Nisam to rekao, nego stavljas ovaj link pa ne znam na sta ciljas, samo kazem da je to vjerovatno neka basic slika sa festivala gdje je bio i Remake a Coppola gost vjerovatno, nista za cudjenje
Quo Vadis, Aida?
Moderator: _BataZiv_0809
-
90minut
#377 Re: Quo Vadis, Aida?
Ne znaš, al' daješ sebi za pravo da nagađaš? 
-
harry825
- ExNihilo
#379 Re: Quo Vadis, Aida?
Hajd sad oprave da se vratimo Aidi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#380 Re: Quo Vadis, Aida?
Ako razumijete istocnu inacicu hrvatskog jezika
http://cultofghoul.blogspot.com/2021/02 ... 0.html?m=1
Mozda vas bude zanimalo
Nisam citao niti gledao
Al da mu malo nabijete rejting bloga
Mozda vas bude zanimalo
Nisam citao niti gledao
- ExNihilo
#381 Re: Quo Vadis, Aida?
Četnički proljev. Move along i ne otvarajte.
-
90minut
#382 Re: Quo Vadis, Aida?
Što Black Swan ordinira od povratka na temu ovo je sve kontra Đonija i kompanije poceo je da udara i gdje je najosjetljivije.
" Nije citao " a očno doživio ekstazu citajuci.
" Nije citao " a očno doživio ekstazu citajuci.
-
Sumerian
#383 Re: Quo Vadis, Aida?
Pogledah film, a zatim cijeli dan provedoh na Yt slusajuci razne recenzije, Nuhanoviceve i ine osvrte i zamjerke, te konacno zavrsih ovdje, citajuci sve i jedan post....
Ne vjerujem ce Aida dobit Oscara, ali cu biti jako sretan ako pogrijesim u ovoj procjeni.
Ta zrtva itekako zasluzuje da je se sjeca i spominje, a zlatni kipic bi je ponovo lansirao na svjetske naslovnice, ovaj puta iz puno ljepsih razloga nego do sada.
Upravo zato sam nespokojan kada je ovaj film u pitanju, jer smatram da nije iskoristio potencijal koji tema moze ponuditi.
Film je generalno dobar, mozda i vrlo dobar, ali...nije odlican!
Jasmili cestitam sto je nasla hrabrost uzet Srebrenicu kao temu, ali i kritike jer ju nije u potpunosti iscrpila.
Evropu treba frekventno opominjati i podsjecati sta je presutno dozvolila, i smatram da tu mjesta suptilnosti ne treba biti.
Sto se tice samog Nuhanovica, stvarno ne znam sta reci a ostat korektan...
Iskreno postujem njegovu zrtvu, bol, ali i posleratni doprinos u dokumentiranju i rekonstrukcijama dogadjaja, ali mislim da je s pravom iskljucen sa filma. Poslusao sam 3 intervjua na temu konflikta sa Jasmilom, i moram reci da sam jedva docekao da zavrsi.
Prica mu je izlomljena, ni sam ne zna sta je krenuo reci, pa otvara po 3 teme u jednoj recenici, vraca se...mogu zamislit kako je komplikovano bilo radit scenario i jednom i drugom...
Na kraju, kad bas podvucem liniju, kakvi smo mi kao pojedinci i kao kolektiv, dobro ista imamo, a kamoli kandidata za oskara.
Skupo nam dat petaka da pogledamo film, ali smo itekako spremni kritikovat isti...( usput popusit kutiju marlbora od 6 KM)
Ne vjerujem ce Aida dobit Oscara, ali cu biti jako sretan ako pogrijesim u ovoj procjeni.
Ta zrtva itekako zasluzuje da je se sjeca i spominje, a zlatni kipic bi je ponovo lansirao na svjetske naslovnice, ovaj puta iz puno ljepsih razloga nego do sada.
Upravo zato sam nespokojan kada je ovaj film u pitanju, jer smatram da nije iskoristio potencijal koji tema moze ponuditi.
Film je generalno dobar, mozda i vrlo dobar, ali...nije odlican!
Jasmili cestitam sto je nasla hrabrost uzet Srebrenicu kao temu, ali i kritike jer ju nije u potpunosti iscrpila.
Evropu treba frekventno opominjati i podsjecati sta je presutno dozvolila, i smatram da tu mjesta suptilnosti ne treba biti.
Sto se tice samog Nuhanovica, stvarno ne znam sta reci a ostat korektan...
Iskreno postujem njegovu zrtvu, bol, ali i posleratni doprinos u dokumentiranju i rekonstrukcijama dogadjaja, ali mislim da je s pravom iskljucen sa filma. Poslusao sam 3 intervjua na temu konflikta sa Jasmilom, i moram reci da sam jedva docekao da zavrsi.
Prica mu je izlomljena, ni sam ne zna sta je krenuo reci, pa otvara po 3 teme u jednoj recenici, vraca se...mogu zamislit kako je komplikovano bilo radit scenario i jednom i drugom...
Na kraju, kad bas podvucem liniju, kakvi smo mi kao pojedinci i kao kolektiv, dobro ista imamo, a kamoli kandidata za oskara.
Skupo nam dat petaka da pogledamo film, ali smo itekako spremni kritikovat isti...( usput popusit kutiju marlbora od 6 KM)
- ExNihilo
#384 Re: Quo Vadis, Aida?
Nije žena ništa morala. Njen film, njena vizija.
-
Sumerian
- ExNihilo
#386 Re: Quo Vadis, Aida?
Dobio honorar za knjigu prema kojoj je adaptiran scenario i doviđenja. Njen film, njena vizija.
I njen scenario.
-
Sumerian
#387 Re: Quo Vadis, Aida?
Ma da...
Retoricki da pitam, dali bi bilo ok da je npr predstavila Mladica u nekom boljem svjetlu?
Njen film-njena vizija, moglo bi se opet rec.
Poanta je da je Srebrenica nacionalna rana, krasta koja nikad zamladit nece, i svako diranje u istu ce izazvat svjeze krvarenje.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#388 Re: Quo Vadis, Aida?
Prava nacionalna rana. Sjete je se svakog 11.07.
Ne bi ni to da nema politickog benefita.
A narod iste redovno bira.
Ne jebite nas ovdje, hljeba vam, ko da smo s marsa pali.
Ne bi ni to da nema politickog benefita.
A narod iste redovno bira.
Ne jebite nas ovdje, hljeba vam, ko da smo s marsa pali.
- Chmoljo
#389 Re: Quo Vadis, Aida?
Procitao sam podosta.Black swan wrote: ↑18/02/2021 21:13 Ako razumijete istocnu inacicu hrvatskog jezika
Mozda vas bude zanimalo
Nisam citao niti gledao
Ne znam sto postavljas ove plitkoumne pamflete od strane ljudi koji se u potpisu kite titulama, a sastavljaju recenice nivoa fejzbuk statusa razjarenog tinejdzera.
Vise dubine vidim u jednorecenicnim postovime hrpe forumasa nego u cijelom njegovom mentalnom proljevu. Rezonovanje na nivou petogodisnjaka.
- Hemel
#390 Re: Quo Vadis, Aida?
Sjete je se svakog 11. u mjesecu setnjom kroz Tuzlu.
Ako je i to malo da probamo na dnevnoj bazi da bi neko rekao da je to tragedija.
Ako cesto spominju Srebrenicu, ''sta je spominju i samo se vrte oko Srebrenice''.
Ako je i to malo da probamo na dnevnoj bazi da bi neko rekao da je to tragedija.
Ako cesto spominju Srebrenicu, ''sta je spominju i samo se vrte oko Srebrenice''.
- Paper_girl
#391 Re: Quo Vadis, Aida?
Da su Oskar Šindler ili Pol Rozegabina prikazani kao izmišljeni likovi/žene, bio bi problem. Događanji vezani za 11 juli i dane prije, ne mogu biti plod nečije vizije u filmu, smiješno. Nije Hasan Nuhanović pisao samo scenarij za film već svoj doživljaj.
-
omar little
#392 Re: Quo Vadis, Aida?
komentari o filmu kao da slusam bosnje u kafani kako glume selektora za stolom. ja bi ovog metno ne krilo, ja bi ovog izvadio, formacija treba ovako, ta ti znas, veze nemas, znam ja... taj rezon i ta razina.
- johnnykola
- Chmoljo
#394 Re: Quo Vadis, Aida?
Naravno da je malo. Ti sto setaju, to su majke i supruge pobijenih. Sta se one imaju sjecati, jadnice zive to.
"Sjete" ne citaj bukvalno, nego citaj sta je uradjeno i koliko napora ulozeno da se dokaze da se genocid ne isplati. Koliko se para slilo na to ime, a koliko je utroseno za tu namjenu? Kako je jedno vrijeme izgledala komemoracija? Ko Cevljanovici.
Zato mi je smijesna prica o nacionalnoj tragediji. Stanje svijesti je nacionalna tragedija.
- Chmoljo
#395 Re: Quo Vadis, Aida?
A nakitio sebi titula ko Rajko Vasic na svom blogu.omar little wrote: ↑19/02/2021 01:03 komentari o filmu kao da slusam bosnje u kafani kako glume selektora za stolom. ja bi ovog metno ne krilo, ja bi ovog izvadio, formacija treba ovako, ta ti znas, veze nemas, znam ja... taj rezon i ta razina.
- Chloe
- Photo mod
#396 Re: Quo Vadis, Aida?
Chmoljo wrote: ↑19/02/2021 07:41Naravno da je malo. Ti sto setaju, to su majke i supruge pobijenih. Sta se one imaju sjecati, jadnice zive to.
"Sjete" ne citaj bukvalno, nego citaj sta je uradjeno i koliko napora ulozeno da se dokaze da se genocid ne isplati. Koliko se para slilo na to ime, a koliko je utroseno za tu namjenu? Kako je jedno vrijeme izgledala komemoracija? Ko Cevljanovici.
Zato mi je smijesna prica o nacionalnoj tragediji. Stanje svijesti je nacionalna tragedija.
- Chloe
- Photo mod
#397 Re: Quo Vadis, Aida?
Kao i posjetu Srebrenici, tako sam odgađala film gledati.
Jes' da me sredio pa sam u hitnoj sutradan završila, jer ratnu tematiku teško podnosim jer oživi prošlost
i zagrebe duboko u rane koje nisu zacijlile.
Film je dobar, trebamo ga svi pogledati. Jasmila je pogodila srž dešavanja u Srebrenici, glavna glumica se unijela u ulogu srčano,
i od mene ima aferim zbog toga.
" Don't forget Srebrenica! "
Jes' da me sredio pa sam u hitnoj sutradan završila, jer ratnu tematiku teško podnosim jer oživi prošlost
i zagrebe duboko u rane koje nisu zacijlile.
Film je dobar, trebamo ga svi pogledati. Jasmila je pogodila srž dešavanja u Srebrenici, glavna glumica se unijela u ulogu srčano,
i od mene ima aferim zbog toga.
" Don't forget Srebrenica! "
-
omar little
#398 Re: Quo Vadis, Aida?
govorim o komentarima na temi. nisam nikakav blog otvarala.Chmoljo wrote: ↑19/02/2021 07:42A nakitio sebi titula ko Rajko Vasic na svom blogu.omar little wrote: ↑19/02/2021 01:03 komentari o filmu kao da slusam bosnje u kafani kako glume selektora za stolom. ja bi ovog metno ne krilo, ja bi ovog izvadio, formacija treba ovako, ta ti znas, veze nemas, znam ja... taj rezon i ta razina.
- ExNihilo
#399 Re: Quo Vadis, Aida?
https://www.youtube.com/watch?v=91OYf2rspDQ
LIVING ROOM Q&As: Quo Vadis, Aida? Director Jasmila Žbanić and Mike Leigh
LIVING ROOM Q&As: Quo Vadis, Aida? Director Jasmila Žbanić and Mike Leigh
-
omar little
#400 Re: Quo Vadis, Aida?
wow, mike kaze flawless...