Vinetu - sto je to bilo popularno!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Meho Kodro

#1 Vinetu - sto je to bilo popularno!

Post by Meho Kodro »

INSERTI IZ FILMOVA O VINETUU

Sta je zanimljivo na ovim insertima gore?
Indijanci i kaubopji koji pricaju na njemackom, hm, pa ne bas... zanimljivi su brda, rijeke i doline, naime cijeli serijal filmova o Vinetuu je sniman u ex-yu, tako Indijanci trckaraju po Velebitu, Dinari, Plitvicama, Kornatima....
U bivsoj drzavi ovi filmovi nastali po romanima Karla Maja su bili extra popularni sve do 90-ih, normalna pojava je bila da su cijele skole isle organizovano u bioskop da gledaju Vinetua, dodatna zanimljivost je da su u ovim filmovima igrale i neke mega zvijezde ondasnje YU-kinematografije kao Bata Zivojinovic i Boris Dvornik
Vinetu je i dan danas popularan u Njemackoj, postoje mnoge grupe fanova koji organizovano idu u obilazak mjesta gdje se snimao film, tako se u okolici Zadra gradi pravo indijansko selo za ove filmske turiste
(vise pise na onom linku gore)
sulesavic

Post by sulesavic »

Pravo da ti ka¾em, po¾elim ovih dana/sedmica/godina Vinetua, Old ©aterhenda i ostale (bio je jo¹ jedan Old ne¹to te Dik i jo¹ dvojica-trojica sidekickova) - bajka za djeèake...
lady midnight

Post by lady midnight »

sulesavic wrote:Pravo da ti kažem, poželim ovih dana/sedmica/godina Vinetua, Old Šaterhenda i ostale (bio je još jedan Old nešto te Dik i još dvojica-trojica sidekickova) - bajka za dječake...
bili su josh old firehand i old surehand 8-)
a tu bajku su chitale/gledale i djevojchice, vjeruj mi :D
amrica

Post by amrica »

ja samo citala, filmovi su srednja zalost, ali knjige su super
sulesavic

Post by sulesavic »

amrica wrote:ja samo citala, filmovi su srednja zalost, ali knjige su super
Bolje od Coelha?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

lady midnight wrote:
sulesavic wrote:Pravo da ti kažem, poželim ovih dana/sedmica/godina Vinetua, Old Šaterhenda i ostale (bio je još jedan Old nešto te Dik i još dvojica-trojica sidekickova) - bajka za dječake...
bili su josh old firehand i old surehand 8-)
a tu bajku su chitale/gledale i djevojchice, vjeruj mi :D
bogme, jesu :D :)
basta sljezove boje

#7 Re: Vinetu - sto je to bilo popularno!

Post by basta sljezove boje »

Meho Kodro wrote:INSERTI IZ FILMOVA O VINETUU

Indijanci i kaubopji koji pricaju na njemackom, hm, pa ne bas... zanimljivi su brda, rijeke i doline, naime cijeli serijal filmova o Vinetuu je sniman u ex-yu, tako Indijanci trckaraju po Velebitu, Dinari, Plitvicama, Kornatima....
U bivsoj drzavi ovi filmovi nastali po romanima Karla Maja su bili extra popularni sve do 90-ih, normalna pojava je bila da su cijele skole isle organizovano u bioskop da gledaju Vinetua, dodatna zanimljivost je da su u ovim filmovima igrale i neke mega zvijezde ondasnje YU-kinematografije kao Bata Zivojinovic i Boris Dvornik
Vinetu je i dan danas popularan u Njemackoj, postoje mnoge grupe fanova koji organizovano idu u obilazak mjesta gdje se snimao film, tako se u okolici Zadra gradi pravo indijansko selo za ove filmske turiste
a kako ti se cini parodija na Vinetua - "Der Schuh des Manitu"

Image

http://www.youtube.com/watch?v=Je1LxkC4jvc

Servus! :lol:
peanuth

Post by peanuth »

Glupi svapski film sa par smijesni scena :D
vise volim buli-ja gledat u bulli parade...

a karl may knjige.. dobre.. procitao sam nemal pa sve..filmovi su bezze..cuj to indijanci u jugoslaviji..pa nema smisla.. :D
wels

Post by wels »

peanuth wrote:Glupi svapski film sa par smijesni scena :D

a karl may knjige.. dobre.. procitao sam nemal pa sve..filmovi su bezze..cuj to indijanci u jugoslaviji..pa nema smisla.. :D

Nisu samo apachi indijanci :D
Meho Kodro

Post by Meho Kodro »

peanuth wrote:Glupi svapski film sa par smijesni scena :D

P i u ostalim westernima Indijanci su rijetko kada jahali americkim prerijama, npr. cuvena trilogija Clinta Eastwooda i Sergia Leonea je snimana u Spaniji...
I Hoolywood vecinu svojih projekata realizira izvan, yebiga jeftinije im je... :D
irfan2

Post by irfan2 »

kako sam ja volio tu knjigu :D:D .. mozda najvise puta procitana knjiga (kao mali sam dosta utvrdjivao gradivo :D:D ) ..
Meho Kodro

#12 Re: Vinetu - sto je to bilo popularno!

Post by Meho Kodro »

basta sljezove boje wrote:
Meho Kodro wrote:INSERTI IZ FILMOVA O VINETUU

a kako ti se cini parodija na Vinetua - "Der Schuh des Manitu"

Image

http://www.youtube.com/watch?v=Je1LxkC4jvc

Servus! :lol:
Super, samo sto ne kontam njemacki (osim ovoga servus) :D
bahtinho

#13 Re: Vinetu - sto je to bilo popularno!

Post by bahtinho »

Filmovi su bili popularni al vise sto je roman bio poznat i sto se snimalo u SFRJ nego sto su ti filmovi bili dobri
bahtinho

#14 Re: Vinetu - sto je to bilo popularno!

Post by bahtinho »

dupli post, neka neko izbrise ako moze
Post Reply