Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
karanana

#126 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by karanana »

ne mogu da nadjem, a cini mi se da je bila zasebna tema, ali da upitam ovdje: ima li ko link za 5. epizodu serije "V". nastavila se emitirati u utorak poslije zimske pauze.
SOMA

#127 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by SOMA »

karanana wrote:ne mogu da nadjem, a cini mi se da je bila zasebna tema, ali da upitam ovdje: ima li ko link za 5. epizodu serije "V". nastavila se emitirati u utorak poslije zimske pauze.

http://www.sidereel.com
stachu

#128 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by stachu »

johnnykola wrote:Image

nelosa serija.
Meni beton serija... :D
travar

#129 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by travar »

-Fringe, definitivno
-Star Gate: Universe
-Supernatural
-Heroes (mada su mu počeli ići na živce sa polugodišnjim pauzama svakih 10 epizoda)
-Caprica (koga zanima šta se dešavalo prije BSG)
karanana

#130 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by karanana »

SOMA wrote:
karanana wrote:ne mogu da nadjem, a cini mi se da je bila zasebna tema, ali da upitam ovdje: ima li ko link za 5. epizodu serije "V". nastavila se emitirati u utorak poslije zimske pauze.

ne da stream. kaze da moram biti u usa-u. znam ima onaj program da se zaobidje ali mrsko mi to traziti sada. ima li gdje na rapidu ili na torrentu da se skine ova epizoda 5 iz sezone 1?
stachu

#131 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by stachu »

karanana wrote:
SOMA wrote:

ne da stream. kaze da moram biti u usa-u. znam ima onaj program da se zaobidje ali mrsko mi to traziti sada. ima li gdje na rapidu ili na torrentu da se skine ova epizoda 5 iz sezone 1?
Imas PM! ;-)
SOMA

#132 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by SOMA »

stachu wrote:
Imas PM! ;-)
ha, i od mene ;-)
karanana

#133 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by karanana »

hvala vam.
tranquil

#134 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by tranquil »

Trenutno pratim jednu SF seriju: Caprica, završena je prva polovica prve sezone i mogu reći da je serija "napucana".

Iako je totalno promijenjen stil, ima sličan izbor tema kao BSG, tu su jaki likovi, i neki čudni "spiritualni" feeling (visokotehnološko politeističko društvo gdje na monoteiste gledaju sa čuđenjem i podozrenjem, neki od likova su "najavljeni" u drevnim proročanstvima, drugi imaju proročanske snove i vizije koji se ne mogu dovesti u vezu sa standardnim SF klišeima kao što su tehnologija ili paranormalne sposobnosti, nego dolaze iz "višeg izvora" i sl.), tako da se primjeti da seriju radi isti tim kao i BSG, uprkos promjeni u podžanru.

Kao i u BSG-u nema aliena, putovanja kroz vrijeme, paranormalnih čuda (osim religijskih). U odnosu na BSG-u su dodatno izbačene svemirske letjelice i bitke. Zato je tu dosta stvari koje prepoznajemo iz naše civilizacije - civilizacija jeste izmišljena ali nisu se trudili da izmisle nešto skroz drugačije, naprotiv, trudili su se da što više liči na naše društvo - multikulturalno, u nekim segmentima otvoreno, liberalno i dekadentno, a u drugim konzervativno, rasističko i dogmatsko. Nije fol prepoznati paralelu sa našim društvom, zato što to praktično i jeste, nego je specijalni egzotični "okus" serije upravo u tim neobičnim razlikama.

Teaser za drugu polovinu prve sezone (na jesen):

HomeArt

#135 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by HomeArt »

Jel neko gledao Andromedu?

Image
Image
karanana

#136 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by karanana »

jeli neko skino V epizodu 6? ima li gdje link?
maya83

#137 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by maya83 »

Andromeda je bila super serijica..
shape of despair

#138 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by shape of despair »

Molio bih da mi neko napise naziv filma koji bih volio ponovo pogledati.Zanr filma je Sci-fi a radi se o tome da je usvojena nova tehnologija kojom se otkrivaju zlocini (recimo ubistvo) prije nego se i dese, te se na taj nacin potencijalni zlocinac stavlja iza resetaka.Daljnja radnja filma ide prema tome da sistem moze pogrijesiti i da je zapravo vec pogrijesio.
Davno sam gledao film,znam samo da traje pravo dugo i da mi se bash svidio.
johnnykola

#139 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by johnnykola »

shape of despair wrote:Molio bih da mi neko napise naziv filma koji bih volio ponovo pogledati.Zanr filma je Sci-fi a radi se o tome da je usvojena nova tehnologija kojom se otkrivaju zlocini (recimo ubistvo) prije nego se i dese, te se na taj nacin potencijalni zlocinac stavlja iza resetaka.Daljnja radnja filma ide prema tome da sistem moze pogrijesiti i da je zapravo vec pogrijesio.
Davno sam gledao film,znam samo da traje pravo dugo i da mi se bash svidio.
eventualno:

Image
shape of despair

#140 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by shape of despair »

@johnnykola :thumbup: hvala
dr.Gonzo

#141 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by dr.Gonzo »

Evo vam jedan odlican SF film:

Image

Scenario napisao Paddy Chayefsky. Ne treba veca preporuka od tog.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#142 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

u zadnjih nekoliko dana poklopilo se pogledao sam gomilu sfa

zardoz - ponovo pogledao odlicno
johnny mnemonic - nije toliko los kao sto pricaju
starman - zabavan sf film
cudna prica o benjaminu butonu - mada nije sf ali moze proci ko fantatistika... dobar je samo mrvicu predug
Twilight zone serija iz 1959 - ima naivnih ali i sjajnih epizoda... biblija sfa i horrora sto se tice TVa... a dosta filmova ima osnove radnje iz ove serije...
Truba

#143 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

tranquil

#144 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by tranquil »

E Biggy ne vide ti se posteri :) srećom stavio si naslove.

Prvi tvoj film je jedan od najboljih u žanru, sa jedinstvenom atmosferom, i njegova jedina nesreća je da je nastavak Kubrick-ovog remek djela, tako da ga uvijek porede s njim.

Javih se zapravo da kažem da sam nedavno gledao "District 9" i žao mi je što sam čekao do sada, sigurno se radi o najboljem SF-u u zadnjoj deceniji. Bolji mi je od npr. "Avatara" (s kojim ga dosta porede) i kao SF i kao film, generalno. Avatar jeste nesumnjivo veći spektakl, ali to mu je jedina prednost (a i to je stvar ukusa).

Zar film koji ima ovakvog levata od glavnog lika može biti loš? Da prostiš, jebeš one marince i trenirane oficire, ovdje je "heroj" jedan real-life birokrata kakve smo svi sretali, a možda su neki od nas jako slični ovom liku :D

Image

Za malo nekonvencionalan SF preporučio bih "Izvor" ("The Fountain") Darrena Aronofskog, sa Hugh Jackmanom i Rachel Weisz - nije čisti SF nego mješavina fantazije i hmm ljubavne drame, što neće možda svakome "sjesti", ali je film jedinstveno iskustvo. Specijalni efekti nisu rađeni klasično CGI-om, nego upotrebom organske mikrofotografije, tako da vjerujem da će film biti jedan od rijetkih filmova u ovom žanru kojem poslije deceniju - dvije izgled efekata neće "ostariti".

Image

Film bi trebalo odgledati, ako ništa, a ono zbog po meni najljepše dizajnirane svemirske letjelice u filmu, koja dokazuje da "svemirski brod" ne mora nužno značiti "metalna kutija u svemiru zayebanog izgleda":

Image
Truba

#145 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

hm... kako ljudi dozivljavaju istu stvar različito... meni to nije svemirski brod nego kao neka vrsta vremenske kapsule koja prkosi prolaznosti :mrgreen:

pajdaš traži lijek za rak a izumi besmrtnost ili obrnuto :?
tranquil

#146 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by tranquil »

komi wrote:hm... kako ljudi dozivljavaju istu stvar različito... meni to nije svemirski brod nego kao neka vrsta vremenske kapsule koja prkosi prolaznosti :mrgreen:

pajdaš traži lijek za rak a izumi besmrtnost ili obrnuto :?
Eh eh upravo to, film je otvoren za interpretaciju i potiče na razmišljanje. Troje nas je zajedno gledalo film i nismo se mogli dogovoriti da li je u pitanju:
- priča o isto dvoje ljudi, ljubavna priča duga 1000 godina samo "fazno pomjerena" (ona 500, on 500 a samo "srednji" segment im je zajednički dio)
- priča koja se stvarno dešava samo u srednjem segmentu, a ostala dva su fantazija, prvi njena a drugi njegova
- vrijeme je nebitno, jer sva tri dijela imaju isti motiv - stvaranje i smrt kao dio istog ciklusa, ne nužno tim redoslijedom - na kraju krajeva, astronaut je "prvi otac" kojeg je indijanac prepoznao u liku konkvistadora, 1000 godina ranije

Ovo za "vremensku kapsulu" je opet neka četvrta interpretacija. Naravno da nije u pitanju "klasični" svemirski broj, ipak nije milion tona metala, ali mu je poslužilo da dođe od Zemlje do Xibalbe, pa sam ga u tom smislu i smjestio u "svemirske letjelice".

Finale i (za mene) najboljih 10 minuta filma (spoiler), scena završetka sva tri segmenta uz fantastičnu "Death is the Road to Awe" Clint Mansell-a/Mogwai/Kronos Quartet

Truba

#147 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

hma ako se dobro sjećam a 2 puta sam ga gledao
ona piše roman o prošlosti
stvarnost je u sadašnjem vremenu gdje je ona bolesna a on nakav doktor :mrgreen:
a budućnost je nakon izuma lijeka :? :shock:
johnnykola

#148 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by johnnykola »

komi wrote:hma ako se dobro sjećam a 2 puta sam ga gledao
ona piše roman o prošlosti
stvarnost je u sadašnjem vremenu gdje je ona bolesna a on nakav doktor :mrgreen:
a budućnost je nakon izuma lijeka :? :shock:
vec lomismo koplja oko ovog. rekvijem i kecer su mu vrhunski, ali ovaj...
vizuelno okej, ali ostalo: trubadur. mozda zato sto ne volim bajkovitost,
vec realu. :-D
Truba

#149 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by Truba »

ma ti si sav bajkovit :lol: :lol: :lol: :lol: drž se ti levice i ne gledaj SF :P :P :P
johnnykola

#150 Re: Preporuka za dobru SF Seriju ili film

Post by johnnykola »

ne laprdaj, brko, vec vidi imas li u sebe ove filmove pa da mi zaprzis na verbatim diskove:

breaking the waves
code 46
fargo
idioti
freddie got fingered
meaning of life
adaptacija
eternal sunshine
being john malkovich
napoleon dynamite
the hours
the island