Znam da vec postoji tema o ovome filmu, ali ova tema koju sam otvorio se odnosi na drugu stranu medalje, dakle svim desavanjima ovih dana koji se svode na to da se zabrani snimanje pomenutog filma. Misljenja sam da ce ova tema izdvojena iz postojece biti bolje mjesto na kojem ce se raspravljati iskljucivo o ovoj problematici.
-----------------------------------------------------------
Sada moje misljenje za pocetak ove rasparave:
Imao sam namjeru ici sapavati, ali poslije pogledanog Dnevnika 3 FTV, nisam mogao otici leci a da ne otvorim ovu temu i iznesem svoje misljenje.
Kao prvo, imam duboko postovanje prema zenama zrtvama rata u BiH, bez obzira na nacionalnost. Da ne eleboriramo dalje oko toga, zelio sam na pocetku da me se shvati u smislu toga. Ne opravdavam niciji zlocin ucinjen u ratu, tako ni u vezi zena zrtava rata cija prava zastupa Predsjednica Udruženja "Žene - žrtve rata" Bakira Hasečić.
Ali, ovo sto sam veceras vidio u Dnevniku gdje su gosti bili Bakira Hasečić, Dino Mustafic, Emir Hadzihafizbegovic i ministrica obraz. nauk.kult. i sporta Znedka Mredzan stvarno odrazava jednu veoma negativnu sliku BiH koja je poslana u svijet iz BiH.
BiH je sa ovakvim postupkom sebi "skocila u stomak" i odaslala veoma losu sliku, prvo o vladajucoj strukturi, pa onda i o citavnom narodu u BiH. Steta sa povlacenjem odobrenja za snimanje filma je ucinila svoje, tako da se sada sve zavrsi u najboljem redu i dopusti snimanje filma bez ikakvih promjena, ovo ostaje kao jedna velika mrlja i ogorma minus za BiH i njegovu kinematorgrafiju i ugled BiH u svijetu.
Osvrnuo bih se na ponistenje dozvole od strane ministra Grahovca, koji ocigledno nema mnogo dodirnih tacaka sa kinematografijom i donosi odluke na slijepo. Veoma neozbiljan potez. Samo njegovo nepojavljivanje i ocitovanje o pomenutom daje dovoljnu sliku o pogledima prema umjetnosti uopste. Dovoljno je reci da scenario nije ni procitan, nego samo kratki sinopsis na temelju cega se donose ishitrene odluke, nako vec donesenih.
Sada osvrt na pomenutu gospodu Bakiru Hasecic sa uvazavanjem onoga sto sam napisao na pocetku ove teme:
Ocigledno je da g.Hasecic kao prvo ne barata potrebnim informacijama, a isto tako nema kompetentnosti za raspravu u takvim temama. Pitanje u toku emisije "dali ste procitali scenario" upuceno od strane voditeljice je vjesto zaobilazila koristeci se zenama zrtvama rata kao glavnim adutom i sredstvom za zaobilazenje odgovora na pitanje.
Drugo, pataticne izjave i fraze upucenje ministrici, Dini i voditeljici tipa : "vi ste djevojka", "imate li vi zenske djece" "pamtit cu vasu rijec....." i direktnim napadom na ministricu koristeci se njenom izjavom izvadenom iz konteksta price i preokrenutom u njenu koristi, kao i sa vezivanjem za recenice koje je Dino iznosio u sasvim drugom kontekstu, govori o tome da se g.Hasecic koristi sredstvima napada za svoju obranu.
Dalje, vidljivo je da pomenuta gospoda nije dosla u studio sa potrebnim informacija o svemu te da je na licu mjesta pokusavala da kontekst svega okrene u negativnu konotaciju. Njene izjave da su zene Bosnjakinje u citiram:
"98% slucajeva zrtve" takode doprinosi utisku pristranosti, te da se g. Hasecic stavlja u zastitu samo jedne nacionalne skupine u ovom slucaju Bosnjacke, tako da ispada da su samo u 2% slucajeva zene ostalih nacionalnosti bile zlostavljanje, sto je notorna neistina. Mnogo veci procenat se odnosi i na ostale zene zrtve rata drugih nacionalnosti.
Ovo sto sam napisao u predhodnom clanku daje sliku i objasnjenje zbog cega je g.Hasecic napravila toliki pritisak da se zabrani snimanje filma. U daljnoj raspravi se ocito vidi da bi snimanje filma bilo odobreno bez ikakvih problema da je g.H. iznjela svoje misljenje i takoreci "napisala svoj scenario" za snimanje filma. To govore njenje izjave da se ona htjela sastai sa A.Jolie i dati joj svoje videnje svega po cemu bi se snimo pomenuti film.
Ne vjerujem da bi Angelina Jolie ili bilo koji producent dozvolio da joj neko drugi pise scenario za njezin film i kroji ga po necijem tudem misljenu. Naravno da su sugestije vjerovatno dobrodosle, ali i ne kompletne izmjene tipa: "Angelina ti sjedi i uzmi olovku i pisi scenario kako ti ja kazem". Ako se film ne snimi u BiH, snimit ce se negdje drugo. Hrvatska, Srbija..... Ali ne vjerujem da ce scenario biti izmjenjen, jer je to direktan napad na slobodu izrazavanja u umjetnosti.
Da je g.Hasecic pratila desavanja u pocetku sve price oko snimanja ovoga filma i zdravom logikom shvatila zbog cega je "Pink" obio suradnju na filmu zbog njegovog sadrzaja, shvatila bi da u filmu nema segmanata koji omalaovazavaju ili diskriminiraju Bosnjacke zrtve rata, pa tako i zene zrtve rata, nego da je bas stvar suprotna i da je to samo stvar koja je mogla ici u korist g.H i njenom razmislanju i poimanju citave teme filma, koji je i pored toga svega, po mom misljenu veoma pogresno okarakterisan.
Na kraju ne vidim zasto se pokusavo toliko opstruirati ovaj projekat. Filmova na ovu tematiku je u BiH iza rata snimljeno dosta. Da ne nevodim sada naslove, ja sam ih gledao sve. Sa ovom ili slicnom tematikom, filmovi koji su imali i jednu i drugu stranu price, i tada se ni g.Hasecic ni niko drugi nije bunio. Nije im ni na kraj pameti bilo, a ne vjerujem da su pregledali ni jedan od tih filmova. Sada se odjednom pravi tolika frka i citava BiH dovodi u toliku negativnu i ruznu sliku u ocima citave svjetske javnosti samo iz razloga sto se svjetski poznata glumica odlucila snimiti film u BiH sa svojim videnjem iskljucivo ljubavne ratne price.
Uz moje duzno postovanje prema zenama koje zastupa, Gospoda Hasecic s pomocu ministra Grahovca je ovim svojim postupkom i samim nastupom prema ovome projektu duboko gurnula BiH u grupu primitivnih zemalja koje nemaju osjecaj za samu umjetnost, u ovom slucaju filmsku.
Umjesto da nam bude cast i da svi zajednicim snagama podrzimo ovakve projekte na planu kinematorgrafije, u cilju promovisanja BiH kao tolerantne europske zemlje spremnom za razvoj u umjetnickom i kulturnom planu, te da zdravim razumom pregledamo sve cinjenice i otklonimo nepravilnosti ako ih ima, mi smo se samo osramotili nastupom nekompetentnih ljudi i njihovim ishitrenim nastupima, u ovom slucaju gospode Hasecic, ministra Grahovca i svih ostalih koji podrzavaju ovakav nastup prema umjetnosti.
Sve se ovo moze shvatiti na drugi nacin a to je uplitanje politike u umjetnost sa vjestim manipulacija zrtvama rata, u ovom slucaju zena. Ne mmogu se oteti utisku da se bas to upravo pokusava uciniti u ovome slucaju sa vec navedenim.
Za BiH je ovo jedan ogroman minus, bez obzira kako se sva ova prica zavrsila. I unutar filma i izvan njega....
Zabrana snimanja filma Angeline Jolie u BiH
Moderator: _BataZiv_0809
-
dezurni_ucenik
-
Lufter
#3 Re: Zabrana snimanja filma Angeline Jolie u BiH
Jest da je manji "wall of post" ali sam barem iznio svoje misljenje...