Ali problematično je što u kontekstu ocjenjivanja trenera mi ne možemo posmatrati izolovano njegovu poziciju, nego je potrebno uzeti u obzir još 10 faktora.
Fakat ne mislim da je Čala toliki problem, ali klub mora imati jasno opredjeljenje šta želi da napravi.
Možda je smiješno porediti, ali čovječe, ljudi vani dovode i smjenjuju trenere na osnovu toga da li igraju atraktivan ili neatraktivan fudbal. Mi nemamo apsolutno nikakvu viziju po pitanju toga.
Prvi korak bi trebao biti definisanje dugoročnih klupskih ambicija. Kako želimo rasti u narednom periodu kao klub?
Drugi korak bi trebao biti definisanje stila fudbala. Da li želimo igrati atraktivno pod svaku cijenu i razviti fudbalsku filozofiju po kojoj ćemo biti poznati?
Treći korak bi trebao biti definisanje kratkoročnih ambicija. Da li je cilj za narednu sezonu osvajanje trofeja?
Četvrti korak je definisanje igračkog kadra. Da li želimo da stvorimo ekipu baziranu na mladim igračima ili starohanima koji su tu kratkoročno da se postigne rezultat?
Može se ovih koraka napisati još kamaru, ali po mom mišljenju, bez jasne definicije prvog koraka, sve ostalo je tapkanje u mjestu i lupanje gluposti. A mi definitivno nismo prvi korak nikad riješili.
Usudio bih se reći da se nama vizija po pitanju dugoročnog razvoja svodila na to da nađemo investitora u stilu "Lahko ćemo kad se to riješi". A kad smo riješili tek je tad nastao problem u stilu "Šta sad?"
Možemo mi ovako gurati decenijama, nije problem, u 70 godina smo pet puta bili državni prvak, predeverat ćemo tu i tamo pokoju titulu.
Meni titule nisu čak nisu ni najbitnija stvar, bitnije mi je da imamo identitet, filozofiju i viziju.
Ovo što rade Željezničar i Zrinjski je također sve kratkoročnog karaktera, neće njima jedna titula donijeti ništa, kao što Zrinjskom nisu donijele one iz 2014. i 2016. godine. Svake godine ide naredno dokazivanje.
Ali kad bi bilo vizije, pa kad bi neki direktor za 30 godina kad se penzioniše pogledao unazad na svoj rad i rekao, stvorili smo xy reprezentativaca, uvijek smo bili vjerni toj i toj viziji, širili smo te i te vrijednosti...
Odoh daleko, izvinjavam se ako nekom smeta ovo moje pisanje, jednostavno mi se ne sviđa gdje idemo kao klub. Tj. gdje ne idemo
I u svemu tome, mislim da i Čala, Zijo i slični ljudi njima imaju mjesta, ali moraju im se dati jasnije smjernice, ne možeš im dati ekipu i reći eto vam, radite. To nije način.