SFF 2010 - filmska iskustva

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Ljubicasta27

#76 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Upoznat ces visokog tamnog stranca - film za svaku pohvalu, ne pamtim kad sam se onoliko smijala :lol: malo je kraj bezze al sve u svemu, radnja, glumci, dijalozi :thumbup:
suncica24

#77 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

Jesam li to fulila najbolji film Open Aira?
Nista, ima da sprzim primjerak :)

Jucer ostadoh samo na jednom filmu (ostarilo se, jbg) i to na "Inside America" iz takmicarskog, ali mi se bas i ne da pisati. Dobar, dobra prica, naravno pomalo amerikanizirana, ulazi u vise aspekata delinkvencije mladih imigranata i njihovog ocaja, posebno iskace prica o curi koja se upire da bude izabrana za miss... skole ili nekakvog kvarta, da udovolji majcinim zeljama za popularnoscu, kroz koju nekako najjace oslikava taj ocaj mlade generacije neprihvacenih doseljenika koji zbog odbijanja svijeta stvaraju svoj svijet.
Neka 4, ili mozda 3,75 od mene...
Timscho

#78 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Timscho »

Ljubicasta27 wrote:
Timscho wrote:Ima li neko da je mozda pogledao "Prestupna godina" i da je u njemu nasao nesto vise od samih prikaza brutalnog sexa i izopacenih sexualnih fantazija?
Poenta filma jeste da, iako je njen zivot totalno bezlican i promasen i odlucuje da se ubije, ipak u jednom trenutku shvati da ne moze to uraditi zbog ljubavi prema bratu, jer je on fakat treba (scena kad on dolazi uplakan sto ga je cura ostavila)...

Nakon toga se ni onaj ludjak ne pojavljuje i sve se dobro zavrsava :-D

Film, koliko god da je brutalan, ima dobru poentu a to je da nista nije tako crno i da uvijek ima neko ko nas treba...

Neke druge price su mi film za 10 :thumbup: definitivno najbolja srpska prica (sergej legenda), nasa je tradicionalno ucrnjacena (vazda bosanac donji ispadne), makedonska prlicno dobra, slovenacka me nervirala sto glavna glumica ne progovara :-) a hrvatska nije losa, ali nisam skontala foru sa grobljem najbolje...
Ma shvatio sam i ja da joj je zivot prazan i depresivan, ali to jos uvijek ne objasnjava zasto ona ima onako bolesne sexualne zelje i zasto na kraju zeli da je njen ljubavnik (nije on ludjak, on eksperimentira, a ona ga na to potice) za vrijeme sexualnog cina zakolje. Dramaturski se gotovo nista ne dogadja, vec kroz prikaz njene jednolicne svakodnevnice trebamo otkriti i upoznati njenu licnu dramu koja vec duze traje u kojoj valjda lezi uzrok stanju u kojem se nalazi njen lik. E, ta licna drama s jedne i njen lik s druge strane u nisu u korelaciji, ne znamo sta je to u njenom zivotu prouzrocilo poremecaj vec samo vidimo rezultat, sadomazohisticnu, suicidalnu, morbidnu osobu. A to se ne postaje zbog jednolicnog i neispunjenog zivota. Ok, nesto se tu i otac spominje u tom kontekstu, ali nedovoljno jasno da gledatelj ne bi morao posegnuti za kliseom da sebi objasni pozadinu njene patnje. Nekako mi je tesko prihvatiti da jedan film nagradjen tako visokim priznanjem priziva kliseje u percepciji gledatelja da bi ispricao pricu.

"Neke druge price" sam nazalost propustio zbog poklapanja termina. Htio sam gledati "Putovanje u povijest..." u 15h pa onda "Neke druge price" u 16h ali je prije Jergovica neplanski bio prikazan prvo madjarski dokumentarac o mladim delikventima u madjarskoj (vjerovatno da ne bi svi izasli poslije Jergovica) tako da nisam stigao na projekciju "Neke druge price". A mogao sam komotno propustiti oba dokumentarca :)
Ljubicasta27

#79 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Mislim da je pozadina svega njen odnos sa ocem, po mom misljenju onakva depresija i stanje uma proizilazi cisto iz neke njene traume koju je pretpostavljam prouzrocio otac, mozda zlostavljanjem (sjecas se kada je rekla da je izgubila nevinost u 12 al mu nije vise htjela objasnjavat) ili je jednostavno za njega bila previse vezana pa nije mogla podnijet taj gubitak...

Mada interesatno je kako je bas nasla lika koji voli grubosti i onako mazohisticko ponasanje sto njoj savrseno odgovara...

Ali dijalozi u filmu, kad na tel govori sa mamom: sta si skuhala..divno...ko je kuhao..divno..sta si jela...su mi za oplakati :lol:
Timscho

#80 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Timscho »

Ljubicasta27 wrote:Mislim da je pozadina svega njen odnos sa ocem, po mom misljenju onakva depresija i stanje uma proizilazi cisto iz neke njene traume koju je pretpostavljam prouzrocio otac, mozda zlostavljanjem (sjecas se kada je rekla da je izgubila nevinost u 12 al mu nije vise htjela objasnjavat) ili je jednostavno za njega bila previse vezana pa nije mogla podnijet taj gubitak...

Mada interesatno je kako je bas nasla lika koji voli grubosti i onako mazohisticko ponasanje sto njoj savrseno odgovara...

Ali dijalozi u filmu, kad na tel govori sa mamom: sta si skuhala..divno...ko je kuhao..divno..sta si jela...su mi za oplakati :lol:
Pa sigurno je to vezano s ocem, ima ono kad kaze "kad sam bila dijete mislila sam da je nas otac najbolji covjek na svijetu".

A svak nadje ono sto mu treba.
harač

#81 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by harač »

da li je neko zvao da pita gdje se prikazuje večeras ovaj u open air? na stranici im ne piše ništa, a vrijeme mi djeluje promjenjivo
suncica24

#82 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

harač wrote:da li je neko zvao da pita gdje se prikazuje večeras ovaj u open air? na stranici im ne piše ništa, a vrijeme mi djeluje promjenjivo
Metalac.

Btw, uspjeh odtrpiti najgori film takmicarskog programa. Tilva Ros. Nedostojno komentara! Ni ocjene! 1,5! Ovo pola za ubacene scene dozivljaja i atmosfere, inace... ne kontam kako je uopste prosao u konkurenciju.

Jadni Freeman ako veceras nakon prolaska crvenim tepihom bude morao ovo gledati! Pitat ce se covjek gdje je dosao i na kakvo sr... gubi vrijeme!
ultima_palabra

#83 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by ultima_palabra »

suncica24 wrote:
harač wrote:da li je neko zvao da pita gdje se prikazuje večeras ovaj u open air? na stranici im ne piše ništa, a vrijeme mi djeluje promjenjivo
Metalac.

Btw, uspjeh odtrpiti najgori film takmicarskog programa. Tilva Ros. Nedostojno komentara! Ni ocjene! 1,5! Ovo pola za ubacene scene dozivljaja i atmosfere, inace... ne kontam kako je uopste prosao u konkurenciju.

Jadni Freeman ako veceras nakon prolaska crvenim tepihom bude morao ovo gledati! Pitat ce se covjek gdje je dostao i na kakvo sr... gubi vrijeme!
Ma ne gledaju ti zvijezde te filmove, uđu i izađu iz pozorišta ;-)
Ti si garant novinarka, pa moraš gledati sve filmove iz takmičarskog programa? Nije ti lako :roll:
suncica24

#84 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

ultima_palabra wrote:
suncica24 wrote:
Metalac.

Jadni Freeman ako veceras nakon prolaska crvenim tepihom bude morao ovo gledati! Pitat ce se covjek gdje je dostao i na kakvo sr... gubi vrijeme!
Ma ne gledaju ti zvijezde te filmove, uđu i izađu iz pozorišta ;-)
Ti si garant novinarka, pa moraš gledati sve filmove iz takmičarskog programa? Nije ti lako :roll:
Hm... nisam :D
Ali neovisno o tome, nije bilo tako tesko podnosivo, bilo je dobrih, cak sta vise odlicnih filmova :)

Na kraju, buduci da ovim zavrsava takmicarski tipujem na Biblioteque Pasqual kao dobitnika Srca Sarajeva, ili na Adrienn Pal... oba, odlicna! Ove godine madjarski filmovi vladaju.
Te tipujem i da bi onaj Projekt Frankestajn mogao sta osvojiti :)

PS: S tim da nisam gledala Jasminu (zao mi je, preguzvasto, ali doci ce valjda u kina... trudim se pratiti nase filmove, pa cak kad to i nezasluzuju - vidi pod "Sevdah za Karima"), "As if I'm not there" i "Vavien"...
Last edited by suncica24 on 30/07/2010 14:31, edited 1 time in total.
Ljubicasta27

#85 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Ma meni nijedan film nije uporediv sa Ocnjakom prosle godine...onakvu morbidnost je fakat tesko smislit :shock: ...al je pokupio nagrada i nagrada po festivalima :-D

Sve u svemu, bilo je dobrih filmova na festivalu, ali i onih totalna katastrofa :razz:
suncica24

#86 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

Ljubicasta27 wrote:Ma meni nijedan film nije uporediv sa Ocnjakom prosle godine...onakvu morbidnost je fakat tesko smislit :shock: ...al je pokupio nagrada i nagrada po festivalima :-D

Sve u svemu, bilo je dobrih filmova na festivalu, ali i onih totalna katastrofa :razz:
Uh, Ocnjak je bio... perfektan!
Mada, moze se Biblioteka Pasqual, iako je uradjena u nesto "sarenijoj i poeticnijoj" verziji uporediti sa istim, ima istu notu morbidnosti i prenaglasenosti u oslikavanju stvarnosti kao i Ocnjak. Tako da ako uhvatis igdje, obavezno pogledaj.
Ljubicasta27

#87 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Je li neko gledao otkucaje srca, kakvi su dojmovi???

i sevdah za karima???

jedino za ta dva nisam nasla karte a bas sam ih htjela gledat :sad:
suncica24

#88 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

Ljubicasta27 wrote:Je li neko gledao otkucaje srca, kakvi su dojmovi???

i sevdah za karima???

jedino za ta dva nisam nasla karte a bas sam ih htjela gledat :sad:
Ja ti mogu reci za Sevdah da je... los. Ako si gledala Nafaku znat ces kako i na koji nacin los. Cak ni Amar Selimovic u klincu sa Marijom Karan ( za svaki spol ponesto :D ) ga ne uspijevaju spasiti, pa ti vidi :D
Fakat, nevrijedno gledanja...
Ljubicasta27

#89 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Ma na kraju sam i pretpostavila, sadrzaj je zvucao dobro, ali ista stvar i za Flandriju...nidje veze :cry:

Meni su nasi filmovi inace previse crni, tegobni, ako i nemaju elemente rata opet su depresivni...bio je kratki film domaci (ne mogu se sjetit naziva) prije Ako mi se fucka fuckam, jooooj ne moze biti depresivnije...jos u crno-bijelom :-)
ultima_palabra

#90 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by ultima_palabra »

Večeras u pola 12 na BHT ima bugarski film sa Mikijem Manojlovićem koji je bio na SFF 2008 - nešto fenomenalno :thumbup:
Ko ne bude partijao i lomio nek ne propusti 8-)
suncica24

#91 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

ultima_palabra wrote:Večeras u pola 12 na BHT ima bugarski film sa Mikijem Manojlovićem koji je bio na SFF 2008 - nešto fenomenalno :thumbup:
Ko ne bude partijao i lomio nek ne propusti 8-)
Pridruzujem se preporukama!
xsk

#92 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

Ja gledala Secret in their eyes - super film!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Better Man

#93 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Better Man »

xsk wrote:Ja gledala Secret in their eyes - super film!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Da, super film! Samo meni je kvaliteta projekcije, tj. slike bila ocajna. Slika mi je nakva mutna, isto da su pustili videokasetu staru 20 godina, ili piratski snimak filma! Veliki minus ide publici koja je kasnila sto je dovelo do kasnjenja projekcije od 20 minuta.
xsk

#94 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

Better Man wrote: Da, super film! Samo meni je kvaliteta projekcije, tj. slike bila ocajna. Slika mi je nakva mutna, isto da su pustili videokasetu staru 20 godina, ili piratski snimak filma! Veliki minus ide publici koja je kasnila sto je dovelo do kasnjenja projekcije od 20 minuta.
e jest fakat steta sto je bio los snimak - jel' moguce da je to namjerno?
:?

a i onaj Frigidance - meni bezze skroz, i losa gluma i predvidljivost. "hej, sad cu ja."
:roll:

dok su svi stigli, pa dok se sve prikazalo, oteglo se pravo. jos neki visoki momak dodje i sjede ispred mene, uhhh!
Better Man

#95 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Better Man »

xsk wrote:
Better Man wrote: Da, super film! Samo meni je kvaliteta projekcije, tj. slike bila ocajna. Slika mi je nakva mutna, isto da su pustili videokasetu staru 20 godina, ili piratski snimak filma! Veliki minus ide publici koja je kasnila sto je dovelo do kasnjenja projekcije od 20 minuta.
e jest fakat steta sto je bio los snimak - jel' moguce da je to namjerno?
:?

a i onaj Frigidance - meni bezze skroz, i losa gluma i predvidljivost. "hej, sad cu ja."
:roll:

dok su svi stigli, pa dok se sve prikazalo, oteglo se pravo. jos neki visoki momak dodje i sjede ispred mene, uhhh!

Kratki film totalno bezveze i jos pola tog kratkog filma nije bilo tona.
harač

#96 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by harač »

Better Man wrote:
xsk wrote:Ja gledala Secret in their eyes - super film!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Da, super film! Samo meni je kvaliteta projekcije, tj. slike bila ocajna. Slika mi je nakva mutna, isto da su pustili videokasetu staru 20 godina, ili piratski snimak filma! Veliki minus ide publici koja je kasnila sto je dovelo do kasnjenja projekcije od 20 minuta.
hahaha prilazim ja režiseru nakon filma da mu čestitam (stvarno super film), kad on meni: "Thank you and sorry for the print" :lol:
suncica24

#97 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

Ja fulila :roll:
Zaboravila akreditaciju, a idiot skontala pred samim ulazom... jbg, sreca pa ima na DVD-u :(
mayab

#98 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by mayab »

Inače, nije mi jasan taj "seljački" običaj da kasne projekcije, kao nije jos sva publika dosla, ma bas me briga, onaj koga film istinski interesira ce doci na vrijeme!
Better Man

#99 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Better Man »

mayab wrote:Inače, nije mi jasan taj "seljački" običaj da kasne projekcije, kao nije jos sva publika dosla, ma bas me briga, onaj koga film istinski interesira ce doci na vrijeme!
Znas kad bi u Engleskoj se moglo desiti da kasni projekcija, nikad. Pocela bi tacno na vrijeme bez obzira dali je sva publika dosla. Oni sto bi naknadno dosli za vrijeme projkcije bi poljubili vrata, tj. nebi mogli uci za vrijeme iste da nebi ometali one koji su dosli na vrijeme u normalnom pracenju filma.
mayab

#100 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by mayab »

Better Man wrote:
mayab wrote:Inače, nije mi jasan taj "seljački" običaj da kasne projekcije, kao nije jos sva publika dosla, ma bas me briga, onaj koga film istinski interesira ce doci na vrijeme!
Znas kad bi u Engleskoj se moglo desiti da kasni projekcija, nikad. Pocela bi tacno na vrijeme bez obzira dali je sva publika dosla. Oni sto bi naknadno dosli za vrijeme projkcije bi poljubili vrata, tj. nebi mogli uci za vrijeme iste da nebi ometali one koji su dosli na vrijeme u normalnom pracenju filma.
Bravo, upravo to i ja pricam, a ovde je to normala, čak i u pozoristu, ne pamtim kad nije kasnila predstava u pozoristu, jer pocnu pustati unutra tek 5 min prije najavljenog početka. :bih:
Post Reply