ŠTA JE DUŠA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:54, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#152 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Great Cornholio »

jOFLA wrote:
Great Cornholio wrote:
jOFLA wrote:
Kako rekoh psihjatar će ti to dobro objasniti ako imaš vremena posjediti sat-dva s njim. Može se promjeniti, i mjenja se čitava osobnost, karakter, ličnost. Duša. Ne može se reći podsticanje nervnog sistema ili zatomljavanje određenih pojava, jer hormoni nisu oni lijekovi koji rade upravo to, podstiču ili onemogućavaju.
Osobnost se može promijeniti jedino reorganizacijom nervnog sistema, prekidanjem postojećih i stvaranjem novih veza između različitih dijelova nervnog sistema. Ako se nakon prestanka uzimanja hormonalne terapije ponovo jave osobine koje su su postojale prije uzimanja terapije, to znači da je hormonalna terapija samo zakočila ispoljavanje tih osobina, nije ih promijenila.

Vjeruj mi, iako nisam stručnjak za te oblasti imam poprilično dobru osnovu iz Neurologije, Fiziologije,Psihologije i Neuropsihologije stečenu tokom studiranja na Defektološkom fakultetu, i poznata mi je uloga hormona u psihičkim procesima.
Great Cornholio

#153 Re: ŠTA JE DUŠA

jOFLA wrote:
Great Cornholio wrote:
jOFLA wrote:
Banalan primjer: terapija testosteronom kod mlitavog pedesetogodišnjaka rezultira da ovaj opet postane mlad, poletan i drčan playboy pun energije što mu promjeni sadašnje poglede na svijet, osjeti se sretnim, ugledao smisao za život kojeg promjeni u korijenu, drukčije se ponaša. A nije uzimao ni persen ni prozak. Postoje terapije sa više hormona odjednom.
A šta ako nije nikada bio playboy pun energije, hoće li ga testosteron "vratiti" u mladost i hoće li ostati mladić i nakon prestanka uzimanja testosterona.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:55, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#155 Re: ŠTA JE DUŠA

Odosmo mi od teme. Duša je dio nas koji nije vidljiv drugim ljudima, eto tako bih ja definisao dušu.
asurbanipal

#156 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by asurbanipal »

:)

zambaklija

#157 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by zambaklija »

false

#158 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by false »

Negdje sam citao da covjek kada umre obavezno bude laksi za 12 grama nego sto to jeste kada je ziv (iskreno ne znam kako su to izmjerili i da li su pri testiranju morali nekoga da ubiju, i mene to zanima hehe). Ali eto ti odgovora, to ti je dusa bezbeli samo se jos ne zna pouzdano u kojem je obliku :)
samo malo reloaded

#159 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by samo malo reloaded »

Krv.

Kratko i jasno.

Mislim da se cesto na tv ekranima moglo vidjeti kako jevreji po Izraelu sundjerima i krpama skupljaju krv poginulih ljudi po ulici, da je sahrane sa pokojnikom. O razlozima ne bih, postoji literatura pa, koga zanima...

Ta neka dusa koja lebdi kada covjek umre, nekakva besmrtna nevidljiva forma ili sta je vec, u to iskreno ne vjerujem. Zivimo dok krv kola nasim venama, kada prestane, tu nam je i kraj. Neko moje misljenje.
Bellydancesuperstar

#160 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Bellydancesuperstar »

Čovjek se sastoji od tijela, duše i duha.
Duša su naše emocije i naš razum.
mariner

#161 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by mariner »

samo malo reloaded wrote:Krv.

Kratko i jasno.

Mislim da se cesto na tv ekranima moglo vidjeti kako jevreji po Izraelu sundjerima i krpama skupljaju krv poginulih ljudi po ulici, da je sahrane sa pokojnikom. O razlozima ne bih, postoji literatura pa, koga zanima...

Ta neka dusa koja lebdi kada covjek umre, nekakva besmrtna nevidljiva forma ili sta je vec, u to iskreno ne vjerujem. Zivimo dok krv kola nasim venama, kada prestane, tu nam je i kraj. Neko moje misljenje.

Kad umire neki Klingonac, negovi se okupe oko njega i dok on umire, ovi podignu glave u vis i jedim glasom svi urlaju . Kad to obave svi su zadovoljni, p ai onaj pokojnik. Tad ih doktor pita sta cemo sa lesom raditi ? Da ga pripremim za sljedece stvari ? Ovi mu odgovaraju : Sad ne treba nista radi s lesom sta god hoces, ono je sad prazna ljustura.
Pita ga doktor, zasto onaj urlik ? Ovi mu odgovaraju, to znaci upozorenje onom svijetu, pazite se dolazi veliki ratnik !
Ovaj obred je simbolizirao da je sve uradjeno po propisim anjihovog vjerovanja ishvatanja zivota dusa je zadovoljna , i samim tim tijelo je sad beznacajno , ljustura.

Ovaj isjecak iz Star Trek-a se moze biti smijesan, ali antroploski gledano obicaji u raznim kultirama su razliciti i sve funkcionise po obicajima i njihovim primjenjivanjima. Sad je pitanje sta je obicaj, odakle tolike razlike , sta je dusa, sta je olaksanje kad se izvede neki obred ? Odgovor se moze naci u psiholoskim objasnjenjima.
Havarija!

#162 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Havarija! »

zambaklija wrote:evo šta je duša

Ja bih ipak ovo nazvao privrzenoscu, a ne dusom.
murat arslan

#163 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by murat arslan »

Nema veće gluposti nego kada se počne ljudsko razmišljanje tumačiti naukom. Ova osobina (razmišljanje) predstavlja pamet koja je apsolutni "apsolut" u pojavnom svijetu, odnosno onome što možemo konstatovati. Kao ovi "naučnici" koji popratne pojave razmišljanja koje se dešavaju u organizmu zovu razmišljanjem ( hemijski procesi i sl).
Nije moguće da nauka, koju je stvorila pamet definiše tu istu pamet. Da bi se mogla spoznati suština pameti moraš imati nešto "veće" od nje što nauka svakako nije, niti je općepoznato da takvo šta postoji.
Znači da bi se reklo nešto o duši prvo se mora definisati pamet, a tek onda duša koja je "dublje" u nama od već spomenute pameti.
Great Cornholio

#164 Re: ŠTA JE DUŠA

murat arslan wrote:Nema veće gluposti nego kada se počne ljudsko razmišljanje tumačiti naukom.
Ti bi ukinuo Psihologiju, ili :?
statix

#165 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by statix »

Havarija! wrote:
zambaklija wrote:evo šta je duša

Ja bih ipak ovo nazvao privrzenoscu, a ne dusom.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=92hsFnvJ ... re=related[/youtube]
statix

#166 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by statix »

.
Callahan44

#167 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Callahan44 »

jednom sam u izlogu knjizare u zagrebu vidio knjigu 'Lijecenje hardvera dushe'
do dan-danas me kopka o cem' se radi u toj knjizi :)
severin

#168 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by severin »

dusha je nesto sto se naucno ne moze dokazati to jeste vidjeti golim oko :mrgreen: al zato se moze dotaci srcem...
Obskurni

#169 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by Obskurni »

Dosta česta "definicija" ali šta se zapravo misli pod tim da se moze putem srca dotaci ?
severin

#170 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by severin »

Obskurni wrote:Dosta česta "definicija" ali šta se zapravo misli pod tim da se moze putem srca dotaci ?
pa zanci da zanemaris logiku :mrgreen: jer tvoja najveca kontrola je logika...
severin

#171 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by severin »

a postoji jos nesto vece od toga..to je duhovna kontrola..
severin

#172 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by severin »

pardon dusevna kontrola..
krupnice

#173 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by krupnice »

Duša je upravo ono što osječate dok, ovu sliku gledate. Osjetiti čete da je imate...Za normalnog čovjeka
je to dovoljno........................................................................................
Ima samo jedan uslov, a to je, da je niste prije pogleda na sliku, prodali Đavlu (Šejtanu)...

Image
fatamorgana

#174 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by fatamorgana »

A kome si je ti prodo, majke ti, nacionalizmu i vjerskom fanatizmu?
krupnice

#175 Re: ŠTA JE DUŠA

Post by krupnice »

Naprimjer: Neki čovjek stoji na nekom prostoru (kod tog istog čovjeka čulo vida i sluha je uredu i čak dokazivo)
Oko njega (360 stepeni) je pejsaž, nije važan kakav, vi ga sami zamislite i iz dva ili više pravaca se čuju neki
zvuci... napr.neka muzika...
Što tom čvjeku bude godilo njegovom sluhu to će i čuti (svojim umom) ostali zvuci će biti prigušeni. Isto tako što
njegovim očima bude prijalo (njegovom umu) tamo će gledati a ostalo neće vidjeti.....potpuno jasno i što bi rekli
prirodno (normalno)....

Zaključak, naše opredjeljenje (što vidimo a što čujemo i ostalo) je samo naše i ničije više....
Jedino se stvari mijenjaju kada (laskamo) odnosno kada imamo interes za takvo ponašanje...Eee.. onda čujemo
i vidimo baš ono što nekome odgovara PODILAZIMO.....(i suprotno bode nam oči i para nam uši)
ovaj predhodni stav je očigledan dokaz toga.....

Image

P.S. I kakve veze ima Nacionalizam i Fanatizam sa temom ''Šta je Duša'' na ovim stranicama......
Post Reply