"U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
opa22

#1401 "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by opa22 »

well, evo napokon i ja pogledah film,upravo s projekcije, hmmmm emocije su pomalo pomijesane, isao sam
s par prijatelja iz BG koji su trenutacno u Sarajevu i drago mi je sto su im pozitivna misljenja... No, kako god film je dobar, ima dosta propusta al i dosta potreanih scena, mogao je biti i kraci...usporedjivati ga s nekim dimacim filmovima mislim da i nema bas nekog smisla, ipak su domaci redatelji radili na tim filmovima, a Angelini svaka cast na hrabroati da se suoci s ovakvom tematikom za svoj prvijenac...sta se tice glumaca, Zana je fino odglumilam ulogu Ajle, Danijel mi je po nekad bio kao izgubljen vjerojatno tako trebalo biti tko ce znati, Rade fenomenalan on mi je najbolje odglumio....Scene, onu malu preslatku bebu vidjeti na snijegu je cak i mene pogidilo, zatim odvodjenje starih nena, baka ili kako god mi je bilo grozno za gledati kako se skidaju nalokanim vojnicima i lepoj breni, silovanja, trudnica u logoru dosta potresnih scena.....sve u svemu uzimajuci u obzirda je netko tko nije znao nista o ratu u BiH do prije par mjeseci, napravio ovakav film od mene dobija 7/10

---
Emi_Nevermind

#1402 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Emi_Nevermind »

Religious Fantastic wrote:Skinuo sam sinoc, i pokusao danas pogledati, ali sam odustao nakon 12 minuta. Jednostavno ne mogu slušati onaj Engleski u filmu, pa ga yebbi. Čitao sam da su snimljene dvije verzije - eMgleMska i naša. Ako neko zna gdje skinuti verziju na našem jeziku, molio bih link na PP. Tražio sam ali nisam našao. Možda ima na nekim privatnim torrent trackerima. Hvala
Ista stvar, pocela gledati, ali se ne mogu koncentrisati.. Pogotovo Ajlina sestra, prica engleski kao da prica nas, u stilu "EEJ, kam bek tejk dis, hev fan". Cula sam i Zanu i ostale kako pricaju inace, djeluje kao da im je naredjeno da pricaju losiji engleski, u stvarnosti im je engleski jako dobar.. Ne shvatam poentu?!1
shake69

#1403 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by shake69 »

AmirEmira wrote:
Religious Fantastic wrote:Skinuo sam sinoc, i pokusao danas pogledati, ali sam odustao nakon 12 minuta. Jednostavno ne mogu slušati onaj Engleski u filmu, pa ga yebbi. Čitao sam da su snimljene dvije verzije - eMgleMska i naša. Ako neko zna gdje skinuti verziju na našem jeziku, molio bih link na PP. Tražio sam ali nisam našao. Možda ima na nekim privatnim torrent trackerima. Hvala
Ista stvar, pocela gledati, ali se ne mogu koncentrisati.. Pogotovo Ajlina sestra, prica engleski kao da prica nas, u stilu "EEJ, kam bek tejk dis, hev fan". Cula sam i Zanu i ostale kako pricaju inace, djeluje kao da im je naredjeno da pricaju losiji engleski, u stvarnosti im je engleski jako dobar.. Ne shvatam poentu?!1
E, pa sad 'kao da im je naredjeno da pricaju losiji englesk'a u stvarnosti da im je jako dobar'!? :run: Ko zna, zna, nije jako dobar ni u Rade S., ali je govorio kao i u svakom holivudskom filmu, vrlo solidno, Zana onoliko koliko zna, bolje od svih (pokazala u brojnim intervjuima ko je gledao), ali su prejednostavne replike, a Jasna, Vanesa i ostale, to je odmah vidljvivo, naucena replika s jakim akcentom, jer jednostavno bolje ne znaju. Mucno je i meni bilo, ali sta ces!
le piaf

#1404 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by le piaf »

Mislim da im i jeste "naredjeno'' da losije pricaju engleski, moguce da bi svi bili na istom nivou. Sto se tice Vanese ona govori jako dobro engleski, poslusajte na FB stranici filma, ima live chat ona i angelina. Zana je zavrsila srednju u NewYorku tako da i ona govori odlicno engleski... Ipak mislim da je andja odlucila da se "osjeti" akcenat u filmu.
klixober

#1405 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by klixober »

wolf07 wrote:Svojevremeno sam bio protiv filma, na samom pocetku kad je ova tema otvorena i prije nego se sve pocelo snimati. INformacije su bile da se glavna junakinja zaljubljuje u svog silovatelja u logoru, na to se dodalo reagovanje jednog udruzenja zena i ja sam prilicno lako iskristalisao svoj stav. Izmedju ostalog fasov'o sam i jedini ban otkad komentarisem kojesta na ovom forumu al' hajde, sve je bilo zbog toga sto sam makar na ovaj nacin pokusavao da branim cast tih jadnih zena koje su to prosle u stvarnosti a ne na ekranu!!! Bilo mi je degutantno prozivanje g-dje Hasecic i tome slicne stvari. Ispostavilo se da film uopste nema taj slijed dogadjaja i ta je "baja" o scenariju garant proturena iz neke "UDB-e" iz istocnog komsiluka, ja drugog nacina ne vidim da je neko tako manipulisao sadrzajem scenarija. Sjecate se da je gazda TV "Pink" odbio ucesce u produkciji, snimanju ili cemu vec, po meni je to vise nego dovoljan dokaz da su "bezbednjaci" bili upleteni u plasiranje dezinformacije na nas teren o cemu se u filmu radi pa da onda nasim rukama zmije hvataju. Dalje svi znamo sta je bilo, film je snimljen i digla se nevidjena frka! Ja danima pokusavam da dokucim sto se sad svi Srbi ovoliko kofrce kad su po defaultu oni bad guys u svim americkim filmovima koji govore o ovom prostoru ima vec dvadeset godina i nikom nista, tek tu i tamo poneki komentar, a sad se digla kuka & motika! Onda mi je sinulo, u svim drugim filmovima oni su bad guys ali imaju ljudsku dimenziju, kao nesto su zajebani, svi su protiv njih a oni nesto soliraju i tome sl. Ovo je izgleda jedini film koji ih je sveo na pravu mjeru, ne ulazeci u to koliko je film dobar ili los sa umjetnicke strane, njih je zazuljalo sto ih je Andja "procitala "!!! Niso to bili nikakvi buntovnici bez razloga, romanticni "gusari" ili banda sarmantnih pljackasa koji uz viceve dizu velike sume tudje love. Prikazani su kao gomila primitivaca najgore vrste koji su sistematski pristupili tako jezivom zlocinu kao sto je organizovano silovanje. Tog zla je bilo u svim ratovima ali nikad i nigdje na ovaj i ovakav nacin kao u Bosni i to je ono sto ih jebe, jer su filmom dehumanizirani kao vojnici, politicka i ekonomska struktura ili sta god vec hocete. BTW, znate li da je svaki njemacki vojnik koji bi silovao Jevrejku u 2.Svj.ratu bio poslan na dugogodisnju robiju jer je na taj nacin on krsio rasne zakone koji su bili na snazi u Rajhu!!! A kad smo vec kod toga nije se nimalo blagonaklono gledalo na silovanje bilo kojih zena jer je to lose uticalo na moral vojske! Toliko o zlikovcima No1 (Nijemcima) i "vecitim" zrtvama na predzidju hriscanske Evrope koja nikako da im se adekvatno zahvali.
Ma nije nikakva UDBA plasirala dezinformacije već ublehaši (poput tebe) koji su osudili film bez da su ga pogledali, ili barem pročitali scenario.

p.s. Pogledao film - loš.
shake69

#1406 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by shake69 »

komeba wrote:
wolf07 wrote:Svojevremeno sam bio protiv filma, na samom pocetku kad je ova tema otvorena i prije nego se sve pocelo snimati. INformacije su bile da se glavna junakinja zaljubljuje u svog silovatelja u logoru, na to se dodalo reagovanje jednog udruzenja zena i ja sam prilicno lako iskristalisao svoj stav. Izmedju ostalog fasov'o sam i jedini ban otkad komentarisem kojesta na ovom forumu al' hajde, sve je bilo zbog toga sto sam makar na ovaj nacin pokusavao da branim cast tih jadnih zena koje su to prosle u stvarnosti a ne na ekranu!!! Bilo mi je degutantno prozivanje g-dje Hasecic i tome slicne stvari. Ispostavilo se da film uopste nema taj slijed dogadjaja i ta je "baja" o scenariju garant proturena iz neke "UDB-e" iz istocnog komsiluka, ja drugog nacina ne vidim da je neko tako manipulisao sadrzajem scenarija. Sjecate se da je gazda TV "Pink" odbio ucesce u produkciji, snimanju ili cemu vec, po meni je to vise nego dovoljan dokaz da su "bezbednjaci" bili upleteni u plasiranje dezinformacije na nas teren o cemu se u filmu radi pa da onda nasim rukama zmije hvataju. Dalje svi znamo sta je bilo, film je snimljen i digla se nevidjena frka! Ja danima pokusavam da dokucim sto se sad svi Srbi ovoliko kofrce kad su po defaultu oni bad guys u svim americkim filmovima koji govore o ovom prostoru ima vec dvadeset godina i nikom nista, tek tu i tamo poneki komentar, a sad se digla kuka & motika! Onda mi je sinulo, u svim drugim filmovima oni su bad guys ali imaju ljudsku dimenziju, kao nesto su zajebani, svi su protiv njih a oni nesto soliraju i tome sl. Ovo je izgleda jedini film koji ih je sveo na pravu mjeru, ne ulazeci u to koliko je film dobar ili los sa umjetnicke strane, njih je zazuljalo sto ih je Andja "procitala "!!! Niso to bili nikakvi buntovnici bez razloga, romanticni "gusari" ili banda sarmantnih pljackasa koji uz viceve dizu velike sume tudje love. Prikazani su kao gomila primitivaca najgore vrste koji su sistematski pristupili tako jezivom zlocinu kao sto je organizovano silovanje. Tog zla je bilo u svim ratovima ali nikad i nigdje na ovaj i ovakav nacin kao u Bosni i to je ono sto ih jebe, jer su filmom dehumanizirani kao vojnici, politicka i ekonomska struktura ili sta god vec hocete. BTW, znate li da je svaki njemacki vojnik koji bi silovao Jevrejku u 2.Svj.ratu bio poslan na dugogodisnju robiju jer je na taj nacin on krsio rasne zakone koji su bili na snazi u Rajhu!!! A kad smo vec kod toga nije se nimalo blagonaklono gledalo na silovanje bilo kojih zena jer je to lose uticalo na moral vojske! Toliko o zlikovcima No1 (Nijemcima) i "vecitim" zrtvama na predzidju hriscanske Evrope koja nikako da im se adekvatno zahvali.
Ma nije nikakva UDBA plasirala dezinformacije već ublehaši (poput tebe) koji su osudili film bez da su ga pogledali, ili barem pročitali scenario.

p.s. Pogledao film - loš.
Ako se iza ovog korisnickog imena krije makar Asaf dzanic, peke, ali je puno pozvanijih ljudi u regionu, prije svih, ako izuzmemo nacionalisticku percepciju u Srbiji kojoj se narugao i veliki Rade Serbedzija, dalo bar ocjenu 'vrlo solidan', a daleko od toga los. No, svak ima pravo na ocjenu, 'ako je makar 10% kao Asaf Dzanic, recimo! :)
Doda37

#1407 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Doda37 »

Irm@ wrote:
donja_crtica wrote:Jel imaju negdje titlovi za ovaj film?
+1 :)
i meni treba :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1408 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

Akcent je namjerno takav kakav jest.
zlajapravaraja

#1409 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by zlajapravaraja »

ladyblue18 wrote:Akcent je namjerno takav kakav jest.
Da bi bio nepodnoshljiv za gledanje,...ili zasto?
shake69

#1410 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by shake69 »

zlajapravaraja wrote:
Nije, nego hoce da nas 'globalno' utjera 'u suru', sto bi rekli u Bosni. Da je to tako, zasto Rade prica puno kvaltetnije? Pa zato sto 20 godina glumi u Hollywood-u i naucio nesto. Kako ce nasa glumacka bulumenta nauciti engleski na kursevima i neko u skoli kad ne glume ne tom jeziku? Vidi se napor izgovorene replike kod Jasne Beri, Sijamije i ostalih, dok kod Zane ide puno lakse , recimo.
klixober

#1411 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by klixober »

shake69 wrote: Ako se iza ovog korisnickog imena krije makar Asaf dzanic, peke, ali je puno pozvanijih ljudi u regionu, prije svih, ako izuzmemo nacionalisticku percepciju u Srbiji kojoj se narugao i veliki Rade Serbedzija, dalo bar ocjenu 'vrlo solidan', a daleko od toga los. No, svak ima pravo na ocjenu, 'ako je makar 10% kao Asaf Dzanic, recimo! :)
Prvo sam morao guglati da saznam ko je Asaf Džanić. Onda shvatih da ti daješ za pravo samo profesionalnim kritičarima filmova da kažu mišljenje o filmu na ovoj temi. Ili biti Asaf Džanić treba samo ako je mišljenje negativno...
MADMalice

#1412 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by MADMalice »

Odgledah ga prije nekoliko dana u Zagrebu. Sta reci. Jedan, za one koji su prezivjeli rat (kao ja) vrlo emotivan i potresan film. Za one koji nisu (kao moja pratnja u kinu) tuzan i prenasilan. Film definitivno ne ostvlja nikoga ravnodusnim jer bi morali biti sasvim bez duse i mozga kada bi izasli iz kina i rekli da nista ne osjecamo (iako se po samom zavrsetku osijeti ona neka cudljiva praznina dok se dojmovi ne saberu i emocije ne prorade)

No realno, ovo je jedan jako los film. Angelina kao rediteljica nije pokazala neku vjestinu sto mogu prihvatiti s obzirom da je to njezin rediteljski debi. Film je u produkciji i post produkciji jako lose odradjen. Postoji tako mnogo gresaka koje ga ne cine dovoljno uvjerljivim, a pojedine scene, stoga, gotovo smijesnim. Mozda sve to kod stranaca moze proci (nisu opznati s vecinom prizora) ali mene (koja sam iz BiH) smeta. Osobito kao velikog filmofila i nekoga sa istancanim ukusom za film. Na internetu sam procitala tek nekoliko objektivnih i sasvim neutralnih kritika koje zalaze u sve detalje (pa cak i neke koji su meni promakli). Silna propaganda koja je po meni previse glorifikovala osrednji filmski uradak novopecenog reditalja koji je za pocetak odabrao pikantnu temu kako bi se osigurao od totalnog debakla (da ne dodje do onoga: "Ej Angelina je snimila film. Ozbiljno? Kada?")

Naravno, namjere mi nisu nimalo lose ali primijetila sam da ima mnogo ljudi koji dijele moje misljenje, onako bojazljivao. Mislim, ako je film o stradanju jednoga naroda ne mora znaciti da nam se samo zbog toga mora svidjeti i biti sasvim bezgresan. To isto tako ne znaci da mi kriticari trebamo zazmiriti pred svim propustima i negativnim stvarima.

Ili kako je Mirjana Karanovic tasto izjavila da svatko kome se film ne dopada zapravo negira ono sto se u njemu prikazuje. (!!!)
Ova izjava Mirjane Karanovic, kao emanentne licnosti na podrucju filma, me je sokirala. Sta to treba znaciti?! Da ljudi ne mogu imati misljenje i ne mogu razmisljati vlastitom glavom, a da ih se odmah ne etiketira kao "one sto su nepodobni, negiraju, mrze itd."!?

Nazalost, pored Mirjane, jos neki su javno izjavljivali kojekakve slicne gluposti, a najbolje je rekao jedan kriticar na HTVu prije nekoliko dana, a to je, da ovaj film moze da se nekome dopapdne ili ne dopadne, a to ce zavisiti, na prvom mjestu od nivoa filmske osvijestenosti i kriticnosti, a potom od nasih iscekivanja. Nikako samo zbog teme kojom se film bavi. Na ljestvici od 1-10, ovom filmu bih dala solidnu 6. Andjelina se mogla nastradalom narodu u BiH oduziti i na mnogo sretniji nacin. Da se jos samo malo vise potrudila.
ladyblue18

#1413 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

zlajapravaraja wrote:
Da bi prikazala sto autenticnije pricu. Jelda da je uvjerljivije kada slusas natucanje engleskog usred ratnog Sarajeva nego da cujes kristalno jasno svaku rijec bez naglaska.

Angelina je rekla da je to ciljano tako.
brazzo19

#1414 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by brazzo19 »

Pa onda je trebala sinimiti film na "nasem jeziku" pa da bude poptuno sve autenticno a za amerikance nek nalijepi engleske titlove i to je to , jer eto 92 u Sarajevu se engleski pricao sve u 16 :D
ladyblue18

#1415 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by ladyblue18 »

brazzo19 wrote:Pa onda je trebala sinimiti film na "nasem jeziku" pa da bude poptuno sve autenticno a za amerikance nek nalijepi engleske titlove i to je to , jer eto 92 u Sarajevu se engleski pricao sve u 16 :D
Pa originalna verzija i jeste na nasem :zoka: :mrgreen:
Emi_Nevermind

#1416 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Emi_Nevermind »

le piaf wrote:Mislim da im i jeste "naredjeno'' da losije pricaju engleski, moguce da bi svi bili na istom nivou. Sto se tice Vanese ona govori jako dobro engleski, poslusajte na FB stranici filma, ima live chat ona i angelina. Zana je zavrsila srednju u NewYorku tako da i ona govori odlicno engleski... Ipak mislim da je andja odlucila da se "osjeti" akcenat u filmu.
Slazem se, bas sam imala dojam da je namjerno, i bas muzu kazem da je sigurno i uradjeno namjerno kako bi se svi izjednacili.. Zana prica jako dobro, kao i glavni glumac (sad se ne mogu sjetiti imena :-? ), dok ih ima onih koji natucaju, i ne mogu na pres-konferenciji u Nju jorku cak ni odgovoriti na pitanja na engleskom. Mislim da bi cudno izgledalo da jedan prica gotovo savrseno, dok drugi natuca nesto, izgovara tvrdo R i slicno... Nasih glumaca nema mnogo, pa valjda nije imala taj luksuz da bira neke koji pricaju bolji engleski, vec je lakse ovima sto znaju da pricaju losije.. Cudi me samo to sto je engleski nekima tako los :?

http://www.youtube.com/watch?v=igVA_HR-mBk

"they grab my father and put him on the line" (valjda treba da znaci da su ga odveli na liniju), cudi me ovako los nivo.. Nisam jos pogledala film, i mislim pogledati na nasem, jer i gluma (bar u ovoj engleskoj verziji) je isto prilicno lasa, bar pocetak je pravo smjesan, podsjeca me na neku priredbu, ili kad djeca vjezbaju engleski kroz dijalog.. Valjda je na nasem malo bolje :!:
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#1417 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by grunt »

ako nekome trebaju titlovi
zilla_

#1418 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by zilla_ »

Anđelina hvala ti za sve al ovaj film je niđe veze... Ja u ovom filmu nisam vidio ni trunku bosanskog rata :? :? :? Ne znam stvarno šta je bio cilj da se prikaže u filmu al ovo je smiješno i preblago šta se stvarno dešavalo... Pojedine scene su totalno smiješne pa sam imao dojam da uopće nije rat oko njih :lol: :lol: :lol: Glumci su sjajno odradili posao al izgleda da je Anđa zakazala...

Sve i jedan naš film koji je izašao na tematiku rata u BiH je bolji od ovoga... Remake je filmčina za ovo...
klixober

#1419 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by klixober »

Dobro je, prepao sam se da sam jedini kome je film niđe veze. Anđi inače beskrajno hvala za film, iz čisto ljudske perspektive. Mogla se zabaviti nekim lijepim životnima temama, ali je izabrala ovu tmurnu našu.
Međutim, čisto kao gledaoc koji posmatra samo film imam zamjerku na dijaloge koji nisu baš prilagođeni našem govornom području i scenario koji se malo pogubio tokom dva sata.
Tipičan primjer neprilagođenog dijaloga je kada lik kaže "ja sam ratni kriminalac". Očigledno prevedeno doslovno sa engleskog "war criminal", ali na našem je to "ratni zločinac", ne kriminalac. I slične sitnice...
Al' dobro, neću dalje da mi se ne zamjeri.:D
U svakom slučaju, kraljica si Anđo...
brazzo19

#1420 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by brazzo19 »

ladyblue18 wrote:
brazzo19 wrote:Pa onda je trebala sinimiti film na "nasem jeziku" pa da bude poptuno sve autenticno a za amerikance nek nalijepi engleske titlove i to je to , jer eto 92 u Sarajevu se engleski pricao sve u 16 :D
Pa originalna verzija i jeste na nasem :zoka: :mrgreen:
Aha dok ne dodje u moje selo u kino il dok ne izadje orginal dvd da se kupi , ova engleska verzija i titlovi od nekog mitra mirica tamo ce mi biti sasvim dovoljni da vidim o cemu se radi :D
Rob_Atl

#1421 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Rob_Atl »

Kod nas u ameriKi ima i na nasem i na engleskom , samo izaberes koji ces jezik sad ne znam kako je u ostatku svijeta :D ... sto se tice filma i ja nisam nesto pretjerano zadovoljan mozda sto sam ocekivao previse kao i svi, kao sto neko rece solidna 5/10
opa22

#1422 "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by opa22 »

da je li netko uocio na kraju filma kad pisu cinjenice koliko je zena silovano itd da je pisalo cak 50.000 BOSANAKA? prvi put cujem bosanaka

Sent from my iPhone
MADMalice

#1423 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by MADMalice »

google translate!
Tvrdokorna mrlja

#1424 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by Tvrdokorna mrlja »

gledo film ,verziju na engleskom..

losiji film od perl harbura nisam gledo :D

ustvari,ima i onaj neki kad kometa udara u zemlju,s brusom vilisom..e ova tri su mi u 5 deka
alica.k

#1425 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie

Post by alica.k »

Tvrdokorna mrlja wrote:gledo film ,verziju na engleskom..

losiji film od perl harbura nisam gledo :D

ustvari,ima i onaj neki kad kometa udara u zemlju,s brusom vilisom..e ova tri su mi u 5 deka
i meni je strasno los...ova eng verzija...
Post Reply