kako je i pravilno, iako može biti više varijanti . samo ne kontam baš što je upravo problem u tome što je teta nebošnjakinja, je li se ti brineš za nju ili za dijete? slažem se da ne treba nijedna varijanta imati eksluzivan status u bosanskom. samo i dalje ne smatram da je TOLIKI problem da bi zbog njega sebi jeo živce. Meni bi bilo bitnije da je teta dobra, da ne viče bezveze na djecu i maltretira ih nemogućim zadacima i slično.
ps
kažeš privremeno nekoliko hiljada kilometara, ali ipak živiš u sarajevu?
Ako ovako moze da izgleda drzava koja je clanica EU, onda smo mi trebali biti tamo davnih dana.amrica wrote:EEE, dragi chuchu, eto i tebeka u EU![]()
chuchumbamayumbe wrote:Ako ovako moze da izgleda drzava koja je clanica EU, onda smo mi trebali biti tamo davnih dana.amrica wrote:EEE, dragi chuchu, eto i tebeka u EU![]()
Ili jos bolje da kazem, ako je ovo EU, ja ne zelim u EU.
![]()
Tri godinice, nista vise od toga. To je bilo prije koju sedmicu.Prozor wrote:Ja predlažem da i lako i lahko zamjenimo sa laFko![]()
mogu mislit te scene sa malom chumba
samo zamisli sad ako nastavi još par godina(ne znam koliko ti ima mala
) govoriti lafko
![]()
![]()
![]()
a za tetu, pa vjerovatno nije njena izmišljotina, samo i da je bošnjakinja ne znači da inače govori lahko.
Otac moje kćeri, Nenad Veličković wrote: - Tata, jelde da se ne smije jesti lijevom rukom?
- Smije, ko to kaže da se ne smije?
- Djeca.
- Otkud im to?
- Učili na vjeronauci.
- I šta su im rekli, zašto se ne smije?
- Zato što kad neko jede lijevom rukom, smeta onome ko jede desnom.
- A šta ako svi ljudi za stolom jedu lijevom rukom, a samo jedan desnom?
- Ne znam.
- Neki od najvećih ljudi su bili ljevaci.
- Koji?
- Mikelanđelo. On je napravio najljepšu i najveću crkvu na svijetu. I Leonardo je bio ljevak. I Pikaso. I Ajnštajn. I Rafael. I Direr. I Ešer. Džimi Hendriks. Kurt Kobein. Robert Plant. I Pele. Čarli Čaplin! I onaj što je glumio Budu. I onaj ko je napisao Alisu u zemlji čuda. I Toma Sojera. I Bil Klinton je ljevak.
- E, njega znam!
- Normalno. I ja sam znao svog predsjednika kad sam bio prvačić. A smije li se pisati lijevom rukom?
- Smije, ali će slova uvijek biti ružna.
- Baka piše lijevom rukom, i ja nikad nisam vidio ljepša slova.
- A zašto onda efendija kaže da će biti uvijek ružna slova?
- Zato što on u to vjeruje.
- Može li se vjerovati u nešto što nije istina?
- Može. Više od hiljadu godina su ljudi vjerovali da se Sunce okreće oko Zemlje. I spaljivali su svakoga ko je govorio drugačije.
- Kako spaljivali?
- Fino. Nalože vatru, svežu čovjeka, i zapale ga.
- Ko je to radio?
- Ljudi koji su branili vjeru od jeretika.
- Šta su to jeretici?
- To su ljudi koji misle da je važnije imaš li šta da jedeš nego kojom rukom jedeš.
- Ja mislim da je to ružno.
- Koje?
- Zapaliti nekoga zato što govori istinu.
- Ružno je zapaliti bilo koga zbog bilo čega.
- A zašto neko vjeruje u nešto što nije istina?
- Zato što su ga tako naučili kad je bio mali.
- Ja volim što sam dešnjak.
- Ja volim što lijepo crtaš i pišeš.