Twin Peaks

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zomri

#326 Re: Twin Peaks

Post by zomri »

E jebajiga ako treba biti ekstra pametan za pofatati sta se desava.

Ovo je daleko bolje od prve dvije sezone, cak i od Lynchevih epizoda.
dale cooper

#327 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

Meni su smiješne ove primjedbe na zadnju epizodu, jer je ova epizoda baš ono klasični Lynch.
Mislim, je li itko od vas gledao Eraserhead ili Mullholland Drive? Glupo mi je kritikovati nekoga
zbog onoga što jeste, jer je ovo što je prikazao u zadnjoj epizodi njegov prepoznatljivi stil.
Ok je ako vam se to ne sviđa, ali morali ste vala od prije znati šta vas čeka. :D
Modest Musorgski

#328 Re: Twin Peaks

Post by Modest Musorgski »

meni su najjaci ovi sto se izbise sto se nekom ovo svidja :mrgreen:
shin

#329 Re: Twin Peaks

Post by shin »

seln wrote:
shin wrote:Puna je televizija lako probavljivih serija, kome se ne gleda, vjerujem da ima nešta drugo što će ga držati zakucanim.
Takodje je puna tesko probavljivih serija koje su interesantne. Twin kix je tesko probavljiva i nije interesantna, a zivi samo od sjecanja na prve dvije sezone.
Sad, to sto neki sebi laskaju kako su ekstra pametni, jer samo oni primjecuju neke isarete...

Nije uopšte neka furka da treba biti pametan radi gledanja, furka je na kafi raspravljati ko je šta kako skontao, sjedi tri čovjeka i svi imaju različita mišljenja o nekoj sceni.

A Lynch je mogao otići full nostalgija i fan service, sa krofnama i komplet radnjom u Twin Peaksu sa starim likovima, a uradio je komplet suprotnu stvar.
seln

#330 Re: Twin Peaks

Post by seln »

shin wrote:
seln wrote:
shin wrote:Puna je televizija lako probavljivih serija, kome se ne gleda, vjerujem da ima nešta drugo što će ga držati zakucanim.
Takodje je puna tesko probavljivih serija koje su interesantne. Twin kix je tesko probavljiva i nije interesantna, a zivi samo od sjecanja na prve dvije sezone.
Sad, to sto neki sebi laskaju kako su ekstra pametni, jer samo oni primjecuju neke isarete...

Nije uopšte neka furka da treba biti pametan radi gledanja, furka je na kafi raspravljati ko je šta kako skontao, sjedi tri čovjeka i svi imaju različita mišljenja o nekoj sceni.

A Lynch je mogao otići full nostalgija i fan service, sa krofnama i komplet radnjom u Twin Peaksu sa starim likovima, a uradio je komplet suprotnu stvar.
Kao sto sam vec napisao, ja sam odgledao do kraja Nuri Bilgijev "Bilo jednom u Anadoliji"... film je dobio veliku nagradu zirija u Kanu.
Dakle, o umjetnickim aspektima ne treba raspravljati, ali film je neopisivo dosadan i krut kao volan u golfu dvici.
Odgledao sam skoro sve filmove Ken Loach-a... on je napravio nekoliko predivnih filmova, ali takodje i vrhunce dosade.
Najteze u pravljenju filmova je naci sredinu izmedju zabave i umjetnickog izraza. Ako se previse izgubis u stilskim elementima, metaforama, poruci i pouci, rizikujes da to postane samo sebi cilj.
Jer, prvi cilj filma je jos uvijek "to tell a story".
dale cooper

#331 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

seln wrote: Kao sto sam vec napisao, ja sam odgledao do kraja Nuri Bilgijev "Bilo jednom u Anadoliji"... film je dobio veliku nagradu zirija u Kanu.
Dakle, o umjetnickim aspektima ne treba raspravljati, ali film je neopisivo dosadan i krut kao volan u golfu dvici.
Odgledao sam skoro sve filmove Ken Loach-a... on je napravio nekoliko predivnih filmova, ali takodje i vrhunce dosade.
Najteze u pravljenju filmova je naci sredinu izmedju zabave i umjetnickog izraza. Ako se previse izgubis u stilskim elementima, metaforama, poruci i pouci, rizikujes da to postane samo sebi cilj.
Pa priča u zadnjoj epizodi je tu, samo je više oslonjena na vizuelno zvučni umjesto na tradicionalni pripovjedački
narativ. I priča je poprilično jednostavna i jasna za razumjeti za bilo koga ko je par puta odgledao i prve dvije
sezone kao i film Fire Walks With Me. Svi elementi priče iz 8 epizode su bili raštrkani prije.
Mislim, nije Lynch jedini koji koristi maksimalno vizuelno zvučni narativ da ispriča ono što želi. Kubrick je to
radio u Odiseji, kao i u dobrom dijelu svojih drugih filmova. Isto tako i Terrence Malick. Je li ti bio problem
skontati šta je recimo Kubrick htio reći sa zadnjih 30-tak minuta Odiseje? I Lynchovi i Kubrickovi i Malickovi
filmovi odrađuju svoju magiju na gledatelju na instinktivnom i emocionalnom nivou. Tako da su riječi i
objašnjenja tu nepotrebna. Ako si investiran u ono što ti žele pokazati shvatićeš bez problema.
Last edited by dale cooper on 01/07/2017 00:33, edited 1 time in total.
dale cooper

#332 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

---
seln

#333 Re: Twin Peaks

Post by seln »

dale cooper wrote:
seln wrote: Kao sto sam vec napisao, ja sam odgledao do kraja Nuri Bilgijev "Bilo jednom u Anadoliji"... film je dobio veliku nagradu zirija u Kanu.
Pa priča u zadnjoj epizodi je tu, samo je više oslonjena na vizuelno zvučni umjesto na tradicionalni pripovjedački
narativ. I priča je poprilično jednostavna i jasna za razumjeti za bilo koga ko je par puta odgledao i prve dvije
sezone kao i film Fire Walks With Me. Svi elementi priče iz 8 epizode su bili raštrkani prije.
Mislim, nije Lynch jedini koji koristi maksimalno vizuelno zvučni narativ da ispriča ono što želi. Kubrick je to
radio u Odiseji, kao i u dobrom dijelu svojih drugih filmova. Isto tako i Terrence Malick. Je li ti bio problem
skontati šta je recimo Kubrick htio reći sa zadnjih 30-tak minuta Odiseje? I Lynchovi i Kubrickovi i Malickovi
filmovi odrađuju svoju magiju na gledatelju na instinktivnom i emocionalnom nivou. Tako da su riječi i
objašnjenja tu nepotrebna. Ako si investiran u ono što ti žele pokazati shvatićeš bez problema.
Ama, sve je to u redu... vizuelno zvucni narativ, qrci-palci...
stvar je u tome sto je u taj vizuelno zvucni narativ upakovano premalo radnje.
Evo, paralelno gledam i American gods... i ascare se vidi pokusaj da iz jedne knjige izvuku sto vise sezona, sve po cijenu razvlacenja radnje.
Pretpostavljam da si gledao "12 angry men". 90 minuta radnje, sve u jednoj prostoriji... i odlican film. Zasto? Ima nevjerovatno dobre dijaloge i razradu psihologije likova.
Apsolutno mi je OK da neko u Twin peaks S03 vidi vrhunac umjetnosti, ali i ja imam pravo reci da je to staracko prekenjavanje.
Lynch pokusava da jase mrtvog konja.
dale cooper

#334 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

seln wrote:
dale cooper wrote:
Evo, paralelno gledam i American gods... i ascare se vidi pokusaj da iz jedne knjige izvuku sto vise sezona, sve po cijenu razvlacenja radnje.
Pretpostavljam da si gledao "12 angry men". 90 minuta radnje, sve u jednoj prostoriji... i odlican film. Zasto? Ima nevjerovatno dobre dijaloge i razradu psihologije likova.
Apsolutno mi je OK da neko u Twin peaks S03 vidi vrhunac umjetnosti, ali i ja imam pravo reci da je to staracko prekenjavanje.
12 angry men je odličan film, ali Lynchovi filmovi su i stilski i tematski sušta suprotnost. Meni se čini da ti jednostavno
favorizuješ drugačiji tip filma (nema ništa loše u tome). Ali jesi li osim Twin Peaks ikada išta drugo pogledao
od Lyncha? Okvirna priča i premisa svih njegovih filmova je jednostavna, ali spektar tema i emocija koje istražuje u njima
je širok i šarenolik. Njegovi fimovi favorizuju nelinearnu strukturu i razvijaju se po toj nekog logici snova i podsvijesti.

Osim što funkcioniše i kao origin priča crne kolibe, osma epizoda je ujedno i kritika tehnologije. Poznato je
od prije da je Lynch tehnološki skeptik odnosno da je stava da tehnologija ima tendenciju dehumanizacije.
A šta više dehumanizira od nuklearne tehnologije i atomske bombe koja je postala svojevrsna pandorina kutija
čovječanstva. Užas i smrt koji predstavljaju stanovnici crne kolibe se mogu shvatiti i kao metafora užasa
i smrti koji donosi atomska bomba.
seln

#335 Re: Twin Peaks

Post by seln »

dale cooper wrote:
seln wrote:
dale cooper wrote:
12 angry men je odličan film, ali Lynchovi filmovi su i stilski i tematski sušta suprotnost. Meni se čini da ti jednostavno
favorizuješ drugačiji tip filma (nema ništa loše u tome). Ali jesi li osim Twin Peaks ikada išta drugo pogledao
od Lyncha? Okvirna priča i premisa svih njegovih filmova je jednostavna, ali spektar tema i emocija koje istražuje u njima
je širok i šarenolik. Njegovi fimovi favorizuju nelinearnu strukturu i razvijaju se po toj nekog logici snova i podsvijesti.

Osim što funkcioniše i kao origin priča crne kolibe, osma epizoda je ujedno i kritika tehnologije. Poznato je
od prije da je Lynch tehnološki skeptik odnosno da je stava da tehnologija ima tendenciju dehumanizacije.
A šta više dehumanizira od nuklearne tehnologije i atomske bombe koja je postala svojevrsna pandorina kutija
čovječanstva. Užas i smrt koji predstavljaju stanovnici crne kolibe se mogu shvatiti i kao metafora užasa
i smrti koji donosi atomska bomba.
Ma gledao sam sve do Wild at heart, onda mi se promijenio ukus, sta ja znam...
ali nikad nisam bio neki fan.
Modest Musorgski

#336 Re: Twin Peaks

zanimljiva analiza u vezi garmonbozie i ko koga tu jebe :mrgreen: (FWWM)

dale cooper

#337 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

Modest Musorgski wrote:zanimljiva analiza u vezi garmonbozie i ko koga tu jebe :mrgreen: (FWWM)

Čini mi se da su od početka ove sezone planovi Boba/Cooperovog dvojnika u suprotnosti sa onima
od ostalih stanovnika crne kolibe. Čak što više čini se da baš crna koliba pokušava da probudi
pravog Dalea u Dagiju vjerovatno u želji da Dale Cooper vrati Boba u crnu kolibu. Dvojnikov
plan je u ovom slučaju još uvijek nejasan, ali očigledno je da nema namjere da se vraća u
crnu kolibu.
kakavdanakneiskustvu

#338 Re: Twin Peaks

Post by kakavdanakneiskustvu »

hebo lud zbunjenog
MaliDuje

#339 Re: Twin Peaks

Post by MaliDuje »

dale cooper wrote:
Modest Musorgski wrote:zanimljiva analiza u vezi garmonbozie i ko koga tu jebe :mrgreen: (FWWM)

Čini mi se da su od početka ove sezone planovi Boba/Cooperovog dvojnika u suprotnosti sa onima
od ostalih stanovnika crne kolibe. Čak što više čini se da baš crna koliba pokušava da probudi
pravog Dalea u Dagiju vjerovatno u želji da Dale Cooper vrati Boba u crnu kolibu. Dvojnikov
plan je u ovom slučaju još uvijek nejasan, ali očigledno je da nema namjere da se vraća u
crnu kolibu.
Zar nije Mike u jednoj od epizoda rekao nesto.tipa "Jedan mora umreti"
dale cooper

#340 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

MaliDuje wrote:
dale cooper wrote:

crnu kolibu.
Zar nije Mike u jednoj od epizoda rekao nesto.tipa "Jedan mora umreti"
Jeste, što za jednog od njih svakako nije dobar znak. Nadat je se da će dobri agent Cooper ovaj put imati više
sreće. Zaslužio je vala, nakon 25 godina pakla crvene sobe i činjenice da je doppelganger učinio dosta zla
i štete u tom vremenu.
MaliDuje

#341 Re: Twin Peaks

Post by MaliDuje »

Misljenja sam da Gordon Kol zna i razume 90% onog sto se desilo...
dale cooper

#342 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

Pa sigurno da Gordonu nisu strane čudne stvari. :mrgreen:
Modest Musorgski

#343 Re: Twin Peaks

:lol: :lol:

dale cooper

#344 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

:lol:
zomri

#345 Re: Twin Peaks

Post by zomri »

Gordon je ključ svega. Vidjeli smo odakle mu poster sa eksplozijom, a meščini i odakle mu Kafka. Kukac i preobražaj?
dale cooper

#347 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

Solidan članak. Sviđa mi se ovo "perverzno psihodelična sapunska opera" :D Iako je više elemenata sapunice
bilo u prve dvije sezone. Dovraga, čak su likovi u seriji gledali fiktivnu sapunicu Invitation To Love.
Meta nivo. :D
hadzinicasa

#348 Re: Twin Peaks

Post by hadzinicasa »

drzim se podalje ove teme s predumisljajem.
usla zatvorenih ociju....
jerbo sam si skinula 1 i 2 sezonu da pogledam (davno je to bilo) pa onda i trecu, pa sve to u cugu....
samo da dovrsim ovo drugo zapoceto...
(znam sta si radila ovoga ljeta....)
dale cooper

#349 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

hadzinicasa wrote:drzim se podalje ove teme s predumisljajem.
jerbo sam si skinula 1 i 2 sezonu da pogledam (davno je to bilo) pa onda i trecu, pa sve to u cugu....
Biće to lijepo i čudno putovanje. :D
zomri

#350 Re: Twin Peaks

Post by zomri »

hadzinicasa wrote:drzim se podalje ove teme s predumisljajem.
vjerujem da ti je život drag, a vrijeme dragocjeno. zato postupi ovako:
1. prva sezona - cijela
2. druga sezona - pogledaj prvih 9 epizoda a onda skoči odmah na finale. nećeš ništa bitno propustiti, vjeruj. ja nisam vjerovao pa sam sve pogledao, poginuo u procesu :mrgreen:
3. fire walk with me - 2x

Onda lagano pređi na nove epizode.
Sretno!
Post Reply