Živi i mrtvi ???
Moderator: _BataZiv_0809
-
explorer_sa
#1 Živi i mrtvi ???
Avaz:
Kraj filma oko 3.000 gledalaca (Sarajevo Film Festival) sinoć je ispratilo mlakim aplauzom. Većina nije ni sačekala da se filmska ekipa pojavi na bini !
Šta mislite o filmu?
Po meni je film veoma kontroverzan, šokantan, veoma negativan, ja sam dao čistu ocjenu 1, možda sam mogao i 2 jer je dobro snimljen i muzika je dobra ali ostalo ?
Kraj filma oko 3.000 gledalaca (Sarajevo Film Festival) sinoć je ispratilo mlakim aplauzom. Većina nije ni sačekala da se filmska ekipa pojavi na bini !
Šta mislite o filmu?
Po meni je film veoma kontroverzan, šokantan, veoma negativan, ja sam dao čistu ocjenu 1, možda sam mogao i 2 jer je dobro snimljen i muzika je dobra ali ostalo ?
-
big_bud
#2 Re: Živi i mrtvi ???
sta ostalo? bojim se da uopste ne razumijes film koji si gledao. u stvari, daj prvo objasni sta je negativno i sta ne valja u filmu?explorer_sa wrote:Avaz:
Šta mislite o filmu?
-
explorer_sa
Sumnjam da je i ostalih 3.000 ljudi u otvorenom kinu Metalac pogrešno shvatilo tematiku filma, možda ti ipak nisi shvatio film ili možda voliš da gledaš ratne filmove gdje se puca i pričaju vicevi ...
- karanana
Film je bezveze. Ja ne znam sta je reditelj htio da postigne u prici. ovo je bilo nesto izmedju ratnog filma i neke drame. Ako je htio ratni film, onda je napravio losu stvar, ekspozije su bile bezveze, efekti uopste - karanana. Ako je htjeo da napravi neku dramu povlaceci paralelu izmedju dalje i blize proslosti prica nije dovoljno bila razvijena i ljudi su ostali gladni i nedopunjeni razvijanjem karaktera (osim mozda onoga Vialija).
Inace jedina stvar koja mi se svidila u filmu je nacin snimanja dogadjaja iz 43. dakle ugao kamere, boje i kontrasti karaktera i okoline.
Inace jedina stvar koja mi se svidila u filmu je nacin snimanja dogadjaja iz 43. dakle ugao kamere, boje i kontrasti karaktera i okoline.
-
big_bud
ovako, ti nigdje ne objasnjavas sta ne valja u filmu, a tvrdis da ne valja. sto se tice ostalih 3000 ljudi, ti nemas pojma sta su oni mislili i kako su dozivjeli film. daj argumente, pa cemo razgovarati, ovako je to rekla-kazala.explorer_sa wrote:Sumnjam da je i ostalih 3.000 ljudi u otvorenom kinu Metalac pogrešno shvatilo tematiku filma, možda ti ipak nisi shvatio film ili možda voliš da gledaš ratne filmove gdje se puca i pričaju vicevi ...
-
Ilija_Cvorovic
Ako si glup a predstava teška,
nemoj da priznaš, nije tvoja greška.
Kad si već platio
kaži da si shvatio.
nemoj da priznaš, nije tvoja greška.
Kad si već platio
kaži da si shvatio.
- darius_maximus
Bio sam sinoc na projekciji i bilo je aplauza koliko je bilo... Na kraju jos slazes kockice u glavi i shvatas krajnju poruku filma, tako da me to i ne cudi previse... Film nosi jednu skroz drugu poruku, i apsolutno je nebitno za film ko je s kim, kada ratovao...
Mislim da prva recenica, Andriceva, fino sumira film...
-
big_bud
bas tako. prica je ispricana tako da docara svu apsurdnost rata i ratovanja. sasvim je nevazno ko je protiv koga ratovao, mogle su biti bilo koje druge vojske u pitanjudarius_maximus wrote:Bio sam sinoc na projekciji i bilo je aplauza koliko je bilo... Na kraju jos slazes kockice u glavi i shvatas krajnju poruku filma, tako da me to i ne cudi previse... Film nosi jednu skroz drugu poruku, i apsolutno je nebitno za film ko je s kim, kada ratovao...
-
explorer_sa
-
NejlaH
- karanana
Ja mislim da ce ovaj film dobro proci kod Srba. Kao onaj vic: Ubije musliman hrvata, a onda dodje drugi hrvat i ubije muslimana, koji je rezultat? 2:0 za srbina.NejlaH wrote:Meni je film bio OK. Dobro snimljen, redatelj je dosta vremena 'hodao po jajima' da ne uvrijedi koga bas 'plaho'. Svi smo mi ratovali, neki vako neki onako...
-
big_bud
nevjerovatno, ali ovdje se sve pokusava svesti na pricu "mi i oni", gdje su naravno "oni" govna, a "mi" smo naravno dobri.
bojim se da to nije moguce uraditi kod ovog filma. uostalom, ovo nije dokumentarni film gdje se iznose faktografske cinjenice i stvarni dogadjaji. dogadjaji koje se opisuju u filmu su samo kostur na kome se gradi jedna jako univerzalna antiratna prica.
bojim se da to nije moguce uraditi kod ovog filma. uostalom, ovo nije dokumentarni film gdje se iznose faktografske cinjenice i stvarni dogadjaji. dogadjaji koje se opisuju u filmu su samo kostur na kome se gradi jedna jako univerzalna antiratna prica.
-
explorer_sa
ma salim se, film je super ...
Redatelj je dosta vremena "hodao po jajima" da ne uvrijedi koga bas ...
Samo treba posložiti kocke i biće vam sve jasno,
haj cao
Redatelj je dosta vremena "hodao po jajima" da ne uvrijedi koga bas ...
Samo treba posložiti kocke i biće vam sve jasno,
haj cao
-
uvijek dobar post
ovoliko ogranicenih, opterecenih i glupih ljudi na jednom mjestu se izgleda samo u bosni moze naci!!!
nije "zivi i mrtvi" dokumentarac pa da raspravljamo jeli istina ili nije. to je angazovan antiratni film koji govori o apsurdnosti rata i ubijanja uopste.
reakcije bh publike na film samo pokazuju koliko smo uopste kinematografski pismeni tj pokazuje jako nizak nivo "kinematografske inteligencije", tako da djaba nama najbolji filsmki festival u regiji kad smo ograniceni do bola.
ovako ogranicena publika ne zasluzuje SFFovakav kakav je!!!
nije "zivi i mrtvi" dokumentarac pa da raspravljamo jeli istina ili nije. to je angazovan antiratni film koji govori o apsurdnosti rata i ubijanja uopste.
reakcije bh publike na film samo pokazuju koliko smo uopste kinematografski pismeni tj pokazuje jako nizak nivo "kinematografske inteligencije", tako da djaba nama najbolji filsmki festival u regiji kad smo ograniceni do bola.
ovako ogranicena publika ne zasluzuje SFFovakav kakav je!!!
-
King Kikapu
prvo, mnogo prije nego sto sam odgledao film procitao sam roman zivi i mrtvi josipa mlakica, pa mi je film definitivno potvrdio pravilo da snimljeno rijetko bude jednako dobro kao i napisano i da su filmovi uglavnom blijedi pokusaji vizualizacije knjige.
da se razumijemo, film gotovo dosljedno slijedi radnju romana. medjutim, dok je u romanu narocito naglasen odnos koje su djed i unuk (martin i tomo) imali sa sveukupnim okruzenjem u svojim vremenima, sto zapravo cini okosnicu romana i kroz sta je ispisana prica o besmislu rata, film tek slijedi sudbine dvije grupice vojnika bez narocite karakterizacije kljucnih likova kroz koje je prica prelomljena.
u romanu finale na groblju jeste logican zavrsetak price, u filmu on izgleda kao neuspjesan pokusaj tarantina upravo zato sto je osnovna strukturna poveznica, istorijska relacija martin-tomo, nedovoljno razvijena.
odlicna stvar u filmu je perfektna kamera, no to je vec apsolvirato.
s druge strane prica da je film los utemeljena na mi vs. oni argumentima je cisto sranje i nevidjena glupost jer se filmu bas to ne moze prigovoriti. ako je ista jasno nakon odgledanog filma je da on ne prica ideolosku vec intimnu pricu i da ne prati vojnike sa oznakama odredjene formacije vec vojnike kao generalnu kategoriju. ko je barem jedan dan proveo u sumi, rovu, gdjebilo ovo ce mu na prvu biti jasno.
da se razumijemo, film gotovo dosljedno slijedi radnju romana. medjutim, dok je u romanu narocito naglasen odnos koje su djed i unuk (martin i tomo) imali sa sveukupnim okruzenjem u svojim vremenima, sto zapravo cini okosnicu romana i kroz sta je ispisana prica o besmislu rata, film tek slijedi sudbine dvije grupice vojnika bez narocite karakterizacije kljucnih likova kroz koje je prica prelomljena.
u romanu finale na groblju jeste logican zavrsetak price, u filmu on izgleda kao neuspjesan pokusaj tarantina upravo zato sto je osnovna strukturna poveznica, istorijska relacija martin-tomo, nedovoljno razvijena.
odlicna stvar u filmu je perfektna kamera, no to je vec apsolvirato.
s druge strane prica da je film los utemeljena na mi vs. oni argumentima je cisto sranje i nevidjena glupost jer se filmu bas to ne moze prigovoriti. ako je ista jasno nakon odgledanog filma je da on ne prica ideolosku vec intimnu pricu i da ne prati vojnike sa oznakama odredjene formacije vec vojnike kao generalnu kategoriju. ko je barem jedan dan proveo u sumi, rovu, gdjebilo ovo ce mu na prvu biti jasno.
-
King Kikapu
eh da, ove budalastine koje explorer_sa valja gotovo su identicne budalastinama da je grbavica antisrpski film.
-
rikardoreis
necu nista o filmu, nisam gledao...neg' sam upratio da glumi nas forumas ROBERT ROKLICER

- Better Man
Film je dobar i dopao mi se! Oni koji pljuju po filmu kako ništa nevalja očito nisu skontali bit filma i očito je da su oni očekivali neku limunadu s dosta smjeha gdje ne moraš ništa da kontaš glavom i koji su tu izgleda bili samo da budu viđeni, a ne radi filma!
-
rikardoreis
infri, mozda sam trebao prihvatit njegov poziv na kafuInfraRedRidinghood wrote:karanana wrote:koji mu je nick i koju ulogu igra?rikardoreis wrote:necu nista o filmu, nisam gledao...neg' sam upratio da glumi nas forumas ROBERT ROKLICER![]()
Nick mu je ROBERT ROKLICER![]()
![]()
![]()
![]()
glumi u onom dijelu filma koji govori o 2.svjetskom ratu...tako mi bar izgleda, na osnovu uniforme...