Odluka opcinskog vijeca?redhat wrote: ↑16/05/2026 15:44Onda kad je potpisan ugovor o izgradnji južne tribine.Chmoljo wrote: ↑15/05/2026 10:28ovo me interesuje btw. kada je željina imovina proglašena imovinom od javnog interesa?redhat wrote: ↑14/05/2026 20:48 Ne može pojedinac, na osnovu ugovora i statuta dobit pod upravljanje, kontrolu i raspolaganje imovinu vrijednu preko 30 mil KM koja je tim činom proglašena imovinom od javnog interesa. Imovinu u koju je država upravo skrkala 5 miliona KM javnih sredstava. Ministar možda jeste šupak, ali u ovom slučaju on štiti javni interes.
FK Željezničar
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#92201 Re: FK Željezničar
-
redhat
#92202 Re: FK Željezničar
Izgradnju finansira KS, općina je samo tehničko tijelo koje implementira odluku Vlade ks
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#92203 Re: FK Željezničar
Nije tribina vlasništvo Opstine ili Ministarstva, nego Zelje.
- kakotakonikako
#92204 Re: FK Željezničar
DaBogda ti Jelicu sve pomrlo. 
- Chmoljo
#92205 Re: FK Željezničar
Pa?
Gdje pise da je imovina time postala javni interes?
-
redhat
#92206 Re: FK Željezničar
Rekonstrukcoija Južne tribine je obrazložena: "Stadion Grbavica predstavlja sportsku infrastrukturu i imovinu od posebnog društvenog i javnog značaja za lokalnu zajednicu i razvoj sporta u FBiH".
Zakonom o sportu definisano je da sportski objekti koji se koriste za takmičenja od značaja za lokalnu zajednicu, kanton ili državu, mogu biti proglašeni objektima od javnog značaja (znamo da reprezentativne selekcije nastupaju na Grbavici, a igraju se još europska takmičenja i premijer liga).
Odlukom općine NS iz decembra 2024. godine na osnovu omladinske škole, klub kao pravno lice je uvršten u godišnji budžet i dobija status udruženja od značaja za tu lokalnu zajednicu.
Ako misliš da ću ti citirati neku posebnu odluku, neću jer nema pristup takvim podacima, ali ne treba biti posebno promućuran da bi se shvatio osnov izdvajanja sredstava.
- Chmoljo
#92207 Re: FK Željezničar
Ne treba. Ali isto tako treba i znati da je jedno kada se u zakon uvrsti da je nesto od javnog interesa, a nesto sasvim drugo kada se obrazlaze trosenje sredstava iz budzeta. Da ne govorim da javni interes i javni znacaj nisu sinonimi.redhat wrote: ↑17/05/2026 00:38Rekonstrukcoija Južne tribine je obrazložena: "Stadion Grbavica predstavlja sportsku infrastrukturu i imovinu od posebnog društvenog i javnog značaja za lokalnu zajednicu i razvoj sporta u FBiH".
Zakonom o sportu definisano je da sportski objekti koji se koriste za takmičenja od značaja za lokalnu zajednicu, kanton ili državu, mogu biti proglašeni objektima od javnog značaja (znamo da reprezentativne selekcije nastupaju na Grbavici, a igraju se još europska takmičenja i premijer liga).
Odlukom općine NS iz decembra 2024. godine na osnovu omladinske škole, klub kao pravno lice je uvršten u godišnji budžet i dobija status udruženja od značaja za tu lokalnu zajednicu.
Ako misliš da ću ti citirati neku posebnu odluku, neću jer nema pristup takvim podacima, ali ne treba biti posebno promućuran da bi se shvatio osnov izdvajanja sredstava.
Da te prosvijetlim - udruzenja mogu imati svoju imovinu. To sto kanton ulaze, ulaze jer misli da ce oploditi ta ulaganja na posredan nacin. Kroz rad udruzenja.
Kao sto su majke srebrenice jedno vrijeme bile od drustvenog znacaja pa bile na budzetu.
Je li kanton raspolagao njihovom imovinom zbog toga?
Mislim da si povezao stvari koje nemaju vezu jedno sa drugim, jer ispada da se zbog jedne tribine neko mimo udruzenja pita za ostatak cijele imovine. Ko? Opcina, kanton, federacija? Pod kojim uslovima? Kako se odlucuje?
Je li svako ko je kupio desetogodisnju kartu za istok ima upravljacka prava?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#92208 Re: FK Željezničar
Proglase mi kucu od javnog značaja i ne smijem je prodati. U kojem to filmu ima? Ni u crtanom.
- Chmoljo
#92209 Re: FK Željezničar
Pa ono, ima i za to rezim. Ako se planira praviti sadrzaj koji je od kljucnog interesa za siru drustvenu zajednicu, provede se postupak i izvrsi se eksproprijacija.sime_cipol wrote: ↑17/05/2026 01:04 Proglase mi kucu od javnog značaja i ne smijem je prodati. U kojem to filmu ima? Ni u crtanom.
Ali kljucno je provede se postupak.
Zato pitam, kojom odlukom, zakonom, kojom procedurom i ko je odlucio da je imovina fk zeljeznicar od drustvenog znacaja i da ima poseban rezim kojim se moze raspolagati istom.
- ultima_palabra
#92210 Re: FK Željezničar
Ma nema to veze s vezom, ono je proizvoljno tumacenje (da se najblaze izrazim). Da je tako, ministarstvo bi dalo rjesenje o odbijanju i to navelo kao razlog. Baska sto ulaze KS, a ministarstvo koje "stiti javni interes" na nivou FBiH. Treca stvar, statutom se strateskom partneru ne daje imovina kluba na raspolaganje, bar koliko javnost zna.