inhibitor wrote:hercegovac_pravi wrote:
Ustav se ne može mijenjati na taj način.
To si vec rekao, ono sto cekamo je ili da promjenis misljenje, ili da das neki razlog.
Ako se ukida zagarantovana konstitutivnost u Predsjedništvu onda će se konstitutivnost eliminisati iz svih pora postojećeg državotvornog aparata.
Zasto sve odjednom?
Smo jedan primjer, šta učiniti sa postojećim stanjem u Domu Naroda?
To mora da se mijenja zbog toga sto neki gradjani nemaju pristup tom Domu, a sve po presudi o kojoj pricamo, a ne zbog bilo cega drugog.
Ne želim da ulazim u OT povodom izbora Komšića, dovoljno je pogledati izborne rezultate i vidjet ćeš da se matematika ne poklapa, dakle ne mogu poduprijeti tvoju tvrdnju da Komšić nije Hrvatski član Predsjedništva.
Matematika je ovdje bar jasna, inverzna korelacija postotka Hrvata i postotka Komsicevih glasova je vishe nego gruba.
Teritorijalni princip se ne može uvesti na mala vrata. Zahtjeva detaljnu promjenu Ustava jer sa tim principom omogućuješ kantonima da modeliraju sistem centralnih vlasti.
Ovo je skroz pogresno, il ja skroz ne razumijem sta si htio rec.
U BiH imamo mjesavinu teritorijalnog i etnickog principa podjele vlasti, tako da nema govora o uvodjenju teritorijalnog principa, jer njega vec ima. Uglavnom se mogu ocekivati manje promjene i ocuvanje ravnoteze ta dva principa iz jednostavne cinjenice da ce se tesko dogovoriti bilo sta krupnije.
Dalje, zašto bi Hrvati u HNK-u bili konstitutivniji od Hrvata u SBK-u ili TK-u? Zašto uopšte stati samo na kanotnima, zašto ne ići na još bolji nivo a to su opštine?
Ne vidim zasto pojedine opcine ne bi bile svrstane u jednu, dvije ili tri jedinice, ali opet kao da ne citas sta pisem, ja sam samo rekao da je u principu lako moguce osigurati Hrvatima mjesto u predsjednistvu, kad bi za to postojala volja. Besmisleno je da pricamo o nijansama dok ne uocimo postojanje volje za tako necim.
I zašto koristiti ovaj princip samo u federaciji? Apsolutno ista stvar se može primjeniti i na pc-u...
Ali kao što rekoh, nije ovo toliko jednostavno da će jedan amandman na postojeći ustav to riješiti. Ovo je punoooo komplikovanije.
Ne vidim da si objasnio kako mislis primjeniti princip i u RS i sta se time rjesava, tako da ne mogu dati konkretniji komentar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ustav se ne može mijenjati na taj način.
To si vec rekao, ono sto cekamo je ili da promjenis misljenje, ili da das neki razlog.
Razlog sam već dao, ne možeš jednim Ustavnim amandmanom oduzeti pravo jednom narodu a druga dva staviti u povlašteni položaj. Gdje to vodi? Novoj tužbi i opet isto..
Ako se ukida zagarantovana konstitutivnost u Predsjedništvu onda će se konstitutivnost eliminisati iz svih pora postojećeg državotvornog aparata.
Zasto sve odjednom?
Zašto ne? zbog čega istu stvar ponavljati? Samo zbog forme ili ..?
Smo jedan primjer, šta učiniti sa postojećim stanjem u Domu Naroda?
To mora da se mijenja zbog toga sto neki gradjani nemaju pristup tom Domu, a sve po presudi o kojoj pricamo, a ne zbog bilo cega drugog.
Pa vidiš nisam primijetio da je još iko pomenuo Dom naroda (na ovoj temi). Upravo zbog toga sam ga i spomenuo. Dakle nije u pitanju samo Predsjedništvo već se mijenja i formacija Doma naroda. I šta će mo onda sa vitalnim nacionalnim interesom? kako ostale ukolpiti u to?
Ne želim da ulazim u OT povodom izbora Komšića, dovoljno je pogledati izborne rezultate i vidjet ćeš da se matematika ne poklapa, dakle ne mogu poduprijeti tvoju tvrdnju da Komšić nije Hrvatski član Predsjedništva.
Matematika je ovdje bar jasna, inverzna korelacija postotka Hrvata i postotka Komsicevih glasova je vishe nego gruba.
Pogledaj broj i procente glasova koje je osvojio Komšić i usporedi to sa brojevima i procentima glasova koje su dobila ostala 3 najbolje plasirana kandidata za Hrvatskog člana Predsjedništva i onda će ti biti jasno zašto se ne slažem sa tvojom konstatacijom.
Teritorijalni princip se ne može uvesti na mala vrata. Zahtjeva detaljnu promjenu Ustava jer sa tim principom omogućuješ kantonima da modeliraju sistem centralnih vlasti.
Ovo je skroz pogresno, il ja skroz ne razumijem sta si htio rec.
U BiH imamo mjesavinu teritorijalnog i etnickog principa podjele vlasti, tako da nema govora o uvodjenju teritorijalnog principa, jer njega vec ima. Uglavnom se mogu ocekivati manje promjene i ocuvanje ravnoteze ta dva principa iz jednostavne cinjenice da ce se tesko dogovoriti bilo sta krupnije.
Izgleda da nisi razumio. Teritorijalni princip koji ti pominješ u svome postu se odnosi skoro isključivo na federaciju i kantone sa Hrvatskom većinom. E vidiš to je teritorijalni princip koji bi kantonima dao moć formulacije centralnih institucija države, što moraš priznati sada nije sluučaj. Upravo taj princip bi se moralo unijeti kao dio Ustavnih promjena. Interesantno koliko Ustavnih promjena neophodnih za implementaciju ove "jednostavne" sudske presude do sada nabrojišmo. A sve krenulo od jednostavnog Ustavnog amandmana "1 čovjek iz pc a 2 iz federacije"
Dalje, zašto bi Hrvati u HNK-u bili konstitutivniji od Hrvata u SBK-u ili TK-u? Zašto uopšte stati samo na kanotnima, zašto ne ići na još bolji nivo a to su opštine?
Ne vidim zasto pojedine opcine ne bi bile svrstane u jednu, dvije ili tri jedinice, ali opet kao da ne citas sta pisem, ja sam samo rekao da je u principu lako moguce osigurati Hrvatima mjesto u predsjednistvu, kad bi za to postojala volja. Besmisleno je da pricamo o nijansama dok ne uocimo postojanje volje za tako necim.
Pa dobro o kakvim sada jedinicama govorimo? Kanotnalnim ili bi se trebale formirati nekakve nove izborne cijeline? Mislio sam da ti pominješ postojeće kantone?
Vidiš da nije lahko obezbijediti to mjesto. Razlog je jednostavan, na Hrvatski nacionalni korpus u BiH baš kao ni "ostale" koji postaju "konstitutivni" ne možeš primjeniti teritorijalni princip a princip "kostitutivnost" nemožeš implementirati a da ne uđeš u besmislenu raspravu tipa "e on nije moj Hrvat" ili "on je Alijin Hrvat" ili slične gluposti. Zato ti kažem da je ova stvar veoma komplikovana
I zašto koristiti ovaj princip samo u federaciji? Apsolutno ista stvar se može primjeniti i na pc-u...
Ali kao što rekoh, nije ovo toliko jednostavno da će jedan amandman na postojeći ustav to riješiti. Ovo je punoooo komplikovanije.
Ne vidim da si objasnio kako mislis primjeniti princip i u RS i sta se time rjesava, tako da ne mogu dati konkretniji komentar.
Pa jednostavno, ako bi se teritorijalni princip implementirao u Federaciji,i to stvaranjem izbornih jedinica sa hrvatskom većinom (što trenutno ne postoji u Ustavu), onda je logično da se takvo nešto implementira i u pc-u stvaranjem istih takvih izbornih jedinica sa Bošnjačkom ili Hrvatskom većinom. Hebiga ne možeš nešto dobiti a da ništa ne daš. To je kompromis da i vuk bude sit i ovce na broju.