Šta je Istina?

Rasprave o filozofskim temama.
luciferino

#1 Šta je Istina?

Post by luciferino »

Koliko smo upoznati sa različitim filozofskim stajalištima i koliko smo tolerantni prema istim? Da li postoji neka "apsolutna" istina? Da li istina zavisi od čovjeka, ljudske percepcije? Šta je za vas Istina?
shin

Post by shin »

Istina je ono što je istinito.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:D :D
fakat...daj da i na to pitanje odgovorimo :D
ja71

Post by ja71 »

moze i ovako:

istina je suprotnost od lazi.

to bi naravno odma povuklo i definiciju lazi.
zato su one jedna od druge nerazdvojive.

tvrdnja da nema istine bi onda povukla i tvrdnju da nema lazi.

onaj ko tvrdi da ne postoji istina treba ga upitati da li je to sto tvrdi istina.

zato postoji istina.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ili da citiramo Halajja "enel-hakk"
euzibillah :)
pinkzelena

Post by pinkzelena »

prognoziram da ce ova tema da nadmasi brojcano i ateizam i religiju :D
kuku lele momce makedonce sad kad se svi ovdje prebace i krenu sa "doktrinama" raznim :-)
luciferino

Post by luciferino »

pinkzelena wrote:prognoziram da ce ova tema da nadmasi brojcano i ateizam i religiju :D
kuku lele momce makedonce sad kad se svi ovdje prebace i krenu sa "doktrinama" raznim :-)
Mislish kad se svi natakare? :-D
Jedva čekam.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Istina je da me gazda handri ko kauboj konja a ja cutim. Pa se pitam dali je cutnja LAZ. Jer je kontra moje istine?
:run: da me gazda neskuzi. Nesto je i on natakaren.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

luciferino wrote:
pinkzelena wrote:prognoziram da ce ova tema da nadmasi brojcano i ateizam i religiju :D
Jedva čekam.

i ja :-D nece se znati ko je na koga i na sta vise natakaren
parafin

Post by parafin »

pinkzelena wrote:
luciferino wrote:
Jedva čekam.

istina je sve sto nije laz, a laz je sve osim smrti sto bi rekao jedan nas umjetnik i pjevac :D
pinkzelena

Post by pinkzelena »

parafin wrote:
pinkzelena wrote:
luciferino wrote: Mislish kad se svi natakare? :-D
Jedva čekam.

istina je sve sto nije laz, a laz je sve osim smrti sto bi rekao jedan nas umjetnik i pjevac :D

gdje si Dino,nisam te prepoznala :D
rashomon

Post by rashomon »

zena wrote:ili da citiramo Halajja "enel-hakk"
euzibillah :)
Ana al-Haqq

Amin!

Ak' misliš na Mansura...
zolloo85

#13 Re: Šta je Istina?

Post by zolloo85 »

luciferino wrote:Koliko smo upoznati sa različitim filozofskim stajalištima i koliko smo tolerantni prema istim? Da li postoji neka "apsolutna" istina? Da li istina zavisi od čovjeka, ljudske percepcije? Šta je za vas Istina?
mislim da je ključna stvar (put do istine) u ovome ne zavaravati samog sebe i ne slijedi svoje strasti.

od jednog prijatelja sam čuo dobru rečenicu a to je:
"Tražim istinu od bili koga."

u naučnoj metodologiji je naglašeno da rezultati istraživanja moraju biti objektivni u smislu onakvi kavi jesu a ne da nekome odgovaraju ili da ih namiještamo da nam odgovaraju.

takva je i istina.
ja71

#14 Re: Šta je Istina?

Post by ja71 »

prenijeto sa topica "religija" posto se ovjde raspravlja o istini
Sarafcina wrote:
ja71 wrote:
Sarafcina wrote: ja koliko se sjecam nekih filozofskih budalestina i gluposti (valjda se niko ne vrijedja :D ;), sto ja imam "misljenje") .... oni vele da istina ne postoji, a da postoji samo osobina istinito ili nije istinito :).
sta forumski filozofi misle o tome ;...
a je li istina ono gore podebljano :D

haj sad da se igram malo sejtanovog advokata ;) .. (karkin, fahrija karkin ;) drago mi je :P)
prema tim filozofima.. istina je imenica i ti je ne mozes pridruziti nicemu... mozes samo reci da je neki iskaz istinit ili nije istinit.
prema tome ... ono gore ne moze biti istina.... ali itekako moze biti istinito ;)

jel de kojim mahnitanjima se i ova filozofija zna baviti :D
da Allah dragi sacuva i sakloni ;)
pa ja sam mogao upitati da li je onaj iskaz istinit :D
mada ne razumije kako nesto moze biti istinito a da istovremeneo nije istina.

istina jeste imenica koja oznacava stanje.
ali je nesto vise od imenice.

nego rupa u gronjoj zavrzlami je da se ni jedano pravilo nemoze na samo sebe primijeniti (niti se moze samo sobom dokazati).

tako da kada neko tvrdi da istina ne postoji, to se ne moze na samo sebe primijeniti. sa te strane si u pravu

eh et
rina*

#15 Re: Šta je Istina?

Post by rina* »

luciferino wrote:Koliko smo upoznati sa različitim filozofskim stajalištima i koliko smo tolerantni prema istim? Da li postoji neka "apsolutna" istina? Da li istina zavisi od čovjeka, ljudske percepcije? Šta je za vas Istina?
Istina prema korespodenst teoriji, u koju i verujem:
ako se neko postojanje podudara sa stvarnoscu onda je ono istinito, te i time istina. Ja verujem da postoji objektivna istina, objektivna u ovom slucaju znaci postojanje koje je istinito bez obzira na to sta ljudi misle,veruju ili osecaju. Objektivna istina je da ljudi umiru svakog dana (njihova exsistencija u fizickom obliku prestaje, da se ogranicim od mogucih kometara tipa: reinkarnacija i slicno :-) )
parafin

#16 Re: Šta je Istina?

Post by parafin »

luciferino wrote:Šta je za vas Istina?
A sto sa velikim I? :D
glavabojezida

Post by glavabojezida »

Istina je da je kupus listina :D
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Ljepota je istina.
luciferino

#19 Re: Šta je Istina?

Post by luciferino »

parafin wrote:
Nešto mi prahnulo da stavim veliko, u momentu inspiracije 8-) :P
parafin

#20 Re: Šta je Istina?

Post by parafin »

luciferino wrote:
parafin wrote:
Nešto mi prahnulo da stavim veliko, u momentu inspiracije 8-) :P
a ja mislio zato sto postoji samo jedna... :lol:
cyprus

Post by cyprus »

Istina je jedna, ali ima više dimenzija. :)

Btw. prije par mjeseci slušo sam na vogošćanskoj televiziji i interpretaciju Fatmira Alispahića o ovoj temi na promociji nečije knjige pod nazivom "Istina i laži" i jako me dojmilo. :lol: :lol:
luciferino

Post by luciferino »

Vidim, otvorila se još jedna tema o istini, istinama ili apsolutnoj istini, a kogod kadgod neće da se druži s nama. :(

Sviđa mi se što je zollo rekao. Kratko i jasno.

Ipak, još uvijek smatram da apsolutna istina ne postoji. Za mene je istina čista funkcija ljudskog uma, težnja da se nešto označi kao tačno ili netačno. Inače, mislim da mi je bliska konstruktivistička teorija, ali moram još malo da pročeprkam. :-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

luciferino wrote:Vidim, otvorila se još jedna tema o istini, istinama ili apsolutnoj istini, a kogod kadgod neće da se druži s nama. :(

Sviđa mi se što je zollo rekao. Kratko i jasno.

Ipak, još uvijek smatram da apsolutna istina ne postoji. Za mene je istina čista funkcija ljudskog uma, težnja da se nešto označi kao tačno ili netačno. Inače, mislim da mi je bliska konstruktivistička teorija, ali moram još malo da pročeprkam. :-)
IZVINJENJE:

tema je otvorena odvojeno nehotice .
Last edited by KOGOD KADGOD on 06/07/2007 08:07, edited 1 time in total.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

evo, prebacujem relevantne komentare da bismo na jednom mjestu nastavili. :-D

Prenosim ispod neke relevantne komentare na koje se diskusija dalje moze razvijati odvojeno od teme pod kojom je nastala.
Ispod su ukljuceni komentari nekoliko forumasa, ne samo moji, te ih kao takve treba i shvatiti. HVALA.

Hvala svima na ucescu.

KOGOD KADGOD: poruka modifikovana dana: 05/07/2007 13:43; prepravljeno ukupno 1 puta

Na vrh
KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 13:37

Član od: 17 nov 2006

KOGOD KADGOD Upisano: 03/07/2007 16:24

KOGOD KADGOD (citat):
ja71 (citat):
luciferino (citat):
KOGOD KADGOD (citat):

STA je NAJBITNIJA, krucijalna, ultimatna Istina koju ljudski um moze da pojmi?...

Da apsolutna istina ne postoji...

+

Hoću kući

ovdje treba razgraniciti istinu i sposobnost covjekovog shvatanja istine.

istina moze samo jedna postojati.

tvoj iskaz samo potvrdjuje da ljudski um nije uvijek sposoban shvatiti istinu.

Zasto je insanu, ljudskom bicu, toliko vazno da dosegne ISTINU, da shvati, pod tim pojmom, svoju svrhu i svrhu postojanja opcenito?

Istina ima djelimicnih, i svaka je "istinita" u nekom smislu, ali mi ipak tezimo prema onoj CJELOVITOJ koja bi obuhvatala sve istine, radije nego ih poricala samo radi njihove djelimicnosti.

Ljudsko bice se po toj karakteristici razlikuje od hajvana, a medju ljudima, INTENZITET tog poriva i zelje za shvatanjem i poimanjem saznatog, tj. nivo radoznalosti u tom smislu, ukazuje na stepen "ljudskosti" individualno...

Covjeka ne cini fizicka "ljudskost", niti ga neohodno cini "rad" (komunisticko shvatanje),nego covjeka cini covjekom ZELJA da spozna sto vise istina i realiteta i TRUD da ih, poput slagalice, sklopi i spozna apsolutnu Istinu koja obuhvata sve realitete - karakteristika koju ne manifestuju zivotinje (one se ne pitaju "zasto sam?" niti mijenjaju svoju sredinu vise nego je neophodno za opstanak)...

Zasto?
Sta covjek "ima" od saznanja i spoznaje?...

Moje skromno misljenje je da bi postigao sposobnost da vidi dalje od "ocitog", da vidi dublje od "logicnog"... da ispuni svrhu svoga postojanja time sto ce svojim kratkim hodom na plazi fizickog zivota ostaviti iza sebe malo vise nego samo tragove u pijesku koji ce ubrzo nestati pod plimom mora zivota - a zatim, time sto ce biti od KORISTI covjecanstvu - od najmanje do znacajne, ovisno o uticaju koji mu je na raspolaganju.

Kada, nakon svega, pogleda iza sebe, vremenski, bez obzira da li vjeruje u zivot nakon prestajanja fizickih tjelesnih bioloskih funkcija ili ne - moze da prihvati SMIRENO realnost, znajuci da je ucinio sve sto mu je omogucavalo tijelo i UM da spozna i shvati, pa da postane, ne samo manje stetan, nego KORISTAN ljudskom rodu na koji gleda sa merhametom i suosjecanjem...

Tako NE GUBI - ako ga ceka daljnji zivot u drugoj dimenziji i razlicitoj formi postojanja - jos bolje!..
Ako je smrt "kraj", opet ne gubi, jer je ostavio za sobom trag ljudskosti koji je prevagnuo niskost hajvanluka koji je specifican insanu, jer se moze spustiti mnogo nize od bilo kojeg hajvana.

Cinjenica je, medjutim, da ako je bio dio "grupe" cija je ljudskost daleko naprednija time sto je zelio i postizao saznanja o istinama u svrhu ultimatnog saznanja Ultimatne Istine - on/a nece imati ni truna sumnje u perpetualni ZIVOT na koji ukazuje svaka istina, bilo koliko djelimicna, u bilo kom pravcu da je razlozi na njene najosnovnije komponente.

Na primjer, narocito na kvantuum (podatomskom) nivou lezi odgovor da POTENCIJAL egzistencije postoji simultano sa neegzistencijom, i da ovisi o obzervaciji, o "mjerilu"...(duga "prica")

Samim cinom stvaranja (mislim na "vrijeme" prije Velikog Praska, mada se ne moze govoriti o "pra-vremenu" jer je i vrijeme stvoreni koncept zacet prvim stvaranjem), stvoreno je "more" POTENCIJALA, mogucnosti postojanja/nepostojanja i razvoja/anihilijacije - dakle, samim tim cinom Stvaralacka Moc ostaje neprekidno vezana za svaki naredni postanak, razvoj ili nestanak SVIH mogucnosti... Taj koncept je, grubo, nazvan "sudbinom".

Ova Istina se moze izreci, procitati, objasniti - ali samo kada osoba sama, svojom ZELJOM i sopstvenim naporom, dosegne njeno poimanje i shvatanje (koliko je to moguce u odnosu na fizicka ogranicenja) - tek tada je moguce spojiti sve istine u Apsolutnu Istinu koja ih obuhvata, i tek tada se doticna osoba nadje NA POCETKU viseg nivoa ljuskosti...

Vrelo, izvor, saznanja i potencijala je NEISCRPNO, ali je i ZEDJ ljudska, za znanjem, neutoljiva a potencijal za djelatnost neogranicen.

Darwin nikada nije sumnjao u Bozije Postojanje (ili Stvaralacku Moc, kako god), on je samo zelio da pronikne u to KAKO je sve stvoreno.
Einstein takodje, nikada nije poricao Visu Silu, nego je, nakon spoznaje neophodnosti Stvalacke Sile, iskoristio to saznanje da shvati i pronikne u tajne procesa stvaranja (poznata je njegova izreka "Bog se ne kocka univerzumom"). Primjeri su mnogobrojni...

I nije bitno sto nisu nasli odgovore na SVA pitanja, bitno je da su DIO PROCESA ljudskog pronicanja i spoznaje sto i jeste mjerilo "ljudskosti"...

Nema "moje" ili "tvoje" istine, osim u djelimicnom smislu.
"Nasa", Apsolutna Istina obuhvata sve - i samo otvoren um i iskrena zelja, cak potreba, moze dovesti do shvatanja Realnosti.
Ona (Realnost) postoji oduvijek, jedino nas nasa ogranicenja sprijecavaju da je pojmimo, i stoga ce biti shvacena i dostignuta samo zajednickim naporima, jer svako nosi neke aspekte poimanja koji imaju smisla jedino spojeni sa aspektima poimanja drugih.

Dok se ne izdignemo iznad individualnih "istina" i sebe ne vidimo kao neophodni dio ljudskog roda - necemo biti u stanju da dosegnemo tajne i svrhe stvaranja.
Globalizacija sve vise prevazilazi te prepreke i sve vise zblizava one koji nose teret "ljudskosti", ma gdje da su i koliko ih procentualno malo ima u odnosu na populaciju Zemlje...

Interesantno... neke se stvari ne mijenjaju u svijetu u kojem vlada zakon da je jedina konstanta - PROMJENA... - jos uvijek iste osobe podrijevaju zdrave diskusije, skrecu teme u pravcima u kojima nisu namjerene, pokazuju vise interesa za onog KO pise nego za ono sto je NAPISANO...

Valjda zato sto ono malo svog sto su imali iskazati je iscrpljeno, a papiganje stavova drugih nikom nije interesantno - pa im ne preostaje nista osim "sabotiranja" nastojanja forumasa da forum koriste u svrhe radi kojih i postoji FORUM.

Jedino sto ljude sa ozbiljnim namjerama i pozitivnim ciljevima potstice na daljnje pokusaje i ukljucenja u forum je cinjenica da se, povremeno, na forumu nadju osobe koje imaju nesto da kazu, imaju svoje stavove i misljenja koja nisu "uklesana u kamenu" i kojima nije stalo da iste namecu drugima i zapocinju uvredljiva osobna prepucavanja, nego da ih podijele sa drugima, da sagledaju stavove drugih i u tom procesu nadograde na svoja misljenja, mozda ih potpuno promijene, ili pak, sa zadovoljstvom zakljuce da nisu sami u svom nastojanju da bolje shvate sebe, druge i svijet oko nas...

Nejse, ovu povrsnu obzervaciju ne treba dalje komentarisati, bar sto se tice mog misljenja, radije bi bilo dobrodoslo i produktivno nastaviti razmjenu misljenja o zapocetoj temi - ISTNA/e jer je fascinantno koliko dubokog uvida i rezona nasi forumasi manifestuju izrazavanjem svojih tacki gledista i svojih shvatanja. Toliko dubokog shvatanja se nadje u "prosjecnoj" osobi kada joj se pruzi prilika da to iskaze... - Zadovoljstvo za citati i vrijedno postovanja bilo u sazetom ili obimnijem obliku.

Aferim raja, nastavite, nemojte se osvrtati na one koji bi da ismiju vase stavove samo stoga sto nemaju svoje.

Neke teme su vrijedne razmisljanja i razmjene misljenja vise od drugih, trudimo se da sto vise takvih postavimo u centar paznje i pomognemo jedni drugima da jos vise duhovno i intelektualno rastemo i razvijamo metode poimanja prosirujuci tako svoje vidike.

Hvala SVIMA koji se ukljuce svojim komentarima, ukljucujuci i gore-navedene "sabotere" (ne mislim bukvalno, naravno), jer bas ta raznovrsnost u nacinu gledanja na temu ukazuje na intelektualne razine svakog od nas - svaki komentar, koliko god nam se cinio "banalnim", "sarkasticnim" ili "nevaznim" izrazava nase potsvjesno samovidjenje, i kada to spojimo sa svjesnim i svrsishodnim komentarima (npr. od ranije) dobijamo potpuniju sliku stvarnog stava i misljenja a ne samo imitaciju ili imidz koji se pokusava prikazati drugima kao "pravi".

Na vrh
luciferino Upisano: 03/07/2007 16:39

Član od: 19 aug 2005

Predlažem da se otvori nova tema o istini radi lakšeg praćenja. Počeli smo se gubiti.

Na vrh
El_comadante Upisano: 03/07/2007 17:31

Član od: 10 maj 2007

Mjesto: Sarajevo
luciferino (citat):
Predlažem da se otvori nova tema o istini radi lakšeg praćenja. Počeli smo se gubiti.

Pa dobro je i ovako šta se buniš.

Na vrh
luciferino Upisano: 03/07/2007 17:36

El_comadante (citat):
luciferino (citat):

Ne bunim se čovječe božiji, šta više sve lično shvataš? Tebi neko takne temu pa odma ko kvočka doletiš. Da, ozbiljno mislim da treba otvoriti temu o istini jer je to između ostalog i jedno od ključnih filozofskih pitanja i da bi bilo dobro imati izdvojenu temu. U čemu je problem?

Na vrh
El_comadante Upisano: 03/07/2007 17:56

luciferino (citat):
El_comadante (citat):
luciferino (citat):

Ne bunim se čovječe božiji, šta više sve lično shvataš? Tebi neko takne temu pa odma ko kvočka doletiš. Da, ozbiljno mislim da treba otvoriti temu o istini jer je to između ostalog i jedno od ključnih filozofskih pitanja i da bi bilo dobro imati izdvojenu temu. U čemu je problem?

Ja se neljutim uopšte. Ali zašto otvarati novu temu kad možemo i ovde raspravljati? A uostalom ko ti brani da otvoriš novu temu

Na vrh
luciferino Upisano: 03/07/2007 18:07

El_comadante (citat):
luciferino (citat):
El_comadante (citat):
luciferino (citat):

Ja se neljutim uopšte. Ali zašto otvarati novu temu kad možemo i ovde raspravljati? A uostalom ko ti brani da otvoriš novu temu

Zašto su u školi podjeljeni predmeti? Zašto nemamo jedan veliki povezani čas iz svega? Zašto je forum opšte podjeljen na teme? Kažem ti, rasprava se otegla...otvoriš temu o religiji...odjednom se priča o istini i to sa čisto filozofskog aspekta. Čuj bunim se...e svašta...

Na vrh
ja71 Upisano: 03/07/2007 18:24

Član od: 31 mar 2006

vas dvojica otvorite sebi temu pa diskutujte da li treba otvarati nove teme

Na vrh
luciferino Upisano: 03/07/2007 18:26

ja71 (citat):

Vidiš da smo natakareni.

Na vrh
El_comadante Upisano: 03/07/2007 18:33

luciferino (citat):
ja71 (citat):

Vidiš da smo natakareni.

Diskusija je diskusija

Na vrh
ja71 Upisano: 03/07/2007 18:48

hajmo se vratiti na temu:

bilo je pitanje da li postoji istina.

pa sam ja "optuzen" za apsolutizam

mislim da znam gdje je nesporazum.

postoji objektivna i subjektivna istina.
u stvari ove druge i nema i to je ona istina o kojoj je @luciferno pricao da moze od covjeka do covjeka biti razlicita. ona je usko povezana sa ljudskim culima i shvatanjem. najbolji primjer za ovo je kad neki dogdjaj posmatra npr. 5 ljudi i kasnije se pocnu svadjati sta se u stvari zbilo. pravosudje ima najvise iskustva sa ovakvom vrstom "istine".
kao sto rekoh to i nije istina u pravom smislu te rijeci nego bi je prije trebalo zvati npr. "shvatanje".

medjutim ja sam pricao o onoj drugoj istini koja postoji i mimo nasih glava.
nju je zato tesko i pojmiti. ko ne zna o cemu pricam neka se samo pozabavi sa par matematickih dokaza.

jedino sto ja na krajumogu @lucifernu "zamjeriti" je to stoje on sugerirao da se ne isplati traziti istinu koju ne mozemo shvatiti. to bi bila kapitulacija.

Bolje je traziti istinu nego da ona tebe trazi

Na vrh
luciferino Upisano: 03/07/2007 23:26

ja71 (citat):

u stvari ove druge i nema i to je ona istina o kojoj je @luciferno pricao da moze od covjeka do covjeka biti razlicita. ona je usko povezana sa ljudskim culima i shvatanjem. najbolji primjer za ovo je kad neki dogdjaj posmatra npr. 5 ljudi i kasnije se pocnu svadjati sta se u stvari zbilo. pravosudje ima najvise iskustva sa ovakvom vrstom "istine".
kao sto rekoh to i nije istina u pravom smislu te rijeci nego bi je prije trebalo zvati npr. "shvatanje".

nju je zato tesko i pojmiti. ko ne zna o cemu pricam neka se samo pozabavi sa par matematickih dokaza.

jedino sto ja na krajumogu @lucifernu "zamjeriti" je to stoje on sugerirao da se ne isplati traziti istinu koju ne mozemo shvatiti. to bi bila kapitulacija.

Ja cu o pitanju istine pisati oooooopširnoooo na drugom mjestu, a mislim da se ovdje stvari počinju zakuhavati. Interesantno je kako za neke postoji samo objektivna istina, za druge postoji samo subjektivna istina, a za neke možda postoji i jedna i druga.

Pitanje je kako vidimo Istinu. Da li je to neki univerzalni princip koji bi postojao i bez nas ili je koncept istine svojstven samo ljudskom umu? Evo banalnog primjera samo da vam pojasnim šta mene muči.

Uzmimo Pitagorinu teoremu npr.
Kvadrat nad hipotenuzom je jednak zbiru kvadrata nad katetama.

Očigledno se radi o istinitom iskazu koji je dokazan. Dakle radi se o nekakvoj istini. Ali zar nisu svi ti pojmovi proizvod ljudskog uma? Šta bi bilo bez postojanja ideje trougla, kateta, hipotenuze, pravog ugla? Da li bi Pitagorina teorema još uvijek postojala kao neka univerzalna geometrijska istina?

E sada se možda i provalim, ali za mene je istina koncept ljudskog uma koji nema nikakvog smisla bez postojanja ljudskog roda. Zato ne mogu prihvatiti ni postojanje nekakve apstraktne apsolutne istine.

Na vrh
pinkzelena Upisano: 03/07/2007 23:39

Član od: 29 jun 2007

ovdje treba jedan golem hepek

Na vrh
zoom66 Upisano: 04/07/2007 08:41

Site Admin

Član od: 10 jun 2003

Mjesto: denmark
danas (citat):
Šeha (citat):
danas (citat):
Bosanac sa dna kace (citat):
daj tetka zar je se ti bojis?

ma kakvi yavrum, ama sam se navatala stra' od gazde zooma

Boga se ne boji al' se zato od Zoom-a usrala

za razliku od boga, za zooma sam sigurna da postoji
postojim itekako da postojim...

Na vrh
Bosanac sa dna kace Upisano: 04/07/2007 09:02

Član od: 28 jun 2005

Bog na nebu, mi na zemlji, zoom na forumu

Na vrh
Sarafcina Upisano: 04/07/2007 16:57

Član od: 19 sep 2005

ja71 (citat):
Sarafcina (citat):

ja koliko se sjecam nekih filozofskih budalestina i gluposti (valjda se niko ne vrijedja , sto ja imam "misljenje") .... oni vele da istina ne postoji, a da postoji samo osobina istinito ili nije istinito .

a je li istina ono gore podebljano

haj sad da se igram malo sejtanovog advokata .. (karkin, fahrija karkin drago mi je )
prema tim filozofima.. istina je imenica i ti je ne mozes pridruziti nicemu... mozes samo reci da je neki iskaz istinit ili nije istinit.
prema tome ... ono gore ne moze biti istina.... ali itekako moze biti istinito

jel de kojim mahnitanjima se i ova filozofija zna baviti
da Allah dragi sacuva i sakloni

Na vrh
El_comadante Upisano: 04/07/2007 20:03

Isitina je relativan pojam. Svaki čovjek ima svoju istinu. Tako ti je to.

Na vrh
pinkzelena Upisano: 04/07/2007 20:09

Član od: 29 jun 2007

bolje nijedne vise da ne progovore, inace...
na bazene u banovice

Na vrh
ja71 Upisano: 04/07/2007 20:16

Sarafcina (citat):
ja71 (citat):
Sarafcina (citat):

ja koliko se sjecam nekih filozofskih budalestina i gluposti (valjda se niko ne vrijedja , sto ja imam "misljenje") .... oni vele da istina ne postoji, a da postoji samo osobina istinito ili nije istinito .

a je li istina ono gore podebljano

haj sad da se igram malo sejtanovog advokata .. (karkin, fahrija karkin drago mi je )
prema tome ... ono gore ne moze biti istina.... ali itekako moze biti istinito

jel de kojim mahnitanjima se i ova filozofija zna baviti
da Allah dragi sacuva i sakloni

prenijecu ovaj post na topic o "istini" posto hoce da se tamo o istini raspravlja

Na vrh
zoom66 Upisano: 05/07/2007 01:12

Site Admin

pinkzelena (citat):

na bazene u banovice
samo da se tuspasim......previshe ste se opustili...

Na vrh
InfraRedRidinghood Upisano: 05/07/2007 01:22

Član od: 19 feb 2006

zoom66 (citat):
pinkzelena (citat):

na bazene u banovice

Na vrh
zoom66 Upisano: 05/07/2007 11:22

Site Admin

InfraRedRidinghood (citat):
zoom66 (citat):
pinkzelena (citat):

na bazene u banovice

Na vrh
KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 13:40

KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 13:31

luciferino (citat):
ja71 (citat):

Ja cu o pitanju istine pisati oooooopširnoooo na drugom mjestu, a mislim da se ovdje stvari počinju zakuhavati. Interesantno je kako za neke postoji samo objektivna istina, za druge postoji samo subjektivna istina, a za neke možda postoji i jedna i druga.

Pitanje je kako vidimo Istinu. Da li je to neki univerzalni princip koji bi postojao i bez nas ili je koncept istine svojstven samo ljudskom umu? Evo banalnog primjera samo da vam pojasnim šta mene muči.

Uzmimo Pitagorinu teoremu npr.
Kvadrat nad hipotenuzom je jednak zbiru kvadrata nad katetama.

Očigledno se radi o istinitom iskazu koji je dokazan. Dakle radi se o nekakvoj istini. Ali zar nisu svi ti pojmovi proizvod ljudskog uma? Šta bi bilo bez postojanja ideje trougla, kateta, hipotenuze, pravog ugla? Da li bi Pitagorina teorema još uvijek postojala kao neka univerzalna geometrijska istina?

E sada se možda i provalim, ali za mene je istina koncept ljudskog uma koji nema nikakvog smisla bez postojanja ljudskog roda. Zato ne mogu prihvatiti ni postojanje nekakve apstraktne apsolutne istine.

KGKG ______________________________________________________________:

Veoma dobar primjer. VIDJENJE.

ZAKONI matematike, fizike itd. su POSTOJALI od postojanja materijalnog svijeta, i POSTOJE mnogi koji jos nisu u domenu otkrica ljudskog uma.

Npr. - Struja (elektricna energija) i njene osobenosti su postojale (da se ogranicimo na Zemlju) i prije nego su ljudi SHVATILI da postoji i pronikli u njene osobenosti pa je sebi podvrgli ("sve je na Zemlji vama podvrgnuto"-Qur'an).
Tako je i sa gravitacijom, bioloskim procesima, solarnom i drugim energijama, i evo, sada(relativno skoro) spoznajemo na podatomkom nivou da ni ti fizicki zakoni nisu u kamenu urezani.

ZAKONI prirode nisu "nastali" nihovim otkricem od strane ljudi, ukljucujuci Pitagoru.

Stoga i tema o Apsolutnoj Istini neophodno obuhvata SVE istine tj. cinjenice ukljucujuci i POTENCIJALE da sve te istine pod odredjenim uslovima/okolnostima mogu i mijenjati PRIRODU.

Npr. "solidna" materija, podvrgnuta svim zakonima fizike je na podatomskom nivou "prazna" i daleko od solidne, te joj na tom nivou ni zakoni fizike nisu relevantni u tom smislu, tj. - na tom nivou (podatomskom) postoji POTENCIJAL da nesto jeste i nije istovremeno - dok ga obzervacija (ne neophodno ljudska) ili mjerilo ne "nakloni" na jednu ili drugu stranu...

Kada kazem Apsolutna Istina, time smatram ne samo fizicke cinjenice nego SVE cinjenice (poricanje necega samo zato sto to "ne vidimo" je besmisleno) koje, ako ponovim navedeno iscrpljenje svih pitanja hronoloski unazad, neophodno vode u JEDNOCU tj. jedan jedini najsitniji djelic (koji nauka pokusava da identificira pronicanjem u djelice atoma i njihove djelice subsekventno) u koji je "sabijen" sav POTENCIJAL postojanja i na koji onda djeluje SILA koja je neophodno u postojanju (nefizickom) a koja svojim djelovanjem "prisili" potencijal u postojanje i daljnje "razganjavanje" materije naporedo sa vremenom i prostorom (koje je i samo bilo "sabijeno" kao potencijal u tom djelicu) - "Pojavite se milom ili silom! - Pojavljujemo se svojevoljno"-Qur'an.

Interesantno je da, uz pojavu materije se simultano pojavljuje i antimaterija koja PONISTAVA materiju instantno. Sta sad? Kako ih "razdvojiti" da se medjusobno ne ponistavaju i prevagne POSTOJANJE nad nepostojanjem?

Dakle i NAKON pojave tog djelica i inicijacije objave njegovog potencijala, nije bilo dovoljno da pred-postojeca (nematerijalna) Sila djeluje da i onda se "povuce" - naprotiv, ona i dalje djeluje preko fizickih ZAKONA.

U prvom neohodnom slucaju, primjenom zakona POLARITETA (tj. magnetskog polja) koje SPRIJECAVA animateriju da materiju u "razvoju" ponisti instantno. Ta Sila, samim CINOM stvaranja i ODRZAVANJA neophodno PROZIMA stvoreno, kako na nivou fizickog (putem stvorenih zakona) tako i na nematerijalnom (qvantum) nivou.

Foton, na primjer, prozima svu materiju i ima svojstva da "komunicira" i da se "pojavi" simultano na vise "mjesta". Sta sve mogu onda "razbijeni" djelici fotona (koji, znamo, je djelic razbijenog djelica atoma pa daljnje razbijenog djelica tog djelica..itd. kao i kvark, ili neuterino, pa cak i sitnije)? Koji sve potencijali postoje, nama na raspolaganju, kada napokon uspijemo da ih podvrgnemo nasim potrebama?

Samo zato sto ih ne vidimo, sto nismo doskora bili svjesni njihovog postojanja i svojstava - ne znaci da nisu postojali prije nego smo ih postali svjesni - manje vidjenjem a vise matematickim formulama i primjenom zakona koje UKAZUJU na njihovu neophodnost postojanja - poput pronalaska neke planete koju ne vidimo ali po "ponasanju" okolnih planeta mozemo da utvrdimo da postoji ta neka planeta koja utice (svojim magnetnim poljem ili gravitacijom i sl.) na okolne, VIDLJIVE, planete.

Zasto je bitno SPOZNATI Apsolutnu Istinu?
_ spoznajom Apsolutnog, sveobuhvatnog "cinjenicnog stanja" tj. Istine, nas se POGLED na svijet, nase se POIMANJE svega ukljucujuci nas same - stavlja u novu, sveobuhvatniju percepciju, i mi pocinjemo da vidimo stvari i zbivanja ne samo "iznutra ka vani" nego i "izvana ka unutra", spoznajemo PRAVU vrijednost i PRIVIDNU vrijednost stvari i dogadjaja...

Time se izdizemo iznad banalnog (ne odbacujuci nista pa ni banalno) i postizemo neophodnu RAVNOTEZU izmedju tjelesnog i duhovnog tj. materijalnog i nematerijalnog - ravnotezu koja odrzava prividni haos stvaranja u aktualnom balansu. I najmanji poremecaj te ravnoteze bi doveo do kolapsiranja univerzuma kakvog ga poznajemo, i, bijuci DIO tog univerzuma, nas individualni balans je neophodan i to cemu tezimo jer nas okolnosti i informisanost/dezinformisanost "vuce" izvan ravnoteze uzrokujuci negativne posljedice za koje onda "krivimo" ovo ili ono.

Bijuci dio univerzuma, svaka nasa misao, rijec, djelatnost - uzrokuje promjene i utice na cijeli univerzum, bili mi svjesni toga ili ne, i stoga je ravnoteza u nama i pozitivnost naseg doprinosa neophodna za opstanak ravnoteze univerzalno.

Poput kamencica bacenog u mirnu vodu koji stvara kruzne valove, sto blizi centru to ocitiji i sto dalji od centra to manje ociti ali ipak prisutni i osjetni...

Na vrh
KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 13:45

veoma interesantan komentar:

ja71 Upisano: 03/07/2007 19:08

moze i ovako:

onaj ko tvrdi da ne postoji istina treba ga upitati da li je to sto tvrdi istina.

zato postoji istina

Na vrh
KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 13:52

KOGOD KADGOD (citat):
veoma interesantan komentar:

ja71 Upisano: 03/07/2007 19:08

moze i ovako:

zato postoji istina

OTSUTNOST neistine je ISTINA.

TAMA nije nista drugo do OTSUTNOST SVJETLOSTI.

Sto je jaca svjetlost to je tamnija sjena.

Da bi spoznali istine i napokon Apsolutnu Istinu, kriterij je i upoznavanje NEISTINE kao i Apsolutne Neistine koja obuhvata sve neistine.

Istinitost necega ne mijenja deklaracija da je to nesto neistino.

Mozemo zatvoriti oci usred dana i tvrditi da je "noc" - nama je to subjektivno "istina" dok objektivno ne mijenja cinjenicu da je dan.

Aferim, @ja71

Na vrh
KOGOD KADGOD Upisano: 05/07/2007 14:09

Veoma dobar primjer. VIDJENJE.

ZAKONI matematike, fizike itd. su POSTOJALI od postojanja materijalnog svijeta, i POSTOJE mnogi koji jos nisu u domenu otkrica ljudskog uma.

Npr. - Struja (elektricna energija) i njene osobenosti su postojale (da se ogranicimo na Zemlju) i prije nego su ljudi SHVATILI da postoji i pronikli u njene osobenosti pa je sebi podvrgli ("sve je na Zemlji vama podvrgnuto"-Qur'an).
Tako je i sa gravitacijom, bioloskim procesima, solarnom i drugim energijama, i evo, sada(relativno skoro) spoznajemo na podatomkom nivou da ni ti fizicki zakoni nisu u kamenu urezani.

ZAKONI prirode nisu "nastali" nihovim otkricem od strane ljudi, ukljucujuci Pitagoru.

Stoga i tema o Apsolutnoj Istini neophodno obuhvata SVE istine tj. cinjenice ukljucujuci i POTENCIJALE da sve te istine pod odredjenim uslovima/okolnostima mogu i mijenjati PRIRODU.

Npr. "solidna" materija, podvrgnuta svim zakonima fizike je na podatomskom nivou "prazna" i daleko od solidne, te joj na tom nivou ni zakoni fizike nisu relevantni u tom smislu, tj. - na tom nivou (podatomskom) postoji POTENCIJAL da nesto jeste i nije istovremeno - dok ga obzervacija (ne neophodno ljudska) ili mjerilo ne "nakloni" na jednu ili drugu stranu...

Kada kazem Apsolutna Istina, time smatram ne samo fizicke cinjenice nego SVE cinjenice (poricanje necega samo zato sto to "ne vidimo" je besmisleno) koje, ako ponovim navedeno iscrpljenje svih pitanja hronoloski unazad, neophodno vode u JEDNOCU tj. jedan jedini najsitniji djelic (koji nauka pokusava da identificira pronicanjem u djelice atoma i njihove djelice subsekventno) u koji je "sabijen" sav POTENCIJAL postojanja i na koji onda djeluje SILA koja je neophodno u postojanju (nefizickom) a koja svojim djelovanjem "prisili" potencijal u postojanje i daljnje "razganjavanje" materije naporedo sa vremenom i prostorom (koje je i samo bilo "sabijeno" kao potencijal u tom djelicu) - "Pojavite se milom ili silom! - Pojavljujemo se svojevoljno"-Qur'an.

Interesantno je da, uz pojavu materije se simultano pojavljuje i antimaterija koja PONISTAVA materiju instantno. Sta sad? Kako ih "razdvojiti" da se medjusobno ne ponistavaju i prevagne POSTOJANJE nad nepostojanjem?

Dakle i NAKON pojave tog djelica i inicijacije objave njegovog potencijala, nije bilo dovoljno da pred-postojeca (nematerijalna) Sila djeluje da i onda se "povuce" - naprotiv, ona i dalje djeluje preko fizickih ZAKONA.

U prvom neohodnom slucaju, primjenom zakona POLARITETA (tj. magnetskog polja) koje SPRIJECAVA animateriju da materiju u "razvoju" ponisti instantno. Ta Sila, samim CINOM stvaranja i ODRZAVANJA neophodno PROZIMA stvoreno, kako na nivou fizickog (putem stvorenih zakona) tako i na nematerijalnom (qvantum) nivou.

Foton, na primjer, prozima svu materiju i ima svojstva da "komunicira" i da se "pojavi" simultano na vise "mjesta". Sta sve mogu onda "razbijeni" djelici fotona (koji, znamo, je djelic razbijenog djelica atoma pa daljnje razbijenog djelica tog djelica..itd. kao i kvark, ili neuterino, pa cak i sitnije)? Koji sve potencijali postoje, nama na raspolaganju, kada napokon uspijemo da ih podvrgnemo nasim potrebama?

Samo zato sto ih ne vidimo, sto nismo doskora bili svjesni njihovog postojanja i svojstava - ne znaci da nisu postojali prije nego smo ih postali svjesni - manje vidjenjem a vise matematickim formulama i primjenom zakona koje UKAZUJU na njihovu neophodnost postojanja - poput pronalaska neke planete koju ne vidimo ali po "ponasanju" okolnih planeta mozemo da utvrdimo da postoji ta neka planeta koja utice (svojim magnetnim poljem ili gravitacijom i sl.) na okolne, VIDLJIVE, planete.

_ spoznajom Apsolutnog, sveobuhvatnog "cinjenicnog stanja" tj. Istine, nas se POGLED na svijet, nase se POIMANJE svega ukljucujuci nas same - stavlja u novu, sveobuhvatniju percepciju, i mi pocinjemo da vidimo stvari i zbivanja ne samo "iznutra ka vani" nego i "izvana ka unutra", spoznajemo PRAVU vrijednost i PRIVIDNU vrijednost stvari i dogadjaja...

Time se izdizemo iznad banalnog (ne odbacujuci nista pa ni banalno) i postizemo neophodnu RAVNOTEZU izmedju tjelesnog i duhovnog tj. materijalnog i nematerijalnog - ravnotezu koja odrzava prividni haos stvaranja u aktualnom balansu. I najmanji poremecaj te ravnoteze bi doveo do kolapsiranja univerzuma kakvog ga poznajemo, i, bijuci DIO tog univerzuma, nas individualni balans je neophodan i to cemu tezimo jer nas okolnosti i informisanost/dezinformisanost "vuce" izvan ravnoteze uzrokujuci negativne posljedice za koje onda "krivimo" ovo ili ono.

Bijuci dio univerzuma, svaka nasa misao, rijec, djelatnost - uzrokuje promjene i utice na cijeli univerzum, bili mi svjesni toga ili ne, i stoga je ravnoteza u nama i pozitivnost naseg doprinosa neophodna za opstanak ravnoteze univerzalno.

Poput kamencica bacenog u mirnu vodu koji stvara kruzne valove, sto blizi centru to ocitiji i sto dalji od centra to manje ociti ali ipak prisutni i osjetni...
Last edited by KOGOD KADGOD on 06/07/2007 08:12, edited 1 time in total.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Post Reply