Sad se postavlja pitanje odkud pare Laktašima ako nema Borac ili Radnik. Ipak ja mislim da više para ima u Banja Luci i Bijeljinigol-man wrote:Hajd da i ja nesto kazem.. Ova cifra nije velika. Za takmicenje u Prvoj ligi Federacije treba uplatiti kotizaciju Nogometnom savezu koja iznosi cini mi se oko 20.000 KM , plus za troskove svake domace utakmice treba izdvojiti 2- 3 hiljade , plus troskovi putovanja na gostovanje oko 1 000 , sto izidje oko 100 000 godisnje . Bez plata , premija i ostalih stvari. A Premijer liga odmah nosi i vece troskove.karanana nemoj porediti sela i gradove...Kosevo je Olimpijski stadion sto znaci gradski , Bijeli Brijeg je gradski stadion jos uvijek...I onda mi reci jedno selo izdvoji u tri godine + ovu sad za novu sezonu oko cca 2.000.000,oo KM??? Jel tebi jasno da najveci klubovi u BiH nemaju ovoliko para za 3 sezone!!!?
Uzmi u obzir da prosjecan igrac ima platu 1 000 , plus koja premija i tako 20 i nesto igraca mjesecno dodju 40 000.x 7 mjeseci (koliko traje prvenstvo) to je 280 000. Plus milion nekih troskova.
Pa hajd "skuckaj" pare za sezonu... Kakva BiH i njen fudbal/nogomet ...![]()
FK DODIKOVO
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
El_comadante
- gol-man
Jeste ima više para, ali ima jedan problem savećim gradovima ato je da ima mali milion nekih klubova u svim sportovima koji hoće pare iz općinskih budžeta. A svaki klub ima nekoga k'o pogura da uđu na spisak za finansiranje. Pa bude i sportova za koje nikad nisam ni čuo (aviomodelarstvo npr..), i kojim se bavi mozda 10-15 ljudi što imaju 40-50 godina,i koji dobiju isti iznos kao i klubovi koji okupljaju po 300 ili 500 djece.
Tako ispada da je Laktašima ili jednom Mrkonjić Gradu lakše izdvojiti za jedan klub nego u Sarajevu , B.Luci ili Tuzli za 50 klubova. Slučajno sam spomenuo Mrkonjić Grad jer sam saznao da im je općinski budžet preko 5 miliona KM ... napravili odličnu dvoranu , i košarkaši im igrali sa Borcem iz B.Luke za ulazak u prvu ligu BIH , a nemaju 10 000 stanovnika
!!!
Pa nijedan naš veći grad (izuzev Sarajeva) nema uspješan klub u Premijer ligi, sve su to gradovi sa po 5-10 hiljada stanovnika ali zato imaju pare sto je najbitnije...
Tako ispada da je Laktašima ili jednom Mrkonjić Gradu lakše izdvojiti za jedan klub nego u Sarajevu , B.Luci ili Tuzli za 50 klubova. Slučajno sam spomenuo Mrkonjić Grad jer sam saznao da im je općinski budžet preko 5 miliona KM ... napravili odličnu dvoranu , i košarkaši im igrali sa Borcem iz B.Luke za ulazak u prvu ligu BIH , a nemaju 10 000 stanovnika
Pa nijedan naš veći grad (izuzev Sarajeva) nema uspješan klub u Premijer ligi, sve su to gradovi sa po 5-10 hiljada stanovnika ali zato imaju pare sto je najbitnije...
- cyprus
Istina.gol-man wrote:Jeste ima više para, ali ima jedan problem savećim gradovima ato je da ima mali milion nekih klubova u svim sportovima koji hoće pare iz općinskih budžeta. A svaki klub ima nekoga k'o pogura da uđu na spisak za finansiranje. Pa bude i sportova za koje nikad nisam ni čuo (aviomodelarstvo npr..), i kojim se bavi mozda 10-15 ljudi što imaju 40-50 godina,i koji dobiju isti iznos kao i klubovi koji okupljaju po 300 ili 500 djece.
Tako ispada da je Laktašima ili jednom Mrkonjić Gradu lakše izdvojiti za jedan klub nego u Sarajevu , B.Luci ili Tuzli za 50 klubova. Slučajno sam spomenuo Mrkonjić Grad jer sam saznao da im je općinski budžet preko 5 miliona KM ... napravili odličnu dvoranu , i košarkaši im igrali sa Borcem iz B.Luke za ulazak u prvu ligu BIH , a nemaju 10 000 stanovnika!!!
-
El_comadante
To si upravu. Ali valjda ima neki prioritet. Logični je valjda dati pare tamo gdje če biti korisinije. Ali si zaborabvio jednu činjenicu a to su sponzori. Ja mislim da je klubovima iz večih klubova lakše nači sponzore jer u velikim gradovima ima i jakih kompanija koje su spremne dati pare. Npr. Srpski telekom je u Banja Luci i logično je da če oni dati pare Borcu nego nekome tamo. itd da ne nabrajam
- gol-man
Jest komadante logičnije dati za ljude koji postižu rezultate , ali već sam rekao da većinom svi imaju svoje ljude koji proguraju da se nađu na spisku. I boli briga onoga što je Željo npr dobio 50 000 , a tamo neki tatini sinovi koji se bave exkluzivnim sportovima (za koje oprema košta po 3-4 hiljade maraka) 70 000. Treba napraviti rang listu. Možeš ti biti svjetski prvak ,kao neki dan spomenulo nekog našeg penjača bio treći na Paklenici super uspjeh, svjetsko takmičenje.... Da bi nakon par dana reagovao jedan drugi koji je rekao da su u toj klasi nastupila 4 takmičara
... I tako to ide svi se nešto busaju u prsa , mi u Europi drugi , u svijetu peti a sveukupno klub ima mozda 10 članova . ja bih volio da nije ovako... ali mozda se promijeni kad se donese taj famozni zakon o sportu , iako sumnjam...
A veliki sponzori daju pare samo ondje gdje se puno spominju . Tek kad postanes nekakav prvak mozes računati na to da ćeš MOŽDA dobiti nešto para od BH telecoma , Eroneta ili slicnih. Samo dosad nisam vidio nikad da je Elektroprivreda bila nekom sponzor . Ovi se svi vrte počesto , ali Elektroprivreda nikad..
A veliki sponzori daju pare samo ondje gdje se puno spominju . Tek kad postanes nekakav prvak mozes računati na to da ćeš MOŽDA dobiti nešto para od BH telecoma , Eroneta ili slicnih. Samo dosad nisam vidio nikad da je Elektroprivreda bila nekom sponzor . Ovi se svi vrte počesto , ali Elektroprivreda nikad..
- helo
@karananakaranana wrote:Haj ti meni reci ko je napravio Grbavicu, Tusanj, Kosevo, Bijeli Brijeg, Bilino Polje....Za pecaru nisam siguran, ali za ove ostale gore nabrojane, samo mi nemoj reci da je lova stigla iz privatnih dzepova ili iz kase kluba. Stigla je iz drzavnih kasa, samo sto to tada nismo gledali a sada kada laktasi daju 700,000 da se mozda napravi tribina ili stavi semafor, onda je to problem.helo wrote:Ne navijam za Želju ali nemoj tako da lupetaš za Želju nisu oni dali pare, pa ko je dao, evo ja neznam de mi objasni.... Ja koliko znam da je Željo gotov svake godine osim ove igrao u evropi, i ima dosta evropski utakmica, tako i da su imali od tih utakmica i zarađenog novca da sebi finasiraju i stolice na tribinama. Ako gresim, onda neka mi neko kaže ko je to dao Želji, Sarajevu, Celiku, Slobodi, Zrinskom, Širokom ... ili bilo kojem timu iz budžeta 700,000 KM ?karanana wrote: Mislim ne znam za sta ce biti izdvojeno 700,000? Ako je za tribine i opravku i nadogradnju stadiona, sto da ne? Ko da je Zeljo iz svog dzepa dao da se Grbavica napravi.
Ja misli da nisi u pravu, jer vrjeme kada su se ti stadioni pravili su bili od države u kojoj smo svi živili, nije bilo privatluka i sve što se gradilo gradila je država jer nije smjelo biti ništa privatno. Što se tice laktaša boli me qurac za to selo, nego skrecem ti paznju da jedan politicar Mile radi kako njemu odgovara, ipak su se pare odvojile iz budžeta a ne privatne kese.
-
Grey-Lk
budjet opstine Laktasi je 24 300 000 maraka za 2007.
opstina Laktasi ima oko 40 000 stanovnika, prije rata oko 30 000, a u samim Laktasima zivi oko 7-8 000 ljudi.
to su podaci.
a razvoj Laktasa kao opstine je poceo tokom 80-ih kada su postali raj za male i srednje preduzetnike, kada je u cijeloj bivsoj drzavi bilo najlakse registrovati privatni posao upravo u Laktasima, za samo nekoliko dana do najvise mjesec,
i plodovi toga se ubiru i danas, u narednih nekoliko mjeseci se npr trebaju otvoriti i jedna mljekara i jedna tvornica keksa, prave se jos dvije industrijsko-poslovne zone, itd.
u Laktasima se ulaze i u druge stvari, budjet za omladinske projekte u Kantonu Sarajevo je 200 000 maraka, u opstini Laktasi 675 000 km, u Laktasima svi redovni studenti dobijaju stipendije, itd, itd, itd.
otisao sam sa sportske teme, ali sam morao objasniti par stvari neupucenima.
toliko od mene
opstina Laktasi ima oko 40 000 stanovnika, prije rata oko 30 000, a u samim Laktasima zivi oko 7-8 000 ljudi.
to su podaci.
a razvoj Laktasa kao opstine je poceo tokom 80-ih kada su postali raj za male i srednje preduzetnike, kada je u cijeloj bivsoj drzavi bilo najlakse registrovati privatni posao upravo u Laktasima, za samo nekoliko dana do najvise mjesec,
i plodovi toga se ubiru i danas, u narednih nekoliko mjeseci se npr trebaju otvoriti i jedna mljekara i jedna tvornica keksa, prave se jos dvije industrijsko-poslovne zone, itd.
u Laktasima se ulaze i u druge stvari, budjet za omladinske projekte u Kantonu Sarajevo je 200 000 maraka, u opstini Laktasi 675 000 km, u Laktasima svi redovni studenti dobijaju stipendije, itd, itd, itd.
otisao sam sa sportske teme, ali sam morao objasniti par stvari neupucenima.
toliko od mene