Hallal Olsunzipoo wrote:Ne mogu ti ja ovo citati, halali
Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Occasionally
#1626 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
- luckylaka
#1627 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@Occasionally dobro se razumijes u ovakve stvari pa me interesuje jedno.Danas malo pogledao utakmicu Real-Gremio(prije nje na istom stadionu odigrana utakmica za trece mjesto),nakon utakmice stadion tj.teren je izgledao kao da niko na njega nije nogom stupio.Nevjerovatno da nakon 180 minuta igre teren izgleda ko tepih.Ok ,znam da taj stadion kosta milione i milione ali da bas skoro ne osjeti dvije odigrane utakmice je nevjerovatno
-
SARAJEVO pitam
- Occasionally
#1629 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@luckylaka
Nivo moje ekspertize je zasnovan prvenstveno na činjenici da kao navijač Želje imam i obavezu da u nečemu pridonesem pored ulaznice, grla i dlanova. To nešto je i zainteresovanost za infrastrukturom FK Željezničara jer koliko nam taj segment nedostaje i koliko je stagnirao se najbolje vidi kroz činjenicu da smo dostigli kategoriju 3 UEFA za stadione a sa druge strane ta zebnja da ćemo morati gledati Atletico sa nekih drugih tribina.
Da odgovorim.
Utakmica Real – Germio Club World Cup 2017 od 16.12.2017.godine
Sa utakmice..

Šta kaže Wiki o stadionu..

Trava je fokus priče.
Surface Mixto Hybrid Grass Technology
http://www.mixtosystem.com/en/
Mixto is a reinforced natural grass system incorporating hybrid technology deriving from a mix of natural and artificial grass.
- Sistem ojačane prirodne trave koji uključuje hibridnu tehnologiju dajući mix prirodne i vještačke trave.

Šta FIFA kaže o vještačkoj travi
https://football-technology.fifa.com/en ... ball-turf/
Ukratko, preporučljiva i dozvoljena samo ona izrađena po standardu a kao što je rečeno preporučuje se u zatvorenim dvoranama.
Na stadionima UEFA se sve više uvodi vještačka trava po obodima terena tj aut linije i iza gola. Zašto? Pa valjda zato što tamo ima malo sunca ili nikako a vještačka trava ga ne treba. Pogledajte Bernabeo ponovo i obratite pažnju na sjenku.
A kako to izgleda kada se "štedi". Ista Liga. Klub manje više dobrostojeći u odnosu na Real i spreman da ulaže u teren.
FC Sevilla. Stadion sa nadimkom "Bombonjera".
Ostao mi je upečatljiv meč sa Romom. Prijateljski, odigran ljetos. Evo par slika sa stanjem terena.

Ima i jedna scena koju ne mogu da dokumentujem sada a prikazuje klizeči start i posljedice na teren. Skoro metar duga parnica, isto kao da je neko Itison isparao i okrenuo naopako.
Šta kaže Wiki..

Odlučili se ljudi za travu. Obilje sunca imaju u Andaluziji.

To je nadam se odgovor na tvoje pitanje i rezultat Hibrid ( primjesa vještačke) trave i obične trave.
Uzgred, to je Španija. Padavina veoma malo ( drenaža je obavezujuća kako god) ali su i oni vjerovatno grijanje sproveli. Kako to izgleda u pripremi..
Slika iz Evrope.

Hvala za upit. Izvini me što odmah ne odgovorih (posao Drug) a ovo je ujedno i dobar odgovor za raju što misli da je Željo kadar sam da plati jedan ovakav teren. Također ova korelacija Real Sevilla je i dobar pokazatelj zašto Sevilla nije išla na Hybrid travu. Vjerovatno su se vodili procjenom da nikad ne bi imali punu iskorištenost potencijala takve podloge.
Nivo moje ekspertize je zasnovan prvenstveno na činjenici da kao navijač Želje imam i obavezu da u nečemu pridonesem pored ulaznice, grla i dlanova. To nešto je i zainteresovanost za infrastrukturom FK Željezničara jer koliko nam taj segment nedostaje i koliko je stagnirao se najbolje vidi kroz činjenicu da smo dostigli kategoriju 3 UEFA za stadione a sa druge strane ta zebnja da ćemo morati gledati Atletico sa nekih drugih tribina.
Da odgovorim.
Utakmica Real – Germio Club World Cup 2017 od 16.12.2017.godine
Sa utakmice..

Šta kaže Wiki o stadionu..

Trava je fokus priče.
Surface Mixto Hybrid Grass Technology
http://www.mixtosystem.com/en/
Mixto is a reinforced natural grass system incorporating hybrid technology deriving from a mix of natural and artificial grass.
- Sistem ojačane prirodne trave koji uključuje hibridnu tehnologiju dajući mix prirodne i vještačke trave.

Šta FIFA kaže o vještačkoj travi
https://football-technology.fifa.com/en ... ball-turf/
Ukratko, preporučljiva i dozvoljena samo ona izrađena po standardu a kao što je rečeno preporučuje se u zatvorenim dvoranama.
Na stadionima UEFA se sve više uvodi vještačka trava po obodima terena tj aut linije i iza gola. Zašto? Pa valjda zato što tamo ima malo sunca ili nikako a vještačka trava ga ne treba. Pogledajte Bernabeo ponovo i obratite pažnju na sjenku.
A kako to izgleda kada se "štedi". Ista Liga. Klub manje više dobrostojeći u odnosu na Real i spreman da ulaže u teren.
FC Sevilla. Stadion sa nadimkom "Bombonjera".
Ostao mi je upečatljiv meč sa Romom. Prijateljski, odigran ljetos. Evo par slika sa stanjem terena.

Ima i jedna scena koju ne mogu da dokumentujem sada a prikazuje klizeči start i posljedice na teren. Skoro metar duga parnica, isto kao da je neko Itison isparao i okrenuo naopako.
Šta kaže Wiki..

Odlučili se ljudi za travu. Obilje sunca imaju u Andaluziji.

To je nadam se odgovor na tvoje pitanje i rezultat Hibrid ( primjesa vještačke) trave i obične trave.
Uzgred, to je Španija. Padavina veoma malo ( drenaža je obavezujuća kako god) ali su i oni vjerovatno grijanje sproveli. Kako to izgleda u pripremi..
Slika iz Evrope.

Hvala za upit. Izvini me što odmah ne odgovorih (posao Drug) a ovo je ujedno i dobar odgovor za raju što misli da je Željo kadar sam da plati jedan ovakav teren. Također ova korelacija Real Sevilla je i dobar pokazatelj zašto Sevilla nije išla na Hybrid travu. Vjerovatno su se vodili procjenom da nikad ne bi imali punu iskorištenost potencijala takve podloge.
Last edited by Occasionally on 17/12/2017 22:08, edited 1 time in total.
-
Itsoktobealone
#1630 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@Occasionally pa šta ti onda misliš da bi Grbavica najviše trebala u pogledu terena tj. koji tip za maksimalnu iskorištenost? I koliko bi to koštalo upravu?
- luckylaka
#1631 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@Occasionally.Igrom slucaja bio sam na stadionu u Barseloni ,Valensiji,Sosijedadu i covjek stekne dojam da bi mogao sici na teren i da pase
onu travu ali pnp juce na finalu Reala i onih onamo je cudo od terena.IE sad jedna druga stvar.Da li je za Zelju bilo bolje da je pola para od tribine ulozio u teren .Ili ono sto sam vec pitao ...da je dio para od tribine ulozio u igrace koji bi Zelju malo pogurali u europi i samim tim zaradili i za tribine i za teren.Ili zasto se Sirbegovicu nije dalo da radi stadion kada se nudio.
- Occasionally
#1632 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@Itsoktobealone
Da ne bih zbunjivao tebe a ni ostale forumaše sa postovima koji govore s jedne strane o potpunoj rekonstrukciji terena i sa punim iznosom (smatram da bez 2,5 - 3 mil. ne može) a sa druge o nekom polovičnom pristupu gdje bi se iskoristio (obečani) novac Kantona a to je 500 K, opet ukazujem na ovo..
Solucija broj 1.
Čekati odluku UEFA komisije o izboru stadiona koji bi bio dom A reprezentaciji i izvuči max iz njihovog fonda. Da li je to puni iznos ili participacija,
vidjećemo uskoro jer početkom godine FS BiH mora imati delegiran stadion. Prvi kvalifikacioni mečevi, doduše Lige nacija su u Septembru-Novembru
a znamo kakav nam je bio ishod tj uslovnost terena sa Belgijom. Derby da ne spominjemo.
Solucija broj 2.
Negdje u Maju, ako već Grbavica otpadne iz izbora (pogledaj onu tabelu u predzadnjem postu) "možemo", mada ja lično ne bih, uzeli tih 500 K, skinuli
travu, koliko toliko nabili zemju čisto radi što ravnije podloge, nanijeli sloj zemlje neophodne da se primi busen, dopremili (već naručenu) travu sa
busenom od nekih 3 cm, položili je i zatim s onim već navedenim mašinama izvršili "čepiranje" sa svrhom poboljšanja propusnosti gornjih slojeva ka
drenaži koja možda nam više i nije u funkciji. Samo demontaža trave i postavka novog busena je 400 000 KM.
I to bi bila improvizacija jer se drenaže ne bi ni dotakli a znamo u kakvom klimatskom podneblju živimo.
Nadalje, šta sa Grijanjem? Pitaju se ljudi zašto nije radilo u meču Čelik Zrinjski? Evo slike sa rekonstrukcije Bilinog..

Drug moram nakratko otići sa foruma ali ti ostajem dužan ovo za grijanje.
To be continued
Da ne bih zbunjivao tebe a ni ostale forumaše sa postovima koji govore s jedne strane o potpunoj rekonstrukciji terena i sa punim iznosom (smatram da bez 2,5 - 3 mil. ne može) a sa druge o nekom polovičnom pristupu gdje bi se iskoristio (obečani) novac Kantona a to je 500 K, opet ukazujem na ovo..
Solucija broj 1.
Čekati odluku UEFA komisije o izboru stadiona koji bi bio dom A reprezentaciji i izvuči max iz njihovog fonda. Da li je to puni iznos ili participacija,
vidjećemo uskoro jer početkom godine FS BiH mora imati delegiran stadion. Prvi kvalifikacioni mečevi, doduše Lige nacija su u Septembru-Novembru
a znamo kakav nam je bio ishod tj uslovnost terena sa Belgijom. Derby da ne spominjemo.
Solucija broj 2.
Negdje u Maju, ako već Grbavica otpadne iz izbora (pogledaj onu tabelu u predzadnjem postu) "možemo", mada ja lično ne bih, uzeli tih 500 K, skinuli
travu, koliko toliko nabili zemju čisto radi što ravnije podloge, nanijeli sloj zemlje neophodne da se primi busen, dopremili (već naručenu) travu sa
busenom od nekih 3 cm, položili je i zatim s onim već navedenim mašinama izvršili "čepiranje" sa svrhom poboljšanja propusnosti gornjih slojeva ka
drenaži koja možda nam više i nije u funkciji. Samo demontaža trave i postavka novog busena je 400 000 KM.
I to bi bila improvizacija jer se drenaže ne bi ni dotakli a znamo u kakvom klimatskom podneblju živimo.
Nadalje, šta sa Grijanjem? Pitaju se ljudi zašto nije radilo u meču Čelik Zrinjski? Evo slike sa rekonstrukcije Bilinog..

Drug moram nakratko otići sa foruma ali ti ostajem dužan ovo za grijanje.
To be continued
- Occasionally
#1633 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@luckylaka
Mislim da sam odgovorio sa ovim prema @Itsoktobealone
Mislim da sam odgovorio sa ovim prema @Itsoktobealone
-
archi_a
#1634 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Jel ovo novinarska shuplja sa sređivanjem vanjskog izgleda sjeverne tribine ili da se radujemo sa razlogom? 
- Occasionally
#1635 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@Itsoktobealone
Ostadoh dužan za ovo oko grijanja na Bilinom. Neću dugo, obećavam.

Zašto nije radilo grijanje? Odmah uslijedili komentari tipa "nije ni istalisano", "nešto nedostaje", "skupo Općini da uključi za ovakvu utakmicu", "ne radi Grijanje-Toplane u Zenici", "mora se ugasiti sistem 60 minuta prije tekme- sigurnosti radi" i slično.
Ako je nešto plaćeno treba i da radi. Dato je 1,5 mil KM. Ima ta solucija kao i kod Marakane da su oni još 2008. ugradili grijače ali neophodnu Kotlove, Pumpu i punjenje sistema ne. Čekali su utakmicu "sa punim potencijalom" gdje če se ta dodatna investicija Grijanja i isplatiti. Dodatno iskeširali 800 000 KM za ovo navedeno i 50 000 Antifriza.
Ali prvo pogledajte ove dvije slike

Slično ? Ma ni nalik.
Uporedite ove dvije

Liči li sada?
Kako neće kada je isti sistem. Električno grijanje. Ništa UEFA standard za klimu Balkana.
Ne vjerujete?

Evo linka..
http://www.fenixgroup.cz/en/heating-pla ... bul-turkey
Istanbul. Mediteran. Kakav snijeg ba..
E zamisli da mi ovako uradimo a hoćemo reprezentaciju da ugostimo.
Ko ubuduće bude zagovarao vlastitu investiciju za rekonstrukcijom terena Grbavice i navodio da to ne košta više od Milion e pa onda stvarno...
Ostadoh dužan za ovo oko grijanja na Bilinom. Neću dugo, obećavam.

Zašto nije radilo grijanje? Odmah uslijedili komentari tipa "nije ni istalisano", "nešto nedostaje", "skupo Općini da uključi za ovakvu utakmicu", "ne radi Grijanje-Toplane u Zenici", "mora se ugasiti sistem 60 minuta prije tekme- sigurnosti radi" i slično.
Ako je nešto plaćeno treba i da radi. Dato je 1,5 mil KM. Ima ta solucija kao i kod Marakane da su oni još 2008. ugradili grijače ali neophodnu Kotlove, Pumpu i punjenje sistema ne. Čekali su utakmicu "sa punim potencijalom" gdje če se ta dodatna investicija Grijanja i isplatiti. Dodatno iskeširali 800 000 KM za ovo navedeno i 50 000 Antifriza.
Ali prvo pogledajte ove dvije slike

Slično ? Ma ni nalik.
Uporedite ove dvije

Liči li sada?
Kako neće kada je isti sistem. Električno grijanje. Ništa UEFA standard za klimu Balkana.
Ne vjerujete?

Evo linka..
http://www.fenixgroup.cz/en/heating-pla ... bul-turkey
Istanbul. Mediteran. Kakav snijeg ba..
E zamisli da mi ovako uradimo a hoćemo reprezentaciju da ugostimo.
Ko ubuduće bude zagovarao vlastitu investiciju za rekonstrukcijom terena Grbavice i navodio da to ne košta više od Milion e pa onda stvarno...
- Ricken
#1636 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Nije šuplja, prilika za dodatnu zaradu, na atraktivnoj lokaciji. Vjerujem da će pomoći u privlačenju i glavnog sponzora.archi_a wrote:Jel ovo novinarska shuplja sa sređivanjem vanjskog izgleda sjeverne tribine ili da se radujemo sa razlogom?
- UnKnownBA
#1637 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Mislim da je bacanje para (500k KM od kantona) na zamjenu travnjaka ako se neće uraditi kompletna rekonstrukcija (nova drenaža, grijači). Mi imamo već takav teren i gotovo ništa nećemo dobiti zamjenom travnjaka osim možda kvalitetniju travu koja će za par snjegova biti uništena ako se on bude čistio na način na koji ga čistimo tj lopatama. Drenaža očito ne valja, voda ostaje na površini, što se moglo vidjeti na onoj utakmici reprezentacije a grijači su neophodni u ovakvim vremenskim uslovima u Sarajevu da bi se taj travnjak koliko toliko očuvao.
Mrsko mi čitati ovolike postove, nešto sam tek tako površno pročitao ... tebi je bolje da sastaviš kakav kvalitetan mail i da pošalješ klubu nego što nama ovdje pišeš. Složio bih se sa tim što pišeš da se te pare trebaju bolje iskoristiti ali to ovdje pisati nama ne pije vode. Ko zna možda bi taj mail neko i pročitao u klubu pa da se probaju tražiti pare od UEFA-e kada već lokalna zajednica učestvuje (što je preduslov da UEFA učestvuje) pa da se teren (što je plus za učešće UEFA-e jer se ne koristi u komercijalne svrhe) uradi kako treba.
Samo vratite film par sezona i pogledajte šta su uradili oni u Lukavici kada su zamijenili travnjak. Samo pare bacilli! Nema ništa od pvršne rekonstrukcije, ili kako treba ili nikako. Bolje za te pare krov napraviti na istoku nego ih baciti na pokušaj renoviranja terena.
Mrsko mi čitati ovolike postove, nešto sam tek tako površno pročitao ... tebi je bolje da sastaviš kakav kvalitetan mail i da pošalješ klubu nego što nama ovdje pišeš. Složio bih se sa tim što pišeš da se te pare trebaju bolje iskoristiti ali to ovdje pisati nama ne pije vode. Ko zna možda bi taj mail neko i pročitao u klubu pa da se probaju tražiti pare od UEFA-e kada već lokalna zajednica učestvuje (što je preduslov da UEFA učestvuje) pa da se teren (što je plus za učešće UEFA-e jer se ne koristi u komercijalne svrhe) uradi kako treba.
Samo vratite film par sezona i pogledajte šta su uradili oni u Lukavici kada su zamijenili travnjak. Samo pare bacilli! Nema ništa od pvršne rekonstrukcije, ili kako treba ili nikako. Bolje za te pare krov napraviti na istoku nego ih baciti na pokušaj renoviranja terena.
-
vryzas
#1638 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Mislio sam na varijantu da se uradi samo drenaza u prvoj fazi. Drenaza je vjerovatno najveci problem, a ako bas nemamo cijelu cifru zaokruzenu, onda se mozda moze uraditi u segmentima. Odraditi drenazu(nece propasti), a kvalitetnu travu@vrzyas .. Teren se zbog troskova moze raditi u segmentima. Tribinu ne mozes, a kosta 3-4-
7-10 puta vise.
- Kako u segmentima? Uradimo jedan šesnesterac pa drugi. Odemo de centra pa malo aut oko aut linije!! Ne kontam. Ozbiljno. Očekujemo prilog
sa šemama terena gdje je to urađeno.
- Charuga
- Globalni moderator
#1639 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
I ja mislim da je drenaža trenutno prioritet broj jedan. Ako nema novca za grijače, daj barem dobru drenažu ...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1640 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
SM
"Nećemo se baviti malim stvarima. Ili ćemo raditi kako treba ili nećemo nikako".

"Nećemo se baviti malim stvarima. Ili ćemo raditi kako treba ili nećemo nikako".
- studiorum_tuzlaensis
#1641 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
nije još ni onih odobrenih 200.000 KM koldžinih leglo za 2017., a ističe godina.
Ovih 500.000 daj Bože ikad da dočekamo
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1642 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Budžet grada za 2018 planira 200.000 KM za izgradnju južne tribine.studiorum_tuzlaensis wrote:nije još ni onih odobrenih 200.000 KM koldžinih leglo za 2017., a ističe godina.
https://gradskovijece.sarajevo.ba/dnevn ... 18-godinu/
Pozdrav.
- studiorum_tuzlaensis
#1643 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Zar ti novci nisu za Istok.sabina1 wrote:Budžet grada za 2018 planira 200.000 KM za izgradnju južne tribine.studiorum_tuzlaensis wrote:nije još ni onih odobrenih 200.000 KM koldžinih leglo za 2017., a ističe godina.
https://gradskovijece.sarajevo.ba/dnevn ... 18-godinu/
Pozdrav.
LP
- UnKnownBA
#1644 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Malo ste pobrkali ... Koldžinih 200 000 KM su opštinska sredstva, to su gradska a od kantona ide 500 000 KM.
-
vryzas
#1645 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
UnKnownBA wrote:Malo ste pobrkali ... Koldžinih 200 000 KM su opštinska sredstva, to su gradska a od kantona ide 500 000 KM.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1646 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
I Grad izdvaja 200.000 KM za izgradnju JUŽNE tribine.vryzas wrote:UnKnownBA wrote:Malo ste pobrkali ... Koldžinih 200 000 KM su opštinska sredstva, to su gradska a od kantona ide 500 000 KM.
Pozdrav.
-
vryzas
#1647 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Kanton Sarajevo 500 za teren na Grbavici i na Kosevu, Grad Sarajevo 200 za JUG, Opstina NS 200 za istok cini mi se...
- Charuga
- Globalni moderator
#1648 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Opštinskih 200.000 KM iz 2017. godine sele u 2018. godinu ... 
-
zipoo
#1649 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
Moze li se ovo od grada i opstine presaltati na teren ?
- UnKnownBA
#1650 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica
@sabina1 Da ali ste se malo zbunili jer @studiorum_tuzlaensis misli na pare od opštine koje su bile za istočnu tribinu a ti govoriš o parama od grada koje su naijenjene za južnu tribinu. U pravu ste oboje!
Kada smo već kod toga, odakle ova cifra od 500 000 KM Želji od kantona? Upravo sam gledao budžet kantona pod jednom jedinom stavkom stoji ...
Kada smo već kod toga, odakle ova cifra od 500 000 KM Želji od kantona? Upravo sam gledao budžet kantona pod jednom jedinom stavkom stoji ...
I to je sve, a ako u obzir uzmemo da pola ide za Koševo onda nećemo dobiti 500k KM.22 01 0001 22010001 614100 MAL001 081F Uređenje sportskih terena u Kantonu Sarajevu 500.000
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... s_2018.pdf