Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Challenger__

#1776 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Za ovo sniježno veče, Vivaldi, "Zima"...

Challenger__

#1777 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Albinonija, uglavnom znamo po njegovom elegičnom "adagio", ali ima on još što-šta... Npr, ovaj koncert za orgulje i trubu:

Challenger__

#1778 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Ovo su svi čuli, ali malo ko zna ko je kompozitor: Šarpentje (Charpentier), Te Deum:

Challenger__

#1779 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Za kraj ovog hoda kroz barok, ostavljam Hendlovu "Ombra mai fu":

Great Cornholio

#1780 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Challenger__ wrote:
Great Cornholio wrote:
Challenger__ wrote:- Neka živi hiljadu cvjetova -

Ćaos.
Možeš li mi objasniti šta znači ovo što si napisao Neka živi hiljadu cvjetova -.? Hvala unaprijed :)
Ah, da... Kineska misao koja se pripisuje Konfučiju, parafraza od "neka živi...". Po njemu nema sklada bez različitosti, osobenosti. Svaki čovjek, svaka kultura kao cvijet.

Ili, živi i pusti druge da žive.
E vala nek je I Konfučije to rekao, ali s ovim se ne mogu složiti, ne u potpunosti, jer vidjeli smo mi na svojim "leđima" kolika je sreća u različitostima, gdje god ima više religijskih zajednica nekakav belaj se dešava i održava.

Nećemo se mi nikada složiti po pitanjima šta je loše, šta dobro, šta bi trebalo, šta se može, šta se ne smije, šta se mora, jedino će nas Bog moći urazumiti i pomiriti, kad uzme "stvar u svoje ruke" kad prestane tolerisati zlo koje mnogi, pozivajući se i na Njega, čine, pa da nam to "bogatstvo različitosti" prestane biti uzrok neprijateljstava, nepovjerenja, sukoba, ratova i još mnoštva zala koja nastaju baš zbog tih različitosti.

Ja molim Boga da te različitosti nestanu, da se ljudi prestanu svađati po pitanju Dobra ( moralnog) i zla(nemoralnog) , da nam Bog pravedno "presudi" pa da počnemo slijediti samo jednu Istinu o Njemu, jer ne može biti više istina, da se poslije Njegove intervencije ljudi razlikuju samo po spolu,dobi, boji kože, visini, težini, boji očiju, kose, stilu odijevanja, po muzičkom ukusu, profesiji kojom se bave, hobijima i ostalim stvarima na kojima se gradi osobenost.
Great Cornholio

#1781 Re: Za predane Životu

Nemoj ko da pomisli da sam ja nešto ljut, ovo gore napisah pri čistoj svijesti i zdravoj pameti, pa zar nije tako :)

Laku noć , mene neće biti par dana, ne znam zašto stalno kršim dodatna forumska pravila, al' eto ne mogu protiv sebe izgleda :-? :)
Meni ovaj bluz u poslijedne vrijeme "sjeda" pa ako se kome sviđa nek posluša
Challenger__

#1782 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Great Cornholio wrote:
E vala nek je I Konfučije to rekao, ali s ovim se ne mogu složiti, ne u potpunosti, jer vidjeli smo mi na svojim "leđima" kolika je sreća u različitostima, gdje god ima više religijskih zajednica nekakav belaj se dešava i održava.

Nećemo se mi nikada složiti po pitanjima šta je loše, šta dobro, šta bi trebalo, šta se može, šta se ne smije, šta se mora, jedino će nas Bog moći urazumiti i pomiriti, kad uzme "stvar u svoje ruke" kad prestane tolerisati zlo koje mnogi, pozivajući se i na Njega, čine, pa da nam to "bogatstvo različitosti" prestane biti uzrok neprijateljstava, nepovjerenja, sukoba, ratova i još mnoštva zala koja nastaju baš zbog tih različitosti.

Ja molim Boga da te različitosti nestanu, da se ljudi prestanu svađati po pitanju Dobra ( moralnog) i zla(nemoralnog) , da nam Bog pravedno "presudi" pa da počnemo slijediti samo jednu Istinu o Njemu, jer ne može biti više istina, da se poslije Njegove intervencije ljudi razlikuju samo po spolu,dobi, boji kože, visini, težini, boji očiju, kose, stilu odijevanja, po muzičkom ukusu, profesiji kojom se bave, hobijima i ostalim stvarima na kojima se gradi osobenost.
Različitost o kojoj priča Konfučije nije nihilizam niti atonalni haos, nego harmonija u kojoj svaka jedinka funkcioniše u skladu sa kosmičkim poretkom. Kosmička polifonija u kojoj svako daje svoj doprinos.

;-)
bizet

#1783 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Challenger__ wrote:
Great Cornholio wrote:

Različitost o kojoj priča Konfučije nije nihilizam niti atonalni haos, nego harmonija u kojoj svaka jedinka funkcioniše u skladu sa kosmičkim poretkom. Kosmička polifonija u kojoj svako daje svoj doprinos.

;-)
@Challenger, dodjes uvijek s obrazom i doneses divne poklone...hvala ti :)
"Ombra mai fu" je rijedak cvijet...bas je pravo osvjezenje
kod tebe pada snijeg?

@Cornholio, razumjem strah, ali ne razumijem zelju da nas sve uniformises...ti se dakle druzis sa nama ovdje, a ima nas svih "boja", ali se potajno nadas da cemo svi jednog dana biti kao ti?...zamisli da na svijetu postoji samo jedna boja?...zar mislis da je Bog tako dosadan i glup?
nema svaki cvijet ugodan miris...na tebi je medju kojim ces cvijecem cvjetati

za Challengera i ostale koji vole dobru muziku
cartman

#1784 Re: Za predane Životu

Post by cartman »

BE HUMAN wrote:Bez različitosti nema života. Stvoreni smo različiti da bi smo se upoznavali i poštovali, a najbolji su upravo oni koji su svjesni Stvaranja, i koji se najviše boje Stvoritelja, i iz straha, i ljubavi prema Njegovoj Moći, poštuju sve što je On stvorio. Ne poštovati ono što je Stvoritelj stvorio, je isto kao i ne poštovati Njega.
Sam naš organizam je skup različitosti koje funkcionišu, dopunjavaju se i omogućuju život. Isto tako je u prirodi, svemiru ...
Ono što uvijek fascinira, od čega duša strepi ali se osjeća i sigurnom, je misao o veličini Stvoriteljovog stvaranja svemira i našoj ništavnosti spram svega toga - a onda pomisao da je Stvoritelj veći od svega što je stvorio! :bih:
a ko je stvorio stvoritelja?
odr0n

#1785 Re: Za predane Bogu/Allahu/Isusu & co.

Post by odr0n »

BE HUMAN wrote:Bez različitosti nema života. Stvoreni smo različiti da bi smo se upoznavali i poštovali, a najbolji su upravo oni koji su svjesni Stvaranja, i koji se najviše boje Stvoritelja, i iz straha, i ljubavi prema Njegovoj Moći, poštuju sve što je On stvorio. Ne poštovati ono što je Stvoritelj stvorio, je isto kao i ne poštovati Njega.
Sam naš organizam je skup različitosti koje funkcionišu, dopunjavaju se i omogućuju život. Isto tako je u prirodi, svemiru ...
Ono što uvijek fascinira, od čega duša strepi ali se osjeća i sigurnom, je misao o veličini Stvoriteljovog stvaranja svemira i našoj ništavnosti spram svega toga - a onda pomisao da je Stvoritelj veći od svega što je stvorio! :bih:
Više i ne posjećujem temu jer se pretvorila upravo u oazu takvih, ajde Duke izmjeni još naslov da se ne lažemo. :)
Last edited by odr0n on 16/02/2013 13:54, edited 1 time in total.
fatamorgana

#1786 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Takav stvoritelj koji ocekuje i trazi da se njegova bica boje njega inace ce ici na rostilj za vjecnost bio nista drugo nego psihopatski sadista i narcisoidna ličnost po mjerilima klinicke psihologije ....

Bozanski Hanibal Lecter ....
odr0n

#1787 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

BE HUMAN wrote:Odgovor ćeš morati sam da potražiš - ukoliko te uistinu zanima. Za sve vrijedno u životu, moramo se sami potruditi. Znam da su mnogi navikli da sve dobiju "servirano", zadovoljni su životom koji žive i ne trude se da druge shvate. Svi smo vjernici, čim u sebi nosimo bilo kakvu vrstu vjere, ne mora biti vezana za Stvoritelja. Bez vjere, ljudsko biće samo životari na ovom svijetu, bez ikakvog pravog smisla svoga života. Utjeha su mu, kratkoročno, prijatelji, porodica, imetak ... Smrt - sve nestaje! Ali, tu tek progledaju i istinu ugledaju. Najpametniji u ljudskom rodu su bili vjernici i javno se izjašnjavali o tome. Zar misliš da je Ajnštajn lagao kada je govorio moći Stvoritelja. A gdje smo mi i Ajnštajn, i mnogi poput njega. I o tome, da li ćemo biti vjernici ili ne, ne odlučujemo sami, već to zaslužujemo, a Stvoritelj je onaj koji odlučuje o tome koga će pozvati u okrilje svoje milosti. Ako želiš da je zaslužiš, dovoljna je iskrica želje u tvom srcu ... :bih:
"- Riječ Bog za mene je samo izraz, produkt ljudske slabosti, biblijska kolekcija časnih, poštenih, ali ipak primitivnih legendi koje su same po sebi pomalo djetinjaste i nijedno objašnjenje, ma koliko vješto bilo, ne bi me moglo uvjeriti u suprotno." - napisao je Einstein.
JThomas

#1788 Re: Za predane Životu

Post by JThomas »

komotno se mogu nova sabrana djela napraviti od izreka i citata koje su vjernici na ovom forumu lažno pripisali ajnštajnu...
drug_profi

#1789 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Ajnstajn je jednom rekao:
"Mileva, bog te ebo, dje mi je piva!!

A mozda i nije.
fatamorgana

#1790 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

@BE HUMAN, a koju religiju propagiraš konkretno ako nije tajna? Ma, po stilu pisanja k'o da gledam, :wink:
drug_profi

#1791 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

fatamorgana wrote:@BE HUMAN, a koju religiju propagiraš konkretno ako nije tajna? Ma, po stilu pisanja k'o da gledam, :wink:
jesi ti to citao sta pise?
Ja sam nakon prve recenice vidio otkud vjetar duva.
fatamorgana

#1792 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote:
fatamorgana wrote:@BE HUMAN, a koju religiju propagiraš konkretno ako nije tajna? Ma, po stilu pisanja k'o da gledam, :wink:
jesi ti to citao sta pise?
Ja sam nakon prve recenice vidio otkud vjetar duva.
Ma nisam čitao, svi imaju isto otvaranje k'o u dami, vjetar ope' duva sa bliskog istoka, :lol:
fatamorgana

#1793 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Ja i? :wink:
fatamorgana

#1794 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

BE HUMAN wrote:100% :bih:
100% religozni troll, pa vidi se iz aviona, ;-)
drug_profi

#1795 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

BE HUMAN wrote:A zašto da ne?! :bih: Eto vidiš, i ti vjeruješ u nešto za šta SVI znamo da ne postoji - troll! :-)
Sam sebi skaces u usta.
fatamorgana

#1796 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote:
BE HUMAN wrote:A zašto da ne?! :bih: Eto vidiš, i ti vjeruješ u nešto za šta SVI znamo da ne postoji - troll! :-)
Sam sebi skaces u usta.
Ma vjerovatno još jedan adolescent u hormonskom stampedu ....
drug_profi

#1797 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

fatamorgana wrote:
drugi profil wrote:
Sam sebi skaces u usta.
Ma vjerovatno još jedan adolescent u hormonskom stampedu ....
Nije. Ovaj je 23+.
Samo ko da gledam imao je burne epizode u adolescenciji.
drug_profi

#1798 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

Ja vjerujem da postoje trolovi i djed mraz.
drug_profi

#1799 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

I Zubic Vila.
Great Cornholio

#1800 Re: Za predane Životu

Dobro je, ja sam ipak uspješniji u nastojanjima da sve s ove teme preokrenem na svoju vjeru, trebalo vam je dugo vremena da me otkrijete, da otkrijete moje stvarne namjere, ovog @budi čovjeka odmah provaliste :D

Konfučije, svaka ti čast, al' brate dragi trebao si napisati da misliš na drugačije različitosti od onih na koje sam ja pomislio :D

@odrone, đe ćeš ba, ne idi s teme, malo mi fali da od tebe napravim vjernika 8-) :lol:

Kako je narode, šta ima, šta se sluša :)
Post Reply