Twin Peaks

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
listopad

#26 Re: Twin Peaks

Post by listopad »

Jack Be Nimble wrote:I ja gledao ovu seriju u programu Noc i Dan. Takodjer sam tada poceo gledati i Simpsone u toku tog programa. Da li je ona njemacka klinika bila u tom programu?

Ipak seriju nikada nisam mogao dogledati. Prvu sezonu sam gledao pet puta, ali sa drugom jedva doguram do sedme epizode. Pokusao par puta, ali jednostavno ne mogu da je pratim.
Twin Peaks je prikazivao RTV Novi Sad u sastavu svog programa Boja noci. Ako me ne vara sjecanje, reprize su bile iduceg dana oko podne i kod nas se serija zvala Lorin dnevnik, ali ni oko toga nisam siguran.

I ja sam prvu sezonu od 1990 do danas odgledao jedno tri-cetiri puta, ali drugu sam prvi put do kraja izdrzao tek prosle godine i to jedva. Mene licno ova serija pocinje smarati jos u drugom dijelu prve sezone, ali sam jos nekoliko puta davao sansu misleci da sam nesto promasio. Danas mogu reci da je Twin Peaks brutalno precijenjen pop fenomen koji ne zasluzuje tolike pohvale, iako je serija sigurno revolucionirala TV format 90ih. I sa ovim revivalom zele samo jos jednom pomusti kravu dok traje ova retro groznica. Citava prica je zavrsila sa okoncanjem druge sezone koja iovako nije imala puno smisla. Nove epizode ce biti razocarajuce kao i novi X Files.
dale cooper

#27 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

Prva sezona je besprijekorna i na njoj počiva veći dio Twin Peaksove reputacije kao pionirske serije i pop kulturalnog fenomena.
Druga sezona je problematičnija, tačnije dio nakon otkrića ubice Laure Palmer. Tv mreža se umiješala, priča je otišla na gomilu različitih
strana, a David Lynch to jednostavno više nije htio trpiti. Poenta je da Lynch nije htio dati odgovor na pitanje koje su svi htjeli znati jer je
znao da je misterija bila jedan od ključnih dijelova priče i čim si dao definitivan odgovor na to pitanje dobar dio onoga što se gradilo bi
jednostavno nestao. Tako da Lynch u većem dijelu druge sezone nije ni bio prisutan, do finala, koje je bilo maestralno.
Ono što je dobra stvar kod ovog revivala je što je Lynch dobio odriješene ruke od Showtime da snimi ono što želi snimiti. A mene Lynch
do sada nikada nije razočarao. Tako da sam u tom pogledu optimist, te da ovo nije puko muženje krave kako se želi sugerirati. Bez obzira
koliko je recimo X-Files nekada bila dobra serija, teško se može uporediti genij Davida Lyncha sa Chrisom Carterom.
kakavdanakneiskustvu

#28 Re: Twin Peaks

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja se vise i ne sjecam,zar se otkrilo ko je ubica?
dale cooper

#29 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote:ja se vise i ne sjecam,zar se otkrilo ko je ubica?
Jeste. Ali da ne spojlam sada novim kolačićima (ako ima takvih) :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#30 Re: Twin Peaks

dale cooper wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ja se vise i ne sjecam,zar se otkrilo ko je ubica?
Jeste. Ali da ne spojlam sada novim kolačićima (ako ima takvih) :mrgreen:

može li u pp?
Jack Be Nimble

#31 Re: Twin Peaks

Post by Jack Be Nimble »

kakavdanakneiskustvu wrote:

bojim se da si se malo zajebao,vec je i @irac spomenuo da je TP isao u okviru nocnog programa tv novi sad
Moguce...znam da su se ti programi mjenjali od kuce do kuce. Uglavnom gledao sam u toku dana u okviru programa Noc i Dan. Sada ciji je kanal toga se ne sjecam. Dolazilo se iz skole i gledalo.
kakavdanakneiskustvu

#32 Re: Twin Peaks

Jack Be Nimble wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

bojim se da si se malo zajebao,vec je i @irac spomenuo da je TP isao u okviru nocnog programa tv novi sad
Moguce...znam da su se ti programi mjenjali od kuce do kuce. Uglavnom gledao sam u toku dana u okviru programa Noc i Dan. Sada ciji je kanal toga se ne sjecam. Dolazilo se iz skole i gledalo.
:thumbup:
dezurni_ucenik

#33 Re: Twin Peaks

Post by dezurni_ucenik »

Nakon sto je Lynch napustio seriju nekoliko epizoda je rezirao otac od Jakea Gyllenhaala.
listopad

#34 Re: Twin Peaks

Post by listopad »

Zar se nije ponovo vratio?
dale cooper

#35 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

listopad wrote:Zar se nije ponovo vratio?
Lynch? Samo u finalnoj epizodi.
listopad

#36 Re: Twin Peaks

Post by listopad »

dale cooper wrote:
Mislio sam da govori o novim epizodama zato sto je Lynch bio otkazao ucesce zbog neslaganja sa produkcijskom kucom Showtime, ali se navodno opet vratio.
dale cooper

#37 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

listopad wrote:
dale cooper wrote:
Mislio sam da govori o novim epizodama zato sto je Lynch bio otkazao ucesce zbog neslaganja sa produkcijskom kucom Showtime, ali se navodno opet vratio.
Ovaj Twin Peaks revival ne bi ni postojao bez 100% učešća Lyncha, kada su pregovori zapali u krizu Showtime je kontao
odustati od cijele ideje, jer shvataju da je Twin Peaks Lynchovo dijete. Srećom pristali su na Lynchove zahtjeve
i od tog momenta do danas sve ide predviđenom dinamikom. Koliko znam plan je da se sve snimi u jednom komadu, a kasnije
da se podijeli po epizodama.
listopad

#38 Re: Twin Peaks

Post by listopad »

dale cooper wrote:Ovaj Twin Peaks revival ne bi ni postojao bez 100% učešća Lyncha, kada su pregovori zapali u krizu Showtime je kontao
odustati od cijele ideje, jer shvataju da je Twin Peaks Lynchovo dijete. Srećom pristali su na Lynchove zahtjeve
i od tog momenta do danas sve ide predviđenom dinamikom. Koliko znam plan je da se sve snimi u jednom komadu, a kasnije
Normalno da Twin Peaks nije moguc bez njega. A sto se tice druge sezone, slazem se da je kvalitet opao zbog odsutstva Lyncha, ali i on je u toku karijere snimio podosta besmislenih stvari i jos se uvalio u nekakav "transcendentalni" kult koji je sigurno, i prema vlastitom priznanju, utjecao na njegov autorski rad i percepciju reziranja. Njegova privatna vjerovanja su tema dokumentarca David Wants to Fly iz 2010. godine.
dale cooper

#39 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

listopad wrote:
dale cooper wrote:Ovaj Twin Peaks revival ne bi ni postojao bez 100% učešća Lyncha, kada su pregovori zapali u krizu Showtime je kontao
Normalno da Twin Peaks nije moguc bez njega. A sto se tice druge sezone, slazem se da je kvalitet opao zbog odsutstva Lyncha, ali i on je u toku karijere snimio podosta besmislenih stvari i jos se uvalio u nekakav "transcendentalni" kult koji je sigurno, i prema vlastitom priznanju, utjecao na njegov autorski rad i percepciju reziranja. Njegova privatna vjerovanja su tema dokumentarca David Wants to Fly iz 2010. godine.
Transcendentalna meditacija nije kult nego pokret koji organizuje razne programe i seminare vezane za tehnike meditacije,
i prilično je bezazlen. Uglavnom se povezuje sa ljudima koji žele zdraviji i sređeniji život.

Druga stvar je što Lynch do sada nije snimio loš film, osim Dune-a kojeg se i on sam odrekao jer nije imao kreativnu
kontrolu nad tim filmom i morao je praviti mnoge kompromise. A i usporedbi sa drugima nije snimio mnogo filmova
(svega deset dugometražnih)
dječak sa šibicama

#40 Re: Twin Peaks

Post by dječak sa šibicama »

Serija je precijenjena, ali u to vrijeme, prije rata, nama je bila vrh vrhova.

Jebiga, nije bilo izbora tv kanala, serija, filmova, interneta, ko danas.
dale cooper

#41 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

dječak sa šibicama wrote:Serija je precijenjena, ali u to vrijeme, prije rata, nama je bila vrh vrhova.

Jebiga, nije bilo izbora tv kanala, serija, filmova, interneta, ko danas.
I danas je vrh vrhova, tačno možeš povući crtu evolucije od nje prema recimo X-Files, Lost ili
True Detective da spomenemo samo neke.
listopad

#42 Re: Twin Peaks

Post by listopad »

dale cooper wrote:Transcendentalna meditacija nije kult nego pokret koji organizuje razne programe i seminare vezane za tehnike meditacije,
i prilično je bezazlen. Uglavnom se povezuje sa ljudima koji žele zdraviji i sređeniji život.

Druga stvar je što Lynch do sada nije snimio loš film, osim Dune-a kojeg se i on sam odrekao jer nije imao kreativnu
kontrolu nad tim filmom i morao je praviti mnoge kompromise. A i usporedbi sa drugima nije snimio mnogo filmova
Jasta je nego kult. Klasicna indijska podvala na koju se pale zapadni postmodernisti.

Od Lyncha mi se licno dopadaju The Elephant Man i Blue Velvet. Sve ostalo je prosjek, iako se radi o veoma talentiranom reziseru. Dune mu i ne pripisujem, jer znam da su mu tu najvecim dijelom bile svezane ruke.
dale cooper

#43 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

listopad wrote:
dale cooper wrote:Transcendentalna meditacija nije kult nego pokret koji organizuje razne programe i seminare vezane za tehnike meditacije,

Jasta je nego kult. Klasicna indijska podvala na koju se pale zapadni postmodernisti.

Od Lyncha mi se licno dopadaju The Elephant Man i Blue Velvet. Sve ostalo je prosjek, iako se radi o veoma talentiranom reziseru. Dune mu i ne pripisujem, jer znam da su mu tu najvecim dijelom bile svezane ruke.
Nebitno šta ti ili ja mislimo o nečijem životnom stilu ili vjerovanju, posebno što je to totalno nebitna stavka
vezana za Davida Lyncha - režisera.

Teško da se Lost Highway, Mulholland Drive ili Eraserhead mogu nazvati prosjekom. Da je barem više takvih "prosjeka".
dezurni_ucenik

#44 Re: Twin Peaks

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
listopad wrote:
Transcendentalna meditacija nije kult nego pokret koji organizuje razne programe i seminare vezane za tehnike meditacije,

Lynch fura TM jos od sedamdesetih godina a prije njega Beatlesi su proslavili to na zapadu. Svaki njegov film je inspirisan sa tom vrstom meditacije. A taj sam pokret je uglavnom rezervisan za elitu i celebrityje, pogledaj cijenu kursa u Americi 5000 dolara. Na kraju dobijes neke mantre koji su nista drugo vec upucivanje molitvi indijskim bozanstvima. To je za one koji bi da imaju instant spiritualnost. To nije za sirotinju i samim tim su stvorili armiju kriticara. Jer ako ovi tvrde da tim mantrama zele da postignu mir na Zemlji zasto je to toliko skupo? Eddie Wedder, Jennifer Lopez, John Cusack, George Lucas, Paul McCartney, Moby, Eva Mendes sve su to sljedbenici ideologije Maharashi Yogija. A Yogi dok je bio ziv, posjedovao kucu sa stotinama soba. I to nesto govori o cemu je rijec. Tresi levate dok mozes. Ako nadjem na Youtube poslacu ti dokumentarni film o tim stvarima. Negdje u Americi nalazi se njihovo sjediste. Glavni ucitelj vozi se okolo u Rolls Royceu i mase levatima koji su mu dosli pruziti podrsku. :D . Jos jedna zanimljiva stvar. Prosle godine u Sarajevo je dolazio Ravi Shankari, jedan od trenutno glavnih TM gurua na svijetu. Znas koga je primio u posjetu? Bakir Izetbegovic.

U Francuskoj TM je proglasen kultom.

Mogu ja sad naglabati jos o meditacijama, da li je to stetno ili nije, ali necu da odemo u offtopic. :D .

Sve epizode Twin Peaksa su zavrsene sa snimanjem u aprilu ove godine. Nadam se da nece biti razocaranje kao X Files.
dale cooper

#45 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:
listopad wrote:

Lynch fura TM jos od sedamdesetih godina a prije njega Beatlesi su proslavili to na zapadu. Svaki njegov film je inspirisan sa tom vrstom meditacije. A taj sam pokret je uglavnom rezervisan za elitu i celebrityje, pogledaj cijenu kursa u Americi 5000 dolara. Na kraju dobijes neke mantre koji su nista drugo vec upucivanje molitvi indijskim bozanstvima. To je za one koji bi da imaju instant spiritualnost. To nije za sirotinju i samim tim su stvorili armiju kriticara. Jer ako ovi tvrde da tim mantrama zele da postignu mir na Zemlji zasto je to toliko skupo? Eddie Wedder, Jennifer Lopez, John Cusack, George Lucas, Paul McCartney, Moby, Eva Mendes sve su to sljedbenici ideologije Maharashi Yogija. A Yogi dok je bio ziv, posjedovao kucu sa stotinama soba. I to nesto govori o cemu je rijec. Tresi levate dok mozes. Ako nadjem na Youtube poslacu ti dokumentarni film o tim stvarima. Negdje u Americi nalazi se njihovo sjediste. Glavni ucitelj vozi se okolo u Rolls Royceu i mase levatima koji su mu dosli pruziti podrsku. :D . Jos jedna zanimljiva stvar. Prosle godine u Sarajevo je dolazio Ravi Shankari, jedan od trenutno glavnih TM gurua na svijetu. Znas koga je primio u posjetu? Bakir Izetbegovic.

U Francuskoj TM je proglasen kultom.

Mogu ja sad naglabati jos o meditacijama, da li je to stetno ili nije, ali necu da odemo u offtopic. :D .

Sve epizode Twin Peaksa su zavrsene sa snimanjem u aprilu ove godine. Nadam se da nece biti razocaranje kao X Files.
Ma TM je nebitna kada gledaš njegove filmove i nisu prepreka u uživanju u istima. Da li je TM prevara nije tema emisije
što bi se reklo, niti ona mene lično zanima, nego ovaj frajer to spomenu kao nešto relevantno za Lyncha kao
režisera. Ako Lynch smatra TM kao izvor lične inspiracije i snage, ne znači da te lupa po glavi sa time u svojim
filmovima, barem ja nikada nisam to osjetio.
dezurni_ucenik

#46 Re: Twin Peaks

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
Ma TM je nebitna kada gledaš njegove filmove i nisu prepreka u uživanju u istima. Da li je TM prevara nije tema emisije
što bi se reklo, niti ona mene lično zanima, nego ovaj frajer to spomenu kao nešto relevantno za Lyncha kao
režisera. Ako Lynch smatra TM kao izvor lične inspiracije i snage, ne znači da te lupa po glavi sa time u svojim

Naravno da tm nije prepreka za gledanje njegovih filmova.

Svi oni likovi koje vidis u njegovim filmovima su inspirisani meditiranjem. Pa i sam Dale je meditacijom dobijao odgovore. Da promovise direknto i indirektno TM pokret/kult to je istina. Nedavno je imao u Los Angelesu donacijski festival gdje su gostovale poznate zvijezde.
dale cooper

#47 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:

Svi oni likovi koje vidis u njegovim filmovima su inspirisani meditiranjem. Pa i sam Dale je meditacijom dobijao odgovore. Da promovise direknto i indirektno TM pokret/kult to je istina. Nedavno je imao u Los Angelesu donacijski festival gdje su gostovale poznate zvijezde.
Znam za njegovo učešće u ovom pokretu/kultu whatever, znam i da ima čini mi se fondaciju povezanu sa transcendentalnom
meditacijom. Vjerovatno da se meditacija prelila kao inspiracija i u njegove filmove u smislu specifične vizije i mistike
kojom oni obiluju, što uopšte nije loša stvar. Ako je TM inspirisala njegove filmove onda taj uticaj nije bio nimalo loš
što se mene tiče. Mislim da si pogriješio vezano za Dalea, njegov pogled na svijet u seriji je povezan sa budizmom
što je ipak nešto drugačije od Indijske transcedentalne meditacije. Ima ona famozna scena kada šerifa i ostale vodi
u prirodu i objašnjava im tibetansku metodu. :mrgreen:

dezurni_ucenik

#48 Re: Twin Peaks

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:

Znam za njegovo učešće u ovom pokretu/kultu whatever, znam i da ima čini mi se fondaciju povezanu sa transcendentalnom
meditacijom. Vjerovatno da se meditacija prelila kao inspiracija i u njegove filmove u smislu specifične vizije i mistike
kojom oni obiluju, što uopšte nije loša stvar. Ako je TM inspirisala njegove filmove onda taj uticaj nije bio nimalo loš
što se mene tiče. Mislim da si pogriješio vezano za Dalea, njegov pogled na svijet u seriji je povezan sa budizmom
što je ipak nešto drugačije od Indijske transcedentalne meditacije. Ima ona famozna scena kada šerifa i ostale vodi
u prirodu i objašnjava im tibetansku metodu. :mrgreen:

Sjecam se ove scene :D.

Koliko mi je ostalo u pamcenju, pa zar nije meditirao u hotelskoj sobi. :-)

A sjecas se kad su Andy i onaj drugi lik takmicili se ko ce dobiti naklonost Lucy, ona ce im reci ko je otac djeteta. :lol:
dale cooper

#49 Re: Twin Peaks

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:

Sjecam se ove scene :D.

Koliko mi je ostalo u pamcenju, pa zar nije meditirao u hotelskoj sobi. :-)

A sjecas se kad su Andy i onaj drugi lik takmicili se ko ce dobiti naklonost Lucy, ona ce im reci ko je otac djeteta. :lol:
Pa postoji više vrsta meditacije uključujući i Budističku. Mislim meditacija sama po sebi nije loša, imam prijatelja
i poznanika koji je praktikuju ili su praktikovali i kažu da je imalo rezultata u smislu relaksacije tijela
i oslobađanja negativne energije. Eh sad što su neki skontali da se to može upakovati u životni stil i instant spiritualizam
i prodati ovima sa dubljim džepom ne znači da su tehnike same po sebi loše i štetne. U najgorem slučaju ti se neće ništa desiti. :mrgreen:

Sjećam. :lol: :D
kakavdanakneiskustvu

#50 Re: Twin Peaks

nisam znao za ovo,probacu pogledati

http://www.imdb.com/title/tt5334704/
Post Reply