Ne mogu ja sa tobom ...... ti si pametniji ..... u svemu ..... ništa čitao ....sve iz svoje pametne glave.....bez uticaja drugoga....NIN wrote:Daj ba avicena!...avicena wrote:argument !?!?.....bez komentara....NIN wrote: Procitao si ''nekakve'' tekstove (knjige) autora antidarwinizma koji nauce napamet vec ustaljene kreacionisticke floskule pa ih uzimas kao argumente, koji su toliko smijesni da ih vise ni obicni a kamoli meritorni ljudi nauke ne uzimaju ni za viceve a kamoli u ozbiljne formulacije svojih dvoboja!
Pozdrav...
Ako se hoces kositi, daj mi podrucje!...
ČIN STVARANJA
- avicena
-
moketovski
Bismillah!
Mislim da je bilo jos mnogo zivotinjskih vrsta osim covjeka u pomenutom prirodnom habitusu. Znaci one su pored svoje " Gluposti " uspjele prezivjeti taj period , a covjek je morao postati "inteligentno" bice samo da bi se sto uspjesnije hranio, pario, itd... Slozicemo se da za navedeno i nije bas potrebna neka inteligencija. I onda onako usput nastala je i umjetnost u pauzama izmedju rucka i parenja
Naravno i emocije su se razvile u nedostatku primarnih satisfakcionih objekata, tako je nastao i " Ep o Gilgamesu". NIN moj "rjeciti", retorika je za politicare, mi se, hvala Bogu, ovdje time ne bavimo, i sve sto zboris nije nista vise do suhoparna projekcija vec utvrdjenih predrasuda (citaj floskula) iz osnovne skole, nametnutih od strane ateiziranih materijalista, k tomu jos zaludjenih komunistickom ideologijom. Materijalisti nikako nemogu biti objektivni prema duhovnosti ( citaj religiji ) , zbog potpuno dijametralno suprotnih ciljeva , ega sa jedne strane , i duse sa druge strane. Jos si veoma daleko od poimanja duhovnosti, na nju gledas iz krivog aspekta, i vid ti je pomucen zbog potpuno pogresnog prelamanja i ono malo svjetlosti koja dolazi do tebe. Svako dobro zelim.
Naime, prije nekih par miliona godina desio se specifican geoloski momenat na africkom kontinentu, Veliki Africki rasjed. Na tom podrucju gdje se to pocelo desavati (da se razumijemo, to se nije desilo trenutno nego je uvjetovano jednim duzim geoloskim procesom) su zivjeli nasi preci. To podrucje kontinenta, prirodni habitus nasih predaka je bio bogat vegetacijom i samim tim bogat hranom. Nakon tih dogadjaja nasi preci su morali polako napustati podrucje svog habitusa radi cestih geoloskih nepogoda (vulkani, zemljotresi,...) i seliti u podrucja sa manje visoke vegetacije. Prilagodjavanje novoj prirodnoj okolini odrazilo se i na njihove prirodne navike. Od potrebe za uspravljanjem na dvije zadnje noge do promjene u ishrani. Da ne duljim, te nove fizicke prilagodbe su uvjetovale razvoj INTELIGENCIJE koja je sada bila mnogo potrebnija. Postali su mnogo vise izlozeniji predatorima nego sto je to bio slucaj dok su zivjeli u svom prvobitnom habitusu. Bili su primorani promjeniti sve svoje dotadasnje esencijalne pulzije, tj. na drugaciji nacin pronalaziti hranu, pariti se, radjati,... Sve te inovacije su dovele do kreativnosti koja prije nije bila potrebna.
Tako su nasi preci vremenom stekli inteligenciju koja je samo njima bila svojstvena.
Samom pojavom tog fenomena koji nije rijedak u zivotinjskom svijetu ali koji je kod nasih predaka uzeo maha i odigrao znacajnu ulogu u opstanku vrste, stekli smo mnoge intelektualne afinitete tokom razvoja, ali koji su samo dosta sofisticiraniji u odnosu na druge srodne vrste i uopste na svijet sisara.
Mislim da je bilo jos mnogo zivotinjskih vrsta osim covjeka u pomenutom prirodnom habitusu. Znaci one su pored svoje " Gluposti " uspjele prezivjeti taj period , a covjek je morao postati "inteligentno" bice samo da bi se sto uspjesnije hranio, pario, itd... Slozicemo se da za navedeno i nije bas potrebna neka inteligencija. I onda onako usput nastala je i umjetnost u pauzama izmedju rucka i parenja
- NIN
AKO IMA BOGA,
zgotiviteme kod njega ako odete kod njega prije mene,...
...ako ja zavrsim prije ja cu vas preporuciti, to je osigurano od moje strane, avicena i moketovski i svi ostali, ima sve da vas preporucim...
Pozdrav...
...ako ja zavrsim prije ja cu vas preporuciti, to je osigurano od moje strane, avicena i moketovski i svi ostali, ima sve da vas preporucim...
Pozdrav...
-
moketovski
NIN wrote:AKO IMA BOGA,
Pozdrav...
Do tebe je
- NIN
moketovski wrote:NIN wrote:AKO IMA BOGA,
Pozdrav...
Do tebe je
100%, nema jace...
tebe cu zgotiviti budi siguran, ako ga ima, NJEGA!.....
- avicena
...evo malo i hemije.....na temi ČIN STVARANJA.....NIN wrote:da se kosimo fizikom, tj. hemijom, BUJRUM!!!
....RECI DA JE OVO NEČIJA IZMIŠLJOTINA I DA SE NE UČI UPRAVO OVAKO NA FAKULTETU........NISAM STUDIRAO, ALI SAM PROVJERIO........
''Postoje tri osnovna uvjeta za formiranje upotrebljivog proteina:
Prvi uvjet: da su sve aminokiseline u proteinskom lancu odgovarajućeg tipa i da su poredane u pravilnom redoslijedu.
Drugi uvjet: da su sve aminokiseline u lancu ljevoruke.
Treći uvjet: da se sve ove aminokiseline međosobno spajaju formiranjem hemijskih veza zvanih ''peptidne veze''.
Da bi se protein forimirao slučajno sva tri osnovna uvjeta moraju postojati istovremeno. Vjerovatnoća slučajnog formiranja proteina je jednaka umnošku vjerovatnoća za realiziranje svakog od ova tri uvjeta posebno.
Naprimjer, za prosječnu molekulu koja se sastoji od 500 aminokiselina:
1. Vjerovatnoća da se aminokiseline spoje u pravilnom redosljedu:
Postoji 20 tipova aminokiselina koji sudjeluju u formiranju proteina. Prema tome:
Vjerovatnoća da svaka od aminokiselina bude korektno izabrana između ovih 20 tipova iznosi 1/20 (dakle jednom u 20 pokušaja)
Vjerovatnoća da sve od ovih 500 aminokiselina budu korektno odabrane iznosi 1/20500 što je jednako 1/10650 (jednom u 10650 pokušaja)
2. Vjerovatnoća da su aminokiseline ljevoruke:
Vjerovatnoća da samo jedna aminokiselina bude ljevoruka iznosi 1/2 (jednom u dva pokušaja)
Vjerovatnoća da sve od ovih 500 aminokiselina budu ljevoruke u isto vrijeme iznosi 1/2500 što je jednako 1/10150 (jednom u 10150 pokušaja)
3. Vjerovatnoća da sve aminokiseline budu spojene sa ''peptidnim vezama'':
Aminokiseline se mogu kombinirati međusobno sa različitim vrstama hemijskih veza. Da bi se formirao upotrebljiv protein sve aminokiseline u lancu moraju biti kombinirane sa specijalnom hemijskom vezom zvanom ''peptidna veza''. Izračunato je da vjerovatnoća da se aminokiseline spajaju baš sa peptidnom, a ne nekom drugom vrstom veze iznosi 50%. U odnosu na ovo:
Vjerovatnoća da dvije aminokiseline budu spojene peptidnom vezom iznosi 1/2 (jednom u dva pokušaja)
Vjerovatnoća da od 500 aminokiselina sve budu spojene peptidnim vezama iznosi 1/2499 što iznosi 1/10150 (jednom u 10150 pokušaja)
UKUPNA VJEROVATNOĆA (vjerovatnoća da jedan protein nastane slučajno prim. autora) IZNOSI: 1/10650 X 1/10150 X 1/10150 = 1/10950 (JEDNOM OD 10950 POKUŠAJA)'' ...
Da bi ti bila jasnija ogromnost ove cifre podsjećam te da je to cifra u kojoj iza jedinice imamo niz od čak 950 nula. Podsjećam te i na to da se u matematici vjerovatnoća koja je manja od 1/1050 (jedan naprema 1050) smatra nultom vjerovatnoćom. Drugim riječima svaka vjerovatnoća manja od ove granične se smatra matematski nemogućom.
Šta onda reći za vjerovatnoću koja iznosi jedan naprema 10950, a što je, kako smo upravo vidjeli, matematska vjerovatnoća da se slučajno formira SAMO JEDNA AMINOKISELINA KOJA JE SAMO JEDAN DIO SAMO JEDNE ĆELIJE?!
- vatrogasac
...što AKO ....NIN wrote:AKO IMA BOGA,
Pozdrav...
....ja nemam taj uticaj....
Bismillah!
Pitanje za NIN - a:
Sta je bilo prije velikog praska ?
Pitanje za NIN - a:
-
moketovski
Bismillah!
I jos jedno
:
Kvantna teorija gravitacije ?
I jos jedno
Kvantna teorija gravitacije ?
- NIN
Tematika koju preferiram, puno pitanja i puno odgovora ali jedna je teorijska fizika pa cu ti predstaviti neke od postavki...Pitanje za NIN - a:
Takodjer, dio fizike koji volim i imam dosta odgovora ali se cujemo kasnije...Kvantna teorija gravitacije ?
Pozdrav iz suncane Tuzle...
- NIN
Da bih poceo rezimirano govoriti o Velikom prasku, i prije njega, moram znati koliko poznajes svjetlost, prostor i vrijeme, esencijalno za razumjevanje Big banga i kvantne mehanike kojom se objasnjavaju mogucnosti koje su uvjetovale svemir kojeg precipiramo danas.
Pozdrav...
Pozdrav...
-
moketovski
Bismillah!
Veoma mi je dobro poznato da je teorija kvantne gravitacije u velikom sukobu sa Ajnstajnovom teorijom relativiteta, a prvopomenuta teorija nalazi svoju primjenu unutar epohe Planckove udaljenosti i Planckovog vremena.
Temperatura od 10 na 32 kelvina, za svemir koji je manji od 10 na-35 metara i mlađi od 10 na-44 sekundi, magična je granica iza koje Ajnstajnova opća relativnost treba biti zamijenjena kvantnom teorijom gravitacije - koju usprkos svim naporima još uvijek nemamo.
Veoma mi je dobro poznato da je teorija kvantne gravitacije u velikom sukobu sa Ajnstajnovom teorijom relativiteta, a prvopomenuta teorija nalazi svoju primjenu unutar epohe Planckove udaljenosti i Planckovog vremena.
Temperatura od 10 na 32 kelvina, za svemir koji je manji od 10 na-35 metara i mlađi od 10 na-44 sekundi, magična je granica iza koje Ajnstajnova opća relativnost treba biti zamijenjena kvantnom teorijom gravitacije - koju usprkos svim naporima još uvijek nemamo.
- NIN
moketovski wrote:Bismillah!
Dobro,
jest da si malo krivo odreagovao sa Planckom, ali kontam sta hoces da kazes.
Jedino, veliki su ti skokovi sa Einsteina do kvantne gravitacije, i sada je totalno nezahvalno rezimirati ono sto u najkracem obliku stane u omanju biblioteku ali nadam se da cu donekle da iznesem ono sto mislim.
Naime, OTR je predvidjela fenomen singularnosti. Dakle, singilarnost je beskonacna zakrivljenost prostora i besk. sabijenost mase u jednoj tacki, samim tim sa singularnosti i vrijeme gubi svoj znacaj, tj. prestaje da postoji.
Da se razumijemo, sve sto je OTR predvidjela odnosi se u realnom vremenu (ma sta ono predstavljalo).
Po OTR brzina svjetlosti je konstantna za sve promatrace bez obzira na njihovo gibanje. Promatraci radi svojih razlicitih gibanja konstatuju razlicita odstupanja u vremenima i razlicita rastojanja u prostoru posto se moraju sloziti u vezi brzine svjetlosti. Samim tim dolazimo do zakljucka da se prostor i vrijeme warpuju, tj. savijaju i postaju relativni. Posto je za svakog promatraca bzina svjetlosti univerzalna svaki od njih ima svoj jedinstveni satni mehanizam. Da dodam, vrijeme i prostor se savijaju i pod uticajem gravitacionih djelovanja.
Recimo, ako sam ja u Tuzli a ti u Sarajevu ja upravo gledam u tvoju buducnost, posto sam ja na nizoj nadmorskoj visini i samim tim zemljino gravitaciono polje djeluje jace na mene nego na tebe. Da smo rodjeni u isti trenutak i da se sretnemo kada napunimo 90 godina (pod uslovom da nam je neko simultano namjestio satove i dao nam nakon rodjenja), moj sat bi pokazivao ranije vrijeme, tj. ja bih bio mladji od tebe iako smo se rodili u isti trenutak!
To se desava i pri brzinama bliskim brzini svjetlosti. Eksperiment se naziva Paradoks blizanaca. (mozes naci na netu da sada ne pisem)
Pri tim brzinama je lako uocljiva dilatacija vremena i kontrakcija duljine sto ih predvidja OTR.
Da predjem na stvar.
Bit Velikog praska je singularnost. Mnogi simpatizeri kreacionizma su pristalice ovakvog vidjenja pocetka vremena posto u singularnosti prestaju da vaze svi zakoni fizike i vrijeme nema znacaja. Iz singularnosti Velikog praska je nastao nama poznat svemir u kojemu mi danas zivimo.
To je sto se tice OTR-a i njenih predvidjanja singularnosti.
Sada se moramo pozabaviti mikrosvijetom da bi ukljucili kvantnu fiziku u ova nacela.
Naime, 1929. Heisenberg je postavio svoje nacelo neodredjenosti, tj. on kaze da je nemoguce u isto vrijeme izmjeriti polozaj i impuls cestice!
Postoji vrlo jednostavan eksperiment sa dvije pukotine. Naime, elektronski top ispusta jedan elektron koji ce biti detektovan na zaslonu ali tek sto prodje kroz prepreku da dvije pukotine. Nakon ispucavanja jednog elektrona na zaslonu se dobija ocitavanje da je elektron prosao kroz obje pukotine u isto vrijeme!
Ulaskom u sferu mikrosvijeta od makro-determinizma dolazimo do apsolutne neodredjenosti!
Sada za singularnost nastaju problemi.
Sredinom proslog stoljeca Richard Feynman dolazi na ideju kako da sto tacnije izracuna mogucu putanju jedne cestice od tacke A do tacke B. Naime, on uvodi pravilo zbira po istorijama, tj. zbira svih mogucih putanja jedne cestice i njihovim matematickim ponistavanjem dolazi do moguce putanje. Da bi to uradio a u isto vrijeme izbjegao beskonacne rezultate uvodi imaginarno vrijeme za razliku od realnog koje je zastupljeno u OTR.
Da ne duljim jer ima toga more za objasniti ja cu stvarno ovo skratiti na najmanju mogucu mjeru.
Sada, kada primjenimo nacelo neodredjenosti na makrosvijet dobijamo sasvim drugaciju sliku od one koju smo imali sa OTR.
Znamo da postoje 4 elementarne sile: elektromagnetna, slaba nuklearna, jaka nuklearna i gravitaciona. Silonosece cestice ovih sila imaju spinove cijelih brojeva dok cestice mase imaju spinove razlomljenih brojeva.
U ranom svemiru sve su ove cestice bile gusto sabijene na malom prostoru pri ogromnim energetskim vrijednostima (10 na 30 i vise GeV-a). Prilikom sirenja doslo je do opadanja temperature i energije i one su se pocele gibati u svim mogucim smjerovima i stvarati medjudejstva(svemir ima vise istorija). Kratko receno doslo je do loma simetrije (isto kao kada voda promjeni svoje agregatno stanje pri kljucanju samo obrnuto).
Postoje mnoge teorije o ranim stanjima svemira kao recimo teorija mjehura (mn.),...
Da bi primjenili nacelo neodredjenosti u ovakvim modelima moramo upotrijebiti imaginarno vrijeme. Prilikom ove postavke dobivamo rezultat da je svemir ustvari kao povrsina zemaljske kugle samo sa jos dvije dimenzije. Ona je konacna ali bez granica i rubova. Naime, poistovjetit ce mo Veliki prasak sa Sjevernim polom. Kada krenemo na Sjeverni pol i dodjemo do te tacke, nemoguce je vise ici sjevernije!
Ako sada imamo svemir konacne velicine ali bez granica i rubova, dolazimo do zakljucka DA NEMA NI POCETKA NI KRAJA, dakle nema potrebe za stvaranjem, samim tim ni Stvoriteljem!
Evo predjoh preko ovoga i nije mali broj nedostataka posto je ovo bas obimna tematika. Spreman sam na kontru pa bujrum!
Pozdrav...
-
moketovski
Bismillah!
Vrijeme ima direkciju, ono se uvijek kreće prema budućnosti. Mi vidimo kišu kako pada sa neba, predmeti se razbijaju, ljudi staraju, i ljudi umiru. Mi ne vidimo čašu kako postaje "sklopljena iz paramparčadi" ili bilo koga da se povraća iz mrtvih. To bi se moglo desiti samo kad bi se vrijeme preokrenulo unazad. Neki fizičari kao Michael Berry, Thomas Gold, i Steven Hawking su predpostavili da bi se vrijeme moglo preokrenuti kada nastupi kontrakcija univerzuma. Rečenice u Qur'anu sugeriraju da će univerzum jednog dana doista početi da se skuplja i to će se podudariti sa početkom Sudnjeg Dana i preokretanjem (inverzijom) vremena.
Poglavlje: 21, Redak: 104
"Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira.
Onako kako smo prvi put iz ništa stvorili,
tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti, -
to je obećanje Naše, Mi smo kadri to učiniti."
U gornjoj rečenici, "Dan" označava Sudnji Dan a kontrakcija univerzuma, je upoređena sa savijanjem papira. Tada se može desiti preokretanje vremena. Inverzija vremena će uzrokovati čovjeka da se digne i proživi iz groba. Svaki događaj će biti repriziran jer je sve ostalo zabilježeno u vremenu.
Poglavlje: 45, Redak: 29
"Ova Kniga Naša o vama će samo istinu reći,
jer smo naredili da se sve zabilježi što ste radili."
Poglavlje: 27, Redak: 75
"Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji,
a da nije u Knjizi jasnoj (u vremenu)."
Kada se istorija čovječanstva bude odvijala unazad kroz vrijeme, nacije će se povratiti jedna za drugom. Sva dobra i loša djela pojedinaca kao i nacija će biti otkrivena pri obrtanju vremena.
Poglavlje: 45, Redak: 28 (obrtanje vremena)
"I vidjećeš sve narode kako na koljenima kleče;
svaki narod pozvan prema svojoj Knjizi:
'Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali."
Repriziranje vremena unazad će učiniti da ljudi vide sve što su prije počinili. Oni neće imati kontrole nad svojim rukama, stopalima, ustima, i očima. Sve dobro ili loše što su počinili će se ponoviti pred njima. U ovom smislu, usta, ruke, i stopala, će postati svjedoci protiv njih ispred anđela (meleka) i Allaha, i oni neće moći poreći nijednu grešku.
Poglavlje: 24, Redak: 24 (inverzija vremena)
"Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove,
i noge njihove za ono što su radili."
Čovjeku je podarena slobodna volja da izabere između dobra i zla u ekspanzirajućem univerzumu, tj, kada će se sva njegova djela bilježiti (urezivati, snimati) u vremenu. U kontraktirajućem univerzumu pak, neće biti slobodne volje, i niko neće imati snage da pomogne ili odmogne drugima, ili da promjeni bilo šta počinjeno u prošlom životu.
Poglavlje: 82, Redak: 19
"Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći,
Toga Dana će vlast jedino Allah imati."
Vrijeme ima direkciju, ono se uvijek kreće prema budućnosti. Mi vidimo kišu kako pada sa neba, predmeti se razbijaju, ljudi staraju, i ljudi umiru. Mi ne vidimo čašu kako postaje "sklopljena iz paramparčadi" ili bilo koga da se povraća iz mrtvih. To bi se moglo desiti samo kad bi se vrijeme preokrenulo unazad. Neki fizičari kao Michael Berry, Thomas Gold, i Steven Hawking su predpostavili da bi se vrijeme moglo preokrenuti kada nastupi kontrakcija univerzuma. Rečenice u Qur'anu sugeriraju da će univerzum jednog dana doista početi da se skuplja i to će se podudariti sa početkom Sudnjeg Dana i preokretanjem (inverzijom) vremena.
Poglavlje: 21, Redak: 104
"Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira.
Onako kako smo prvi put iz ništa stvorili,
tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti, -
to je obećanje Naše, Mi smo kadri to učiniti."
U gornjoj rečenici, "Dan" označava Sudnji Dan a kontrakcija univerzuma, je upoređena sa savijanjem papira. Tada se može desiti preokretanje vremena. Inverzija vremena će uzrokovati čovjeka da se digne i proživi iz groba. Svaki događaj će biti repriziran jer je sve ostalo zabilježeno u vremenu.
Poglavlje: 45, Redak: 29
"Ova Kniga Naša o vama će samo istinu reći,
jer smo naredili da se sve zabilježi što ste radili."
Poglavlje: 27, Redak: 75
"Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji,
a da nije u Knjizi jasnoj (u vremenu)."
Kada se istorija čovječanstva bude odvijala unazad kroz vrijeme, nacije će se povratiti jedna za drugom. Sva dobra i loša djela pojedinaca kao i nacija će biti otkrivena pri obrtanju vremena.
Poglavlje: 45, Redak: 28 (obrtanje vremena)
"I vidjećeš sve narode kako na koljenima kleče;
svaki narod pozvan prema svojoj Knjizi:
'Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali."
Repriziranje vremena unazad će učiniti da ljudi vide sve što su prije počinili. Oni neće imati kontrole nad svojim rukama, stopalima, ustima, i očima. Sve dobro ili loše što su počinili će se ponoviti pred njima. U ovom smislu, usta, ruke, i stopala, će postati svjedoci protiv njih ispred anđela (meleka) i Allaha, i oni neće moći poreći nijednu grešku.
Poglavlje: 24, Redak: 24 (inverzija vremena)
"Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove,
i noge njihove za ono što su radili."
Čovjeku je podarena slobodna volja da izabere između dobra i zla u ekspanzirajućem univerzumu, tj, kada će se sva njegova djela bilježiti (urezivati, snimati) u vremenu. U kontraktirajućem univerzumu pak, neće biti slobodne volje, i niko neće imati snage da pomogne ili odmogne drugima, ili da promjeni bilo šta počinjeno u prošlom životu.
Poglavlje: 82, Redak: 19
"Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći,
Toga Dana će vlast jedino Allah imati."
-
moketovski
Bismillah!
Gravitacija je usljed sićušnih razlika u vremenu na različitim visinama. Vrijeme se odvija malo brže na vrhu planine, naspram onoga na morskom levelu. Ova razlika u vremenu, iako nama neuočljiva, je dovoljna da učini da stvari padnu na zemlju, i može se izmjeriti pomoću atomskih satova. Ako se vrijeme obrne u kontraktirajućoj fazi univerzuma, onda će se i ova razlika u odvijanju vremena takođe obrnuti. To će uzrokovati obrtanje gravitacije tako da će sve stvari padati prema gore, proizvodeći zemljotres neviđenih razmjera. Zemlja i planine će iznenada biti podignute (poletjeti) prema nebu, a onda će pasti mrveći se u prašinu.
Poglavlje: 69, Redci: 13, 14 & 15
"A kad se jednom u rog puhne,
Pa se Zemlja i brda podignu i od jednog udara zdrobe,
Toga Dana će se Smak Svijeta dogoditi."
Obrtanje gravitacije će učiniti da zemlja bukvalno eksplodira i izvrati se prema napolje. Planine će se raspasti. Crvena užarena lava će biti izbačena prema nebu kao istopljeni bakar.
Poglavlje 70: Redak: 8
"Onoga dana kada nebo bude kao istopljeni bakar,
I brda kao vuna raščupana."
Recimo, ako sam ja u Tuzli a ti u Sarajevu ja upravo gledam u tvoju buducnost, posto sam ja na nizoj nadmorskoj visini i samim tim zemljino gravitaciono polje djeluje jace na mene nego na tebe. Da smo rodjeni u isti trenutak i da se sretnemo kada napunimo 90 godina (pod uslovom da nam je neko simultano namjestio satove i dao nam nakon rodjenja), moj sat bi pokazivao ranije vrijeme, tj. ja bih bio mladji od tebe iako smo se rodili u isti trenutak!
Gravitacija je usljed sićušnih razlika u vremenu na različitim visinama. Vrijeme se odvija malo brže na vrhu planine, naspram onoga na morskom levelu. Ova razlika u vremenu, iako nama neuočljiva, je dovoljna da učini da stvari padnu na zemlju, i može se izmjeriti pomoću atomskih satova. Ako se vrijeme obrne u kontraktirajućoj fazi univerzuma, onda će se i ova razlika u odvijanju vremena takođe obrnuti. To će uzrokovati obrtanje gravitacije tako da će sve stvari padati prema gore, proizvodeći zemljotres neviđenih razmjera. Zemlja i planine će iznenada biti podignute (poletjeti) prema nebu, a onda će pasti mrveći se u prašinu.
Poglavlje: 69, Redci: 13, 14 & 15
"A kad se jednom u rog puhne,
Pa se Zemlja i brda podignu i od jednog udara zdrobe,
Toga Dana će se Smak Svijeta dogoditi."
Obrtanje gravitacije će učiniti da zemlja bukvalno eksplodira i izvrati se prema napolje. Planine će se raspasti. Crvena užarena lava će biti izbačena prema nebu kao istopljeni bakar.
Poglavlje 70: Redak: 8
"Onoga dana kada nebo bude kao istopljeni bakar,
I brda kao vuna raščupana."
-
moketovski
Bismillah!
Rekli smo prije da je Big Beng (velika eksplozija) sadržana u Kur'anu. Allah se nazvao, "Onaj koji je eksplodirao nebesa i zemlju u egzistenciju (Fatirus~semaavati vel~erd)." Kur'an takođe kaže,
"Zar nevjernici nisu vidjeli da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo?" (21:30)
U prizoru koji mi (muslimani) imamo o početku stvaranja, prvo je bila 'Ama', Velika bezbojna maglina ili oblak. Nije bilo atmosfere iznad niti ispod toga. Onda je svjetlo od Njegove esencije preplavilo tu maglinu i ona je postala 'obojena', tj, prožeta svjetlom, postajući čisti izvor energije. Onda su forme meleka (anđela) koji lutaju u ljubavi pojavile u toj maglini. Ovi meleki su u stalnom pokretu, toku. To je priroda njihovih bića, tj, energije. Početak stvarnja je okarakterisan intenzivnim pokretom. Fizičari ih nazivaju djelići visoke energije a Islam ih naziva melekima (anđelima) koji se od okusa nezamislive ljubavi Božanske Divote nalaze u konstantnom 'mahnitom' kretanju.
Šejh Ibn Arabi to ovako opisuje:
Allah je bio u maglini (tajnosti, skrivenosti, tj, nije imao nikakve manifestacije, koja je tek došla do izražaja pri stvaranju pojavnog svijeta). Nije bilo ničega (atmosfere) iznad niti ispod Njega. (Drugim riječima, nije bilo vremena niti prostora niti bilo čega stvorenog.) To je bila prva Božanska manifestacija. Svjetlo (en~Nuur) je preplavilo tu Maglinu kada se On manifestovao (otkrio jedno od svojih imena) i rekao, "Allah je Svjetlo (en~Nuur) nebesa i zemlje." Kada je Maglina obojena tim svjetlom, forme meleka (anđela) u mahnitoj ljubavi se onda pojaviše u njoj. Ovi meleki (anđeli) su iznad svijeta prirodnih tijela, tj, u 'Alamul emr' Svijetu komande. Niti je Božanski Prijesto niti bilo koje drugo stvorenje nastalo prije njih. Kada ih je Allah doveo u egzistenciju, On im je dao neku posebnu manifestaciju (tedželli) od koje su oni postali Nevidljivi. To Nevidljivo je duh tih formi. On im je dao tedželli u Svom imenu, Divni (el~Džemil), zbog čega su se oni izgubili u nezamislivoj ljubavi prema Njemu. Ti meleki se nikad neće oporaviti od te nezamislive preplavljujuće ljubavi.
Prema tome, ovo je prvo stanje manifestacije - energija u stalnom pokretu prouzrokovanom od manifestacije Esencijalnog Svjetla (en~Nuur). Svjetlo Esencije je blistava energija tolike jačine da može planine u prah pretvoriti. (7:143) Njen inenzitet se ne može pojmiti. To svjetlo je stvorilo te prve vrstu meleka (anđela). To je čista energija u stalnom pokretu. Oni su nevidljivi i percepciji nedokučivi, isto tako nije moguće vidjeti ni djeliće koji sačinjavaju materijalni svijet. Mi vidimo samo njihove tragove u mjehurić-komorama. Šejh Muhammed Ibn el~Habib kaže,
Atributi Moje esencije (zata) su bili unutra skriveni te su se manifestovali (otkrili) u efekt (tragove).
To je vrlo jasno i jednostavno, pa ipak ljudi u ovom društvu lakše prihvataju koncept quantum teorije i fiziku visoke energije nego koncept meleka (anđela) i slova. To je zato što su krišćani uslovili takvo stanje u društvu slikovito predstavljajući meleke (anđele). Kada čujete riječ melek (anđel) šta vam prvo padne na pamet? Slika nekog sa blaženim licem, dugom kosom, krilima, obučenog u lepršavu bijelu odoru. Meleki nisu skučeni tom formom.
Dakle, izbrišite tu uvriježenu sliku o melekima (anđelima). Ovi prvi meleki pogotovo nisu definisani ili uobličeni formom. Oni su čisto svjetlo, koje treperi od ljubavi. Oni se ne mogu pojmiti na način na koji smo mi navikli kada mislimo o melekima (anđelima). Štaviše, u današnjem društvu je vrlo prisutan trend depersonifikacije svega pojmljivog. Mnogi fizičari dođu do pointa gdje shvate da je pozadina svega pojmljivog ustvari jedinstvo, tj, jednoća. Kako da ne dođu do takva zaključka ako su pošteni u svom istraživanju?
Rekli smo prije da je Big Beng (velika eksplozija) sadržana u Kur'anu. Allah se nazvao, "Onaj koji je eksplodirao nebesa i zemlju u egzistenciju (Fatirus~semaavati vel~erd)." Kur'an takođe kaže,
"Zar nevjernici nisu vidjeli da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo?" (21:30)
U prizoru koji mi (muslimani) imamo o početku stvaranja, prvo je bila 'Ama', Velika bezbojna maglina ili oblak. Nije bilo atmosfere iznad niti ispod toga. Onda je svjetlo od Njegove esencije preplavilo tu maglinu i ona je postala 'obojena', tj, prožeta svjetlom, postajući čisti izvor energije. Onda su forme meleka (anđela) koji lutaju u ljubavi pojavile u toj maglini. Ovi meleki su u stalnom pokretu, toku. To je priroda njihovih bića, tj, energije. Početak stvarnja je okarakterisan intenzivnim pokretom. Fizičari ih nazivaju djelići visoke energije a Islam ih naziva melekima (anđelima) koji se od okusa nezamislive ljubavi Božanske Divote nalaze u konstantnom 'mahnitom' kretanju.
Šejh Ibn Arabi to ovako opisuje:
Allah je bio u maglini (tajnosti, skrivenosti, tj, nije imao nikakve manifestacije, koja je tek došla do izražaja pri stvaranju pojavnog svijeta). Nije bilo ničega (atmosfere) iznad niti ispod Njega. (Drugim riječima, nije bilo vremena niti prostora niti bilo čega stvorenog.) To je bila prva Božanska manifestacija. Svjetlo (en~Nuur) je preplavilo tu Maglinu kada se On manifestovao (otkrio jedno od svojih imena) i rekao, "Allah je Svjetlo (en~Nuur) nebesa i zemlje." Kada je Maglina obojena tim svjetlom, forme meleka (anđela) u mahnitoj ljubavi se onda pojaviše u njoj. Ovi meleki (anđeli) su iznad svijeta prirodnih tijela, tj, u 'Alamul emr' Svijetu komande. Niti je Božanski Prijesto niti bilo koje drugo stvorenje nastalo prije njih. Kada ih je Allah doveo u egzistenciju, On im je dao neku posebnu manifestaciju (tedželli) od koje su oni postali Nevidljivi. To Nevidljivo je duh tih formi. On im je dao tedželli u Svom imenu, Divni (el~Džemil), zbog čega su se oni izgubili u nezamislivoj ljubavi prema Njemu. Ti meleki se nikad neće oporaviti od te nezamislive preplavljujuće ljubavi.
Prema tome, ovo je prvo stanje manifestacije - energija u stalnom pokretu prouzrokovanom od manifestacije Esencijalnog Svjetla (en~Nuur). Svjetlo Esencije je blistava energija tolike jačine da može planine u prah pretvoriti. (7:143) Njen inenzitet se ne može pojmiti. To svjetlo je stvorilo te prve vrstu meleka (anđela). To je čista energija u stalnom pokretu. Oni su nevidljivi i percepciji nedokučivi, isto tako nije moguće vidjeti ni djeliće koji sačinjavaju materijalni svijet. Mi vidimo samo njihove tragove u mjehurić-komorama. Šejh Muhammed Ibn el~Habib kaže,
Atributi Moje esencije (zata) su bili unutra skriveni te su se manifestovali (otkrili) u efekt (tragove).
To je vrlo jasno i jednostavno, pa ipak ljudi u ovom društvu lakše prihvataju koncept quantum teorije i fiziku visoke energije nego koncept meleka (anđela) i slova. To je zato što su krišćani uslovili takvo stanje u društvu slikovito predstavljajući meleke (anđele). Kada čujete riječ melek (anđel) šta vam prvo padne na pamet? Slika nekog sa blaženim licem, dugom kosom, krilima, obučenog u lepršavu bijelu odoru. Meleki nisu skučeni tom formom.
Dakle, izbrišite tu uvriježenu sliku o melekima (anđelima). Ovi prvi meleki pogotovo nisu definisani ili uobličeni formom. Oni su čisto svjetlo, koje treperi od ljubavi. Oni se ne mogu pojmiti na način na koji smo mi navikli kada mislimo o melekima (anđelima). Štaviše, u današnjem društvu je vrlo prisutan trend depersonifikacije svega pojmljivog. Mnogi fizičari dođu do pointa gdje shvate da je pozadina svega pojmljivog ustvari jedinstvo, tj, jednoća. Kako da ne dođu do takva zaključka ako su pošteni u svom istraživanju?
- NIN
Eh, ovako...
...s obzirom da danas zivimo u svemiru koji se inflatorno siri fizicari imaju tri dominirajuce teorije o buducnosti svemira. To su,
1. da ce se svemir nastaviti siriti inflatornom putanjom,
2. da ce svemir polako usporavati inflatorno sirenje ali da nece nikada stati sa sirenjem i,
3. konacno, da ce doci do sazimanja svemira i Velike implozije.
Sada moramo popricati o onome sto su navedeni fizicari predpostavli i sta su htjeli pokazati.
Mi zivimo u svemiru u kojem imamo tri strijele vremena: psiholosku, termodinamicku i kozmolosku.
One su sve okrenute u istom smjeru, jer da nije tako, po jakom antropskom nacelu ne bi smo bili tu i raspravljali preko racunara. Dakle, kozmoloska strijela vremena nam pokazuje smjer u kojem se svemir siri, termodinamicka strijela nam daje entropiju, tj. da se vremenom povecava nered jer da nije tako, kao sto ti navede sada bi bili svjedoci da se razbijene case vracaju na sto neokrnjene i psiholoska strijela vremena koja sve to biljezi.
Kada bi psiholoska ili termodinamicka strijela vremena bila okrenuta suprotno nego sto jeste sada to stanje ne bi moglo podrzavati inteligentna bica poput nas, zasigurno!
Ako bi doslo do obrtanja kozmoloske strijele, sto zasigurno necemo biti svjedoci, psiholoska i termodinamicka strijela bi ostale istog smjera.
Nasa psiholoska strijela vremena prati drugi zakon termodinamike jer bi u protivnom prije umrli neko sto bi bili rodjeni. Dakle, kada se svemir pocne sazimati nece doci do obrtanja i ponistavanja drugog zakona termodinamike.
Navedeni teorijski fizicari su postavljali ovakve scenarije bas da pokazu suprotno onome sto si ti htio da kazes!
Pozdrav...
...s obzirom da danas zivimo u svemiru koji se inflatorno siri fizicari imaju tri dominirajuce teorije o buducnosti svemira. To su,
1. da ce se svemir nastaviti siriti inflatornom putanjom,
2. da ce svemir polako usporavati inflatorno sirenje ali da nece nikada stati sa sirenjem i,
3. konacno, da ce doci do sazimanja svemira i Velike implozije.
Sada moramo popricati o onome sto su navedeni fizicari predpostavli i sta su htjeli pokazati.
Mi zivimo u svemiru u kojem imamo tri strijele vremena: psiholosku, termodinamicku i kozmolosku.
One su sve okrenute u istom smjeru, jer da nije tako, po jakom antropskom nacelu ne bi smo bili tu i raspravljali preko racunara. Dakle, kozmoloska strijela vremena nam pokazuje smjer u kojem se svemir siri, termodinamicka strijela nam daje entropiju, tj. da se vremenom povecava nered jer da nije tako, kao sto ti navede sada bi bili svjedoci da se razbijene case vracaju na sto neokrnjene i psiholoska strijela vremena koja sve to biljezi.
Kada bi psiholoska ili termodinamicka strijela vremena bila okrenuta suprotno nego sto jeste sada to stanje ne bi moglo podrzavati inteligentna bica poput nas, zasigurno!
Ako bi doslo do obrtanja kozmoloske strijele, sto zasigurno necemo biti svjedoci, psiholoska i termodinamicka strijela bi ostale istog smjera.
Nasa psiholoska strijela vremena prati drugi zakon termodinamike jer bi u protivnom prije umrli neko sto bi bili rodjeni. Dakle, kada se svemir pocne sazimati nece doci do obrtanja i ponistavanja drugog zakona termodinamike.
Navedeni teorijski fizicari su postavljali ovakve scenarije bas da pokazu suprotno onome sto si ti htio da kazes!
Pozdrav...
-
moketovski
Bismillah!
Pitanje relativiteta vremena je danas jedna dokazana naučna činjenica. Međutim, ova činjenica je izašla na vidjelo početkom XX stoljeća Einsteinovom teorijom relativiteta. Do tog perioda čovjek nije znao da je vrijeme jedan relativni pojam, da shodno okruženju može pokazivati promjenljivost. Međutim, veliki naučnik, Albert Einstein, teorijom relativiteta ovu činjenicu dokazao je na sasvim jasan način. Iznio je činjenicu da je vrijeme pojam koji je vezan za masu i brzinu. Tokom cijele historije čovječanstva ovo pitanje nije niko jasno aktualizirao.
Osim jednog izuzetka: u Kur'anu su izneseni detalji koji upozoravaju na činjenicu da je vrijeme relativno! U tom kontekstu ovdje možemo navesti nekoliko ajeta koji ilustriraju ovu činjenicu:
"Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, i Allah će ispuniti prijetnju Svoju; a samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju." (Al-Hajj, 47)
"On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraća u danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje." (As-Sajdah, 5)
"K Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje." (Al-Ma'arij, 4)
Činjenica da se na ovako krajnje jasan način govori o relativitetu vremena u Kur'anu, koji je objavljen prije niza stoljeća, još jedan je u nizu dokaza da je to Allahova Knjiga.
Pitanje relativiteta vremena je danas jedna dokazana naučna činjenica. Međutim, ova činjenica je izašla na vidjelo početkom XX stoljeća Einsteinovom teorijom relativiteta. Do tog perioda čovjek nije znao da je vrijeme jedan relativni pojam, da shodno okruženju može pokazivati promjenljivost. Međutim, veliki naučnik, Albert Einstein, teorijom relativiteta ovu činjenicu dokazao je na sasvim jasan način. Iznio je činjenicu da je vrijeme pojam koji je vezan za masu i brzinu. Tokom cijele historije čovječanstva ovo pitanje nije niko jasno aktualizirao.
Osim jednog izuzetka: u Kur'anu su izneseni detalji koji upozoravaju na činjenicu da je vrijeme relativno! U tom kontekstu ovdje možemo navesti nekoliko ajeta koji ilustriraju ovu činjenicu:
"Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, i Allah će ispuniti prijetnju Svoju; a samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju." (Al-Hajj, 47)
"On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraća u danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje." (As-Sajdah, 5)
"K Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje." (Al-Ma'arij, 4)
Činjenica da se na ovako krajnje jasan način govori o relativitetu vremena u Kur'anu, koji je objavljen prije niza stoljeća, još jedan je u nizu dokaza da je to Allahova Knjiga.
-
moketovski
Bismillah!
Izraz "sedam nebesa" se u Kur'anu spominje sedam puta. "Stvaranje nebesa (halku semavat)" također se sedam puta ponavlja:
SEDAM NEBESA
7 puta
STVARANJE NEBESA
7 puta
(halku semavat)
Riječ "dan (jevm)" u jednini spominje se 365 puta, a u množini, dakle, "dani (ejjam i jevmejn)" 30 puta. Broj ponavljanja riječi "mjesec" iznosi 12:
DAN
jevm
365
DANI
ejjam
30
MJESEC
jevmejn
12
Riječ "izdaja" spominje se 16 puta, kao i riječ "zloba (habis)":
IZDAJA
16 puta
ZLOBA
16 puta
"Biljka" i "stablo" u Kur'anu se ponavljaju isti broj puta: 26
BILJKA
26 puta
STABLO
26 puta
Dok se riječ "kazna" spominje 117 puta, jedan od temeljnih kur'anskih principa, "oprost", se spominje duplo više od ovog broja, dakle 234 puta:
KAZNA
117 puta
OPROST
2x117=234 puta
Kada prebrojimo imperativ "reci", vidjet ćemo da se on u Kur'anu spominje 332 puta. Isti rezultat ćemo dobiti i kada prebrojimo glagol "rekli su"
RECI
332 puta
REKLI SU
332 puta
Broj ponavljanja riječi "dunjaluk" i "ahiret" je isti: 115
DUNJALUK
115 puta
AHIRET
115 puta
Riječ "šejtan" spominje se 88 puta, koliko i riječ "melek".
ŠEJTAN
88 puta
MELEK
88 puta
Riječ "iman" (bez određenog člana) u cijelom Kur'anu spominje se 25 puta, riječ "bogohuljenje" isto toliko.
IMAN
25 puta
BOGOHULJENJE
25 puta
Riječ "zekat" ponavlja se 32 puta, koliko i riječ "bereket":
ZEKAT
32 puta
BEREKET
32 puta
Riječ "rahmet" ponavlja se isto toliko koliko i riječ "pravi put (hidajet)": 79
RAHMET
79 puta
HIDAJET
79 puta
Riječ "dobar, pošten, pobožan, čestit (ebrar)" ponavlja se 6 puta, dok se riječ "bludnik, razvratnik, lažov (fadžir)" ponavlja duplo manje od toga: 3 puta.
EBRAR
6 puta
FADŽIR
3 puta
Riječi "ljeto-vruće" ponavljaju se u istom broju kao i riječi "zima-hladno": 5 puta.
LJETO-VRUĆE
5 puta
ZIMA-HLADNO
5 puta
Formulacija "stvorio je vas (čovjeka)" ponavlja se u istom broju kao i "pokornost": 16 puta.
STVORIO JE VAS (ČOVJEKA)
16 puta
POKORNOST
16 puta
Riječ "vino (hamr)" i "pijanstvo (sekere)" ponavljaju se isto puta: 6
VINO
hamr
6 puta
PIJANSTVO
sekere
6 puta
Riječ "bogatstvo" ponavlja se 26 puta, ali riječ "siromaštvo" duplo manje: 13 puta.
BOGATSTVO
26 puta
SIROMAŠTVO
13 puta
Riječ "čovjek (insan)" spominje se 65 puta, što je jednako ukupnom broju spominjanja faza stvaranja čovjeka:
ČOVJEK
65
ZEMLJA
(turabun)
17
SJEME, SPERMA
(nutfeh)
12
EMBRIO
('alaq)
6
GRUDA MESA
(meda'a)
3
KOST
('izam)
15
MESO
(lehm)
12
UKUPNO:
65
Izraz "sedam nebesa" se u Kur'anu spominje sedam puta. "Stvaranje nebesa (halku semavat)" također se sedam puta ponavlja:
SEDAM NEBESA
7 puta
STVARANJE NEBESA
7 puta
(halku semavat)
Riječ "dan (jevm)" u jednini spominje se 365 puta, a u množini, dakle, "dani (ejjam i jevmejn)" 30 puta. Broj ponavljanja riječi "mjesec" iznosi 12:
DAN
jevm
365
DANI
ejjam
30
MJESEC
jevmejn
12
Riječ "izdaja" spominje se 16 puta, kao i riječ "zloba (habis)":
IZDAJA
16 puta
ZLOBA
16 puta
"Biljka" i "stablo" u Kur'anu se ponavljaju isti broj puta: 26
BILJKA
26 puta
STABLO
26 puta
Dok se riječ "kazna" spominje 117 puta, jedan od temeljnih kur'anskih principa, "oprost", se spominje duplo više od ovog broja, dakle 234 puta:
KAZNA
117 puta
OPROST
2x117=234 puta
Kada prebrojimo imperativ "reci", vidjet ćemo da se on u Kur'anu spominje 332 puta. Isti rezultat ćemo dobiti i kada prebrojimo glagol "rekli su"
RECI
332 puta
REKLI SU
332 puta
Broj ponavljanja riječi "dunjaluk" i "ahiret" je isti: 115
DUNJALUK
115 puta
AHIRET
115 puta
Riječ "šejtan" spominje se 88 puta, koliko i riječ "melek".
ŠEJTAN
88 puta
MELEK
88 puta
Riječ "iman" (bez određenog člana) u cijelom Kur'anu spominje se 25 puta, riječ "bogohuljenje" isto toliko.
IMAN
25 puta
BOGOHULJENJE
25 puta
Riječ "zekat" ponavlja se 32 puta, koliko i riječ "bereket":
ZEKAT
32 puta
BEREKET
32 puta
Riječ "rahmet" ponavlja se isto toliko koliko i riječ "pravi put (hidajet)": 79
RAHMET
79 puta
HIDAJET
79 puta
Riječ "dobar, pošten, pobožan, čestit (ebrar)" ponavlja se 6 puta, dok se riječ "bludnik, razvratnik, lažov (fadžir)" ponavlja duplo manje od toga: 3 puta.
EBRAR
6 puta
FADŽIR
3 puta
Riječi "ljeto-vruće" ponavljaju se u istom broju kao i riječi "zima-hladno": 5 puta.
LJETO-VRUĆE
5 puta
ZIMA-HLADNO
5 puta
Formulacija "stvorio je vas (čovjeka)" ponavlja se u istom broju kao i "pokornost": 16 puta.
STVORIO JE VAS (ČOVJEKA)
16 puta
POKORNOST
16 puta
Riječ "vino (hamr)" i "pijanstvo (sekere)" ponavljaju se isto puta: 6
VINO
hamr
6 puta
PIJANSTVO
sekere
6 puta
Riječ "bogatstvo" ponavlja se 26 puta, ali riječ "siromaštvo" duplo manje: 13 puta.
BOGATSTVO
26 puta
SIROMAŠTVO
13 puta
Riječ "čovjek (insan)" spominje se 65 puta, što je jednako ukupnom broju spominjanja faza stvaranja čovjeka:
ČOVJEK
65
ZEMLJA
(turabun)
17
SJEME, SPERMA
(nutfeh)
12
EMBRIO
('alaq)
6
GRUDA MESA
(meda'a)
3
KOST
('izam)
15
MESO
(lehm)
12
UKUPNO:
65
- NIN
Iz prvog posta mozemo jedino, ako je to bio Stvoriteljev naum, izracunati i ustanoviti kojom se On brzinom giba i kojom brzinom se penju meleki i Dzibril u odnosu na nas koji smo u relativno stacionarnom stanju na Zemlji.
Iz drugog posta nisam nista zakljucio, osim ako sam pogresno procjenio bit.
Pozdrav...
Iz drugog posta nisam nista zakljucio, osim ako sam pogresno procjenio bit.
Pozdrav...
- NIN
The Milky Way's Hidden Black Hole
A giant x-ray flare from the heart of our galaxy is helping researchers test ideas about a black hole they believe lurks there
By Geoff Brumfiel

X-RAY FLARE 50 times as bright as the sun shines from our galactic center, evidence of a supermassive black hole that many believe lurks there.
A giant x-ray flare from the heart of our galaxy—recorded by the Chandra X-ray Observatory last year—has brought astronomers closer than ever to a black hole that most believe lurks there. "This discovery takes us to the extreme," says Fulvio Melia, an x-ray astronomer at the University of Arizona. The brilliant burst came from only light-minutes away from the black hole's surface, Melia and others claim. Although researchers are still speculating about the cause of the flare, they have already used it to test several theories about the black hole and to put new limits on its size.
ostatak: http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... =1&catID=4
Pozdrav...
A giant x-ray flare from the heart of our galaxy is helping researchers test ideas about a black hole they believe lurks there
By Geoff Brumfiel

X-RAY FLARE 50 times as bright as the sun shines from our galactic center, evidence of a supermassive black hole that many believe lurks there.
A giant x-ray flare from the heart of our galaxy—recorded by the Chandra X-ray Observatory last year—has brought astronomers closer than ever to a black hole that most believe lurks there. "This discovery takes us to the extreme," says Fulvio Melia, an x-ray astronomer at the University of Arizona. The brilliant burst came from only light-minutes away from the black hole's surface, Melia and others claim. Although researchers are still speculating about the cause of the flare, they have already used it to test several theories about the black hole and to put new limits on its size.
ostatak: http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... =1&catID=4
Pozdrav...