taman zatvorim fb, kad ono opet zatreba....
Fondan torte
Moderator: anex
- zonna
#176 Re: Fondan torte
super! hvala!
- beautyfool
#177 Re: Fondan torte
Npr ako su ti one roze bombone sto su u unutrasnjosti ispunjene bijelom bojom, kad ga umjesis sa secerom dobijes istu rozu nijansu. Moja prijateljica je nedavno cini mi se u Tusu kupovala bijele bombone a mozes ti boju staviti i u ove sarene, jeste da nisam probala koja boja ispadne ali mozes probati, vjerujem da je tecnost/prah za bojenje jaka tako da moze prefarbati i bombone u boji,mozda da nebude bas ista nijansa ali eto tu negdje.zonna wrote:e, hvala ti puno. moracu probati sa tim bonbonama.
a reci mi da li si nekad uzimala te bonbone u boji? dobijes li onda fondan te boje?
lacici, sta sad kad nije vec mjesecima dosao?
-
minnie_mouse
#178 Re: Fondan torte
Pozdrav curke 
Imam jedno pitanje, do sada nisam nikad pravila ovaj fondan i htjela bih pokusati ali koliko sam vidjela iz vasih odgovora crvena se boja ne moze tako lako dobiti, imate li vi neki trik kako postici pravu crvenu boju - imajuci na umu da jedino mogu kupiti ove u prahu
Htjela sam pokusati napraviti momku za valentinovo (ovo mi bas izgleda sweet, bolje nego kupiti nesto) pa mi zato treba crvena hehe

Imam jedno pitanje, do sada nisam nikad pravila ovaj fondan i htjela bih pokusati ali koliko sam vidjela iz vasih odgovora crvena se boja ne moze tako lako dobiti, imate li vi neki trik kako postici pravu crvenu boju - imajuci na umu da jedino mogu kupiti ove u prahu
Htjela sam pokusati napraviti momku za valentinovo (ovo mi bas izgleda sweet, bolje nego kupiti nesto) pa mi zato treba crvena hehe
-
LaCici
#179 Re: Fondan torte
Intenzivnu crvenu ne mozes dobiti sa tim bojama u prahu, nazalost. Ja sam zbog toga morala narucivati sa ebay-a.
-
minnie_mouse
#180 Re: Fondan torte
Hvala na odgLaCici wrote:Intenzivnu crvenu ne mozes dobiti sa tim bojama u prahu, nazalost. Ja sam zbog toga morala narucivati sa ebay-a.
- zonna
#181 Re: Fondan torte
ok. sve skontala osim ovog djela " kad dobijem cvrstu masu sjedinim puter kremu i ovu cokoladnu. " koju cokoladnu?? posto sam ja pocetnik ali bas pocetnik mozes li mi molim te fino ovo objasnitibutterfly_01 wrote:za ovu kremu koja se nanosi na zavsni sloj torte, a preko koje kolazi fondant, ja pravim slijedecu kremu:
ugrijem malo 3 kasike mlijeka sa 3 kasike secera u prahu, i ond amutim da se secer otopi, u to dodam 250 gr putera i onda to mijesam da se masa nekako fino (radije bih rekla njezno) sjedini posebno umutim 200 ml vrhnja za kolace sa jednom slag kremom (dr. otker - ne reklamiram nista ali ovu koristim) kad dobijem cvrstu masu sjedinim puter kremu i ovu cokoladnu. tom kremom premazem tortu a onda preko ove kreme stavljam fondant..
ne pravim bas cesto torte sa fondantom, samo onda kad zelim nekoga iznenaditi, ali uvijek budem zadovoljna konacnom slikom torte... i ukusom vjerujte..
-
nova_korisnica
#182 Re: Fondan torte
eh cure,
co´ek mi ima rodjendan uskoro
posto je ljubitelj muzike odnosno svira gitaru imam namjeru napraviti tortu u obliku gitare
veoma ambiciozno, znam!
ima dvije gitare:
http://thecakeplanner.com/Album/pages/z3_jpg.htm
i ovakvu jednu
http://www.houseofcakesdubai.com/store/ ... uctID=2698
ova prva je laksa zbog oblika, ali su joj boje zeznute..jer ne znam kako da pomjesam boje u fondan masu da bih dobila ove share..a kod druge je oblik malo zeznutiji...ove detalje cu pokusati nacrtati (zice i ovo sitno)
ima li ko kakvih savjeta???
podlogu sam kontala praviti cokolinu (tnx lacici
) a mozda i neku drugu sa orasima jer je on ljubitelj oraha...
co´ek mi ima rodjendan uskoro
ima dvije gitare:
http://thecakeplanner.com/Album/pages/z3_jpg.htm
i ovakvu jednu
http://www.houseofcakesdubai.com/store/ ... uctID=2698
ova prva je laksa zbog oblika, ali su joj boje zeznute..jer ne znam kako da pomjesam boje u fondan masu da bih dobila ove share..a kod druge je oblik malo zeznutiji...ove detalje cu pokusati nacrtati (zice i ovo sitno)
ima li ko kakvih savjeta???
podlogu sam kontala praviti cokolinu (tnx lacici
- vazi
#183 Re: Fondan torte
ovako nesto trazim kao sto su ove vase fondan torete ali ne znam apsolutno o cemu se radi, kako se jos zove, ne znam pod kojim imenom ga mogu kupiti ovdje na zapadu?
prvo sam mislila da je to kao onaj gotovi marcipan, lagan za oblikovanje ali on nije u boji tako da ne znam ni gdje da to otrazim, a bih vas zamolila da mi pojasnite ako moze.
prvo sam mislila da je to kao onaj gotovi marcipan, lagan za oblikovanje ali on nije u boji tako da ne znam ni gdje da to otrazim, a bih vas zamolila da mi pojasnite ako moze.
- Digla_da_kreci
#184 Re: Fondan torte
^^fondan mozes napraviti i od marshmallow, a toga imas bilo gdje i u bojama je. 
- vazi
#185 Re: Fondan torte
@digladakreci, bas ti hvalaDigla_da_kreci wrote:^^fondan mozes napraviti i od marshmallow, a toga imas bilo gdje i u bojama je.
nisam ti ja znala sta je taj marshmallow te google image, kad ovo:
http://hellomarshmallow.webstarts.com/w ... bored.html
hvala jos jednom (ima zelatina u njemu
-
Baba_Droga
#186 Re: Fondan torte
Drage Fondanuše 
Odavno nema nikog na ovoj temi, a ja samo da upitam zna li neko gdje sve u Sa ima da se kupi gotova fondan masa ???
Kako sam procitala, ima u Alperu...da li je to još uvijek aktuelno, i gdje još se može naći?
Hvala...
Odavno nema nikog na ovoj temi, a ja samo da upitam zna li neko gdje sve u Sa ima da se kupi gotova fondan masa ???
Kako sam procitala, ima u Alperu...da li je to još uvijek aktuelno, i gdje još se može naći?
Hvala...
-
MrsJ
#187 Re: Fondan torte
Koliko ja znam samo oni prodaju fondan u Sarajevu. Probaj preko FB naci, bila je neka zena koja je iz Tuzle slala, ali nemam pojma kako se zove stranica, ako nadjem javim ti.
- Nisrin
#188 Re: Fondan torte
Da se upisem 
- beautyfool
#189 Re: Fondan torte
U zadnje vrijeme sam primjetila da se u većim marketima ima kupiti fondant masa od dr.oetker, nisam probala. Na slici kutije je kao neka torta čini mi se u bez boji prekrivena tom masom a na kutiji piše nešto kao marcipan...Baba_Droga wrote:Drage Fondanuše
Hvala...
-
bilosto
#190 Re: Fondan torte
pomno sam procitala sve sto ste pisale i moram, najprije, da vam se svima zahvalim na svemu sto ste pisale! omogucile ste mi da u roku od nekih 60-70 minuta imam zavrsenu svoju prvu tortu ukrasenu fondanom.
evo fotke torte nakon zavrsenog posla i jutros kad smo je "naceli". inace, nisam isla na opciju pravljenja torte kakve se savjetuju (biskvit i buttercream), nego sam pravila pravu tortu (naranca).

pocinjem da zavidim svima vama koji se ovim profesionalno bavite... em radite pravo kreativan posao, em se mogucnost zarade cini odlicnom (tj. cijena izrade torte naspram cijene kostanja prodaje - wow!)
stavit cu opet, nekad nesto, ako se opet budem latila ovog uzivanja
hvala jos jednom!
evo fotke torte nakon zavrsenog posla i jutros kad smo je "naceli". inace, nisam isla na opciju pravljenja torte kakve se savjetuju (biskvit i buttercream), nego sam pravila pravu tortu (naranca).

pocinjem da zavidim svima vama koji se ovim profesionalno bavite... em radite pravo kreativan posao, em se mogucnost zarade cini odlicnom (tj. cijena izrade torte naspram cijene kostanja prodaje - wow!)
stavit cu opet, nekad nesto, ako se opet budem latila ovog uzivanja
hvala jos jednom!
- Nisrin
#191 Re: Fondan torte
A gdje nabavljate fondan masu i koliko to kosta sveukupno???
Ja sam cula da je jako skupa?
btw, odlicna tortaaa bilosto
Ja sam cula da je jako skupa?
btw, odlicna tortaaa bilosto
-
bilosto
#192 Re: Fondan torte
kupila od jedne zene u tuzli sto pravi (a vidim ovdje pisale su zenice ima na raznim mjestima da se kupi). za ovo sve je bilo dovoljno pola kilograma 
hvala na pohvali
ps: da kazem koliko sve skupa kosta... sama fondan masa je 12 km, a ukupno torta i ukrasi, s bojama i slicno, oko 35 km. ne znam kako je u sa, ali u tuzli se torte ove velicine krecu od 80 - 100 km kad se naruce
hvala na pohvali
ps: da kazem koliko sve skupa kosta... sama fondan masa je 12 km, a ukupno torta i ukrasi, s bojama i slicno, oko 35 km. ne znam kako je u sa, ali u tuzli se torte ove velicine krecu od 80 - 100 km kad se naruce
-
bride_to_be
#193 Re: Fondan torte
Interesuje me gdje mogu naručiti tortu od fondana u Sarajevu ili u BiH koja ima certifikat???
Naime, u hotelu mi traže certifikat za svadbenu tortu
Neke žene koje prave fondan torte i koje to dobro rade, nemaju certifikat jer se radi o domaćim tortama.
Pomooooć!
Naime, u hotelu mi traže certifikat za svadbenu tortu
Neke žene koje prave fondan torte i koje to dobro rade, nemaju certifikat jer se radi o domaćim tortama.
Pomooooć!
- Nisrin
#194 Re: Fondan torte
bride_to_be wrote:Interesuje me gdje mogu naručiti tortu od fondana u Sarajevu ili u BiH koja ima certifikat???
Naime, u hotelu mi traže certifikat za svadbenu tortu![]()
Pomooooć!
Nisam ni ja uspjela naci nigdje u SA da mi neko izda racun za to...:S Morala sam naruciti tortu u Azri, izasla me 20KM vise (190KM) za 70 osoba ali je bila SAVRSENA, i izgledom i okusom...
Inace, gdje sam jela fondan torte, nista spektakularan okus nema fondan, samo je torta privlacna na izgled
-
bride_to_be
#195 Re: Fondan torte
Nisrin, hvala na odgovoru. Našla sam gdje mogu naručiti tortu sa fondanom i dobiti račun, ali hotelu nije dovoljan račun.
Napisala sam im da možemo donijeti račun, a oni "ljubazno" mole za certifikat.
Na prethodnoj svadbi u tom hotelu, mlada se "šlagirala" kad je vidjela tortu, torta je kasnila jer su je prerađivala i opet nije ni na šta ličila. Naravno, svi smo rekli da je super, da je ne bismo uvrijedili.
U torti se samo osjetio margarin, ništa drugo, bila je sva bijelo - žuta unutra.
Ja ne znam kad si ti pravila tortu, ali sada u Azri, čini mi se, imaju fondan torte. Mislim da tek počinju raditi s fondanom, pa mi se nije svidjelo kako te torte izgledaju. Malo mi nekako izgledaju neuredno.
Jesi li ti u Azri dobila certifikat ili samo račun?
Možeš li mi na pp javiti o kojem je hotelu riječ, da vidim da nije isti
Na prethodnoj svadbi u tom hotelu, mlada se "šlagirala" kad je vidjela tortu, torta je kasnila jer su je prerađivala i opet nije ni na šta ličila. Naravno, svi smo rekli da je super, da je ne bismo uvrijedili.
U torti se samo osjetio margarin, ništa drugo, bila je sva bijelo - žuta unutra.
Ja ne znam kad si ti pravila tortu, ali sada u Azri, čini mi se, imaju fondan torte. Mislim da tek počinju raditi s fondanom, pa mi se nije svidjelo kako te torte izgledaju. Malo mi nekako izgledaju neuredno.
- Nisrin
#196 Re: Fondan torte
bride_to_be wrote:Nisrin, hvala na odgovoru. Našla sam gdje mogu naručiti tortu sa fondanom i dobiti račun, ali hotelu nije dovoljan račun.
Azra je slasticarna koja izdaje nota racune, svi znaju za Azru tako da ni u jednom hotelu ne bi trebali praviti problem!Moja svadba je bila u Grandu
Kod njih je dosta ukusna i kvalitetna hrana, cula sam i da su torte dobre, ali nisam htjela eksperimentisati
![]()
U Azri tad nije bilo fondan torti (april ove godine), nego su bile torte sa slagom, ja sam izabrala najbolju tortu-reform tortu i preko slag i posto je bila za 70 ljudi, na dva sprata sam trazilaMogla sam staviti i ukrasno cvijece preko (pravo cvijece), ali s obzirom da je to kostalo 15 KM odustala sam...Evo slike moje torte
-
bride_to_be
#197 Re: Fondan torte
Nisrin, puno hvala
Srce si
Super ti je torta, samo sam ja više navikla na fondan, godinama već, za sve prilike, rođendane i svečnosti naručujem fondan torte.
Zvala sam Azru, torta - fondan torta za 60 ljudi - 150 KM, to mi je baš super cijena.
Daju deklaraciju i fiskalni račun! Vidjećemo da li će to biti dovoljno, iako mislim da neće!
A slučajno sam skontala još jednu super varijantu za tortu, naravno fondan. Nadam se da će mi ovo uspjeti

Zvala sam Azru, torta - fondan torta za 60 ljudi - 150 KM, to mi je baš super cijena.
Daju deklaraciju i fiskalni račun! Vidjećemo da li će to biti dovoljno, iako mislim da neće!
A slučajno sam skontala još jednu super varijantu za tortu, naravno fondan. Nadam se da će mi ovo uspjeti
-
Dina Torte
#198 Re: Fondan torte
Da li neko zna kako dobiti boju tijela hvala