Reklame na nasim televizijama
Moderator: _BataZiv_0809
-
Phobius
#1 Reklame na nasim televizijama
Svakodnevno gledamo veliku kolicinu reklama (u glavnom protiv svoje volje). U zadnje vrijeme sam primjetio blagi porast kvalitete istih, ali i nekoliko iritirajucih stvari. Npr. najvise mrzim one reklame za Coca Colu (mislim na one sa "sretnom" porodicom). Zanimljivo je da postoji i verzija iste reklame na hrvatskim televizijama, samo sto na toj verziji ide dilema oko 50 i 100 kuna, a kod nas oko 5 i 10 KM.
Koje reklame se vama svidjaju ili vas nerviraju?
Koje reklame se vama svidjaju ili vas nerviraju?
- Tesssa
#2 Re: Reklame na nasim televizijama
Ne rece ti nama kod kojih je doslo do porasta kvalitete 
-
Phobius
#3 Re: Reklame na nasim televizijama
Ma onako generalno mislim, kada to kazem. Takav sam dojam stekao.
-
sulesavic
#4 Re: Reklame na nasim televizijama
I samo bih da pridodam da se mojoj mami, a pogotovo mojoj strini - strašno dopada reklama sa sretnom porodicom. Meni se Coca Cola ne dopada koliko god je reklamirali. S druge strane, koliko god mi se ne dopadala reklama za nju ili koliko god prema njoj bio indiferentan - Fanta će uvijek biti moj prvi izbor...
-
Ilija_Cvorovic
#5 Re: Reklame na nasim televizijama
I Fanta je Coca - Cola 
-
d2
#6 Re: Reklame na nasim televizijama
Reklame se odavno ne prave za jedno trziste nego se pokrije ili dobar dio svijeta ili par zemalja kod kojih neka reklama moze proci. Jedan od primjera je reklama o kojoj ti govoris, ljudi koji su u njoj sasvim sigurno su iz bivse jugoslavije i vjerovatno se ista reklama emituje i u srbiji, na taj nacin se spustaju troskovi produkcije a reklame samo lokalizuju (na cemu lokalne agencije vrte fine pare). Lokalizacija se sastoji u tome da dobijes reklamu iz Pakistana i onda recimo ako se tamo deterdzent zove Perix a ovdje Merix ti ganjas sva mjesta gdje pise Perix i zamjenjujes ih sa Merix postprodukcijom tj naknadnom obradom videa. Ovo je nekad jednostavno jer Perix stoji na ves masini a nekad osjedis ganjajuci kutiju Perixa sa kojom se igra vesela domacica. Ja sam recimo na nekim proslim kolinim reklamama mijenjao naljepnice koje su bile od spanske coca cole nasim naljepnicama jer su se boce razlikovale. Kroz 30 sekundi reklame mijenjas naljepnicu na flasi kole i bojis cep iz bijele u crvenu... Nije bas veselo. Kod kole je princip da su oni (bar tada) radili na principu da recimo BH Coca Cola snimi reklamu i onda je ponudi ostalim Coca Cola podruznicama iz cijelog svijeta. Kome se reklama svidi on je kupi (da kupi je, ne dobije je) prilagodi i emituje kod sebe. Vrlo vjerovatno da je reklama o kojoj govoris snimljena za hrvatsku a onda kupljena od lokalne kole pa se ovdje emituje jer misle da su trziste a i potrosaci slicni. Ono sto meni malo para usi je to sto reklama sa bosanskim naglaskom (osim iz zajebancije kad Enis pjeva na Novoj) ne moze proci ni pod razno kako u Hrvatskoj tako ni na nekim televizijama u BiH - vrate ti reklamu sa obrazlozenjem da reklama nije na hrvatskom, za razliku od toga kod nas se emituje sve zivo ma koliko meni parao usi cisti zagrebacki koji mi nije ni najmanje simpatican. U principu klijent bi trebao reklamu presinhronizovati na lokalni jezik (jer je njemu u interesu da reklama prodje i proizvod se prodaje) medjutim cesto se zbog ustede para (ma isto je to, ko da neko zna jel hrvatski il bosanski) to ne radi, a ni mi bas ne drzimo do sebe ko sto drze drugi pa nam prolazi sve i svasta. Istina hrvatski je jezik kojim govori konstutivni narod u bih (kao i srpski uostalom) ali meni para usi da su reklame masovno ostavljene na hrvatskom jer dolaze preko tog trzista ili su crtani filmovi u kinima "sinkronizirani" na hrvatski. To redovno ne idem gledati jer me zivcira. Nazovite to kako hocete - meni se ne svidja. Ovdje govorim o naglasku a ne o jeziku jer se hrvatski a i srpski moze govoriti i sa lokalnim naglaskom.Phobius wrote:Zanimljivo je da postoji i verzija iste reklame na hrvatskim televizijama, samo sto na toj verziji ide dilema oko 50 i 100 kuna, a kod nas oko 5 i 10 KM.
Ne znam koliko ste pratili ta desavanja, prije oko godine dana je u jednom kolinom spotu (3d animirani spot u kojem neki tip ide kroz grad autom pa upada u razne zgovde i nezgode, izmedju ostalog sprijeci pljacku banke) na samom kraju spota kroz kadar prolijetao helikopter gazela sa srpskom zastavom na repu. To je trajalo par frejmova medjutim skuzeno je tek kad se vec pocelo emitovati. Ocito je neko sa tih prostora radio na tom spotu (ne mora obavezno znaciti da je spot radjen u srbiji, mozda je covjek zaposlen negdje u americi / kanadi u nekoj produkciji koja je radila spot) i iskoristio priliku da se malo zajebava. Elem skontalo se u neko doba pa je nakon par dana taj kadar izrezan (mada se zastava mogla pokriti bez problema) a kola se izvinula.
Last edited by d2 on 08/04/2008 08:39, edited 1 time in total.
-
sulesavic
#7 Re: Reklame na nasim televizijama
Kako lako je đesme jeboIlija_Cvorovic wrote:I Fanta je Coca - Cola
a
Fanta je u rasponu od plave do one skoro bezbojne...
- mal_tanak
#8 Re: Reklame na nasim televizijama
od silnih reklama nekad naletim na neku dobru i zanimljivu. Coca-Cola ima po mom mišljenju odlcne reklame, osim ove sretna obitelj. Dok su mi najgore one sa sredstvima za ciscenje, sve su na isti fazon i sve su odvratne.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#9 Re: Reklame na nasim televizijama
tebi sigurno treba SOFTLImal_tanak wrote:od silnih reklama nekad naletim na neku dobru i zanimljivu. Coca-Cola ima po mom mišljenju odlcne reklame, osim ove sretna obitelj. Dok su mi najgore one sa sredstvima za ciscenje, sve su na isti fazon i sve su odvratne.
- milivoje
#10 Re: Reklame na nasim televizijama
Najbolja je...
CIPIRIPI
(Ko je se moze sjetit')

CIPIRIPI
(Ko je se moze sjetit')
-
d2
#11 Re: Reklame na nasim televizijama
vecina nas vec ima softlimIRCerka wrote:tebi sigurno treba SOFTLImal_tanak wrote:od silnih reklama nekad naletim na neku dobru i zanimljivu. Coca-Cola ima po mom mišljenju odlcne reklame, osim ove sretna obitelj. Dok su mi najgore one sa sredstvima za ciscenje, sve su na isti fazon i sve su odvratne.
- travar
#12 Re: Reklame na nasim televizijama
Lično su mi Konjska-Kola reklame simpatične, ne podnosim reklame uložaka
, te ovaj, te onaj, ovaj leti, ovaj se sam umeće, ovaj upija cijelo jezero, onaj radi po kući, ovaj se ne prlja......
I ima jedna koja mi se posebno gadi, reklama za merkur osiguranje, kad ona beba stane mlatarati rukama ispred ogledala
I ima jedna koja mi se posebno gadi, reklama za merkur osiguranje, kad ona beba stane mlatarati rukama ispred ogledala
- chuchumbamayumbe
#13 Re: Reklame na nasim televizijama
Mene definitivno ubijaju stupidnim reklamama za Vanish, za raznorazne omeksivace, za Orbit zvake, uloske, boje za kosu i paste za zube...
Mislim, fakat naprave kontra reklamu, zgadi mi se njihov proizvod.
- BSn
#14 Re: Reklame na nasim televizijama
Djaba mi njima sve reklame, kad je Pepsi bolji.sulesavic wrote:I samo bih da pridodam da se mojoj mami, a pogotovo mojoj strini - strašno dopada reklama sa sretnom porodicom. Meni se Coca Cola ne dopada koliko god je reklamirali. S druge strane, koliko god mi se ne dopadala reklama za nju ili koliko god prema njoj bio indiferentan - Fanta će uvijek biti moj prvi izbor...
Osim toga, Pepsi ima strasne reklame u kojima ofira Coca-Colu.
- BSn
#15 Re: Reklame na nasim televizijama
To je najjace. Sve oko nje "Softli", a ona se lafo konta sta da kupi.mIRCerka wrote:tebi sigurno treba SOFTLImal_tanak wrote:od silnih reklama nekad naletim na neku dobru i zanimljivu. Coca-Cola ima po mom mišljenju odlcne reklame, osim ove sretna obitelj. Dok su mi najgore one sa sredstvima za ciscenje, sve su na isti fazon i sve su odvratne.
Pa, bolje je odradio "Sarajevski kiseljak" reklamu. Ide fino lik i vide se da su okolo mineranle vode, ali ne vidis u mraku, sve dok ne dodje do "Sarajevoskog" i on fino osvjetljen.
A ne ono: "Kontam sta da kupim" - pa sta ces kupit', kad je sve "Softli", mozda "Vanish"?!
Last edited by BSn on 12/04/2008 14:00, edited 1 time in total.
- Neelix
#16 Re: Reklame na nasim televizijama
ja u zadnjih 5 godina nisam gledao gluplju reklamu od one za orbit "ukrala sam joj kocku"chuchumbamayumbe wrote:Mene definitivno ubijaju stupidnim reklamama za Vanish, za raznorazne omeksivace, za Orbit zvake, uloske, boje za kosu i paste za zube...
- Tesssa
#17 Re: Reklame na nasim televizijama
jaoooo kako mene nerviraju one Tele 2 reklame sa onim mafijasima 
-
sulesavic
#18 Re: Reklame na nasim televizijama
Mnogo mi se nervirate... Nije to zdravo...
- Skyfox
#19 Re: Reklame na nasim televizijama
A ona reklma za Twix, neka 3 tipa sa Tourette sindromom
sick
sick
- Neelix
#20 Re: Reklame na nasim televizijama
vala bas, nidje veze, kontaju da su zanimljivi sta li.Tesssa wrote:jaoooo kako mene nerviraju one Tele 2 reklame sa onim mafijasima
- asafa_powell
#21 Re: Reklame na nasim televizijama
najjaca je
KARAMELA
COKOLADA
BISKVIT
KARAMELA
COKOLADA
BISKVIT
- stochar
#22 Re: Reklame na nasim televizijama
meni su najbolesnije one za Airwick, kad se maze maca i nengur, ili kad su maca i medvjed u braku a svinje im djeca... 
-
juventina
#23 Re: Reklame na nasim televizijama
Meni licno vecina reklama na televiiji ide na zivce...jedino su mi reklame za Grand Kafu uvijek extra...
- Tesssa
#24 Re: Reklame na nasim televizijama
vidjeh to cudo jutrosSkyfox wrote:A ona reklma za Twix, neka 3 tipa sa Tourette sindromom![]()
sick
- Skyfox
#25 Re: Reklame na nasim televizijama
Fakat, nemaju vise granica - sve za prodaju...Tesssa wrote:vidjeh to cudo jutrosSkyfox wrote:A ona reklma za Twix, neka 3 tipa sa Tourette sindromom![]()
sickbas degutantno