Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#226 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by madner »

Taj 1.6 na Astri J se ne moze pokvariti i kaze voli plin.

Ima samo manu da je trooooooooooooom.

I to ne malo troooooom, nego bas troooooooooooooooooooooom.
ado-šampion

#227 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

Sta vam je taj idtec? :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#228 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Ja mogu pricati samo o Focusu III i 308 I gen., objektivno Focus je bolje auto, ako ti ne smeta dizajn ko da su se djeca igrala. 308 koliko god simpatican bio vidi se da je koncepcijski dosta staro auto u poredjenju s autima 2010. godiste npr., tipa ovog Focusa.
To stoji, focus je noviji auto i logicno je da bude ispred, ali 308 moze biti dobra alternativa. Druga generacija 308 je vec nesto drugo.
amar1994

#229 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

LikeLike wrote:
Odrzavam ja auto redovno i pazim na sve, ali ne prelazim godisnje vise od 10.000km tkd mi se ne isplati nesto bas dizela ganjati. A i to sto predjem vise od pola je put prema dalmaciji, potrosnja oko 7l u prosjeku :D

Smijesni su mi danasnji dizelasi, vozi auto 5 god, promijeni na njemu zamajac, kvacilo, turbinu, pumpa ova, pumpa ona, nekakvi fap i dpf filteri. Uvali se 5 milja i na kraju mi kaze isplatilo mu se na gorivu :D Njegov trosi po gradu 7l, a moj 10l :D
Hm ne znam sta bi ti rekao , prije ce biti da je do navika u voznji i kvalitete goriva :thumbup:

I ja prelazim oko 10 hiljada godisnje , mada cu ove preci 12 :D
amar1994

#230 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Sta vam je taj idtec? :-)
power of dreams :izet: , ako ikad budem dizela vise taj ce da bude :D

:zoka: :run:
ado-šampion

#231 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

Haj Amare reci posteno, jesi li vidio auto s tim motorom na cesti, a kamoli sjeo u njega? :-)
amar1994

#232 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Haj Amare reci posteno, jesi li vidio auto s tim motorom na cesti, a kamoli sjeo u njega? :-)
jesam u ZG :D , od najboljeg druga ujak kupio , jebo mazdu samo cu reci kako mi se svidio civic , jes da je ruzan ali je extra :izet: :)

mjenjac , Boze kakva preciznost :-) :run:
bit101

#233 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by bit101 »

LikeLike wrote: Sad mene zanima kakvi su u Astri benzinci 1.6 mislim da imaju 115 konja?? Imaju li kakvih mana? Dal je bolji od dizela ?
I mene ovo zanima. Ima li neko da podijeli iskustva sa ovim motorom?
Negdje sam procitao da je trom, negdje da je ok. Vecina benzinaca koji se kod nas prodaju su sa motorom A16XER koji je inace najslabiji motor u ponudi.
promaha

#234 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by promaha »

Jedan clan u porodici je kupio astru j automatik sa tim motoorm nedavno i za ono za sta njemu treba je sasvim ok. I ja sma primjetio da je tromiji dosta od moje astre al u mene je 1.4 turbo pa su to neuporedivi motori. Al realno on ugl voza po gradu i ne zeli rucni mjenjac i ako uzmme u obzir da je orije uvijek vozio jaca auta i on zadovoljan ne vidim nista problematicno.

Takodjer prvih par rezervoara je prosjecna potrosnja po boardu bila oko 8.5 kombinovsno grad otvorena :D
amar1994

#235 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

promaha wrote:Jedan clan u porodici je kupio astru j automatik sa tim motoorm nedavno i za ono za sta njemu treba je sasvim ok. I ja sma primjetio da je tromiji dosta od moje astre al u mene je 1.4 turbo pa su to neuporedivi motori. Al realno on ugl voza po gradu i ne zeli rucni mjenjac i ako uzmme u obzir da je orije uvijek vozio jaca auta i on zadovoljan ne vidim nista problematicno.

Takodjer prvih par rezervoara je prosjecna potrosnja po boardu bila oko 8.5 kombinovsno grad otvorena :D
koliko ks je kod tebe i koliko trosi :-D

ja tu nisam mogao naci ni u snovima, sve dizeli 1.7 :-) :-)
promaha

#236 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by promaha »

amar1994 wrote:
promaha wrote:Jedan clan u porodici je kupio astru j automatik sa tim motoorm nedavno i za ono za sta njemu treba je sasvim ok. I ja sma primjetio da je tromiji dosta od moje astre al u mene je 1.4 turbo pa su to neuporedivi motori. Al realno on ugl voza po gradu i ne zeli rucni mjenjac i ako uzmme u obzir da je orije uvijek vozio jaca auta i on zadovoljan ne vidim nista problematicno.

Kod mene je K 150 ks

A potrosnja je odlicna,

Prosjecna potrosnja od kako je auto kod mene je 7 l

Uvijek sipam punog pa tsko pratim :)

Meni cak vise trosi na otvorenoj jer tada ga vrtim dosta vise dok po gradu ugl je to u nizim obrtajima i do 60-70 kmh :D
amar1994

#237 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

promaha wrote:
amar1994 wrote:

Kod mene je K 150 ks

A potrosnja je odlicna,

Prosjecna potrosnja od kako je auto kod mene je 7 l

Uvijek sipam punog pa tsko pratim :)

Meni cak vise trosi na otvorenoj jer tada ga vrtim dosta vise dok po gradu ugl je to u nizim obrtajima i do 60-70 kmh :D
a ja , kod tebe ona nova , mislio sam da je ona stara sa 140ks :D :thumbup:

dobra potrosnja 8)
Ned071

#238 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by Ned071 »

madner wrote:Taj 1.6 na Astri J se ne moze pokvariti i kaze voli plin.

ne vole bas sve astre plin. sa astrom H twinport je bilo dosta problema. XEP motori imaju problema nakon ugradnje plina. XER ga vec podnosi bez vecih problema
lavic

#239 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

Ned071 wrote:

ne vole bas sve astre plin. sa astrom H twinport je bilo dosta problema. XEP motori imaju problema nakon ugradnje plina. XER ga vec podnosi bez vecih problema
Ja stvarno ne razumijem zasto ako se kupi benzinac odmah u njega mora plin.

Auto na benzin kupis jer volis tih auto, vise obrtaje, i druge stvari koje idu pod "ceif" i onda se odreknes svega toga plina, koji curi ili ne curi, pali /ne pali, cesce servis, drugo ulje, svjecice,....
madner

#240 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by madner »

1.6 Astra je pocetni model, koji se kupuje jer se zeli izbjeci glavobolja sa popravkama. Ne zbog cejfa.

I onda se obicno i uvali plin.
lavic

#241 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

madner wrote:1.6 Astra je pocetni model, koji se kupuje jer se zeli izbjeci glavobolja sa popravkama. Ne zbog cejfa.

A sa plinom nema nikad nikakvih problema :shock:
amar1994

#242 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by amar1994 »

lavic wrote:
Ned071 wrote:

Ja stvarno ne razumijem zasto ako se kupi benzinac odmah u njega mora plin.

Auto na benzin kupis jer volis tih auto, vise obrtaje, i druge stvari koje idu pod "ceif" i onda se odreknes svega toga plina, koji curi ili ne curi, pali /ne pali, cesce servis, drugo ulje, svjecice,....
pa to ti je neko pravilo ne pisano :D , evo u komsiluku 3 nove H classic sa tim XER motorom imaju i sve do jedne imaju plin :D :D :skoljka:

novim benzincima i ne treba koliko su stedljivi , meni rece prodavacica mazde na testnoj , moze se plin ugradit :shock: :shock: . Mislim u sebi wtf plin na motor sa visokom kompresijom :D :run:
madner

#243 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by madner »

lavic wrote:
madner wrote:1.6 Astra je pocetni model, koji se kupuje jer se zeli izbjeci glavobolja sa popravkama. Ne zbog cejfa.

A sa plinom nema nikad nikakvih problema :shock:
Ja samo citam vijesti. :D
ado-šampion

#244 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

Ljudi su samo prakticni. Takav motor u nekom autu s losijom izolazijom, na visokim obrtajima, jos slabasan, kakav cejf. I trose oni itekako, mozda ne trose kad vozis benzinca ko dizela, ali ako koristis potencijal tog motora potrosnja ide u nebesa. Posebno u Astri koja je puno teska. Zato ljudi udare plin i zdravo. :D
lavic

#245 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

ado-šampion wrote:Ljudi su samo prakticni. Takav motor u nekom autu s losijom izolazijom, na visokim obrtajima, jos slabasan, kakav cejf. I trose oni itekako, mozda ne trose kad vozis benzinca ko dizela, ali ako koristis potencijal tog motora potrosnja ide u nebesa. Posebno u Astri koja je puno teska. Zato ljudi udare plin i zdravo. :D
Evo hajmo ovako,ova sva tri auta koja su u naslovu sa jacim motorom i malo boljom opremom su sasvim solidna polovna auta.
Zast okrecete pricu odma, treba stediti, nemoj to kvari se, stavi plin jeftinije je,.....koliko to zivota ce te jos zivjeti?????

Ako ti treba auto prostri se koliko si dug ali i to neka bude kao treba. Imas 10 milja uzmi auto za cenera najbolje koje moze.

Moj jaran je kupio novu astru J sa 1.6 benzince i sasvim je pristojan auto nikad nije pomislio na plin, pa ne razvozi azilante preko granice pa da vrti hiljade kilometara.
U krajnjem evo vam matematika, auto je 10-15 milja, plin da valja sa svim papirima je 1500 KM sto je bar 10% vrijednosti auta, i koliko vam treba da izvadite investiciju, plus eventualna zajebancija sa majstorima....
Mozda je do mene ali meni nema smisla. Ako je problem u 50 KM za gorivo mjesecno onda cu negdje drugo ustedjeti ili nije to za mene.
Po gradu i sa novim kaznama govoriti o koristenju potencija bilo kojeg auta je smijesno, pa samim tim i o potrosnji u nebesa, a na otvorenom to ce tesko preci 7.5 litara na 100 km.
lavic

#246 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

lavic wrote:
ado-šampion wrote:Ljudi su samo prakticni. Takav motor u nekom autu s losijom izolazijom, na visokim obrtajima, jos slabasan, kakav cejf. I trose oni itekako, mozda ne trose kad vozis benzinca ko dizela, ali ako koristis potencijal tog motora potrosnja ide u nebesa. Posebno u Astri koja je puno teska. Zato ljudi udare plin i zdravo. :D
Evo hajmo ovako,ova sva tri auta koja su u naslovu sa jacim motorom i malo boljom opremom su sasvim solidna polovna auta.
Zasto okrecete pricu odmah, treba stediti, nemoj to kvari se, stavi plin jeftinije je,.....koliko to zivota ce te jos zivjeti?????

Ako ti treba auto prostri se koliko si dug ali i to neka bude kao treba. Imas 10 milja uzmi auto za cenera najbolje koje moze.

Moj jaran je kupio novu astru J sa 1.6 benzince i sasvim je pristojan auto nikad nije pomislio na plin, pa ne razvozi azilante preko granice pa da vrti hiljade kilometara.
U krajnjem evo vam matematika, auto je 10-15 milja, plin da valja sa svim papirima je 1500 KM sto je bar 10% vrijednosti auta, i koliko vam treba da izvadite investiciju, plus eventualna zajebancija sa majstorima....
Mozda je do mene ali meni nema smisla. Ako je problem u 50 KM za gorivo mjesecno onda cu negdje drugo ustedjeti ili nije to za mene.
Po gradu i sa novim kaznama govoriti o koristenju potencija bilo kojeg auta je smijesno, pa samim tim i o potrosnji u nebesa, a na otvorenom to ce tesko preci 7.5 litara na 100 km.
lavic

#247 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

lavic wrote:
lavic wrote:
Zasto okrecete pricu odmah, treba stediti, nemoj to kvari se, stavi plin jeftinije je,.....koliko to zivota ce te jos zivjeti?????

Dupli :roll:
ado-šampion

#248 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
Zast okrecete pricu odma, treba stediti, nemoj to kvari se, stavi plin jeftinije je,.....koliko to zivota ce te jos zivjeti?????

Nemoj me pogresno shvatiti, ja ne bih plin nikad. Samo pokusavam docarati zasto ljudi stave plin u takvo auto - jednostavno hoce da prodju jeftinije.
I u takvom autu sa 110 KS i mrsavih 150 Nm, u Astri koja ima tonu i po, ta tvoja prica o cejfu nema nikakvog smisla. Motor svakako ne vuce, a na visokim brzinama ga digne na 3.5-4 k, gdje buka motora pocinje smetati vise nego ne dizelu na istim brzinama. Recimo 160 km/h. I to je u BMWu 3, mogu misliti kako je u Astri. :-?

Na otvorenom prica o potrosnji itekako ima smisla, jer ces to auto u preticanjima konstantno saltati u nizu i vise vrtiti. I 7.5 na otvorenom nikako nije malo, jer ce slican dizel potrositi manje od 5.
lavic

#249 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
lavic wrote:

Nemoj me pogresno shvatiti, ja ne bih plin nikad. Samo pokusavam docarati zasto ljudi stave plin u takvo auto - jednostavno hoce da prodju jeftinije.
I u takvom autu sa 110 KS i mrsavih 150 Nm, u Astri koja ima tonu i po, ta tvoja prica o cejfu nema nikakvog smisla. Motor svakako ne vuce, a na visokim brzinama ga digne na 3.5-4 k, gdje buka motora pocinje smetati vise nego ne dizelu na istim brzinama. Recimo 160 km/h. I to je u BMWu 3, mogu misliti kako je u Astri. :-?

Na otvorenom prica o potrosnji itekako ima smisla, jer ces to auto u preticanjima konstantno saltati u nizu i vise vrtiti. I 7.5 na otvorenom nikako nije malo, jer ce slican dizel potrositi manje od 5.
Svasta sam vozio ali ja jos nisam se uspio primaci toj famoznoj cifri od 5 litara, iskren da budem i ne pokusavam.
Auto vozim kako se vozi, ne davim ga ali i ne "cupam" ga. Imam i staza i kilometara i kategorija....
Nekad me zapadne da sjednem u auto koje ima plin, znaci nov sa plinom, ne sipam ga, ne odrzavam samo vozim i ne svidja mi se uopste.
supercali

#250 Re: Ford Focus/Peugeot 308/Renault Megane 3?

Post by supercali »

Ne znam zasto ravnate sve po sebi
Meni nije glupo kad vidim plin u astri 307 308 focus i sl
Glupost je u Cayenne-u panameri i sl
Ja recimo nikad ne bi plin stavio
Isao skoro u bg i prosjecna potrosnja po bordu 8,6
Doduse i teza mi je noga bila a da nijr mozda bi to bilo 7,5 najmanje i to je to
Meni ok za benzin 2.0
Post Reply