Možda i ne zna, nije dokazano.partybrakerica wrote:Allah najbolje zna...
ŠTA JE DUŠA
- pussysmoke
#201 Re: ŠTA JE DUŠA
- nasa
#202 Re: ŠTA JE DUŠA
Ako dokazu da dusa postoji da li ces priznati i da Allah najbolje zna sve!pussysmoke wrote:Možda i ne zna, nije dokazano.partybrakerica wrote:Allah najbolje zna...
- partybrakerica
#204 Re: ŠTA JE DUŠA
Pa eto haman,naucnici dokazali da postoji dusa,odavno vijest kruzi medijima...jel ta definicija duse tacna ili ne...
ne znam,ali meni ima smisla-i to da je vec postojala (berzah) dok nije usadjena covjeku...i to da nastavi da zivi kad umremo.poklapa se....naucnici dokazali i to i jos mnoge druge stvari iz Kur'ana i sunneta!i jos ce mnoge dokazati,vjerujem...ali djaba je kad ljudi nece da vjeruju,koji nece,nece...da im i nacrtas,i obojis,djaba.previse im otvrdlo srce
..
i stoji u predajama da ce u zadnjem vremenu Bog slati dokaze ljudima ucestalije(kao naucne potvrde Kur'anskih cinjenica npr) da bi povjerovali,i bili spaseni-evidentno je da sve vise ljudi prelazi na islam diljem svijeta.Sad vise nije krscanstvo vodeca religija! "oni koji razuma imaju..." razumjet ce o cemu pricam....
i stoji u predajama da ce u zadnjem vremenu Bog slati dokaze ljudima ucestalije(kao naucne potvrde Kur'anskih cinjenica npr) da bi povjerovali,i bili spaseni-evidentno je da sve vise ljudi prelazi na islam diljem svijeta.Sad vise nije krscanstvo vodeca religija! "oni koji razuma imaju..." razumjet ce o cemu pricam....
- partybrakerica
#205 Re: ŠTA JE DUŠA
"Ako uzmemo u vidu dokazanost biološkog polja ili aure, kao i svega ostalog materijalnog, i vidimo njene boje, a zatim povežemo sa elektromagnetni m spektrom na makro planu, dobijamo jasan uvid u makro-mikro poredak. U elektromagnetno m spektru mora postojati matematika a ona je informacija za razvoj svaku ćeliju, organ itd., dakle, kompletan razvoj organizma sinhronizovan sa kosmičkim. Tu dobijamo jasan uvid u naučno objašnjenje onog što zovemo Sudbina - dakle, kroz elektromagnetni spektar i matematiku. Tom poretku makro-mikro možemo dodati spiralu koje je svudgje, od galaksija gore pa put svega na dolje. Na taj način se matematika odvija - proračunava se matematika elektromagnetno g spektra Čovjeka sa elektromagnetni m spektrom iz Kosmosa. Obostrana razmjena Svjetlosti - sudar čestica - sudar makro-mikro matematike = Sudbina. A naelektrisani joni su svugdje od nas, pa i na krevetu kad pravimo djecu.
E to je ono što je Tesla govorio koliku bismo električnu energiju mogli imati kada bismo iskoristili ostavljanje energije u prostoru. Ni jedan atom nam ne propada poslije smrti. Magnetizam je temporalno svojstvo prostora, i onda zaključujemo da se informacije našeg biološkog sistema odvuku put Kosmosa ali i put jonosfere koje istančani nervni sistemi živih mogu primiti kao intuiciju ili sl., što bi moglo objasniti dubinu nekih umova čovječanstva koji su obnovili stare ideje i unaprijedili ih do te mjere da su se starogrčke misli o atomu i sličnom ostvarile u prethodnom vijeku. Sve je matematika, tačka, centar, periferija i talasi u etru, ali se ona ne odvija samo na planu genetike kao što nauka uobraženo misli pa zato i zna samo 5% DNK.
Nekad se mislilo i da se sve vrti oko Zemlje.
Sve se može naučnim jezikom objasniti već, samo ne treba biti isključivo zarobljen u propisanim i od klasičnih naučnika izglasanim dogmama. Tako smo zahvaljujući glasanjima do juče učili da je Pluton planeta, a sada više nije. Sve kroz glasanja, zato što se žuri bespotrebno u propisivanju dogmatskih pravila razmišljanja i za još potpuno neotkrivene stvari, što ne/svjesno daje kredibilitet da ograničenost uma caruje i u "bližoj" budućnosti. Ali spajajući nauku i slobodu, pa i misli, mi onda jasno uviđamo koliko je ovaj svijet jadan zbog uobraženosti čovjeka...
"
Nekad se mislilo i da se sve vrti oko Zemlje.
- partybrakerica
#207 Re: ŠTA JE DUŠA
http://www.klix.ba/scitech/nauka/besmrt ... /121105077
evo,vijest sa klixa ..
"ko hoce nadje nacin,ko nece nadje razlog",tako je i sa skepticima po pitanju postojanja duse,odnosno Boga,kome je data svijest o tome,vjerovat ce i on je na pravom putu,....
"pametnom je i isaret dovoljan,",kazu...
onaj ko je od pocetka skeptik,ne moze se njega ubijedit..
.eto sad ce poceti oni sto dolaze na forum da nadju KO NIJE U PRAVU I sto vole za kontriraju stavljat meni protuargumente i bla bla..tako da se na vrijeme povlacim
evo,vijest sa klixa ..
"ko hoce nadje nacin,ko nece nadje razlog",tako je i sa skepticima po pitanju postojanja duse,odnosno Boga,kome je data svijest o tome,vjerovat ce i on je na pravom putu,....
.eto sad ce poceti oni sto dolaze na forum da nadju KO NIJE U PRAVU I sto vole za kontriraju stavljat meni protuargumente i bla bla..tako da se na vrijeme povlacim
- nasa
#209 Re: ŠTA JE DUŠA
Meni ne treba takva vrsta dokaza,a ako tebi treba onda sam moras odluciti sta ti je prihvatljiv dokaz!jOFLA wrote:nasa wrote:
Ako dokazu da dusa postoji da li ces priznati i da Allah najbolje zna sve!
Trebamo prvo definisati šta prihvatamo kao dokaz:
- U kojem opšteprihvaćenom naučnom žurnalu treba biti objavljen taj dokaz ?
- Da li bi trebali ili ne bi trebali uvažiti nečiju tvrdnju o postojanju duše, ako ta tvrdnja nije javno potvrđena od naučne zajednice ?
- nasa
#211 Re: ŠTA JE DUŠA
Nisam ja to napisala....da je haman dokazano....zamjenio si me s nekim koji je to napisao 
- /Bosanac/
#213 Re: ŠTA JE DUŠA
Da si nekad u zivotu sjedio pored osobe koja umire, koja se bori da ispusti dusu, koja udise zadnji put, da si imao priliku da vidis zadnji izdah te osobe, sve bi ti se samo kazalo.jOFLA wrote:partybrakerica wrote:http://www.klix.ba/scitech/nauka/besmrt ... /121105077
evo,vijest sa klixa ..
"ko hoce nadje nacin,ko nece nadje razlog",tako je i sa skepticima po pitanju postojanja duse,odnosno Boga,kome je data svijest o tome,vjerovat ce i on je na pravom putu,...."pametnom je i isaret dovoljan,",kazu...
![]()
Da, prije par dana sam vidio to na klixu. Klix nije neki akademski, naučni žurnal. Drugo, ne kontriram ti ništa, već pitam zato što me zanima ova tematika. Zašto pitanja doživljavaš kao kontriranje ?
Je li to što je ovaj pričao o quantum-svijesti objavljeno u nekom poznatom akademskom žurnalu ?
Nego da ponovim još jednom, možda opet nisi vidjela:
1. U kojim opšteprihvaćenim naučnim žurnalima je objavljeno to istraživanje ? Link ? U medijima nema linka na njihovo istraživanje da je objavljeno u nekom poznatom naučnom žurnalu.
2. Jedan ili dva naučnika zajedno koji rade mogu iznijeti hipotezu, sve je to u redu, ali je li ta hipoteza dokazana ?
- Da li bi trebali ili ne bi trebali uvažiti nečiju tvrdnju o postojanju duše, ako ta tvrdnja nije javno potvrđena od naučne zajednice ?
Ako nije, kako ćemo sa sigurnošću znati da je to dokaz a ne samo promašena hipoteza ?
- /Bosanac/
#216 Re: ŠTA JE DUŠA
Sta je smijesno?harač wrote:![]()
(@ /bosanac/)
- nasa
#217 Re: ŠTA JE DUŠA
Ne znam sta ti je smjesno u njegovom postuharač wrote:![]()
(@ /bosanac/)
ali ovo oko smrti nije,ja sam nazalost vidjela dvije jako drage osobe pred smrt i ima nesto....ne znam da li ima veze s dusom ...ne znam kako bih objasnila ,recimo kao da osjetis i vidis smrt....
-
rexmax
#218 Re: ŠTA JE DUŠA
Dusa!
Odmah da napomenem pojam "Dusa" nemoze razumjeti ni svatiti svaki covjek.
Dusa je jedan oblik cula odnosno sesti oblik cula kod onih koji je imaju a svaki covjek je nema i nije svako ljudsko bice rodjeno sa tim culom.
Postoje ljudi koji su rodjeni bez duse a najcesce ih prepoznajemo kao psihopate, a sigurno ce te ih prepoznati medju onima koji su bezosjecajni, nehumani, beskrupolozni i nemaju oblik srama, stida pri svojim postupcima i nacinu zivljenja.
Ljudi mladje dobi koji su rodjeni sa dusom taj osjecaj imaju ali ga ne prepoznaju i nepovezuju sa dusom zbog neiskustva i nemogucnosti definisanja ali odrastanjem taj osjecaj se sve vise kristalise i oblikuje tako da vremenom postane jasan i prepoznatljiv svakom pojedincu.
Pojem duse je nemoguce rijecima iskazati i definisati izuzev sto se mogu ispricati primjeri kad i gdje dusa najcesce i najvise dolazi do izrazaja.
Naucno nikada se nece moci dokazati postojanje ili nepostojanje duse iako su do sada uspostavljeni neki pokazatelji na osnovu koji se moze sumnjati da su to pokazatelji o postojanju duse.
Dusa je jedan oblik cula odnosno sesti oblik cula kod onih koji je imaju a svaki covjek je nema i nije svako ljudsko bice rodjeno sa tim culom.
Postoje ljudi koji su rodjeni bez duse a najcesce ih prepoznajemo kao psihopate, a sigurno ce te ih prepoznati medju onima koji su bezosjecajni, nehumani, beskrupolozni i nemaju oblik srama, stida pri svojim postupcima i nacinu zivljenja.
Ljudi mladje dobi koji su rodjeni sa dusom taj osjecaj imaju ali ga ne prepoznaju i nepovezuju sa dusom zbog neiskustva i nemogucnosti definisanja ali odrastanjem taj osjecaj se sve vise kristalise i oblikuje tako da vremenom postane jasan i prepoznatljiv svakom pojedincu.
Pojem duse je nemoguce rijecima iskazati i definisati izuzev sto se mogu ispricati primjeri kad i gdje dusa najcesce i najvise dolazi do izrazaja.
Naucno nikada se nece moci dokazati postojanje ili nepostojanje duse iako su do sada uspostavljeni neki pokazatelji na osnovu koji se moze sumnjati da su to pokazatelji o postojanju duse.
- partybrakerica
#219 Re: ŠTA JE DUŠA
pa dobro,mozda to i jesu samo hipoteze,tesko je takvu stvar i dokazati definitivno,tu si u pravu,
ali mislim da je i to s velikom mudroscu tako Bog i ostavio,da se iskusaju ljudi,ko ce vjerovati a ko nece i ko ce traziti da nesto vidi i dokaze materijane da bi vjerovao (kao sto su od poslanika ljudi trazili da vide Boga,da bi u njega povjerovali).u neke stvari jednostavno samo treba vjerovati! u ovakvim pitanjima se,valjda, ogleda jacina imana...
#Pitaju te o duši. Reci: “Šta je duša - samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.” #(Sura 17. El-Isra )
a onaj citat je sa 4d portala...
evo o dusi sa stanovista islama:
http://hadisi.blogger.ba/arhiva/2011/05/13
meni je zanimljivo praviti paralelu izmedju duse i karme,aure,cakri...

ali mislim da je i to s velikom mudroscu tako Bog i ostavio,da se iskusaju ljudi,ko ce vjerovati a ko nece i ko ce traziti da nesto vidi i dokaze materijane da bi vjerovao (kao sto su od poslanika ljudi trazili da vide Boga,da bi u njega povjerovali).u neke stvari jednostavno samo treba vjerovati! u ovakvim pitanjima se,valjda, ogleda jacina imana...
#Pitaju te o duši. Reci: “Šta je duša - samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.” #(Sura 17. El-Isra )
a onaj citat je sa 4d portala...
evo o dusi sa stanovista islama:
http://hadisi.blogger.ba/arhiva/2011/05/13
meni je zanimljivo praviti paralelu izmedju duse i karme,aure,cakri...
- partybrakerica
#220 Re: ŠTA JE DUŠA
[quote="rexmax"]Dusa!
Naucno nikada se nece moci dokazati postojanje ili nepostojanje duse iako su do sada uspostavljeni neki pokazatelji na osnovu koji se moze sumnjati da su to pokazatelji o postojanju duse.[/quote
Nema niko bez duse,osim sto narod za takve ljude kaze da su "bezdusni"
postoje u covjeku biljna dusa,zivotinjska i Ruh(koji nam je Bog udahnuo od sebe)-tako sam ja ucila u skoli
prvo umire hajvanska,tj pokretacka dusa-tako da izgubimo motoriku,ali i dalje cujemo vidimo i osjecamo,samo se ne mozemo pokrenuti,cak nam i kosa,nokti i dalje rastu(to je biljna dusa koja odlazi nakon zivotinjske) i onda Ruh...
evo o nefsu koga zanima:
Nefs ima dobre osobine, a ima i loše. Ima sedam vrsta nefsa, ima sedam mekama: nefsi emmara, nefsi levvama, nefsi mulhima, nefsi mutmeinna, nefsi radija, nefsi merdijja i nefsi kamila.
Najopasnija je nefsi emmara. To je ona osoba koja se utapa u užitke ovosvjetske, u koga su ovladale njime njegove strasti i on je na tako niskom nivou, gore nego životinja.
Kada je Jusuf a.s. žena sejjidova Zulejha uvela u sobu i nukala da s njom učini zinaluk, njemu je omogućio Allah da se spasi ženskog zla. Pa kad se kasnije obistinilo da je nevin i da nije ništa kriv, a to je sama Zulejha posvjedočila, tada je rekao Jusuf a.s.:
"Ja se ne odričem da nemam strast, ali zaista nefsi emmara vodi čovjeka na velike grijehe, osim kome se smiluje moj Gospodar", tj. samo koga Allah sačuva. Dok je u takvom stanju jedan rob on ne zapaža nikako svojih grijeha. On je u velikom mraku i on tada potpuno suprotno rasuđuje, kontra gleda, sluša, i suprotno govori. A ko se potrudi pa pričepi svoje strasti pa iziđe na drugi basamak, u nefsi levvamu, tada on zapaža svoje grijehe velike, pa kad uradi kakav grijeh kori sam sebe što je to uradio.
A Allah dž.š. veli:
"Ja se neću kleti dušom koja sama sebe kori."
A ko se i odatle popne na treći basamak, u nefsi mulhimu, tada on zapaža i male grijehe i postidi se pa gleda što prije da se pokaje.
Allah dž.š. veli:
«On je u nju (u dušu) udahnuo i zlobu i dobrotu, tj. čistoću.»
"Spašen je onaj koji očuva čistoću svoje duše", pa ako se potrudi i žrtvuje i pokori Allahu, onda se popne na četvrti basamak, u nefsi mutmeinnu. Allah takvog roba doziva i veli:
"O ti smirena dušo! Vrati se svome Gospodaru..." - tada prelazi u nefsi radijju, a iza toga prelazi u nefsi merdijju; Allah kaže da je s njim zadovoljan, a i on s Allahom, a ko uspije pa se popne na sedmi mekam, u nefsi kamilu, tada je on potpuno u audijenciji kod Allaha. Samo treba da preseli džism, njegovo tijelo, i njemu su sa Allahove strane otkriveni kerameti. Preko takvih ljudi teče cijeli dunjaluk i sve što se na njemu zbiva. To su ljudi po svojim osobinama i dobrim vladanjem i dobrim djelima najbliži Allahu....
ti lljudi rexmax o kojima si ti govorio "bez duse" su valjda oni sa najnizim stepenom duse!
Naucno nikada se nece moci dokazati postojanje ili nepostojanje duse iako su do sada uspostavljeni neki pokazatelji na osnovu koji se moze sumnjati da su to pokazatelji o postojanju duse.[/quote
Nema niko bez duse,osim sto narod za takve ljude kaze da su "bezdusni"
postoje u covjeku biljna dusa,zivotinjska i Ruh(koji nam je Bog udahnuo od sebe)-tako sam ja ucila u skoli
prvo umire hajvanska,tj pokretacka dusa-tako da izgubimo motoriku,ali i dalje cujemo vidimo i osjecamo,samo se ne mozemo pokrenuti,cak nam i kosa,nokti i dalje rastu(to je biljna dusa koja odlazi nakon zivotinjske) i onda Ruh...
evo o nefsu koga zanima:
Nefs ima dobre osobine, a ima i loše. Ima sedam vrsta nefsa, ima sedam mekama: nefsi emmara, nefsi levvama, nefsi mulhima, nefsi mutmeinna, nefsi radija, nefsi merdijja i nefsi kamila.
Najopasnija je nefsi emmara. To je ona osoba koja se utapa u užitke ovosvjetske, u koga su ovladale njime njegove strasti i on je na tako niskom nivou, gore nego životinja.
Kada je Jusuf a.s. žena sejjidova Zulejha uvela u sobu i nukala da s njom učini zinaluk, njemu je omogućio Allah da se spasi ženskog zla. Pa kad se kasnije obistinilo da je nevin i da nije ništa kriv, a to je sama Zulejha posvjedočila, tada je rekao Jusuf a.s.:
"Ja se ne odričem da nemam strast, ali zaista nefsi emmara vodi čovjeka na velike grijehe, osim kome se smiluje moj Gospodar", tj. samo koga Allah sačuva. Dok je u takvom stanju jedan rob on ne zapaža nikako svojih grijeha. On je u velikom mraku i on tada potpuno suprotno rasuđuje, kontra gleda, sluša, i suprotno govori. A ko se potrudi pa pričepi svoje strasti pa iziđe na drugi basamak, u nefsi levvamu, tada on zapaža svoje grijehe velike, pa kad uradi kakav grijeh kori sam sebe što je to uradio.
A Allah dž.š. veli:
"Ja se neću kleti dušom koja sama sebe kori."
A ko se i odatle popne na treći basamak, u nefsi mulhimu, tada on zapaža i male grijehe i postidi se pa gleda što prije da se pokaje.
Allah dž.š. veli:
«On je u nju (u dušu) udahnuo i zlobu i dobrotu, tj. čistoću.»
"Spašen je onaj koji očuva čistoću svoje duše", pa ako se potrudi i žrtvuje i pokori Allahu, onda se popne na četvrti basamak, u nefsi mutmeinnu. Allah takvog roba doziva i veli:
"O ti smirena dušo! Vrati se svome Gospodaru..." - tada prelazi u nefsi radijju, a iza toga prelazi u nefsi merdijju; Allah kaže da je s njim zadovoljan, a i on s Allahom, a ko uspije pa se popne na sedmi mekam, u nefsi kamilu, tada je on potpuno u audijenciji kod Allaha. Samo treba da preseli džism, njegovo tijelo, i njemu su sa Allahove strane otkriveni kerameti. Preko takvih ljudi teče cijeli dunjaluk i sve što se na njemu zbiva. To su ljudi po svojim osobinama i dobrim vladanjem i dobrim djelima najbliži Allahu....
ti lljudi rexmax o kojima si ti govorio "bez duse" su valjda oni sa najnizim stepenom duse!
-
rexmax
#221 Re: ŠTA JE DUŠA
Na ovaj nacin vrijedjas zivotinje vjerujuci da imaju najnizi stepen duse, jer upravo u zivotinjskom svijetu mozemo naci daleko primjernije i tolerantnije odnose u usporedbi sa ljdskim svijetom.partybrakerica wrote:ti lljudi rexmax o kojima si ti govorio "bez duse" su valjda oni sa najnizim stepenom duse!
Nebih se petljao u religiska tumacenja.
Ja rekoh da je to oblik cula ili osjetila i moze se iskazati samo na kokretnim primjerima.
Ponavljam da nisu svi ljudi rodjeni sa dusom a to se moze lako i dokazati kroz razne primjere.
- nasa
#222 Re: ŠTA JE DUŠA
Kako se moze dokazati ?rexmax wrote:Na ovaj nacin vrijedjas zivotinje vjerujuci da imaju najnizi stepen duse, jer upravo u zivotinjskom svijetu mozemo naci daleko primjernije i tolerantnije odnose u usporedbi sa ljdskim svijetom.partybrakerica wrote:ti lljudi rexmax o kojima si ti govorio "bez duse" su valjda oni sa najnizim stepenom duse!
Ja rekoh da je to oblik cula ili osjetila i moze se iskazati samo na kokretnim primjerima.
Ponavljam da nisu svi ljudi rodjeni sa dusom a to se moze lako i dokazati kroz razne primjere.
-
rexmax
#223 Re: ŠTA JE DUŠA
A, sta?nasa wrote:Kako se moze dokazati ?rexmax wrote:Na ovaj nacin vrijedjas zivotinje vjerujuci da imaju najnizi stepen duse, jer upravo u zivotinjskom svijetu mozemo naci daleko primjernije i tolerantnije odnose u usporedbi sa ljdskim svijetom.partybrakerica wrote:ti lljudi rexmax o kojima si ti govorio "bez duse" su valjda oni sa najnizim stepenom duse!
Kad vec pitas onda preciziraj pitnje, valjda ga znas formulisati!
- nasa
#224 Re: ŠTA JE DUŠA
Mogu pokusatirexmax wrote:A, sta?nasa wrote:Kako se moze dokazati ?rexmax wrote: Na ovaj nacin vrijedjas zivotinje vjerujuci da imaju najnizi stepen duse, jer upravo u zivotinjskom svijetu mozemo naci daleko primjernije i tolerantnije odnose u usporedbi sa ljdskim svijetom.
Kad vec pitas onda preciziraj pitnje, valjda ga znas formulisati!
Kazes da se lako moze dokazati da nisu svi ljudi rodjeni s dusom,pa sam te pitala kako?
Mada ,mogao si i sam zakljuciti
-
rexmax
#225 Re: ŠTA JE DUŠA
Izvini ali ne volim pogadjati makar se to i podrazumjevalo.nasa wrote:Mogu pokusatirexmax wrote:A, sta?nasa wrote:Kako se moze dokazati ?
Kad vec pitas onda preciziraj pitnje, valjda ga znas formulisati!![]()
Kazes da se lako moze dokazati da nisu svi ljudi rodjeni s dusom,pa sam te pitala kako?
Mada ,mogao si i sam zakljuciti
Kao prvo, covjek sa dusom je jako osjecajan i nikada nece uciniti ono sto se kosi sa opstim kodeksom.
Njegov moto je uvijek ucini drugom sto bi dozvolio da taj tebi ucini.
Drugo obrati paznju na kodeks medju zivotinjama iste vrste, nikada nisu smrtni neprijatelji svojoj vrsti dok su prema drugim kako ih je priroda podarila.
A pogledaj odnos medju ljudima, gori je od bilo kog odnosa medju istom vrstom.
Zasto je to tako nebih posebno isticao ali svako iole razuman ustanju je razluciti.
Ubiti zivotinju je gnusno, jer unistavas jedan zivot nepravedno a ubiti covjeka je van svake pameti a eto ljudi su ustanju i genocid uciniti a da ne spominjem mnogo bizarnije stvari koje ljudi rade a da su izvan ljudskog kodeksa.
To ne cine ljudi sa dusom niti su ustanju takvo sto uciniti.