Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja volim historiju, ali silmarillion nisam uspio cijelog pročitati. Krenuo poslije Hobita i GP, ali sam stao. Poslije zastoja sam samo pročitao zanimljive dijelove, na preskok, recimo tamo gdje se pominjao Sauron i druge stvari koje su više vezane za GP.
Čuo sam priču da je silmarillion zapravo o Isusu, i znam da je JRRT bio religiozan, ali iz onog što sam uspio pročitati, nisam stekao taj dojam.
Vezano za seriju i pročitane stvari, ne želim sam sebi spojlati i kopati po netu, ali koliko se sjećam, ili silmarillion ili GP pominje da je Sauron kao bio zarobljen i lažno se predstavljao kao da je ponovo postao dobar, i sve ih prevario i iskovao prstenje.
Pošto nemam pojma ko je lik iz meteora, kontam mogao bi biti ili jedan od Istara (Saruman, Gandalf) ili Sauron.
Moja teorjia je da je to Sauron, da će sada doći i prodati im priču da je postao dobar, ko što gledam počeće već od spasavanja Nori ili svih protohobita, ali doći će do vilenjaka, strpaće ga u zatvor a on će polako pridobijati povjerenje, npr. pobjegne iz zatvora, i taman kad Galadriel kaže "eto jesam li vam rekla", ispadne da je pobjegao da bi skenjao nekog ork warlorda ili balroga, uglavnom nekog negativca sezone, i time ih još više kupiti, a Galadriel ispadne hejter, i svi će joj govoriti "odjebi Galadriel, jesi pukla, jest da ti je on ubio buraza al' vidiš da je prošao 12 koraka, postao skroz drugi ainur nego što je prije bio", i Galadriel će nastaviti pizditi, a Sauron će kao Palpatine da igra dvostruku igru, ubijati balroge i demone poput Grivousa i Dooku-a, dok se ne dokopa Cerembribrabonjakovog (kako već) novog projekta - ona kovačnica, gdje će biti stvorena zvijezda smr.... ovaj, gdje će biti stvoreno 19 prstenova, a on će istovremeno imati svoj projekat integracijske prirode u Mordoru. Onaj kovač Cerembrinešto je čak pomenuo u prvoj ili drugoj epizodi priču da se Morgoth skoro konvertovao nazad u Melkora dok je gledao Silmarile, mislim da to nije bez veze ispričano, nego će se koristiti da se raja ubijedi da se i Sauron konvertovao.
Normalno, ako se već u trećoj epizodi ispostavi da to nije Sauron, nego neki totalno novi lik, šta ja znam, transrodni Maiar ili nešto, onda se džaba provaljujem.
Ako još smijem da nagađam, kontam kako će se, u duhu pravog prequela, otkriti zašto su vilenjaci počeli puštati kose, garant će se nešto desiti i onda će oni u čast nečega ili nekoga početi da izbjegavaju frizera. Ljudi koji prave prequele se jednostavno ne mogu suzdržati od trpanja ovakvih stvari, namjerno nešto naprave različito od onog stanja koje smo poznavali, i onda prikažu kako je došlo do promjene. Istari će se možda pojaviti pri kraju, kada stvore prstenove, jer je to bio njihov zadatak.
Ja sam Silmarilion prvi put pročitao u šestom razredu i sjećam se da sam pod utjecajem prevoda narednu pismenu vježbu komplet pisao u pluskvamperfektu.
Nije alegorija za Isusa (to se zapravo govorilo za Aragorna), ali Silmarilion sadrži jasne biblijske reference. Priča o postanku svijeta je kopipasta one biblijske, a Melkor je 1/1 Lucifer.
Što se tiče serije i tvog hipotetisanja...
Spoiler
Show
Stranac jeste Sauron, samo što ga neće uopće provaliti.
Onda u tom slučaju idem na varijaciju teorije, tj. novu teoriju "čisti Palpatine", dakle sve isto, lik pridobija povjerenje, samo bez otkrivanja identiteta Sith Lorda, i bez zatvora, ali će ga Galadriel stalno sumnjičiti, a svi će govoriti "jadnica, šiznula nakon smrti brata, priviđa joj se Sauron svugdje".
Mah, realno, jedem govna, ali pošto znamo osnovni kostur radnje, sada valja nagađati čime će popuniti 50 sati serije. Ali vrištaću od smijeha ako bude ovako nešto.
Pretvarat će se da je izaslanik Valara, koji im donosi znanje kovanja prstenova moći, kako bi zagospodarili Međuzemljem i zauvijek otjerali sile tame. Potajno će kovati one ring to rule them all...
Jedini način da popune 50h jeste da ekraniziraju i ono što će se dešavati nakon toga: opći rat koji, zapravo, završava onako kako počinje Družina prstena: Isildur ocapari Sauronovu ruku, a prsten zadržava za sebe.
karanana wrote: ↑05/09/2022 01:58
Jebes me, ne ide mene ovo. Ugasio nakon 20-25 minuta. Kad su pokazali onaj neki narod u sumi kako izlazi iz rupa i drveca kad su neka dvojica ko lovaca prosla. Nisam ocigledno ljubitelj tih nekih malenih naroda tipa hobita ili ne znam ni ja ko su ovi sto su u sumi bili. Ne ide.
To su smecari, prljavi, jedu puzeve
Hobiti zivjeli u kucama, spremali zimnicu
Ovi drugi su obicni smecari
Irci se bune jer ti smecari imaju irski naglasak haha pa misle da ce ih povezati s tim da su Irci takvi
nelle_tz wrote: ↑05/09/2022 18:05
To su smecari, prljavi, jedu puzeve
Hobiti zivjeli u kucama, spremali zimnicu
Ovi drugi su obicni smecari
Irci se bune jer ti smecari imaju irski naglasak haha pa misle da ce ih povezati s tim da su Irci takvi
Meni, poslije prve odgledane, utisak i nije baš kakav sam se nadala da će biti. Kao da gledam bilo koju akcionu fantaziju, a ne Tolkina. Pogled na Galadriel, ništa, što Pikac kaže "ni da me takne", mogla je biti bilo koja druga glumica i ne bi bilo velike razlike. Ne znam, gledaću, ali sam već jako spustila očekivanja.
Mislim ljudima koji su mislili da ce ovo biti copy paste knjiga vjerovatno nece valjati.
Fanovima lotra koji ce ovo gledati kao spinoff lotra hoce.
Inace mi nisu jasni ljudi koji popizde kad ekranizacija ne prati knjige. Isto kao da witchee serija prati knjigu 100% pa je opet top. Pa sto gledas ako si spreman/spremna unaprijed da kazes da je katastrofa.
Ovo woke sranje je normalno u 2022 mada zar je napisano negdje da elfovi moraju imati dugu kosu (i meni smetalo na pocetku ali zbog prve trilogije) ili da moraju biti bijeli. Ili da ptuljci moraju biti bijeli
Vise mi smeta sto se jedan elf smrtno boji orka. Ili sto su ljudi prikazani kao gomila bezubih seljaka bez ikakve organizacije
Elem nastavljam gledati za sad i ne ocekujem uopste remek djelo nego uzivanje u dodatnim satima lotr svijeta
Bodkin wrote: ↑06/09/2022 23:24
Ovo woke sranje je normalno u 2022 mada zar je napisano negdje da elfovi moraju imati dugu kosu (i meni smetalo na pocetku ali zbog prve trilogije) ili da moraju biti bijeli. Ili da ptuljci moraju biti bijeli
Bodkin wrote: ↑06/09/2022 23:24
Mhm napisano je.
U trilogiji ili hobitu? Mozda, citao sam prije hiljadu godina
U trilogiji ili hobitu? Mozda, citao sam prije hiljadu godina
Ako ce jedini zadovoljavajuci dokaz biti nesto poput: "Svi elfovi, svugdje i bez obzira na doba, su duge kose i bijele puti." ili "Elfovi kratke kose i tamne boje koze ne postoje."; onda zaboravi. To nije nigdje napisano.
Najslicnije tomu je dodatak F iz Povratak kralja, gdje kaze da su visoki, svijetle puti i sivih ociju sa crnim loknama; iskljucijuci kucu Finarfina kojima je kosa zlatna.
Ovo se odnosi na Noldor elfove.
Da ponovim, serija ima pravo samo na dodatke, Hobita i Trilogiju. S obzirom da je prica smjestena u drugo doba, a nemaju mnogo materijala. Ovo malo sto imaju su unistili odmah na pocetku losim castingom . Sam odabir uloga nam poprilicno jasno govori da ce prica koju su izmislili biti jedno veliko govno jer izmisljaju scenarij da zadovolje norme u cilju raznolikosti i reprezentacije. A znamo jako dobro kakvi su rezultati kad se sve cini u sluzbi ideologije
Da se vratim na elfove... Oni koje je Tolkien detaljno opisao su duge kose i svijetlog tena. U kanonu ne postoji elf kojeg opisao kao kratke kose i tamnog tena.
Na drugu stranu, za ljude je napisao da su razlicitog tena. Cudno, zasto bi to naveo za ljude a ne za elfove?
Na kraju krajeva treba sve pogledati iz makro perspektive i uzeti u obzir siri kontekst i svijet u kojem je Tolkien zivio, cilj njegovog pisanja, sta ga je najvise nadahnulo i odakle je vecinu svoje inspiracije i ideja dobio.
Stoga, mislim da su bijeli ljudi najvjerodostojniji prikaz elfova. Pogotovo jos kada se uzme u obzir da su besmrtni i imuni na ljudske bolesti, rodeni prije nastanka sunca i nemaju nikakvog imperativa za evoluciju i prilagodbu kao sto ljudi imaju - melanin i boja koze.
nelle_tz wrote: ↑06/09/2022 17:55
Je li i Elon Musk rasista?
Jeste. Nevezano za ovu seriju. A ni odnos prema ženama mu nije puno bolji.
Covjek ima osmero djece sa zenama. Ako iko voli zene, to je on.Napraviste od covjeka rasista i misogonista zato sto kritizira ovo smece od serije i lika u seriji
nelle_tz wrote: ↑07/09/2022 18:43
Covjek ima osmero djece sa zenama. Ako iko voli zene, to je on.Napraviste od covjeka rasista i misogonista zato sto kritizira ovo smece od serije i lika u seriji
Lik ima tužbe unutar firme za rasizam i rasističko ponašanje. Ima bezbroj djece sa ženama koje su potrošna roba, jer ima čudnu furku na imanje što više djece. Takav mu i ćaća
No, ta familija nije tema ovdje.
nelle_tz wrote: ↑07/09/2022 18:43
Lik ima tužbe unutar firme za rasizam i rasističko ponašanje. Ima bezbroj djece sa ženama koje su potrošna roba, jer ima čudnu furku na imanje što više djece. Takav mu i ćaća
No, ta familija nije tema ovdje.
Amazon ima tuzbe unutar firme za rasizam i rasisticko ponasanje. Onda je i Bezos rasista, i plus je varao zenu
--Lawsuit accuses Amazon of 'systemic' racism in corporate offices
--Amazon Warehouse Workers Reportedly Complain of Racism and Death Threats
-Black Amazon warehouse workers were reportedly denied increased security and told they could choose to leave work without pay.
Bias, disrespect, and demotions: Black employees say Amazon has a race problem
Interviews with diversity managers and internal data obtained by Recode indicate that Black Amazon employees are promoted less frequently and are rated more harshly than non-Black peers.
Serija nije losa zato sto su likovi zene, crnci ili neko drugi, nego zato jer je sama prica losa, gluma je dno, dijalozi su uzas, sve izgleda tako drveno. Kome bi ova serija smetala da je ovo dobra serija
Pa svi smo voljeli Daeneris u Game of Thrones i navijali za nju do zadnje sezone, jer je nesto valjalo u toj seriji dok se koliko -toliko drzala knjige i dok se imali dobre glumce koji znau glumiti i dobar scenarij
Zamisli, na planeti čak dvojica prebogatih ljudi kojima nisu strani rasizam i bahaćenje sa ženama....
Na stranu oni, loše izgleda serija, loše izgleda to što vilenjaci treba da su toliko lijepi da "ne daju gledati u sebe", a ovdje nisu ni blizu, Galadriel ima 0 harizme, mislim da je casting promašen i bojim se da je to samo početak.