Quo Vadis, Aida?
Moderator: _BataZiv_0809
- johnnykola
#676 Re: Quo Vadis, Aida?
Pa i u samom filmu nije samo lična tragedija. Realno, opet, ima tu notu bude bolje. I to je film i ok. No, ne bude. Otišlo je sve u Homduras. I nije samo do zločinaca već i do običnog naroda koji provodi nacionalističke politike. Nažalost.
-
statixx
#677 Re: Quo Vadis, Aida?
Mi poznajemo pozadinu desavanja, u strahu slutimo da ce se zlocini opet desiti i zbog toga nam je tesko da opazimo dozu optimizma u zadnjoj sceni.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 14:02 Ovako ja iščitavam, a volio bih da nije tako. U pravu ste, to Jasmila želi, ali mi mozak ne da mira. Govorila je da je samo edukacija izlaz. Tim prije treba dobiti Oscara, pisao sam to već, zbog borbe srca i mozga.
- thekupus
#678 Re: Quo Vadis, Aida?
Jeste li znali da je scena u kojoj glavna glumica ulazi u halu sa ostacima ubijenih srebreničana, i prepoznaje svoje, navodno odglumljena bez pripreme? Kažu da Jasmila Jasni nije dala upute, nije joj rekla o kojoj sceni se radi, jer je htjela da zabilježi što iskreniju i stvarniju reakciju.
Ne znam je li istina, ali vidim da je skroz moguće.
- johnnykola
#679 Re: Quo Vadis, Aida?
Da.statixx wrote: ↑16/03/2021 14:10Mi poznajemo pozadinu desavanja, u strahu slutimo da ce se zlocini opet desiti i zbog toga nam je tesko da opazimo dozu optimizma u zadnjoj sceni.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 14:02 Ovako ja iščitavam, a volio bih da nije tako. U pravu ste, to Jasmila želi, ali mi mozak ne da mira. Govorila je da je samo edukacija izlaz. Tim prije treba dobiti Oscara, pisao sam to već, zbog borbe srca i mozga.
- Logovan
#680 Re: Quo Vadis, Aida?
Odličan film! Vrhunski!
- johnnykola
#681 Re: Quo Vadis, Aida?
Vrhunski urađeno ako je tako, a šta sve nije vrhunski u filmu urađeno.thekupus wrote: ↑16/03/2021 14:10 Jeste li znali da je scena u kojoj glavna glumica ulazi u halu sa ostacima ubijenih srebreničana, i prepoznaje svoje, navodno odglumljena bez pripreme? Kažu da Jasmila Jasni nije dala upute, nije joj rekla o kojoj sceni se radi, jer je htjela da zabilježi što iskreniju i stvarniju reakciju.
- ExNihilo
#682 Re: Quo Vadis, Aida?
Još jedna zanimljivost koju je spomenula tokom intervjua sa Mike Leighom, da su koristili steadicam u skoro svim scenama, jer su željeli napraviti psihološki odmak od ratnih snimaka, koji su obviously shaky, razbijajući i na taj način ukorijenjena očekivanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#683 Re: Quo Vadis, Aida?
O cemu se radi u tom gdje cuga Mads Mikelsen?
Kontam u trenutnom stanju stvari akademija ce vjerovatno biti naklonija filmovima koji tematiziraju (i reziraju) jake žene.
Gadi mi se to, kvaliteta filmova bi morala biti na prvom mjewtu, ali u kolu se mora igrati, nema druge...
Kontam u trenutnom stanju stvari akademija ce vjerovatno biti naklonija filmovima koji tematiziraju (i reziraju) jake žene.
Gadi mi se to, kvaliteta filmova bi morala biti na prvom mjewtu, ali u kolu se mora igrati, nema druge...
- ExNihilo
#684 Re: Quo Vadis, Aida?
Sjebane profe odluče testirati hipotezu da je čovjek rođen sa deficitom od 0.5% promila alkohola u krvi, koje mu fale da bi bio sretan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#685 Re: Quo Vadis, Aida?
Uhhhhh jaka ideja
-
archi_a
#686 Re: Quo Vadis, Aida?
Izmješana djeca, djeca žrtava i djeca zločinaca zajedno, mogu postati dobri i ne ponoviti ono kroz što smo mi prolazili samo ako tako budu odgajani, krenuvši od kuće, pa preko zajednice do obrazovnog sistema. Uslov za to je da zločin bude kažnjen i da obrazovni sistem ne stvara paralelnu historiju kroz negiranje genocida i nepriznavanje sudskih presuda. Mimo uređenja ovoga svaki "osmjeh nade" na licu izmučene učiteljice i pogled u "bolju budućnost" je naivnost.
- ExNihilo
#687 Re: Quo Vadis, Aida?
Nama odavno treba malo naivnosti. Pa da konačno povjerujemo kako nešto zapravo i možemo uraditi s ovom državom i našim životima, onako kako su mladobosanci vjerovali da možemo biti dio velike evropske porodice ako uzmu sudbinu u vlastite ruke, mada su bili naivni i idealisti, dok danas govorimo: da nas hoće ko kolonizirati.
Pa i Vučić loži Srbe godinama pričom kako će biti jači od Evrope, što je on the face of it, ne samo naivnost, nego budalaština. Ali jebi ti to, eno Srbi treći u svijetu po broju vakcinisanih.
Pa i Vučić loži Srbe godinama pričom kako će biti jači od Evrope, što je on the face of it, ne samo naivnost, nego budalaština. Ali jebi ti to, eno Srbi treći u svijetu po broju vakcinisanih.
-
mrgreen
#688 Re: Quo Vadis, Aida?
Nema nade bez preuzimanja odgovornosti, sve ostalo je zavaravanje.
- johnnykola
#689 Re: Quo Vadis, Aida?
A odgoj doma, sad i u toj istoj školi, ne budite smiješni. Da citiram vrhunaravnu ublehu koja nas je sa svima posvadila i baš zdušno pomaže pomirbu, a ono upravo jaše na valu nepomirbe - ma hajte, molim vas!
-
jjww
#690 Re: Quo Vadis, Aida?
Pa, u RS-u se negira postojanje jezika jednog od tri potpuno ravnopravna i konstitutivna naroda. A vodja (valjda) najjace stranke RS-a stalno ponavlja kako "nece unitarnu Bosnu i Hercegovinu", pa je, valjda zato, napravio unitarnu RS (u kojoj je, ocigledno, jedan od tri naroda mnogo konstitutivniji i ravnopravniji nego ostala dva).
I gdje bi, u kojoj bi se to kino sali prikazala Aida u RS-u?
Mozda u Bijeljini? U (postojecoj, na zalost, stvarnoj) Ulici srpske dobrovoljacke garde (u kojoj su pomenuti zlocinci sutali mrtve civile, nesrbe)?
Ili, na (postojecem) Trgu Draze Mihajlovica (koji se "naslanja" na prethodno pomenutu ulicu)?
Dobro, onda u Trebinju, u Ulici Srdjana Aleksica? Sta? Nema ulice pod tim nazivom u Trebinju?
Ipak, mozda, da pogledamo skolske udzbenike u RS-u, koliko puta se na njihovim stranicama pominje genocid u Srebrenici?
Nijednom?
Pa, valjda se iz skola u RS-u uputi neka ekskurzija da posjeti memorijalni centar u Potocarima? Onako kako se u Titovoj Jugi posjecivao Jasenovac (pa je proradila selektivna amnezija, neki se nikako toga ne sjecaju, popularne su te amnezije danas). Nisu Potocari na kraj svijeta. Sta vise, u istom su Entitetu.
Sta? Nema ekskurzija?
Moglo bi se ovako dugo. O "humanosti", "toleranciji", "progresivnosti" RS-a.
Trebaju li mozda danas, ono malo Prijedorcana, nesrba, biti zadovoljni cinjenicom da bar ne moraju nositi oko ruke bijele trake i stavljati bijele plahte na ulazna vrata?
Jer, sta bi to oni?
Ne, nisam optimista.
Preciznije, sve (ili 99%, iskljucujem nekoliko novinara i drugih pojedinaca) sto se dogadja na 49% teritorije Bosne i Hercegovine je zataskavanje, negiranje, relativizacija, zaboravljanje zlocina i genocida, sto je opet, zlocin i genocid.
Nisam optimista nikako.
I gdje bi, u kojoj bi se to kino sali prikazala Aida u RS-u?
Mozda u Bijeljini? U (postojecoj, na zalost, stvarnoj) Ulici srpske dobrovoljacke garde (u kojoj su pomenuti zlocinci sutali mrtve civile, nesrbe)?
Ili, na (postojecem) Trgu Draze Mihajlovica (koji se "naslanja" na prethodno pomenutu ulicu)?
Dobro, onda u Trebinju, u Ulici Srdjana Aleksica? Sta? Nema ulice pod tim nazivom u Trebinju?
Ipak, mozda, da pogledamo skolske udzbenike u RS-u, koliko puta se na njihovim stranicama pominje genocid u Srebrenici?
Nijednom?
Pa, valjda se iz skola u RS-u uputi neka ekskurzija da posjeti memorijalni centar u Potocarima? Onako kako se u Titovoj Jugi posjecivao Jasenovac (pa je proradila selektivna amnezija, neki se nikako toga ne sjecaju, popularne su te amnezije danas). Nisu Potocari na kraj svijeta. Sta vise, u istom su Entitetu.
Sta? Nema ekskurzija?
Moglo bi se ovako dugo. O "humanosti", "toleranciji", "progresivnosti" RS-a.
Trebaju li mozda danas, ono malo Prijedorcana, nesrba, biti zadovoljni cinjenicom da bar ne moraju nositi oko ruke bijele trake i stavljati bijele plahte na ulazna vrata?
Jer, sta bi to oni?
Ne, nisam optimista.
Preciznije, sve (ili 99%, iskljucujem nekoliko novinara i drugih pojedinaca) sto se dogadja na 49% teritorije Bosne i Hercegovine je zataskavanje, negiranje, relativizacija, zaboravljanje zlocina i genocida, sto je opet, zlocin i genocid.
Nisam optimista nikako.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#691 Re: Quo Vadis, Aida?
kriza srednjih godina omatorjelih ojropljana, kojima je sve potaman u životu, pa se krenu preseravat oblokavanjem, kojem opet daju ko nakav smisao...ja ugasio nakon 20 minuta_BataZiv_0809 wrote: ↑16/03/2021 14:24 O cemu se radi u tom gdje cuga Mads Mikelsen?
no tehnički je odlično urađen
-
harry825
#692 Re: Quo Vadis, Aida?
Uh ne znam bas tezak izbor, ipak bih Niciju zemlju stavio na trece mjesto ispred Amidze, a za prvo je bas tesko, ali kad se sjetim Maria Drmaca i one scene iz Remakea, mene nikad nista nije toliko potreslo, suze same idu i nebitno jel gledas 1. ili 101. put plakat ces sigurno, dok recimo u Aidi nisam vidio nijednu bas takvu scenu (ima ih svakako dosta potresnih) koja te toliko izbaci iz cipela, ali i dalje je film fenomenalanBHDragons wrote: ↑16/03/2021 00:35 Meni je baš drago što film nije neko propagandno smeće gdje se kolje na sve strane. Da se razumijemo, tako i jeste bilo, ali nije ovo dokumentarac. Ovo je prava umjetnost i svaka čast Jasmili na nominaciji. Po meni naš najbolji film definitivno i ja bih poredao to ovako: 1. Aida, 2. Remake, 3. Kod amidže Idriza, 4. Ničija zemlja.
Neka je sa srećom i da aBd dočekamo taj drugi Oskar!![]()
- drag_gost
#693 Re: Quo Vadis, Aida?
Mislim da ste obojica u pravu. Za mene ta posljednja scena simbolise djeciju nevinost koja nas gleda, pa cak i "moli" da budemo znali sta sa njom uraditi i kako je oblikovati. Ta djeca se igraju zajedno, zajedno su na istoj sceni, nama koji smo u gledalistu (sto simbolise nas fokus na njih) sude i posmatraju nas. Aida to u svojoj tugi shvata odlicno, ona je majka koja je odgojila dva izvrsna momka. Potresna scena, bez rijeci odradjena, nimalo je lako nije bilo iznijeti. Odlicne sekvence smjenjivanja lica djece, lica u publici i Aide. Bore na njenom licu govore vise nego sto je moguce reci. Ta jedva primjetna primjesa osmijeha govori jos vise. Uh, malo me je koja scena u svjetskoj kinematografiji potresla kao ta. Film se moze snimiti samo o toj sceni.ExNihilo wrote: ↑16/03/2021 13:32 Aida se vraća među svoje mučitelje, taj dio je jasan iz kadrova u stanu i na stepeništu. Ali sam kraj ima drugačiju notu. Da, Aida je bila učiteljica onom vojniku koji je jezivo pozdravio njene sinove, a onda možda i učestvovao u njihovom ubistvu, baš kao što je sada učiteljica djeci zločinaca. Naizgled, krug je potpun i historija se ponavlja. Ali baš tu, među svojim mučiteljima, dok se krug zatvara, Aida pronalazi nadu.
Pronalazi je u djeci koja, izmješana gore na bini, sa svim svojim razlikama, tamnoputa i svjetloputa, muška i ženska, jedne vjere ili druge, roditelja zločinaca ili žrtvi, još uvijek nisu obilježena i zatrovana, još uvijek mogu prekinuti krug mržnje, i gledati šire od svojih očeva, baš onako kako i sugeriraju igrokazom dok prekrivaju i otkrivaju oči.
Last edited by drag_gost on 16/03/2021 20:43, edited 6 times in total.
- karanana
#694 Re: Quo Vadis, Aida?
ja to gledam obrnuto, ali zbog tog je ova scena i dobra na kraju. ne znam igra li u glavama stranaca, ali nama koji znamo istoriju ovde je itekako dobra i za razmisljanje. a moze se razmisljati dvosmjerno. ja je vidim kao nevini djeciji rast i bratstvo i jedinstvo nove generacije do iduceg klanja.
-
miki71210
#695 Re: Quo Vadis, Aida?
Vise je Jasmila ucinila za Bosnu nego svi politicari.
- hadzinicasa
#696 Re: Quo Vadis, Aida?
Ivkova slava?JoseMujica wrote: ↑16/03/2021 19:50kriza srednjih godina omatorjelih ojropljana, kojima je sve potaman u životu, pa se krenu preseravat oblokavanjem, kojem opet daju ko nakav smisao...ja ugasio nakon 20 minuta_BataZiv_0809 wrote: ↑16/03/2021 14:24 O cemu se radi u tom gdje cuga Mads Mikelsen?
no tehnički je odlično urađen![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#697 Re: Quo Vadis, Aida?
hadzinicasa wrote: ↑16/03/2021 21:30Ivkova slava?JoseMujica wrote: ↑16/03/2021 19:50kriza srednjih godina omatorjelih ojropljana, kojima je sve potaman u životu, pa se krenu preseravat oblokavanjem, kojem opet daju ko nakav smisao...ja ugasio nakon 20 minuta_BataZiv_0809 wrote: ↑16/03/2021 14:24 O cemu se radi u tom gdje cuga Mads Mikelsen?
no tehnički je odlično urađen![]()
![]()
otprilike , al je ovaj dosadan....jebo lokanje bez našeg krkanluka
-
m94n
#698 Re: Quo Vadis, Aida?
Ako ima neko da je gledao film preko online platforme u zadnjih 7 dana, nek mi se javi u pp 
-
bob_1921
#699 Re: Quo Vadis, Aida?
ako se dobro sjecam tako je Jasmila rekla u jednom intervjuu te da su nakon toga snimali jos nekoliko puta al da su odustali jer je iz prvog bilo vrhunski ....johnnykola wrote: ↑16/03/2021 14:13Vrhunski urađeno ako je tako, a šta sve nije vrhunski u filmu urađeno.thekupus wrote: ↑16/03/2021 14:10 Jeste li znali da je scena u kojoj glavna glumica ulazi u halu sa ostacima ubijenih srebreničana, i prepoznaje svoje, navodno odglumljena bez pripreme? Kažu da Jasmila Jasni nije dala upute, nije joj rekla o kojoj sceni se radi, jer je htjela da zabilježi što iskreniju i stvarniju reakciju.
-
Edvin21
#700 Re: Quo Vadis, Aida?
Pogledao upravo film. Dobar je. Sviđa mi se kako je završio. Nema pravde na ovom svijetu.