osa wrote:ma ja, neka je wrote:behavac wrote:
Nije mi bas jasna ovolika polemika kad su stvari vrlo jednostavne...
Trenutno postoji nacionalni ekskluzivitet koji kaze da u predsjednistvo ide Srbin iz RSa i Bosnjak i Hrvat iz FBIHa.
To nije u skladu sa ravnopravnoscu jer svi moraju imati mogucnost da budu birani.
Rjesenje vec postoji koje ce se i implementirati a to je ukidanje nacionalne iskljucivosti.
Znaci imacemo samo 1 predstavnika RSa i 2 iz FBIH.
Koje ce oni biti nacionalnosti je totalno nebitno...teoretski mogu biti sva 3 Bosnjaka, il Srbina il Hrvata...il 2:1:0 il 1:1:1 il 1:1:x od ostalih...itd..
Realno u praksi iz RS ce uglavnom biti Srbin a iz FBIH bar 1 Bosnjak ali poenta je da ce i ostali imati mogucnost a sad ni to nemaju...
Znaci svesce se na teritorijalni princip i to je to.
Vrlo jednostavno.
Aha, znaci samo maska da se izbije adut ljudskih prava i povelja koja je iznad ustavnog akta. Nemozes ti mijesati jabuke i kruske, jabuke su ljudska prava a kruske etnovjerske podjele danasnje drzave i s time sto ces neku od krusaka proglasiti jabukom zadovoljiti da u sepetu nisu sve kruske jer ti je neko naredio da nesmijes imati samo kruske. Po tvome znaci da Genocid i njegovi rezultati se stavljaju u zastitu ljudskih prava!?!?! A da ne govorimo o hrvatima koji sada sa "4 za 3 izborom" mogu i da izgube svoga zastupnika jer po broju glasova mogu biti preglasani od ostalih koji ce zauzeti to mjesto koje hrvatima po ustavu i ustavnom aktu koji je danas na snazi i pripada. ovo nema veze sa ljudskim pravima, jos manje sa gradjanskom opcijom, ovo je "hijacking" oba termina za potrebe velikosrpstva, ovo je velikosrpska masinerija da ubaci jos jednog trojanca u Predsjednistvo i jedan odredjen broj u Parlament i tako usmjeri bosanski brod na stijenovito tlo kada ce lesinari da odrade svoje.
ne pretjeruj, pa bit će u predsjedništvu jedan srbin i dva bošnjaka kao i sada, dakle odluka suda će se ispoštivati a ništa se promijeniti neće, i kako to srbi mogu instalirati "trojana" iz federacije u predsjedništvo, nikako....
Ama, ama...slabo se eto malo pravimo naivni, a ocito je da se glupo nije. Hajdemo prvo rijesiti ono "dva bosnjaka". Koliko god je Zeljko Komsic "bosnjak" toliko je Radmanovic "hrvat" (kao sto rece hercegovac pravi). Po toj teoriji, vi imate jednog koji zastupa bosanske Hrvate i imate jednog koji zastupa hercegovacke Hrvate. Eto, ako nisi njemu odgovorio, odgovori meni, zasto se zalis? od 3 vi danas imate dvojicu koji zastupaju podijeljene interese Hrvata u BiH. A opet, nekako ste najglasniji za "onim pravim", valjda vam fali i onaj treci pa bi to bilo "ono pravo".
Za trojanca, daj mi definiciju ko spada i ko se moze smatrati "ostali". Vidjet ces po toj definiciji da moze bilo ko jednostavno izjaviti da nije pripadnik ni jedne od toraskih etnija i da se smatra "ostali". kod torasa moras imati pedigre, i proces je dug da neko ispliva u toraskoj politici jer se stalno mjeri "ciji je veci", mislim nacionalizam. Kod ostalih, jednostavno ko im se nametne (a velikosrbi ce se pobrinuti, ja cu ti i pomenuti jednog) kao "najpametniji" on ce ih zastupati, A ko to moze biti? pa ko drugi nego finci. finci je jos prije rata imao tijesne veze sa SDS-om, znaci nije daleko od "pravog igraca", ova tuzba ga je izbacila bas kao "prihvatljivog" za "ostale", znaci, idealan trojanac da kao borac za "ljudska prava" kroz predsjednistvo isporuci velikosrbima otcjepljenje, jer eto, dokazan je kao "borac za istinu i pravo" pa od njega se samo to i moze ocekivati. Da, samo oni naivni.