Buducnost kapitalizma

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
agnostic_front

#76 Re: Buducnost kapitalizma

Post by agnostic_front »

rev.onhand wrote:Mislim da će u idućih sto godina doći do ponovnog oživljavanja Kejnizma i malo većeg uticaja države na ekonomske tokove kako bi se zaštitili slabi, umanjile granice ekonomsko baziranih klasa te učvrstili monetarno/fiskalni tokovi. Također se nadam da će se svijest ljudi malo promjeniti i da se trendovi humanitarne raspodjele dobara nastavi. To jest, da oni koji drže 95% svjetskog bogatstva shvate da je to i previše i za njih i za njihove buduće generacije ta da učine sve kako bi se to bogatstvo ravnomjerno podjelilo. Što je ipak malo teško - ne zbog njihove volje već zbog ravnomjerne distribucije dobara.
Ja se nadam da će doći do nestanka Kejnzijanizma, jer je donio previše problema u najvećaoj ekonomiji na svijetu, SAD-u. Što kroz intervencije, što kroz bailout-e, što kroz milion welfare programa, i naravno javni zdravstveni sistem. Sve to tuši kapitalizam, povećava poreze, povećava državnu potrošnju, i onda ostaje manje para ljudima da troše na svoj ćejf ili neku investiciju. Kejnzijanizam je ponovo došao u zadnjih 10-ak godina i nije baš bilo ugodno od 2008. Dok period 80-ih godina kada su primjenjene teorije Miltona Friedmana i jeste period najvećeg ekonomskog buma vjerovatno zadnjih 60 godina. Tada je ekonomija SAD-a narasla za jednu trećinu (kao čitava ekonomija tadašnje Zapadne Njemačke). Stvoreno 20 miliona novih poslova. Deregulacija koja je smanjila troškova potrošaca za 100 milijardi dolara. A Obama danas radi potpuno suprotno od onoga što je Reagan tada radio.

Ljudi već daju ogromne pare u dobrotvorne svrhe. Naravno, ovdje moralnim vertikalama to smeta jer oni znaju sve, pa tako i znaju da oni daju te pare iz nekog straha, zbog marketinga itd. Dok ljudi daju milijarde, moralne vertikale daju vrlo malo ili nimalo, ali moralne vertikale znaju sve i imaju pravo da sude o svakome kakav je.
rev.onhand

#77 Re: Buducnost kapitalizma

Post by rev.onhand »

agnostic_front wrote: Ja se nadam da će doći do nestanka Kejnzijanizma, jer je donio previše problema u najvećaoj ekonomiji na svijetu, SAD-u. Što kroz intervencije, što kroz bailout-e, što kroz milion welfare programa, i naravno javni zdravstveni sistem. Sve to tuši kapitalizam, povećava poreze, povećava državnu potrošnju, i onda ostaje manje para ljudima da troše na svoj ćejf ili neku investiciju. Kejnzijanizam je ponovo došao u zadnjih 10-ak godina i nije baš bilo ugodno od 2008. Dok period 80-ih godina kada su primjenjene teorije Miltona Friedmana i jeste period najvećeg ekonomskog buma vjerovatno zadnjih 60 godina. Tada je ekonomija SAD-a narasla za jednu trećinu (kao čitava ekonomija tadašnje Zapadne Njemačke). Stvoreno 20 miliona novih poslova. Deregulacija koja je smanjila troškova potrošaca za 100 milijardi dolara. A Obama danas radi potpuno suprotno od onoga što je Reagan tada radio.
Friedmen je više monetarista i po teoriji nije baš neki makroekonomski mag tako da mislim da je više kruška u ovoj priči - ali da da je njegova teorije utjecala na razvoje modernih ekonomskih sistema i teorija (pogotovo monetarnih) itekako da jeste. Ja sam samo za Kensijzam u onom djelu gdje kapitalizam ne može (ili neće) da intervenira. Odnosno prema bolesnim, starim i onima koji jednostavno ne mogu sami privređivati i izboriti se na tržištu! :)

Kejnsizam je dobar u biti - samo ljudi koji vladaju i upravljaju "njegovim" alatima baš i nisu! :) Tako su posljednji bailouti išli direktno u one institucije koje su i aktivirale posljednju globalnu ekonomsku krizu - banke. Banke, koje su opet osnova Friedmenovog monetarnog sistema kao element i subjekt investiranja i multipliciranja štednje.

Kapitalizam je dobar ali surov - mnogo. Nekad ga znam porediti sa evolucijom - oni koji se najbolje prilagode tržištu i ponude prozvode koji najbolje zadovljavaju potrošačeve potrebe - će i uspjeti! :)

Na drugu ruku, mnogi ne razumiju kapitalizam, poput Great Cornholia koji ga mješa sa extremnim konzumerizmom i apsolutnim laizes fairom. Ali to je tako jer ne postoji apsolutna istina samo individualna percepcija stvarnosti.

Great Cornholio wrote: ...a to maštanje o bogaćenju je posljedica nezdravih ljudskih odnosa i nezdravih želja koje podstiče sistem u kojem je glavni cilj jednih proizvoditi što više da bi se prodavalo što više onima koji koji žele kupovati što više, i zbog toga su spremni da rade dok ne "popadaju", a tako će i kapitalizam pasti...,

Nije kapitalizam kriv za to... ljudi su! Ljudi imaju prohtjeve i zahtjeve da kupuju stvari koje im ne trebaju. Kada bi svi kupovali samo stvari koje nam trebaju (istinski trebaju) bilo bi sve drugačije. Ali ne, ljudska psiha je takva da želi da se nametne, da pokaže da je jedna jedinka veća i bolja od ostalih. U modernom shvatanju to znači da ima najbolji mobitel, auto, računar, zlato ...

Promjeni, ako možeš, svoju percepciju kapitalizma, kao sistem koji odgovara na potrebe potrošača i proizvodi samo ono što potrošač hoće i šta se traži na tržištu. Ostalo je do potrošača i onoga šta oni hoće, mogu kupiti. Da li je tebe neko natjerao da kupiš nešto što nećeš? Ili ti težiš da kupiš nešto što želiš?

Savršen odnos ponude i potražnje je zadovoljen samo u iskonskom kapitalizmu ... Optimalan odnos, onaj koji nam omogućava da se razvijamo i živimo, u istoriji (do sada), je zadovljen samo oblikom kapitalizma kakvog mi poznajemo kao onaj u US i Njemačkoj. Svi ostali su pokušali i propali.

Al' opet, kakva će biti budućnosti?
agnostic_front

#78 Re: Buducnost kapitalizma

Post by agnostic_front »

Ne možeš samo da kažeš da je Friedman bio monetarista, a čovjek je pa može da se kaže, otkrio pojam stagflacije, i time je i zaustavio razvoj Kejnsovih teorija.

Naprotiv, ljudi koji rade u kapitalizmu intervenišu, ne može kapitalizam da interveniše. Već sam negdje napisao da je u 19. stoljeću u SAD-u, nastao najveći broj dobrotvornih organizacija, bolnica (mislim na bolnice napravljene od donacija), škola itd. Baš u vrijeme kada je broj bogatih ljudi rastao. Pa Irci koji su pobjegli od Velike gladi i došli u Ameriku bez igdje ičega su preživjeli, niko od njih nije umro u SAD-u. Svako ko traži posao, a ne može da ga nađe (dakle, ne ljenčuge), nesposobni, itd, trebaju da dobiju pomoć. Međutim, danas je u SAD-u 47 miliona ljudi "siromašno" (četveročlana porodica koja zarađuje manje pd 23 milje dolara je siromašna) i dobijaju razne vidove pomoći od države. Evo kako otprilike izgledaju ti siromašni ljudi: http://www.youtube.com/watch?v=Z5tqH7UrzOw. Eto šta se desi kad hoćeš da pomogneš ljudima. Svugdje.

Da se pita Friedmana, banke nikad ne bi dobile bailout od vlade. Dakle profit and loss, ako riskiraš previše, trebaš da snosiš posljedice. A krivac za krizu nikako ne mogu da budu isključivo privatne banke. Prije svega, tu su FED i država. FED što je držao kamate vrlo nisko, a država što je forsirala banke da daju ljudima kredite za kuće, koje većina ljudi nije mogla da vrati (dakle, housing bubble). Da su ljudi redovno vraćali kredite, nikad ne bi došlo do krize.
hrastov žižak

#79 Re: Buducnost kapitalizma

Post by hrastov žižak »

Image
Indigont

#80 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Indigont »

Predobar mi je ovaj video od agnostika. :D
rev.onhand

#81 Re: Buducnost kapitalizma

Post by rev.onhand »

agnostic_front wrote:
Da se pita Friedmana, banke nikad ne bi dobile bailout od vlade. Dakle profit and loss, ako riskiraš previše, trebaš da snosiš posljedice. A krivac za krizu nikako ne mogu da budu isključivo privatne banke. Prije svega, tu su FED i država. FED što je držao kamate vrlo nisko, a država što je forsirala banke da daju ljudima kredite za kuće, koje većina ljudi nije mogla da vrati (dakle, housing bubble). Da su ljudi redovno vraćali kredite, nikad ne bi došlo do krize.
Apsolutno se slažem! Zadnja ekonomska previranja i krize su baš krenula od pucanja tog hipotekarsko-kreditnog balona i proširio se dalje. Ali kao što i sam znaš, recesija i stagnacija nisu nepoznanice u makroekonomskoj teoriji nego očekivana stanja koja se moraju desiti u normalnom ekonomskom ciklusu nastavljajući se na prosperitet i optimizam.

Izlazak iz same recesije, u kapitalizmu, je dugotrajan i bolan proces - što i jeste jedna od boljki tog sistema i teorije! Prije Kejnsa, a od Adama Smitha, kapitalizam je doživio stangaciju samo jednom i odma je (u nemogućnosti da pruži rješenje na racesiju) bio je zamjenjen komunističkom i markcističkom teorijom i sistemom. Nakon tog kraha, opet je došao kapitalizam i da se nije uvela određena, ograničena i specifična, intervencija države (odnosno alati definisani Kejnsovom teorijom) imam osjećaja da bi još osjetili uticaj te Velike Depresije.

No bilo kako bilo, Kejns je tada spasio, Friedmen dotjerao i ustabilio (bilo je recesija svakih 10 godina u zadnjih 70 godina - ali se nisu toliko osjetile) ali se nije računalo na globalno tržište - globalizam i prekomplikovanost internacionalne trgovine i monetarnih kretanja.

Prije 7 godina smo došli do te tačke gdje se više ne može potisnuti recesija niti tako lako uticati na rješavanje iste - obizrom na izraženu komplikovanost. I u okviru definisanja nastanka moderne recesije, kod tebe bih tu dodao još, a i sam si naveo, varijablu i koncept povjerenja; koji itekako utiče na moderne ekonomske i monetarne tokove a koji biva zanemaren ali i zloupotrebljavan od strane ljudi, grupa, preduzeća; krenuvši od novca, dionica, obveznica, kredita itd...

U modernoj ekonomiji, u osnovi, sve je bazirano na povjerenju:
- da ćeš novcem kojeg posjeduješ moći nešto kupiti,
- da će dionice rasti,
- da će cijene dionica ostati ista,
- da će obveznice za 10 godina donijeti kamate,
- da će ti ponuđač ponuditi dobar proizvod,
- da će kupac platiti tvoj proizvod,
- da banka neće dizati kamate,
- da će se rate kredita uplaćivati,
- da ćeš moći za 10 KM sutra kupiti 10 čokolada itd itd...

To se možda ne čini puno i bitno - povjerenje, ali je mjerljivo (teško) i uticajno (veoma - samo shvati kako funkcioniše eBay i internet prodaja/kupovina). Neko je napisao, u ovoj temi, da će se plaćati intelektom i da će intelekt vrijediti. TO mi je mnogo interesatno, samo bi ja "prebacio" lopticu na povjerenje (ili barem neki drugi oblik) ali ne intelekt.
Slično kao i povjerenje, intelekt je teško mjerljiva "vrijednost" i da od toga nema, pa eto ništa ali se razlikuje od povjernja u tome što je "mnogo" relativno (ebemu bhs - highly relative).

Samim tim što je intelekt varijabilan i relativan (kao i sve drugo, zar ne) predstavlja problem, npr. ako je neko visoko intelektualan, pametan, logičan, inteligentan u nekoj sferi - ne mora značiti da je intelektualan (plus ostali epiteti) i cjenjen u drugoj (primjer - nauka vs. religija). ... :)

But interesting thinking there! :)
respo

#82 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

gdje mi je onaj agnostic je li se konsultovao :)
respo

#83 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

agnostic_front wrote:Eh respo, sad kad sam se najeo (i konsultovao :D), da nastavimo :D

Pa i Tesla je u najboljem slučaju mogao imati teoriju, a morao je dakle testirati svoje ideje i teorije, da bi postale zakoni i proizvodi. Moguće je da je to mogao uraditi i ovdje, ja sumnjam u to, ali eto, to jest sbb kbb.

Nije normalno, ne kažem da je normalno, ali ako je neko spreman da ima više para po cijenu svog zdravlja, to je njegov problem, a ne moj. Niko nikog ne tjera ni na šta. Ako neko radi toliko samo da bi pokazao komšiji koliko ima, to govori o njemu, a ne o kapitalizmu. Kao da su svi ljudi takvi.

To jeste njegov izbor da bude lijen, i da ne radi, isto tako bi trebao da bude moj izbor da li ću mu ja pomoći ili ne, a ne da me država tjera da mu pomognem.
Pa ti ako radiš dva posla i plaćaš veće dadžbine, plaćaš više poreza.

Neće da predstave novu mašinu zato što hoće da zarade više na postojećoj. Očigledno je da im to koknurencija dopušta. Kapitalizam je profit and loss sistem, a ne samo profit. Da imaju jaku konkurenciju, izbacili bi to oni sigurno ranije. Zašto se recimo u IT industriji novi porizvodi izbacuju non-stop? Zato što je konkurencija jaka. Ja kupio prije par godina laptop predobar, danas je već obična kanta. I na kraju krajeva, oni su uložili svoje pare da istraže novu mašinu, pa valjda brate oni imaju pravo da odluče kad će da je izbace na tržište, a ne ti i ja.

Ali oni su dali te pare u dobrotvorne svrhe. Možemo mi da kažemo da je to marketing, ali su to ljudi dali dobrovoljno. Svoje pare koje su zaradili. Dakle, koji god im motiv bio, te pare su otišle u dobrotvorne svrhe. Nije da su sazvali konferenciju i kazali tu, mi ćemo da damo nekoliko miliona, i onda ne daju pare.
nije normalno to je glavno
znaci da taj nije zdrav u glavu cim ne cuva sebe nego se zeli pokazati meni tebi komsiji i nek on ima 3 kuce mada ce u jednoj zivjeti
a inace na balkanu (u manjoj mjeri van njega)posebno kod nas ako radis 2 posla jedan ti je zvanican a drugi je na crno i ne placas nikakve dadzbine poreze itd

drzava te tjera da izmirujes obaveze prema njoj a na njoj je kako ce i sta ce dalje s tim sredstvima
e da je idealna onda bi prvo od svih dadzbina se namirile bolnice skole putevi i tako te stvari sta ja znam sta sve
a onda ono ostalo socijalnim slucajevima on i zena sa 9-ero djece itd pa onda i ovi lijeni al nista vise osim hljeba i mlijeka
nema ne radis nista a citav dan u kafani
jesi u kafani nema hljeba i mlijeka i vozdra jer kad imas za kafane onda ti ne treba pomoc i rijeseno

e da predjemo na ovo s proizvodjacima
imali bi oni konkurenciju da ih nisu ubili nepostenom utakmicomu samom pocetku
normalno da onda nemaju konkurenciju i da mogu sta hocei kad hoce
znaci to je jedan citav sistem a ne samo jedna firma
angaziranjem nekog pronalazaca oni nisu ulozili pare nego su samo kupili ideju od tog covjeka znaci bez ulaganja u inicijalno istrazivanje koje bi ih kostalo malo bogatstvo
e upravo i tim potezima oni ubijaju konkurenciju
mozemo mi o ovome na posebnoj temi da ne idemo u sirinu

e sto se tice davanja u dobrotvorne svrhe to sto je milion otislo u dobrotvorne vratilo im se sigurno dvostruko na milion raznih nacina
Ajatolah_

#84 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Ajatolah_ »

I šta sad s tim što "nije normalno" da neko radi dva posla, treba mu zabraniti?
respo

#85 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

Ajatolah_ wrote:I šta sad s tim što "nije normalno" da neko radi dva posla, treba mu zabraniti?
vidi ovog padobranca

ajd vrati se na pocetak teme pa procitaj o cemu se radi pa onda se ukljuci u raspravu
Indigont

#86 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Indigont »

Mrzitelji kapitalizma vjerovatno vide ovu vijest: http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /130731020

i misle "vidi kako kapitalizam unistava sve". I onda se obriju Wilkinsonom kod kuce.
Great Cornholio

#87 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Great Cornholio »

Indigont wrote:Mrzitelji kapitalizma vjerovatno vide ovu vijest: http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /130731020

i misle "vidi kako kapitalizam unistava sve". I onda se obriju Wilkinsonom kod kuce.
Pa nemaju ljudi vremena od posla, valja danonoćno raditi da bi mogao kupiti sve ono što ti televizija kaže da moraš imati.

Zar ne bi bilo lijepo da i danas ima zanatlija, npr krojača i obućara, pa da čovjek može otići njima da ti naprave cipele, samo po tvojoj mjeri i želji, ili npr. neke pantalone, haljinu i sl. da ne bude kao što je danas, sve NIKE i svi "uniformisani".

A ti što rade za NIKE rade za mizerne plate, jer kad bi im se davale normalne plate, ne bi gazda NIKE mogao postati "uspješan".
Indigont

#88 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Indigont »

Pa odi se onda brijati kod brice i praviti pantalone kod krojaca i sve to.

Imas vremena. Radi se 8 sati, a ne 24h.
Great Cornholio

#89 Re: Buducnost kapitalizma

Indigont wrote:Pa odi se onda brijati kod brice i praviti pantalone kod krojaca i sve to.

Nismo se razmjeli, ti krivicu svaljuješ na "robove" a ja na "robovlasnike".
Zokipfc

#90 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Zokipfc »

Great Cornholio wrote:
Indigont wrote:Pa odi se onda brijati kod brice i praviti pantalone kod krojaca i sve to.

Koje robovlasnike, pa to su humanitarci, zar nisi vidio sta rece agnostik :D
Great Cornholio

#91 Re: Buducnost kapitalizma

Zokipfc wrote:
Great Cornholio wrote:

Koje robovlasnike, pa to su humanitarci, zar nisi vidio sta rece agnostik :D
Da budem malo zao, pa da kažem da mi on kao da potiče iz begovske familije :evil: :D
Zokipfc

#92 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Zokipfc »

Nema druge.
Ko drugi bi branio sistem koji sistematicki unistava nasu planetu :-)
agnostic_front

#93 Re: Buducnost kapitalizma

Post by agnostic_front »

Begovska familija, Tvrtka kralja loza!
agnostic_front

#94 Re: Buducnost kapitalizma

Post by agnostic_front »

respo wrote:nije normalno to je glavno
znaci da taj nije zdrav u glavu cim ne cuva sebe nego se zeli pokazati meni tebi komsiji i nek on ima 3 kuce mada ce u jednoj zivjeti
a inace na balkanu (u manjoj mjeri van njega)posebno kod nas ako radis 2 posla jedan ti je zvanican a drugi je na crno i ne placas nikakve dadzbine poreze itd

drzava te tjera da izmirujes obaveze prema njoj a na njoj je kako ce i sta ce dalje s tim sredstvima
e da je idealna onda bi prvo od svih dadzbina se namirile bolnice skole putevi i tako te stvari sta ja znam sta sve
a onda ono ostalo socijalnim slucajevima on i zena sa 9-ero djece itd pa onda i ovi lijeni al nista vise osim hljeba i mlijeka
nema ne radis nista a citav dan u kafani
jesi u kafani nema hljeba i mlijeka i vozdra jer kad imas za kafane onda ti ne treba pomoc i rijeseno

e da predjemo na ovo s proizvodjacima
imali bi oni konkurenciju da ih nisu ubili nepostenom utakmicomu samom pocetku
normalno da onda nemaju konkurenciju i da mogu sta hocei kad hoce
znaci to je jedan citav sistem a ne samo jedna firma
angaziranjem nekog pronalazaca oni nisu ulozili pare nego su samo kupili ideju od tog covjeka znaci bez ulaganja u inicijalno istrazivanje koje bi ih kostalo malo bogatstvo
e upravo i tim potezima oni ubijaju konkurenciju
mozemo mi o ovome na posebnoj temi da ne idemo u sirinu

e sto se tice davanja u dobrotvorne svrhe to sto je milion otislo u dobrotvorne vratilo im se sigurno dvostruko na milion raznih nacina
On za mene i za tebe nije normalan. Za sebe je normalan. Dok ne dobije papir iz ustanove da nije normalan, mi možemo samo da komentarišemo.

Sa ovim drugim dijelom se manje-više slažem (u ovakvom sistemu, da. Pošto po nekom mom idealnom, siromasi bi se podmirivali iz dobrotvornih, dobrovoljnih organizacija, ne državnih).

Kako nemaju konkurenciju? LG proizvodi veš mašine. Samo što je Whirlpool nastao 1911. I naravno da imaju prednost, ne znam šta je sad tu nepošteno? To što im je konkurencija slabija, to im dopušta da ne izbacuju PROIZVODE KOJE ONI IZMISLE KAD MI HOĆEMO. Pa ojačaće i konkurencija i u toj industriji sigurno.
Pa da li je tom pronalazaču plaćeno za to? Eto i on zaradi lovu. Kako god, opet R&D mora da razvije tu ideju. Tako da za firmu koja potroši preko 500 miliona dolara godišnje u istraživanje i razvoj, ne može se baš kazati da kupuje ideje od nekog drugog.

To što je otišlo milion u dobrotvorne svrhe je otišlo tamo. Koliko će se vratiti, zašto oni to rade je potpuno nebitno. Eto recimo da ova kompanija mrzi siromašne, a daje tu lovu samo zbog marketinga. A ti i ja volimo siromašne, ali im ne dajemo ništa. Šta misliš ko im je više pomogao?
respo

#95 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

nije sve u pari koliko god neki vicu al necu sad da te gnjavim samo da cujes pricu

mozda mi nismo dali lovu al smo im dali nesto drugo vjerovatno
al to je sasvim nevazno
vrlo je vazno koliko ce se vratiti jer jebo ti moju crkavicu koju tebi dam recimo milju maraka ako ce ti izraubovati u toj mjeri da tim nije pokriveno ni 5% s onom miljom

nije sve ni u pari zenama lovi i picu oprostite sto gnjavim ali da nastavim pricu

sad smo dosli do kompanija
ima whirlpool konkurenciju lg-a al koliko je mali lg da bi konkurisao njima
da se razumijemo whirlpool sam uzeo samo kao primjer ovo se odnosi na sve velike kompanije tipa kola i bilo koji drugi gigant

e vidis kad se lg imalo razvije whirlpool ce ga kupiti
dokaz za to je i ova kriza gdje su velike banke pokupovale druge cak neke i sa manjom vrijednosti su kupovali vece
kako odmicu dani sve sam ubjedjeniji da je kriza namjerno izazvana da bi se ukrupnio kapital

ma mozemo mi komentarisati nije problem njemu u biti niko i ne brani da radi 2 posla samo raspravljamo da to i nije bas posteno a u krajnju ruku ni zdravo ni mentalno ni fizicki
a svako nek radi sta hoce pa ja kad budem sa 70 setao a on se ne bude mogao pomaci pitat cu ga ko je sretniji

ovdje moze svako svasta da vice al ovo je na kraju zavrsetak price :)
Indigont

#96 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Indigont »

Great Cornholio wrote:

Ja samo govorim da ti tvoji "robovi" upravljaju trzistem. Ono sto vecina kupaca zeli odlucuje pobjednika na trzistu. Vecina ljudi ne zeli ici vise kod brice jer moze se obrijati kod kuce za par minuta uz pomoc Wilkinsona.

Ljudi se zale kako veliki trgovacki centri pojedose male komsijske radnje ali zaboravljaju da ce ti isti ljudi za 20 pfeninga reci "hebes mog komsiju ode ja ustediti 20 pfeninga u Konzumu".
agnostic_front

#97 Re: Buducnost kapitalizma

Post by agnostic_front »

@respo,

Paša moj dobri, naravno da nije sve u parama, ženama i piću, niko to nigdje ne tvrdi. Ja sam samo za to da svako sebi odredi šta mu je prioritet u životu. Da li je to porodica, žene, piće, vjera, posao, kako god, to je čovjekov izbor. Tako i onaj čovjek koji radi 2 posla pa ga uhvati u 70-oj godini, to je bio njegov izbor. Ali ne znamo ni mi što je to bio njegov izbor. Možda je htio da svojoj djeci ostavi što više, što je opet jedan lijep izbor, po meni naravno.

Naravno da i mi trebamo da damo podršku siromašnima, ali od čega će taj siromah imati veće koristi? Realno?

Za whirlpool i LG nam ostaje da vidimo. Ja sam mišljenja da će se iznjedriti neki jak konkurent whirlpool-u, koji će ga natjerati da više istražuje i da u kraćim periodima izbacuje nove proizvode. Vidjećemo.
respo

#98 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

kako ide ona prica o siromahu i ribama
nemoj siromahu davati ribu dnevno nego ga nauci da peca
Zokipfc

#99 Re: Buducnost kapitalizma

Post by Zokipfc »

respo wrote:kako ide ona prica o siromahu i ribama
nemoj siromahu davati ribu dnevno nego ga nauci da peca

Jel'da?

A kad svi postanu pecari, nece vise biti ribe a siromasni ce opet biti gladni.
respo

#100 Re: Buducnost kapitalizma

Post by respo »

zato tu ide prica koju sam ranije pomenuo nemamo mi stanje svijesti za to
zato komunizam i nije uspio jer je to bit komunizma
Post Reply