The Lord of the Rings: The Rings of Power

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#251 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

hadzinicasa wrote: 22/02/2022 14:35 citam i ne vjerujem.
kao neko ko ima kompletnu kolekciju Tolkiena, dakle sve sto je covjek ikada napisao a prevedeno je kod nas... uopce mi nije bitna boja koze glumca jer on.... glumi! na neki nacin jeste personifikacija ili utjelovljenje lika - ali nema to veze s njegovom bojom koze, vec nacinom na koji ce iznijeti ulogu. vaznija mi je amtosfera, rezija, "rad kamere" :lol: i ukupni umjetnicki dojam... dunno citajuci knjige moja masta je sebi predstavila kako izgledaju likovi, i mogu se zakleti da je kod svakoga izgled u masti drugaciji, pa onda o cemu ovdje pricamo?

takodjer garantujem da osoba crne ili zute boje koze nije vidjela sve bijelce u svim likovima...
Dakle, Gandalf ili Legolas mogu biti crnci, cak i ako nisu u knjigama opisani na takav nacin. Jos cu proci kao rasista ovdje. Ja sam neko ko ima kolekciju Tolkiena na vise jezika (ukljucujuci i orginalni Engleski). Upravo postujuci neku politicku korektnost po svaku cijenu, gubi se atmosfera djela. Ovo vazi i obratno, Tom Cruise u filmu "Posljednji samuraj" jednostavno nije vjerodostojan, ta uloga pripada japancima. Ili prije mnogo godina, serija Shogun, gdje je igrao Richard Chamberlain, jednostavno ne ide, na silu, stoji k'o piletu sise.
TomANDJerry

#252 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 16:10
kao neko ko ima kompletnu kolekciju Tolkiena, dakle sve sto je covjek ikada napisao a prevedeno je kod nas... uopce mi nije bitna boja koze glumca jer on.... glumi! na neki nacin jeste personifikacija ili utjelovljenje lika - ali nema to veze s njegovom bojom koze, vec nacinom na koji ce iznijeti ulogu. vaznija mi je amtosfera, rezija, "rad kamere" :lol: i ukupni umjetnicki dojam... dunno citajuci knjige moja masta je sebi predstavila kako izgledaju likovi, i mogu se zakleti da je kod svakoga izgled u masti drugaciji, pa onda o cemu ovdje pricamo?

takodjer garantujem da osoba crne ili zute boje koze nije vidjela sve bijelce u svim likovima...
Dakle, Gandalf ili Legolas mogu biti crnci, cak i ako nisu u knjigama opisani na takav nacin. Jos cu proci kao rasista ovdje. Ja sam neko ko ima kolekciju Tolkiena na vise jezika (ukljucujuci i orginalni Engleski). Upravo postujuci neku politicku korektnost po svaku cijenu, gubi se atmosfera djela. Ovo vazi i obratno, Tom Cruise u filmu "Posljednji samuraj" jednostavno nije vjerodostojan, ta uloga pripada japancima. Ili prije mnogo godina, serija Shogun, gdje je igrao Richard Chamberlain, jednostavno ne ide, na silu, stoji k'o piletu sise.
Cak Posljednji samuraj i nije problem ... zato sto Tom Cruise glumi stranca koji prakticno posmatra šta se desava, nema neku ulogu u svijetu u koji je dosao --- on je samo tu da kroz njegove oci vidimo kako taj svijet izgleda, i ono što je njemu cudno i nama je danas cudno (cak i ako zivis u modernom Japanu vjerovatno bi se osjecao kao on).

Ne bi bilo problem ni u Lotr staviti neko lika koji je dosao sa juga middle-eatha, koji je crnac, i koji onda igrom slucaja završi da se bori sa patuljcima i vilenjacima na sjeveru -- ali oni moraju biti bijeli, zato što je to takav svijet koji je autor stvorio.
hadzinicasa

#253 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by hadzinicasa »

meni ne bi smetalo. i ne vidim kakva je tu politicka korektnost ako biras glumca prema njegovom talentu ili interpretaciji lika a ne boji koze (u kojem slucaju bi to bio rasizam)

elem, slozicemo se da se ne slazemo.
p.s. Ni Tom ni Richard meni ne paraju oci. Shvatam da su to filmski izmisljeni likovi i vazno mi je kako ce iznijeti lika na ekranu.
TomANDJerry

#254 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

mogu ja biti najtalentiraniji glumac u univerzumu, ali ako imam 40 kila viška, visok sam 165, celav i bijelac .... ne mogu glumiti Muhammad Alija u njegovom filmu

To su neke common sense stvari ... ta extremna ideologija da fizicki izgleda apsolutno nije bitan je smijesna ... mozes ti biti crnac i glumiti vilenjaka, ali neka te prije toga nekako prefarbaju u bijelo --- i ako izgleda uvjerljivo nije problem.
TojoOptics

#255 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

Srecom, postoje stare knjige i postoje izdanja tih knjiga. I copyright. Ja i inace nisam fan ekranizacijama knjizevnih djela. Ovaj LOTR od Amazona vjerovatno necu gledati, po meni se radi o industrijalizaciji knjizevnog klasika, travestiranje pod imenom LOTR, krace receno fabricki produkt za siroke narodne mase. Serija nastala po scenariju holivudskih pisaca. Najbolja ostvarenja nisu nikada bili mas produkti. Fawlty Towers samo 12 epizoda, Blackadder samo 4 seasons, Breaking Bad 6 seasons i kraj. Tolkien napisao dvije knjige i jednu nezavrsenu, posthumno izdatu. Sve iza toga su kopilad, neko kupi prava i pocne da prekraja po svome ceifu i ukusu. Ima li i jedan DIsneyev nastavak da je dobar? Marry Poppins 2? Pepeljuga II, III i IV, plus nebrojene filmske verzije? Cak je i Pixar platio po pitanju kvaliteta nakon sto ga je kupio Disney (Toy Story I i II su super, ali ne i III i IV pod palicom Disneya).
dale cooper

#256 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Ni Poslednji Samuraj niti Shogun ne uzimaju uloge koje tradicionalno pripadaju Japancima. U oba slucaja rijec je o ulogama zapadnjaka koji dolaze u kontakt sa japanskom kulturom i obicajima.
FunkyzeitGames

#257 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by FunkyzeitGames »

Ghost in the Shell je primjer zašto čak i dobri glumci ne mogu iznijeti ulogu ako neki osnovni uslovi poput rase glumca nisu ispunjeni. Glavna uloga je trebala biti Azijatkinja, a odabrana je Scarlett Johansson. Ali to woke klapa nije smjela da kaže, jer bi onda bilo biraj između azijata ili žena da im kažeš da nisu dovoljno dobri za sve što žele. Mijenjanje rase nekog lika radi novca, pecanja šire publike ili političkog preseravanja je uvijek loša ideja, i znaju to woke zagovarači ali se plaho prave mutavi na temi.
TojoOptics

#258 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

U seriji "Kung Fu" glavnog lika je trebao tumaciti kinez pod imenom Bruce Lee. Zbog njegove rase nisu ga odabrali i ulogu je dobio David Carradine koji nije imao blagog pojma o kung fu-u i borilackim vjestinama. Ta uloga ga je proslavila. Mozemo samo da zamislimo kakva bi to bila serija da je ulogu dobio Bruce Lee.
TojoOptics

#259 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

dale cooper wrote: 22/02/2022 17:29
Ni Poslednji Samuraj niti Shogun ne uzimaju uloge koje tradicionalno pripadaju Japancima. U oba slucaja rijec je o ulogama zapadnjaka koji dolaze u kontakt sa japanskom kulturom i obicajima.
Jeste, ali su uvijek pametniji i mudriji od lokalnih zitelja, jer imaju glavnu ulogu. Shogun nije mogao postati neko ko nije japanac. Cak i danas je strancima jako tesko da budu prihvaceni u njihovoj kulturi. "Shogun is an ancient Imperial title. Strictly speaking, only a male with Seiwa Genji lineage could become Shogun. This is why Toyotomi Hideyoshi, who became the ruler of Japan, could not become a Shogun, and settled for the title of Kanpaku (Imperial Regent) instead." Kako su Japanci prihvatli shoguna: "The miniseries was reported to have been negatively received in Japan, where it was broadcast in 1981 on TV Asahi, as the series' fictionalization of events in the 16th century seemed frivolous and trivial. Many Japanese viewers were already accustomed to historical drama series such as NHK's annual taiga dramas, which were considered more faithful towards the history they are depicting than the miniseries."
dale cooper

#260 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 18:25
dale cooper wrote: 22/02/2022 17:29
Jeste, ali su uvijek pametniji i mudriji od lokalnih zitelja, jer imaju glavnu ulogu. Shogun nije mogao postati neko ko nije japanac. Cak i danas je strancima jako tesko da budu prihvaceni u njihovoj kulturi. "Shogun is an ancient Imperial title. Strictly speaking, only a male with Seiwa Genji lineage could become Shogun. This is why Toyotomi Hideyoshi, who became the ruler of Japan, could not become a Shogun, and settled for the title of Kanpaku (Imperial Regent) instead." Kako su Japanci prihvatli shoguna: "The miniseries was reported to have been negatively received in Japan, where it was broadcast in 1981 on TV Asahi, as the series' fictionalization of events in the 16th century seemed frivolous and trivial. Many Japanese viewers were already accustomed to historical drama series such as NHK's annual taiga dramas, which were considered more faithful towards the history they are depicting than the miniseries."
To je druga stvar, ali način na koji si ti originalno postavio stvari mi se činilo kao da hoćeš reći da su Cruise i Chamberlain glumili etničke
Japance. Za Shoguna bi se moglo reći da ima problem kulturalne aproprijacije, što jeste problem u dosta filmova starije generacije, ali
koji postoji i u drugim umjetničkim formama.
halo_ba

#261 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by halo_ba »

"John Blackthorne" je istorijski lik:

https://www.britannica.com/biography/William-Adams
TojoOptics

#262 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

dale cooper wrote: 22/02/2022 18:47
To je druga stvar, ali način na koji si ti originalno postavio stvari mi se činilo kao da hoćeš reći da su Cruise i Chamberlain glumili etničke
Japance. Za Shoguna bi se moglo reći da ima problem kulturalne aproprijacije, što jeste problem u dosta filmova starije generacije, ali
koji postoji i u drugim umjetničkim formama.
Da, pogresno sam se izrazio. Jesu u Holivudu farbali bijele glumce da bi glumili ljude drugih rasnih grupa (npr. James Bond - Dr. No, tip koji igra ulogu doktor No-a je kanadjanin, nema veze sa azijatima, cisti rasizam).
TojoOptics

#263 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

halo_ba wrote: 22/02/2022 19:14

"John Blackthorne" je istorijski lik:

https://www.britannica.com/biography/William-Adams
Da, ali nije bio shogun, dogurao je do hatamoto (“bannerman”). "The miniseries is loosely based on the adventures of English navigator William Adams, who journeyed to Japan in 1600 and rose to high rank in the service of the shōgun. It follows fictional Englishman John Blackthorne's (Chamberlain) transforming experiences and political intrigues in feudal Japan in the early 17th century. " Ono sto sam htio da kazem, s obzirom da se radi o fiction, jeste da nije uvjerljivo da jedan zapadnjak ima titulu koja je rezervisana samo za Japance (shogun ili samuraj). Sve se moze i napisati, sve se moze i snimiti, pitanje je koliko "istorijska drama" ima istorijskog u sebi? Ili koliko crnci ili azijati mogu biti zastupljeni u LOTR koji datira iz 1937 godine i "bijele" Britanije (koja je do tada jos bila imperija, i kolonijalna sila).
Bloo
Globalna šefica

#264 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

Ja cu brzo i kratko:
Koliko se sjecam Sauron nigdje nije opisan u knjigama. On je spirit koji uzima tijela (nek potvrdi neko) tj. otjelovi se.
Eto vi sad nastavite.
TojoOptics

#265 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

Bloo wrote: 22/02/2022 19:54 Ja cu brzo i kratko:
Koliko se sjecam Sauron nigdje nije opisan u knjigama. On je spirit koji uzima tijela (nek potvrdi neko) tj. otjelovi se.
Eto vi sad nastavite.
Da, to je tacno. Vise informacija: https://lotr.fandom.com/wiki/Sauron
Bloo
Globalna šefica

#266 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

Ma Richard Burton kao Tito mi je bio slab.
Hadzihafizbegovic ko srbin cetnik takode.
Isus plavusa bijelac i Marija onako providna...
:D
Meni je sve ovo sega. Naravno da vecina pisaca pise i pod utjecajem svog okruzenja i mozda i ciljane publike. Elem, kompleksna tema.
Treba vise debelih sisatih zena u akcionim filmovima.
:D Necu vise
Bloo
Globalna šefica

#267 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 19:59
Bloo wrote: 22/02/2022 19:54 Ja cu brzo i kratko:
Eto vi sad nastavite.
Da, to je tacno. Vise informacija: https://lotr.fandom.com/wiki/Sauron
Treba ubit temu sa citavim world buildingom :D koja je awesomeeeeeeeee i onako mood killer na dernecima :D
TojoOptics

#268 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

A, tek Bata Zivojinovic kao partizan i kao Valter. Pa Otpisani... Ne bi mi bilo mrsko da Isusa prikazu kakav je vjerovatno izgledao (ukoliko je uopste i postojao) kao tamnoputog jevreja sa Bliskog Istoka. To bi bilo skroz ok.
MarlboroGold

#269 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

Nešto najgore što sam vidio na Netflixu... filmska adaptacija kultnog japanskog animea Death Note. Pogotovo afroamerikanac što glumi L-a koji je u mangi i anime-u bijel kao zid. Ovo kad sam vidio od tad mi se sve ovo počelo gaditi.

Image
dale cooper

#270 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 22/02/2022 20:59 Nešto najgore što sam vidio na Netflixu... filmska adaptacija kultnog japanskog animea Death Note. Pogotovo afroamerikanac što glumi L-a koji je u mangi i anime-u bijel kao zid. Ovo kad sam vidio od tad mi se sve ovo počelo gaditi.

Image
U savršenom svijetu ako ćeš već adaptirati anime i mange sve osim japanskih glumaca bi bilo big no. I zašto pogotovo afroamerikanac?
Zato što su bijelci zbog svoje svjetlije boje kože kao bliži azijatima? Sorry, that's racist as fuck. :mrgreen: Vjerujem da nije namjerno,
ali bi, sasvim sam siguran, raspizdilo nekog japanca.
MarlboroGold

#271 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 22/02/2022 22:39
MarlboroGold wrote: 22/02/2022 20:59 Nešto najgore što sam vidio na Netflixu... filmska adaptacija kultnog japanskog animea Death Note. Pogotovo afroamerikanac što glumi L-a koji je u mangi i anime-u bijel kao zid. Ovo kad sam vidio od tad mi se sve ovo počelo gaditi.

Image
U savršenom svijetu ako ćeš već adaptirati anime i mange sve osim japanskih glumaca bi bilo big no. I zašto pogotovo afroamerikanac?
Zato što su bijelci zbog svoje svjetlije boje kože kao bliži azijatima? Sorry, that's racist as fuck. :mrgreen: Vjerujem da nije namjerno,
ali bi, sasvim sam siguran, raspizdilo nekog japanca.
Zato što ovo ostalo iole može proći, a to ako ćeš svrstavati u rasizam bujrum. Pogledaj kako izgledaju likovi na slikama i ko ih glumi, pa reci šta ima više smisla, a šta manje iako se slažem da bi po pravilu likove trebali glumiti samo japanci ako su u pitanju japanski likovi.
Bloo
Globalna šefica

#272 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 20:24 A, tek Bata Zivojinovic kao partizan i kao Valter. Pa Otpisani... Ne bi mi bilo mrsko da Isusa prikazu kakav je vjerovatno izgledao (ukoliko je uopste i postojao) kao tamnoputog jevreja sa Bliskog Istoka. To bi bilo skroz ok.
Image
Bloo
Globalna šefica

#273 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

dale cooper wrote: 22/02/2022 22:39 ali bi, sasvim sam siguran, raspizdilo nekog japanca.
Branik od Toyote bi radio :D asaaaa
Bloo
Globalna šefica

#274 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Bloo »

Ako moze bijela zena glumiti Ancient One u filmu, vala moze i crnac vilenjaka.
:mrgreen:
Tito_i_Partija

#275 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Tito_i_Partija »

Il' ScarJo u Ghost in the Shell. :-D
Post Reply