sjajna interpretacija goluba [baš gledam na youtube neki interview s njim s nekim njemačkim novinarom; pita ga ovaj "pa odakle je došao golub [konceptualno]?", a ovaj odgovara "Pa, s polja"

]. ja sam čekao da nacrta cvijet ili zvijezdu na onom pismu, a sad kontam da je ono cvijeće oko nje ustvari bila ta veza. kraj i početak mi je još uvijek nepovezan, ali nadoći ću [ps @zomri

]
inače, jedan kritičar reče na svom twitter accountu: "I'm fascinated by the montage of landscape paintings in AMOUR, which I now see precisely mirrors an earlier montage of shots of their apt." Nisam siguran da ga kontam.
[sad se sjetih da je film "Away from Her" također tematski blizak; iako je i on neke ostavio potresenim (mati mi je plakala danima nakon gledanja tog filma), i on me je ostavio ravnodušnim [mislim na odsustvo katarze], ali upoređujući dva filma jasno je zašto je "Amour" remek-djelo]
[također, gledajući film smješten u
de facto penthouse, nisam mogao a da ne primijetim privilegovanost tih ljudi (sa ciničnošću što nužno ide uz to), i činjenicu da je to još jedan od hanekeovih uradaka o evropskoj buržoaziji. ovaj komentar objašnjava zašto baš to film čini boljim: “The story of the film was inspired by an event in Haneke’s own family—an elderly relative who took her own life rather than suffer a prolonged descent into infirmity—and the film’s setting is one that Haneke has now mapped more acutely than any other director working today: the lives of bourgeois European artists and intellectuals whose privilege fails to insulate them from the violence and horrors of everyday life. Indeed, despite the various critics who chided earlier Haneke films for their supposed finger-wagging moralism and chilly Protestant air, and who are now falling over themselves to praise Amour as the director’s most compassionate work to date, Amour is as much of a home-invasion horror show as Haneke’s earlier Funny Games. Only, in this case, the masked intruder is none other than death himself.”]
[trivia
par exellence: ukoliko se ne varam hanekeova žena ima
cameo na početku filma, i u istoj je haljini kao i na premijeri/prijemima u kanu

]