da, ali nije rekla da hbo stoji iza projekta, koliko sam upratio
Quo Vadis, Aida?
Moderator: _BataZiv_0809
- thekupus
#976 Re: Quo Vadis, Aida?
- ExNihilo
#977 Re: Quo Vadis, Aida?
HBO je serija The Last of Us, koju trenutno snima. Mislim da je film o opsadi Sarajevu još u fazi ideje i pisanja scenarija, te da uopće nema producenta.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#978 Re: Quo Vadis, Aida?
s radnim naslovom "Don Neonko brani Sarajevo" naće lovu bez problema
- thekupus
#979 Re: Quo Vadis, Aida?
Znam za last of us, a znam i šta mi je rečeno za ovaj film
- ExNihilo
#980 Re: Quo Vadis, Aida?
Eh pa, super ako je tako.
- Thorgerson
#981 Re: Quo Vadis, Aida?
Sve ovo lijepo i fino, ali ja bih radije da se snimaju dokumentarni filmovi. Kao sto to radi Avdo Huseinovic.
I taj film o opsadi, mogi samo misliti na sta ce to liciti.
Problem danas je taj sto ce mnogi crpiti informacije iz igranih filmova.
Zato i jeste fazon da se u igrani film utka koliko je moguce tacnih i istinitih stvari.
Al jbg onda nema nagrada.
Zato i jeste fazon da se u igrani film utka koliko je moguce tacnih i istinitih stvari.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#982 Re: Quo Vadis, Aida?
A dokumentarni ti opet manje ljudi gleda.
- ExNihilo
#983 Re: Quo Vadis, Aida?
Ljude ne ubjeđuju činjenice, nego emocije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- ExNihilo
#985 Re: Quo Vadis, Aida?
Da.
- ljubicasti limun
#986 Re: Quo Vadis, Aida?
Tacno. A Jasmila je genijalna u prijenosu emocija, bez patetike. Njeni filmovi su bolni, ja ih nisam mogla cijele pogledati. Nisam ni Aidu. Ali i ono sto jesam uspjela vidjeti me duboko potreslo.
Nadam se da ce snimiti taj film o opsadi. Ona bas.
- hadzinicasa
-
Nierika
#988 Re: Quo Vadis, Aida?
Po meni je najbitnije da je suština onoga što se dešavalo u Srebrenici prikazana.Thorgerson wrote: ↑17/12/2021 18:45
-
Škobo Habu
#989 Re: Quo Vadis, Aida?
Šta ovo uopšte znači?Thorgerson wrote: ↑17/12/2021 18:45 Sve ovo lijepo i fino, ali ja bih radije da se snimaju dokumentarni filmovi. Kao sto to radi Avdo Huseinovic.
Da je Avdo pandan Jasmili u dokumantarističkom stilu?
Taj bivši turbo-folker i stihoklepac, koji je igrom stranačke sudbine postao snimatelj dokumentarni filmova, ni na kom nivou nije vjerodostojan kao što je to Jasmila. Niti jedan njegov dokumentarni film nije prošao neku uglednu selekciju kada je takva vrsta autorskog rada u pitanju, osim da služi populističkoj svrsi po televizijama tipa MTV Igman ili Hayat.
Avdo je posve suprotno od Jasmile, jer je njen stilski izraz potpuno zaokružen, prefinjen je i artistički. Avdin je sirov i teško svarljiv, jer je amater u svemu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#990 Re: Quo Vadis, Aida?
Pregledo sam nekoliko Avdinih dokumentaraca, i uz svo uvazavanje posla koji radi... Meni licno je nacin na koji se ono radi kic. Nasekiram se svaki put kad pogledam, budem los poslije, ali mi izvedba ne lezi. Potrudi se on jako oko informacija, ne kazem da je to traljavo, ali...
Opet kazem, nisam sve gledao, samo par. Mozda je u ostalim to sto mi smeta malo bolje uradjeno, ali svakako da je ogranicen doseg takvih dokumentaraca.
Nasi ljudi moraju shvatiti jednu stvar - boli ljude kurac o nasoj tragediji. Jos pogotovo jer se odigrala prije davnih trideset godina. Nismo bitni ljudi, shvatite to. To sto vas nesto boli, ne boli ljude koji su bili bebe tada, a sada su odrasli ljudi.
Stvarno mislite da ce vece mase da se interesuju za detalje, za tacne informacije, jesu li cetnici ubijali oko kampa ili na nekoj livadi?
Koga interesuje sta se desavalo ovdje, ima dokumentarac bbc mislim, Smrt Jugoslavije. Fantastican, daje informacije o svemu. Kako je pocelo i sta je bilo. Avdini su dokumentarci za nas, da nas podsjeca i da nam krati godine zivota.
Za ostalo, za vece mase, mora se upakovati da bi bilo probavljivo.
Mislim, ako cemo porediti sa Holokaustom i Sindlerovom listom, mnogo toga groznog je moglo biti prikazano, ali najmonstruoznije scene nisu one eksplicitne, bar meni. Npr, pokusaj egzekucije rabina kad im pistolj zasteka, ili sviranje klavira u prizemlji dok resetaju na spratovima iznad i raspravljaju cija je kompozicija.
O da, citao sam svjedocenja iz Potocara. O zgnjecenim bebama sa istisnutim crijevima, silovanim djevojkama na madracima i ostalim nepojmljivim uzasima. Ali nama ne trebaju sto je Jasmila rekla voajeri koji ce se hraniti tim uzasima. Trebaju nam ljudske price sa kojima ce se covjek koji nema pojma sta je ovdje bilo lako poistovjetiti.
Opet kazem, nisam sve gledao, samo par. Mozda je u ostalim to sto mi smeta malo bolje uradjeno, ali svakako da je ogranicen doseg takvih dokumentaraca.
Nasi ljudi moraju shvatiti jednu stvar - boli ljude kurac o nasoj tragediji. Jos pogotovo jer se odigrala prije davnih trideset godina. Nismo bitni ljudi, shvatite to. To sto vas nesto boli, ne boli ljude koji su bili bebe tada, a sada su odrasli ljudi.
Stvarno mislite da ce vece mase da se interesuju za detalje, za tacne informacije, jesu li cetnici ubijali oko kampa ili na nekoj livadi?
Koga interesuje sta se desavalo ovdje, ima dokumentarac bbc mislim, Smrt Jugoslavije. Fantastican, daje informacije o svemu. Kako je pocelo i sta je bilo. Avdini su dokumentarci za nas, da nas podsjeca i da nam krati godine zivota.
Za ostalo, za vece mase, mora se upakovati da bi bilo probavljivo.
Mislim, ako cemo porediti sa Holokaustom i Sindlerovom listom, mnogo toga groznog je moglo biti prikazano, ali najmonstruoznije scene nisu one eksplicitne, bar meni. Npr, pokusaj egzekucije rabina kad im pistolj zasteka, ili sviranje klavira u prizemlji dok resetaju na spratovima iznad i raspravljaju cija je kompozicija.
O da, citao sam svjedocenja iz Potocara. O zgnjecenim bebama sa istisnutim crijevima, silovanim djevojkama na madracima i ostalim nepojmljivim uzasima. Ali nama ne trebaju sto je Jasmila rekla voajeri koji ce se hraniti tim uzasima. Trebaju nam ljudske price sa kojima ce se covjek koji nema pojma sta je ovdje bilo lako poistovjetiti.
-
SuperSy
#991 Re: Quo Vadis, Aida?
Treba snimiti film o opsadi Sarajeva i dati da snimi Zbanic a ne Tanovic koji bi relstivizirao događaj u modernoj historiji Sarajeva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#992 Re: Quo Vadis, Aida?
Vrijednost umjetnickog djela ne odredjuje ono o cemu je, nego nacin kako to prikazuje.
-
Škobo Habu
#993 Re: Quo Vadis, Aida?
Temama kojim se bavi hudi Avdo u uređenim zemljama se bave ozbiljni historičari.
Mi jesmo dno dna upravo što nam se modernom historijom bave kič majstori. Niti Avdo ima rediteljske kvalifikacije, niti je po vokaciji historičar ili nešto slično. On je najobičniji naivac koji je ubjeđen da radi veliku stvar. U suštini, vazda je blizu kakvog granta.
Nevezano za Avdu, već uopšte, neki dan sam na FB stranici prijatelja, koji je po vokaciji historičar i zaposlenik Historijskog instituta, pročitao da je objavio knjigu o poljskoj dijasporu, a BiH je do '45. godine imala najbrojniju poljsku dijasporu u cijeloj Jugoslaviji, koju je jedan od poljski univerziteta proglasio među najboljim takvog tipa tematike. Naravno, takvo što se neće pročitati u mainstream medijima, jer imaju razne avde koje diriguju na tom planu.
Mi jesmo dno dna upravo što nam se modernom historijom bave kič majstori. Niti Avdo ima rediteljske kvalifikacije, niti je po vokaciji historičar ili nešto slično. On je najobičniji naivac koji je ubjeđen da radi veliku stvar. U suštini, vazda je blizu kakvog granta.
Nevezano za Avdu, već uopšte, neki dan sam na FB stranici prijatelja, koji je po vokaciji historičar i zaposlenik Historijskog instituta, pročitao da je objavio knjigu o poljskoj dijasporu, a BiH je do '45. godine imala najbrojniju poljsku dijasporu u cijeloj Jugoslaviji, koju je jedan od poljski univerziteta proglasio među najboljim takvog tipa tematike. Naravno, takvo što se neće pročitati u mainstream medijima, jer imaju razne avde koje diriguju na tom planu.
- hadzinicasa
#994 Re: Quo Vadis, Aida?
Zna li neko do kad ce film biti dostupan na Meeting Point OnDemand?
Kad udjem sada za sve mi filmove pokazuje da nije available (jer su dostupni samo za Balkan)
Kad udjem sada za sve mi filmove pokazuje da nije available (jer su dostupni samo za Balkan)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#995 Re: Quo Vadis, Aida?
Meni je ono sto on radi na granici gledljivosti.
-
Nierika
#997 Re: Quo Vadis, Aida?
Meni piše na Ondemand da je film do ponedjeljka do 23:55 dostupan, ne znam hoće li i nakon toga opet biti.
- hadzinicasa
-
SuperSy
#999 Re: Quo Vadis, Aida?
Film je već dostupan online ne treba cekati nedjelju.
Last edited by SuperSy on 17/12/2021 21:27, edited 1 time in total.
-
sarlo
#1000 Re: Quo Vadis, Aida?
Poruka Qua Vadis Aida je da treba zaboraviti. Poruka No man's land je da se treba osvetiti/boriti do kraja po cijenu zivotu. Nista nije relativizirano.
Jasmila pokusava nesto da kaze, i to se vidi. Danisovi filmovi govore.
Lutanje u magli, kao prolog. Snimak svitanja. Audio efekat unproforcevog vokmena. Nije dzaba dobio oskara, pravog.