Turska serija "Alija"
Moderator: _BataZiv_0809
- skafiskafsnjak
#126 Re: Turska serija "Alija"
A jesu na Hayatu saprali sa reklamama ... jebote ko da je ne znam ti sta.
Imal dje Baketa ? u podrumu ?
Imal dje Baketa ? u podrumu ?
- iceman ze
#127 Re: Turska serija "Alija"
Ako su pokazali istinu da nisu u Bosnu ni metka poslali rado cu je pogledati... 
-
emric
#128 Re: Turska serija "Alija"
Vi što napamet pričate o seriji, a niste je ni gledali, ispadate smiješni.
Odlična serija.
Usput, ograđujem se od SDA ove današnje, sve to nema veze sa Alijom i ondašnjom SDA koja je bila pokret.
Odlična serija.
Usput, ograđujem se od SDA ove današnje, sve to nema veze sa Alijom i ondašnjom SDA koja je bila pokret.
- skafiskafsnjak
#129 Re: Turska serija "Alija"
Gdje nema veze... Pa Alijina krv ti je vodiemric wrote:Vi što napamet pričate o seriji, a niste je ni gledali, ispadate smiješni.
Odlična serija.![]()
-
emric
#130 Re: Turska serija "Alija"
Tanka ti je to logika.skafiskafsnjak wrote:Gdje nema veze... Pa Alijina krv ti je vodi
- skafiskafsnjak
#131 Re: Turska serija "Alija"
Pa jabuka ne pada daleko od stablaemric wrote:Tanka ti je to logika.skafiskafsnjak wrote:Gdje nema veze... Pa Alijina krv ti je vodi
-
emric
#132 Re: Turska serija "Alija"
Ljudi nisu jabuke. Bill Gates nije postao kompjuterski stručnjak i milijarder jer je to njegov otac bio, a ni Radovan Karadžić nije postao genocidno kopile zato što je to njegov otac bio.skafiskafsnjak wrote:Pa jabuka ne pada daleko od stabla
- skafiskafsnjak
#133 Re: Turska serija "Alija"
Ne mora znaciti da otac Bill Gatesa nije bio pametan ... Okolnosti takve bile.emric wrote:Ljudi nisu jabuke. Bill Gates nije postao kompjuterski stručnjak i milijarder jer je to njegov otac bio, a ni Radovan Karadžić nije postao genocidno kopile zato što je to njegov otac bio.skafiskafsnjak wrote:Pa jabuka ne pada daleko od stabla
Haj nebitno
-
ocammog
#134 Re: Turska serija "Alija"
Eva ja sam gledao nekoliko epizoda.
Najprije o kinematografskom aspektu serije.
Mislim da bi serija nama sa ovih prostora bila bliza da ju je radila BiH umjesto Turske i to iz sljedecih razloga:
1. BiH kinematografija se prilicno razlikuje od turske ( meni ova potonja djeluje naivnija ali prihvatam mogucnost da je to mozda samo moja percepcija i da se ne percipira naivnom u Turskoj);
2. Izgled i licnost likova: Glavni lik nije ni nalik na rahmetli Aliju (Alija je bio plav i imao je potpuno drugacije konture lica od glumca koji ima tipicnu mediteransku facu...zapravo nevjerovatno lici na jednog predstavnika tadasnjeg sds-a...nije tesko pogoditi kojeg ), a pored toga ni mimokom nije ni nalik na rahmetli Aliju (slaze neke zalovite mediteranske face sto je dijametralno suprotno mimilama.rahmetli Alije Izetbegovica); lik koji glumi milosevica vise ima neku tursko-rusku facu sa onim zategnutim ocima.... lik koji glumi nasera ima daleko ugladjenije lice od lika kojeg glumi....
3. Serija previse idealizira likove (sto je, koliko sam primijetio, uobicajeno u turskoj kinematografiji- tamo je glavni lik uglavnom idealiziran do mjere naivnosti ili bajke, sto opet mozda odrazava mentalni sklop te kulture a koji je samim tim, izmedju ostalog, znacajno drugaciji od naseg)...
4. Serija ne objasnjava Alijinu knjigu....
Itd itd....
Poredjenje sa cinjenicama ostavljam drugima, pogotovo odnos tadasnje turske i Bosnjaka, i narocitu u svjetlu cinjenice da i dalje ostaje nejasno da li je turska zaista bila toliko nemovna da nije mogla sprijeciti stradanje tolikog broja civila u BiH....obzirom da su nekima puna usta jedni drugih....
Ocam
P.S.
Glede SDA onda i nekad, iako nemam nikakve veze s tom provenijencijom, i meni se cini da postoje razlike...ono onda mi je djelovalo kao autenticnije zalaganje za dobrobit i dostojanstvo jednog naroda (samim tim sto ju je vodio neko ko je znao sta je tezina zivota) za razliku od ovih danasnjih elita od kojih i neocekujem autenticnu brigu za narodom i narodnostima jer nikada nisu na svojoj kozi osjetili tezinu zivota...vrlo jednostavno....
Najprije o kinematografskom aspektu serije.
Mislim da bi serija nama sa ovih prostora bila bliza da ju je radila BiH umjesto Turske i to iz sljedecih razloga:
1. BiH kinematografija se prilicno razlikuje od turske ( meni ova potonja djeluje naivnija ali prihvatam mogucnost da je to mozda samo moja percepcija i da se ne percipira naivnom u Turskoj);
2. Izgled i licnost likova: Glavni lik nije ni nalik na rahmetli Aliju (Alija je bio plav i imao je potpuno drugacije konture lica od glumca koji ima tipicnu mediteransku facu...zapravo nevjerovatno lici na jednog predstavnika tadasnjeg sds-a...nije tesko pogoditi kojeg ), a pored toga ni mimokom nije ni nalik na rahmetli Aliju (slaze neke zalovite mediteranske face sto je dijametralno suprotno mimilama.rahmetli Alije Izetbegovica); lik koji glumi milosevica vise ima neku tursko-rusku facu sa onim zategnutim ocima.... lik koji glumi nasera ima daleko ugladjenije lice od lika kojeg glumi....
3. Serija previse idealizira likove (sto je, koliko sam primijetio, uobicajeno u turskoj kinematografiji- tamo je glavni lik uglavnom idealiziran do mjere naivnosti ili bajke, sto opet mozda odrazava mentalni sklop te kulture a koji je samim tim, izmedju ostalog, znacajno drugaciji od naseg)...
4. Serija ne objasnjava Alijinu knjigu....
Itd itd....
Poredjenje sa cinjenicama ostavljam drugima, pogotovo odnos tadasnje turske i Bosnjaka, i narocitu u svjetlu cinjenice da i dalje ostaje nejasno da li je turska zaista bila toliko nemovna da nije mogla sprijeciti stradanje tolikog broja civila u BiH....obzirom da su nekima puna usta jedni drugih....
Ocam
P.S.
Glede SDA onda i nekad, iako nemam nikakve veze s tom provenijencijom, i meni se cini da postoje razlike...ono onda mi je djelovalo kao autenticnije zalaganje za dobrobit i dostojanstvo jednog naroda (samim tim sto ju je vodio neko ko je znao sta je tezina zivota) za razliku od ovih danasnjih elita od kojih i neocekujem autenticnu brigu za narodom i narodnostima jer nikada nisu na svojoj kozi osjetili tezinu zivota...vrlo jednostavno....
emric wrote:Vi što napamet pričate o seriji, a niste je ni gledali, ispadate smiješni.
Odlična serija.![]()
- Better Man
#135 Re: Turska serija "Alija"
I ondašnja i sadašnja SDA je kalsična mafijaška stranka. Sve su to ista govna, koja su radila na uništenju, podjeli i pljački države.skafiskafsnjak wrote:Gdje nema veze... Pa Alijina krv ti je vodiemric wrote:Vi što napamet pričate o seriji, a niste je ni gledali, ispadate smiješni.
Odlična serija.![]()
- skafiskafsnjak
#136 Re: Turska serija "Alija"
Bolje se ne raspravljati ... nekima je SDA (ili neka dr stranka) zivot...otac, majka..ahhaha .Better Man wrote:I ondašnja i sadašnja SDA je kalsična mafijaška stranka. Sve su to ista govna, koja su radila na uništenju, podjeli i pljački države.skafiskafsnjak wrote:Gdje nema veze... Pa Alijina krv ti je vodiemric wrote:Vi što napamet pričate o seriji, a niste je ni gledali, ispadate smiješni.
Odlična serija.![]()
A kako i nece kad im sve daju .
-
emric
#137 Re: Turska serija "Alija"
Takva mišljenja sam čuo samo od đikana, a ona su potpuno irelevantna i samo njima poželjna kao "istina". Ko je preživio rat i pratio šta se dešava, zna da ondašnja SDA nije bila ono što je danas. Šljam se tamo pojavio kad su nakon rata u stranku nagrnuli polupismeni i prvolinijaši iz Njemačke i Turske. Nema se tu šta raspravljati.Better Man wrote:I ondašnja i sadašnja SDA je kalsična mafijaška stranka. Sve su to ista govna, koja su radila na uništenju, podjeli i pljački države.
- Better Man
#138 Re: Turska serija "Alija"
Šljam je od početka bio u toj stranci i zato ima milioni dokaza.emric wrote:Takva mišljenja sam čuo samo od đikana, a ona su potpuno irelevantna i samo njima poželjna kao "istina". Ko je preživio rat i pratio šta se dešava, zna da ondašnja SDA nije bila ono što je danas. Šljam se tamo pojavio kad su nakon rata u stranku nagrnuli polupismeni i prvolinijaši iz Njemačke i Turske. Nema se tu šta raspravljati.Better Man wrote:I ondašnja i sadašnja SDA je kalsična mafijaška stranka. Sve su to ista govna, koja su radila na uništenju, podjeli i pljački države.
-
emric
#139 Re: Turska serija "Alija"
Činjenica da su se neki poslije povukli govori suprotno, a činjenica je i da je tu bilo nekih veoma korisnih ljudi. Pod povlačenjem ne mislim na ove svježe cirkusante poput Konakovića ili Šepića, a pod korisne mislim na neke od njih u ratu i koju godinu poslije.Better Man wrote:Šljam je od početka bio u toj stranci i zato ima milioni dokaza.
Da li se moglo više, nećemo nikad znati, ni šta bi bilo da su tu bili neki drugi ljudi, ali je sasvim jasno da se s ovom današnjom postavom ne može nidokle. Ovo ruglo od stranke koje se danas uvuklo u sve pore društva pravi mnogo štete.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#140 Re: Turska serija "Alija"
kako naser prosu na rašu vodu a tek kad mu zloba uperi pistolj u glavu.... koja muda jeBate... pa ridji je bio uz BaBu u svim odlucujucim trenutcima i cak davao BaBi savjete kako dalje, alal mu vera... pa hanume izetbegovica su znale kako se naoruzava SDS i kojim putem ce se dostaviti... alija smiren precizan uz sina i hanume...

- hadzinicasa
- Edin H.
#142 Re: Turska serija "Alija"
Da li je serija radjena po istinitim dogadjajima?pici wrote:kako naser prosu na rašu vodu a tek kad mu zloba uperi pistolj u glavu.... koja muda jeBate... pa ridji je bio uz BaBu u svim odlucujucim trenutcima i cak davao BaBi savjete kako dalje, alal mu vera... pa hanume izetbegovica su znale kako se naoruzava SDS i kojim putem ce se dostaviti... alija smiren precizan uz sina i hanume...![]()
- pici
#143 Re: Turska serija "Alija"
Edin H. wrote:Da li je serija radjena po istinitim dogadjajima?pici wrote:kako naser prosu na rašu vodu a tek kad mu zloba uperi pistolj u glavu.... koja muda jeBate... pa ridji je bio uz BaBu u svim odlucujucim trenutcima i cak davao BaBi savjete kako dalje, alal mu vera... pa hanume izetbegovica su znale kako se naoruzava SDS i kojim putem ce se dostaviti... alija smiren precizan uz sina i hanume...![]()
naravno po istinitim dogadjajima do u detalje... kad rece sankerka, pobijedila je SDA i alija sad meremo klat kurbane napokoM
- skafiskafsnjak
- Edin H.
#145 Re: Turska serija "Alija"
"Osim konsultiranja porodice, neizostavne napomene da se serija temelji na stvarnim događajima i osobama, u seriji se sa ciljem pojačavanja vjerodostojnosti obilato koristi arhivski materijal, od arhivskih snimaka do isječaka iz govora, radova i knjiga Alije Izetbegovića"pici wrote:Edin H. wrote:Da li je serija radjena po istinitim dogadjajima?pici wrote:kako naser prosu na rašu vodu a tek kad mu zloba uperi pistolj u glavu.... koja muda jeBate... pa ridji je bio uz BaBu u svim odlucujucim trenutcima i cak davao BaBi savjete kako dalje, alal mu vera... pa hanume izetbegovica su znale kako se naoruzava SDS i kojim putem ce se dostaviti... alija smiren precizan uz sina i hanume...![]()
naravno po istinitim dogadjajima do u detalje... kad rece sankerka, pobijedila je SDA i alija sad meremo klat kurbane napokoM![]()
Sah mat
- ExNihilo
- pici
#147 Re: Turska serija "Alija"
hadzinicasa wrote:https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/ ... iyi-369540
Da se radi o jednom trendu historijskog revizionizma, pokazuje i ovogodišnje ekraniziranje historijskog romana “Dugo svitanje” Halida Kadrića na TVSA koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo i kojom je u to vrijeme upravljao kadar SDA. Tamo Kadrić ovako kaže za Pavelićevog doglavnika Ademagu Mešića: “Bio je ustaša, ali, pravedan, pošten i čestit čovjek”. Ako je ta nova interpretacija historije prihvatljiva akademskoj zajednici, državnim vlastima i samoj stranci koju je Izetbegović osnovao, bilo bi pošteno javiti to i ostalima koji još uvijek vjeruju kako je jedno od ishodišta nezavisne BiH antifašizam, ZAVNOBiH i partizanska borba.
upload a picture- dječak sa šibicama
#148 Re: Turska serija "Alija"
Ako su femili Izetbegovic bili konzultanti scenarista, ova serija jasno pokazuje iskrenost politike 'multikulti BiH, sekularna i gradjanska' bar sto se Alije i njegove porodice tice.hadzinicasa wrote:https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/ ... iyi-369540
Neka, dobro je ovo.
- insomnia78
#149 Re: Turska serija "Alija"
Kme, kme. Ko ce vas spasiti iz kandzi zlih dzihadista?
- insomnia78
#150 Re: Turska serija "Alija"
Ma kaki “bar Alije i njegove porodice”. Svi su oni isti