SFF 2010 - filmska iskustva

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

suncica24

#51 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

postivam. i ja bih mu dozvolio da mi ga metne,
ali radije u doba kad je bio spudov frend. :-D :-D :-D
jesam li ja rekla da imam problem sa filmovima u glavi?
da znas samo kako sam izrezirala scenu umetanja, srce bi te opalilo :D
xsk

#53 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

suncice, hajd' napisi, i mene zanima!
:-D
suncica24

#54 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

xsk wrote:suncice, hajd' napisi, i mene zanima!
:-D
ne moze, to cu da postavim na papir, reziram, prodam i doooobrooo unovcim...pa ko kupi kartu... moze da vidi :D
xsk

#55 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

suncica24 wrote:
ne moze, to cu da postavim na papir, reziram, prodam i doooobrooo unovcim...pa ko kupi kartu... moze da vidi :D
onda zovi ako treba kakva pomoc pa da te gledamo na sff2011. tj da gledamo ovu dvojicu drugara ;-)
plemba

#56 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by plemba »

How I Ended This Summer

dobar pravo, dvojica ljudi udaljeni hiljadama kilometra daleko na krajnjem sjeveroistoku rusije u meteoroloskoj stanici. pravi sukob generacija. a najvise sto imaju je vrijeme, ne zure nigdje :D

jedina veza sa svijetom im je radiopredajnik koji mnogo krči :D :-)
suncica24

#57 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

xsk wrote:
suncica24 wrote:
onda zovi ako treba kakva pomoc pa da te gledamo na sff2011. tj da gledamo ovu dvojicu drugara ;-)
2112 :D
Talent Campus project :)

Nego, malo upoznavanje sa filmom koji me je odusevio.
"Biblioteka Pasqual". Savrsenstvo. Poeticno. A opet snazno. Likovi poput Almodovarovih nekad davno. Tako snazni, izokrenuti i izvrnuti, slojevito raznobojni. Fotografija predivna, boje carobne. Mastovito i slikovito do savrsenstva.
Prica je o majci koja dolazi u socijalnu sluzbu kako bi joj vratili dijete koje je ostavila s tetkom dok se bavila prostitucijom, a koje je onda oduzeto istoj. Ali majka prica pricu, izmisljenu, kroz neku dimenziju snova i maste, totalno izvrnutu, isaranu cudesnim dogadjajima i magicnim ljudima koji i crni i podli i zli imaju neku sestu dimenziju u koju nas uvlace. Prica pricu na nacin koji u poptunosti, iako saren i magican, oslikava drustvo, odnose i probleme sa kojim se susrece.
I u tome je bit filma. U toj magiji i mnostvu scena koje su dinamicne, suptilne a ipet nevjerovatno snazne, carobne. Scena ljubavi izmedju nje i oca djevojcice kao da oslikava sve one leptirice, uvrnute osjecaje, poskakivanja i sarelnilo koje osjecamo kad se zaljubimo. Kasnije u glavu udaraju, razvaljuju je jos scene "ekskluzivnog bordela" u kojem ova radi koje tako plasticno, na apsolutno uvrnut i ironican nacin opisuju pojam trgovine ljudima, prostitucije zenama, djecom i seksualnih odnosa. I svi likovi, glavni, vazni, sporedni, nevazni u svakoj od prica pojedinacno imaju toliko dimenzija da prosto ozrace scenu. Uvuku te i zapetljaju.
Na kraju filma se ispostavi, naravno, da je stvarna prica puno kraca, jednostavnija i bezbojnija i tu nalazim jedinu zamjerku filmu. Naime, reziser, na kraju, cijelu nit ovog magicnog prepricanog dijela nije povezao sa "stvarnoscu" koja je nabrzinu prepricana. Sto je bilo i ocekivano, i moguce i u skladu sa tokom filma, tako da je ostalo malo nejasno zasto to i nije napravio.

Uglavnom, od mene 4,9 (5 uvijek ostavljam u slucaju da me neki film pregazi :D ) i najtoplija preporuka da obavezno pogledate.
black

#58 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by black »

johnnykola wrote: i da, 95% ljudi je glupo i nesnosljivo
i to je fakt kao sto je fakt da je 93% ljudi u meksiku osudjeno bez materijalnih
dokaza za krvne delikte. ja, sreca, imam pametne i dobre ljude oko sebe. zalim sve one koji to nemaju.
i ti spadash u tih 5% pametnih, ma bravo drug fakat nisam znao :mrgreen: ah da mozes i ti onako lagano po falcu :mrgreen:
xsk

#59 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

evo ja gledala You will meet tall dark stranger - vrlo dobar, 4!
johnnykola

#60 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by johnnykola »

black wrote:
johnnykola wrote: i da, 95% ljudi je glupo i nesnosljivo
i to je fakt kao sto je fakt da je 93% ljudi u meksiku osudjeno bez materijalnih
dokaza za krvne delikte. ja, sreca, imam pametne i dobre ljude oko sebe. zalim sve one koji to nemaju.
i ti spadash u tih 5% pametnih, ma bravo drug fakat nisam znao :mrgreen: ah da mozes i ti onako lagano po falcu :mrgreen:
nigdje ja to napisao nisam. :D ma svi ga mi glabanamo i svak je od nas sjeban na svoj nacin.
no, to nije razlog da se ne sjetimo jos dva betona s ovogodisnjeg sff-a.

how i ended last summer

auuuuuuuuuuuuuuu!!! nevjerojatno nesto.
malo razvucen pri kraju, ali u njemu sve ima svoje zasto i kako.
pastrmka sprijecava donosenje infa, a onda to
nesporazum i chase, a oni opet radijaciju. no, na
kraju, i bez pomoci betmena, :-D pale se dvije lampe
na stanici, a ne jedna. :-D
prelijepo nesto uz dijelove filma s muzikom
haman k'o:

uz sineri koji je takodjer vrlo slican ovom u klipicu.
mislim na moreto.

upoznat ces visokog crnog strejndzera

dobri stari vudi... sjebo s kristina, viki popadic, celjugovici,
vratio se u kolosijek s vodever vrks, a sad se u potpunosti
oporavio. ono, dobar. :razz: dobro, prvih pol sata su tegobni,
ali to je valjda stoga sto nas zeli detaljno pribliziti
likovima. doslovce ih nazumati. :razz: narednih 68 minuta film je
glavati repan. :-D

i, da, mali off. toplo preporucam svima sampon od koprive by afrodita.
kupujmo haman pa domace jer to nase vlasi zasluzuju. :-D
xsk

#61 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

johnnykola wrote: upoznat ces visokog crnog strejndzera
meni najbolji lik anthony hopkins, sve u tandemu s onom fuficom, pogotovo situacija na kraju kad ona ne konta u cemu je big deal? aaaaaaaaaaa!!!!! :lol:
johnnykola

#62 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by johnnykola »

:D toni kontra, a dronfulja na tragu lerija dejvida u vodever vrks.
pa zar je bitno cije je nejacad!?!?!? hahahahhaah!!! :D :D :D
ultima_palabra

#63 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by ultima_palabra »

Medalja časti - dobri stari Rumuni 8-) Glavni lik je legenda, starina pljunuti Mija Aleksić Raf :lol: Dodijele mu orden greškom, a on izmašta svoja herojstva u 2.svjetskom ratu... žena ne priča sa njim jer je otkucao sina muriji u vrijeme Čaušeskua kada je ovaj htio pobjeći iz zemlje :-) Sin poslije revolucije otišao u Kanadu, pa ga i on ignoriše.
Odlično režirano sa par izvrsnih momenata u kojima svi prepoznamo sebe ili svoje bližnje 8-)
suncica24

#64 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

xsk wrote:
johnnykola wrote: upoznat ces visokog crnog strejndzera
meni najbolji lik anthony hopkins, sve u tandemu s onom fuficom, pogotovo situacija na kraju kad ona ne konta u cemu je big deal? aaaaaaaaaaa!!!!! :lol:
Mene je film udavio. Jednostavno. Tacka.

PS: johnny, ovaj Coldpay ti nije trebao... sad se ne mogu dozvati, opet...
johnnykola

#65 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by johnnykola »

new currents kratki 1

auuuuuuuuuuuuuuuuu!!! rita, pikseli, hilarious, oni svedski pljackasi banke, logorama...
zamislite me da masem rukom kano talijani sto to znaju raditi. :-D

ako mi se fucka, ja fuckam

kao u bosni i u meksiku, sabana ima i u rumunjskoj. nesto za bosnu
ne znam, ali dobrih i pametnih sabana u rumunjskoj ima. takvi znaju
djevojku na kafu na sebi vrlo svojstven nacin pozvati. ;-)

15/10

suncica24

#66 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

Adrienn Pal - tesko brate, pravo. Odlicno, ali tesko. Film psihe, i to jedne psihe uspavane, zaboravljene, zaglavljene zene. Plus atmosfera intenzivne njege klinicki mrtvih ili polumrtvih pacjenata... jednostavno, pravo tmuran film. Ali, u sustini, divno je kako prikazuje razlicita vidjenja nje same od strane ljudi koji su je poznavali u djetinjstvu, jednima je bila preslatka, drugi su je mrzili jer je bila povucena, treci bili zaljubljeni, petima je imala plavu kosu, sestima crnu... i tako dok trazi prijateljicu iz djetinjstva pronalazi sebe u sto varijanti. I u onoj krajnjoj, i dalje zaboravljena i izmucena polako se cini da se odglavljuje iz klupka u kojem zivi, ne zato sto zeli, niti sto mora, nego... kao, tek onako.
Negdje 4,5 od mene. Plus 5 za glumicu. :)

Price iz Karsa - steta pa sam bila preumorna pa sam na momente kunjala, ali odlican omnibus. Svaki film ima neku posebnu notu, posebnu boju, sifru, a opet su svi ujednacene melanholije i dozivljaja koji nekako uvijek ocara u turskim filmovima. Posebno je dirljiva prica o kcerkinom sjecanju na majku i prve "zenske stvari" koje je podjelila s njom, te divna prica o djevojcici sa snovima o putu u Ankaru... ili Istambul.
Ja bih i ovdje dala neku 4,85-icu, da nisam kunjala na momente pa propustila ponesto, tako da ipak ostajem pri 4,5 :D

If I want to whistle, I whistle... potpisujem johnnyjeva opazanja :D
S tim da dodajem da je glavni glumac predobro odradio posao, odusevila me mirnoca s kojom je prikazao bijes i sve one "sitne" emocije koje su ga pratile.
Cetvorka i ovdje, plus 5-ica za glumca, i ovdje. :)
xsk

#67 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

suncica24 wrote:Adrienn Pal - tesko brate, pravo. Odlicno, ali tesko. Film psihe, i to jedne psihe uspavane, zaboravljene, zaglavljene zene. Plus atmosfera intenzivne njege klinicki mrtvih ili polumrtvih pacjenata... jednostavno, pravo tmuran film. Ali, u sustini, divno je kako prikazuje razlicita vidjenja nje same od strane ljudi koji su je poznavali u djetinjstvu, jednima je bila preslatka, drugi su je mrzili jer je bila povucena, treci bili zaljubljeni, petima je imala plavu kosu, sestima crnu... i tako dok trazi prijateljicu iz djetinjstva pronalazi sebe u sto varijanti. I u onoj krajnjoj, i dalje zaboravljena i izmucena polako se cini da se odglavljuje iz klupka u kojem zivi, ne zato sto zeli, niti sto mora, nego... kao, tek onako.
Negdje 4,5 od mene. Plus 5 za glumicu. :)
slazem se potpuno. ocjena, eto, 4, a za glumicu definitivno 5. nadam se da ce dobiti nagradu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Truba »

jel i na drugim filmovima kao na jednom jedinom kojeg sam gledao ove godine = Libanon
ulaze horde ljudi 18-25 minuta od pocetka filma koji traje 90 minuta

i prave pomutnju
ultima_palabra

#69 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by ultima_palabra »

komi wrote:jel i na drugim filmovima kao na jednom jedinom kojeg sam gledao ove godine = Libanon

i prave pomutnju
Ima toga...ima i sjedenja po stepenicama iako imaš kupljenu kartu :roll: Ima i izlazaka u po filma.
Kakav je Liban? Ja ne uspjeh naći karte ni za jednu projekciju :-?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Truba »

dobar je liban... ja sam mislio da su izraelci mašine... međutim ona dešavanja na brodu pa i onaj film su me vratili u realnost
obični su to ljudi koji se useru kad i svaki drugi... i spetljaju se i zbune... čine ratne zločine i namjerno i slučajno
i jesu "deca vojnici" na silu ubačeni u tenkove jer onda ide zatvor ako se ne boriš... uvijek aktualna tema iako je u filmu riječ o 1982.
suncica24

#71 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

komi wrote:jel i na drugim filmovima kao na jednom jedinom kojeg sam gledao ove godine = Libanon

i prave pomutnju
Nije do hordi, nego do imbecila na ulazu koji volontere i studente ne pustaju dok projekcija ne pocne, cak i kad je sala prazna, valjda neki princip ili sta vec (pisala sam vec negdje o tome).

PS: ultima, ja sam jednom izasla s projekcije, jednostavno ne mozes psihicki izdrzati da gledas 2h otvaranje i zatvaranje vrata, ili polupreveden film koji je baziran na dijalogu, tako da...
Ljubicasta27

#72 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by Ljubicasta27 »

Timscho wrote:Ima li neko da je mozda pogledao "Prestupna godina" i da je u njemu nasao nesto vise od samih prikaza brutalnog sexa i izopacenih sexualnih fantazija?
Poenta filma jeste da, iako je njen zivot totalno bezlican i promasen i odlucuje da se ubije, ipak u jednom trenutku shvati da ne moze to uraditi zbog ljubavi prema bratu, jer je on fakat treba (scena kad on dolazi uplakan sto ga je cura ostavila)...

Nakon toga se ni onaj ludjak ne pojavljuje i sve se dobro zavrsava :-D

Film, koliko god da je brutalan, ima dobru poentu a to je da nista nije tako crno i da uvijek ima neko ko nas treba...

Neke druge price su mi film za 10 :thumbup: definitivno najbolja srpska prica (sergej legenda), nasa je tradicionalno ucrnjacena (vazda bosanac donji ispadne), makedonska prlicno dobra, slovenacka me nervirala sto glavna glumica ne progovara :-) a hrvatska nije losa, ali nisam skontala foru sa grobljem najbolje...

Utorak poslije Bozica, isto jaaako dobar film, koliko sam ja shvatila on se odlucio ipak za ljubavnicu na kraju..malo je jedino kraj zglajzan al sve u svemu, poenta filma je iskrenost u odnosu, barem po meni :)

Ako mi se fucka, fuckam...film ok, malo razvuceni neki dijelovi nepotrebno al sve u svemu dobra prica....

Katastrofa - FLANDRIJA :roll:

Pisac iz sjene - klasicno dobar americki triler, jest predvidiv ali barem ima dijaloga, zaplet i rasplet :-D

Veceras - Upoznat ces visokog tamnog stranca, imam osjecaj da je dobar skroz film :-D
suncica24

#73 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by suncica24 »

kakavdanakneiskustvu wrote:znam da nema veze sa filmovi,a,je li m. freeman stvarno bez lijeve ruke,znam da je imao saob. nezgodu prošle godine
Imas temu za te stvari: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=150
xsk

#74 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by xsk »

e gledala sam veceras Skupljace perja - diiiiiiiiiiiiiivan je na velikom platnu! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

odoh sutra da pogledam Tajnu u njihoviom ocima, imam velika ocekivanja!
:-)
johnnykola

#75 Re: SFF 2010 - filmska iskustva

Post by johnnykola »

dakle.

new currents shorts 2 = beton do betona:

primjer (ponajvise za sistem administratore :razz: ):

crab trap - 4,5

i da:

jebo:

tu je:

ko ne ode danas na dobrinju pogledati neka se jucer rokne.
eto. i film iz projekta sarajevo grad filma prije i ja, takodjer je za
17 klasa bolji od drugih iz istog projekta. radi se o pametnicama.
no, da se vratim takodjeru. ne kupe li oni koji su u vezi 3 i vise
godine nakon ovog filma prsten ili, pak, pusku, neka si odmah
skrate muke, zaduze tetejca i lagano buuuuuuuuum!!!

Last edited by johnnykola on 30/07/2010 13:23, edited 1 time in total.
Post Reply