Niko te ne pita jesi li za il nisi. To ce se desiti svakako kako se budemo priblizavali EU.madner wrote:Ne brini o mom zdravlju, takse na cigare i alkohol su nepravdeni porezi koji opteracavaju samo jedan dio stanovnistva.
Dakle glasam protiv prijedloga.
fixna plata prosvjetnih radnika
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#151 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
- madner
#152 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Eki to, ne pita.
Nisam znao da tebe neko pita kolka treba biti plata prosvjetnih radnika.
Nisam znao da tebe neko pita kolka treba biti plata prosvjetnih radnika.
- xeniia
#153 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Koliko se ja sjecam, govorili su o ljekarima opce prxe, a to nije isto kao hirug i sl. i to su naglasile...Vrati se malo unazad, neke druge uciteljice ili profesorice su predlagale da imaju iste plate kao doktori u drzavnim ustanovama, jer je i to VII stepen. To je bio pocetak "diskusije".
Ja i dalje tvrdim da je u BiH sigurno jedan od boljih poslova, i da je odlicno placen kad se uzme u obzir standard. To sto ljudi navode stvari koje nemaju veze sa poslom da dokazu da je posao tezak samo govori kako je truhla argumentacija.
Isfrustiran ili ne, ja bar ne tvrdim da imam los posao, pogotov kad znam sta je prosjek.
A niko ne kaze da imamo los posao... samo pokusavamo objasniti likovima poput tebe, da to nije bas tako lagan posao, kao sto ti tvrdis... ma s tobom covjece nea rasprave... ti samo u jednu tacku gledas, ona koja je tebi povoljna.. a ostale ko hebe!!
-
MA DAJ...
#154 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
madner wrote:Treba im fiksirat platu na 1.2-1.25 prosjeka.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Prosvjetni radnici trebaju biti bolje placeni nego sad to je definitivno.
Jesi li ti ikad radio u prosvjeti,ili imao neke ucenike na obuci za neko zanimanje...jesi li,samo mi to odgovori?
- madner
#155 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Kakve veze ima da li je opste prakse ili specijalista ako je isti stepen spreme? Specijalista je opet samo VII stepen.xeniia wrote:Koliko se ja sjecam, govorili su o ljekarima opce prxe, a to nije isto kao hirug i sl. i to su naglasile...Vrati se malo unazad, neke druge uciteljice ili profesorice su predlagale da imaju iste plate kao doktori u drzavnim ustanovama, jer je i to VII stepen. To je bio pocetak "diskusije".
Ja i dalje tvrdim da je u BiH sigurno jedan od boljih poslova, i da je odlicno placen kad se uzme u obzir standard. To sto ljudi navode stvari koje nemaju veze sa poslom da dokazu da je posao tezak samo govori kako je truhla argumentacija.
Isfrustiran ili ne, ja bar ne tvrdim da imam los posao, pogotov kad znam sta je prosjek.
A niko ne kaze da imamo los posao... samo pokusavamo objasniti likovima poput tebe, da to nije bas tako lagan posao, kao sto ti tvrdis... ma s tobom covjece nea rasprave... ti samo u jednu tacku gledas, ona koja je tebi povoljna.. a ostale ko hebe!!
Cisti bezobrazluk da se opste spominju ta dva zanimanja u jednoj recenici i traze iste plate.
To sto nije bas tako lagan posao ne znaci da je u rangu drugih zanimanja.
Last edited by madner on 16/12/2008 09:32, edited 1 time in total.
- xeniia
#156 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Meni ne bi ni na um palo da pored ta dva posla... al samo sam rekla da su nagčlasile ljekare opce praxe.. i da oni u susutini proslijede pacijente dalje... kao sto i znamo.. al ja ne poredim nijedan posao sa svojim.. to je totalno bezveze...madner wrote:xeniia wrote:Kakve veze ima da li je opste prakse ili specijalista ako je isti stepen spreme? Specijalist je opet samo VII stepen.A niko ne kaze da imamo los posao... samo pokusavamo objasniti likovima poput tebe, da to nije bas tako lagan posao, kao sto ti tvrdis... ma s tobom covjece nea rasprave... ti samo u jednu tacku gledas, ona koja je tebi povoljna.. a ostale ko hebe!!
Cisti bezobrazluk da se opste spominju ta dva zanimanja u jednoj recenici i traze iste plate.
Ti si se uhvatio prosvjete i ne popustas.. i cuj super plata s obzirom sta radimo.. pa hajmo onda o komercijalistima, koji sa srednjom rade, a imaju platu do 1000KM, a neki i vise... i onda kazes kako smo mi super placeni, a mi imamo fakultet... i gdje je logika da ljudi s fakultetom i oni sa srednjom imaju skoro pa jednake plate? Komercijala je jedan primjer, a ima ih dosta...
I tacno se vidi da nikad nisi krocio u ucinionicu.. joj da mi te poslati jedno 10 dana medju djecu... pa da te vidimo.. i kako bi se snasao s njima...
-
sigicalo
#157 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Da je nas posao bas relaksirajuci, bez stresa pokazuje i vijest koju je veceras objavila FTV.
http://www.24sata.info/21088
http://www.24sata.info/21088
-
barby02
#158 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Pa dobro. .
nije pala mrtva glava. . nadam se da cemo svi izdurati sa glavom na ramenu do peMzije
A Sigicalo slavi 100-ti post 
- madner
#159 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Cije pare dobija komercjalista? Moje ili firmine? Razlog zasto su komercijalisti dobro placeni jeste sto uglavnom zarade te pare. Pa nece im niko davat pare na ljepe oci.xeniia wrote:Meni ne bi ni na um palo da pored ta dva posla... al samo sam rekla da su nagčlasile ljekare opce praxe.. i da oni u susutini proslijede pacijente dalje... kao sto i znamo.. al ja ne poredim nijedan posao sa svojim.. to je totalno bezveze...madner wrote:
Kakve veze ima da li je opste prakse ili specijalista ako je isti stepen spreme? Specijalist je opet samo VII stepen.
Ti si se uhvatio prosvjete i ne popustas.. i cuj super plata s obzirom sta radimo.. pa hajmo onda o komercijalistima, koji sa srednjom rade, a imaju platu do 1000KM, a neki i vise... i onda kazes kako smo mi super placeni, a mi imamo fakultet... i gdje je logika da ljudi s fakultetom i oni sa srednjom imaju skoro pa jednake plate? Komercijala je jedan primjer, a ima ih dosta...
I tacno se vidi da nikad nisi krocio u ucinionicu.. joj da mi te poslati jedno 10 dana medju djecu... pa da te vidimo.. i kako bi se snasao s njima...
Prosvjeta je na budzetu, to su moji porezi, i tu imam pravo da se upitam da li je opravdano?
Fakultet ili srednja je totalano smjesna prica, ljudi koji nisu na budzetu imaju pravu platu koja je odraz njihove vrijednosti za firmu. To je ujedno i razlog zasto se bunim protiv plate prosvjetnih radnika.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#160 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
A sta bi ti? Da profesori u skolama rade za 600 km?madner wrote:
Fakultet ili srednja je totalano smjesna prica, ljudi koji nisu na budzetu imaju pravu platu koja je odraz njihove vrijednosti za firmu. To je ujedno i razlog zasto se bunim protiv plate prosvjetnih radnika.
- madner
#161 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Pa fiksirao bi za kantonalni prosjek, i hapliciro neki koeficijent. Da ne bude zabune, to bi bilo svim korisnicima budzeta, samo bi koeficijenit zanimanja bili drugaciji.mIRCerka wrote:A sta bi ti? Da profesori u skolama rade za 600 km?madner wrote:
-
mIRCerka
#162 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Takve zahtjeve, uz svo duzno postovanje, postavljaj kad budes na budzetu...madner wrote:Pa fiksirao bi za kantonalni prosjek, i hapliciro neki koeficijent. Da ne bude zabune, to bi bilo svim korisnicima budzeta, samo bi koeficijenit zanimanja bili drugaciji.mIRCerka wrote:A sta bi ti? Da profesori u skolama rade za 600 km?madner wrote:
Opet se vracamo na tezinu posla.
Evo ja radim uglavnom kao prevodilac u svojoj firmi.
Uglavnom. Nekad sam i sekretarica, licni asistent, kafe kuharica, logisticar...sta god treba u datom trenutku...kad me natovare s poslom, kao ovih dana, i po 40 stranica moram stic prevesti...stres za izbijanje sijedih dlaka...kicma se krivi...oci u materinu otisle...i opet taj stres ne mogu mjeriti sa stresom rada sa po 30 pubertetlija, razlicitih, najmanje 6 puta dnevno po 45 minuta...stoga zivota ti, postavi se u poziciju onoga koga kudis prije nego ga naruzis...
PS Da ponovim, moja mama je u prosvjeti, ja sam se isto za to skolovala, al posto sam pametna i ucim na tudjim greskama, od skole bjezim dokle god ima poslova za prevodioce...
PPS mama i ja imamo haman istu platu...
- madner
#163 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
A ne ne, pa nisu te pare dosle iz have. Budzet su moje i tvoji porezi. Kad bi potrosnja bila manja, nase plate bi mogle biti vece.
Tu platu dobijas od privatne firme, koja te pare zaradi i koja cijeni da im ti tolko vrijedis. To je nesto sasvim drugo. Komercijalista koji mjesecno zaradi firmi 20 000 vrijedi 2000.
Tu platu dobijas od privatne firme, koja te pare zaradi i koja cijeni da im ti tolko vrijedis. To je nesto sasvim drugo. Komercijalista koji mjesecno zaradi firmi 20 000 vrijedi 2000.
-
mIRCerka
#164 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Aha, ti bi dakle da onaj koji nije sretan da radi kod privatnika dobvija 600 KM da bi tebi porez bio manji il sta?madner wrote:A ne ne, pa nisu te pare dosle iz have. Budzet su moje i tvoji porezi. Kad bi potrosnja bila manja, nase plate bi mogle biti vece.
Ne mijesaj babe i zhabe...
- madner
#165 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Kakvih sad 600 kermi spominjes, kantonalni prosjek je?mIRCerka wrote:Aha, ti bi dakle da onaj koji nije sretan da radi kod privatnika dobvija 600 KM da bi tebi porez bio manji il sta?madner wrote:A ne ne, pa nisu te pare dosle iz have. Budzet su moje i tvoji porezi. Kad bi potrosnja bila manja, nase plate bi mogle biti vece.
To puta 1.2
Ispast ce jos i vise nego sada
- madner
#166 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Naravno, ako mi platite razliku u plati rado 
- madner
#167 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Nista onda, to bi bio udar na moj budzet.seka wrote:sheepackmadner wrote:Naravno, ako mi platite razliku u plati radoista platja
pa se zali upravi hala i kanala
-
mIRCerka
#168 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
pa ti se zalazes za manje plate prosvjetarima...madner wrote:Kakvih sad 600 kermi spominjes, kantonalni prosjek je?mIRCerka wrote:Aha, ti bi dakle da onaj koji nije sretan da radi kod privatnika dobvija 600 KM da bi tebi porez bio manji il sta?madner wrote:A ne ne, pa nisu te pare dosle iz have. Budzet su moje i tvoji porezi. Kad bi potrosnja bila manja, nase plate bi mogle biti vece.
To puta 1.2
Ispast ce jos i vise nego sada
- madner
#169 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Sta ima, nista demokratija, gradjansko drustvo ovo ono.seka wrote:onda....nije´ne visemadner wrote:Nista onda, to bi bio udar na moj budzet.seka wrote: sheepackista platja
pa se zali upravi hala i kanala
Vidim ja, jos uvijek provode najgoru diktaturu u skolama, i jos se zale
-
mIRCerka
#170 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Koliku bi platu trazio da radis na ovakvom mjestumadner wrote:Vidim ja, jos uvijek provode najgoru diktaturu u skolama, i jos se zale
pa ti pricaj o stresu. U istoj ovoj skoli ucenici profesore svezu za stolicu i bace u Miljacku...Večeras je u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu jedan od roditelja učenika četvrtog razreda sjekirom nasrnuo na srednjoškolskog profesora.
On je uspio da izmakne napadu, ali su pri tome lakše povrijeđena dva roditelja drugih učenika. FTV saznaje da je napadač u bjekstvu i policija intenzivno traga za njim. Brutalni napad se desio tokom roditeljskog sastanka.
(Sarajevo-x.com)
U drugim skolama sacekuse prave..Roditelji ne vide dalje od svog nosa, njihova djeca su zlatna...
Cak i kad im kcerke zatrudne u drugom srednje, nisu krive ni kcerke ni roditelji, vec se krive iskljucivo nastavnici...
- madner
#171 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Ja da nisam u financijskim poteskocama (navukao se na ovaj sok, a bome i bademi i brusnica nisu losi) radio bi sa djecom za puno manje pare.
Jer meni bi bila dovoljno ljubav prema rodnom kraju i zavicaju
Jer meni bi bila dovoljno ljubav prema rodnom kraju i zavicaju
- otherside
#172 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
dobro ba ljudi, ima li još ijedno stresno zanimanje sem učitelj/ca i nastavnik/ca?
mislim stvarno...u rudniku svako malo neko pogine, te eksplozije...na gradjevinama takodje...
ne vjerujem da je njihova plata veća od učiteljske...o fizičkom naporu da ne govorimo.
stres nije tema, već plata al' eto stres i ugroženost postade u školama veći nego u rudnicima, bolnicama, terenima za deminiranje,...
kad bi se dijelio dodatak na platu zbog stresa, vala čisto sumnjam da bi učitelji bili pri vrhu...
mislim stvarno...u rudniku svako malo neko pogine, te eksplozije...na gradjevinama takodje...
ne vjerujem da je njihova plata veća od učiteljske...o fizičkom naporu da ne govorimo.
stres nije tema, već plata al' eto stres i ugroženost postade u školama veći nego u rudnicima, bolnicama, terenima za deminiranje,...
kad bi se dijelio dodatak na platu zbog stresa, vala čisto sumnjam da bi učitelji bili pri vrhu...
-
mIRCerka
#173 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Naravno da ima, ali se ja prva upalih ko kutnjak na madnerov komentar "to nije stresan posao"...otherside wrote:dobro ba ljudi, ima li još ijedno stresno zanimanje sem učitelj/ca i nastavnik/ca?
- madner
#174 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Jedna je stvar imati stres u poslu a druga je stvar imati stresan posao.mIRCerka wrote:Naravno da ima, ali se ja prva upalih ko kutnjak na madnerov komentar "to nije stresan posao"...otherside wrote:dobro ba ljudi, ima li još ijedno stresno zanimanje sem učitelj/ca i nastavnik/ca?
Stresan posao ima stres u opisu posla. Prosvjeta to nema.
Samo bademe, brusnicu i ovaj cijedjeni sok obezbjediteseka wrote:sto ti je patriotamadner wrote:Ja da nisam u financijskim poteskocama (navukao se na ovaj sok, a bome i bademi i brusnica nisu losi) radio bi sa djecom za puno manje pare.
Jer meni bi bila dovoljno ljubav prema rodnom kraju i zavicajusad se odrice i razlike
-
mIRCerka
#175 Re: fixna plata prosvjetnih radnika
Po tebi, stresan posao imaju samo mineri, demineri i oni sto rade u nuklearnim elektranamamadner wrote:
Jedna je stvar imati stres u poslu a druga je stvar imati stresan posao.![]()
Stresan posao ima stres u opisu posla. Prosvjeta to nema.