Fondacija "Dobro srce"

Forum za humanitarne akcije.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#1 Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Vođeni time da "Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga", grupa mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi osnovali su i podržali ustanovu koja svoj rad zasniva na principima humanosti, rasne, vjerske te etničke tolerancije. Nevladina, vanstranačka, neprofitna organizacija koja za cilj ima poboljšanje života kako pojedinaca tako i zajednice. Kao takvi itekako svjesni teških socijalnih, ekonomskih i društvenih prilika u kojima se naše društvo nalazi, ovaj projekat sam po sebi nametnuo se kao imperativ.
U što skorije vrijeme želimo postaviti jake temelje za postojeće ciljeve i postepeno dodavati nove, kako bi širili dijapazon svog rada i time bi naše djelovanje obuhvatalo svaku sferu čovjekovog života.
Rad na pružanju zdravstvene zaštite, podrške socijalnog karaktera, rad na održivom povratku kao i svestrana pomoć samim povratnicima, stipendiranje, organizacija i podrška kulturnih, društvenih, studentskih i sportskih događaja, manifestacija, konferencija, edukacija na poljima društvene znanosti te morala i etike su neki od ciljeva koje naš rad podržava.
Temeljeći rad na podršci fizičkih i pravnih lica, srodnih udruženja u državi i inostranstvu kao i fondova kako sa različitih nivoa vlasti tako i inostranih naše djelovanje zahtjeva postavljanje jednih sasvim novih standarda te maksimalne transparentnosti.
Nemamo članove, niti članarinu ali perspektivne i ambiciozne mase našeg društva zasigurno da. Oni kao jedno rade i djeluju na ostvarivanju svih naših ciljeva, ideje i same misije, misije koja će uz Njegovu pomoć Vama, Vašim potomcima, porodici, prijateljima, sugrađanima omogućiti stabilnu, sigurnu i perspektivnu budućnost !

Mi smo Fondacija „Dobro srce“

Budite dio nas, dio dobra !

Image


Ovaj topic će prvenstveno služiti Vama, posjetiocima foruma da bi što bolje upoznali se sa radom, načinom djelovanja, ciljevima i misijom Fondacije "Dobro srce". Također ovdje želimo da predočimo naše djelovanje, detalje istog, naše želje, planove maksimalno transparentno kao što to radimo putem ostalih sredstava za odnose sa javnošću.
Vaš prijedlog, zahtjev, kritika, želja, pridruživenje su itekako poželjni, jer sve to će dati puni doprinos ostvarivanju ciljeva i misije Fondacije "Dobro srce", a to je ono zbog čega smo tu !


Sve informacije, detalje, sugestije, želje i zahtjeve možete dobiti i uručiti nam sljedeće načine:

Web: http://www.dobrosrce.ba
FB stranica: http://www.facebook.com/dobrosrcebh
FB stranica EN: https://www.facebook.com/foundationgoodheart
FB stranica TR: https://www.facebook.com/iyikalplier
E-mail servis: [email protected], [email protected]
Adresa: Skenderija 44, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387(0)33 223563
Fax: +387(0)33 223883


S poštovanjem,


Fondacija „Dobro srce“
Last edited by Dobro srce on 16/05/2014 18:00, edited 11 times in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#2 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Hasanbegovići u Hrasnici, tamo moraš otići a vidjet' ćeš i zašto !“, poziv koji smo dobili nedugo nakon završetka naše prve akcije od osnivanja pod nazivom „Pomozi sebi – pomozi drugima“.
Otišli smo i zatekli sedmočlanu porodicu Hasanbegović i njihov komentar na samom početku „Ovdje ispod nas imaju jedni, njima je teže pa ako ostane viška dajte nama, ali prvo njima“
U tom trenutku shvatili smo značenje onog poziva, ta iskrenost, dobrota porodice koja je i sama u teškoj situaciji ali ipak ne žele usnuti dok i komšija ne bude „sit“. To je onaj osjećaj za druge koji živi u nama, naš „merhamet“, to je ono što nas čini boljima.

Porodica Hasanbegović živi u 33m2, ciglama i betonu, bez kupatila i većine osnovnih životnih sredstava što se i vidi na slikama koje smo napravili tokom drugog posjeta i uručivanja početne pomoći. Senad, obolio od spondiloze kičme i prema savjetima ljekara trebao bi na operaciju i samim tim uskraćen je za mogućnost rada, da sam prehrani svoju porodicu što im vrlo često predstavlja veliki problem. Tokom razgovara sa njima, dali su mi informaciju kako postoji mogućnost da bi im sav građevinski materijal za izgradnju nove kuće bio doniran od strane jednog donatora koji ih je nedavno posjetio, samo je problem zemljište, koje nemaju. Njima je potrebna pomoć svake vrste od hrane, odjeće, obuće pa do nekih sitnica kako bi svoj život učinili sto je moguće lakšim.

Naš drugi posjet je bio par dana nakon uzimanja izvještaja i uručili smo im dva paketa osnovnih životnih namirnica koje će im koristiti u tekućem mjesecu, a naravno odmah smo ih uključili u program socijalne skrbi i radit' ćemo na njihovom konačnom rješenju.

Ovom prilikom porodici Hasanbegović se zahvaljujemo na gostoprimstvu !

Naš zajednički trud će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image Image


Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Hasanbegović
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:19, edited 3 times in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#3 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Petočlana porodica Agić živi u ulici Aleje Bosne Srebrene u devastiranoj kući i jako teškim uslovima a uz sve to u skorije vrijeme prijeti im i deložacija. Na naše pitanje od čega žive i na koji način kupuju osnovne životne namirnice rekoše nam da u zimskom periodu „spajaju kraj sa krajem“, jedina primanja su im u iznosu od 320 KM i to na osnovu bolesti oboje supružnika. U ljetnom periodu je kažu nešto jednostavnije, Emir prodaje košpice, pa se zaradi dovoljno da se pokriju osnovni troškovi.
Emir je također prethodno obolio od karcinoma pluća i odstranjeno mu je desno plućno krilo, dok ima problema i sa srcem. Supruga Senija također ima slične probleme, dijabetis koji iziskuje svakodnevne lijekove. Pri samom kraju rekoše nam kako su ih prije dvije godine posjetili iz emisije „Ispuni mi želju“. Nedugo nakon toga dobili su na poklon od donatora iz SAD-a manji komad zemlje u Krivoglavcima, ali da nemaju od čega napraviti makar i kontejner, bilo šta, samo da im djeca spavaju na „suhom“ i sigurnom. Vidjevši sve ovo, zaista čovjek shvati kako je nezahvalan na onome što ima, na obroku, toplom domu, pa čak i na uslovnom kupatilu. Par dana poslije pokucali smo na vrata Agića i dočekao nas je dječiji osmijeh, kao da su osjetili nešto primamljivo u paketima koje smo im dostavili.
Obećali smo im redovan monitoring njihovog stanja i u ovisnosti o potrebi da ćemo djelovati a uz sve to konstantno raditi na pronalaženju trajnog rješenja njihovog problema !

Porodici Agić Hvala na toplom dočeku, i ne zaboravite da..

Naš zajednički trud će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image


Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Agić
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:07, edited 2 times in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#4 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Hladni zidovi puni vlage, „mema“.. to je prostor u kojem boravi porodica Dervišević, a iz kojeg će morati izaći na kraju mjeseca, kako kažu, ni sami ne znaju gdje.
„Evo uzela sam par fildžana kahve od komšije, bujrum da napravim“ reče nam gospođa dok smo radili izvještaj. Kako se osjetila ta toplina gostoprimstva u tom trenutku, naša domaća dobrota, iskrenost. Ona nema šta više ponuditi nam, ali ono što ima, ne žali !
Gospođa Dervišević živi sa sinom koji još uvijek maloljetan i ide u srednju školu te time je onemogućen za traženje stalnog posla, i mlađom kćerkom koja ima određenih zdravstvenih problema. Na pitanje saradnika čime se hrane i kako preživljavaju, kažu da primanja nemaju i da im je jedini izvor hrane narodna kuhinja „Imaret“ u mjestu Švrakino selo, te da nje nema, nebi imali danas komad hljeba.
Ni zdravstveno stanje nije ništa bolje, gospođa Nermina je oboljela od bolesti pluća, naime doktori su joj 2010. godine dijagnosticirali „vodu u plućima“ te ima trajne posljedice zbog te bolesti.
Treba im sve, kako kažu i sami jer nemaju ništa, te smo im odmah uručili paket osnovnih životnih namirnica koji će im nadamo se uveliko olakšati nadolazeći period.
Ispratili su nas sa vidnim olakšanjem, zahvalili smo im se na toplom dočeku i obećali im da ćemo slučaj pratiti i dalje te djelovati po potrebi !

Image Image

Image


Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Dervišević
Last edited by Dobro srce on 15/01/2014 12:51, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#5 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

U mjestu Vukasovići, općina Ilijaš dočekao nas je Čelik Hajrudin, domaćin i upoznao nas o slučaju. Naime porodici Čelik je nedavno kuća u kojoj su boravili nesretnim slučajem (uslijed neispravnog dimnjaka) potpuno izgorjela i time su ostali bez krova nad glavom. Tročlana porodica je iz tog razloga odvojena, pa supruga i kćerka žive kod sestre od dotične, dok je Hajrudin kao gost kod svog komšije dok se ne uradi potpuna obnova njihove kuće.
Hajrudin je bez primanja, bavi se poljoprivredom i zemljoradnjom, posjeduje tri dunuma zemlje koju obrađuje i od čega imaju određene osnovne životne namirnice, dvije koze i dvoje jaradi također no sve je to sada nedovoljno, kada čovjek nema temelja od kojeg bi putem rada stvorio uslove za pristojan život.
Ni bolest nije zaobišla ovu porodicu, tako da Hajrudin ima dijabetis koji reguliše redovnim uzimanjem tableta, dok je problem sa drugim članom porodice, Hajrudinovom suprugom, koja boluje od osteoporoze kičme, aritmije srca, i koja se nalazi u postoperativnom stanju nakon operacije crijeva, koje onemogućava samostalno držanje i predstavlja otežavajuću okolnost za porodicu, obzirom da zahtijeva posebnu njegu, i da se dodatno izdvajaju novčana sredstva za njeno liječenje (100 KM).
Trenutno žive od pomoći rodbine, prijatelja te donacija, a pomoć bilo kakve vrste im je itekako dobrodošla. Općina Ilijaš im je izašla u susret i finansirala izgradnju krova na kući, te im dala usmeno obećanje da će i svu stolariju završiti. No, ostalo je na nama, Fondacija „Dobro srce“ im je istom prilikom uručila dva paketa osnovnih životnih namirnica i dala im riječ da ćemo raditi na trajnom rješavanju njihovog problema.
Ovim putem Vas pozivamo da date svoj doprinos, pozivamo Vas da učinite ovo dobro i zajedno sa nama olakšate nadolazeći period ovoj porodici. Uradimo sve, da ih ne ostavimo bez krova nad glavom, gladne i željne naše pomoći, jer nebi ni oni nas, da smo u njihovoj poziciji.. uvjereni smo !
Treba im bukvalno sve, od hrane, odjeće, obuće, preko električnih instalacija pa do građevinskog materijala. Također Fondacija „Dobro srce“ radit' ce maksimalno na tome da porodici Čelik obezbjedi jedan par krupne stoke, i time im poveća mogućnost rasta prihoda koji bi im život učinili dosta lakšim.

Pridružite nam se !

Image Image

Image Image



Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Čelik
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:20, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#6 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Zamislite situaciju da vi i članovi vaše porodice živite u 12m2, bez ikakvih uslova za normalno funkcionisanje, bez kuhinje, toaleta, pa čak ni frižidera i peći, grijalice a kamoli dječijeg radnog stola i sličnog „luksuza“ tog tipa !

Možete zamisliti ?!

Hh.. nismo mogli ni mi ! Sve dok nismo došli na adresu Stara cesta, u Semizovcu, kod porodice Čaušević, na njihov poziv. Tako su nas toplo i srdačno dočekali, da smo ostali zatečeni. Ti ljudi nemaju ništa, apsolutno ništa ali zrače nadom, pozitivnošću, osjećajem za bolje sutra.. a to je ono dobro u nama.
Hasan, čovjek u četrdesetim godinama, bez ikakvog zaposlenja, i sam kaže „kupio bi kamenje sa ulice samo da ga neko zovne“, s vremena na vrijeme odradi kratkoročne poslove i time skuplja svaki dinar da prehrani četveročlanu porodicu. Supruga Selma također bez zaposlenja te dvoje malodobne djece su stanovnici te trošne sobice, od 12m2, za koju plaćaju kiriju u iznosu od 100 KM. Kći Medina je u trenutku našeg prvog posjeta bila u bolnici, zbog upale pluća, a uzrok su uslovi u kojima porodica Čaušević živi, s toga smo hitno djelovali i odmah dan poslije im dostavili osnovi paket namirnica uz dodatne namirnice prema njihovim potrebama, te grijalicu, koja će im sigurno poslužiti u ovim januarskim danima.
Suze djece i majke prilikom našeg posjeta su definitivno podstrek svima nama da damo svoj maksimum u ovom slučaju i uradimo sve što je u našoj moći da bi im obezbjedili normalne uvjete za život.
Suvišno je navoditi šta im je sve potrebno, jer lista je predugačka.

Pomozimo sebi.. pomozimo njima !

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image Image



Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Čaušević
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:21, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#7 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Internet magazin Revija.ba je uradio intervju sa našim PR-om, pa pogledajte kako je to sve izgledalo ! :)

http://revija.ba/index.php/zivot-ja/por ... dobro-srce
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#8 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Jučer, 20.1.2014. godine, nastavili smo našu akciju „Pomozi sebi – pomozi drugima“.
Bili smo u tržnom centru Konzum Wisa u Sarajevu, a tu ćemo se zadržati još deset dana, no to nije sve, uporedo s tim raditi ćemo i u četiri tržna centra Mercator na području grada Sarajeva kao i u našoj prvoj lokaciji, Tuš !
Ovaj drugi ciklus će trajati do 27.02.2014. godine, te odmah nakon toga počinjemo sa sljedećim.
Drugi, ujedno i dosta opsežniji, za cilj ima da prikupi dovoljno osnovnih životnih namirnica, odjeće, obuće za više od 150 paketa (standardnih paketa koje smo dijelili i nakon prvog ciklusa), koji će ravnomjerno biti raspoređeni za najugroženije kategorije našeg društva, od ustanova preko pojedinaca i porodica na području cijele Bosne i Hercegovine !
Svim ovim naša kategorija socijalne skrbi itekako dolazi do izražaja, no ni zdravstvena skrb nije zapostavljena, tako da naši saradnici uveliko rade na planu i programu rada sa minimalno tri slučaja kojima su neophodna određena finansijska sredstva kako bi njihovo liječenje bilo obavljeno nesmetano. Otvaranje konkursa za dodjelu stipendija, serijal kurseva kao i pokrivanje jednog studentskog i naučnog događaja očekujemo uskoro a uz sve to konstantno radimo na širenju dijapazona našeg rada, kako bi naše djelovanje pokrivalo sve sfere čovjekovog života.

Zahvaljujemo Vam se na velikoj podršci i svakom vidu saradnje koji ste nam ponudili, hvala Vam što ste dio ovog projekta prije svega.

Hvala Zenici, Bihaću, Banja Luci, Livnu, Goraždu, Brčkom, Bužimu, Cazinu, Varešu, Mostaru kao i Travniku i Trebinju, te našem domaćinu Sarajevu !

Nastavljamo dalje, još jače i požrtvovanije zajedno sa Vama !

Par slika od jučer, hvala !

Image Image Image

Image Image

Image Image



Vaša Fondacija "Dobro srce" :)
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#9 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

I treći dan nam je prošao u odličnoj atmosferi.
Naš plan od minimalno 150 paketa i ciljanoj skupini od preko 1000 ljudi kojima ćemo osigurati miran nadolazeći period, poprima svoj oblik.

Još jednom želimo Vam se zahvaliti na podršci i radu sa nama na akciji "Pomozi sebi - pomozi drugima" !

Image Image

Image Image


Vaša Fondacija "Dobro srce" :)
Sandokan1981
Posts: 1
Joined: 24/01/2014 14:20

#10 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Sandokan1981 »

Svaka cast momci i djevojke,cini se da do sada radite pravu stvar a vidjet ce mo sta ce biti u budcnosti,naravno ne sumnjam ali do sada su mnogi razocarali..... :roll:
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#11 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Sandokan1981 wrote:Svaka cast momci i djevojke,cini se da do sada radite pravu stvar a vidjet ce mo sta ce biti u budcnosti,naravno ne sumnjam ali do sada su mnogi razocarali..... :roll:
Hvala na podršci i ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite, upoznate naš rad, djelovanje, ciljeve i samu misiju te time budete dio ovog projekta. :)
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#12 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Četiri tržna centra na području grada Sarajeva, 22 volontera i period od 12 radnih sati rezultirali su prikupljenim namirnicama, količinski od približno 2000 kg !

To je bilans jučerašnjeg dana, gdje smo u tržnim centrima Mercator (3) i Konzum (1) nastavili našu akciju pod nazivom „Pomozi sebi – pomozi drugima“.

Možemo biti ponosni na sve Vas koji ste nam se priključili i podržali naš rad i veliko hvala Vam na tome.

Akcija se nastavlja i u narednim danima bez prekida. Naš cilj je više od 150 paketa hrane i 50 paketa odjeće, obuće i ostalih potrepština za ustanove, pojedince i porodice, kojima će naša pomoć olakšati trenutno stanje kao i omogućiti normalnije funkcionisanje istih.

Ovim putem sve Vas koji se još niste upoznali sa nama, našim radom i djelovanjem, pozivamo da nam se priključite i time postanete dio ovog projekta.

Hvala Vam

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image Image

Vaša Fondacija "Dobro srce" :)
JonJones24
Posts: 38
Joined: 27/01/2014 10:56

#13 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by JonJones24 »

Pratim Vaš rad od kako ste pokrenuli facebook stranicu, i moram priznati da mi se sviđa šta ste sve do sad uradili, za vrlo kratko vrijeme. Apsolutno podržavam dosadašnji rad. Eh da je više ovakvih udruženja i fondacija, kad se već država ne brine za ovakve slučajeve (kojih je nažalost oko nas mnogo), onda barem možemo mi. Želim Vam mnogo sreće u budućnosti. Lijep pozdrav
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#14 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

JonJones24 wrote:Pratim Vaš rad od kako ste pokrenuli facebook stranicu, i moram priznati da mi se sviđa šta ste sve do sad uradili, za vrlo kratko vrijeme. Apsolutno podržavam dosadašnji rad. Eh da je više ovakvih udruženja i fondacija, kad se već država ne brine za ovakve slučajeve (kojih je nažalost oko nas mnogo), onda barem možemo mi. Želim Vam mnogo sreće u budućnosti. Lijep pozdrav
Veoma nam je drago čuti da pratite naše djelovanje od samog početka. Mi smo vrlo mlada fondacije, osnovana 5.12.2013. godine i sebi smo za zadaću dali jako širok sprektar aktivnosti, bukvalno smo obuhvatili sav rad i ciljeve ostalih udruženja i fondacije. Time naravno želimo doprijeti do svakog pojedinca, porodice, kolektiva, ustanove, mladih i starih, studenata, zaposlenih i onih koji to nisu, socijalno i zdravstveno ugroženih, talentovanih i perspektivnih.. i učiniti sve da im olakšamo i pružimo podršku na polju na kojima im je i potrebna.

Vama hvala na podršci i pozivamo Vas da nam se priključite u trenutnim i nadolazećim aktivnostima Fondacije ! :)

Sve informacije i detalje koji Vas zanimaju možete saznati putem web stranice te e-mail adresa koje su navedene u uvodnom postu.

Još jednom hvala.

S poštovanjem,

Fondacija "Dobro srce" :)
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:21, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#15 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Uporedo sa akcijom „Pomozi sebi – pomozi drugima“, otpočeli smo rad iz kategorije socijalne skrbi za drugi mjesec. Tako smo danas, posljednjeg dana u mjesecu posjetili porodicu Čolaković u mjestu Kovačići, općina Olovo, te im uručili paket hrane za mjesečnu upotrebu kao i paket odjeće.
Porodica Čolaković broji dva člana, majku Taibu te sina Raifa. Žive u trošnoj kućici koja je stara više od 60 godina, te poprilično neuslovna za život. Prvi sprat je opremljen, ima tri sobe te kupatilo koje nije u funkciji, dok je drugi sprat potpuno neopremljen te time i neuslovan za život.
Majka Taiba nije zaposlena, i jedina primanja su im dječiji doplatak u visini od 10 KM na mjesečnom nivou. Pomoć komšija je prisutna te zahvaljujući njoj uspjeli su obezbjediti ogrev, potrebne udžbenike za malog Raifa te nešto osnovnih namirnica u proteklom periodu.
Dobili smo poziv od njihovih komšija i odazvali se..
Kada smo došli, i sami se uvjerili u stanje kakvo jeste, nismo ni trenutak razmišljali, već smo odmah porodicu Čolaković stavili u našu kategoriju za stalnu socijalnu skrb, te želimo zajedno sa Vama raditi na njihovom konačnom rješenju.

Potrebno im je dosta toga, počevši od osnovnih životnih namirnica, odjeće, meterijala za obnovu dijelova kuće kao i školski pribor za Raifa.. priuštimo im to !

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image Image

Image Image Image

Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Čolaković
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:23, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#16 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Žive u unajmljenoj kući u poprilično teškim uslovima za život. Nermin, bez zaposlenja kao i njegova supruga, te dvoje djece od kojih jedno još uvijek pohađa srednju školu. Život iako surov, porodici Uzunović nije skinuo osmijeh sa lica, niti na tren pokvario skladnu porodičnu harmoniju koja je itekako primjetna. Nermin, kako i sam kaže „radi sve i ne bježi od posla“ u što ne sumnjamo, pa tako u zadnje vrijeme radi na prikupljanju kartona, koje poslije prodaje te od toga u par dana ima zarade do 20 KM, što su jedina primanja ovoj četveročlanoj porodici.
I sami smo svjedoci bili susretljivosti komšija te za Nermina i njegovu porodicu imaju samo riječi hvale.

Osmijeh supruge Zehre nakon našeg ponovnog dolaska još jednom nam je ponovio zašto smo tu i zašto se predajemo ovom pozivu.

Za Zehru smo imali ono što joj je bilo jako potrebno, a to je lijek „Synocrom“. Naime Zehra je imala operaciju na koljenima i zbog koje je trenutno njena aktivnost svedena na minimum. Prema odluci doktora na pregledu 09.01. poslana je na kućno liječenje te joj je rečeno da u što skorije vrijeme mora odraditi ciklus fizikalnih terapija, kao i uzeti lijekove Lizotin te navedene injekcije koje su dosta skupe i jedna košta 58 KM, a Zehra takvih pet mora imati. Mi smo obezbijedili za prvi ciklus dvije injekcije a obećali smo, što ćemo i uraditi i ostala tri komada dostaviti im.

Ovim dobrim ljudima moramo pomoći, to nam je dužnost, svima nama !

Mi, Fondacija „Dobro srce“ raditi ćemo zajedno sa Vama na realizaciji konačnog rješenja za ovu porodicu i iskreno se nadamo uskoro obezbjediti im samoodrživo djelovanje.

Zahvaljujemo se porodici Uzunović na toplom dočeku !

Tokom prethodna dva dana smo također obišli naše prijatelje kojima smo bili u posjeti početkom prethodnog mjeseca (šest porodica) te im uručili pakete osnovnih životnih namirnica i odjeće koji će im sigurno koristiti u periodu koji je ispred nas.

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image

Image Image



Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Uzunović
Last edited by Dobro srce on 10/02/2014 17:05, edited 1 time in total.
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#17 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Još pri samom dolasku, nekih par kilometara od destinacije, zrak je postajao sve „teži“, mračniji i rjeđi, a nedugo zatim, bili smo tu i imali smo šta i vidjeti.
Postrojenje željezare samo 200-tinjak metara od nas, od porodice Livnjak koja tu provodi svoju svakodnevnicu i vjerujte da im je svaki udisaj težak.

Sedin, glava porodice, radi vanredne poslove, kad ga neko pozove. Trenutno sakuplja željezo i prodaje ga, ali prihodi su minimalni, i nedovoljni za osnovne potrebe ove porodice, a da ne govorimo o „luksuzu“ kao što su igračke za njihovu djecu. Osim toga, Sedin nam kaže da imaju i dječiji doplatak u iznosu od 35 KM i to su im jedina primanja.

„Radio bih sve, bilo šta !“, teškim glasom nam je ponavljao dok smo mu pravili društvo tokom uzimanja izvještaja.
Kuća, starije gradnje od 45m2, u dosta lošem stanju, instalacije stare i neispravne pa i kako sami kažu svakodnevno strahuju od požara. Imaju i mali komad zemlje nedaleko od kuće ali je zagađenje na tom nivou da im godinama ništa nije „rodilo“.
Najmlađi član, Omer trenutno boluje od bronhitisa, pa su im doktori iz zeničke bolnice savjetovali da dijete ne odrasta u tom okruženju, ali, jedino što imaju jeste to, ta mala kućica.

Lista za ono što im treba je predugačka, ali počet ćemo od namirnica, odjeće, higijene.. sve dok ne nađemo konačno rješenje za ovu porodicu !

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image

Image Image



Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Livnjak
JonJones24
Posts: 38
Joined: 27/01/2014 10:56

#18 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by JonJones24 »

Mislio sam da nije bitno, ali sad znam da jeste...svoje iskustvo moram podijeliti sa javnošću :)
Imao sam priliku razgovarati s jednim od članova fondacije i rekao mi je koji su to općenito ciljevi fondacije te i same dosadašnje akcije. Ono što mi je rekao svidjelo mi se, te sam i sam htio postati "dio" fondacije, ako je to bilo moguće i ako to dozvoljava moje slobodno vrijeme. Otišao sam u fondaciju (Skenderija 44) i imao sam šta vidjeti, sve mladi, fini, gostoprimivi momci. Jako lijepo su me primili, još jednom objasnili o čemu se radi u fondaciji i priznajem, svidjelo mi se. Volontirao sam par puta i bilo je jako lijepo i svaki put kad budem mogao odazvaću se na taj poziv. To moje iskustvo je doprinijelo da se sad osjećam kao član fondacije. Pozdrav svima :)
kimi_raikkonen
Posts: 11
Joined: 19/03/2013 21:14

#19 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by kimi_raikkonen »

JonJones24 wrote:Mislio sam da nije bitno, ali sad znam da jeste...svoje iskustvo moram podijeliti sa javnošću :)
Imao sam priliku razgovarati s jednim od članova fondacije i rekao mi je koji su to općenito ciljevi fondacije te i same dosadašnje akcije. Ono što mi je rekao svidjelo mi se, te sam i sam htio postati "dio" fondacije, ako je to bilo moguće i ako to dozvoljava moje slobodno vrijeme. Otišao sam u fondaciju (Skenderija 44) i imao sam šta vidjeti, sve mladi, fini, gostoprimivi momci. Jako lijepo su me primili, još jednom objasnili o čemu se radi u fondaciji i priznajem, svidjelo mi se. Volontirao sam par puta i bilo je jako lijepo i svaki put kad budem mogao odazvaću se na taj poziv. To moje iskustvo je doprinijelo da se sad osjećam kao član fondacije. Pozdrav svima :)
gledao sam bas ove slike i pocetak im je dobar, reci mi jel se moram najaviti na ovaj gore broj ili mogu doci kad zelim i imal nekih posebnih uslova za ukljucenje u rad??
JonJones24
Posts: 38
Joined: 27/01/2014 10:56

#20 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by JonJones24 »

kimi_raikkonen wrote:
gledao sam bas ove slike i pocetak im je dobar, reci mi jel se moram najaviti na ovaj gore broj ili mogu doci kad zelim i imal nekih posebnih uslova za ukljucenje u rad??
Svaki radni dan od 8h pa do 16h koliko sam ja skontao. Što se tiče uključivanja u rad same fondacije, nemaš posebnih uslova, sve će ti biti dosta jasnije kada odeš. Pozdrav :)
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#21 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

JonJones24 wrote:
kimi_raikkonen wrote:
gledao sam bas ove slike i pocetak im je dobar, reci mi jel se moram najaviti na ovaj gore broj ili mogu doci kad zelim i imal nekih posebnih uslova za ukljucenje u rad??
Svaki radni dan od 8h pa do 16h koliko sam ja skontao. Što se tiče uključivanja u rad same fondacije, nemaš posebnih uslova, sve će ti biti dosta jasnije kada odeš. Pozdrav :)
Hvala na pojašnjenju u naše ime. :)
Tako je, Fondacija "Dobro srce" je otvorena svakim radnim danom u periodu od 8h do 16h, te subotom u periodu od 9h do 13h, i u tom periodu nema potrebe za najavljivanjem. U svakom trenutku neko od naših suradnika će Vas ugostiti te upoznati sa radom i djelovanjem Fondacije. Što se tiče vanrednih termina, tj. onih poslije radnog vremena, za njih je potrebna najava i u svakom slučaju, mi ćemo svaki put izaći Vam u susret i sa zadovoljstvom produžiti naše radno vrijeme. :)
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#22 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Čovjek jednostavno nije mogao ostati ravnodušan posmatrajući taj srednjovječni bračni par iz daleka. Tako su jednostavno, skladno, puni razumijevanja i osjećaja djelovali jedno na drugo. Znali smo da nismo pogriješili adresu koja nam je data.
Zatekli smo ih ispred kuće, dok su uređivali svoje dvorište. Tu smo i zastali na tren, a onda nam je prišla gospođa Mujesira, i pozvala nas u kuću.
Iako nemaju zaposlenja, te su im jedina primanja Fajikova penzija u iznosu od 75 KM, a i imaju i velikih zdravstvenih problema, iako je lista stvari koje su im neophodne za njihovo normalno funkcionisanje predugačka, njihov dom ne odiše tim nedostatcima. Mujesira, velika radnica i žena koja je sav svoj život predala porodici, održava ga „bogatim“ i ispunjava onim, što i nama samima fali iako živimo u svijetu u kojem nam hrana, odjeća, obuća, režije.. ne predstavljaju problem !
I sama nedavno prebrodila operaciju karcinoma dojke, te se vratila porodičnim obavezama i brizi o suprugu Fajiku koji je u ne tako dalekoj prošlosti bio pogođen nizom moždanih udara, te mu je govorna mogućnost drastično umanjena, također i mogućnost kretanja svedena na minimum. Time su oboje onemogućeni za rad i preživljavaju od penzije te povremenih dnevnica koje sin Ismet zaradi radeći vanredne fizičke poslove.
Imaju i 300m2 zemlje te od nje imaju osnovno povrće ali kako i sami kažu „brašna nestane jako brzo“, te u trenutku naše posjete imali su čitavih 500 grama !

Učinimo im svakodnevnicu lakšom i jednostavnijom.

Pridružite nam se i učinimo dobro, ono dobro koje živi u nama, ono dobro koji će omogućiti miran san, jutro, dan ovim ljudima.

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image

Image Image


Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za porodicu Ćosić
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#23 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

„Čuvamo vas kao malo vode na dlanu“, i vjerujte, u to smo se i sami uvjerili danas tokom naše posjete.

Naime, radi se o sloganu JU „Dom za stara i iznemogla lica“ iz Goražda koji su nam se nedavno obratili sa molbom za donaciju stvari koje su im nužne za normalan rad i funkcionisanje samog doma, te svih onih koji borave u njemu.
Nakon prvog izvještaja koji smo uradili, danas smo im i uručili početni dio naše pomoći, dvadeset paketa odjeće koji će iskreno se nadamo zadovoljiti njihove potrebe za naredni period u tom segmentu.

Proveli smo neko vrijeme sa upravnikom, sestrama kao i svim tim našim „nanama, dedama, bakama, djedovima„ kako god želite, i osjetili njihovu sreću, radost i ushićenost radi dolaska nekoga, bilo koga novoga, a koji je tu zbog njih, jer i sam upravnik kao i svi uposlenici su tu svakodnevno i daju svoj maksimum da bi im savkodnevnicu učinili što jednostavnijom i lakšom.

Zatekli smo ih na ručku i ne želeći ih ometati, samo smo posmatrali sa strane, a poslije im i uručili našu donaciju. Pronašlo se tu za svakoga ponešto.. trudili smo se da niko ne dobije manje u odnosu na drugoga, a njihove suze su nam potvrdile da smo položili ispit pri odabiru odjeće.

Također, tokom naše posjete i ozvaničili smo suradnju sa JU „Dom za stara i iznemogla lica“ te početkom sljedećeg mjeseca isporučiti ćemo im hranu, neophodne higijenske preparate te pelene, koje im kako sam upravnik kaže predstavljaju veliki problem, jer ih nemaju dovoljno.

Ovim putem Vas pozivamo da se priključite našoj akciji i budete dio projekta suradnje sa ovom ustanovom.

I ne zaboravite.. „i roditeljima dobročinstvo činite“ !

Naš trud i rad će nam sigurno biti višestruko vraćen !

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Raiffeisen Bank dd :1610000110740061
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391610000110740061
Svrha uplate: Za JU "Dom za stara i iznemogla lica" - Goražde
Entente cordiale
Posts: 8
Joined: 11/02/2014 13:06

#24 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Entente cordiale »

Svaka čast ljudima koji su se odlučili pokrenuti fondaciju koja je humanitarnog karaktera i onima koji se priključuju istoj, jer takva pomoć je zaista svugdje potrebna a posebno u našoj Bosni i Hercegovini.

S obzirom da imam krug ljudi oko sebe koji se trude biti aktivni donatori u nekim organizacijama međutim čiji rad nažalost i nije toliko uspješan, voljela bih da znam nešto više o donatorstvu u Vašoj fondaciji "Dobro srce" ?
User avatar
Dobro srce
Posts: 97
Joined: 12/01/2014 22:29
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

#25 Re: Fondacija "Dobro srce"

Post by Dobro srce »

Entente cordiale wrote:Svaka čast ljudima koji su se odlučili pokrenuti fondaciju koja je humanitarnog karaktera i onima koji se priključuju istoj, jer takva pomoć je zaista svugdje potrebna a posebno u našoj Bosni i Hercegovini.

S obzirom da imam krug ljudi oko sebe koji se trude biti aktivni donatori u nekim organizacijama međutim čiji rad nažalost i nije toliko uspješan, voljela bih da znam nešto više o donatorstvu u Vašoj fondaciji "Dobro srce" ?
Fondacija „Dobro srce“ će većinski temeljiti svoj rad na donacijama, a i ostalim prihodima koji su stečeni kroz ostvarivanje ciljeva a koji su u skladu sa zakonom i Statutom same Fondacije.
Mi smo u našim dogovorima sa UO napravili plan i program rada sa donatorima, kojima smo se odlučili obraćati postepeno, pa tako imamo:
donatore koje će činiti jaka mreža ljudi koji će donirati minimalne iznose na mjesečnom nivou, a koja će se piramidalnom šemom konstantno širiti, i time stvarati fond i „sigurnu banku“, koja će svojim kapacitetom moći pokriti najteže slučajeve svih kategorija, u bilo kojem trenutku
zatim pravna lica, mini poduzeća i velike firme, korporacije koje će same moći pokriti većinu ili cijeli slučaj sa kojim im se Fondacije obrati
također donatore na polju donacija u vidu hrane, odjeće, obuće, građevinskog materijala i školskog pribora, koji će se prikupljati na sedmičnom i mjesečnom nivou, i pojedinačnim donacijama, koje će se poslije spremati u naša skladišta, a nakon informacija sa terena, otpremati pojedincima i porodicama kojima je potrebna takva pomoć
fondovima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i fondovima Evropske unije također planiramo se obratiti sa određenim projektima, od društvene koristi, i time finansirati izgradnju i rad istih
i planiramo uspostaviti suradnju sa dijasporom a time i lokalnim udruženjima a sve u svrhu ostvarivanja ciljeva Fondacije


Sa svim donatorima će se raditi na principu internog ugovora, bilo to jednokratna pomoć ili obavezivanje donacijama na mjesečnom nivou, u bilo kojem vidu doniranja i svaki rad će biti i više nego transparentan (putem našeg mail servera donatori će se ažurno obavještavati o završenim akcijama i tekućim, kao i planovima, također donatorske skupštine koje će biti održavane ako Bog da na dan osnivanja Fondacije, a na kojima će moći prisustvovati svi donatori, suradnici, volonteri, kao i oni koje će zanimati šta smo mi to sve uradili u prethodnoj godini) jer nama je u interesu da svi vi, koji ste danas tu, a i sutra vaše porodice, prijatelji, poznanici, njihovi prijatelji, porodice i tako dalje.. budu dio nas, dio ovog projekta koji je iznad svakog drugog !

Hvala Vam.

S poštovanjem,

Fondacija "Dobro srce" :)
Post Reply