Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...Great Cornholio wrote: Nemoguće je da dvije osobe odrastaju u identičnim uslovima, jer i kad je sredina u kojoj odrastaju ista odnos osoba koje žive u toj sredini ne može biti identičan prema obje te osobe - teoretski moguće, ali u praksi nemoguće.
Naučno dokazano, dokazano na primjeru jednojajčanih ( identičnih) blizanaca, blizanaca koje možemo nazvati klonovima jer posjeduju identične gene, a koji su na rođenju bili razdvojeni, rasli, razvijali se i bili odgajani u različitim sredinama, u društvu različitih osoba, je to da su oni u fizičkom smislu ostali gotovo identični, ali su po pitanju psihičkih osobina postali totalno različite osobe, po pitanju karakternih osobina bili su "nebo i zemlja".
Eto, pa ne morate se plašiti da bi se kloniranjem mogao stvoriti novi Hitler, tijelo identično Hitlerovom da, ali Hitlerova duša se ne može stvoriti, morala bi ta duša preživjeti i doživjeti u Hitlerovovom tijelu sve ono što je Hitler doživio, raditi sve što je Hitler radio, i to u vremenu i pod okolnostima u kojima je Hitler živio i radio.
ŠTA JE DUŠA
- alkalna_baterija
#251 Re: ŠTA JE DUŠA
-
Great Cornholio
#252 Re: ŠTA JE DUŠA
Pa kad bi Bog različitim ljudima davao različite duše to bi bilo nepravedno s Njegove strane, ja vjerujem da su Duše kojim oživljava tijelo za sve iste, čak vjerujem da ne postoji razlika između muških i ženskih duša.alkalna_baterija wrote: Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
Ono što čini razliku između ljudi nije posljedica djelovanja Boga, nego posljedica djelovanja ljudi, Bog, ja vjerujem u to, može tokom života, djelujući u određenim trenucima na nekoga, tom nekome biti podstrek, dodatna snaga u nekom njegovom djelovanju, i jedino na taj način može biti "nepravedan".
- alkalna_baterija
#253 Re: ŠTA JE DUŠA
zanimljivo razmišljanjeGreat Cornholio wrote:Pa kad bi Bog različitim ljudima davao različite duše to bi bilo nepravedno s Njegove strane, ja vjerujem da su Duše kojim oživljava tijelo za sve iste, čak vjerujem da ne postoji razlika između muških i ženskih duša.alkalna_baterija wrote: Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
Ono što čini razliku između ljudi nije posljedica djelovanja Boga, nego posljedica djelovanja ljudi, Bog, ja vjerujem u to, može tokom života, djelujući u određenim trenucima na nekoga, tom nekome biti podstrek, dodatna snaga u nekom njegovom djelovanju, i jedino na taj način može biti "nepravedan".
-
Great Cornholio
#254 Re: ŠTA JE DUŠA
Ja nisam Musliman i ne slažem se islamskim viđenjem Boga i načina na koji On djeluje, onoga šta možemo od Njega očekivati i šta On želi od nas.alkalna_baterija wrote:
zanimljivo razmišljanjea nije to nepravda kako kažeš, već jednostavno svakom u životu Bog da i dobbro i loše, da bi Ga ljudi uvijek imali na umu.. jer je to najčešće samo u lošim situacijama, rijetko ko se sjeti reći "Hvala ti Bože!" za nešto dobro.. al to je već neka druga tema
Ja vjerujem, da Bog kad daje, On daje isključivo dobro, nikoga Bog ne kažnjava, ono loše što se dešava je posljedica lošeg djelovanja ljudi, i zbog toga bi mu se ljudi mnogo više trebali zahvaljivati na nečemu dobrom što im se desi, jer nikad čovjek ne zna da li je neko dobro posljedica isključivo njegovog truda ili mu je i Bog u tome pomogao.
Ali to slabo ko čini, uglavnom ga se ljudi, kao što ti reče, sjete kad ih nekakav belaj snađe, tad traže da ih Bog iz tog belaja "vadi".
- alkalna_baterija
#255 Re: ŠTA JE DUŠA
za pogrešno viđenje islama su najviše krivi moderni muslimani, kao i vehabije, ekstremisti i sl.Great Cornholio wrote:Ja nisam Musliman i ne slažem se islamskim viđenjem Boga i načina na koji On djeluje, onoga šta možemo od Njega očekivati i šta On želi od nas.alkalna_baterija wrote:
zanimljivo razmišljanjea nije to nepravda kako kažeš, već jednostavno svakom u životu Bog da i dobbro i loše, da bi Ga ljudi uvijek imali na umu.. jer je to najčešće samo u lošim situacijama, rijetko ko se sjeti reći "Hvala ti Bože!" za nešto dobro.. al to je već neka druga tema
Ja vjerujem, da Bog kad daje, On daje isključivo dobro, nikoga Bog ne kažnjava, ono loše što se dešava je posljedica lošeg djelovanja ljudi, i zbog toga bi mu se ljudi mnogo više trebali zahvaljivati na nečemu dobrom što im se desi, jer nikad čovjek ne zna da li je neko dobro posljedica isključivo njegovog truda ili mu je i Bog u tome pomogao.
Ali to slabo ko čini, uglavnom ga se ljudi, kao što ti reče, sjete kad ih nekakav belaj snađe, tad traže da ih Bog iz tog belaja "vadi".
izvorni islam kao i ono što on propagira je ključ za dobro i mir cijelog svijeta... poštujem tvoje mišljenje i donekle se slažem s tobom, isto tako sam mišljenja da ljudi, ma koje vjere (u jednog Boga) da su, bi stvorili mir i red u svijetu kada bi se toga zaista pridržavali... danas nažalost, svi vjerom opravdavaju svoja nedjela, kako islamski ekstremisti tako i pape, sveštenici, obični vjernici itd.. sve je izgubilo prvobitni smisao i vrijednost.
- harač
#256 Re: ŠTA JE DUŠA
s obzirom da si "student genetike", zanima me koja je uloga mozga u čitavoj ovoj priči, i kakav je njegov odnos prema "duši"?alkalna_baterija wrote:Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
- alkalna_baterija
#257 Re: ŠTA JE DUŠA
zašto "student genetike" i mozak nema apsolutno nikakve veze s dušomharač wrote:s obzirom da si "student genetike", zanima me koja je uloga mozga u čitavoj ovoj priči, i kakav je njegov odnos prema "duši"?alkalna_baterija wrote:Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
-
gringo1
#258 Re: ŠTA JE DUŠA
Dusa je patent kojeg nema u u zavodu a sluzi tome, kad te neko iskoristi kao roba da mu se ne osvetis nego da umres u zabludi kako ce taj(njegova dusa) biti kaznjen na nekom drugom svijetu(kojeg takodje nema u zavodu za patente) za ucinjenu nepravdu...
- Teea
#259 Re: ŠTA JE DUŠA
na koji organ djeluju psihofarmatici, antidepresivi ,sedetivi?alkalna_baterija wrote: to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
sta je serotonin, endorfin, mozdani neuroni neuro-hormoni ,biogeni elementi ,procesi anabolizma i katabolizma.Sta se u kuranu i hadisu kaze o tome? Dusa?
dok nauka koristi magnetne stimulanse mozdanih neurona za otklanjane teskih depresija,vjerni se i dalje bakcu "dusom" sihirima , dzinima.
neki dan covjek vec danima vidja zmije halucinira i na CT desna strana mozga skroz sa sjenama i deformacijama.Da je otisao kod hodze odma bi bili sihiri dzini , nagreisao zaprljo dusu, ..rac palac.Jesi znao da mozak u sekundi proizvodi od 100 do 300 signala.U sekundi!A sadrzi do 50 milijardi elemenata u sebi.A sta kazu svete knjige o tome?Dusa.
Ovo je stvarno zalosno koliko je religija zatucala ovaj svijet.Hajd oni prije 1500 2000 godina i imaju neko opravdanje za to ali u 21. vijeku ovo je tragedija za covjecanstvo.I nadje se jos neki geneticar da kaze da nauka nezna nista o tome.NIje ni cudo u kojem smo corsokaku kad bosanski geneticari su do ovog stepena obrazovani.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#260 Re: ŠTA JE DUŠA
Ono kad mi kažemo "duša od čovjeka" ili "imaš li dušu? " se misli na nešto dobro ,lijepo i ugodno u čovjeku .
To je Ruh ali on je nematerijalan ,neizmjerljiv i van svih koncepata ,ne može biti viđen niti mentalno zamišljen ,jedino ga možeš biti svijestan . Jer to je u stvari ti ,pravi ti i ako se povežeš sam sa sobom ,kaže se da ti se Ruh vratio u srce . Jedino kako ga možeš spoznati je osjećaj mira unutar sebe ,a u tom miru odjednom počne izvirati radost (bez nekog razloga ,jednostavno radost postojanja) i osjećaj ljubavi.
Svaki čovjek to ima u sebi ,međutim ako nije u dodiru sa tim ,isto kao i da nema ,kao da imaš milion na računu ali ne znaš da imaš . To je prepoznato kao otuđenje ...otuđiš se od sebe
a otuđiš se od Ruha iako je on istina ,otuđiš se u laž zvanu nefs (ego) i poistovjetiš se sa tom projekcijom uma i kažeš "Ja" . To je obična izmišljotina koju naš um stvara ,jer on mora imati koncepte i kad postoji nešto neizmjerljivo i vankonceptualno kao što je Ruh on to ne prepoznaje i pokušava da ispuni prazninu postojanja sa egom . Ego ima životnu priču koja nema nikakve veze sa stvarnošću i obično laže samoga sebe ili da je najbolji ili najdominantniji ili najveća žrtva života "niko kao ja" . To je ustaljeni koncept ega jer on kao iluzija treba bilo kakav oblik odvajanja od drugog i time pravljenja granica oko sebe ("jer kad imaju granice vjerovtano ima nešto unutar tih granica " laže ego sebe
).Sjajno to objašnjava i Ekhart Tolle u "cvijetanju ljudske svijesti".
Zatim slijedi manijakalno nadodavanje bilo čega tom lažnom sopstvu kojom se pokuašava ispuniti praznina i iluzija postojanja ega,pa onda slijedi poistovjećivanje ega sa stvarima ,tipa "ja sam moje auto, moja kuća ,moje zanimanje ,moje dijete (što je najtužniji način ostvarivanja ega preko djece i uništavanja njihovih života u startu).
U islamskoj terminologiji nefs isto znači duša ali se u tom stanju naziva "dušom sklonom zlu" i onda ima sedam faza u kojoj se ona kroti ,a svaki musliman bi trebao da dođe do četvrte faze ,pa ću samo još te tri i navesti
2- duša koja sama sebe kori
3-duša nadahnuta
4-duša smirena
To je duša koja je prihvatila Ruh kao dio sebe i prepustila mu se ,prepušta mu da potpuno vodi ples ovoga života ,uživajući u miru ,radosti i ljubavi koja izvire iz mirisa iz parfema Ruha , ali unutrašnjost mora biti pročišćena od smrada ega i što je čistija taj parfem se bolje osjeti .Tad nema više nikakve potrebe da to pretvaraš u definicije ,da se ponosiš time ili da se pokazuješ kao neki "duhovnjak" svijetu ,a jedina potreba ili čežnja nastaje za trenutcima kušanja Ljubavi koja se nalazi "u sredini " tog mira (uvjetno rečeno) i želja za stalnim ostajanjem unutar nje. Kako kažu velikani poput hazreti Rumija : "kad god opisujem Ljubav ,pa kad se nađem u njenom prisustvu ,bude me stid mojih riječi " . Ta Ljubav to je Bog
To je Ruh ali on je nematerijalan ,neizmjerljiv i van svih koncepata ,ne može biti viđen niti mentalno zamišljen ,jedino ga možeš biti svijestan . Jer to je u stvari ti ,pravi ti i ako se povežeš sam sa sobom ,kaže se da ti se Ruh vratio u srce . Jedino kako ga možeš spoznati je osjećaj mira unutar sebe ,a u tom miru odjednom počne izvirati radost (bez nekog razloga ,jednostavno radost postojanja) i osjećaj ljubavi.
Svaki čovjek to ima u sebi ,međutim ako nije u dodiru sa tim ,isto kao i da nema ,kao da imaš milion na računu ali ne znaš da imaš . To je prepoznato kao otuđenje ...otuđiš se od sebe
a otuđiš se od Ruha iako je on istina ,otuđiš se u laž zvanu nefs (ego) i poistovjetiš se sa tom projekcijom uma i kažeš "Ja" . To je obična izmišljotina koju naš um stvara ,jer on mora imati koncepte i kad postoji nešto neizmjerljivo i vankonceptualno kao što je Ruh on to ne prepoznaje i pokušava da ispuni prazninu postojanja sa egom . Ego ima životnu priču koja nema nikakve veze sa stvarnošću i obično laže samoga sebe ili da je najbolji ili najdominantniji ili najveća žrtva života "niko kao ja" . To je ustaljeni koncept ega jer on kao iluzija treba bilo kakav oblik odvajanja od drugog i time pravljenja granica oko sebe ("jer kad imaju granice vjerovtano ima nešto unutar tih granica " laže ego sebe
Zatim slijedi manijakalno nadodavanje bilo čega tom lažnom sopstvu kojom se pokuašava ispuniti praznina i iluzija postojanja ega,pa onda slijedi poistovjećivanje ega sa stvarima ,tipa "ja sam moje auto, moja kuća ,moje zanimanje ,moje dijete (što je najtužniji način ostvarivanja ega preko djece i uništavanja njihovih života u startu).
U islamskoj terminologiji nefs isto znači duša ali se u tom stanju naziva "dušom sklonom zlu" i onda ima sedam faza u kojoj se ona kroti ,a svaki musliman bi trebao da dođe do četvrte faze ,pa ću samo još te tri i navesti
3-duša nadahnuta
4-duša smirena
To je duša koja je prihvatila Ruh kao dio sebe i prepustila mu se ,prepušta mu da potpuno vodi ples ovoga života ,uživajući u miru ,radosti i ljubavi koja izvire iz mirisa iz parfema Ruha , ali unutrašnjost mora biti pročišćena od smrada ega i što je čistija taj parfem se bolje osjeti .Tad nema više nikakve potrebe da to pretvaraš u definicije ,da se ponosiš time ili da se pokazuješ kao neki "duhovnjak" svijetu ,a jedina potreba ili čežnja nastaje za trenutcima kušanja Ljubavi koja se nalazi "u sredini " tog mira (uvjetno rečeno) i želja za stalnim ostajanjem unutar nje. Kako kažu velikani poput hazreti Rumija : "kad god opisujem Ljubav ,pa kad se nađem u njenom prisustvu ,bude me stid mojih riječi " . Ta Ljubav to je Bog
- alkalna_baterija
#261 Re: ŠTA JE DUŠA
Prije svega nemoj da vrijeđaš, nema potrebe, jer miješaš kruške i jabuke.Teea wrote:na koji organ djeluju psihofarmatici, antidepresivi ,sedetivi?alkalna_baterija wrote: to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
sta je serotonin, endorfin, mozdani neuroni neuro-hormoni ,biogeni elementi ,procesi anabolizma i katabolizma.Sta se u kuranu i hadisu kaze o tome? Dusa?
dok nauka koristi magnetne stimulanse mozdanih neurona za otklanjane teskih depresija,vjerni se i dalje bakcu "dusom" sihirima , dzinima.![]()
neki dan covjek vec danima vidja zmije halucinira i na CT desna strana mozga skroz sa sjenama i deformacijama.Da je otisao kod hodze odma bi bili sihiri dzini , nagreisao zaprljo dusu, ..rac palac.Jesi znao da mozak u sekundi proizvodi od 100 do 300 signala.U sekundi!A sadrzi do 50 milijardi elemenata u sebi.A sta kazu svete knjige o tome?Dusa.
Ovo je stvarno zalosno koliko je religija zatucala ovaj svijet.Hajd oni prije 1500 2000 godina i imaju neko opravdanje za to ali u 21. vijeku ovo je tragedija za covjecanstvo.I nadje se jos neki geneticar da kaze da nauka nezna nista o tome.NIje ni cudo u kojem smo corsokaku kad bosanski geneticari su do ovog stepena obrazovani.
Religija (pričam o islamu) konstantno objašnjava fenomene koji se javljaju u prirodi, zapravo ti fenomeni su objašnjeni još u Kur'anu (koji se počeo objavljivati 610. godine)... samo ljudi nađu odgovor tek onda kada nauka objasni pojavu, jer je Kur'an napisan teškim jezikom i potreban je veliki napor, trud i želja za razumijevanjem.
Druga stvar, sve to što si naveo je tačno, i slažem se donekle s tobom. Treba da znaš da postoje slučajevi gdje je nauka nemoćna. Da Bog da se nikad lično ne uvjerio u to.
Treća stvar, to što ti navodiš su statistike koje nisu baš tačne, ali hajde, reći ćemo da jesu. I dalje, nije to ono što vjernici smatraju dušom. To kako nečiji mozak radi nema neke posebne veze s dušom. Nas kao osobe definiše više stvari, između ostalog i stečena iskustva koja su urezana u mozgu, kao i "ono nešto"... Moja poenta je da naučnici nemaju pravo da tvrde da nešto ne postoji, samo zato jer nisu uspjeli da to dokažu. Kada bi uspjeli svaku moždanu brazdu "pročitati", vjerovatno bi vidjeli da i dalje nešto nedostaje što nas definiše, i to je ono što ja smatram dušom.
Ovo je forum i svako iznosi svoje mišljenje, prema tome nema potrebe da se namećeš kao da ti život ovisi od toga hoćeš li ispast pametan. Ja nigdje ne kažem da sam upravu, već da tako smatram na osnovu nekih činjenica.
Lijep pozdrav
-
DJ Babo
#262 Re: ŠTA JE DUŠA
sufizam je zaista najljepse sto islam imaNurudin wrote:Ono kad mi kažemo "duša od čovjeka" ili "imaš li dušu? " se misli na nešto dobro ,lijepo i ugodno u čovjeku .
a otuđiš se od Ruha iako je on istina ,otuđiš se u laž zvanu nefs (ego) i poistovjetiš se sa tom projekcijom uma i kažeš "Ja" . To je obična izmišljotina koju naš um stvara ,jer on mora imati koncepte i kad postoji nešto neizmjerljivo i vankonceptualno kao što je Ruh on to ne prepoznaje i pokušava da ispuni prazninu postojanja sa egom . Ego ima životnu priču koja nema nikakve veze sa stvarnošću i obično laže samoga sebe ili da je najbolji ili najdominantniji ili najveća žrtva života "niko kao ja" . To je ustaljeni koncept ega jer on kao iluzija treba bilo kakav oblik odvajanja od drugog i time pravljenja granica oko sebe ("jer kad imaju granice vjerovtano ima nešto unutar tih granica " laže ego sebe).Sjajno to objašnjava i Ekhart Tolle u "cvijetanju ljudske svijesti".
3-duša nadahnuta
4-duša smirena
mozda ti govorim ono sto ti je dobro poznato, ali velike su slicnosti sufizma i advaita vedante:
brahman (bog), atman (ruh) i maya (nefs)
ima i puno elemenata panteizma u oba ucenja. u svakom slucaju, lijepa ucenja
- partybrakerica
#263 Re: ŠTA JE DUŠA
hvala na podsjecanju...Allah te nagradioNurudin wrote:Ono kad mi kažemo "duša od čovjeka" ili "imaš li dušu? " se misli na nešto dobro ,lijepo i ugodno u čovjeku .
a otuđiš se od Ruha iako je on istina ,otuđiš se u laž zvanu nefs (ego) i poistovjetiš se sa tom projekcijom uma i kažeš "Ja" . To je obična izmišljotina koju naš um stvara ,jer on mora imati koncepte i kad postoji nešto neizmjerljivo i vankonceptualno kao što je Ruh on to ne prepoznaje i pokušava da ispuni prazninu postojanja sa egom . Ego ima životnu priču koja nema nikakve veze sa stvarnošću i obično laže samoga sebe ili da je najbolji ili najdominantniji ili najveća žrtva života "niko kao ja" . To je ustaljeni koncept ega jer on kao iluzija treba bilo kakav oblik odvajanja od drugog i time pravljenja granica oko sebe ("jer kad imaju granice vjerovtano ima nešto unutar tih granica " laže ego sebe).Sjajno to objašnjava i Ekhart Tolle u "cvijetanju ljudske svijesti".
3-duša nadahnuta
4-duša smirena
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#264 Re: ŠTA JE DUŠA
vahdetul vudžud (prožimanje Boga i svijeta) zna biti često pogrešno shvaćen i od muslimana ali i od drugihsufizam je zaista najljepse sto islam ima
mozda ti govorim ono sto ti je dobro poznato, ali velike su slicnosti sufizma i advaita vedante:
brahman (bog), atman (ruh) i maya (nefs)
ima i puno elemenata panteizma u oba ucenja. u svakom slucaju, lijepa ucenja
La illahe ilallah -Nema božanstva ili nema ničega osim Allaha ,govori nam šta je istinska realnost koja nije obojana našim nefsom (mayom) ,međutim razlika između Stvoritelja i stvorenja itekako postoji
- harač
#265 Re: ŠTA JE DUŠA
malo ti je semantički poremecena rečenica, pa ne mogu da zaključim da li ponovo tvrdiš da mozak nema veze sa dušom, ili nešto drugo?alkalna_baterija wrote:zašto "student genetike" i mozak nema apsolutno nikakve veze s dušomharač wrote:s obzirom da si "student genetike", zanima me koja je uloga mozga u čitavoj ovoj priči, i kakav je njegov odnos prema "duši"?alkalna_baterija wrote:Pretpostavimo da je moguće to dobiti i u praksi... kloniranoj osobi bi uvijek falilo "ono nešto"... vjernik sam i smatram da je duša nešto što bude "udahnuto" u čovjeka prilikom rođenja, da je tijelo samo jedna od stanica duše... poznato je u islamu da su duše stvorene i prije tijela, te nekad krajem trećeg mjeseca nakon začeća duša biva "udahnuta" u tijelo... dakle, već je unaprijed određeno koja duša ide kome, također, to nije nešto što naučnici mogu pronaći ili dokazati da postoji ili ne postoji... kao student genetike tvrdim da je to apsolutno nemoguće, jer duša prije svega nije materijalna, isto kao da kažemo da možemo pronaći misli, vjeru, nadu, itd...
- alkalna_baterija
#266 Re: ŠTA JE DUŠA
Zašto "student genetike"? I mozak nema apsolutno nikakve veze s dušom.harač wrote: malo ti je semantički poremecena rečenica, pa ne mogu da zaključim da li ponovo tvrdiš da mozak nema veze sa dušom, ili nešto drugo?
izvinjavam se
- Nurudin
#267 Re: ŠTA JE DUŠA
amin ,izvinjavam se što ti nisam odmah odgovoriohvala na podsjecanju...Allah te nagradio
- harač
#268 Re: ŠTA JE DUŠA
bio sam u zabludi da bi student genetike trebao imati veću senzibilnost prema nauci, a manju prema paranormalnom (čega je oličenje i druga rečenica)alkalna_baterija wrote:Zašto "student genetike"? I mozak nema apsolutno nikakve veze s dušom.harač wrote: malo ti je semantički poremecena rečenica, pa ne mogu da zaključim da li ponovo tvrdiš da mozak nema veze sa dušom, ili nešto drugo?
izvinjavam seje li sada ok?
- alkalna_baterija
#269 Re: ŠTA JE DUŠA
ja sam prije svega muslimanka, pa tek onda student genetikeharač wrote:bio sam u zabludi da bi student genetike trebao imati veću senzibilnost prema nauci, a manju prema paranormalnom (čega je oličenje i druga rečenica)alkalna_baterija wrote:Zašto "student genetike"? I mozak nema apsolutno nikakve veze s dušom.harač wrote: malo ti je semantički poremecena rečenica, pa ne mogu da zaključim da li ponovo tvrdiš da mozak nema veze sa dušom, ili nešto drugo?
izvinjavam seje li sada ok?
već znam misli koje će ti proći kroz glavu nakon što pročitaš prvu rečenicu
- harač
#270 Re: ŠTA JE DUŠA
joj, ne pitajalkalna_baterija wrote:ja sam prije svega muslimanka, pa tek onda student genetike
već znam misli koje će ti proći kroz glavu nakon što pročitaš prvu rečenicu
usput, kako gledaš na evoluciju?
- alkalna_baterija
#271 Re: ŠTA JE DUŠA
harač wrote:joj, ne pitajalkalna_baterija wrote:ja sam prije svega muslimanka, pa tek onda student genetike
već znam misli koje će ti proći kroz glavu nakon što pročitaš prvu rečenicu![]()
usput, kako gledaš na evoluciju?
samo sam čekala to pitanje
evolucija mi je prihvatljiva do trenutka kada kaže da je čovjek nastao od majmuna...
-
vrinda
#272 Re: ŠTA JE DUŠA
U skladu sa filozofijom drevnih Veda, duša-to smo mi, naše jastvo. Duša je veličine desethiljaditog dijela presjeka vlasi kose i dok je prisutna u tijelu, dišemo i krv teče. Kada duša napusti tijelo, ono je samo gomila mrtve materije.
http://pitanje.blogger.ba/arhiva/2011/09/18/2873368
http://pitanje.blogger.ba/arhiva/2011/09/18/2873368
- harač
#273 Re: ŠTA JE DUŠA
isuse mili, jel to studiraš u kiseljaku ili na apeironu/sinergijialkalna_baterija wrote:samo sam čekala to pitanjeharač wrote:joj, ne pitajalkalna_baterija wrote:ja sam prije svega muslimanka, pa tek onda student genetike
već znam misli koje će ti proći kroz glavu nakon što pročitaš prvu rečenicu![]()
usput, kako gledaš na evoluciju?![]()
evolucija mi je prihvatljiva do trenutka kada kaže da je čovjek nastao od majmuna...
- alkalna_baterija
#274 Re: ŠTA JE DUŠA
harač wrote:
isuse mili, jel to studiraš u kiseljaku ili na apeironu/sinergiji
moja uvjerenja su lično moja stvar i ne vidim zašto bilo ko ima problem s tim
Last edited by alkalna_baterija on 07/04/2013 19:43, edited 1 time in total.
- harač
#275 Re: ŠTA JE DUŠA
što je najgore, nemam problema s tvojim vjerskim uvjerenjima
puno offtopica